Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dema225

#626 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by dema225 »

...
Last edited by dema225 on 06/05/2022 15:45, edited 1 time in total.
arzuhal

#627 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by arzuhal »

dema225 wrote:
Towelie wrote:Ispravka, nista se ne moze shvatiti ako verujes..u boga, novac, deda mraza, svejedno.

Moras se ocistiti od verovanja i znati. Sa znanjem dolazi i razumevanje.
Ti Alicu ovako pricas a jos uvijek nisi sklonio ajeta sa svoje FB stranice. :lol:
:lol:
Towelie

#628 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

dema225 wrote:
Towelie wrote:Ispravka, nista se ne moze shvatiti ako verujes..u boga, novac, deda mraza, svejedno.

Ti Alicu ovako pricas a jos uvijek nisi sklonio ajeta sa svoje FB stranice. :lol:
Nisam, niti nameravam da to uradim. Nisam, takodje, obrisao ni stare forumske postove od vehabijske faze pa do danas. :)

Svi oni imaju za mene posebno značenje, ne zelim ih "ubiti" brisanjem.
Smrcak15

#629 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:
dema225 wrote:

Nisam, niti nameravam da to uradim. Nisam, takodje, obrisao ni stare forumske postove od vehabijske faze pa do danas. :)

Svi oni imaju za mene posebno značenje, ne zelim ih "ubiti" brisanjem.
ma ubio si ti sam sebe druze kad si se odrekao Onoga koji te stvorio, a polahko , nema veze zna on dobro da mu nikuda nemozes pobjeci pa te pusta da radis iz svoje slobode volje sta hoces , a poslije kad ti kaze "Dodji mi" melek smrti nece pitati, haj jarane bili mogao navratiti sutra oko pola dva ili mozda da odgodimo za sledecu godinu.

Allah kaze:
3:144 ....Onaj ko se stopama svojim vrati neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi.
irac300

#630 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by irac300 »

Gdje si Smrle a.s. nismo te prepoznali, šta će mu još bog uraditi, vidim govoriš u njegovo ime?
Towelie

#631 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

But He loves me! :run:
arzuhal

#632 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote: ma ubio si ti sam sebe druze kad si se odrekao Onoga koji te stvorio, a polahko , nema veze zna on dobro da mu nikuda nemozes pobjeci pa te pusta da radis iz svoje slobode volje sta hoces , a poslije kad ti kaze "Dodji mi" melek smrti nece pitati, haj jarane bili mogao navratiti sutra oko pola dva ili mozda da odgodimo za sledecu godinu.

Allah kaze:
3:144 ....Onaj ko se stopama svojim vrati neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi.
Ti ovim ne ističeš nešto što on formalno ne zna, s čime nije formalno upoznat, osim što ističeš svoj nefs: saću ja njemu kazat šta ga čeka, nako pravednički.

I ti, k'o i ja, bi se trebao po tim pitanjima o sebi zabavit i biti zahvalan Allahu, Njemu je lahko da svaku situaciju preokrene, tako da ti niko ne garantuje da i ti nećeš krenuti tim stopama. Allaha zamoli da ljude uputi na Pravi put, kao i tebe samog, a ostalo Njemu prepusti, pogotovo ne pomaži šejtanu protiv ljudi.

Nisu ljudi, samo je šejtan otvoreni neprijatelj.
Zejnep

#633 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Zejnep »

Kul :D
aurora313

#634 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:... a poslije kad ti kaze "Dodji mi" melek smrti nece pitati, haj jarane bili mogao navratiti sutra oko pola dva ili mozda da odgodimo za sledecu godinu.
Može li odgoda karticom? :D
harač

#635 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by harač »

ljudi neki dan otkrili gravitacione talase spajanjem dvije neutronske zvijezde, muslimani ovdje prijete narodu allahom i azrailom :D
Zejnep

#636 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Zejnep »

harač wrote:ljudi neki dan otkrili gravitacione talase spajanjem dvije neutronske zvijezde, muslimani ovdje prijete narodu allahom i azrailom :D
Samo je jedan prijetio, mojne generaliziranja :mrgreen:
harač

#637 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by harač »

Zejnep wrote:
harač wrote:ljudi neki dan otkrili gravitacione talase spajanjem dvije neutronske zvijezde, muslimani ovdje prijete narodu allahom i azrailom :D
de ba :D
Zejnep

#638 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Zejnep »

harač wrote:
Zejnep wrote:
de ba :D
Ha ya :mrgreen:
Smrcak15

#639 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:
Smrcak15 wrote: ma ubio si ti sam sebe druze kad si se odrekao Onoga koji te stvorio, a polahko , nema veze zna on dobro da mu nikuda nemozes pobjeci pa te pusta da radis iz svoje slobode volje sta hoces , a poslije kad ti kaze "Dodji mi" melek smrti nece pitati, haj jarane bili mogao navratiti sutra oko pola dva ili mozda da odgodimo za sledecu godinu.

Allah kaze:
Ti ovim ne ističeš nešto što on formalno ne zna, s čime nije formalno upoznat, osim što ističeš svoj nefs: saću ja njemu kazat šta ga čeka, nako pravednički.

