PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
S4mpion

#626 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by S4mpion »

Alfons Kauders wrote: AKO GLASATE ZA JEBENU SDA

ONDA ĆE SDA BITI NA VLASTI

TO JE JEDINA SVRHA IZBORA

JEBEM VAS MALOUMNE
Nije SDA na vlasti zbog svojih glasača, već zbog onih koji redovno sjede kući dok traju izbori i kukaju kako nemaju za koga glasat.
rage_guy

#627 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by rage_guy »

JThomas wrote:ja bih prvi koristio gradski prevoz samo da je on brz i pouzdan. da možeš razumno da se nadaš da ćeš na vrijeme doći iz tačke a u tačku b. ali ovako jednostavno i naprosto ne mogu sebi da priuštim tu zajebanciju.

eto, za početak ne bi morao biti ni čist što se mene tiče, 10-15 min čovjek može na glavi izdržati :mrgreen: :gunjastajl:
Cekaj, treba ti 10-15 min voznje javnim prevozom da dodjes do posla i problem ti je "nepouzdanost" istog? Pa zbog toga moras ici autom na posao?
problemnatravunu

#628 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by problemnatravunu »

Reakcije / Bivši ministar u Vladi KS poručio: Ako me kazne zbog tablica, idemo na sud

25. 12. 2016.

Reakcije na odluku Vlade KS o uvođenju "par-nepar" sistema saobraćanja u Kantonu Sarajevo pristižu sa svih strana, a brojne javne ličnosti pokazale su da se ne slažu sa ovakvom odlukom, posebno tokom Božića.

Jedan od onih koji su javno reagovali, putem svoje Facebook stranice, jeste i Damir Marjanović, aktuelni rektor Burch univerziteta, jedan od pokretača Građanske inicijative Socijaldemokrati i bivši ministar u Vladi KS.

"Po starom dobrom običaju, ljudi koji navodno vladaju Kantonom Sarajevo opet „benzinom gase požar“. Za razliku od mnogih neću kritikovati mjeru uvođenja par-nepar ili smanjenje rada Toplana, ali ću otvoreno pitati šta su predstavnici kantona uradili tokom proteklih 365 dana na prevenciji ovoga zagađenja, šta su učinili da na vrijeme (što podrazumijeva rok duži od 24 sata) upoznaju stanovnike tog istog kantona sa potezima i procedurama koje sada primjenjuju, da li će smanjiti račune za grijanje zbog smanjene isporuke toplotne energije", ističe Marjanović.

Dodaje i da je pogotovo neshvatljivo da se takva odluka uvodi u vrijeme praznika kada ljudi, koji su sedmicama ranije dogovorili porodične obaveze, sada neće moći uživati u prazničnoj atmosferi.

"Da ne bi slučajno ostalo samo na riječima, želim da najavim odgovornima da se sutra vraćam u Sarajevo i da broj tablica (za koji mi ne pada na pamet da ga provjeravam) mi možda i nije prilagođen ovoj odluci kantonalnih glavešina. Trebao bih ući iz pravca Zenice negdje oko 14:00 i stići svome ocu na Božični ručak – i vjerujte da ne postoji ta „ad hoc“ odluka koja će me u tome spriječiti.

Gospodo, očekujem, ako prekršim vašu odluku, da me kaznite, a ja ću na sudu da prebijam taj iznos sa iznosom koji sam morao platiti majstorima za bojler i veš mašinu koji su mi više puta popravljanja jer je voda iznenada nestajala i sa računom za struju, tj. razlikom zato što ne mogu navečer koristiti te iste skupe potrošače, jer već godinama mi uskraćujete ono što je u Sloveniji proglašeno osnovnim ljudskim pravom, iako ga redovno plaćam.

Naravno, ako me sutra na ulazu u kanton sačeka autobus ili taksi prevoz koji će me o trošku kantona Sarajevo odvesti do kuće, rado ću ostaviti automobil svojih potencijalno nepodobnih tablica izvan te meni drage kotline", poručio je Marjanović na kraju.
Edin H.

#629 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Edin H. »

Alfons Kauders wrote:Kaka ba sad odgovornost?! Protesti, kurci palci? Haaaaaaloooooo! :-)

Ljudi moji jeste li vi svjesni da su izbori bili prije 3 jebena mjeseca? Oktobar, novembar, decembar. Sarajevo je prije nepunih 90 dana glasalo za ovo, i sad kao treba traziti odgovornost?

