Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
Hakiz

#626 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

beautyfool wrote:
animals wrote:
beautyfool wrote: Ne kontam, meni religija nije nikakav problem a jeli ti kontas? :mrgreen:
Nije tebi,ali jeste Evropskim drustvima , izgleda..
Pa da, ali im je problem sto ne zele ukinuti religiju kao religiju odnosno svoju vjeru vec samo islam tako da nemogu uvesti zakon o zabrani religije na sirim podrucjima, vec ovako samo muslimanke ukidaju, najlakse po zenama.
hakiz wrote:Izgleda da muslimani ne žele da prihvate jedno. Nema problema da islama u Evropi bude koliko god hoćete, sve dok u svakodnevnom životu uticaj islama bude na nivou uticaja hrišćanstva.

Pa kada izađe karikatura u Charlie Hebdo kojoj je tema Muhammed da muslimani reaguju na isti način na koji reaguju hrišćani kada izađe karikatura kojoj je tema Isus.

Ili lakši primjer, kada smo već kod Francuske u katolicizmu je razvod nemogć bez posebnog odobrenja pape, pa evropske katoličke zemlje dozovoljavaju razvod. Pa katolicizam dozvoljava seks samo u braku i to samo misionarsku pozu, samo zbog razmnožavanja, a mislim da se malo ko toga striktno pridržava. itd. Dakle, hrišćanske zemlje su davno prestale uzimeti religiju kao nešto što određuje njihove svakodnevne živote, pogotovo zakone, pa čak rade i ono što bi se smatralo smrtnim grijehom, a vjernici hrišćani i vjerske vođe ne ubijaju, ne pale redakcije, ne aktiviraju bombe.

I od muslimana se traži to isto i sve OK.

Ali muslimani to ne žele da prihvate, pa reaguju na način koji onda navede te zemlje, te hrišćane, da odgovore na tu reakciju na svoj način.

I to je problem.
ABH017

#627 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Hakiz wrote:
ABH017 wrote:
animals wrote:Krscani su svoju religiju koja ih je sputavala jedva uspjeli staviti na marginu drustva..
i sad im dodju oni koji bi im nametnuli svoju..
nigdje veze..
Pa tako reci. Šta izmotavaš tu oko diskriminacije, religije, burkinija, čuda..
Reci, po tvom mišljenju, muslimanima i Islamu nije mjesto u evropi i tačka. Šta ga vintaš okolo?
Ne. Izgleda da muslimani ne žele da prihvate jedno. Nema problema da islama u Evropi bude koliko god hoćete, sve dok u svakodnevnom životu uticaj islama bude na nivou uticaja hrišćanstva.

Pa kada izađe karikatura u Charlie Hebdo kojoj je tema Muhammed da muslimani reaguju na isti način na koji reaguju hrišćani kada izađe karikatura kojoj je tema Isus.

Ali muslimani to ne žele da prihvate, pa reaguju na način koji onda navede te zemlje, te hrišćane, da odgovore na tu reakciju na svoj način.

I to je problem.
Nije to problem uopšte, i jako dobro znaš da to nije tako. To nema nikakve veze sa temom. Zašto Mađari i Slovaci zabranjuju ulazak muslimanskim izbjeglicama? Kakve oni veze imaju sa Charlie Hebdoom?
Nazivajmo stvari pravim imenom.
Meni je jasno da, kao musliman nikad neću biti jednako prihvaćen u kršćanskom društvu. Čak i da sam ateista, ako nosim arapsko ili tursko ime, zna se kako će me gledati na aerodromu ili bilo gdje drugo. I nemojmo se lagati, pa reći da je to posljedica ISIS-a. Postojalo je to i mnogo, mnogo ranije i na Balkanu, i u Evropi i u SAD.
To je međureligijski animozitet (i apsolutno postoji i sa druge strane, da se ne pravim blesav) i haj'mo ga nazivati pravim imenom, a ne zamotavati ga.
Connaisseur Karlin

#628 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Connaisseur Karlin »

beautyfool wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Pa bolje je da ona zna da nece djete,umjesto da glumi drugima da ga hoce :D Voli svoj komoditet i zna da je djete ne bi usrecilo. :)

Za razliku od tebe,ona kaze sto ziasta misli :D
Pa da, ona nece jer ipak dijete nemoze izabrati dali ce doci na ovaj svijet, vec ce ona indirektno nametnuti djetetu izbor da zivi :-)

Ja nemam tih problema da kazem sta mislim, naravno ako smatram da je vrijedno da komentarisem, komentarisem, za razliku od tebe :D
Ama ona jednsotavno nece djete ,zato je napisala niz logicnih i razumljivih razloga,bez licemjera i laganja sebe ili drugih. Kvotirani dio njene izjave je dio cijelog njenog komenatra,ne kljucni razlog za nemanje djeteta,vec jednsotavno filozofksi,bez posebnog cilja.