I ti, k'o i ja, bi se trebao po tim pitanjima o sebi zabavit i biti zahvalan Allahu, Njemu je lahko da svaku situaciju preokrene, tako da ti niko ne garantuje da i ti nećeš krenuti tim stopama. Allaha zamoli da ljude uputi na Pravi put, kao i tebe samog, a ostalo Njemu prepusti, pogotovo ne pomaži šejtanu protiv ljudi.

Nisu ljudi, samo je šejtan otvoreni neprijatelj.
Znas onu mudru izreku Hasan el Basrija, bolje da nas prepadaju zeleci nam dobro nego da nam se umiljavaju/tjese zeleci nam zlo.

Niti ja znam kako cu zavrsit niti on, ali mozda covjek malo trezvenije pogleda u kakvu je rupu upao, nije isto biti ateista koji nikad ne dobije prave informacije o bozijoj vjeri kao onaj koji uleti u islam razgleda sta ima i izleti...

Mada ima i tu istine u tome sto si napisao, nekad ne gledam mudro na stvari nego strastveno pa mi izadje iz usta ono sto bi to formuöisao drugacija da se smireno mudrim ocima posmatra.
Smrcak15

#640 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:... a poslije kad ti kaze "Dodji mi" melek smrti nece pitati, haj jarane bili mogao navratiti sutra oko pola dva ili mozda da odgodimo za sledecu godinu.
Može li odgoda karticom? :D
Nemoze karticom ali moze jednom drugom stvari :) a to je kroz dobrocinstvo prema roditeljima , to ti moze itekako produzit zivot.
mali jomu

#641 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by mali jomu »

Mudrost je vidjeti sebe u onome sto gledas i radis.

Ako se ne vidis, ne vidis nista.
ABH017

#642 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by ABH017 »

Towelie wrote:
Baran wrote:
Towelie wrote: No ostaje problem ljudi i dece koji budu ubijeni u genocidima, umru od gladi, stradaju u raznim drugim katastrofama..itd.

Kakva bi to brizna majka na taj nacin patila svoje voljeno cedo? Nije to nikakva lekcija za bolje sutra, milioni ljudi su umrli u najgorim mukama i ocaju. Ja znam da mene moja mati ne bi nikad bacila na vecni rostilj, a Allah je valjda jos milostiviji od majke detetu.
Sukob entropije i evolucije je prekrasan fenomen u čovjekovoj prirodi koji ga pati dok ne umre. Ono što olakšava stazu duhovne evolucije jeste njegovo povjerenje u sve što može doprinijeti razvoju duha. Pa će čovjek u kojem proces evolucije nadvlada proces entropije ostati uvijek i u svakom trenutku života otvorenog uma i duha.
Kontaš? Kad vjeruješ ba, boli te đon. Ti sad dumaš što li ovi vjeruju kad im je taj u koga vjeruju baš nakav nikakav? Glupi brate.
A njima beton, oni kontaju: "Super, što nam je sad gore, to će nam poslije bit bolje, a mi ćemo činit dobra djela i bit ispunjeni duhovnim mirom."
Bolje ba njima, pa jel' realno?
Ma milost ba.
Ne znam koliko si pratila ranije ovaj forum, ja znam sto vi verujete veoma dobro. Bio sam do u toj ulozi do pre nekog vremena. Razumem i psiholoske mehanizme iza toga. Nekom je tako prijatnija stvarnost, i ja nemam nista protiv. :)
Znam ih ja koliko god hoćeš, koji su lutali iz krajnosti u krajnost. Uvijek neshvaćeni, pokušavali da se u svemu dokažu kao najjači, najveći sljedbenici. Najžustriji zagovornici, extremni u svemu čega se dohvate. Ja to smatram kompleksom, a ti kako god hoćeš.
Prolazio sam i ja kroz razne faze i bio sam u toj ulozi, u kojoj si ti sad i razumijem psihološke mehanizme iza toga. :wink:

P.S. Pokušaj da shvatiš malog Jomua i njegov post iznad ovog.
Sara03

#643 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Sara03 »

:thumbup:
Hakiz

#644 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:...nije isto biti ateista koji nikad ne dobije prave informacije o bozijoj vjeri kao onaj koji uleti u islam razgleda sta ima i izleti...
Misliš dođe tobe?
Hakiz

#645 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Hakiz »

Sara03 wrote:

:thumbup:
Tako se postaje budista.
Smrcak15

#646 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:...nije isto biti ateista koji nikad ne dobije prave informacije o bozijoj vjeri kao onaj koji uleti u islam razgleda sta ima i izleti...
Misliš dođe tobe?
jok
SamoVasGledam

#647 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by SamoVasGledam »

Dakle u Islamu važi logika ''Ako uđeš u moju prodavnicu i ne uzmeš ništa dabogda crko!''?
Smrcak15

#648 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Dakle u Islamu važi logika ''Ako uđeš u moju prodavnicu i ne uzmeš ništa dabogda crko!''?
na osnovu cega to zakljucujes?
SamoVasGledam

#649 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by SamoVasGledam »

Na osnovu tvog gore navedenog posta.
Smrcak15

#650 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Na osnovu tvog gore navedenog posta.
da onda pojasnim sta sam htio reci
...nije isto biti ateista koji nikad ne dobije prave informacije o bozijoj vjeri kao onaj koji uleti u islam razgleda sta ima i izleti...
ne sudi se isto covjeku na sudnjem danu koji opipa dokaze, i onaj koji uopste ne dodje u dodir sa dokazima

na to sam mislio.
Post Reply