Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
paladinka

#626 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by paladinka »

Connaisseur Karlin wrote:
vjesticanametli wrote:Banksy
Ovo je tacno od do. DoDZu pa pricaju kao da zive tu i sve znaju. Jos te naruze ....najvise de ospem kad oni u americi pate i obuku majicu s ljiljanina i natpisom tipa i krv svoju za bosnu moju :lol: aha iz detroita ....*urac bosni ...elem u pravu si
mene su takvi verbalno napali par puta :lol: to su vecinom primjeri koji ne znaju jednu recenicu noormlano sastaviti, no takvh je najvise , razumljivo

najtuznije je da djeca nemaju pojma o kulutri i tradiciji BiH, veze nemaju o drzavi

vlro malo sam upoznala porodica koje su svome djetetu nesto objasnile u vezi BiH tradicije kutlure
Nema veze to da li neko normalno sastaviti jednu recenicu … ali to mene dosta nervira kod nasi ljudi u inostranstvo … bas to … nece niko da radi u Bosni , bah … kad to cujem muka mi .
Sanjarko

#627 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

mirsek wrote:
insomnia78 wrote: Pa kaze da mogu donekle komunicirati
Jbg. 2 godine u Francuskoj i donekle moze komunicirati :-) do njega je, ne znam samo od cega onda zivi kad jedva natuca jezik.
Pa to je slucaj sa vecinom imigranata, i sa nasima je slicno prije bilo. Sada samo je lakse. Lakse se i brze uci jezik ako se ima uslova za to. ko zna kakvi su im uslovi bili pa nisu dobro jezik naucili.
Sanjarko

#628 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

paladinka wrote: Nema veze to da li neko normalno sastaviti jednu recenicu … ali to mene dosta nervira kod nasi ljudi u inostranstvo … bas to … nece niko da radi u Bosni , bah … kad to cujem muka mi .
Jarane ljudi ovdje na crno svasta rade cak i sebe i dijelove sebe prodaju. Ali mnogi nisu zdravi za teze neke poslove pa nekako parazitiraju da se tako izrazim kao ja primjerice. Zive od drugih, sto im oni daju.
Sanjarko

#629 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
paladinka wrote: Nema veze to da li neko normalno sastaviti jednu recenicu … ali to mene dosta nervira kod nasi ljudi u inostranstvo … bas to … nece niko da radi u Bosni , bah … kad to cujem muka mi .
Jarane ljudi ovdje na crno svasta rade cak i sebe i dijelove sebe prodaju. Ali mnogi nisu zdravi za teze neke poslove pa nekako parazitiraju da se tako izrazim kao ja primjerice. Zive od drugih, sto im oni daju.
A kako kad odu iz Bosne negdje drugo gdje ima posla svi rade i nadzu posao. Jednostavno nema posla ovdje, propao sistem skroz. Ono sto ima je malo i slabo placeno i to visi u zraku, samo sto se nije ugasilo. Evo Zeljezara se zatvorila, bilo je prica i moglo je se desiti i Mital da se zatvori.

Ko god je iz Bosne otisao da ja znam nasao je posao i sada solidno zivi a ovdje jedva imao posla.
The BEN10

#630 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by The BEN10 »