Ali ti ,i daje,ne zelis priznati da svaki vjernik u svojoj religiji na neki nacin diksriminira vjernike iste religije,a kao primjer je pravilnik oblacenja zena. Ne mozes optuziti Zapad za diskriminaciju msulimanki,ak su iste jednako i istovremeno diskriinirane unutar svoje relgisjek zjaednice od muslimana i mnogih muimanki. A jedan od takvih primjera si i ti. :)
ABH017

#629 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

animals wrote:
ABH017 wrote:
animals wrote: Opet "mi, vi, oni argumentacija". Žalosno.
Dakle nije žena došla da propovijeda Islam već da boravi na plaži, kao i svi drugi. Nije obavljala molitvu, već sjedila na peškiru. Po čemu ti zaključuješ da je ona ponijela svoju vjeru (ne religiju) sa sobom?
Šta bi onda po tom rezonu trebali da uradi polivija sa časnim sestrama na plaži ili sa nekim likom koji na plažu ponese Bibliju ili Kur'an da čita?
Sta ce casne na plazi,da su htjele plazu,ne bi bile casne..
knjige jos nisu zabranjene, mozda i njih zabrane..
posebo je bilo rijec o onima sto djele kuran na ulicama gradova..
Meni mrsko, ali ako pitaš šta će časne na plaži, vrati se par stranica unazad, pa pogledaj fotografije i pročitaj današnju diskusiju, pa će ti biti jasnije.
Connaisseur Karlin

#630 Re: Burkini, Evropa i demokratija

beautyfool wrote:
animals wrote:
beautyfool wrote: Ne kontam, meni religija nije nikakav problem a jeli ti kontas? :mrgreen:
Nije tebi,ali jeste Evropskim drustvima , izgleda..
Pa da, ali im je problem sto ne zele ukinuti religiju kao religiju odnosno svoju vjeru vec samo islam tako da nemogu uvesti zakon o zabrani religije na sirim podrucjima, vec ovako samo muslimanke ukidaju, najlakse po zenama.
bravo,priblizavamo se o preblemu o kojem pisem:

Kad muslimanke budu prestale podrzavati dikskriminaciju msulimanki,i istovrmeeno podrzavati muslimane muskarce koji ih diskiiniraju muslimanke,prestat ce problemi diskiriniranja muslimanki u raznim drustvima. :)
beautyfool

#631 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by beautyfool »

Connaisseur Karlin wrote:
beautyfool wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Pa bolje je da ona zna da nece djete,umjesto da glumi drugima da ga hoce :D Voli svoj komoditet i zna da je djete ne bi usrecilo. :)

Za razliku od tebe,ona kaze sto ziasta misli :D
Pa da, ona nece jer ipak dijete nemoze izabrati dali ce doci na ovaj svijet, vec ce ona indirektno nametnuti djetetu izbor da zivi :-)

Ja nemam tih problema da kazem sta mislim, naravno ako smatram da je vrijedno da komentarisem, komentarisem, za razliku od tebe :D
Ama ona jednsotavno nece djete ,zato je napisala niz logicnih i razumljivih razloga,bez licemjera i laganja sebe ili drugih. Kvotirani dio njene izjave je dio cijelog njenog komenatra,ne kljucni razlog za nemanje djeteta,vec jednsotavno filozofksi,bez posebnog cilja.

