Što, je li se to desilo negdje?Haris.ba wrote:
Vraćeno oduzeto groblje Jevrejskoj općini. I dođe porodica pokojnog i kaže hoćemo sahranu. Ok, može ali sa ceremonijom. Nećemo ceremoniju. Ne može bez ceremonije. A da ne pričam da bi pitali je li isti bio Jevrej.
Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
- Banksy
#626 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
- insomnia78
#627 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Cuj kaki. Pa oni, najgori.HAVANA wrote:Ja ne znam o cemu ti pises.Shvatas li da me apsolutno zaboli kurac i za muslimane,jevreje,pravoslavce,katolike...Zasto uvijek navlacite vodu na te mlinove rasprave,islamofobija...Covjek je placao,promijenio se upravitelj,nastavio placati i doveden u zabludu.Naguzen sto bi rekli.Umro.Almasa osta,deda ode nedje.Djeca ko popisana.Kaki ba jevreji?Haris.ba wrote:Vraćeno oduzeto groblje Jevrejskoj općini. I dođe porodica pokojnog i kaže hoćemo sahranu. Ok, može ali sa ceremonijom. Nećemo ceremoniju. Ne može bez ceremonije. A da ne pričam da bi pitali je li isti bio Jevrej.
I izađe tekst na klixu sa nadnaslovom "narod ogorčen"? Aha, u nekoj drugoj realnosti.
Znamo mi take. Svetkujes li šabat jevrejine?
- Sanjarko
#628 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Pa pretpostavljam po birokratskom pravilu. Znas dobro kako je nasim birokratama mrsko raditi birokratski posao. Mrsko im bilo cesljati vjerovatno spiskove i obavjestiti dedu, a mislim da neko rece da ima Boshnjacko ime, pa su mozda pretpostavili da je musliman.Romeo 80 wrote:
Ma sve u dure, ali i da je tako, po kom je onda osnovu Islamska zajednica nastavila naplaćivati članarinu ljudima poput Dede Trampića, koji su potpisali ugovor sa progresom?! Vidi se da im je mrska para. Baš ono pravo mrska!![]()
Koji su to oni žohari uhljupski...
Znaci pretpostavka je majka zaj-ba.
- Sanjarko
#629 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Znaci pretpostavili su da su im svi korisnici muslimani. A i ja pretpostavljam pa ne znam ko pravi zaj-eb, ja ili oni.Vizionar 1985 wrote:Pa pretpostavljam po birokratskom pravilu. Znas dobro kako je nasim birokratama mrsko raditi birokratski posao. Mrsko im bilo cesljati vjerovatno spiskove i obavjestiti dedu, a mislim da neko rece da ima Boshnjacko ime, pa su mozda pretpostavili da je musliman.Romeo 80 wrote:
Ma sve u dure, ali i da je tako, po kom je onda osnovu Islamska zajednica nastavila naplaćivati članarinu ljudima poput Dede Trampića, koji su potpisali ugovor sa progresom?! Vidi se da im je mrska para. Baš ono pravo mrska!![]()
Koji su to oni žohari uhljupski...
Znaci pretpostavka je majka zaj-ba.
- HAVANA
#630 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
insomnia78 wrote:Cuj kaki. Pa oni, najgori.HAVANA wrote:Ja ne znam o cemu ti pises.Shvatas li da me apsolutno zaboli kurac i za muslimane,jevreje,pravoslavce,katolike...Zasto uvijek navlacite vodu na te mlinove rasprave,islamofobija...Covjek je placao,promijenio se upravitelj,nastavio placati i doveden u zabludu.Naguzen sto bi rekli.Umro.Almasa osta,deda ode nedje.Djeca ko popisana.Kaki ba jevreji?Haris.ba wrote:Vraćeno oduzeto groblje Jevrejskoj općini. I dođe porodica pokojnog i kaže hoćemo sahranu. Ok, može ali sa ceremonijom. Nećemo ceremoniju. Ne može bez ceremonije. A da ne pričam da bi pitali je li isti bio Jevrej.
I izađe tekst na klixu sa nadnaslovom "narod ogorčen"? Aha, u nekoj drugoj realnosti.
