BIH -ZEMLJA ISELJENIKA
- sinuhe
#626 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Sebi su stvorili finu drzavu, ali i nema te zemlje koju nismo popljuvali na forumu.
-
peepeep
#627 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Nama niko ne valja a sve više i više bježimo iz Bosne i Hercegovine. Od nas su samo gori Hrvati. Svjecke patrijote i prave pravcate pobjegulje.sinuhe wrote:Sebi su stvorili finu drzavu, ali i nema te zemlje koju nismo popljuvali na forumu.
- uglavnomja
#628 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
pljuvanje i iznosenje cinjenica nije isto.
a vecina naroda misli da je konkretno norveska ono sto pise u tekstovima o najnajnaj ... zemlji na planeti
tipa norveskoj treba x hijada ucitelja
a ne pise da ucitej moze biti samo onaj kome je norveski maternji ili je zavrsio citavo skolovanje na norveskom
i zasto norvezani nece da budu ucitelji
ili iznosenje brutto plata, bez poreza i pogotovo bez navodjenja troskova zivota.
masa stvari je pozitivna, iznad vecine zemalja, ali ima i munusa.
a vecina naroda misli da je konkretno norveska ono sto pise u tekstovima o najnajnaj ... zemlji na planeti
tipa norveskoj treba x hijada ucitelja
a ne pise da ucitej moze biti samo onaj kome je norveski maternji ili je zavrsio citavo skolovanje na norveskom
i zasto norvezani nece da budu ucitelji
ili iznosenje brutto plata, bez poreza i pogotovo bez navodjenja troskova zivota.
masa stvari je pozitivna, iznad vecine zemalja, ali ima i munusa.
-
Fudo387
#629 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
peepeep wrote:Nama niko ne valja a sve više i više bježimo iz Bosne i Hercegovine. Od nas su samo gori Hrvati. Svjecke patrijote i prave pravcate pobjegulje.sinuhe wrote:Sebi su stvorili finu drzavu, ali i nema te zemlje koju nismo popljuvali na forumu.
Ma dobro, dje moze biti normalna zemlja, pola godine dan u jednom cugu, pola godine noc.
Pa tu bi i najnormalniji pobudalio.
- Gojeni H
#630 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Stakasa/uglavnomja
Ja jos nisam vidio monarhiju koja onoliko vodi racuna o misljenju obicnog covjeka, Norvezanina naravno - ne imigranta.
I koja je ono furka, lafo svi isti, kuce na isti kalup, auta onako - svi jednaki ... a svi znaju da Staoil-ovi VP-jevi i direktori imaju stanove ili kuce po Spaniji?
Ja jos nisam vidio monarhiju koja onoliko vodi racuna o misljenju obicnog covjeka, Norvezanina naravno - ne imigranta.
I koja je ono furka, lafo svi isti, kuce na isti kalup, auta onako - svi jednaki ... a svi znaju da Staoil-ovi VP-jevi i direktori imaju stanove ili kuce po Spaniji?
- stakasa
#631 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
#nacionalnikonsenzus #opste dobro #protestantizam #oparilaihneimastina #poslusnost #dosada #dobrojedoknepuca #malinarodi #dosada #sjeverpanerazbreknesnasuncukomiGojeni H wrote:Stakasa/uglavnomja
- Gojeni H
#632 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
stakasa wrote:#nacionalnikonsenzus #opste dobro #protestantizam #oparilaihneimastina #poslusnost #dosada #dobrojedoknepuca #malinarodi #dosada #sjeverpanerazbreknesnasuncukomiGojeni H wrote:Stakasa/uglavnomja
- uglavnomja
#633 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Gojeni H wrote:Stakasa/uglavnomja
neki dijelovi spanije su norveska kolonija, postoje gradovi sa norveskim skolama, prodavnicama sa norveskom
ima i nasih, skroz srednja klasa, ono nista spec, sto imaju kuce u spaniji. cijena kao garaza u oslu
a inace do prije 50-ak godina su se norveani masovno iseljavali u ameriku, crni kokuzluk bio
i stoji cinjenica da imaju taj patriotizam i mentalitet da istrpe svasta, nestasice, povecanja cijena, zabrane, restrikcije ... astronomske cijene "losih" stvari, alkohol, cigare i "dobrih" ekoloska hrana ... ne bune se, imaju taj neki koletkivisticki stav, da sve ima za cilj neko opste dobro ...
