Sve sam ja to razumio. De ti meni sada reci, da li je taj sistem, po tebi, dobar ili loš?jeza u ledja wrote:Vec sam napisao da svaka drzava mora davati barem 3 elektorska glasa. To cini da one najmanje drzave daju vise nego sto bi trebalo. Drzava sa najmanje stanovnika u SAD je Wyoming, tako da bi taj nesrazmjer vaznosti njihovog glasa bio najveci. California suprotno od toga.Idemedosumom wrote:Zbog "winner takes all" pravila, prevagu donose swing state-ovi. Jer u tim državama će jedan kandidat, objektivno gledano, biti zakinut za veliki broj glasova.
@jefferson
U Wyomingu za svakih 135k glasača ide 1 lektoralni glas.
U Kaliforniji za svakih 411k glasača ide 1 lektoralni glas.
Čiji glas vrijedi više?![]()
Onih glasača iz swing stateova.
Vrlo rijetko se desava da pobjednik u elektorskim glasovima, tj. buduci predsjednik, izgubi po broju glasova pojedinacnih glasaca. Zadnji put se to naravno desilo 2000e, kad je pola miliona glasova vise dobio Gore od Busha. (+0.51%)
Osim toga to se desilo jos 3 puta, ali svaki put jos u 19om vijeku, od cega jednom kada niko nije osvojio vecinu, pa je predsjednik odlucen u Predstavnickom Domu, nakon cega je poslije nastala Demokratska stranka.
US presidential election - Trump vs Hillary
- Idemedosumom
#626 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
- jeza u ledja
#627 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Ima i prednosti i mana. Ne znam tacno sta hoces da ti kazem? Ne postoji jednostavan odgovor.Idemedosumom wrote: Sve sam ja to razumio. De ti meni sada reci, da li je taj sistem, po tebi, dobar ili loš?
I u odredjenim vremenskim razdobljima se cinio boljim, nekad losijim.
- Connaisseur Karlin
#628 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
za danasnje prilike je ostario sistem,treba updatejeza u ledja wrote:Ima i prednosti i mana. Ne znam tacno sta hoces da ti kazem? Ne postoji jednostavan odgovor.Idemedosumom wrote: Sve sam ja to razumio. De ti meni sada reci, da li je taj sistem, po tebi, dobar ili loš?
I u odredjenim vremenskim razdobljima se cinio boljim, nekad losijim.
- jeza u ledja
#629 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Moguce.
Ali nece se to brzo desiti. Sve je to vezano za dvopartijski sistem, koji funkcionise 150+ godina.
Ali nece se to brzo desiti. Sve je to vezano za dvopartijski sistem, koji funkcionise 150+ godina.
- raoul duke
#630 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Pismo podrske Hillary Clinton, kao da su ga pisali poltroni sa ove teme

- Gojeni H
#631 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Dvopartijski sistem sam po sebi rastezuje pojam demokratije, ali ovo boldirano dovodi u pitanje da li se ustvari uopste radi o demokratiji.jefferson wrote: Drzava ima broj elektora proporcionalno svojoj velicini (oko 685,000 gradjana na jednog elektora). Tokom svakog popisa dolazi do cenzusa, i neke drzave (sada vecinom u tkz. rust beltu) gube broj predstavnika u predstavnickom domu, sto znaci da izgube proporcionalni broj elektora. Wayoming ima 3 elektora! Califonria ima 55! Treba ti 270 elektora da bi pobjedio na izborima.
Sistem gdje pluralna vecina odlucuje ima svojih prednosti, medjutim ima i ogromnih mana jer se zanemaruje interes druge polovine. Ovakav sistem manje vise garantuje neku centristicku politiku, znaci ne nagle okrete prema lijevo ili desno.
Stos e tice elektora iz a koga mogu glasati, to ne ide tako. Samo u main-u elektori glasaju onako kako je striktno njihov distrikt odlucio a ne kako je vecina odlucila u drzavi. Znaci elektori moraju da glasaju onako kako odluci vecina gradjana te drzave.
