Institucija braka i današnji vakat
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- cendlerbing
#626 Re: Institucija braka i današnji vakat
...osim ako ti ne dadne.
-
zipoo
#627 Re: Institucija braka i današnji vakat
pa dobro razuman razlog
heh cuj da ne da
heh cuj da ne da
- cendlerbing
- triconja
#629 Re: Institucija braka i današnji vakat
More bit il oto il da sam aseksualan, sta je od tog dvoje e to trebam pitat vidovitu dzemiluZejnep wrote:Pa ti se stvarno nikada do sada nisi zaljubio.triconja wrote:Ne napisah na sta mislim kad kazem zaljubio. Mislim na to da nikad nisam presao u stanje koje bi trebalo da slijedi iz stadija prevelike doze razmisljanja o nekome u neki stadij gdje bih ja trebao da radim nesta sto bi to trebalo da realiziram, jes da sam probavo ali ne ide. Po meni je ljubav puki seksualni nagon i nista vise, barem po onome sto sam do sada osjetio i tako to, koje prodje nakon pet minuta i eto. Ima i druga vrsta razmisljanja o pojedinim osobama o kojima nikako nemam nekih seksualnih privlacenja nego me jednostavno fascinira njihova inteligencija. Ne mislim inteligencija ko velke sise i ostale gluposti nego bas inteligencija.cendlerbing wrote:Evo ga još jedan što se nikad nije zaljubio
Naravno sve ovo je moja percepcija te stvari koja nikako ne mora da bude istinita, jer jelte svi smo razliciti![]()
NaHebo si.
- cendlerbing
#630 Re: Institucija braka i današnji vakat
Pa kakve veze ima zaljubljenost sa aseksualnošću? A opet, voljeti nekoga je treća stvar.
Ukoliko si aseksualan, to bi trebao znati i ako nikad nisi bio zaljubljen.
- triconja
#631 Re: Institucija braka i današnji vakat
E vidis ima ti ta smisla, trebam malo protabirit literaturu sta kae o slucajevima koji su najslicniji mome i tako to, more bit nesto a i ne mora.cendlerbing wrote:Pa kakve veze ima zaljubljenost sa aseksualnošću? A opet, voljeti nekoga je treća stvar.
- cendlerbing
#632 Re: Institucija braka i današnji vakat
To ostavljam tebi na tabirenje 
- cendlerbing
#633 Re: Institucija braka i današnji vakat
To ostavljam tebi na tabirenje 
-
zipoo
#634 Re: Institucija braka i današnji vakat
cendlerbing wrote:Ma![]()
-
moonca
#635 Re: Institucija braka i današnji vakat
sekerbay wrote:
Uglavnom, dok je zadovoljan Onaj iznad arša, ne zanima nas mišljenje onih ispod arša
U ovom slučaju, bitno je ko kaže a ne šta kaže.
Nego, ako imaš šta da je on t., slobodno metni.
Tema je brak u današnjem vaktu.
Evo ja sam dokazo da muslimanski brak nailazi na osudu javnosti.
No :
Nova studija o poligamiji (termin koji se koristi za brak muškarca sa više žena), pokazala je da su supruge i deca zdraviji u tom odnosu. Istraživači s Dejvis univerziteta istražili su ovu praksu u Tanzaniji.
Poredili su domaćice koje žive u monogamnim brakovima sa onima u poligamnom odnosu, u 56 sela na severu ove zemlje, u kojoj je mnogoženstvo rašireno u pojedinim etničkim grupama.
Iako to na Zapadu ne samo da nije praksa, već je i zabranjeno, naučnici tvrde je mnogoženstvo i te kako korisna stvar, ne toliko za samog muškarca, koliko i za sve njegove žene koje ga diele, ali i svu zajedničku djecu.
- cendlerbing
#636 Re: Institucija braka i današnji vakat
U Tanzaniji, u 56 sela utvrđeno da su žene i djeca zadovoljnije u poligamnim brakovima. 