Ali ti ,i daje,ne zelis priznati da svaki vjernik u svojoj religiji na neki nacin diksriminira vjernike iste religije,a kao primjer je pravilnik oblacenja zena. Ne mozes optuziti Zapad za diskriminaciju msulimanki,ak su iste jednako i istovremeno diskriinirane unutar svoje relgisjek zjaednice od muslimana i mnogih muimanki. A jedan od takvih primjera si i ti. :)
To je tvoje licno vidjenje vjere, i ja te u potpunosti razumijem i ja bih tako mislila kad bih vjerovala medijima :D nije vam lahko.
Ja uopste nisam diskriminarana unutar svoje religiji niti bih bila ikakve vjere da se osjecam tako, naprotiv, osjecam se jako ugodno i sigurno biti dio iste sto je naravno ljudima koji su opijeni medijskom islamofobijom to tesko razumiti.
Hakiz

#632 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

ABH017 wrote: Nije to problem uopšte, i jako dobro znaš da to nije tako. To nema nikakve veze sa temom. Zašto Mađari i Slovaci zabranjuju ulazak muslimanskim izbjeglicama? Kakve oni veze imaju sa Charlie Hebdoom?
Meni je jasno da, kao musliman nikad neću biti jednako prihvaćen u kršćanskom društvu. Čak i da sam ateista, ako nosim arapsko ili tursko ime, zna se kako će me gledati na aerodromu ili bilo gdje drugo. I nemojmo se lagati, pa reći da je to posljedica ISIS-a. Postojalo je to i mnogo, mnogo ranije i na Balkanu, i u Evropi i u SAD.
To je međureligijski animozitet (i apsolutno postoji i sa druge strane, da se ne pravim blesav) i haj'mo ga nazivati pravim imenom, a ne zamotavati ga.
Moožda ne žele da prime veliki broj ljudi kojima je religija važna mnogo više nego što je domicilnom stanovništvu važna njegova religija? Jer se domicilno stanovništvo suviše dugo borilo da religiju gurne van uticaja.

Ali ne možeš to što nisi prihvaćen tamo gdje si otišao promijeniti i navesti ljude da te prihvate ako njihove pokušaje da te asimiliraju odbijaš vičući "islamofobija".

Tek tada te neće prihvatiti.

A ako to ne možeš uraditi, ne želiš da te asimiliraju, ne želiš da izgubiš ono šta smatraš važnim dijelom identiteta, a oni hoće da se toga odrekneš, pa idi odatle. Šta se guraš tamo gdje te ne žele? Ti ćeš ih natjerati da prestanu biti rasisti time što ćeš se tući sa njima zato što su rasisti a ti ne želiš da se asimiliraš? Čemu taj mazohizam?

P. S: Ne mislim na tebe lično, da ne bude zabune.
Connaisseur Karlin

#633 Re: Burkini, Evropa i demokratija

beautyfool wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ali ti ,i daje,ne zelis priznati da svaki vjernik u svojoj religiji na neki nacin diksriminira vjernike iste religije,a kao primjer je pravilnik oblacenja zena. Ne mozes optuziti Zapad za diskriminaciju msulimanki,ak su iste jednako i istovremeno diskriinirane unutar svoje relgisjek zjaednice od muslimana i mnogih muimanki. A jedan od takvih primjera si i ti. :)
To je tvoje licno vidjenje vjere, i ja te u potpunosti razumijem i ja bih tako mislila kad bih vjerovala medijima :D nije vam lahko.
Ja uopste nisam diskriminarana unutar svoje religiji niti bih bila ikakve vjere da se osjecam tako, naprotiv, osjecam se jako ugodno i sigurno biti dio iste sto je naravno ljudima koji su opijeni medijskom islamofobijom to tesko razumiti.
Pa ti konstantno pises: u prvom licu,ja,ja i opet ja ,bez zrna empatije o statusu zena muslimanki :D :lol:

Ne postoji kolektivna i zjednicka emaptija,jednsotavno je nema ni kod tebe,kao ni kod vecine muslimana,jednsotavno rasapd sistema. Pa nemoj se ljutiti ako neko napise da svoje religjske probleme morate rijesavati unutar religijske zajednice,a ne drugi da ih rjesavaju. :)
Hakiz

#634 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

beautyfool wrote:Ja uopste nisam diskriminarana unutar svoje religiji niti bih bila ikakve vjere da se osjecam tako, naprotiv, osjecam se jako ugodno i sigurno biti dio iste sto je naravno ljudima koji su opijeni medijskom islamofobijom to tesko razumiti.
Što ne znači da negdje pripadnice tvoje religije, koje nemaju sreću da žive u društvu sa uređenjem u kojem ti živiš nisu diskriminisane, a opravdanje te diskriminacije je pronađeno u tvojoj religiji.

