Ne idem nigdje iz BiH
- mousstapha
#626 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pa eto to je razlog zasto ne ici iz BiH. Na Zapadu izgubis dusu i prijatelje.
- golfiista
#627 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Zato što, objektivno, nema nijedan valjan razlog zašto bi neko ostao ovdje. Najsiromašniji, najzagađeniji, najkorumpiraniji, najenazaposleniji, najbezpesperktivniji, najnacionalisti, najneobrazovaniji...a za sebe volimo kazati kako smo najpametniji. Ima i onaj patriotizam, evo 40 godina sam patriota i gledam kako smo na dnu svake ljestvice sa ozbiljnom tendencijom da tamo ostanemo još dugo, dugo. Evo neko reče izgubiš dušu tamo negdje, ja bih rekao da je upavo suprotno, tamo upravo prepoznaš da si čovjek, jer tamo se čovjek cijeni, znanje, rad i trud, drugi te poštuju, pa vremenom naučiš šta je i samopoštovanje. Ostati ovdje, neka, hvala.stakasa wrote:Pa ima li iko da napise rijec dvije o temi - zasto ne ici nigdje iz BiH? Ovo o manama i vrlinama zivota na Zapadu se je izvrtilo sto puta dosad
- stakasa
#628 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ne izgubi se dusa, cesto se izgubi osjecaj pripadnosti, nisi dio grupe u mjeri u kojoj si bio ali pronade covjek sebe. Najcesce. Sto i nije tema ove emisije. Bez obzira na losu statistiku, postoje mnogi razlozi zasto ostati kuci svojoj
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#629 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Razloga za ostanak ima, kao i za odlazak uvijek se svode na ono sto je tebi kao individui prioritet.
Meni licno zivot u BiH ima odredjenih komparativnih prednosti koje bih odlaskom izgubio.
Potpuno sam svjestan svih negativnosti ovog drustva i drzave, ali kad sve fino stavim na vagu-bolje mi je ovdje.
Sta sutrasnjica donosi to niko ne zna i time se ne zelim zamarati.
Meni licno zivot u BiH ima odredjenih komparativnih prednosti koje bih odlaskom izgubio.
Potpuno sam svjestan svih negativnosti ovog drustva i drzave, ali kad sve fino stavim na vagu-bolje mi je ovdje.
Sta sutrasnjica donosi to niko ne zna i time se ne zelim zamarati.
- Thorgerson
#630 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ne kontam.roki wrote:Imam dva rodaka i Njemačkoj, i koliko vidim imaju para, ocu kupili auto i sredili fasadu na vikendici. Al da rade rade, inženjeri su elektrotehnike. Znam im i plate, oko 45k bruto godišnje KM. Međutim, ponavljam, baš rade i znam da su se žalili na kiriju koja im je oko 1300KM.
Svugdje se ljudi moji radi samo sto u uređenoj zemlji imaš i tu neku sigurnost, kod nas sve u raspadu totalnom.
Po ovoj tvojoj racunici ispade da mu je plata u njemackoj 1900 EUR bruto!? Za inzinjera elektrotehnike?
Ja imam jaranicu koja radi ovdje u Sarajevu sa tom strukom i kad sracunam ispada da je njena bruto plata u BiH visa od njihove.
Nisi ti ovo dobro izracunao ili su ti oni slagali.
- mousstapha
#631 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pomijesao malo eure i KM mescini 
- stakasa
#632 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Opet oni kolike su plate u Njemackoj 
- uglavnomja
#633 Re: Ne idem nigdje iz BiH
bice da je pobrkao eur i kmThorgerson wrote:Ne kontam.roki wrote:Imam dva rodaka i Njemačkoj, i koliko vidim imaju para, ocu kupili auto i sredili fasadu na vikendici. Al da rade rade, inženjeri su elektrotehnike. Znam im i plate, oko 45k bruto godišnje KM. Međutim, ponavljam, baš rade i znam da su se žalili na kiriju koja im je oko 1300KM.