Ommadawn wrote:
Banksy wrote:
Zato što mi se u zadnje vrijeme prečesto dešavalo da mi današnje Sarajevo tumače oni što su prije trideset godina iz Tešnja odselili u Belgiju, ili da mi manjak patriotizma i ljubavi prema Bosni spočitavaju oni što su dvadeset godina u Francuskoj, ili da me hajcaju na oružje oni koji javno govore da se ni u ludilu ne bi vratili nazad, itd. Ne smeta, samo smara počesto agresivno i bahato dociranje o stvarima o kojima se, realno, ne zna puno ili dovoljno, ili bar zna manje od nas koji smo ovdje. Bilo bi mi lakše, znala bih gdje je ko i kad je vrijeme da se povučem iz priče. Samo to. Sve ostalo, dijaspora. :thumbup:
i da dodam da se to ne odnosi na sve dijasporce na forumu. većina je normalne raje :kiss:
Nije da sad trebam ili moram nekome da polazem racune ali eto cisto:
Jeste, u dijaspori sam vec 24 godine. Nisam patriota ali to ne znaci da ne volim Bosnu. Volim je kao zemlju ali ne kao drzavu. Zalosna je cinjenica da moramo imati podatak (ukoliko je tacan, ne znam, nisam provjeravao) da je za 4 godine iselilo oko 150 000 ljudi sto nije mala brojka. Razloga je mnogo.
Ne masem niti imam bosansku zastavu kao ni bilo koju drugu, nemam majice sa bosanskom zastavom, simbolima, ljiljanima i nekim tekstovima "Bosnian roots - swedish tree" i slicno.
Ali osipam se kad vidim neke nase ljude ovdje u dijaspori koji masu zastavama, pa ono "I krv svoju za Bosnu moju" (a kad je bilo stani-pani sve se uhvatilo noge preko grane), BH Fanaticos, narod u Bosni se naziva "zaostalom stokom koja se dijeli na nacionalne torove" i "nisam ja nacionalista, sva tri naroda, mi smo isto" a je li se sin/kcerka zaljube u nekog druge vjere/nacije smatra se svjetskom katastrofom. Djeca im ne znaju jezik kako treba, ne znaju pisce, ne znaju knjige, misle da je sevdalinku izmislio Safet Isovic, da je Dino Merlin nas najveci kompozitor i najbolji i napisao mnoge svjetske hitove ali eto ne smije se to priznati jer svi su protiv nas, Srbija je veca bijeda, Hrvatska eto samo ima more, Slovenci su fasisti, Makedonci su glupi jer nisu mogli da nauce srpski jezik kako treba, Albance zovu Siptarima i smatraju nizom vrstom bica..... Hocete li da nastavim? Ne treba jer vec to znate, srest cete ih ionako ljeti kad im se napokon pruzi prilika da svoje drumske azdahe provozaju koje ionako drze u garazi preko cijele godine.

Neko je htio godine i nivo obrazovanja? Evo:
- 38 godina
- srednja skola (esteski smjer, likovno)
- visa tehnicka skola + fakultetsko obrazovanje (pedagogija)
Pošteno! :thumbup:
Mene recimo iritiraju pojedinci koji iz dijaspore povlače totalno nebitne teme i hajcaju nas time. Kao eto, treba promijeniti ime Titovoj. Od svih mogućih problema koje imamo ono se nađe time baviti.
pemanapemani

#631 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by pemanapemani »

asker wrote:
pemanapemani wrote:
Matzan wrote:

Još uvijek su živi ljudi koji pamte od II svj. rata pa naovamo.
Mladi ljudi se ne uče da rade. Furaju se na zapad, šišu, turbo-folk i mexičke sapunice.
Sutra da mi treba iskopati 10m kakvog kanala ne bih nikog našao ni za mjesec dana.
Silna plodna zemlja zapuštena, nema ko da je obrađuje.... itd.
Normalno da nećeš nikoga naći da ti kopa kanale, kada plaćaš dnevnicu kao što si je plaćao 1997. godine.

Znam desetine takvih koji bi da im se radi cijeli dan za 15-20 KM i obrok, ili ako je "gazda" baš ljudina na tu sumu doda kutiju cigara. :-)

Obično su "gazde" osobe koje nisu u životu digle ništa teže od kašike ili jebeni ratni profiteri koji su prije bili fukara, pa ih onda seksualno uzbuđuje kada nekoga zajebavaju i maltretiraju za siću.

Onda takvo "parazitsko lijeno đubre", koje tebi neće da kopa kanale, ode u Njemačku i dobiva pohvale i bonuse od gazde jer prebacuje normu za satnicu od 10 eura.
Neznam da iko placa dnevnicu 15-20 km fizickom radniku. To je premalo.
Tvoja definicija "gazde" je potpuno pogresna. Ko god ima kucu, vikendicu, neki posjed, nekad je platio nekog da kosi travu, sijece drva, kopa kanal, unese ugalj itd.
Kolika je po tebi zadovoljavajuca dnevnica za fizickog radnika u BiH? Postoje osobe koje su samo to, fizicki radnici, u svakom mjestu. Elektricara ces platiti vise, vodoinstalatera, razne servisere. Preciznije, oni te deru kako oni hoce, tu dnevnica i nema.

Covjek je u pravu, skoro je nemoguce naci mladog covjeka da radi ovu vrstu poslova. Istovremeno je cijeli dan ispred kladionice a roditeljima pije krv na slamku.
Iole normalna dnevnica za radove koje si ti naveo (kopanje, cijepanje drva, unošenje stvari...) je 50 KM. Naravno, ako je u pitanju cjelodnevni posao. Ako ćeš nekoga zovnuti da ti radi 3,4 sata, onda je normalna naknada 20 KM.