-
moonca
#637 Re: Institucija braka i današnji vakat
I mene interesuje zasto se secerku svidja i da li je on kvalifikovan za brak sa vise od jedne zene.
Jos jedno pitanje: upravo na CNN Christiane Amanpour ima seriju--Sex & Love Around the World --i sokantno je sta su zene iz Arapskog svijeta izjavile- ' sta je sreca, nama to nije dopusteno'.
Kako to objasnjavas?
https://www.facebook.com/camanpour/vide ... 984490370/
Jos jedno pitanje: upravo na CNN Christiane Amanpour ima seriju--Sex & Love Around the World --i sokantno je sta su zene iz Arapskog svijeta izjavile- ' sta je sreca, nama to nije dopusteno'.
https://www.facebook.com/camanpour/vide ... 984490370/
-
sekerbay
#638 Re: Institucija braka i današnji vakat
Šta je dobro ili loše?zipoo wrote:to je dobro ili lose ?
Eto, fino. Ima tih studijaNova studija o poligamiji
Meni to ne treba. Dovoljno mi je kad to ohalali (dozvoli) Onaj koji je stvorio insana i koji zna čemu taj insan žudi.
Nisam ničiji advokat, ni bosanski ni arapski.moonca wrote:sokantno je sta su zene iz Arapskog svijeta izjavile- ' sta je sreca, nama to nije dopusteno'. Kako to objasnjavas?
Mnogi se smatraju vjernicima a od islama imaju ime i eventualno bajramski ručak.
Mnoge žene su više jaja o guzicu razbile nego o tavu, pa se fino udaju i to je kobejagi islamski brak. Et, vjenčali se pred hodžom
Isto tako muški alkosi i kurvari.
Arapi i nearapi.
Ne znam zašto su nesretne, ali znam da u pravom islamskom braku žena ne može biti nesretna.
Slobodno pitaj u vezi tog braka, rado ću objasniti kako izgleda
- annoy
#639 Re: Institucija braka i današnji vakat
Ja mislim da su cak moderne feministkinje otvorenije za neke poliamoricne kombinacijesekerbay wrote:Fino, radujem se za tebe.
Poveznica?
Imaš par postova koji odišu feminizmom.
Jedno je kad ti napišeš da nisi za taj brak (nisi odrasla u sredini u kojoj se praktikuje i sl.), a neš sasvim drugo kad ga prikazujes kao neš neprirodno, strano, pogubno i vrijedno prezira.
Ako postoji Bog i ako je kur'an Njegova objava, istina je na suprotnoj strani od onoga što propagiraju feministkinje i one koje ih svjesno ili nesvjesno slijede.
Čak je i poželjan.
Salu na stranu, nema to veze s feminizmom niti time gdje je tko odrastao. Ja jednostavno ne vjerujem da zena u takvom braku moze biti istinski sretna, i ne sviđa mi se pomisao da moja djeca imaju oca samo dio vremena.
Ja naravno ne mogu govoriti u ime svih zena, ali bivajuci jednom toliko godina, ipak znam ponesto o zenskoj prirodi. No dobro, to je opet samo moj stav i ono sto ja iskreno vjerujem.
Ako netko uđe dobrovoljno u takav odnos, tko sam ja da o tome sudim...Ako muskarac misli da moze voljeti vise zena odjednom, ok. Postoji vise vrsta ljubavi, ja takvu ljubav ne bih nikad pozeljela niti prihvatila.
- Euridika
- Globalna šefica
#640 mod-comment
Kad ne slušaš fino i kulturno upućene riječi, onda ćemo ovako. Ja sam moderator ovog PDF, ja definišem pravila i moja upozorenja se slušaju. Neposluh prema moderatoru povlači sankcije. Pročitaj sva pravila foruma.sekerbay wrote:
Ovo nije PDF Religija, ovdje ti nikog ne pozivaš u vjeru, niti imaš dozvolu da ovdje misionariš. Na ovom PDF se priča o ljubavnim odnosima između ljudi nevezano za pripadnost religiji. Ako to dvoje ne znaš razlučiti, nije ti mjesto na ovom PDF.
