Dzuma petkom

Post Reply
Kejn

#626 Re: Dzuma petkom

Post by Kejn »

prog321 wrote:
Kejn wrote:zašto Bošnjaci muslimani ne bi imali pravo na makar neka minorna prava tipa odgode ispita ili čak nastave ili posla za vrijeme Džume?
Zato što Bošnjaci muslimani koji rade za privatnika mogu dobiti kurac da se ljuljaji na njemu i jedan topli 'marš' da ponesu kući.
Ovaj dzuma time je za državne ublehaše i njihove bezvezne babindol poslove . :-D
Sve će to SDA da sredi. I to za privatnike. Ne sekiraj se :D
Dr Baltazar

#627 Re: Dzuma petkom

Post by Dr Baltazar »

@salik79

Hirurgija je široka oblast. Ne može on biti bolji kardiohirurg od nekog ko se samo na to usmjerio ili od nekog abdominalnog ili plastičnog.

To hoću da ti kažem :)

Za ostatak se apsolutno razumijemo :thumbup:
salik79

#628 Re: Dzuma petkom

Post by salik79 »

Dr Baltazar wrote:@saliik79

Hirurgija je široka oblast. Ne može on biti bolji kardiohirurg od nekog ko se samo na to usmjerio ili od nekog abdominalnog ili plastičnog.

To hoću da ti kažem :)

Naravno, rekoh, zato sam i naveo ortoped i hirurg. Mozda sam trebao staviti hirurg ortoped, da ne bih bio pogresno shvacen :-D Uglavnom, slazemo se :)
kritichar

#629 Re: Dzuma petkom

Post by kritichar »

Horcrux wrote:
kritichar wrote:
Horcrux wrote:
Najmajnje 14 godina skolovanja uzalud provedeno...
Nikad nije kasno da naucis
Nikad, ni meni, ni tebi. To sto je nesto nastalo prije 2000 godina i sto je tad imalo vjersku konotaciju, danas sigurno nema. Slicno je i sa novom godinom.
Isto je i za bajram, ali to rade ateisti
To bi bilo kao da se odmara 25.11. ali ne marimo zasto
Connaisseur Karlin

#630 Re: Dzuma petkom

Post by Connaisseur Karlin »

daddy-kool wrote:Mene interesuje da li se može džuma pomjeriti van radnog vremena?
Koliko znam nije striktno definisana vremenski kao ostali namazi (npr u USA nije neobično da džuma ne bude u podne nego u 3 ili 4)?
U SAD vecina privatnika ide na dzumu,a osobe koje rade u frabrkama,bolnicama ,skolama ,mogu klanjati u okviru svog radnog mjesta. Uvijek je radno vrijeme za nekoga u SAD.
Svidrigajlov

#631 Re: Dzuma petkom

Post by Svidrigajlov »

salik79 wrote:
piupiu wrote:
aewi wrote:Mozes naklanjati u nekim posebnim situacijama, kad bi stetu neku napravio pa ces radije sacekati malo, kad si odsutan, kada nisi prisutan spavas i sl. Jednostavno kad si primoran i nemas druge opcije. Ali ne mozes svaki dan imati ili praviti "posebne" situacije, to nije rjesenje. Ni doktori nemaju svaki petak u 13h nesto hitno i neodgodivo.
Upravo je o ovome govorio Havana. Kako misliš - hitno i neodgodivo? To je ljekar. Bolest nije 'odgodiva'. On po Hipokratovoj zakletvi ima da podredi svoj život pacijentima, a ne da mu nečija bolest bude 'odgodiva'. Na stranu džuma, pauza, itd ... ovo - 'tvoja je bolest odgodiva ako ja doktor imam privatne obaveze' je totalno naopako postavljena teza. O nekim se stvarima ne može razmišljati sa stanovišta pojedinca koji bi da prilagodi društvo svojim privatnim potrebama, već sa stanovišta društva koje ima odredjene kolektivne obaveze prema pojedincima, proizvodjačima ekonomske vrijednosti, poreskim obveznicima, ugroženim i ranjivim društvenim kategorijama - ilustracije radi, od propuštene ili pomjerene džume se ne umire, a od odsutnih doktora - da. Dakle, prioritete treba postaviti kako treba. Prvo treba da šljaka sistem, a onda mogu početi varijacije na temu.