Svugdje se ljudi moji radi samo sto u uređenoj zemlji imaš i tu neku sigurnost, kod nas sve u raspadu totalnom.
Po ovoj tvojoj racunici ispade da mu je plata u njemackoj 1900 EUR bruto!? Za inzinjera elektrotehnike?
Ja imam jaranicu koja radi ovdje u Sarajevu sa tom strukom i kad sracunam ispada da je njena bruto plata u BiH visa od njihove.
-
DearJohn
#634 Re: Ne idem nigdje iz BiH
I meni se čini. Ali evo, na ovakve priče možda raja ako se ne raspitaju dobro, nasjedaju (ne kažem da je autor posta to namjerno). Vrlo je jasno da ljudi u Bosni čija djeca nemaju šta da jedu će, i možda treba, da potraže sreću negdje drugo. Ali ako neko može solidno i živit ok u svojoj zemlji i u svom gradu ja lično ne bih preporučio da ide. Ali možda smo svi različiti po tom pitanju.
- Karabaja
#635 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ako je samac, plata mu je 2300 neto, ako ima ženu, 2600, ako ima djecu, dodaj još oko 200 eura za svako dijete. I da, inžinjeri mogu imati bolje platu, ovo je plata za inžinjere sa ne više od 5 godina radnog staža.Thorgerson wrote:Ne kontam.roki wrote:Imam dva rodaka i Njemačkoj, i koliko vidim imaju para, ocu kupili auto i sredili fasadu na vikendici. Al da rade rade, inženjeri su elektrotehnike. Znam im i plate, oko 45k bruto godišnje KM. Međutim, ponavljam, baš rade i znam da su se žalili na kiriju koja im je oko 1300KM.
- uglavnomja
#636 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Karabaja wrote: Ako je samac, plata mu je 2300 neto, ako ima ženu, 2600, ako ima djecu, dodaj još oko 200 eura za svako dijete. I da, inžinjeri mogu imati bolje platu, ovo je plata za inžinjere sa ne više od 5 godina radnog staža.
naglasi nezaposlenu, da ko ne pomisli da se placa po zeni 'nako
- Karabaja
#637 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nezaposlenu ili zaposlenu koja zarađuje manje od njega.uglavnomja wrote:Karabaja wrote: Ako je samac, plata mu je 2300 neto, ako ima ženu, 2600, ako ima djecu, dodaj još oko 200 eura za svako dijete. I da, inžinjeri mogu imati bolje platu, ovo je plata za inžinjere sa ne više od 5 godina radnog staža.
naglasi nezaposlenu, da ko ne pomisli da se placa po zeni 'nako
-
moonca
#638 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Dijaspora koja je dugo vani, i kada dodje u posjetu sa pauzom u nekim godinama - recimo Sarajevo- poslije rata - je drugi grad po strukturi stanovnistva. Leti su tu sada Arapi -stakasa wrote:Ne izgubi se dusa, cesto se izgubi osjecaj pripadnosti, nisi dio grupe u mjeri u kojoj si bio ali pronade covjek sebe. Najcesce. Sto i nije tema ove emisije. Bez obzira na losu statistiku, postoje mnogi razlozi zasto ostati kuci svojoj
Drugi osjecaj - nekako je prektetnica 30 -te , kada je krajnje vrieme za zenidbe . Prijateljstva se gube , ostajes sam sticajem okolnosti.
Sad, ako si sam u svom gradu , zaste ne biti sam negdje vani - ne vidim veliku razliku. Za ostale zivotne prednosti da ne nabrajam.