Znamo mi take. Svetkujes li šabat jevrejine?
- insomnia78
- Sanjarko
#632 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Ma ima nejasnoca u vezi ovoga. Placa i moj stari evo svaki mjesec 2 km od penzije ali neko kaze da je to clanarina a ne zemljiste gdje ce te ukopati, tako da se ono dodatno placa. Nesto juce stari za ukop spominje kaze nece ga imati gdje ukopati valjda jer nije kupio zamljiste za ukop. Sada je pitanje sta je ovaj dedo placao da li clanarinu ili zemljiste. Nije mi bas sve to jasno.
Ali jasno je pravilo IZ da samo musliman se moze po muslimanskom obredu na muslimanskom greblju ukopati. Isto kao u jevreja ako se ne varam. Jevreji i muslimani imaju sve skoro isto, u najmanju ruku slicno, poziva na molitvu, obrezivanja pa nadalje da me ne stane peglat Karlinka u vezi ovoga.
Ali jasno je pravilo IZ da samo musliman se moze po muslimanskom obredu na muslimanskom greblju ukopati. Isto kao u jevreja ako se ne varam. Jevreji i muslimani imaju sve skoro isto, u najmanju ruku slicno, poziva na molitvu, obrezivanja pa nadalje da me ne stane peglat Karlinka u vezi ovoga.
- Sanjarko
#633 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Vidis placao je clanarinu samo ko i moj stari. Znaci nije kupio zemljiste ko ni moj stari. Ni mog starog nece imati gdje ukopati. Juce to spominje jer mi starci nisu zdravi kao ni ja, pa spominje gdje ce koga ukopati, staru i straroga, i da njega nece imati gdje a staru valjda hoce imati gdje.Romeo 80 wrote:
Hajde da ti onda pravni ekspert ponovi pitanje na koje si vješto "zaboravila" odgovoriti! Koji je pravni osnov IZ iskoristila kad je nastavila godinama naplaćivati članarinu ljudima koji nisu članovi i evidentno neće za svoj novac dobiti svoju uslugu?! Pitam ovo s obzirom na tvoju tvrdnju da IZ nije pravni nasljednik Progresa, pa eto onako laički logiciram.
Gledajte sad logičkih vratolomija! Tri, dva, jedan!![]()
- Sanjarko
#634 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Moze i to biti. Kazem ne znam. A nisu ni mezari svuda isti. U Turskoj primjerice mezari kao u Srba ovdje, dok nasi su kao sto sam pisao, ko stecci. Moze biti i da je zbog nekog ugovora, tj. u ovom slucaju odluke. Jedno vazilo do kao sto kazes a onda prestalo da vazi pa nelegalno.BHCluster wrote:
Ma ne izgled mezar je u pitanju bio. Kao ovi sto su napravljeni prije te "odluke" 2009 mogu ostati a ovi drugi ne.
Jb-ga u muslimana i jevreja po vjeri se ugovori moraju postovati ono pravo, cak iako je onome ko je se s njim obavezao glava u torbi.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#635 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Moj Edo džaba ti sad!edo_79 wrote:Cilj ove teme nije imao apsolutno nikakve veze sa blaćenjem muslimana, institucija i običaja, već čisto da prodiskutujemo o tome u kojoj mjeri ono ljudsko izumire u nama, i kako komplikovane administrativne i pravne procedure se najčešće prelamaju preko leđa onih koji su najmanje krivi za to.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da se ne lažemo ovakve teme su magnet za pojedine forumaše koji uglavnom ordiniraju na temama gdje se blate muslimani generalno, Bošnjaci, njihove institucije i običaji. Tako i ova tema možda je postavljena ne sa tim ciljem ali je otišla u tom pravcu zahvaljujući takvim forumašima. Eto nije moglo čak ni bez spominjanja Otomana.Haris.ba wrote:Vraćeno oduzeto groblje Jevrejskoj općini. I dođe porodica pokojnog i kaže hoćemo sahranu. Ok, može ali sa ceremonijom. Nećemo ceremoniju. Ne može bez ceremonije. A da ne pričam da bi pitali je li isti bio Jevrej.