usput, kralj se pita manje nego nimalo
- stakasa
#634 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Berzovna aristokracija uvjek isplacuje dividendu. Nije problem neku godinu ni posuditi pare za to ako su fundamentalne stvari nepromjenjene. A sto kazes, isplacuju i manje zrela ali sa ambicijom da udu u ovu gornju kategoriju. Sto je ok. Upravni odbor isplatom dividende salje poruku dionicarima sta su prioriteti. Pa jedan od nacina vrijednovanja akcije je kroz koliko godina ce ti se ulozeni novac vratiti kroz dividendu.Gojeni H wrote:Bodkin wrote: Ma nije tako. Prvo, i da jeste, nije isto. Banka je privatna institucija. Biznis. Ako i uznes iz banke, vracas sa kamatom. Ovdje ti lovu daje norveski narod bez kamata. Drugo, nije bitno isplatiti dividendu. Svakako ih placaju samo zrele firme. A takve plivaju u lovi i nemaju problema sa dividendom
Nisam ni rekao da je isto, vec da se uzimaju novci da bi se platile dividende.
U ovoj si struci doktor nauka za mene, ali ... veoma je bitno isplatiti dividendu. Barem je ovim neo-libero-chifutima bitno.
I ne tako zrele firme isplacuju dividende, vjeruj mi. Ako ne sljaka najbolje, a ti neces da dionice padnu zato sto dionicari pomisle da je drugdje zelenija trava, onda je jedan od nacina da ih zadrzis taj da isplacujes redovnu dividendu. I onda CEO odluci da se je vrijeme za zaduzivanje ...
Sta ce biti sutra je necija tudja briga.
- Gojeni H
#635 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
stakasa wrote: Berzovna aristokracija uvjek isplacuje dividendu. Nije problem neku godinu ni posuditi pare za to ako su fundamentalne stvari nepromjenjene. A sto kazes, isplacuju i manje zrela ali sa ambicijom da udu u ovu gornju kategoriju. Sto je ok. Upravni odbor isplatom dividende salje poruku dionicarima sta su prioriteti. Pa jedan od nacina vrijednovanja akcije je kroz koliko godina ce ti se ulozeni novac vratiti kroz dividendu.
Hebote tebi to sve okej a meni to klasicni cooking the books, iliti prevara.
Mislim, ono masa malih dionicara sad ulaze u nesto, a ni iz glave da je firma u tako dobrom stanju u kojem joj je lafo cijena dionice.
Haman da je do mene ...
Last edited by Gojeni H on 13/02/2017 13:56, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#636 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Norvezaniuglavnomja wrote:
a inace do prije 50-ak godina su se norveani masovno iseljavali u ameriku, crni kokuzluk bio
i stoji cinjenica da imaju taj patriotizam i mentalitet da istrpe svasta, nestasice, povecanja cijena, zabrane, restrikcije ... astronomske cijene "losih" stvari, alkohol, cigare i "dobrih" ekoloska hrana ... ne bune se, imaju taj neki koletkivisticki stav, da sve ima za cilj neko opste dobro ...
usput, kralj se pita manje nego nimalo
A i tebi
-
Seyfo
#637 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Može li neko upućen reći kakva je sad (20g.iza rata)situacija vani po pitanju "jugosa", u smislu razlikuju li nas uopšte? Srbi, Bosanci, ...(uzimajući u obzir i to da će svaki Srbin iz Bosne reći za sebe da je Srbin, pa spada u isti koš sa Srbinom iz Srbije).
Po pitanju Albanaca i Šiptara, da li i njih zovu "jugosi"?
Ovo pitam jer sam svjedok mnogih dijasporaca i domicilnih s vana koji ih znaju, pa recimo jezik i dalje zovu srpskohrvatskim, a narode, da im bude lakše, sve skupa zovu jugoslavenskim.
Ovo pitam jer sam svjedok mnogih dijasporaca i domicilnih s vana koji ih znaju, pa recimo jezik i dalje zovu srpskohrvatskim, a narode, da im bude lakše, sve skupa zovu jugoslavenskim.
- uglavnomja
#638 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
'prvo, kad tek dodjes i ne znas jezik, kad cujes nekog koga razumijesSeyfo wrote:Može li neko upućen reći kakva je sad (20g.iza rata)situacija vani po pitanju "jugosa", u smislu razlikuju li nas uopšte? Srbi, Bosanci, ...(uzimajući u obzir i to da će svaki Srbin iz Bosne reći za sebe da je Srbin, pa spada u isti koš sa Srbinom iz Srbije).
ili doktor ili sestra
drugo, narod bira sebi slicne, po mentalitetu, godinama, ukusima, obrazovanju ... zemlja porijekla prestaje biti vazna ako nemate nista zajednicko.
naravno, ekstreme koji jos zive dole u glavama ne racunam.
ne znam kako je bilo 90-ih
a da, za vecinu stranaca bosna, hrvatska, srbija ... nidje veze, brkaju ih pravo, osim hrvatskog mora
lakse je reci ex yu nego objasnjavati ...
