Jučer negdje čitam kako neki "bisnis manager" savjetuje da ne treba paničiti, nego ako krene padati još dokupiti.Muhamed Đakmić wrote:Ali ti si ekonomista, zato me čudiTomahawk11 wrote:Zar jesam?Muhamed Đakmić wrote:Ja apsolutno neću dovoditi u pitanje mogućnost zarade na ovom, niti moralnost samog Bitcoina, jer je očito da je sve to moguće.
Samo ću pitati Tomahawka, pošto znam da je završio ekonomiju, kako on kao ekonomista može tvrditi da ovo nije balon?![]()
Ne tvrdim ja da nije balon, samo kažem da nije u onom smislu kako se na ovoj temi predstavlja.
Ovdje od početka rasprave na ovoj temi imamo ''to je balon koji će rasti, rasti i na kraju pući''.
Ja vidim neki drugi trend. Možda griješim, vrijeme će pokazati da li je tako.Dakle, ponavljam da je očigledno da se pojedinac može obogatiti, ali kao kompletan sistem je potpuno neodrživo. Nema ni 1% onih koji žele bitcoin radi njegove navodne stvarne namjene, a to je zamjensko sredstvo plaćanja, već su svi špekulanti koji hoće zaradu. Prvi ti
Vaša investicija, ako se investicijom može nazvati, živi od toga da investira još puno ljudi poput vas. A jednom kad svi budete htjeli izaći, neminovan je krah.
Dakle treba kurs održati po svaku cijenu.
Struktura vlasništva je ovakva: 4,11 % investitora drži 96,5 % bitcoina, 1% vlasnika drži iznad 50 % svih bitcoina a 95,89% vlasnika preostalih 3,5% bitcoina .
Evo sad već idu ideje kako zaraditi od pada, klađenje naravno.
Čikaška berza derivata CME će već 18.12.2017. uvrstiti Bitcoin-Future.