Ja Otomane spominjao nisam .... samo sam komentarisao onog dinosaurusa darvinistu, đubre jedno ćafirsko dabil đubre
I mislim da ovdje branioci ovog poteza Islamske zajednice prave jednu grešku u koracima. Mislim da niko ovdje nije rekao da Islamska zajednica mora dopustiti ukop, već da bi to svakako trebala! A o činjenici da su uzimali pare sve ove godine za uslugu koju sad ne žele izvršiti je posebna tema!
- tranquil
#636 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Fali na ovoj temi jednom da se kaže "Edo, ako ti je to pravo ime...". Svi ostali elementi su tu.
- Sanjarko
#637 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Jasno
1. Ne moze se ukopati neko na muslimanskom groblju bez muslimanskog obreda. Ako shvacam dobro ni musliman ni nemusliman.
2. Dedo placao clanarinu.
Ne znam dalje.
1. Dedo nije mogao biti ukopan jer ni on ni porodica ne zele da se ukopa po muslimanskom obredu. Isto kao u jevreja.
2. Nije kupio zemljiste za ukop nego samo clanarinu placao. Ako sam dobro shvatio.
Ima ovdje nejasnoca i jasnoca u ovom slucaju pravo, i nije ni cudo sto je do ovoga doslo a to samo moze u gradu koji je ratom pravo podjeljen a Doboj to i jest. Gore mislim od Mostara. Tako da nije ni cudno nista u vezi ovoga.
PS. Ne mislim na to da ga zbog nacionalistickih podjela nisu htjeli ukopati nego da je rat unistio arhive ili u arhivama napravio belaj, i slicno.
1. Ne moze se ukopati neko na muslimanskom groblju bez muslimanskog obreda. Ako shvacam dobro ni musliman ni nemusliman.
Ne znam dalje.
1. Dedo nije mogao biti ukopan jer ni on ni porodica ne zele da se ukopa po muslimanskom obredu. Isto kao u jevreja.
2. Nije kupio zemljiste za ukop nego samo clanarinu placao. Ako sam dobro shvatio.
Ima ovdje nejasnoca i jasnoca u ovom slucaju pravo, i nije ni cudo sto je do ovoga doslo a to samo moze u gradu koji je ratom pravo podjeljen a Doboj to i jest. Gore mislim od Mostara. Tako da nije ni cudno nista u vezi ovoga.
PS. Ne mislim na to da ga zbog nacionalistickih podjela nisu htjeli ukopati nego da je rat unistio arhive ili u arhivama napravio belaj, i slicno.
- Sanjarko
#638 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Ovo je glavno. Ni jevreji ga ne bi ukopali bez njihovog obreda.Vizionar 1985 wrote:
- Haris.ba
#639 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Ta članarina sama po sebi nije svugdje povezana sa pravom na grobno mjesto.Vizionar 1985 wrote:Ma ima nejasnoca u vezi ovoga. Placa i moj stari evo svaki mjesec 2 km od penzije ali neko kaze da je to clanarina a ne zemljiste gdje ce te ukopati, tako da se ono dodatno placa. Nesto juce stari za ukop spominje kaze nece ga imati gdje ukopati valjda jer nije kupio zamljiste za ukop. Sada je pitanje sta je ovaj dedo placao da li clanarinu ili zemljiste. Nije mi bas sve to jasno.
Ali, zanimljivo je da mnogi medžlisi traže da ako nije bila plaćana - plati se određeni broj godina kada se dođe da se kopa onaj ko nije bio član. Zanimljivo je npr. da u nekim medžlisima plaćanje članarine znači džabane kopanje, s time da se pripremanje tijela plaća firmi koja pruža te usluge.
Različito je to od regiona do regiona. I naravno da je to biznis. I unutar same IZ je to pitanje problematizirano. I sami muslimani imaju oprečna mišljenja o istome. I to se kritikuje. Jer se ta granica snošenja troškova sahrane negdje pretvorila u dobro zarađivanje i zgrtanje enormnog profita.
Naravno, neki pristupaju toj temi sa željom kritike ne zbog rješavanja problema, već kritikovanja općenito vjere.
U biti članarina u IZ daje pravo da glasaš na izborima za organe IZ. Sve ostalo nije direktno vezano za članarinu. Možda je vjenčanje - ali ne mogu sada da se sjetim.