Kaže ispod - neka bude petak neradni dan. Čekaj - u kojoj si ti ekonomskoj regiji? Koji su radni dani poslovnih partnera, institucija, itd - van BiH? Znači, i ovako neproduktivna Bosna bi se efektivno isključila iz ekonomije još jedan dan u evropskoj radnoj sedmici? Man'te se priče o 'kršćanskoj nedjelji' i 'muslimanskom petku' --- mi smo u ekonomskoj regiji koja ne radi subotom i nedjeljom. Valjda se prvo napravi ekonomska analiza takve ideje, pa se vidi koliko bi taj petak ekonomski koštao BiH (možda ne bi koštao, ali zato se i rade analize - je l' ko pitao privrednike?) - prije nego što se počne fantazirat'. Živimo u svijetu globalizovane ekonomije. I ovako smo nekonkuretni, treba da postanemo još nekonkurentniji. Mi nemamo naftu da pare s neba padaju, već živimo od MMF-ovih kredita, nameta i šaka-jada privrede. Ovakvim 'aktivizmom' bi se trebao baviti ovaj mrsimudan 's inicijativom'. A, ne da drži nadobudne pridike o nemoralu mladih Bošnjaka, ruži Muhameda Filipovića (heeej, ono stane pred mikrofon i drži predavanje čovjeku od 90 godina!), lovi "pedere" po Kriterionu, uvodi raspored nastave i pauza za džumu, vazi, vedri i oblači, a mater mu još uvijek pere gaće dok on drži banak - bez završenog fakulteta, naravno. Jer on je bogomdan da palamudi. Paralelni BeHa univerzum. :-)

Ne bi vjerovao, ali nas najbolji ortoped i hirurg je, pored svega, cak i hafiz Kur'ana :-) :skoljka:
ma vjerujem, samo je kontradiktorno. inace, ova iznad se ubi da uklopi religiju u normalnost, da je ucini benignom jer se emocionalno identifikuje sa islamom a opet je procitala jednu ipo knjigu u zivotu pa konta obrazovana. kako sad biti (kvazi)intelektualac a ne uvrijediti svoje bliznje? kako biti apologet religije a ostaviti dojam objektivnog? rjesenje: neki pseudoekonomski racionalizam. Umjesto jednostavnog argumenta da ako je doktoru na umu knjiga od prije 1300 godina i kao bog se ukazo nepismenom arapu i izdiktirao mu svoje rijeci a ovaj na krilatom konju odletio u nebo.... hhhm, taj doktor, ako u to vjeruje, ko zna sta je jos u stanju da napravi i najmanji je problem ekonomska steta.
salik79

#632 Re: Dzuma petkom

Post by salik79 »

Svidrigajlov wrote:
salik79 wrote:
piupiu wrote:
Upravo je o ovome govorio Havana. Kako misliš - hitno i neodgodivo? To je ljekar. Bolest nije 'odgodiva'. On po Hipokratovoj zakletvi ima da podredi svoj život pacijentima, a ne da mu nečija bolest bude 'odgodiva'. Na stranu džuma, pauza, itd ... ovo - 'tvoja je bolest odgodiva ako ja doktor imam privatne obaveze' je totalno naopako postavljena teza. O nekim se stvarima ne može razmišljati sa stanovišta pojedinca koji bi da prilagodi društvo svojim privatnim potrebama, već sa stanovišta društva koje ima odredjene kolektivne obaveze prema pojedincima, proizvodjačima ekonomske vrijednosti, poreskim obveznicima, ugroženim i ranjivim društvenim kategorijama - ilustracije radi, od propuštene ili pomjerene džume se ne umire, a od odsutnih doktora - da. Dakle, prioritete treba postaviti kako treba. Prvo treba da šljaka sistem, a onda mogu početi varijacije na temu.

Kaže ispod - neka bude petak neradni dan. Čekaj - u kojoj si ti ekonomskoj regiji? Koji su radni dani poslovnih partnera, institucija, itd - van BiH? Znači, i ovako neproduktivna Bosna bi se efektivno isključila iz ekonomije još jedan dan u evropskoj radnoj sedmici? Man'te se priče o 'kršćanskoj nedjelji' i 'muslimanskom petku' --- mi smo u ekonomskoj regiji koja ne radi subotom i nedjeljom. Valjda se prvo napravi ekonomska analiza takve ideje, pa se vidi koliko bi taj petak ekonomski koštao BiH (možda ne bi koštao, ali zato se i rade analize - je l' ko pitao privrednike?) - prije nego što se počne fantazirat'. Živimo u svijetu globalizovane ekonomije. I ovako smo nekonkuretni, treba da postanemo još nekonkurentniji. Mi nemamo naftu da pare s neba padaju, već živimo od MMF-ovih kredita, nameta i šaka-jada privrede. Ovakvim 'aktivizmom' bi se trebao baviti ovaj mrsimudan 's inicijativom'. A, ne da drži nadobudne pridike o nemoralu mladih Bošnjaka, ruži Muhameda Filipovića (heeej, ono stane pred mikrofon i drži predavanje čovjeku od 90 godina!), lovi "pedere" po Kriterionu, uvodi raspored nastave i pauza za džumu, vazi, vedri i oblači, a mater mu još uvijek pere gaće dok on drži banak - bez završenog fakulteta, naravno. Jer on je bogomdan da palamudi. Paralelni BeHa univerzum. :-)

