Sto ste pusili pusili ste

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
gvozderkov

#626 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by gvozderkov »

Nero Histrion wrote: evo noovi link, pokusat cu jo sjednom ... ... klikni na sve sto je highlighted u prikazu. podugo je, znam, ali vrijedi, pa ces vidjeti da ovo nije bezzze piskaranje, radi se o naucnicima, vrhunskim istrazivacima, ne o trecerazrednim skrabalima

http://www.who.int/tobacco/framework/co ... n/ets2/en/

E ako ovo nisu ozbiljne studije, e onda stvarno nemam rijeci ... pa stranice i istranice istrazivanja na temu stetnosti dujana po fetus, npr. radi se World Health Organization, potkrijepljeno statistikom koju trazis :izet:
Ocito ne znas sta je studija i lupas linkove koje ti gugl predlozi.
Evo ti primjera studije na misevima http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2583635/

i sta kaze:
Seven to 13 weeks-old Balb/c male mice were employed. Lung tumors were induced with urethane, a genotoxic-mitogenic ethylic ester of carbamic acid previously used in other studies of chemical carcinogenesis in mice [17, 18]. In this experiment, the animals were treated with two intraperitoneal injections of urethane (1.5g/kg), with an interval of 48 hours.

Water and food were given ad libitum and no replacement of animals was done in case of death. Cigarette smoking experiment was performed in a closed chamber, once or twice a day, five days a week. The mice were randomly divided into four groups (G0, G1, G2 and G3) as follows: G0 (n=18) received only urethane; G1 (n=17) was exposed to the smoke of three cigarettes for 10 minutes once every day; G2 (n=28) was exposed to the smoke of three cigarettes for 10 minutes twice a day, leading to six cigarettes in 20 minutes; and the G3 group (n=18) was exposed to six cigarettes for 10 minutes twice a day, leading to 12 cigarettes in 20 minutes.

ovo su bili btw. first hand smokers koji su bili maksimalno eksponirani dimu i da skratimo:

In conclusion, in mouse lung tumor models, Balb/c mouse appears to have no response to tobacco smoke toxicity
gvozderkov

#627 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by gvozderkov »

EldinFromSa wrote:Kakva država tako i društvo. Sve ono negativno se u najboljem svjetlu oslikava na ljudima. Vrhunac je kad se neki počnu pozivati na Evropu pa čak i JAPAN! Kakav Apsurdistan, JAPAN i BiH stavljati u isti kontekst...
Iz iskustva znam da su ovi što bi da se zabrani pušenje na javnim mjestima i imaju neke kvazi argumente bez ikakve podloge, uglavnom kockaste frizurice sa uglađenim rukicama kojima je eto nekako i u ovoj BiH sve med i mlijeko pa bi i da ne udišu dim od cigara. A najteže što su u životu ponijeli je kila jabuka iz konzuma. I opet vrhunac, nerijetko se smatraju boljim i vrijednijim od pušača. Zato što nisam markiran i što se krećem u običnoj majici i šorcu, je li tako odajem sliku klošara možda ili šta je već u pitanju? Pa sam fukara koja puši i truje vas svjetsku elitu?
Čak sam, kao pušač, imao i situacija gdje se meni, dotična osoba, obraća sa visine, jer ja sjedim na klupi i pušim tu gdje taj neko prolazi sa svojom djecom, nažalost budućim snobovima, po uzoru na vlastite roditelje. Iz svih tih razloga, a samo jedan sam spomenuo, nikad neću imati afinitet prema vama zato što ste snobovi i licemjeri. Kakva transformacija društva u samo 10 godina, nevjerovatno.
I na kraju, ta Evropa na koju se pozivate ima puno pravo da nam se grohotom smije. Najjadnija zemlja u Evropi po svim standardima gdje se veliki broj ljudi prvenstveno pravi pričom o zabrani pušenja na javnim mjestima, pravima pedera i pasa.

S-M-I-J-E-Š-N-O

:thumbup:

napokon neko ko racionalno gledao na stvari oko sebe.
jeza u ledja

#628 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by jeza u ledja »

Tomahawk11 wrote: Da malo ne pretjerujes?
Jasno je da pusenje steti....a steti i mnogo toga ostalog, pa nije zabranjeno.
Steti i alkohol, pa ljudi piju.
Stete i izduvni gasovi automobila, pa opet svi voze.
Steti i dim, pa ljudi loze sve i svasta i truju sve oko sebe.
Onda dimnjaci raznoraznih fabrika.