Pluralna vecina? - Pa to i jeste demokratija. Razumijem o cemu govoris kada kazes o mogucnosti igorisanja jednog dijela populacije, sto je uvijek opasnost, ali demokratija i jeste takva - program gubitnika se igonorise, iako (pametni) nece ignorisati misljenje ili zelje, kakogod.
- Gojeni H
#632 Re: RE: Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Naravno da je Klintonka podrzala svaku mogucu americku agresiju, naravno da Bosnu nisu spasili Amerikanci, naravno da pametnom covjeku na nerve ide politicki ispravan govor i konformizam pokondirenih tikvi, ... ali ovo "Blackie" postaje zaista degutantno.Kombat wrote: Tako je valjda postavljena slika u umu svakog prosječnog mindfucked kurbana. Ne volis ameriku = četnik si
Jednostavna formula. Nije ni čudo što nam se svijet smije. Blackie i Killary su pobili puno više muslimana nego "anamoni", ali osmijeh, sadaka i malo češkanja iza uha su dovoljni da umire kurbana dok ne dođe vrijeme za klanje. Trump još uvijek nije dokazani masovni ubica, kao ovo dvoje, ali eto...
Uostalom, zašto se trudim
Sent from my D6603 using Tapatalk
- jeza u ledja
#633 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Jeste, tako je, ne radi se o demokratiji.
De nam malo pricaj o tome.
Sve je to reprezentativna demokratija, i ako vec hoces, samim tim sto je reprezentativna ona nije prava demokratija. SAD su federalna drzava, treca najmnogoljudnija zemlja na svijetu. Svaka drzava ima svoje prioritete. Razne grupe ljudi imaju svoje. Razni gradovi imaju svoje. Pretpostavljam da bi tako i da zemlje sa sto vise populacije imaju vise glasova u svjetskim institucijama.
Tako treba i u BiH uvesti, sve odlucuje prosta vecina i cao, kako na drzavnom, tako i recimo na kantonalnom ili opcinskom nivou. Recimo u Mostaru, sve treba u jednu opcinu i onda da odlucuje vecina.
To je prava demokratija. Jebiga.

De nam malo pricaj o tome.
Sve je to reprezentativna demokratija, i ako vec hoces, samim tim sto je reprezentativna ona nije prava demokratija. SAD su federalna drzava, treca najmnogoljudnija zemlja na svijetu. Svaka drzava ima svoje prioritete. Razne grupe ljudi imaju svoje. Razni gradovi imaju svoje. Pretpostavljam da bi tako i da zemlje sa sto vise populacije imaju vise glasova u svjetskim institucijama.
Tako treba i u BiH uvesti, sve odlucuje prosta vecina i cao, kako na drzavnom, tako i recimo na kantonalnom ili opcinskom nivou. Recimo u Mostaru, sve treba u jednu opcinu i onda da odlucuje vecina.
To je prava demokratija. Jebiga.
-
jefferson
#634 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Vjeruj mi da nisam se sjetio Nebraske ali sad kad si spomenuo skonta da su oni isto.jeza u ledja wrote:Nije samo Maine, vec i Nebraska.jefferson wrote: Drzava ima broj elektora proporcionalno svojoj velicini (oko 685,000 gradjana na jednog elektora). Tokom svakog popisa dolazi do cenzusa, i neke drzave (sada vecinom u tkz. rust beltu) gube broj predstavnika u predstavnickom domu, sto znaci da izgube proporcionalni broj elektora. Wayoming ima 3 elektora! Califonria ima 55! Treba ti 270 elektora da bi pobjedio na izborima.
Sistem gdje pluralna vecina odlucuje ima svojih prednosti, medjutim ima i ogromnih mana jer se zanemaruje interes druge polovine. Ovakav sistem manje vise garantuje neku centristicku politiku, znaci ne nagle okrete prema lijevo ili desno.