Ko treba dati ostavku? Elmedin? Pa njegova stranka dobila izbore, glat. Ok, Elmedin podnese ostavku, a SDA imenuje nasljednika i rezultat je... sta je rezultat koje picke materine?! Jer mi fakat nije jasno. :lol:

Zapravo pitam se da li je ljudima u Sarajevu uopste jasna uzrocno-posljedicna veza izmedju glasanja na izborima i formiranja vlasti?

Ovo fakat ozbiljno pitam, jer meni se sve vise cini da vecini taj detalj nikako ne ide u glavu. Da pojednostavim, koristeci stampana slova iz bukvara, jer je to ocito nivo koji je potreban:

AKO GLASATE ZA JEBENU SDA

JEBEM VAS MALOUMNE
Vidi fakat :D , ja se ne bih ovoga prije sjetio. :skoljka:

Eno neko istrazivanje u engleskoj kaze da bi vecina koja je glasala za Brexit sada navodno glasala za ostanak :D , a proces je dugotrajan, nije jos ni poceo.

Naravoucenije - treba biti popravni, ono kao u skoli kada padnes iz nekog predmeta. :D
Innovation

#630 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Innovation »

http://www.onlinepeticija.com/smjena_mi ... _okolia_ks
to je to wrote:
undefined007 wrote:http://www.onlinepeticija.com/

ae :D
Neko me već preduhitrio

Smjena ministra prostornog uređenja, građenja i okoliša KS
Nije ti dobar naslov. Treba da stoji "SMJENA OPERATIVNOG STABA". :oops:

http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... r_2016.pdf
zavezata-vreca

#631 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by zavezata-vreca »

Samo derat kazne .... Ovo je za sve nas korisna mjera ... Milicija ima da se postuje ... Ko ne postuje samo po bubregima.
to je to

#632 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by to je to »

Innovation wrote:http://www.onlinepeticija.com/smjena_mi ... _okolia_ks
to je to wrote:
undefined007 wrote:http://www.onlinepeticija.com/

ae :D
Neko me već preduhitrio

Smjena ministra prostornog uređenja, građenja i okoliša KS
Nije ti dobar naslov. Treba da stoji "SMJENA OPERATIVNOG STABA". :oops:

http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... r_2016.pdf
Nije moja peticija pa ne mogu ni mijenjati
Heller

#633 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Heller »

S4mpion wrote:
Alfons Kauders wrote: AKO GLASATE ZA JEBENU SDA

JEBEM VAS MALOUMNE
Nije SDA na vlasti zbog svojih glasača, već zbog onih koji redovno sjede kući dok traju izbori i kukaju kako nemaju za koga glasat.
Izlaznost je dobra, kad uzmes u obzir kolko mrtvih i ljudi koji su odselili ima na listama.
S4mpion

#634 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by S4mpion »

Ljudi, ako će biti te neke borbe protiv retardirane vlasti, ja bih vas zamolio da ista bude online, da ratujem iz fotelje, ako je ikako moguće, jer je zima, prehladiću se ako izađem napolje, a Bgm i oni februarski protesti su bili pravo loše organizovani, slomio sam se tražeći online peticije da u svojoj online borbi poljuljam fotelje retardirane vlasti, a da idem na ulicu, mogu dobit kamen u glavu, a nema se ni gdje sjest ni kafa popit, kakvi su to protesti...
rage_guy

#635 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by rage_guy »

S4mpion wrote:Ljudi, ako će biti te neke borbe protiv retardirane vlasti, ja bih vas zamolio da ista bude online, da ratujem iz fotelje, ako je ikako moguće, jer je zima, prehladiću se ako izađem napolje, a Bgm i oni februarski protesti su bili pravo loše organizovani, slomio sam se tražeći online peticije da u svojoj online borbi poljuljam fotelje retardirane vlasti, a da idem na ulicu, mogu dobit kamen u glavu, a nema se ni gdje sjest ni kafa popit, kakvi su to protesti...
A i los je zrak napolju. :D Moze li kako iz auta da protestujemo?
Mutivoda

#636 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Mutivoda »

joj vrh aktivizma "u nas"
onlajn peticija <3
zavezata-vreca

#637 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by zavezata-vreca »

I to kad su parni na redu.
JThomas

#638 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by JThomas »

rage_guy wrote:
JThomas wrote:ja bih prvi koristio gradski prevoz samo da je on brz i pouzdan. da možeš razumno da se nadaš da ćeš na vrijeme doći iz tačke a u tačku b. ali ovako jednostavno i naprosto ne mogu sebi da priuštim tu zajebanciju.