Mislim ono, smanjite ljudi ribu. Cigarete su najveci problem, a prava je istina da imamo puno vecih trovaca u okolini, ali se na to mudro suti. Ono, auto nam treba, pa i fabrika, mora se i naloziti....e, isto tako neko mora i zapaliti. Ima nesto sto se zove cejf. Nisam nikad bio pusac koji pusi 2 ili vise kutija na dan i to jeste ozbiljan problem. Ali, pusiti tako da ti kutija bude 3-5 dana, to nikog nije ubilo.

Kad vec pise na kutiji cigara da ubija, onda bi trebalo velikim slovima napisati i na autu, fabrici, dimnjaku da ubijaju, zar ne?! I to sve kosta zdravstveni sistem, ali tu cemo zazmiriti.
Ako ces iskreno, i secer je droga, dokazano. Pocnes se tresti kad ti fali secera.
Aaaaa tiiito dragi. :shock:
Za boldovano.

Za ostalo - pazi, secer je hrana, kakva takva. Hamburgeri su hrana, kakva takva. Dim iz auspuha je od auta koji te negdje prevoze. Dim iz dimnjaka je od vatre koja nekog grije. Sve je stetno onda na taj nacin. Izlazak na dzoging ti je onda stetan mozda. Mozes izaci, nogu slomiti.
Saberes pozitivno i oduzmes negativno i dobijes nesto od toga.
Od cigara i alkohola tesko da mozes naci sta pozitivno. Smirenje mozda. A one negativne stvari mnogo vise oduzmu nego sto dobijes od tog neceg pozitivnog, ako i postoji.

Shvatas da je to otrov koji nema nikakvu svrhu u organizmu, vec samo moze da te truje.

A ovo da kutija traje 3-5 dana, pa to sam ja radio 10 godina, i prestao jer sam cijelo vrijeme znao da si oduzimam bogom dano. Kad me za 20 godina safata nesto, nedo bog, sjeticu se ja ovih 10 godina, sa kutijama 3-5 dana, i to pusio najkvalitetniji duhan.
jefferson

#629 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by jefferson »

Cuj na nivou klix-a. glorije ... :shock: ne mogu vjerovati. Tako strastveni pusac brani svoje pravo da pusi, ok, nema problema, niko ti ne moze zabraniti da pusis, naravno, to je tvoj izbor, tvoje poimanje slobode, ali i nepusaci imaju svoje pravo, zar ne? Djeca, bebe takodjer. Zar mislis da ce American Cancer Society tek tako zviznuti brojku od 3 000 umrlih godisnje od karcinoma pluca, pazljivije malo prostudiraj linkove, a mozes naci i podrobnija objasnjenja, statistike, naravno ako zelis. Nisu oni tek tako dosli do rezultata, nego nakon dugogodisnjeg istrazivanja oboljelih od karcinoma i drugih opasnih bolesti. Ovdje i ljekari odmahuju rukom kad pacijet kaze da pusi, a ima karcinom pluca npr. ne brane mu, ne kazu nista, stgrahota.
STa nemozes vjerovati? Sve je to zavjera neoliberalista potpomognutih vegetarijancima :lol: :lol: :lol:
jeza u ledja

#630 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote: Kako ignorantan post.
Moj otac je prebacio dobro preko 65 godina. Danas lezi u krevetu (manje/vise) jer su cigare totalno unistile krvne sudove. Ti si samo naveo rak pluca i infarkt (taj rak pluca ce drzavu kostati desetine hiljada maraka, nezavisno koliko osoba zivi). Cigarete uzrokuju stotine razlicitih bolesti direktno, a indirektno i vise od toga.
Takodje,tvoj psot ocitava krtkovidnost anroda u BiH koji samo gleda sta ce se danas desiti, a u detalja razglabaju sta je bilo zadnjih 30 godina, dok niko ne misli o tome sta sutra. Cigarete su kao i saobracajne nesrece i ostale stvari koje unistavaju ljudski kapital. Koliko ce BiH izgubiti u ekonomskoj aktivnosti zato sto smo top 10 u svijetu kada je u pitanju pusenje. Evo primjer. Nedavno je na auto putu poginuo ugledni zenicki advokat. Covjek je zaposljavao 2 osobe (koliko sam procitao) obavlja aktivnost koja svaku drzavu cini drzavom (pravo na odbranu). Ljudi koji se bave takvom statistikom vrlo lako mogu izracunati koliko ce njegova smrt kostati BiH. E tako svaki pusac koji umre od raka, srcanog udara, ili postane zavisan od komplikovanih ljekarskih procedura ne samo da ksota drzavu zbog togas to je nesposoban da radi, nego je breme poreskim obveznicima.
I kakve veze ima nacisticki rezim i pusenje? Nacisticki rezim su podrzavali VW, MB, BMW itd, pa se bosanci sjebase da ih kupe.
Kada neko napravi takvu usporedbu, to nije nista druge nego nedostatak argumenata.
Kako mi se nekad svidja kako razmisljas. :pasamoj:
Samo $$$. Focus, people! Sve je oko toga. Ostalo je zajebancija. :D
jeza u ledja