Stos e tice elektora iz a koga mogu glasati, to ne ide tako. Samo u main-u elektori glasaju onako kako je striktno njihov distrikt odlucio a ne kako je vecina odlucila u drzavi. Znaci elektori moraju da glasaju onako kako odluci vecina gradjana te drzave.![]()
I nisu elektori obvezani.
Svaka drzava odredjuje da li ce biti obvezani ili ne, ali cak 21 njih nema tu obavezu, dok ostale imaju zakone protiv toga ali vrlo male kazne, i opet ako sam dobro shvatio i u tih 29 elektor moze glasati za koga hoce.
Trump izvizdan na ovoj veceri.![]()
Da, nisu obavezni, ali to bi bio samo takav presedan.
-
jefferson
#635 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Dvopartijski? Ja juce dobio glasacki listic i na njemu 13 kandidata za predsjednika.Gojeni H wrote:Dvopartijski sistem sam po sebi rastezuje pojam demokratije, ali ovo boldirano dovodi u pitanje da li se ustvari uopste radi o demokratiji.jefferson wrote: Drzava ima broj elektora proporcionalno svojoj velicini (oko 685,000 gradjana na jednog elektora). Tokom svakog popisa dolazi do cenzusa, i neke drzave (sada vecinom u tkz. rust beltu) gube broj predstavnika u predstavnickom domu, sto znaci da izgube proporcionalni broj elektora. Wayoming ima 3 elektora! Califonria ima 55! Treba ti 270 elektora da bi pobjedio na izborima.
Stos e tice elektora iz a koga mogu glasati, to ne ide tako. Samo u main-u elektori glasaju onako kako je striktno njihov distrikt odlucio a ne kako je vecina odlucila u drzavi. Znaci elektori moraju da glasaju onako kako odluci vecina gradjana te drzave.
Pluralna vecina? - Pa to i jeste demokratija. Razumijem o cemu govoris kada kazes o mogucnosti igorisanja jednog dijela populacije, sto je uvijek opasnost, ali demokratija i jeste takva - program gubitnika se igonorise, iako (pametni) nece ignorisati misljenje ili zelje, kakogod.
Mogao bi reci onda da je u njemackoj tropartijski sistem, a nije.
Druga je stvar sto su te dvije partije tradicionalno najjacu, isto kao u njemackoj SPD i CDU te zeleni.
- jeza u ledja
#636 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Pazi ovo.jefferson wrote: Vjeruj mi da nisam se sjetio Nebraske ali sad kad si spomenuo skonta da su oni isto.
Da, nisu obavezni, ali to bi bio samo takav presedan.
http://www.fairvote.org/faithless_electors
- jeza u ledja
#637 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Mislim da je i u Njemackoj taj CDU cak sastavljen iz dvije stranke (posebna u Bavarskoj).jefferson wrote: Dvopartijski? Ja juce dobio glasacki listic i na njemu 13 kandidata za predsjednika.
Druga je stvar sto su te dvije partije tradicionalno najjacu, isto kao u njemackoj SPD i CDU te zeleni.
Sto se tice Amerike de facto je dvopartijski sistem. Naravno uvijek postoji mogucnost za nesto trece, ali stvarnost pokazuje drukcije.
- Gojeni H
#638 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Dobra sala. Govorimo o praksi.jefferson wrote: Dvopartijski? Ja juce dobio glasacki listic i na njemu 13 kandidata za predsjednika.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#639 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
BiH
Izbori u SAD-u: Za demokrate bitni glasovi bošnjačke dijaspore u Iowi, lokalni džemat posjetila i Madeleine Albright
http://www.klix.ba/vijesti/bih/izbori-u ... /161021100
Objavljen tekst pisma koje će građani Sarajeva potpisati kao znak podrške Hillary Clinton
http://www.klix.ba/vijesti/bih/objavlje ... /161021089
-
jefferson
#640 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Naravno, ali to nije zbog toga sto je tako uredjeno zakonom, nego zbog istorijskog razvoja. Nakons to su evropljani napisali odlicne filozofske uratke kako organizovati drzavu, pa ih monarhije ismijale, amerikanci su to pokusali primjeniti u praksi.Gojeni H wrote:Dobra sala. Govorimo o praksi.jefferson wrote: Dvopartijski? Ja juce dobio glasacki listic i na njemu 13 kandidata za predsjednika.