-
kiligonzales
#639 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Zato sto sam ovdje svoj na svome, zato sto gdje god odem drugo bicu samo stranac, zato sto mi je ovdje ono sto volim, zato sto me opet pored hiljadu uzasa spasavaju sve lijepe i male stvari koje ovdje ostvarim, svi oni momenti sa mojom porodicom i rajom i hiljadu zrtvi da napravim i ovo malo, zato sto se pored svega nadam da cu uspijeti ovdje , zato sto covjek ovdje prodje pored hiljadu ljepota, a primjeti ih tek kad stigne predahnuti od svakodnevnice i td.stakasa wrote:Pa ima li iko da napise rijec dvije o temi - zasto ne ici nigdje iz BiH? Ovo o manama i vrlinama zivota na Zapadu se je izvrtilo sto puta dosad
-
kiligonzales
#640 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Za negativne ljude, nema nijednog mjesta na svijetu da ima ista pozitivno, pa tako ni u BiH nema razloga da se ostane. Gore ce se sve samo ostvariti, naucice se jezik, pronacice se posao, uklopice se medju ljude, otplatice se kredit za kucu, stan, auto i sve ce biti cakum pakum, kad se ode kod doktora, zubara bice ti besplatan pregled, dobices i listu besplatnih lijekova, djete ce ti odmah dobiti krevetic, drzava ce mu obezbjediti sobu i sestrice da ga ninaju, sve ce biti med i mlijeko, a stranci ce ti sami utabati put za tvoj licni uspjeh, karijeru bez premca i sve ce se steci samo, po sistemu abrakadabra. Gdje si sta ima? Nisam te prepozno. Tamo se pare beru same. Samo pruzis ruku i skines sa drveta.golfiista wrote:Zato što, objektivno, nema nijedan valjan razlog zašto bi neko ostao ovdje. Najsiromašniji, najzagađeniji, najkorumpiraniji, najenazaposleniji, najbezpesperktivniji, najnacionalisti, najneobrazovaniji...a za sebe volimo kazati kako smo najpametniji. Ima i onaj patriotizam, evo 40 godina sam patriota i gledam kako smo na dnu svake ljestvice sa ozbiljnom tendencijom da tamo ostanemo još dugo, dugo. Evo neko reče izgubiš dušu tamo negdje, ja bih rekao da je upavo suprotno, tamo upravo prepoznaš da si čovjek, jer tamo se čovjek cijeni, znanje, rad i trud, drugi te poštuju, pa vremenom naučiš šta je i samopoštovanje. Ostati ovdje, neka, hvala.stakasa wrote:Pa ima li iko da napise rijec dvije o temi - zasto ne ici nigdje iz BiH? Ovo o manama i vrlinama zivota na Zapadu se je izvrtilo sto puta dosad
Tako nas Bosnjo nije spreman u BiH napraviti piruetu i raditi nesto ispod casti jer je zavrsio fakultet, pa nesto steci i ostvariti, ali ceka da mu se poso da, a trazi ga i moli da ga ne nadje, a tamo je spreman nekome prati guzicu i sluziti tudje matuzaleme, a onda od plate koju je razvukao i nesto usparao dodje na odmor sa autom starim 10 godina u BiH kurciti se raji jer je ipak to BMW, AUDI ili Mercedes, a nece otici negdje preko bare na odmor jer to kosta. Jos ako je to tamo nesto mukom zaradio, onda dodje u BiH i zali se na cijene. Joj kako vam je skupo, kako vi zivite, kako uspjevate, kako ste nasmijani, vedri, zivi? Ne mozes ih skinuti sa cevapa i pita, janjetine, teletine, sudzuke, suhog mesa, pive ko da mesa i alkohola cijelu godinu nisu vidjeli
Sve je ok, ovdje je lose, ali nemojmo pretjerivati, sa malo vise radnih mjesta, ovo bi svima raj na zemlji bio.