#631 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by jeza u ledja »

EldinFromSa wrote:
Ja nemam ništa protiv tebe lično i protiv nepušača, ali imam protiv ovih agresivnih nepušača koji su velika večina među nepušačima. O čikovima o-tom-po-tom. Izvede gospođa psa pa se pas posere na sred šetališta. Silvester kakio...
I vidim sve što treba da vidim i imao sam situacija svakakvih a ja ću prvi ispoštovati nekoga ko lijepo zamoli da recimo napustim prostoriju ako sam kod nekoga kući ili pušim pored nekoga ko je bolestan, naravno da razumijem. A sva ostala priča je smiješna, kao što sam ranije i napisao.
Agresivni nepusaci? Ja sam vidim agresivu koja dolazi od vas. Tacno isto kao da vam neko sad zadnju cigaru iz usta uzima. :shock:

A nepusaci i bi trebali biti agresivni. Cuj, ti mene trujes radi svog ceifa i ja treba da sam stalozen?
jeza u ledja

#632 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by jeza u ledja »

gvozderkov wrote: Po tvojoj logici, kako se ne bi izgubio "ljudski kapital", covjek bi trebao biti pod staklenim zvonom i izbjegavati bilo kakvu interakciju sa zivotom jer bi se mozda moglo razboljeti ili umrijeti.

Ti mi se cinis ignorantan i nadobudan ili je to samo prema nama "kratkovidnim" iz BiH? Vjerovatno zato sto si otisao u USA ( pretpostavljam po lokoaciji) i postao demokratski glasac sirokih vidika. Inace je u US trend pada cijene cigareta u nekim drzavama tako da npr. u Virginiji kutija malbora kosta oko 4.5$ (nekih 7,5 km, 3 km vise nego u BiH a standard visestruko veci) pa mozemo reci da su efektivno cigare jeftinije u "najprogresivnoj" zemlji na svijetu nego u BiH, znaci da se i pusaci nesto pitaju.

Ocito nisi shvatio poredjenje sa nacizmom pa cu ti to probati malo detaljnije objasniti, iako to mozda izlazi izvan domena ove teme. Nacizam sam spomenuo kao krajenje autoritaran i represivan rezim koji se mijesa u svaku poru ljudskog zivota. Taj sistem kroz zakonodavstvo, policiju i sudstvo kao i jaku propagandnu masineriju namece stroge norme ponasanja, razmisljanja i zivljenja. Izmedju ostalog je nametnuo i zabranu pusenja koju sam linkovao. Nadam se da ti je malo jasnije cemu to. Ali meni sada nije jasno kakve to veze ima sa kupovinom vw, mb, bmwa?

Zapadna politicka agenda (koja se brzo preslikava i u BiH) radi nesto slicno tome sto bih nazvao neoliberalni fasizam. Postavlja se neki novi set vrijednosti te se tezi autoritarnoj i velikoj drzavi uz medijsku propagandu koja to promovira.

Svaki covjek koji prebaci 70 godina isto kosta drzavu nezavisno bio on pusac ili ne, a drustvo to trpi. Drzavu i zdravstveni sistem takodjer kostaju ljudi koji se nezdravo hrane i koji nisu fizicki aktivni. Kostaju drustvo i bahati i neodgovorni vozaci koji pocesto pored svog zivota odnesu i tudji( trebali bi zabraniti automobilie ? )
Po toj logici ocekivan bi bio slijedeci slijed regulaciija: zabrana fast foodova, potom masne hrane, slatkisa, uvodjenje prisilnog fizickog rada kako bi se ostalo u formi, povecanje taksi na privatne automobile i goriva (jer to je luksuz, odnosi zivote, zagadjuje okolinu itd..) te u konacnici uvodjenje zabrane konzumiranja mesa jer, okrutno je jesti zivotinje a i generalno nezdravo.