eto, za početak ne bi morao biti ni čist što se mene tiče, 10-15 min čovjek može na glavi izdržati :mrgreen: :gunjastajl:
Cekaj, treba ti 10-15 min voznje javnim prevozom da dodjes do posla i problem ti je "nepouzdanost" istog? Pa zbog toga moras ici autom na posao?
ne, problem mi je što se apsolutno ne mogu pouzdati da će trebati 10-15 minuta, a ne 30 ili 45. mislio sam da je jasno.
undefined007

#639 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by undefined007 »

Ma kakav ba gradski prevoz kod mene u opstini Centar 1 autobus svakih 40 minuta i jedan kombi svakih 40 minuta i na to da se pouzdam?
Alfons Kauders

#641 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Alfons Kauders »

Opet peticije i aktivizam? :D

Da ponovim?

AKO GLASATE ZA JEBENU SDA

Vlast se bira na izborima, ne na fejsbuku. Izabrali ste ih. Uzivajte narednih 45 mjeseci.
JanuaryJones

#642 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by JanuaryJones »

Apsolutno je nemoguće se pouzdati u gradski prijevoz, vozio se 5 ili 15 ili 25 minuta.

Evo, sutra ujutro trebam sa dvoje male djece u vrtić, da ostavim starije dijete. Vrtić je 6 tramvajskih stanica udaljen + pješke dio koji je nepokriven gradskim prijevozom a sa dvoje male djece nemoguća misija. E sad, kako se prebaciti sa jednim kolicima (beba) i malim djetetom od 3 godine tramvajem u opštoj gužvi? Očekivati da mi neko pomogne? Ima obezbijeđen prostor u tramvaju za kolica i majke sa djecom? Ahaaaa.

Taxi ne dolazi u obzir jer nema sjedalice za djecu a pored svog Eur 6 auta ja trebam plaćati taxi koji možda ne zadovoljava ni Eur 3? Dva puta dnevno u dva pravca?

Jbt koji mozgovi.
muha_sa

#643 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by muha_sa »

JanuaryJones wrote:

Apsolutno je nemoguće se pouzdati u gradski prijevoz, vozio se 5 ili 15 ili 25 minuta.

Evo, sutra ujutro trebam sa dvoje male djece u vrtić, da ostavim starije dijete. Vrtić je 6 tramvajskih stanica udaljen + pješke dio koji je nepokriven gradskim prijevozom a sa dvoje male djece nemoguća misija. E sad, kako se prebaciti sa jednim kolicima (beba) i malim djetetom od 3 godine tramvajem u opštoj gužvi? Očekivati da mi neko pomogne? Ima obezbijeđen prostor u tramvaju za kolica i majke sa djecom? Ahaaaa.

Taxi ne dolazi u obzir jer nema sjedalice za djecu a pored svog Eur 6 auta ja trebam plaćati taxi koji možda ne zadovoljava ni Eur 3? Dva puta dnevno u dva pravca?

Jbt koji mozgovi.
Imaš komšiju Muhu koji ce ti pomoc i odvuc te gdje trebaš :-D ima i unukova autosjedalica :-D
L u c i f e r

#645 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by L u c i f e r »

Udruženje poslodavaca FBiH smatra da poduzete mjere realno mogu naštetiti poslodavcima jer će proizvesti značajno smanjenje radnih efekata, odnosno smanjenje ukupnih efekata prometa, roba i usluga, a kazne za pravna lica ̶ koja se ne budu pridržavala odluke o saobraćaju vozila po principu par-nepar ̶ iznosit će od 1.000 do 5.000 KM.

Na donesenu mjeru, poslodavci nisu bili pripremljeni, jer je njena primjena definisana ad hoc. Stoga, Udruženje poslodavaca FBiH izražava zabrinutost pod novonastalim uslovima, na planu otežanog dolaska zaposlenih na posao i vraćanja sa posla, rada u trećoj smjeni (između 23:00 i 07:00 sati), nemogućnost plasmana robe i usluga u punom kapacitetu, te ukupno smanjene profit efektive.

"Rješenje ovog problema sa kojim se skoro svake godine suočava glavni grad Bosne i Hercegovine, iziskuje ozbiljan stručni pristup, a novodonesene mjere su samo palijativna solucija.