Ono što iskustva imam, jeste da onaj ko je bio džematlija, a nije imao baš sredstava - bude ukopan džabane na mezarju u vlasništvu IZ . Ima li drugačijih primjera? Vjerovatno ima. I to nek je na sramotu efendije koji u većini džemata donosi odluke vezano za to.
A biti džematlija i član IZ nije isto.
- Sanjarko
#640 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Ma kazem nejasno ali je ono sta sam naveo za obred jasno.Haris.ba wrote:Ta članarina sama po sebi nije svugdje povezana sa pravom na grobno mjesto.Vizionar 1985 wrote:Ma ima nejasnoca u vezi ovoga. Placa i moj stari evo svaki mjesec 2 km od penzije ali neko kaze da je to clanarina a ne zemljiste gdje ce te ukopati, tako da se ono dodatno placa. Nesto juce stari za ukop spominje kaze nece ga imati gdje ukopati valjda jer nije kupio zamljiste za ukop. Sada je pitanje sta je ovaj dedo placao da li clanarinu ili zemljiste. Nije mi bas sve to jasno.
Ali, zanimljivo je da mnogi medžlisi traže da ako nije bila plaćana - plati se određeni broj godina kada se dođe da se kopa onaj ko nije bio član. Zanimljivo je npr. da u nekim medžlisima plaćanje članarine znači džabane kopanje, s time da se pripremanje tijela plaća firmi koja pruža te usluge.
Različito je to od regiona do regiona. I naravno da je to biznis. I unutar same IZ je to pitanje problematizirano. I sami muslimani imaju oprečna mišljenja o istome. I to se kritikuje. Jer se ta granica snošenja troškova sahrane negdje pretvorila u dobro zarađivanje i zgrtanje enormnog profita.
Naravno, neki pristupaju toj temi sa željom kritike ne zbog rješavanja problema, već kritikovanja općenito vjere.
U biti članarina u IZ daje pravo da glasaš na izborima za organe IZ. Sve ostalo nije direktno vezano za članarinu. Možda je vjenčanje - ali ne mogu sada da se sjetim.
Ono što iskustva imam, jeste da onaj ko je bio džematlija, a nije imao baš sredstava - bude ukopan džabane na mezarju u vlasništvu IZ . Ima li drugačijih primjera? Vjerovatno ima. I to nek je na sramotu efendije koji u većini džemata donosi odluke vezano za to.
A biti džematlija i član IZ nije isto.
To bi bilo kao ko da bi se ja sada htjeo uclaniti u katolicku crkvu da budem pop ili vjernik bez da se krstim po katolickom obredu krstenja.
Tako da je po meni ovo rijesen slucaj. Ispalo je ovako nazalost ali jb-ga nema sve happy end. Nazalost.
- Sanjarko
#641 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Ustvari jer se slabo sjecam ko zna sta moj stari placa 2 km. Sad sam se sjetio mozda Penzionerskom Savezu kako se vec to zove placa 2 km svaki mjesec da pripomognu porodici kada umre. Da prijevoz za dzenazu bude obezbijedzen i slicno, mozda nesto tako.Vizionar 1985 wrote:Ma ima nejasnoca u vezi ovoga. Placa i moj stari evo svaki mjesec 2 km od penzije ali neko kaze da je to clanarina a ne zemljiste gdje ce te ukopati, tako da se ono dodatno placa. Nesto juce stari za ukop spominje kaze nece ga imati gdje ukopati valjda jer nije kupio zamljiste za ukop. Sada je pitanje sta je ovaj dedo placao da li clanarinu ili zemljiste. Nije mi bas sve to jasno.
Kazem ne sjecam se, a nemam prihoda da se zanimam oko toga svega, ni volje bas iskreno da kazem.
- Sanjarko
#642 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
To je neko drugi bio na drugoj temi.tranquil wrote:A nisu nešto bolji ni forumaši koji su u seriji postova tretirali lični život, mjesto stanovanja i uposlenje forumaša s kojima se ne slažu oko toga da li bi osoba trebala dobiti uslugu koju je godinama plaćala.SaraFina wrote:Ti si osobito briljirao izlijevajući žuč i nekontrolisani krkanluk na temi.edo_79 wrote:
Pametnom je muha moj dobri i išaret dosta
Dobro nam se i dešava kakvi smo.