Svaka zabrana i regulacija udara na slobodu covjeka i stvara sve veci revolt.

Alkohol je takodjer stetan, bar kao i cigareta na individualnom nivou a kada je u pitanju okolina steta je neusporediva. Pokusalo se sa prohibicijom 20tih u Americi, vidjeli smo kako se zavrsilo. Ocekujem nesto slicno sa duhanom.
Drzavu takodjer kostaju i ljudi sa teskim mentalnim i fizickim poteskocama , ljudi koji boluju od mnogih drugih vrsta bolesti a zahtijevaju cijelozivotno lijecenje (mnoge od njih izazvane "neregularnim" nacinom zivota ) koje nemaju apsolutno nikeakve veze sa pusenjem. Nacisticki rezim je imao slican stav prema tome, analogan tvom prema pusenju:
Image
"60,000 Reichsmark is what this person suffering from a hereditary defect costs the People's community during his lifetime. Fellow citizen, that is your money too. Read '[A] New People', the monthly magazine of the Bureau for Race Politics of the NSDAP."

Sav taj "neoliberalni fasizam" me neodoljivo podsjecaja na Hitlerovu agendu samo sa nekim drugim setom vrijednosti i nekim drugim dezurnim krivcima, inace vegeterijanca, velikog pobornika prava zivotinja, zestokog protivnika pusenja i alkohola. Otuda i spominjanje nacistickog rezima kao sinonima za jednoumlje i represiju.

jeffersone evo imamo jos jednog teoreticara.
(Note to self)

Vidi vidi, stavlja svoj pusacki status na isti nivo sa pravima mentalno nerazvijenih. :shock:

Zaboravio sam da si par stranica ranije iznjeo cijelu listu slavnih osoba koji su valjda bili pusaci, a umrli nekim drugim putem. Gdje si to nasao? Na "SaveTheLungCancerSociety.org"?

Pisi, pisi. Citamo te sa zanimanjem :nasolji1:
jeza u ledja

#633 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by jeza u ledja »

Izlija wrote:Na žalost svih nas izgubili smo pravo na kontrolu svojih života i biti će nam onako kako neko drugi kaže
:shock:
Sega, prvo procitah prvi dio posta, iznad, i kontam evo ga jedan ko razmislja kao i ja.
Kad ono...
Izlija wrote:Neću ulaziti u dublje diskusije ali ovaj argument da smo mi pušači trošak za fond zdravstvenog osiguranja ne pije vode nikako
Jebiga valjda pravo na kontrolu vlastitog zdravlja ostecenog tvojim prohtjevima ne spada u to iznad. :roll:
jeza u ledja

#634 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by jeza u ledja »

gvozderkov wrote: Ja tu ne vidim nikakve podatke, studije i statisticke analize, niti naucno metodoloski pristup. Vidim samo jedan lako svarljivi clanak kao da citam klix , expres, gloriju....
U kakvoj rupi si ti morao zivjeti zadnjih 20 godina da nisi cuo za osnovne stvari? :shock:
EldinFromSa

#635 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by EldinFromSa »

jeza u ledja wrote:
EldinFromSa wrote:
Ja nemam ništa protiv tebe lično i protiv nepušača, ali imam protiv ovih agresivnih nepušača koji su velika večina među nepušačima. O čikovima o-tom-po-tom. Izvede gospođa psa pa se pas posere na sred šetališta. Silvester kakio...
I vidim sve što treba da vidim i imao sam situacija svakakvih a ja ću prvi ispoštovati nekoga ko lijepo zamoli da recimo napustim prostoriju ako sam kod nekoga kući ili pušim pored nekoga ko je bolestan, naravno da razumijem. A sva ostala priča je smiješna, kao što sam ranije i napisao.
Agresivni nepusaci? Ja sam vidim agresivu koja dolazi od vas. Tacno isto kao da vam neko sad zadnju cigaru iz usta uzima. :shock:

A nepusaci i bi trebali biti agresivni. Cuj, ti mene trujes radi svog ceifa i ja treba da sam stalozen?
Ja, nisam, nikada, nikoga, napao, zato, što mu se ker posere na sred ulice, što nekome dijete vrišti po objektu, što, što, što, što, milijardu stvari, a jesam napadnut zato što pušim. Bila to klupa u parku, u kafiću ili bilo gdje drugo. Na kojoj osnovi neko sebi uzima za pravo da napada nekoga verbalno? Na kojoj osnovi? U koju kategoriju ili podkategoriju se to može svrstati? Licemjerstvo. Snobizam. Sve. Pa biraj.
Hvala Bogu pa sam pametniji od takvih pa ugasim cigaru i odem bez da ulazim dalju komunikaciju ili raspravu sa takvim. Jer od početka znaš da ne možeš pobijediti zbog uskih vidika dotičnog/e.
A nije puno drugačija situacija ni na forumu. "U zraku" se osjeti taj šmek i sa rezervom se mora uči u svaku raspravu, otvoriš oči širom i gledaš da ne ostaviš nekom prostora da se hvata za slamku pa iz konteksta izvlači i veže se samo na jednu stavku.
Kad ovi ljudi, likovi, gospođe, izumru, onda se može realno i korektno pričati o bilo kojem problemu ili stvari, te će samo tad društvo napredovati a samim tim i država. A do tada ga samo pušimo kao nacija sveukupno. Jer da bi se sitnije stvari riješile, kreče se od temelja, od početka, a ne sa vrha piramide.

O-tom-po-tom
drastic

#636 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by drastic »

ja se pitam kada ce zabraniti viljuske za upotrebu, jer mozemo se nedobog ozlijediti
jeza u ledja

#637 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by jeza u ledja »

EldinFromSa wrote: Ja, nisam, nikada, nikoga, napao, zato, što mu se ker posere na sred ulice, što nekome dijete vrišti po objektu, što, što, što, što, milijardu stvari, a jesam napadnut zato što pušim. Bila to klupa u parku, u kafiću ili bilo gdje drugo. Na kojoj osnovi neko sebi uzima za pravo da napada nekoga verbalno? Na kojoj osnovi? U koju kategoriju ili podkategoriju se to može svrstati? Licemjerstvo. Snobizam. Sve. Pa biraj.
Hvala Bogu pa sam pametniji od takvih pa ugasim cigaru i odem bez da ulazim dalju komunikaciju ili raspravu sa takvim. Jer od početka znaš da ne možeš pobijediti zbog uskih vidika dotičnog/e.
A nije puno drugačija situacija ni na forumu. "U zraku" se osjeti taj šmek i sa rezervom se mora uči u svaku raspravu, otvoriš oči širom i gledaš da ne ostaviš nekom prostora da se hvata za slamku pa iz konteksta izvlači i veže se samo na jednu stavku.
Kad ovi ljudi, likovi, gospođe, izumru, onda se može realno i korektno pričati o bilo kojem problemu ili stvari, te će samo tad društvo napredovati a samim tim i država. A do tada ga samo pušimo kao nacija sveukupno. Jer da bi se sitnije stvari riješile, kreče se od temelja, od početka, a ne sa vrha piramide.

O-tom-po-tom
Ja kao pusac ne sjecam se nekih losih iskustava. Cak naprotiv. Sjecam se svih silnih "ma neka, pusi", "evo pepeljara, otvoricu prozor". Koliko akomodacije, samo zato sto sam pusac, a njima jos smeta, ne meni sto oni ne puse. Ti naletio na nekog, pa imas drukcije iskustvo. Stavi se u njihovu poziciju. Ti njega tjeras da bude pasivni pusac. Ne tjera on tebe da udises njegov cist vazduh. Ne ugrozava on tvoje zdravlje. Ti ugrozavas njegovo.

Normalno da ce neko bit ljut sto je tako.
Ako vec pusis, imaj obzira prema drugima.
Isto tako ako vec pijes, imas obzira prema drugima i ne vozis kuci pjan.

I ovaj zakon. Ne znam je li ga neko bukvalno shvata kao nece se moci pusiti nigdje? Ne kontam je li to samo nerazumijevanje ili tersanje namjerno samo da se nadje nesto? Nece te niko po ulici ganjat i trazit da ugasis cigaru, budi siguran.
jefferson

#638 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:
gvozderkov wrote: Po tvojoj logici, kako se ne bi izgubio "ljudski kapital", covjek bi trebao biti pod staklenim zvonom i izbjegavati bilo kakvu interakciju sa zivotom jer bi se mozda moglo razboljeti ili umrijeti.