Ne bi vjerovao, ali nas najbolji ortoped i hirurg je, pored svega, cak i hafiz Kur'ana :-) :skoljka:
ma vjerujem, samo je kontradiktorno. inace, ova iznad se ubi da uklopi religiju u normalnost, da je ucini benignom jer se emocionalno identifikuje sa islamom a opet je procitala jednu ipo knjigu u zivotu pa konta obrazovana. kako sad biti (kvazi)intelektualac a ne uvrijediti svoje bliznje? kako biti apologet religije a ostaviti dojam objektivnog? rjesenje: neki pseudoekonomski racionalizam. Umjesto jednostavnog argumenta da ako je doktoru na umu knjiga od prije 1300 godina i kao bog se ukazo nepismenom arapu i izdiktirao mu svoje rijeci a ovaj na krilatom konju odletio u nebo.... hhhm, taj doktor, ako u to vjeruje, ko zna sta je jos u stanju da napravi i najmanji je problem ekonomska steta.
Ti imas problema sa samim sobom :skoljka:
Svidrigajlov

#633 Re: Dzuma petkom

Post by Svidrigajlov »

Svidrigajlov wrote:
salik79 wrote:
piupiu wrote:

Ti imas problema sa samim sobom :skoljka:
I sta s tim?
salik79

#634 Re: Dzuma petkom

Post by salik79 »

Potrazi savjet strucne osobe, ili pokusaj iskreno porazgovarati sam sa sobom o onome sto te muci...
Svidrigajlov

#635 Re: Dzuma petkom

Post by Svidrigajlov »

salik79 wrote:Potrazi savjet strucne osobe, ili pokusaj iskreno porazgovarati sam sa sobom o onome sto te muci...
prvo, kako znas da me nesto muci a drugo, i da me muci, to bi bio ad hominem fallacy u vezi ovoga o cemu pricamo.
stari grad Visegrad

#636 Re: Dzuma petkom

Post by stari grad Visegrad »

Queen_of_hearts wrote:Bošnjaci, muslimani.....trebaju prvo da se izbore za piš-pauzu kod privatnika :roll: :roll:
Bla, bla, bla
Point.

#637 Re: Dzuma petkom

Post by Point. »

Dr Baltazar wrote:
Za razliku od mnogih ovdje, ja tačno znam gdje pripadam. Bošnjak, musliman, bosanski.

Ko spominje te ideje o petku kao neradnom danu ? I ne bih rekao da su te države nazadne. Do tebe je ;-)

Kad pomenu Jürgena, ja mislim da imam veći broj nekretnina nego 85% tih Jürgena. Samim tim doprinosim Njemačkoj više nego ti Jürgeni :lol: :lol:
Svaka drzava koja tretira zene kao seksualno roblje i neda im na jebenu ulicu izaci bez muske pratnje ili da voze auto su nazadne. Dzaba im neboderi od 4000 metara.
Sanjarko

#638 Re: Dzuma petkom

Post by Sanjarko »

Ja bi vam i subotu i nedelju ukino kao neradni dan.
Da Stoka sitnog zuba radi sto vise. :mrgreen:
Sanjarko

#639 Re: Dzuma petkom

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:Ja bi vam i subotu i nedelju ukino kao neradni dan.
Da Stoka sitnog zuba radi sto vise. :mrgreen:
12/7 da radite. :evil:
Al dobro imaju oni i od ovog bolje rjesenje. :evil:
piupiu

#640 Re: Dzuma petkom

Post by piupiu »

Svidrigajlov wrote:ma vjerujem, samo je kontradiktorno. inace, ova iznad se ubi da uklopi religiju u normalnost, da je ucini benignom jer se emocionalno identifikuje sa islamom a opet je procitala jednu ipo knjigu u zivotu pa konta obrazovana. kako sad biti (kvazi)intelektualac a ne uvrijediti svoje bliznje? kako biti apologet religije a ostaviti dojam objektivnog? rjesenje: neki pseudoekonomski racionalizam. Umjesto jednostavnog argumenta da ako je doktoru na umu knjiga od prije 1300 godina i kao bog se ukazo nepismenom arapu i izdiktirao mu svoje rijeci a ovaj na krilatom konju odletio u nebo.... hhhm, taj doktor, ako u to vjeruje, ko zna sta je jos u stanju da napravi i najmanji je problem ekonomska steta.