Kolika je plata u malim trgovinama?
Prosjek 500 KM za 8 do 10 radnih sati dnevno i 6 dana u sedmici. Izračunaj kolika je njima dnevnica.

Kolika je plata noćnim čuvarima i portirima?
Ljudi za 180 radnih sati mjesečno jedva zarade 500 KM.

Radnici u skladištima i ostali radnici na poslovima utovar -istovar?
Slični uslovi kao noćnim čuvarima i portirima uz duplo veće fizičko trošenje.

Napomene radi, govorim iz ličnog iskustva.

Onda takvim mentalno i fizički izjebanim ljudima dođe "gazda" i nudi da mu robuju na vikendici 10 sati dnevno za 20 KM i obrok. Kada odbiju, postaju lijena parazitska ološ koju novopečena elita izdržava kroz izdvajanje različitih nameta. :-)
512MB

#632 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

Banksy wrote:
Ommadawn wrote:
Banksy wrote: I jvalja li se iz dijaspore.
Zasto?
Zato što mi se u zadnje vrijeme prečesto dešavalo da mi današnje Sarajevo tumače oni što su prije trideset godina iz Tešnja odselili u Belgiju, ili da mi manjak patriotizma i ljubavi prema Bosni spočitavaju oni što su dvadeset godina u Francuskoj, ili da me hajcaju na oružje oni koji javno govore da se ni u ludilu ne bi vratili nazad, itd. Ne smeta, samo smara počesto agresivno i bahato dociranje o stvarima o kojima se, realno, ne zna puno ili dovoljno, ili bar zna manje od nas koji smo ovdje. Bilo bi mi lakše, znala bih gdje je ko i kad je vrijeme da se povučem iz priče. Samo to. Sve ostalo, dijaspora. :thumbup:
i da dodam da se to ne odnosi na sve dijasporce na forumu. većina je normalne raje :kiss:
Shvati da je raja koja je odrasla i skolovana vani i upila zapadnjacki mentalitet mentalno ispred vas za jednu otprilike 50 godina. Tu niste krivi vi nego sistem, al njega treba rusit, tu vam ne moze pomoc dijaspora. Na zapadu bi odavno gorile ulice da ljudi nemogu po noci na wc jer nema vode, il da im je lokalni berber gradonacelnik.
512MB

#633 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

mirsek wrote:
insomnia78 wrote:Evo sad citam neki clanak o sirijskoj porodici ovdje blizu mene. Kao dobro se integrisali, tu su vec dvije godine. djeca idu u skolu, nema problema ali...na birou mu kazu “zao nam je ne govorite dovoljno dobro Francuski”.
Pa koliko stvarno dobro govori francuski, jesu li naveli u clanku ?
Izbjeglice i ne trebaju ucit jezik. Njihovo je da sjede i cekaju da se situacija kod kuce smiri, i onda spakuje kofere i ide nazad u zemlju odakle su dosli. Izbjeglica je samo privremeni status.
musicman80

#634 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by musicman80 »

512MB wrote:
mirsek wrote:
insomnia78 wrote:Evo sad citam neki clanak o sirijskoj porodici ovdje blizu mene. Kao dobro se integrisali, tu su vec dvije godine. djeca idu u skolu, nema problema ali...na birou mu kazu “zao nam je ne govorite dovoljno dobro Francuski”.
Pa koliko stvarno dobro govori francuski, jesu li naveli u clanku ?
Izbjeglice i ne trebaju ucit jezik. Njihovo je da sjede i cekaju da se situacija kod kuce smiri, i onda spakuje kofere i ide nazad u zemlju odakle su dosli. Izbjeglica je samo privremeni status.

Pa odakle onda onoliko nasih ljudi sirom Evrope, Amerike, Australije, a otisli kao izbjeglice, a kada je rat stao, vecina se nije vratila, nego naprotiv, ostati da zive tamo, uzeli drzavljanstva, mnogi od njih zaboravili I nas jezik?
wewa

#635 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by wewa »

512MB wrote:
Banksy wrote:
Shvati da je raja koja je odrasla i skolovana vani i upila zapadnjacki mentalitet mentalno ispred vas za jednu otprilike 50 godina. Tu niste krivi vi nego sistem, al njega treba rusit, tu vam ne moze pomoc dijaspora. Na zapadu bi odavno gorile ulice da ljudi nemogu po noci na wc jer nema vode, il da im je lokalni berber gradonacelnik.
wow.
edo_79