Ti mi se cinis ignorantan i nadobudan ili je to samo prema nama "kratkovidnim" iz BiH? Vjerovatno zato sto si otisao u USA ( pretpostavljam po lokoaciji) i postao demokratski glasac sirokih vidika. Inace je u US trend pada cijene cigareta u nekim drzavama tako da npr. u Virginiji kutija malbora kosta oko 4.5$ (nekih 7,5 km, 3 km vise nego u BiH a standard visestruko veci) pa mozemo reci da su efektivno cigare jeftinije u "najprogresivnoj" zemlji na svijetu nego u BiH, znaci da se i pusaci nesto pitaju.

Ocito nisi shvatio poredjenje sa nacizmom pa cu ti to probati malo detaljnije objasniti, iako to mozda izlazi izvan domena ove teme. Nacizam sam spomenuo kao krajenje autoritaran i represivan rezim koji se mijesa u svaku poru ljudskog zivota. Taj sistem kroz zakonodavstvo, policiju i sudstvo kao i jaku propagandnu masineriju namece stroge norme ponasanja, razmisljanja i zivljenja. Izmedju ostalog je nametnuo i zabranu pusenja koju sam linkovao. Nadam se da ti je malo jasnije cemu to. Ali meni sada nije jasno kakve to veze ima sa kupovinom vw, mb, bmwa?

Zapadna politicka agenda (koja se brzo preslikava i u BiH) radi nesto slicno tome sto bih nazvao neoliberalni fasizam. Postavlja se neki novi set vrijednosti te se tezi autoritarnoj i velikoj drzavi uz medijsku propagandu koja to promovira.

Svaki covjek koji prebaci 70 godina isto kosta drzavu nezavisno bio on pusac ili ne, a drustvo to trpi. Drzavu i zdravstveni sistem takodjer kostaju ljudi koji se nezdravo hrane i koji nisu fizicki aktivni. Kostaju drustvo i bahati i neodgovorni vozaci koji pocesto pored svog zivota odnesu i tudji( trebali bi zabraniti automobilie ? )
Po toj logici ocekivan bi bio slijedeci slijed regulaciija: zabrana fast foodova, potom masne hrane, slatkisa, uvodjenje prisilnog fizickog rada kako bi se ostalo u formi, povecanje taksi na privatne automobile i goriva (jer to je luksuz, odnosi zivote, zagadjuje okolinu itd..) te u konacnici uvodjenje zabrane konzumiranja mesa jer, okrutno je jesti zivotinje a i generalno nezdravo.

Svaka zabrana i regulacija udara na slobodu covjeka i stvara sve veci revolt.

Alkohol je takodjer stetan, bar kao i cigareta na individualnom nivou a kada je u pitanju okolina steta je neusporediva. Pokusalo se sa prohibicijom 20tih u Americi, vidjeli smo kako se zavrsilo. Ocekujem nesto slicno sa duhanom.
Drzavu takodjer kostaju i ljudi sa teskim mentalnim i fizickim poteskocama , ljudi koji boluju od mnogih drugih vrsta bolesti a zahtijevaju cijelozivotno lijecenje (mnoge od njih izazvane "neregularnim" nacinom zivota ) koje nemaju apsolutno nikeakve veze sa pusenjem. Nacisticki rezim je imao slican stav prema tome, analogan tvom prema pusenju:
Image
"60,000 Reichsmark is what this person suffering from a hereditary defect costs the People's community during his lifetime. Fellow citizen, that is your money too. Read '[A] New People', the monthly magazine of the Bureau for Race Politics of the NSDAP."

Sav taj "neoliberalni fasizam" me neodoljivo podsjecaja na Hitlerovu agendu samo sa nekim drugim setom vrijednosti i nekim drugim dezurnim krivcima, inace vegeterijanca, velikog pobornika prava zivotinja, zestokog protivnika pusenja i alkohola. Otuda i spominjanje nacistickog rezima kao sinonima za jednoumlje i represiju.

jeffersone evo imamo jos jednog teoreticara.
(Note to self)

Vidi vidi, stavlja svoj pusacki status na isti nivo sa pravima mentalno nerazvijenih. :shock:

Zaboravio sam da si par stranica ranije iznjeo cijelu listu slavnih osoba koji su valjda bili pusaci, a umrli nekim drugim putem. Gdje si to nasao? Na "SaveTheLungCancerSociety.org"?

Pisi, pisi. Citamo te sa zanimanjem :nasolji1:
Jedan od jacih: Neoliberalna zavjera potpomognuta vegetarijanskim lobijem (lik napisa kao odgovor na moj post na koji si i ti odgovorio).
Tomahawk11
Globalni moderator

#639 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Tomahawk11 »

jeza u ledja wrote:
Tomahawk11 wrote: Da malo ne pretjerujes?
Jasno je da pusenje steti....a steti i mnogo toga ostalog, pa nije zabranjeno.
Steti i alkohol, pa ljudi piju.
Stete i izduvni gasovi automobila, pa opet svi voze.
Steti i dim, pa ljudi loze sve i svasta i truju sve oko sebe.
Onda dimnjaci raznoraznih fabrika.