Posebno reagujemo na činjenicu da je primjena ovih mjera započela u nedjelju 25.12. na dan proslave Božića, kada se tradicionalno porodice okupljaju i posjećuju vjerske objekte", kažu iz Udruženja.
tutku

#646 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by tutku »

tempuser wrote:
cpu_fan wrote:
tempuser wrote:
Drot je ovl. sluzb. lice ciji je mandat da sprovvodi zakone, a ne samo ZOBS i sprovodi svaki zakon/akt/pravilnik/odluku za koji mu je drzava dala mandat. Isti drot moze pisati kaznu za prekoracenje brzine, preglasnu muziku i nelegalnog taksistu, a sva tretiraju razliciti zakoni.
Vlada je izvršna a ne zakonodavna vlast koliko se ja razumijem!
Drzava su i zakonodavna i izvrsna vlast. ne znam sta pokusavas osporiti?????
Zakonodavna vlast tj skupstine usvajaju zakone, izvrsne vlasti tj vlade ih primjenjuju.
Svaka izvrsna vlast se u svojoj odluci mora pozvati na akt zakonodavne vlasti. Nadjite teskt odluke, u preambuli je navedeno na osnovu cega je donijeta, a u tekstvu na osnovi cega su propisane kazne i ko je nadlezan za sprovodjenje.
Pa i nije bas ovako. Ne postoji mogucnost propisivanja kazne na osnovu ODLUKE koja nije objavljena u Sluzbenom glasniku, i gdje nije prosao vacatio legis od 7 dana da se javnost upozna - jer pravo ne poznaje upoznavanje sa aktima putem klixa. Dakle, kad se objavi u sluzbenom glasniku, pa prodje period upoznavanja - tad ova odluka moze imati pravno dejstvo. Naravno da je potrebno ovu kaznu uvesti i u registar novcanih kazni, jer koliko znam, kao takva nije mogla biti uvrstena u subotu kad je ministar donio odluku.
tutku

#647 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by tutku »

pinkman wrote:
Na osnovu donesene odluke
Onda se ne moramo sekirati, odluka je nudum ius obicni.
Alfons Kauders

#648 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Alfons Kauders »

L u c i f e r wrote:Udruženje poslodavaca FBiH smatra da poduzete mjere realno mogu naštetiti poslodavcima jer će proizvesti značajno smanjenje radnih efekata, odnosno smanjenje ukupnih efekata prometa, roba i usluga, a kazne za pravna lica ̶ koja se ne budu pridržavala odluke o saobraćaju vozila po principu par-nepar ̶ iznosit će od 1.000 do 5.000 KM.

Na donesenu mjeru, poslodavci nisu bili pripremljeni, jer je njena primjena definisana ad hoc. Stoga, Udruženje poslodavaca FBiH izražava zabrinutost pod novonastalim uslovima, na planu otežanog dolaska zaposlenih na posao i vraćanja sa posla, rada u trećoj smjeni (između 23:00 i 07:00 sati), nemogućnost plasmana robe i usluga u punom kapacitetu, te ukupno smanjene profit efektive.

"Rješenje ovog problema sa kojim se skoro svake godine suočava glavni grad Bosne i Hercegovine, iziskuje ozbiljan stručni pristup, a novodonesene mjere su samo palijativna solucija.

Posebno reagujemo na činjenicu da je primjena ovih mjera započela u nedjelju 25.12. na dan proslave Božića, kada se tradicionalno porodice okupljaju i posjećuju vjerske objekte", kažu iz Udruženja.
:thumbup:

Mogli su usput dodati da kao poslodavci, odnosno privredna drustva, uredno placaju porez i razne ekoloske namete, takse, ateste i sl... A taj novac se trosi na... Stakojikurac?
L u c i f e r

#649 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by L u c i f e r »

SARAJEVO - Rezultati mjerenja zagađenosti zraka pokazuju da je u nedjelju stanje kvaliteta zraka u gradovima Bosne i Hercegovine u kojima se vrši monitoring slično kao i prethodnih dana. Na svim mjernim mjestima zabilježena su prekoračenja graničnih (>50 ug/m3) vrijednosti koncentracija lebdećih čestica, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH. Rezultati mjerenja jutros pokazuju da su zadržani slični trendovi na svim mjernim mjestima kao i u subotu.

:izet:
duga puska

#650 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by duga puska »

Moje dostavno vozilo (a imam dva i oba su par) su zapisali jutros.Vozac je objasnio situaciju da smo firma koja mora svaki dan vrsiti distribuciju, da nemamo vozilo sa neparnim tablicama i da nam se ne moze uskratiti pravo na rad.Nisu izdali nikakav prekrsajni nalog jer kazu nemaju osnov za to, ali su evidentirali prekrsaj i navodno su duzni podatke proslijediti nadleznom ministarstvu koje ce donijeti odluku,.
Post Reply