- Kiki_Musampa
#641 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Zadnja recenica, slazem se, ali shvati da je to samo malo kod nas isto kao sad cu do marsa, jednostavno nemoguce. Nas gradonacelnik Jasmin zabranjuje da se igdje spominje npr zagadjenje zraka, i jebe se njemu sto ja po 5-6 mjeseci ne smijem sa djecom navecer izaci, jer mi djeca vec u kuci od ovog smoga kaslju. Moze mu se, jer ti ovdje funkcija daje moci, da bi komotno mogao u Avengerse. U Austriji predsjednik ide biciklom ana posao, a nas ima pratnju ko Trump, pa to sve x3, itd...kiligonzales wrote:Za negativne ljude, nema nijednog mjesta na svijetu da ima ista pozitivno, pa tako ni u BiH nema razloga da se ostane. Gore ce se sve samo ostvariti, naucice se jezik, pronacice se posao, uklopice se medju ljude, otplatice se kredit za kucu, stan, auto i sve ce biti cakum pakum, kad se ode kod doktora, zubara bice ti besplatan pregled, dobices i listu besplatnih lijekova, djete ce ti odmah dobiti krevetic, drzava ce mu obezbjediti sobu i sestrice da ga ninaju, sve ce biti med i mlijeko, a stranci ce ti sami utabati put za tvoj licni uspjeh, karijeru bez premca i sve ce se steci samo, po sistemu abrakadabra. Gdje si sta ima? Nisam te prepozno. Tamo se pare beru same. Samo pruzis ruku i skines sa drveta.golfiista wrote:Zato što, objektivno, nema nijedan valjan razlog zašto bi neko ostao ovdje. Najsiromašniji, najzagađeniji, najkorumpiraniji, najenazaposleniji, najbezpesperktivniji, najnacionalisti, najneobrazovaniji...a za sebe volimo kazati kako smo najpametniji. Ima i onaj patriotizam, evo 40 godina sam patriota i gledam kako smo na dnu svake ljestvice sa ozbiljnom tendencijom da tamo ostanemo još dugo, dugo. Evo neko reče izgubiš dušu tamo negdje, ja bih rekao da je upavo suprotno, tamo upravo prepoznaš da si čovjek, jer tamo se čovjek cijeni, znanje, rad i trud, drugi te poštuju, pa vremenom naučiš šta je i samopoštovanje. Ostati ovdje, neka, hvala.stakasa wrote:Pa ima li iko da napise rijec dvije o temi - zasto ne ici nigdje iz BiH? Ovo o manama i vrlinama zivota na Zapadu se je izvrtilo sto puta dosad![]()
Tako nas Bosnjo nije spreman u BiH napraviti piruetu i raditi nesto ispod casti jer je zavrsio fakultet, pa nesto steci i ostvariti, ali ceka da mu se poso da, a trazi ga i moli da ga ne nadje, a tamo je spreman nekome prati guzicu i sluziti tudje matuzaleme, a onda od plate koju je razvukao i nesto usparao dodje na odmor sa autom starim 10 godina u BiH kurciti se raji jer je ipak to BMW, AUDI ili Mercedes, a nece otici negdje preko bare na odmor jer to kosta. Jos ako je to tamo nesto mukom zaradio, onda dodje u BiH i zali se na cijene. Joj kako vam je skupo, kako vi zivite, kako uspjevate, kako ste nasmijani, vedri, zivi? Ne mozes ih skinuti sa cevapa i pita, janjetine, teletine, sudzuke, suhog mesa, pive ko da mesa i alkohola cijelu godinu nisu vidjeli![]()
Sve je ok, ovdje je lose, ali nemojmo pretjerivati, sa malo vise radnih mjesta, ovo bi svima raj na zemlji bio.
Nema u BiH rjesenja, nemaju je ni uredjenije zemlje od ove, a kamo li BiH.
Ja bih stvarno volio da mi neko pametniji pokaze svijetle tacke u manjim gradovima, terenac sam pa vidim svasta tu. Meni Tuzla dodje ko London kad prodjem kroz neka mjesta.