Mislim ono, smanjite ljudi ribu. Cigarete su najveci problem, a prava je istina da imamo puno vecih trovaca u okolini, ali se na to mudro suti. Ono, auto nam treba, pa i fabrika, mora se i naloziti....e, isto tako neko mora i zapaliti. Ima nesto sto se zove cejf. Nisam nikad bio pusac koji pusi 2 ili vise kutija na dan i to jeste ozbiljan problem. Ali, pusiti tako da ti kutija bude 3-5 dana, to nikog nije ubilo.

Kad vec pise na kutiji cigara da ubija, onda bi trebalo velikim slovima napisati i na autu, fabrici, dimnjaku da ubijaju, zar ne?! I to sve kosta zdravstveni sistem, ali tu cemo zazmiriti.
Ako ces iskreno, i secer je droga, dokazano. Pocnes se tresti kad ti fali secera.
Aaaaa tiiito dragi. :shock:
Za boldovano.

Za ostalo - pazi, secer je hrana, kakva takva. Hamburgeri su hrana, kakva takva. Dim iz auspuha je od auta koji te negdje prevoze. Dim iz dimnjaka je od vatre koja nekog grije. Sve je stetno onda na taj nacin. Izlazak na dzoging ti je onda stetan mozda. Mozes izaci, nogu slomiti.
Saberes pozitivno i oduzmes negativno i dobijes nesto od toga.
Od cigara i alkohola tesko da mozes naci sta pozitivno. Smirenje mozda. A one negativne stvari mnogo vise oduzmu nego sto dobijes od tog neceg pozitivnog, ako i postoji.

Shvatas da je to otrov koji nema nikakvu svrhu u organizmu, vec samo moze da te truje.

A ovo da kutija traje 3-5 dana, pa to sam ja radio 10 godina, i prestao jer sam cijelo vrijeme znao da si oduzimam bogom dano. Kad me za 20 godina safata nesto, nedo bog, sjeticu se ja ovih 10 godina, sa kutijama 3-5 dana, i to pusio najkvalitetniji duhan.
Pa nije ubilo. Isto kao sto nece ubiti ni casa vina ili pivo. Cak se preporucuje za krv ili rad bubrega. Sad sto neko pije gajbe i gajbe i boce i boce....
Uzmi ti pa popij 10 litara mlijeka (figurativno), bice taj rad :nasolji1: :mrgreen: .
Hrana jeste, ali sve i jedan nutricionist kriza secer kad je u pitanju zdrava ishrana. Znaci, bukvalno ga tretiraju kao toksin za organizam. Neko spomenu gore junky, e pa ekvivalent pusacu koji je kao junky je junk food ilitiga hamburger. Koliko ljudi fasuje svake godine od debljine? A eto ti si u Americi, malo malo, pa clanak o debljini americkih gradjana. Samo sto je to, sto kazes hrana.
Tacno je da te auta negdje prevoze, tj. da imas korist, ali hajde da vidim tu famoznu pricu o elektro automobilima i ukidanju prevoznih sredstava na goriva- Ha ha. Pa to bi bio smak svijeta. A postoji alternativa, ali mi ne bi bili mi kad ne bi bili sami prema sebi ironicni.
Jezu, safata ono svakako prije ili kasnije. Evo u firmi iz godine u godini na sistematskom, da kucnem u drvo. Nikad nista pluca, srce sportsko :D tako kazu, sve pod balans.
Kako ono kazu, ne jebes, ne pijes, ne pusis....koji qrc onda zivis :-D

Ostajem pri tome da male kolicine ne prouzrokuju probleme. Pretjerivanje u bilo cemu dovodi do problema.
Ne znam, nekako mi djelujes prepadnuto s ovim postom. Ako si imao kakvih problema s zdravljem, onda te razumijem. Imam jednog kolegu koji s nekih 40 je imao par predmozdanih, a prije pusio, ali veci mu je problem bio visak kilograma, masnoce. Voli covjek i pojesti :-D dzabe sto ga moze ubiti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#640 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Tomahawk11 »

