Za bolju buducnost wrote:Za sve one koji smatraju da je prodaja zemljista i naseljavanje arapskih drzavljana u Bosni i Hercegovini pozitivno, onda molim vas pitajte Google kako je izgledao zivot u npr. Iranu ili Afganistanu 1960-70 tih godina, a kako to izgleda danas? Da li zaista zelite da Bosna izgleda kao danasnji Iran ili Afganistan za narednih 10-15 godina i kakvu vi to buducnost zelite za svoju dijecu, unucad i praunucad? Mislim da svaki normalan covjek sa zdravim umom i razumom zeli sve najbolje za svoju dijecu i porodicu.
Naravno da ne mislim da je prodaja grunta moje Domovine strancima ista pozitivno, ( pa naravno i Arapima, iako sam Bosnjak/musliman,ali nije mi Arap preci od Bosanca i moga topraka), ali Iran i Bosna danas, (ne mislim na demokratske , religijske i slicne razlike), su neuporedivi , na stetu Bosne ako ih poredimo.
Iran je 20 godina ispred nas, nisam bio ali gledao sam slike i videa mojih prijatelja koji su isli kao turisti: na hiljade studenata, dobre ceste, stotine osvojenih sopstvenih proizvoda, uredni i cisti gradovi, i sl, ( Iran , Turska, Malezija...i druge nearapske drzave, su, kao islamske zemlje), po kulturi , radnim navikama, uredjenosti drzave, kao Njemacka u odnosu na Balkan, u poredjenju sa Arapima, koji nemaju radne navike i sopstvenu pamet i zive dobro, iskljucivo zbog nafte...mislim na zalivske Arape, koji najvise kupuju nasu zemlju.
Da ne kazem da je to mentalitet i islamski pravac/mezheb , potpuno stran bosanskim muslimanima, za razliku od Turaka, koji su nam, i vjerski i kulturoloski gledano, puno blizi ...
P.S.
Da rezimiram. Arapu kao investitori, da. Arapi kao turisti da. Arapi kao kupci, ovo malo zemlje, pa da ovdje doseljavaju, ne, veliko "hvala!"