-
kiligonzales
#642 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ali hajmo biti realni malo i prije je u BiH bilo smoga i zagadjenja, ali nije bilo socijalnih mreza niti medijskog senzacionalizma da od gluposti napravi vijest tipa necete vjerovati od cega se zakasljao Jasmin Imamovic, Elmedin Konakovic, Ivo Komsic i ti kliknes link, a tamo iskoci vijest o novom smogu magli nedje u BiHKiki_Musampa wrote:
Zadnja recenica, slazem se, ali shvati da je to samo malo kod nas isto kao sad cu do marsa, jednostavno nemoguce. Nas gradonacelnik Jasmin zabranjuje da se igdje spominje npr zagadjenje zraka, i jebe se njemu sto ja po 5-6 mjeseci ne smijem sa djecom navecer izaci, jer mi djeca vec u kuci od ovog smoga kaslju. Moze mu se, jer ti ovdje funkcija daje moci, da bi komotno mogao u Avengerse. U Austriji predsjednik ide biciklom ana posao, a nas ima pratnju ko Trump, pa to sve x3, itd...
Ja bih stvarno volio da mi neko pametniji pokaze svijetle tacke u manjim gradovima, terenac sam pa vidim svasta tu. Meni Tuzla dodje ko London kad prodjem kroz neka mjesta.
Eto i Komsic bivsi predsjednik po Sarajevu hoda pjesice sam, dok neko voda i na dzumu po dvoje kola telohranitelja. Valjda ima nesto i u postenju, pa je to tako.
I s ovim se slazem da Tuzla dodje ko London kad prodjes kroz mnoga mjesta u BiH. Razumijem da je nama u vecim gradovima malo teze ubiti nadu u BiH, nego onima u manjim sredinama u kojim je besperspektivnost i beznadje vece.
- uglavnomja
#643 Re: Ne idem nigdje iz BiH
moonca wrote:
Drugi osjecaj - nekako je prektetnica 30 -te , kada je krajnje vrieme za zenidbe . Prijateljstva se gube , ostajes sam sticajem okolnosti.
Sad, ako si sam u svom gradu , zaste ne biti sam negdje vani - ne vidim veliku razliku. Za ostale zivotne prednosti da ne nabrajam.
oko 30. covjek je formirana licnost, ozenjen ili ne, nebitno.
za sve te godone je sreo hiljade ljudi koji su mu teoretski mogli biti prijatelji. ali spala knjiga na par slova, 5 maksimalno i jos nekih 5-10 ljudi za posebne dogadjaje, s nekim na utakmicu, s nekim na skijanje ...
i jako je tesko uci u taj zatvoreni krug od 5-6 judi koji se znaju godinama, decenijama, dijele istu istoriju, prijateje, lokacije, kulturu, zanimanja ...
e, sad zamisli takve iste njemacke, svicarske, norveske ... krugove i sansu da se jedan balkanac ili arap ili afrikanac ili poljak ... ubaci u to drustvo
toliko o asimilaciji, druzenju, blabla ... odraslih, a i djece. cijena stana odredjuje mjesto gdje ce se manje dijete skolovati. a zna se, stranci i domaca sirotinja.
- Bluemore
#644 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Rahatluk i cevapemousstapha wrote:Pa eto to je razlog zasto ne ici iz BiH. Na Zapadu izgubis dusu i prijatelje.
- Bluemore
#645 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Prijeratni smogovi i magle Ko ih pamti su legendarnekiligonzales wrote:Ali hajmo biti realni malo i prije je u BiH bilo smoga i zagadjenja, ali nije bilo socijalnih mreza niti medijskog senzacionalizma da od gluposti napravi vijest tipa necete vjerovati od cega se zakasljao Jasmin Imamovic, Elmedin Konakovic, Ivo Komsic i ti kliknes link, a tamo iskoci vijest o novom smogu magli nedje u BiHKiki_Musampa wrote:
Zadnja recenica, slazem se, ali shvati da je to samo malo kod nas isto kao sad cu do marsa, jednostavno nemoguce. Nas gradonacelnik Jasmin zabranjuje da se igdje spominje npr zagadjenje zraka, i jebe se njemu sto ja po 5-6 mjeseci ne smijem sa djecom navecer izaci, jer mi djeca vec u kuci od ovog smoga kaslju. Moze mu se, jer ti ovdje funkcija daje moci, da bi komotno mogao u Avengerse. U Austriji predsjednik ide biciklom ana posao, a nas ima pratnju ko Trump, pa to sve x3, itd...