P.S vrati se i pročitaj svoje postove.
- Connaisseur Karlin
#643 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
sad se ponasas k'o hodza Bajro, mozda se i hodza osjecao neugodno,ali je pak odlucio da kaze NESaraFina wrote:Nažalost to nije nikakva argumentacija vezana za ovaj slučaj. Mada ljudski suosjećam.
- Sanjarko
#644 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Sad sam se sjetio.Vizionar 1985 wrote:Jasno
Ne znam dalje.
Nejasno
3. Dedo ima Boshnjacko ime. Ako se sjecam neko ime starinsko.
4. Arhive da li cesljaju ili ne.
Mozda Jasno
3. Pretpostavili da je musliman zbog imena.
4. Po slucaju ne cesljaju arhive kao ni bilo koje birokrate u Bosni i u svijetu.
- Connaisseur Karlin
#645 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
ali, to se moglo sprijeciti dobro voljim za kompromis, znaci, nije bilo van ljudksa kontorle o doosenju odlukeDrvosjeca iz Dejcica wrote:@Ne ulazim u prepucavaje ali šta je HAVANA tako teško shvatiti da je zemlja (groblje) bilo bespravno uzurpirana od strane te neke fime i da je ta firma uzimala ilegalno kajmak od ljudi. Nakon što je zemlja vraćena u posjed IZ zašto bi pravno gledano IZ imala ikakvih obaveza prema tim ljudima kada su ovi ilegalno naplaćivali nešto što ih ne sljeduje i što nije njihovo. Ostavimo se teza o moralu jer da je bilo morala i ljudskosti ta firma nikada prvo ne bi otela to groblje od IZ. Naravno na kraju ispašta krajnji korisnik, ovaj Dedo i njegova porodica.SaraFina wrote:HAVANA wrote:
uogovori i nesporazumi u pravnmo svijetu prakticiraju konstnano kompromisna rijesenja
- Sanjarko
#646 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Pa poklonio IZ neko. Vakuf je poklon. Laicki.Romeo 80 wrote:Hajde da ja sad malo zabiberim!Budući da se kroz temu stalno provlači tvrdnja da je Progres nelegalno koristio zemljište IZ i da je IZ-u to zemljište ranije oteto, samo da priupitam, kako je uopšte IZ dospjela u posjed i vlasništvo te zemlje? Ta zemlja je vakufska, zar ne?!
- Connaisseur Karlin
#647 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
hvala tranquiltranquil wrote:Connaisseur Karlin je forumašica s kojom sam se u zadnjih nekoliko mjeseci žestoko sukobio na nekoliko mjesta, i ponekad je sa njom zaista teško se raspravljati. Međutim ni na kraj pameti mi nije bilo potezati niti disleksiju niti implicirati druge poremećaje niti potezati mjesto stanovanja niti se šprdati sa zaposlenjem. Zašto? Jer bi to djelovalo upravo kao - izljevanjem žuči. Ona je forumaš, i ako ima drugačije mišljenje, barem nije ni od koga uzela pare za grobno mjesto i nakon toga zabranila ukop. Tako da je "smiješno i porediti" reakciju na drugačije mišljenje i reakciju na pljačku i neljudski odnos. "Ne?"SaraFina wrote: Kakve dvostruke standarde? Šala sa opravdanom sumnjom u licemjerje? Smiješno i porediti sa onim što se ovdje izlilo na IZ. Ne?
Što se argumentacija tiče da se ne ponavljam
A uzimanje para za grobno mjesto i nakon toga zabrana ukopa, za razliku od pisanja na forumu, jeste validan povod za izlijevanje žuči.