I tamo to nije medijska islamofobija nego činjenica.

Tvoje viđenje da smo opijeni medijskom islamofobijom te stavlja u način razmišljanja koji nama spočitavaš.
Last edited by Hakiz on 25/08/2016 03:58, edited 2 times in total.
ABH017

#635 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote: bravo,priblizavamo se o preblemu o kojem pisem:

Kad muslimanke budu prestale podrzavati dikskriminaciju msulimanki,i istovrmeeno podrzavati muslimane muskarce koji ih diskiiniraju muslimanke,prestat ce problemi diskiriniranja muslimanki u raznim drustvima. :)
Kako je lijep primjer navela kolegica.
Na isti način, kad sve žene svijeta prestanu podržavati diskriminaciju žena uopšte i prestanu podržavati muškarce, koji oplođavaju žene i na taj način, ubacivanjem sjemena, ih tjeraju da rađaju djecu, te samim tim utiču na njihove karijere i živote uopšte, jednom rječju diskriminišu ih. Tad će prestati diskriminacija svih žena na svijetu.
Jest da neće dugo uživati u slobodama, jer nauka, još uvijek, nije proizvela insana bez žene.
Al jebaji ga, barem će da budu lišene diskriminacije nekih 50-60 godina.. Cca.
ABH017

#636 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote:
beautyfool wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ali ti ,i daje,ne zelis priznati da svaki vjernik u svojoj religiji na neki nacin diksriminira vjernike iste religije,a kao primjer je pravilnik oblacenja zena. Ne mozes optuziti Zapad za diskriminaciju msulimanki,ak su iste jednako i istovremeno diskriinirane unutar svoje relgisjek zjaednice od muslimana i mnogih muimanki. A jedan od takvih primjera si i ti. :)
Pa ti konstantno pises: u prvom licu,ja,ja i opet ja ,bez zrna empatije o statusu zena muslimanki :D :lol:

Ne postoji kolektivna i zjednicka emaptija,jednsotavno je nema ni kod tebe,kao ni kod vecine muslimana,jednsotavno rasapd sistema. Pa nemoj se ljutiti ako neko napise da svoje religjske probleme morate rijesavati unutar religijske zajednice,a ne drugi da ih rjesavaju. :)
Pa ja nisam primjetio da se i jedna muslimanka žali da je diskriminisana od strane svoje vjere. :D
Ovdje jedino nevjernici i vjernici drugih religija, brinu o unutrašnjim stvarima jedne religije, sa kojom nemaju apsolutno nikakve veze.
Što govori da nemamo mi problem sa našom vjerom već vi. :oops:
Hakiz

#637 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

ABH017 wrote:

Na isti način, kad sve žene svijeta prestanu podržavati diskriminaciju žena uopšte i prestanu podržavati muškarce, koji oplođavaju žene i na taj način, ubacivanjem sjemena, ih tjeraju da rađaju djecu, te samim tim utiču na njihove karijere i živote uopšte, jednom rječju diskriminišu ih. Tad će prestati diskriminacija svih žena na svijetu.
Jest da neće dugo uživati u slobodama, jer nauka, još uvijek, nije proizvela insana bez žene.
Tradicionalno, žene odgajaju djecu. Dok je muž na poslu žena može svoju kćer učiti da svog muža razbije udarcima oklagijom po glavi ako je maltretira umjesto da je uči da bude poslušna prema mužu. I svog sina učiti da mu je sestra ravnopravna i da je mora poštovati umjesto što sinčinu uči da će biti glava porodice i glavni u kući. E tada muškarci ne bi mogli ženi narediti ni kako da se oblači niti bilo šta drugo.

Ali, ženske solidarnosti nema, pogotovo u religiji, tako da...
Hakiz

#638 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

ABH017 wrote: Pa ja nisam primjetio da se i jedna muslimanka žali da je diskriminisana od strane svoje vjere. :D
Ovdje jedino nevjernici i vjernici drugih religija, brinu o unutrašnjim stvarima jedne religije, sa kojom nemaju apsolutno nikakve veze.
Ajan Hirshi Ali?

A možda se brinemo zato što je ta religija previše agresivna u nametanju svoje vizije društva?