Ako cemo pricati o dvopartisjkom sistemo morali bi prvo pricati o Federalist papers i debati izmejdu federalista i anti-federalista.
Ljudi koji spocitavaju dvopartisjki sistem u SAD u sustini veze nemaju o pilitickom sistemu i istoriji u SAD.
- jeza u ledja
#641 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
I ja mogu reci daj mijenjaj ovo mijenjaj ono, sistem je arhaican, to je neupitno. No ne treba podcjenjivati par stotina godina uspjesnog eksperimenta. To vidim da konstantno rade mnogi, a koliko shvatam radili su i prije.
Neka, ako sta treba promjeniti - promjenice se. Evo mozda sad Trumpovci osnuju novu stranku, pa cemo vidjeti.
Neka, ako sta treba promjeniti - promjenice se. Evo mozda sad Trumpovci osnuju novu stranku, pa cemo vidjeti.
- jeza u ledja
#642 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Naletih na ovu slicicu maloprije:

Kandidat za Predstavnicki Dom, Republikanac iz Tennesseeja.
Koji je ono slogan Donalda Trumpa?
I sta kazete, nije uticao na porast bjelackog rasizma?
Ma dzece to....

Kandidat za Predstavnicki Dom, Republikanac iz Tennesseeja.
Koji je ono slogan Donalda Trumpa?
I sta kazete, nije uticao na porast bjelackog rasizma?
Ma dzece to....
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#643 Re: RE: Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”Kombat wrote: Tako je valjda postavljena slika u umu svakog prosječnog mindfucked kurbana. Ne volis ameriku = četnik si
Jednostavna formula. Nije ni čudo što nam se svijet smije. Blackie i Killary su pobili puno više muslimana nego "anamoni", ali osmijeh, sadaka i malo češkanja iza uha su dovoljni da umire kurbana dok ne dođe vrijeme za klanje. Trump još uvijek nije dokazani masovni ubica, kao ovo dvoje, ali eto...
» Kombat
-
bedevija
#644 Re: RE: Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Upravo tako. Trump ce bombardovati samo ako to neko plati a Hillary bombarduje 'nako. Ko kaze da Bosanci glasaju za Hillary, evo ja glasam za Trumpa. Kako nasi ljudi nemaju problem glasati za HDZ/SDA/SNSD a onda reci jao ovaj Trump je fasista. Trump 2016.Kombat wrote:Tako je valjda postavljena slika u umu svakog prosječnog mindfucked kurbana. Ne volis ameriku = četnik sibingov buraz wrote:svima ce njima Donald,Srbenda sa dna kace da pokaze breKombat wrote:pa valja se na vrijeme u chmar uvuci...mozda dodje havaz do Killary o skupu pa kapne malo sadake![]()
![]()
On i Putko kad se sloze nece biti muslimanskog uva do Malezije
-
kudrilo
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#646 Re: RE: Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Ja nisam rekao nista. Citirao dio clanka na koji sam naletio guglajuci nesto deseto i mislio da je interesantno za raspravu.jeza u ledja wrote:Naletih na ovu slicicu maloprije:
Kandidat za Predstavnicki Dom, Republikanac iz Tennesseeja.![]()
Koji je ono slogan Donalda Trumpa?![]()
I sta kazete, nije uticao na porast bjelackog rasizma?![]()
Ma dzece to....