Što se argumentacije tiče, nemaš šta da ponavljaš
- Connaisseur Karlin
#648 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
nnisam te JA kvotirla 11 puta, lijpo sm ti rekla, drugi su nas kvotiraliSaraFina wrote:tranquil wrote:
Connaisseur Karlin je forumašica s kojom sam se u zadnjih nekoliko mjeseci žestoko sukobio na nekoliko mjesta, i ponekad je sa njom zaista teško se raspravljati. Međutim ni na kraj pameti mi nije bilo potezati niti disleksiju niti implicirati druge poremećaje niti potezati mjesto stanovanja niti se šprdati sa zaposlenjem. Zašto? Jer bi to djelovalo upravo kao - izljevanjem žuči. Ona je forumaš, i ako ima drugačije mišljenje, barem nije ni od koga uzela pare za grobno mjesto i nakon toga zabranila ukop. Tako da je "smiješno i porediti" reakciju na drugačije mišljenje i reakciju na pljačku i neljudski odnos. "Ne?"
A uzimanje para za grobno mjesto i nakon toga zabrana ukopa, za razliku od pisanja na forumu, jeste validan povod za izlijevanje žuči.
Što se argumentacije tiče, nemaš šta da ponavljaš
Ljubinka je relativno ok. U svoju odbranu, imala sam 11 kvotanja od nje sa bezveznim jednorečeničnim upisima predhodno. I opomenula ju. Medjutim nastavila je uporno, pa se počela ponavljati i duplati postove, uvećavati slova i izvlačiti rečenice nebitne za raspravu iz konteksta.
Bilo mi je nepregledno pisati, i odgovarati drugima s kojim vodim donkihotsku borbu drugi dan.
Zato sam odreagirala tako.
naravno da sma te pitala u vezi hodze, da li je OK , jer je doticni uticao na finalnu odluku, tj. hodza ima nivo donosenja odluke u svom dzematu , i nnisi nikad odgovorvila ne moje pitanje, a to je Hakiz odlicno primjetio
dakle,odgovori mi u vezi hodze, pitam te vec treci put, odgovori ako si ljudsko bice koje suosjeca
- Sanjarko
#649 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
E jb-ga. Nije Rim otimao, nije Crkva otimala i jedna i druga i treca, nije Kraljevina Bosna otimala, nije AU carevina otimala, nije Kraljevina Jugoslavija i SR jugoslavija otimala, nije Republika i Dejtonska Bosna otimala, samo je Osmanlijska Carevina otimala.Romeo 80 wrote:Turci su oteli i to ne samo srbima već svima redom. To je bila okupatorska sila. Zemlju su dodjeljivali svojim poslušnicima, koji su onda kao vakifi uvakufljivali zemlju u određene svrhe. I sad mi neko prosipa šuplju o pravnom nasljeđivanju i istorijskoj nepravdi što je nešto "oteto" jadnoj Islamskoj zajednici, koja je jedina ispravna a svi drugi ne valjaju.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Oteli Turci Srbima a Srbi ranije oteli od Ilira ili ko zna koga i sve tako u krug do dinosaurusa.Romeo 80 wrote:Hajde da ja sad malo zabiberim!Budući da se kroz temu stalno provlači tvrdnja da je Progres nelegalno koristio zemljište IZ i da je IZ-u to zemljište ranije oteto, samo da priupitam, kako je uopšte IZ dospjela u posjed i vlasništvo te zemlje? Ta zemlja je vakufska, zar ne?!
Ono, po nekima istorija počinje od Otomana izgleda...
PS. Svi su davali samo Osmanlijska carevina nije davala nista.
- Sanjarko
#650 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
Stop Turskom Zulumu. /Dze Hizo da napise ovo na Cirilici./Drvosjeca iz Dejcica wrote:Tako je...vratimo svoj vekovna ognjišta, dosta je turskog zuluma.Romeo 80 wrote: Turci su oteli i to ne samo srbima već svima redom. To je bila okupatorska sila. Zemlju su dodjeljivali svojim poslušnicima, koji su onda kao vakifi uvakufljivali zemlju u određene svrhe. I sad mi neko prosipa šuplju o pravnom nasljeđivanju i istorijskoj nepravdi što je nešto "oteto" jadnoj Islamskoj zajednici, koja je jedina ispravna a svi drugi ne valjaju.
Ono, po nekima istorija počinje od Otomana izgleda...
PS. Samo Osmanlijska Carevina nije bila Turska Carevina samo i ekskluzivno.