Nasilje nad ljudima na LGBT festivalu održavanog u vrijeme ramazana to jasno pokazuje.
Last edited by Hakiz on 25/08/2016 04:02, edited 1 time in total.
ABH017

#639 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Hakiz wrote:
ABH017 wrote: Nije to problem uopšte, i jako dobro znaš da to nije tako. To nema nikakve veze sa temom. Zašto Mađari i Slovaci zabranjuju ulazak muslimanskim izbjeglicama? Kakve oni veze imaju sa Charlie Hebdoom?
Moožda ne žele da prime veliki broj ljudi kojima je religija važna mnogo više nego što je domicilnom stanovništvu važna njegova religija? Jer se domicilno stanovništvo suviše dugo borilo da religiju gurne van uticaja.

Ali ne možeš to što nisi prihvaćen tamo gdje si otišao promijeniti i navesti ljude da te prihvate ako njihove pokušaje da te asimiliraju odbijaš vičući "islamofobija".

A ako to ne možeš uraditi, ne želiš da te asimiliraju, ne želiš da izgubiš ono šta smatraš važnim dijelom identiteta, a oni hoće da se toga odrekneš, pa idi odatle. Šta se guraš tamo gdje te ne žele? Ti ćeš ih natjerati da prestanu biti rasisti time što ćeš se tući sa njima zato što su rasisti a ti ne želiš da se asimiliraš? Čemu taj mazohizam?

Ne govorim o tome. Nije problem, ako se ja asimiliram u svemu onome što može da ugrožava društvo i druge pojedince. Problem je kad se traži da muslimani prodaju i konzumiraju alkohol i svinjetinu, problem je kad se ženi brani da stavi šal na glavu. S tim se ne ugrožava niko, osim nečije sujete.
Hakiz

#640 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

ABH017 wrote:
Hakiz wrote:

Ne govorim o tome. Nije problem, ako se ja asimiliram u svemu onome što može da ugrožava društvo i druge pojedince. Problem je kad se traži da muslimani prodaju i konzumiraju alkohol i svinjetinu, problem je kad se ženi brani da stavi šal na glavu. S tim se ne ugrožava niko, osim nečije sujete.
Ili su to simbolički pokazatelji prihvatanja kulture u koju se želi doći?
Connaisseur Karlin

#641 Re: Burkini, Evropa i demokratija

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Pa ti konstantno pises: u prvom licu,ja,ja i opet ja ,bez zrna empatije o statusu zena muslimanki :D :lol:

Pa ja nisam primjetio da se i jedna muslimanka žali da je diskriminisana od strane svoje vjere. :D
Evo,i ti : ja,ja ,opet ja :lol: Imas isti problem kao i tvoja kolegica :lol:

Oboje svjesno izbjegavate priznati da indirketno podrzavate diskiriminaciju iz licnih razloga i sujete i kao rezultat nepstojnja empatije :)

E,pa vasi licni razlozi,nisi izgovor da se dalje izbjegava pianje o diskriminaciji zena unutar njene relgisijke zajednice. :)
beautyfool

#642 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by beautyfool »

znate onaj vic kad je malog pericu cuvala baka sve dok nije staso za skole, i baka ko i nane :D hodala po mahali, od prijateljice, do prijateljice, i tako mali perica kreno u prvi razred i sad, sjedi na casu i u po frke sprema knjige i pakuje, veli uciteljica a gdje ces ti Perice, a on ce na to; joj gonite me vise, vidite da sam zasjeo :-)

tak i ja, odoh spavat

Allah raaaatlik versin :D

Eh draga moja Karlin ja vjerujem da i ti u zivotu imas neku divnu ulogu tako da nemoj puno dangubiti ovdje, neces nesh puno postici, helem, nama nasa vjera, vama vasa.

:bih:
ABH017

#643 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Hakiz wrote:
ABH017 wrote: Pa ja nisam primjetio da se i jedna muslimanka žali da je diskriminisana od strane svoje vjere. :D
Ajan Hirshi Ali?

A možda se brinemo zato što je ta religija previše agresivna u nametanju svoje vizije društva?