Koliko sam uspio shvatiti, tvrdnja ide u smjeru da Trump nije izmislio nista novo, niti je pokrenuo nesto cega nije bilo. Njegove bravure su dovele do toga da nestaje autocenzura u javnom diskursu. Stoga, Duke nije neko novi, on je samo dobio hrabrost reci ono sto je uvijek bilo prisutno.
- Alfons Kauders
#647 Re: RE: Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Trump nije izmislio nista novo. Nisu ni nacionalisti u Evropi prije 80 godina. Sve ih je cekalo spremno, skontali su na sta da igraju i to je bilo to.Chmoljo wrote: Ja nisam rekao nista. Citirao dio clanka na koji sam naletio guglajuci nesto deseto i mislio da je interesantno za raspravu.
Koliko sam uspio shvatiti, tvrdnja ide u smjeru da Trump nije izmislio nista novo, niti je pokrenuo nesto cega nije bilo. Njegove bravure su dovele do toga da nestaje autocenzura u javnom diskursu. Stoga, Duke nije neko novi, on je samo dobio hrabrost reci ono sto je uvijek bilo prisutno.
Trump ni u ludilu ne bi bio kandidat da nije bilo Obame. Pobjeda Obame je prekretnica za Republikance, jer su se odlucili transformirati iz tradicionalne konzervativne stranke desnog centra u amorfnu skupinu rasista, sovinista, fundamentalista i radikala svih boja i ukusa (od libertarijanaca do KKK-a). Sama stranka je godinama promovirala teorije zavjere o Obami, demokratama, Zidovima, muslimanima, imigrantima i masi drugih grupa koje im se nisu uklapale u viziju Amerike kao bijele nacije, rezervisane za krscane, u kojoj nece biti mjesta za tamo neke pogane Meksikance, muslimane koji su po defaultu teroristi, crncuge, Zidove koji kontrolisu medije i banke itd.
Oni su utabali stazu za Trumpa. On s tim nije imao nista.
Danasnja GOP osim imena nema nista zajednicko sa Republikancima iz osamdesetih, pa cak ni s onim s kraja devedesetih, kada je neocon frakcija postala najjaca. Za mene je to danas neka cudna interesna skupina mahnitih ljudi raznih profila, koje vezu mrznja, bijes, i zelja za zivotom u nekom alternativnom univerzumu koji samo postoji na Breitbartu i Infowarsu.
Ni to nije nista novo - Trump je jedino ogolio njihovo licemjerje i doveo ih pred svrsen cin, tako da sad imamo evandjeliste i krscanske fundamentaliste koji bi sutra da ginu za Trumpa, mada je ovaj manje-vise ateista, i covjek koji je mijenjao zene, stranke i vjere kao carape. Podrzavaju ga ko fol constutionalist republicans, mada lik mrtav hladan izjavi da bi ogranicio slobodu govora i uveo religious test pri imigraciji, zapravo cak i pri ulasku u zemlju. Podrzavaju ga fiskalni konzervativci, mada ovaj deceniju i kusur nije platio porez, a najavljuje ekonomsku politiku koja bi za njegova mandata dodala jos desetak triliona dolara deficita.
Samo se moze zakljuciti jedno - da sve te grupe uopste ne mare za svojom ideologijom, da su spremni pogaziti sve ideje i vrijednosti u koje se ko fol zaklinju cijeli zivot. Jebes Bibliju i Ustav, vaznije je glasati protiv crncuge i zene.
To su njihove jedine vrijednosti.
- arzuhal
#648 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
A zato Srbi podržavaju Trumpa...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#649 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
I nije trebalo dugo čekati na reakciju sa druge strane podijeljenog Sarajeva. U Istočnom Sarajevu ne vole Hilari Klinton, pa će dan kasnije, u nedjelju 23. oktobra, podržati drugog kandidata, Donalda Trampa.