Ovo nije tema islamski brak, a posebno ne poligamni brak, već brak općenito, koji podrazumijeva standardne građanske brakove u širem smislu. Da li je neki građanski brak istovremeno i vjerski, nije bitno za ovu diskusiju, niti se o tome priča. Niti se to ikoga ovdje pita ili mu se naređuje.
Ti imaš strašan problem sa ljudima koji imaju svoje stavove, koji se još usput i kose sa tvojim. Dosad si se vješto pretvarao, ali sam ja od početka naslutila kakav si ti tačno tip vjernika, što si jučer i jasno dokazao. Samo nekoliko tvojih jučerašnjih upisa na Religiji i ovdje je bilo dovoljno da se sam klasificiraš. Imaš naravno i na to pravo, ali te svoje stavove nemaš pravo nikom drugom ovdje nametati. Nemaš ni inače u društvu, ali to nije moj domen nadležnosti da reguliram.
Očito ti jako smeta jaka ženska uloga u društvu, posebno još ako je na nekom rukovodećem položaju. Žao mi je, ali s tim se moraš sam naučiti boriti. U zapadnoj demokraciji, u kojoj živiš i čije plodove uživaš, to je već decenijama ustaljena praksa.
Dok si na ovom forumu, moraš poštivati pravila koja ovdje postave administratori i moderatori, a na ovom podforumu sam to ja. I da me staviš na foe listu, neće promijeniti činjenicu da si upozoren više puta i neće te spasiti od sankcija (za slučaj da pomisliš da se možeš izvaditi na to da nisi vidio ovo upozorenje, jer si stavio moderatora na foe listu).
Za sve koje interesuje tema poligamni brak, imate temu na PDF Religija koja o tom govori. Na ovoj temi se neće više o tome pričati. Svaki dalji post na temu poligamnih brakova na temi će biti obrisan, bez upozorenja. Svako ko odluči prijeći granicu i počne vrijeđati, pojedinačno ili kolektivno, će biti ispraćen uz ovacije u Banoviće. Mislim da sam bila jasna.
- cendlerbing
#641 Re: Institucija braka i današnji vakat
Pa fino je žena rekla nemoj više o islamskom braku ni o poligamiji.
Svakako se s tim otišlo malo od teme.
- annoy
#642 Re: Institucija braka i današnji vakat
Da se vratim na temu danasnjeg braka
Ja se ne opterecujem time zasto drugi ulaze u brak danas. Sto ja tu mogu, ako netko uđe u brak iz nekakvih pogresnih razloga i onda ima los brak? Nista. Al to ne govori o braku samom.
Ja znam svoje razloge.
Isto tako postujem tuđe razloge za (ne)ulazenje u brak. Iako vjerujem da je covjek najsretniji kad ima nekog kraj sebe, postujem drugacije misljenje i svatko na koncu najbolje zna je li sretan ili nije. Ljudi ostanu sami iz razlicitih razloga. Kod nekih je to izbor, kod nekih skup nesretnih okolnosti. U svakom slucaju, ne mislim da je netko manje vrijedan jer je ostaon neubracen.
Zanimljivo je da u ovakvim raspravama uvijek ima onih sto zele prikazati zelju za udajom/zenidbom kao nesto negativno. Pa sta onda ako je nekome glavni cilj u zivotu imati uspjesan brak i skladan obiteljski zivot? Jel to kao manje vrijedno od npr. zelje za imanjem uspjesne karijere? Ne.
Ovo da samo manje inteligentni ulaze u brak i da ljudi prestanu raditi na sebi i razvijati se cim se ubrace necu uopce komentirati
Ja se ne opterecujem time zasto drugi ulaze u brak danas. Sto ja tu mogu, ako netko uđe u brak iz nekakvih pogresnih razloga i onda ima los brak? Nista. Al to ne govori o braku samom.
Ja znam svoje razloge.
