Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
-
dema225
#626 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
...
Last edited by dema225 on 06/05/2022 15:45, edited 1 time in total.
- arzuhal
#627 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
dema225 wrote:Ti Alicu ovako pricas a jos uvijek nisi sklonio ajeta sa svoje FB stranice.Towelie wrote:Ispravka, nista se ne moze shvatiti ako verujes..u boga, novac, deda mraza, svejedno.
Moras se ocistiti od verovanja i znati. Sa znanjem dolazi i razumevanje.
- Towelie
#628 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Nisam, niti nameravam da to uradim. Nisam, takodje, obrisao ni stare forumske postove od vehabijske faze pa do danas.dema225 wrote:Ti Alicu ovako pricas a jos uvijek nisi sklonio ajeta sa svoje FB stranice.Towelie wrote:Ispravka, nista se ne moze shvatiti ako verujes..u boga, novac, deda mraza, svejedno.
Svi oni imaju za mene posebno značenje, ne zelim ih "ubiti" brisanjem.
- Smrcak15
#629 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
ma ubio si ti sam sebe druze kad si se odrekao Onoga koji te stvorio, a polahko , nema veze zna on dobro da mu nikuda nemozes pobjeci pa te pusta da radis iz svoje slobode volje sta hoces , a poslije kad ti kaze "Dodji mi" melek smrti nece pitati, haj jarane bili mogao navratiti sutra oko pola dva ili mozda da odgodimo za sledecu godinu.Towelie wrote:Nisam, niti nameravam da to uradim. Nisam, takodje, obrisao ni stare forumske postove od vehabijske faze pa do danas.dema225 wrote:Ti Alicu ovako pricas a jos uvijek nisi sklonio ajeta sa svoje FB stranice.Towelie wrote:Ispravka, nista se ne moze shvatiti ako verujes..u boga, novac, deda mraza, svejedno.
Moras se ocistiti od verovanja i znati. Sa znanjem dolazi i razumevanje.![]()
Svi oni imaju za mene posebno značenje, ne zelim ih "ubiti" brisanjem.
Allah kaze:
3:144 ....Onaj ko se stopama svojim vrati neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi.
- irac300
#630 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Gdje si Smrle a.s. nismo te prepoznali, šta će mu još bog uraditi, vidim govoriš u njegovo ime?
- Towelie
#631 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
But He loves me! 
- arzuhal
#632 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Ti ovim ne ističeš nešto što on formalno ne zna, s čime nije formalno upoznat, osim što ističeš svoj nefs: saću ja njemu kazat šta ga čeka, nako pravednički.Smrcak15 wrote: ma ubio si ti sam sebe druze kad si se odrekao Onoga koji te stvorio, a polahko , nema veze zna on dobro da mu nikuda nemozes pobjeci pa te pusta da radis iz svoje slobode volje sta hoces , a poslije kad ti kaze "Dodji mi" melek smrti nece pitati, haj jarane bili mogao navratiti sutra oko pola dva ili mozda da odgodimo za sledecu godinu.
Allah kaze:
3:144 ....Onaj ko se stopama svojim vrati neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi.
I ti, k'o i ja, bi se trebao po tim pitanjima o sebi zabavit i biti zahvalan Allahu, Njemu je lahko da svaku situaciju preokrene, tako da ti niko ne garantuje da i ti nećeš krenuti tim stopama. Allaha zamoli da ljude uputi na Pravi put, kao i tebe samog, a ostalo Njemu prepusti, pogotovo ne pomaži šejtanu protiv ljudi.
Nisu ljudi, samo je šejtan otvoreni neprijatelj.
- aurora313
#634 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Može li odgoda karticom?Smrcak15 wrote:... a poslije kad ti kaze "Dodji mi" melek smrti nece pitati, haj jarane bili mogao navratiti sutra oko pola dva ili mozda da odgodimo za sledecu godinu.
- harač
#635 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
ljudi neki dan otkrili gravitacione talase spajanjem dvije neutronske zvijezde, muslimani ovdje prijete narodu allahom i azrailom 
- Zejnep
#636 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Samo je jedan prijetio, mojne generaliziranjaharač wrote:ljudi neki dan otkrili gravitacione talase spajanjem dvije neutronske zvijezde, muslimani ovdje prijete narodu allahom i azrailom
- harač
#637 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
de baZejnep wrote:Samo je jedan prijetio, mojne generaliziranjaharač wrote:ljudi neki dan otkrili gravitacione talase spajanjem dvije neutronske zvijezde, muslimani ovdje prijete narodu allahom i azrailom
- Zejnep
#638 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Ha yaharač wrote:de baZejnep wrote:Samo je jedan prijetio, mojne generaliziranjaharač wrote:ljudi neki dan otkrili gravitacione talase spajanjem dvije neutronske zvijezde, muslimani ovdje prijete narodu allahom i azrailom
- Smrcak15
#639 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Znas onu mudru izreku Hasan el Basrija, bolje da nas prepadaju zeleci nam dobro nego da nam se umiljavaju/tjese zeleci nam zlo.arzuhal wrote:Ti ovim ne ističeš nešto što on formalno ne zna, s čime nije formalno upoznat, osim što ističeš svoj nefs: saću ja njemu kazat šta ga čeka, nako pravednički.Smrcak15 wrote: ma ubio si ti sam sebe druze kad si se odrekao Onoga koji te stvorio, a polahko , nema veze zna on dobro da mu nikuda nemozes pobjeci pa te pusta da radis iz svoje slobode volje sta hoces , a poslije kad ti kaze "Dodji mi" melek smrti nece pitati, haj jarane bili mogao navratiti sutra oko pola dva ili mozda da odgodimo za sledecu godinu.