Nasilje nad ljudima na LGBT festivalu održavanog u vrijeme ramazana to jasno pokazuje.
Govorim o učesnicima na forumu.
Pokušaj sad svoja demokratska, nediskriminirajuća načela, jednakom logikom primjeniti na LGBT. Zašto oni ne trebaju da se asimiliraju?
Hakiz

#644 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

ABH017 wrote:
Hakiz wrote:
Ajan Hirshi Ali?

Pokušaj sad svoja demokratska, nediskriminirajuća načela, jednakom logikom primjeniti na LGBT. Zašto oni ne trebaju da se asimiliraju?
Kako to? Ako se momak i cura po drištvenim pravilima slobodno ljube na ulici, onda se ljube i momak i momak pa i cura i cura. Dakle, oni se ponašaju kao heteroseksualni par po pravilima tog društva. Da se ne ljube momak i cura, a ovo četvoro hoće da se ljube, to bi bio problem. Ali kako to nije slučaj, sve 5. Vidiš da su asimilirani.

Odoh i ja na spavanje, pa možda nastavimo drugi put.
Connaisseur Karlin

#645 Re: Burkini, Evropa i demokratija

beautyfool wrote:znate onaj vic kad je malog pericu cuvala baka sve dok nije staso za skole, i baka ko i nane :D hodala po mahali, od prijateljice, do prijateljice, i tako mali perica kreno u prvi razred i sad, sjedi na casu i u po frke sprema knjige i pakuje, veli uciteljica a gdje ces ti Perice, a on ce na to; joj gonite me vise, vidite da sam zasjeo :-)

tak i ja, odoh spavat

Allah raaaatlik versin :D

Eh draga moja Karlin ja vjerujem da i ti u zivotu imas neku divnu ulogu tako da nemoj puno dangubiti ovdje, neces nesh puno postici, helem, nama nasa vjera, vama vasa.

:bih:
hvala i tebi zelim laku noc

forumanje je ponekad bolje od gledanja TV koji mi kupi prasinu,a knjige ne citam nvece,jer mi ne odgovara nocno osvjetljenje ,a jako brzo pisem ogovore,a borj mojih pisanja ne znaci da ne pisem nista na drugom laptop

Moja zelja je jednostavno da se treba otovreno pircati u BiH drustvu o diskriinaicji zena unutar religije,jer zene zaista ne podrzavaju druge zene,i to je vlro tuzna cinjenica,aa za muskrace se uopce ne cudim. Pisanje o istini nema cilj skrnavjenje necije vjere ili religije,jer upravo psotojeca diskriinacija pravilaima obalcenja i nametanjima ,upravo vjernici najvise naruavaju ugled svoje religije. :)
ABH017

#646 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Hakiz wrote:
ABH017 wrote:

Tradicionalno, žene odgajaju djecu. Dok je muž na poslu žena može svoju kćer učiti da svog muža razbije udarcima oklagijom po glavi ako je maltretira umjesto da je uči da bude poslušna prema mužu. I svog sina učiti da mu je sestra ravnopravna i da je mora poštovati umjesto što sinčinu uči da će biti glava porodice i glavni u kući. E tada muškarci ne bi mogli ženi narediti ni kako da se oblači niti bilo šta drugo.

Ali, ženske solidarnosti nema, pogotovo u religiji, tako da...
Ali žena mora da nosi dijete 9 mjeseci, pa da ga rodi, i samim tim, uništi svoje tijelo i znatno uspori napredak u karijeri. Zašto bi bila toliko diskriminisana? Zašto, jednostavno, ne kaže neću?
ABH017

#647 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Hakiz wrote:
ABH017 wrote:
Hakiz wrote: Ajan Hirshi Ali?

Kako to? Ako se momak i cura po drištvenim pravilima slobodno ljube na ulici, onda se ljube i momak i momak pa i cura i cura. Dakle, oni se ponašaju kao heteroseksualni par po pravilima tog društva. Da se ne ljube momak i cura, a ovo četvoro hoće da se ljube, to bi bio problem. Ali kako to nije slučaj, sve 5. Vidiš da su asimilirani.