Auuu, što me naruži. :lol:

Po pitanju ljekara - ne radi se o ekonomskoj šteti, već o društvenoj etici i odgovornosti. Po pitanju mene - ateista lijeve orijentacije, na forumu zvana 'Brozov pionir'. :D Ekonomski racionalista u preciznom značenju tog termina nisam - brani mi 'vjera' (hint - 'Brozov pionir').

Inače, ovaj tvoj Dostojevski mi je kućni svetac, "Zločin i kazna" medju jednom i po knjigom, mada ne gotivim likove koji ubijaju žene. Gledajući u tvoj nick ipak ne razmišljam o tome da li se ti emocionalno identifikuješ s jednim od njih, pa te to sprječava da pažljivo čitaš kada žena piše. Da sam intelektualac od kalibra, ozbiljno bih se pozabavila tom temom. Ali nisam. :cry:

Bсего хорошего, brate Svidrigajlove, te smrt fašizmu i muškome šovinizmu!

Ne zadubljuj se u pozdrav. :-)
Last edited by piupiu on 08/10/2016 14:19, edited 2 times in total.
insomnia78

#641 Re: Dzuma petkom

Post by insomnia78 »

A sto li se ti pravdas liku registrovanom da trola
piupiu

#642 Re: Dzuma petkom

Post by piupiu »

insomnia78 wrote:A sto li se ti pravdas liku registrovanom da trola
Pila kafu, pa mi bilo zabavno. :D
zagortenej

#643 Re: Dzuma petkom

Post by zagortenej »

salik79 wrote:
svidrigajlov wrote: Kako moze doktor da bude vjernik. To je oximoron, bar ako je skolovan doktor a ne neki koji saljeva stravu. Idiotizam.
nije jedini, ovaj je i hadžija

Image
:bih:
salik79

#644 Re: Dzuma petkom

Post by salik79 »

zagortenej wrote:
salik79 wrote:
svidrigajlov wrote: Kako moze doktor da bude vjernik. To je oximoron, bar ako je skolovan doktor a ne neki koji saljeva stravu. Idiotizam.
nije jedini, ovaj je i hadžija

Image
:bih:
Namjerno sam spomenuo njegovog brata, a ne njega...Insana kojeg politika i vlast nikada nije privlacila, tako da ga nije mogla ni iskvariti, insana koji zivi Islam...
Bodkin

#645 Re: Dzuma petkom

Post by Bodkin »

E cuj ismet najbolji u svojoj struci :lol:
nightvision

#646 Re: Dzuma petkom

Post by nightvision »

kritichar wrote:Isto je i za bajram, ali to rade ateisti
To bi bilo kao da se odmara 25.11. ali ne marimo zasto
25.11. (ili slican datum) je samo jednom godisnje. Dzuma svakog petka, otprilike 52 puta godisnje. Nema nikakve razlike, aba bas nikakve...
salik79

#647 Re: Dzuma petkom

Post by salik79 »

Bodkin wrote:E cuj ismet najbolji u svojoj struci :lol:
Medju najboljim u BiH i regionu, svakako. A ti, "strucnjace", slobodno nastavi da se keslas.
Bodkin

#648 Re: Dzuma petkom

Post by Bodkin »

salik79 wrote:
Medju najboljim u BiH i regionu, svakako. A ti, "strucnjace", slobodno nastavi da se keslas.
Medju najboljim nije isto sto i najbolji u svojoj struci. Imam ja sta reci o njemu ali generalno nije losa osoba uopste tako da nema potrebe.

A par puta sam vidio da ti iza tvojih dugih inteligentnih postova cesto spinujes i kad te uhvate u lazi tako da i ova gore izjava stoji na klimavim nogama :wink:
salik79

#649 Re: Dzuma petkom

Post by salik79 »

Bodkin wrote:
salik79 wrote:
Medju najboljim nije isto sto i najbolji u svojoj struci. Imam ja sta reci o njemu ali generalno nije losa osoba uopste tako da nema potrebe.

A par puta sam vidio da ti iza tvojih dugih inteligentnih postova cesto spinujes i kad te uhvate u lazi tako da i ova gore izjava stoji na klimavim nogama :wink:
Cisto da ostane zabiljezeno ko laze i spinuje, citirat cu samoga sebe:

"Nije mozda, nego sigurno (hajde, bit cu korektan, medju najboljim). Namjerno sam i naveo oblast.
Naumpade mi i Edib Korkut, onkolog koji je lijecio Klintonovu majku, dok je potonji bio predsjednik. Bes vakat i haman hafiz. 8-)"
Gojeni H

#650 Re: Dzuma petkom

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Svidrigajlov wrote: ... na forumu zvana 'Brozov pionir'. :D
;-) :D
Post Reply