Na društvenim mrežama osvanuo je poziv građanima Istočnog Sarajeva da u nedelju 23. oktobra u Parku Gavrila Principa daju podršku ovom kandidatu Republikanaca.
Nedavno, svoje simpatije prema Trampu, pokazali su građani u entitetu Republika Srpska, kada su iz uprave Banjalučke tvornice obuće “Bema” Trampovoj njegovoj supruzi poslali na poklon nekoliko pari cipela.
Donald Tramp jeste gostovao kod Larija Kinga na CNN-u 1999. i jeste pričao o Kosovu. Jeste i rekao da je bombardovanje - naglasak na bombardovanje - Kosova bila greška. Ali, ne zato što je taj jastreb odjednom mirotvorac, naprotiv - da se on pitao, Amerikanci i njihovi saveznici iz NATO bi odmah ušli kopnenim trupama, kako bi zaštitili civile na Kosovu. Toga, pa ni naredne rečenice, nema u tekstu na sajtu Pravde: "Da li bi i tako bilo smrti ljudi? Možda, možda čak i više. Ali na kraju bi se ispostavilo da je to dobra ideja, i ne bi bilo toliko zločina i terora koji su se dogodili."
- cyprus
#650 Re: RE: Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Baš takoAlfons Kauders wrote:Trump nije izmislio nista novo. Nisu ni nacionalisti u Evropi prije 80 godina. Sve ih je cekalo spremno, skontali su na sta da igraju i to je bilo to.Chmoljo wrote: Ja nisam rekao nista. Citirao dio clanka na koji sam naletio guglajuci nesto deseto i mislio da je interesantno za raspravu.
Trump ni u ludilu ne bi bio kandidat da nije bilo Obame. Pobjeda Obame je prekretnica za Republikance, jer su se odlucili transformirati iz tradicionalne konzervativne stranke desnog centra u amorfnu skupinu rasista, sovinista, fundamentalista i radikala svih boja i ukusa (od libertarijanaca do KKK-a). Sama stranka je godinama promovirala teorije zavjere o Obami, demokratama, Zidovima, muslimanima, imigrantima i masi drugih grupa koje im se nisu uklapale u viziju Amerike kao bijele nacije, rezervisane za krscane, u kojoj nece biti mjesta za tamo neke pogane Meksikance, muslimane koji su po defaultu teroristi, crncuge, Zidove koji kontrolisu medije i banke itd.
Oni su utabali stazu za Trumpa. On s tim nije imao nista.
Danasnja GOP osim imena nema nista zajednicko sa Republikancima iz osamdesetih, pa cak ni s onim s kraja devedesetih, kada je neocon frakcija postala najjaca. Za mene je to danas neka cudna interesna skupina mahnitih ljudi raznih profila, koje vezu mrznja, bijes, i zelja za zivotom u nekom alternativnom univerzumu koji samo postoji na Breitbartu i Infowarsu.
Ni to nije nista novo - Trump je jedino ogolio njihovo licemjerje i doveo ih pred svrsen cin, tako da sad imamo evandjeliste i krscanske fundamentaliste koji bi sutra da ginu za Trumpa, mada je ovaj manje-vise ateista, i covjek koji je mijenjao zene, stranke i vjere kao carape. Podrzavaju ga ko fol constutionalist republicans, mada lik mrtav hladan izjavi da bi ogranicio slobodu govora i uveo religious test pri imigraciji, zapravo cak i pri ulasku u zemlju. Podrzavaju ga fiskalni konzervativci, mada ovaj deceniju i kusur nije platio porez, a najavljuje ekonomsku politiku koja bi za njegova mandata dodala jos desetak triliona dolara deficita.
Samo se moze zakljuciti jedno - da sve te grupe uopste ne mare za svojom ideologijom, da su spremni pogaziti sve ideje i vrijednosti u koje se ko fol zaklinju cijeli zivot. Jebes Bibliju i Ustav, vaznije je glasati protiv crncuge i zene.
To su njihove jedine vrijednosti.