- animals
#639 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Nesto je trulo u drzavi Norveskoj
po ocjenama vrsni strucnjaka Klix foruma, ocekuje se krah Norveske..
ne valja drzava ni za k...
a da ne pricamo o ostalim zapadnim zemljama..
gola bijeda sve..
po ocjenama vrsni strucnjaka Klix foruma, ocekuje se krah Norveske..
ne valja drzava ni za k...
a da ne pricamo o ostalim zapadnim zemljama..
gola bijeda sve..
- zforumas
#640 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Iz mog iskustva...Seyfo wrote:Može li neko upućen reći kakva je sad (20g.iza rata)situacija vani po pitanju "jugosa", u smislu razlikuju li nas uopšte? Srbi, Bosanci, ...(uzimajući u obzir i to da će svaki Srbin iz Bosne reći za sebe da je Srbin, pa spada u isti koš sa Srbinom iz Srbije).
Stariji Svabe jos uvijek spominju Jugu, pricaju o nekim poznanstvima sa Slovencima, ljetovanju na Jadranu ili olimpijadi u Sarajevu...
Mladji znaju za Bosnu (po nekim sportistima i ratu) ali uvijek ju spominju u konceptu Hrvatske...tipa odmah do ili su prosli kroz dio Bosne na putu do mora..
Ne razlikuju oni Srbe, Hrvate i Bosnjake, znaju samo da smo se rokali ali im nije jasno zasto
Kad cujem nas jezik trudim se da ne pricam nas (za razliku od ovog iznad) ali ako recimo placam nesto karticom onda vidi prezime pa pocne prica
Nisam dosao ovdje da trazim "nasu raju"
-
Seyfo
#641 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Zanimljivo...
Moje pitanje o Jugosima se više odnosilo na odnos stranaca prema našima, kako ih smatraju, tim prije što sam čuo sljedeće stereotipe, npr.
-Albanci su skloni kriminalu, isto kao Rumuni i Bugari
-Bosanci su vrijedni radnici ali su primitivni
- balkanski muslimani nisu skloni terorizmu, za razliku od azijskih koji to automatski jesu
Ovo nabrojano nije bez veze, jer se individua uglavnom mora pravdati i dokazivati da nije ono iz stereotipa.
Npr.znam Bosanaca vani koji se ubiše dokazujući da su drukčiji od Albanaca, tako da sve više stranaca odmah zna da je neko Albanac a ne Bosanac.
Balkanski muslimani (Bosanci, Sandžaklije, Makedoski muslimani) se moraju dokazivati da nisu radikalni i da nemaju veze sa onima koji čine terorističke napade.
Takođe, znam momka Rumuna koji se školovao i radi vani ali čitav život ili krije ili se mora pravdati da nije kriminalac.
Moje pitanje o Jugosima se više odnosilo na odnos stranaca prema našima, kako ih smatraju, tim prije što sam čuo sljedeće stereotipe, npr.
- balkanski muslimani nisu skloni terorizmu, za razliku od azijskih koji to automatski jesu
Ovo nabrojano nije bez veze, jer se individua uglavnom mora pravdati i dokazivati da nije ono iz stereotipa.
Npr.znam Bosanaca vani koji se ubiše dokazujući da su drukčiji od Albanaca, tako da sve više stranaca odmah zna da je neko Albanac a ne Bosanac.
Balkanski muslimani (Bosanci, Sandžaklije, Makedoski muslimani) se moraju dokazivati da nisu radikalni i da nemaju veze sa onima koji čine terorističke napade.
Takođe, znam momka Rumuna koji se školovao i radi vani ali čitav život ili krije ili se mora pravdati da nije kriminalac.
- zforumas
#642 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Sve zavisi cime se ta individua bavi...ne mozes porediti Bosanca koji zivi na socijali, onog koji radi na bausteli ili u nekoj fabrici, i onog koji radi kao specijalista na nekoj klinici.Seyfo wrote:Zanimljivo...
Niko te ne pita za religiju ako se kreces u normalnom i zdravom drustvu
- animals
#643 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ako sam svatio,onaj ko radi u fabrici i na bausteli se ne krece u zdravom drustvuzforumas wrote:Sve zavisi cime se ta individua bavi...ne mozes porediti Bosanca koji zivi na socijali, onog koji radi na bausteli ili u nekoj fabrici, i onog koji radi kao specijalista na nekoj klinici.Seyfo wrote:Zanimljivo...