Isto tako postujem tuđe razloge za (ne)ulazenje u brak. Iako vjerujem da je covjek najsretniji kad ima nekog kraj sebe, postujem drugacije misljenje i svatko na koncu najbolje zna je li sretan ili nije. Ljudi ostanu sami iz razlicitih razloga. Kod nekih je to izbor, kod nekih skup nesretnih okolnosti. U svakom slucaju, ne mislim da je netko manje vrijedan jer je ostaon neubracen.
Zanimljivo je da u ovakvim raspravama uvijek ima onih sto zele prikazati zelju za udajom/zenidbom kao nesto negativno. Pa sta onda ako je nekome glavni cilj u zivotu imati uspjesan brak i skladan obiteljski zivot? Jel to kao manje vrijedno od npr. zelje za imanjem uspjesne karijere? Ne.
Ovo da samo manje inteligentni ulaze u brak i da ljudi prestanu raditi na sebi i razvijati se cim se ubrace necu uopce komentirati
- Bloo
- Globalna šefica
-
zipoo
#644 Re: Institucija braka i današnji vakat
Ma roman napisala, gdje cu to čitaticendlerbing wrote:Pa fino je žena rekla nemoj više o islamskom braku ni o poligamiji.![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#645 Re: Institucija braka i današnji vakat
Pročitah neubranannoy wrote:Da se vratim na temu danasnjeg braka
Ja znam svoje razloge.
Mislim da smo se svi ovdje pogrešno razumjeli od početka (zbog ove forme komuniciranja). Neki su (ja među njima) nudili neke od hipotetskih razloga zašto ljudi ulaze u brak, a da nije samo ljubav i želja da s tom osobom provedeš ostatak života.
Neki razlozi, nesvjesni, dublji od ovih navedenih.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#646 Re: Institucija braka i današnji vakat
Temu sam otvorio ponukan raspravom na drugoj temi u smislu da li je institucija braka danas izgubila smisao, kako se ljudi odnose prema braku generalno, šta je danas brak...kakve to veze ima, hljeba vam i soli, sa time da li je zaključen samo u opštini ili je i vjerski?!
Tom pričom samo nabijate tenzije i izbacujete frustracije.
I to svakako jeste priča za drugu temu.
I zajebite priču o poligamnoj zajednici. Ko to kod nas ima 4 žene? Regularno vjenčane?!
Na forumu je uglavnom zezancija, ali ne treba pričati bajke.
I zajebite priču o poligamnoj zajednici. Ko to kod nas ima 4 žene? Regularno vjenčane?!
- Euridika
- Globalna šefica
#647 Re: Institucija braka i današnji vakat
Kad moderator piše u ulozi moderatora, onda se čita.zipoo wrote:Ma roman napisala, gdje cu to čitaticendlerbing wrote:Pa fino je žena rekla nemoj više o islamskom braku ni o poligamiji.![]()
Btw, većina posta se odnosi samo na sekera, a samo zadnji pasus na sve forumaše.
- cendlerbing
- Euridika
- Globalna šefica
#649 Re: Institucija braka i današnji vakat
U BiH ga nije moguće ni sklopiti, jer Islamska zajednica BiH striktno zabranjuje takve brakove. Znači, svaki takav brak u BiH je nelegalan (može vrijediti samo u zemlji u kojoj je sklopljen, ako su u pitanju stranci).Tomahawk11 wrote:Temu sam otvorio ponukan raspravom na drugoj temi u smislu da li je institucija braka danas izgubila smisao, kako se ljudi odnose prema braku generalno, šta je danas brak...kakve to veze ima, hljeba vam i soli, sa time da li je zaključen samo u opštini ili je i vjerski?!
Ali, to nije tema ovog PDF uopće.
- MarlboroGold
#650 Re: Institucija braka i današnji vakat
Ne smije iako kaže ako muž ne zadovoljava njene potrebe ovo ono...sekerbay wrote: Ne znam zašto su nesretne, ali znam da u pravom islamskom braku žena ne može biti nesretna.