Allah kaze:
I ti, k'o i ja, bi se trebao po tim pitanjima o sebi zabavit i biti zahvalan Allahu, Njemu je lahko da svaku situaciju preokrene, tako da ti niko ne garantuje da i ti nećeš krenuti tim stopama. Allaha zamoli da ljude uputi na Pravi put, kao i tebe samog, a ostalo Njemu prepusti, pogotovo ne pomaži šejtanu protiv ljudi.
Nisu ljudi, samo je šejtan otvoreni neprijatelj.
Niti ja znam kako cu zavrsit niti on, ali mozda covjek malo trezvenije pogleda u kakvu je rupu upao, nije isto biti ateista koji nikad ne dobije prave informacije o bozijoj vjeri kao onaj koji uleti u islam razgleda sta ima i izleti...
Mada ima i tu istine u tome sto si napisao, nekad ne gledam mudro na stvari nego strastveno pa mi izadje iz usta ono sto bi to formuöisao drugacija da se smireno mudrim ocima posmatra.
- Smrcak15
#640 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Nemoze karticom ali moze jednom drugom stvariaurora313 wrote:Može li odgoda karticom?Smrcak15 wrote:... a poslije kad ti kaze "Dodji mi" melek smrti nece pitati, haj jarane bili mogao navratiti sutra oko pola dva ili mozda da odgodimo za sledecu godinu.
-
mali jomu
#641 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Mudrost je vidjeti sebe u onome sto gledas i radis.
Ako se ne vidis, ne vidis nista.
Ako se ne vidis, ne vidis nista.
- ABH017
#642 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Znam ih ja koliko god hoćeš, koji su lutali iz krajnosti u krajnost. Uvijek neshvaćeni, pokušavali da se u svemu dokažu kao najjači, najveći sljedbenici. Najžustriji zagovornici, extremni u svemu čega se dohvate. Ja to smatram kompleksom, a ti kako god hoćeš.Towelie wrote:Ne znam koliko si pratila ranije ovaj forum, ja znam sto vi verujete veoma dobro. Bio sam do u toj ulozi do pre nekog vremena. Razumem i psiholoske mehanizme iza toga. Nekom je tako prijatnija stvarnost, i ja nemam nista protiv.Baran wrote:Towelie wrote: No ostaje problem ljudi i dece koji budu ubijeni u genocidima, umru od gladi, stradaju u raznim drugim katastrofama..itd.
Kakva bi to brizna majka na taj nacin patila svoje voljeno cedo? Nije to nikakva lekcija za bolje sutra, milioni ljudi su umrli u najgorim mukama i ocaju. Ja znam da mene moja mati ne bi nikad bacila na vecni rostilj, a Allah je valjda jos milostiviji od majke detetu.Kontaš? Kad vjeruješ ba, boli te đon. Ti sad dumaš što li ovi vjeruju kad im je taj u koga vjeruju baš nakav nikakav? Glupi brate.Sukob entropije i evolucije je prekrasan fenomen u čovjekovoj prirodi koji ga pati dok ne umre. Ono što olakšava stazu duhovne evolucije jeste njegovo povjerenje u sve što može doprinijeti razvoju duha. Pa će čovjek u kojem proces evolucije nadvlada proces entropije ostati uvijek i u svakom trenutku života otvorenog uma i duha.
A njima beton, oni kontaju: "Super, što nam je sad gore, to će nam poslije bit bolje, a mi ćemo činit dobra djela i bit ispunjeni duhovnim mirom."
Bolje ba njima, pa jel' realno?
Ma milost ba.
Prolazio sam i ja kroz razne faze i bio sam u toj ulozi, u kojoj si ti sad i razumijem psihološke mehanizme iza toga.
P.S. Pokušaj da shvatiš malog Jomua i njegov post iznad ovog.
- Sara03
#643 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Towelie wrote:Ispravka, nista se ne moze shvatiti ako verujes..u boga, novac, deda mraza, svejedno.
-
Hakiz
#644 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Misliš dođe tobe?Smrcak15 wrote:...nije isto biti ateista koji nikad ne dobije prave informacije o bozijoj vjeri kao onaj koji uleti u islam razgleda sta ima i izleti...
-
Hakiz
#645 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Tako se postaje budista.Sara03 wrote:Towelie wrote:Ispravka, nista se ne moze shvatiti ako verujes..u boga, novac, deda mraza, svejedno.
- Smrcak15
#646 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
jokHakiz wrote:Misliš dođe tobe?Smrcak15 wrote:...nije isto biti ateista koji nikad ne dobije prave informacije o bozijoj vjeri kao onaj koji uleti u islam razgleda sta ima i izleti...
- SamoVasGledam
#647 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Dakle u Islamu važi logika ''Ako uđeš u moju prodavnicu i ne uzmeš ništa dabogda crko!''?
- Smrcak15
#648 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
na osnovu cega to zakljucujes?SamoVasGledam wrote:Dakle u Islamu važi logika ''Ako uđeš u moju prodavnicu i ne uzmeš ništa dabogda crko!''?
- SamoVasGledam
#649 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Na osnovu tvog gore navedenog posta.
- Smrcak15
#650 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
da onda pojasnim sta sam htio reciSamoVasGledam wrote:Na osnovu tvog gore navedenog posta.
ne sudi se isto covjeku na sudnjem danu koji opipa dokaze, i onaj koji uopste ne dodje u dodir sa dokazima...nije isto biti ateista koji nikad ne dobije prave informacije o bozijoj vjeri kao onaj koji uleti u islam razgleda sta ima i izleti...
na to sam mislio.