Odoh i ja na spavanje, pa možda nastavimo drugi put.
Na Balkanu homoseksualci asimilirani??? Aha
Baš ih lijepo dočekuju u Beogradu i Zagrebu. I mimo a i za vrijeme Ramazana. :D
Laku noć svima.
Hakiz

#648 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

ABH017 wrote: Ali žena mora da nosi dijete 9 mjeseci, pa da ga rodi, i samim tim, uništi svoje tijelo i znatno uspori napredak u karijeri. Zašto bi bila toliko diskriminisana? Zašto, jednostavno, ne kaže neću?
Zato što vaspitavanje društva da poštuje žene ne znači da žena ne može odlučiti da hoće, kada hoće i pod kojim uslovima hoće biti majka. Mi smo i životinje i imamo nagone ze produženjem vrste, za potomcima. Ali to ne znači da o tome odlučuju isključivo muškarci, ili ponekada muškarci uopšte. Muškarac može biti kada se radi o odluci žene da li želi da bude majka samo rezervoar sperme koji žena koristi kada odluči da ima djecu.

A sada stvarno odoh u krevet.
chupacabra

#649 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by chupacabra »

"When In Rome do as Romans do"

O cemu je diskusija? Sekularna demokratska drzava ima zakone, a kome se ne svidjaju, uvijek ima opcija Iraka, Libije, Sirije, Afganistana...
Ja se nesto ne sjecam da sam onomad kao izbjeglica ili gost zemlje koja me je primila imao neke posebne zahtjeve. Ako mi se zena ne zeli kupati i kriti od "golotinje" uvijek ima opciju da ostane kod kuce. Ili da se vrati u "domovinu" gdje je tako nesto dozvoljeno.
Nismo imali "burkini" zahtjeve. Bili smo sretni i zahvalni sto su nas primili i omogucili zivot civilizovanog covjeka.
Jebiga, "mi" bi drzali neke lekcije Evropi o ljudskim pravima, a u nekadasnjoj kolijevci islamske civilizacije Iraku i Siriji se danas ljudima odrubljuju glave sa Youtube snimcima.
Fudo Bosna

#650 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Fudo Bosna »

kritichar wrote:
Fudo Bosna wrote: Slusaj "braciko", ohani malo, znam ja odlicno sta je avret, i da su ove sestre upravi obezbijedile serijatski propis o avretu. Ne pravi se pametan, ja sam izucavao islamske propise svoje uzvisene vjere, obavljao namaz, znao poprilicno Kur'ana napamet, kad su mnoga gospoda, tzv daijje, ganjale zemske po Austriji, dok smo mi branili Sarajevo i Bosnu...

Meni ne trebaju daijje iz BKC da mi palamude, a najbliza mi je familija nastavni kadar u IZ, pa je smijesno da mi podastires fetve, ti ih citaj a ne slusaj ove daijje, kratkih gaca i jos krace pameti !!!

Samo ces biti gluplji i sve dalje od izvornog dina, vjeruj mi!
e jesi i izučio svaka ti čast
a i Ljevaković ti je kratkih gaća i pameti, :thumbup:

ništa ti ne vjerujem jer si polupao lončiće
Pa ne bih se bas slozio za pr Ljevakovica, jer da da fetwu kojom bi podrzao vase ektremne wehabijske stavove, "letio" bi sa mjesta , fetvi emina, a i sa polozaja muftije.

Jedno je ono sto ti neki profesori , koji su ograisali u wehabizam , trune u Saudiji, a sasvim drugo, ehli sunnet we dzemaat, i meshebski islam koji si duzan da slijedis kada se vratis u BIH, sa studija, citaj/wehabijskog "ispiranja" mozga, ako si slusao saudijske profe...

Vjerovatno si mislio na pr Ljakica? E to je vec tipican primjer "davije", i osobe koja javno propovjeda "mezheb " Abdul Wehaba, kao i Pezo, Golos, Kuduzovic, end "kompani"...To su braca, poodobro zrela, za dobre rukje od strane mubarek efendija sarajevskih, koji se bave lijecenjem ograjisale brace !

A koliko ste "ispranoga" mozga, najbolje se vidi iz cinjenice, da ste vi wehabije, na istom fonu /slazete se, po pitanju burkinija i hidzaba, sa francuskim rasistima, da ih u ovoj otvorenoj islamofobiji, podrzavate, a ne muslimanke, ili vjernice drugih monoteistickih vjera , vec krivite sestru na plazi, a ne policiju, koja je otvoreno ponizava, gazeci elementarna ljudska prav, naredjujuci da skine burkini...

Od ogranicenog wehabijskog mentalnoga sklopa, nazalost, nista neocekivano !
Post Reply