#636 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by edo_79 »

JThomas wrote:ma jedno 75% radnih mjesta ne sanja niko. ali treba poći od elementarnog dostojanstva i sigurnosti. šta će taj čovjek ako mu šta bude? biste l' vi to nekome svom poželjeli, da nadniči na crno po pozivu?

ovo su bajke, eto svi imaju metar kanala koji im nije imao ko iskopati. ovo je obratno od prosjačenja, gdje je premisa "ja sam jadan, udijeli mi", ovdje je premisa "ti si jadan, a ja sam gazda".
Umjesto da se uhvate krampe i lopate, iskopaju sami sebi kanal i uštede ''dnevnicu'' koju bi inače dali ovim što neće da rade, oni se jadni slomiše kukajući kako im treba metar kanala, nema ko iskopat, a oni kao AMAN su bogom dati da plaćaju dnevnice..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
512MB

#637 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

musicman80 wrote:
512MB wrote:
mirsek wrote: Pa koliko stvarno dobro govori francuski, jesu li naveli u clanku ?

Pa odakle onda onoliko nasih ljudi sirom Evrope, Amerike, Australije, a otisli kao izbjeglice, a kada je rat stao, vecina se nije vratila, nego naprotiv, ostati da zive tamo, uzeli drzavljanstva, mnogi od njih zaboravili I nas jezik?
Postoji mehanizam za dobijanje stalnog boravka, za one koje to zele. Al tjerati ljude da uce jezik i traze posao nije smisao izbjeglickog statusa.
edo_79

#638 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by edo_79 »

Matzan wrote:
ibizza wrote:
Matzan wrote:Samo kukate, a nikad se u Bosni nije bolje živjelo.
SUplja!

Još uvijek su živi ljudi koji pamte od II svj. rata pa naovamo.
Mladi ljudi se ne uče da rade. Furaju se na zapad, šišu, turbo-folk i mexičke sapunice.
Sutra da mi treba iskopati 10m kakvog kanala ne bih nikog našao ni za mjesec dana.
Silna plodna zemlja zapuštena, nema ko da je obrađuje.... itd.
Pa što ćeš tražit da ti neko kopa 10 metara kanala .... kramu u ruke, lopatu i udri .... I nemoj mi matere ti te priče II svjetski rad vako nako, svi bi vi da budete gazde, da stojite iznad kanala i gledate kako neko prosipa znoj i krv za cenera, veknu hljeba i salamu .... Ne seri matere ti....

Nema ko da obrađuje zemlju kad svi, takvi kao ti, hoće ljudi u grad .... da budu gradska raja a ne seljaci ..... a niste svjesni da bi pokrepali od gladi da vam nije tih istih seljaka ...
512MB

#639 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

wewa wrote:
512MB wrote:
Banksy wrote:
wow.
To je tako, no hard feelings. Pa nemozes reci da djeca odrasla na zapadu i djeca odrasla na balkanu imaju iste poglede na svijet, obrazovanje, navike itd. Ne zelim nikog napadati samo ukazujem na cinjenice. Vidim svojim ocima razliku u mom odrastanju u BiH i odrastanju moje djece na zapadu - ogromna razlika.
tranquil

#640 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by tranquil »

_BataZiv_0809 wrote:
Banksy wrote:
Dozer wrote:Majke mi, na ovakvim temama bi svaki ucesnik trebao/la na pocetku svakom posta napisati svoje godine i nivo obrazovanja... :roll:
I jvalja li se iz dijaspore.
I je li dio vladajuceg rezima.
I ako se javlja iz dijaspore, informacija kada je otišao. Primjetio sam da drugačiju sliku o dešavanjima u BiH imaju ljudi kojih nema tu četvrt vijeka, od ljudi koji su otišli ove godine. Velika udaljenost na tako dug period često rezultira stvaranjem neke idealizirane slike BiH koja nema veze sa realnošću.
wewa

#641 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by wewa »

512MB wrote: To je tako, no hard feelings. Pa nemozes reci da djeca odrasla na zapadu i djeca odrasla na balkanu imaju iste poglede na svijet, obrazovanje, navike itd. Ne zelim nikog napadati samo ukazujem na cinjenice. Vidim svojim ocima razliku u mom odrastanju u BiH i odrastanju moje djece na zapadu - ogromna razlika.
ako mislis da su tvoja djeca tebe prerasla, ja nemam problem s tim.
ali tvrditi tako pausalno da su svi skolovani u inostranstvu automatski 'mentalno' daleko ispred svih u BiH je itekako uvredljivo.
edo_79

