Možete se družiti sada - ti si umro prije smrtiNurudin wrote:umro jeDiwan wrote:Legenda taj hadžija - trebaš se s njim družitiNurudin wrote:kod nas ljudi često poslije džume odu i drmnu par rakijica , a naročito je bio jedan hadžija Mustafa , obavezno
poslije džume ode na koju ljutu . kad ga upitaš kako to, kaže "pusti ti hodžu šta priča , šta on zna od života "
Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- Diwan
#626 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- Idemedosumom
#627 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Sve teme na ovom dijelu foruma izgleda vode ka Aišinom r.a. seksu 
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#628 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
pijemo skupa u berzahuDiwan wrote:
Možete se družiti sada - ti si umro prije smrti![]()
![]()
-
sekerbay
#629 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Kako si ovo prevodio dok si bio musliman a kako sad?Nurudin wrote:pijemo
وَيَصْلَىٰ سَعِ
Ili ovo:
وَحُو عِينٌ
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#630 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
prevodio se žedan preko vode, a sad se napijemsekerbay wrote:Kako si ovo prevodio dok si bio musliman a kako sad?Nurudin wrote:pijemo
وَيَصْلَىٰ سَعِ
Ili ovo:
وَحُو عِينٌ
-
sekerbay
#631 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
OK, dovoljno si reko 
- Gojeni H
#632 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Dobro, necu.dadinjo33 wrote:Ne moras, nije po sunnetu pravdati se cafirima.Gojeni H wrote:dadinjo33 wrote:![]()
Objasnicu kad stignem.
- Connaisseur Karlin
#633 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Marija rodila isusa u 13 godiniIdemedosumom wrote:Sve teme na ovom dijelu foruma izgleda vode ka Aišinom r.a. seksu
- Connaisseur Karlin
#634 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Bloo, Aisu su planirali u drugi arnazirani brak, ali su se predomislili, i poklonili je Muhamedu, jer je tad vec postao cijenjen u drustvuBloo wrote:Ali sve za reformu, pa makar preko leda zenskog djeteta.
znaci, to je obicaj prakticiran u pred-islamskoj arabiji i nije nikad ukinut tokom Muhamedovog zivota
- asurbanipal
#635 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
ExNihilo wrote: Eh, lijep dan, grehota provesti za tastaturom. Odoh napolje, možda drmnem jednu pivu po hanefijskom mezhebu.Šalim se, nikada nisam kontao šta ljudi vide u alkoholu. Bili vjernici ili ne.
Meni čašica vina djeluje inspirativno.
Osjećam se k'o Allax.
Preporučujem podrume manastira Tvrdoš. Po meni najbolja vina imaju.
- Idemedosumom
#636 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Je l' ti to ona sama priznala ili?Connaisseur Karlin wrote:Marija rodila isusa u 13 godiniIdemedosumom wrote:Sve teme na ovom dijelu foruma izgleda vode ka Aišinom r.a. seksu
- Connaisseur Karlin
#637 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
tako rekli Luka i MatijaIdemedosumom wrote:Je l' ti to ona sama priznala ili?Connaisseur Karlin wrote:Marija rodila isusa u 13 godiniIdemedosumom wrote:Sve teme na ovom dijelu foruma izgleda vode ka Aišinom r.a. seksu
inace, u Judei i to doba, jervjrske djevojcice od 12 ili 13 godina su ulazile u brak
npr. kod paktisatanca aranzirani brak sa clanovima rodbine , muskarac duplo stariji, normlano je bilo sa 14 godina ( obrati pzanju, pisem Pakistan, znaci, to nije balo tako davno)
- Idemedosumom
#638 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Aha, ako su oni rekli, onda je to-to.
- Connaisseur Karlin
#639 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
mah, postoje pretpostavke da je Marija bila silovana, a ako ce mo biti relani, silovanje zena je tad bilo jos lakse , zene nisu bile zasticeneIdemedosumom wrote:Aha, ako su oni rekli, onda je to-to.
znaci , imamo povijesnu postavku zivotne dobi vjencanja djevojcica, kao i zaceca
no, sto je sa silovanjem zena , o tome nitko ne prica , cak ni u svetimm knigama ni hadisima, to je jednsotavno sakriveno i udaljeno od relgija
- Idemedosumom
#640 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ja inače bižim s teme kad' se ti raspišeš 
- Connaisseur Karlin
#641 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
ne znas sto propustas , od mene mozes samo nauciti nesto pametnoIdemedosumom wrote:Ja inače bižim s teme kad' se ti raspišeš
-
Chasse92
#642 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Pozdrav, nakon dugo citanja ovih religioznih postova na forumu, reko da se prikljucim.
Pitanje-reformacija islama? Nemoguće, nikad
Prije sedmicu dana dosao sam u njemacku i cesto pitanja koje skoro svakodnevno čujem je :"jesi muslim".
Svaki put kazem ljudima da nisam, i onda me pitaju pa sta si? Ja samo kazem sekularni musliman, i onda obicno ljudi ono zastanu i samo usute jer nisu sigurni zele li se upustati u takvu raspravu i takvu temu, valjda jer su navikli na pripovjedace hadisa itd itd i onda se boje cuti neko drugo misljenje u kojem bi islam bio prihvatljiv za sve, i za vjernike i ateiste i sve.
Prije sedmicu dana dosao sam u njemacku i cesto pitanja koje skoro svakodnevno čujem je :"jesi muslim".