Ja bih stvarno volio da mi neko pametniji pokaze svijetle tacke u manjim gradovima, terenac sam pa vidim svasta tu. Meni Tuzla dodje ko London kad prodjem kroz neka mjesta.Naravno slazem se s tobom da zagadjenja u BiH ima, ali zar ga nije bilo oduvijek, barem po magli, smogu dosta je gradova u BiH poznato? Kako rijesiti takav problem, kad ga ni vece sredjenije drzave ne rijesavaju lako. Mozda okupimo samane i prizivamo s njima vjetar
![]()
Eto i Komsic bivsi predsjednik po Sarajevu hoda pjesice sam, dok neko voda i na dzumu po dvoje kola telohranitelja. Valjda ima nesto i u postenju, pa je to tako.
I s ovim se slazem da Tuzla dodje ko London kad prodjes kroz mnoga Razumijem da je nama u vecim gradovima malo teze ubiti nadu u BiH, nego onima u manjim sredinama u kojim je besperspektivnost i beznadje vece.
Ali nista u poredjenju sa sadasnjim cesticama fine prasine
Premasili kineze
-
meteorit135531
-
moonca
#647 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nije ti to prioritet niti o tome treba da razmisljas. Upoznajes ljude u razim situacijama i sa kim ces ostati u nekim kontaktima zavisi od tebe licno i od tvog slobodnog vremena.uglavnomja wrote:moonca wrote:
oko 30. covjek je formirana licnost, ozenjen ili ne, nebitno.
za sve te godone je sreo hiljade ljudi koji su mu teoretski mogli biti prijatelji. ali spala knjiga na par slova, 5 maksimalno i jos nekih 5-10 ljudi za posebne dogadjaje, s nekim na utakmicu, s nekim na skijanje ...
i jako je tesko uci u taj zatvoreni krug od 5-6 judi koji se znaju godinama, decenijama, dijele istu istoriju, prijateje, lokacije, kulturu, zanimanja ...
e, sad zamisli takve iste njemacke, svicarske, norveske ... krugove i sansu da se jedan balkanac ili arap ili afrikanac ili poljak ... ubaci u to drustvo![]()
toliko o asimilaciji, druzenju, blabla ... odraslih, a i djece. cijena stana odredjuje mjesto gdje ce se manje dijete skolovati. a zna se, stranci i domaca sirotinja.
Sta je problem ako si sa strancima , i sam si jedan od njih.
U skolama djeca sticu prijatelje tako se to prenosi i na roditelje. Zajednicka putovanja, takmicenja-- roditelji se zblize i nastave druzenja i nakon tih dogadjaja.
u mom gradu djevocica -Krajisnici roditelji, ide u prestiznu skolu jer je pokazala dobre rezultate. Takvi nadareni ucenici se automatski usmjeravaju u bolje skole bez obzira na imovinsko stanje i podrijetlo
- uglavnomja
#648 Re: Ne idem nigdje iz BiH
halo ba
amerika je druga prica
amerika je druga prica
-
DearJohn
#649 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pa Arapi su i u Americi, Engleskoj, Njemacčkoj, Švedskoj?moonca wrote:Dijaspora koja je dugo vani, i kada dodje u posjetu sa pauzom u nekim godinama - recimo Sarajevo- poslije rata - je drugi grad po strukturi stanovnistva. Leti su tu sada Arapi -stakasa wrote:Ne izgubi se dusa, cesto se izgubi osjecaj pripadnosti, nisi dio grupe u mjeri u kojoj si bio ali pronade covjek sebe. Najcesce. Sto i nije tema ove emisije. Bez obzira na losu statistiku, postoje mnogi razlozi zasto ostati kuci svojojnemam bas osjecaj da sam u svojoj drzavi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#650 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nema veze to. Kada ljudi invazivnog ponasanja i vanjskog izgleda predju odredjeni procenat refleksno se pocne osjecati neugoda.DearJohn wrote: Pa Arapi su i u Americi, Engleskoj, Njemacčkoj, Švedskoj?