- zforumas
#644 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Nisi dobro shvatio. Mozda ovaj prelaz u drugi red ima neko znacenje.animals wrote:Ako sam svatio,onaj ko radi u fabrici i na bausteli se ne krece u zdravom drustvuzforumas wrote:Sve zavisi cime se ta individua bavi...ne mozes porediti Bosanca koji zivi na socijali, onog koji radi na bausteli ili u nekoj fabrici, i onog koji radi kao specijalista na nekoj klinici.Seyfo wrote:Zanimljivo...
- stakasa
#645 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Animals ne zna napisat h
- animals
#646 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Sta je moje h,prema propasti Norveskestakasa wrote:Animals ne zna napisat h
- madner
#647 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Mjesas kruske i jabuke.TRANCE wrote:Krhko je znanje.madner wrote: Irska, Holandija, Belgija i UK imaju manje neto plate od Njemacke.
Njemačka ima bruto prosječnu platu 3612 € mjesečno za full-time poslove.
https://www.destatis.de/EN/FactsFigures ... ables.html
To kad se ubaci u kalkulator neto plate za samca bez djece, izađe 2224 € mjesečno neto.
http://www.parmentier.de/steuer/steuer.htm?wagetax.htm
Irska ima bruto prosječnu platu 45075 € godišnje za full-time poslove. Tabela 5:
http://www.cso.ie/en/releasesandpublica ... ldata2015/
To kad se ubaci u kalkulator neto plate za samca bez djece, izađe 2813 € mjesečno neto.
http://services.deloitte.ie/tc/
2224 € neto mjesečno u Njemačkoj u odnosu na 2813 € neto mjesečno u Irskoj. Slična je razlika i za porodice s djecom, kao i razlika u odnosu na druge države koje si nabrojao, jer Njemačka ima veće poreze i doprinose na plate. Ali nema svrhe dokazivati i za ostale države, jer likovima poput tebe i da nacrtaš neke stvari, opet će svoje guslati, tako da
Zarada je jedno, plata drugo. Recimo moja plata moze biti 3000, ali da zbog prekovremenog zaradim 4000. Ili da zbog drugih poslova imam preko 36000 neto godisnje.
Tako da stvarno lupas gluposti.
Red bi bio da koristis iste izvore, koji usporedjuju iste velicine.
recimo
https://de.statista.com/statistik/daten ... in-der-eu/
ili
https://www.reinisfischer.com/average-s ... union-2016
S tim da Njemacka zbog vecih poreza ima znatne druge pluseve.
Nego prodje li ti ova suplja kod drugih da misle da znas o cemu pricas ili?
- Connaisseur Karlin
#648 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
joj,jeste ljubomorni na pobjeguljepeepeep wrote:Nama niko ne valja a sve više i više bježimo iz Bosne i Hercegovine. Od nas su samo gori Hrvati. Svjecke patrijote i prave pravcate pobjegulje.sinuhe wrote:Sebi su stvorili finu drzavu, ali i nema te zemlje koju nismo popljuvali na forumu.
-
Seyfo
#649 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Zašto na skoro svakoj temi pojedini krenu u chat i međusobno vrijeđanje i zaseru temu?
Neko iznese iskustvo ili informaciju i odma lik uleti "pojma nemaš,vidi meneee", "nepismen si, fali ti slovo", "vid'mu gloove"isl.
Možda imaš informacije bolje updateovane, možda si bliži izvoru informacija, možda imaš drukčije kontakte, pa šta.
Neko iznese iskustvo ili informaciju i odma lik uleti "pojma nemaš,vidi meneee", "nepismen si, fali ti slovo", "vid'mu gloove"isl.
Možda imaš informacije bolje updateovane, možda si bliži izvoru informacija, možda imaš drukčije kontakte, pa šta.
-
detroit-mercy
#650 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ne da se nekrece u zdravom drustvu ali iz te socioekonomske grupe ti dolaze najvise radikalnih pogleda na drustvo. Kad si cuo da jedan doktor ili inzinjer kuka kako im stranci otese posloveanimals wrote:Ako sam svatio,onaj ko radi u fabrici i na bausteli se ne krece u zdravom drustvuzforumas wrote:Sve zavisi cime se ta individua bavi...ne mozes porediti Bosanca koji zivi na socijali, onog koji radi na bausteli ili u nekoj fabrici, i onog koji radi kao specijalista na nekoj klinici.Seyfo wrote:Zanimljivo...