Svaki put kazem ljudima da nisam, i onda me pitaju pa sta si? Ja samo kazem sekularni musliman, i onda obicno ljudi ono zastanu i samo usute jer nisu sigurni zele li se upustati u takvu raspravu i takvu temu, valjda jer su navikli na pripovjedace hadisa itd itd i onda se boje cuti neko drugo misljenje u kojem bi islam bio prihvatljiv za sve, i za vjernike i ateiste i sve.
- Gojeni H
#643 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Hvala sto si se registrovao, postavio isti post na nekoliko tema na pdf Religija, obavijestio nas da si dosao u Njemacku ...Chasse92 wrote:Pozdrav, nakon dugo citanja ovih religioznih postova na forumu, reko da se prikljucim.
Nemjerljiv doprinos.
- Gojeni H
#644 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ali, zasto? Izgleda idiotski, zvucis kao isfrustrirani kreten. Zasto? Da isprovociras?asurbanipal wrote:ExNihilo wrote: Eh, lijep dan, grehota provesti za tastaturom. Odoh napolje, možda drmnem jednu pivu po hanefijskom mezhebu.Šalim se, nikada nisam kontao šta ljudi vide u alkoholu. Bili vjernici ili ne.
Osjećam se k'o Allax.
Evo isprovocirao si me, sad cu popit' nesto za smirenje.
- Gojeni H
#645 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Mislim da je pretjerano reci da ljudi uce hadise Buhari i Muslim kao Kur'an. Koji je to broj ljudi?ExNihilo wrote:U određenom smislu, slučaj Aiša jeste izuzetno bitan za priču o reformi.
To iz razloga što tendencija da se hadis o Aiši proglasi pogrešnim, dakle da postoji ogromna greška u tekstu, što ja zaista vjerujem da jeste slučaj, otvara pandorinu kutiju. Vjerovanje da su Buharija i Muslim vjerodostojni ne samo u svom značenju, nego također u tekstu, dakle da predstavljaju od-do riječi Poslanika, postepeno je postala integralan dio doktrine sunija. Hafizi hadisa nisu rijetkost. Ljudi uče Buhariju i Muslima kao što uče Kur'an.
Pred muslimanima je ova dilema: nastaviti insistirati na potpunoj vjerodostojnosti teksta, ali suočiti se sa moralnim reprekusijama braka sa djevojčicom od 6 godina (što, uprkos uobičajenoj advokaturi, nije predstavljalo standardnu praksu kod Arapa, nije poznato (barem meni) da je bilo koji ashab učinio isto; a i sve da jeste bio običaj - misija Poslanika je bila da, između ostalog, ukida ružne običaje kao što je ukinuo zakopavanje ženske djece) ili prihvatiti grešku u tekstu, a samim tim otvoriti temu vjerodostojnosti teksta svih ostalih hadisa, metodologije po kojoj su prikupljeni, i beskrajnih implikacija koje takvo šta ostavlja na hadisku disciplinu, ali moguće i na fikh.
Što se uleme tiče, barem zasad, izbor je ovo prvo.
Ostali dio posta je odlican, u sredinu.
Mozda je trenutak da postavimo pitanje da li j Gazali fulio kad je rekao da su vrata idztihada (rasprave) zatvorena.
Ako su i bila zatvorena, nuzno ih je otvoriti.
Vjerske posljedice su cak relativno ogranicene, ali drustvene mogu biti ogromne. Mislim da se te cinjenice pribojavaju i oni koji jesu za reforme, ne nuzno religijske, vec opste, drustvene.
- insomnia78
#646 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
E cuj sekularni musliman 
- Nurudin
#647 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
samo da zabilježimo ovo nepotrebno vrijeđanje od strane ugojenog i nikakvu reakciju od strane administracijeGojeni H wrote:Ali, zasto? Izgleda idiotski, zvucis kao isfrustrirani kreten. Zasto? Da isprovociras?asurbanipal wrote:ExNihilo wrote: Eh, lijep dan, grehota provesti za tastaturom. Odoh napolje, možda drmnem jednu pivu po hanefijskom mezhebu.Šalim se, nikada nisam kontao šta ljudi vide u alkoholu. Bili vjernici ili ne.
Osjećam se k'o Allax.
Evo isprovocirao si me, sad cu popit' nesto za smirenje.
-
sekerbay
#648 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Kako se to postane i kak izgleda bit sekularni musliman?

Lijepa foe lista. Kako sam je dodo, lakše se dišeIdemedosumom wrote:Ja inače bižim s teme kad' se ti raspišeš
- insomnia78
#649 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Mores i deres sve samo sto ze zoves npr Amir
A postaje se tako sto se ti il Babo ti rodite u Jugoslaviji dje vam komunjare popiju mozak trpajuci vas u nekakav surogat “Muslimane” sa velkom
pa onda ne znas jesi poso il si doso
A postaje se tako sto se ti il Babo ti rodite u Jugoslaviji dje vam komunjare popiju mozak trpajuci vas u nekakav surogat “Muslimane” sa velkom
- arzuhal
#650 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Misliš da se shvatanje pojma musliman uzima i poima samo ili više kao nacionalno? To će biti da je najprije...
Mada, ima raje koji jesu muslimani, vjeruju u Allaha i u imanske šarte, ali se baš i ne trude da urade sve što b mogli u/raditi po islamu, dakle stvari koje nisu preko njihovih granica, nego eto...nije naučilo tako raditi
...Takve bih odvojio od onih koji se muslimanima smatraju samo po ustavu SFRJ iz 1974. Ili još dalje, sa ZAVNOBiH-a 
Mada, ima raje koji jesu muslimani, vjeruju u Allaha i u imanske šarte, ali se baš i ne trude da urade sve što b mogli u/raditi po islamu, dakle stvari koje nisu preko njihovih granica, nego eto...nije naučilo tako raditi