#642 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by edo_79 »

wewa wrote:
512MB wrote: To je tako, no hard feelings. Pa nemozes reci da djeca odrasla na zapadu i djeca odrasla na balkanu imaju iste poglede na svijet, obrazovanje, navike itd. Ne zelim nikog napadati samo ukazujem na cinjenice. Vidim svojim ocima razliku u mom odrastanju u BiH i odrastanju moje djece na zapadu - ogromna razlika.
ali tvrditi tako pausalno da su svi skolovani u inostranstvu automatski 'mentalno' daleko ispred svih u BiH je itekako uvredljivo.
wewo slažem se s tvojim komentarom u potpunosti, samo mala digresijica ...... izbaci to ''paušalno'' nisi ti ba onaj ćelo iz VSTV :lol: :lol: :lol: :lol:
wewa

#643 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by wewa »

edo_79 wrote:
wewa wrote:
wewo slažem se s tvojim komentarom u potpunosti, samo mala digresijica ...... izbaci to ''paušalno'' nisi ti ba onaj ćelo iz VSTV :lol: :lol: :lol: :lol:
ne pratim domace vijesti, pa nemam pojma o kome pricas...

ali evo, uputice me dobri ljudi iz dijaspore, djeca su im mentalno ispred nas, oni to bolje znaju.
edo_79

#644 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by edo_79 »

Ima i ta mjesta :mrgreen: :mrgreen:
dobar osjecaj

#645 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by dobar osjecaj »

wewa wrote:
I kakva je to homogena grupa "djeca odrasla na Balkanu"? Sve ih neko poznaje? Sva su ista?
hadzinicasa

#646 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by hadzinicasa »

512MB wrote:
512MB wrote:
Banksy wrote:
To je tako, no hard feelings. Pa nemozes reci da djeca odrasla na zapadu i djeca odrasla na balkanu imaju iste poglede na svijet, obrazovanje, navike itd. Ne zelim nikog napadati samo ukazujem na cinjenice. Vidim svojim ocima razliku u mom odrastanju u BiH i odrastanju moje djece na zapadu - ogromna razlika.
-hocu
necu
-hocu
necu
-hocu

ma necu. evo wewa ce. 8-)
512MB

#647 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

wewa wrote:
Mislim za ljude koji su odrasli vani. To su cinjenice, bezbroj primjera ima. Mozemo se mi svi pretvarat da nije tako i glumit uvrijedjenu mladu, al tteba istinu akceptirat.
Last edited by 512MB on 07/11/2017 10:59, edited 1 time in total.
Matzan

#648 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Matzan »

edo_79 wrote: Pa što ćeš tražit da ti neko kopa 10 metara kanala .... kramu u ruke, lopatu i udri .... I nemoj mi matere ti te priče II svjetski rad vako nako, svi bi vi da budete gazde, da stojite iznad kanala i gledate kako neko prosipa znoj i krv za cenera, veknu hljeba i salamu .... Ne seri matere ti....

Nema ko da obrađuje zemlju kad svi, takvi kao ti, hoće ljudi u grad .... da budu gradska raja a ne seljaci ..... a niste svjesni da bi pokrepali od gladi da vam nije tih istih seljaka ...
Ovo ti je valjda maksimalni domet kulture i komunikacije.

Po toj logici ne treba tražiti ni frizera, ni automehaničara, ni vodoinstalera, ni ....
Hvala Bogu da ima bar još jedna generacija ljudi kojima nije poniženje da rade fizičke poslove.

Ovim novim naraštajima, kojima je to najčešće poniženje, želim sreću u nalaženju posla preko biroa za zapošljavanje.
wewa

#649 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by wewa »

512MB wrote:
wewa wrote:
Mislim za ljude koji su odrasli vani. To su cinjenice, bezbroj primjera ima. Mozemo se mi svi pretvarat da nije tako i glumit povrijedjenu mladu, al tteba istinu akceptirat.
koje cinjenice, gdje su studije koje to potkrepljuju? koju istinu?
ne mozes doci na forum i servirati svoje misljenje zasnovano na odredjenom broju primjera kao apsolutnu istinu.

odnosno, mozes, ali to ujedno govori samo i iskljucivo o tebi kao diskutantu. tojest, diskvalifikuje te.
mousstapha

#650 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mousstapha »

Sta znaci zapravo biti mentalno ispred nekoga. #RetorickoPitanje
Post Reply