Jos da dodam, ja ne gusim nikog preko dana (izuzetak ako se sjedi negdje na kafi). Znaci, nemam problem s tom da ne zapalim cijeli dan.
Navece kad dodjem mozda zapalim koju, uz utakmicu recimo i to je to.
Sumnjam da je ikog to ubilo :)
kosava

#641 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by kosava »

Ja ko nepusac nemam problema sto ljudi puse ali najaci su mi nepusaci koji se olese alkoholom svaki vikend i neradni dan, odmor provedu izmedju pijanstva i ispravljanja od mamurluka ili sto imaju papire da im je neophodna marihuana u zdravstvene svrhe kad se sjebu objasnjavajuci kako je pusenje stetno. :roll:
spreca

#642 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by spreca »

Tomahawk11 wrote:Jos da dodam, ja ne gusim nikog preko dana (izuzetak ako se sjedi negdje na kafi). Znaci, nemam problem s tom da ne zapalim cijeli dan.
Ja sam bivsi pusac.....ne smeta mi i nek pusi ko hoce...znam kako je pusacima......ali nemogu da shvatim sta je to u zadnje vrijeme uslo u nepusace, ma spremni su se dici na revoluciju zbog pusaca :lol: :lol: a protiv onih koji su im inace unistili zivot nemaju muda ......evo kao pusaci ih potrovase.....onda se pitam kako to da ste uopste zivi koliko vas truju......neki navode kako su pusaci trosak drzavi zbog lijecenja itd...pa i pusaci placaju porez i socijano.....koliko sa svake kutije drzava zaradi na akcizama itd.......znam da nije prijatno nepusacu u drustvu pusaca...ali niko te ne tjera da sjedis sa njima u drustvu.....treba podijeliti zone za pusace i nepusace......kao duuuuuuuugoo godisnji bivsi pusac savjetujem svim pusacima da prestanu ako ikako mogu a onima koji bi da pocnu savjet da to nikad ne ucine...znam kako sam se osjecao i kako se sada osjecam
Last edited by spreca on 23/06/2016 07:54, edited 1 time in total.
muha_sa

#643 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by muha_sa »

doklena ste :?
muha_sa

#644 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by muha_sa »

ovi nas pusaci bas potrovase :-)
spreca

#645 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by spreca »

muha_sa wrote:doklena ste :?
do pusenja moj muha :lol:
spreca

#646 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by spreca »

muha_sa wrote:ovi nas pusaci bas potrovase :-)
pogotovu ovi sto namjerno puse da bi trovali nepusace :lol:
muha_sa

#647 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by muha_sa »

spreca wrote:
imal sta o lizingu :?
spreca

#648 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by spreca »

muha_sa wrote:
spreca wrote:
imal sta o lizingu :?
za sada samo pushing :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#649 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Tomahawk11 »

spreca wrote:
Tomahawk11 wrote:Jos da dodam, ja ne gusim nikog preko dana (izuzetak ako se sjedi negdje na kafi). Znaci, nemam problem s tom da ne zapalim cijeli dan.
Ja sam bivsi pusac.....ne smeta mi i nek pusi ko hoce...znam kako je pusacima......ali nemogu da shvatim sta je to u zadnje vrijeme uslo u nepusace, ma spremni su se dici na revoluciju zbog pusaca :lol: :lol: a protiv onih koji su im inace unistili zivot nemaju muda ......evo kao pusaci ih potrovase.....onda se pitam kako to da ste uopste zivi koliko vas truju......neki navode kako su pusaci trosak drzavi zbog lijecenja itd...pa i pusaci placaju porez i socijano.....koliko sa svake kutije drzava zaradi na akcizama itd.......znam da nije prijatno nepusacu u drustvu pusaca...ali niko te ne tjera da sjedis sa njima u drustvu.....treba podijeliti zone za pusace i nepusace......kao duuuuuuuugoo godisnji bivsi pusac savjetujem svim pusacima da prestanu ako ikako mogu a onima koji bi da pocnu savjet da to nikad ne ucine...znam kako sam se osjecao i kako se sada osjecam
Ma jbg, pretjeruje se kao i obicno.
Nego, hajd prestao pusiti....nisi valjda i piti i g.... :shock: :mrgreen:
spreca

#650 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by spreca »

Tomahawk11 wrote:
Ma jbg, pretjeruje se kao i obicno.
Nego, hajd prestao pusiti....nisi valjda i piti i g.... :shock: :mrgreen:
tu sam pojaco tempo.....moram necim nadoknaditi :mrgreen:
Post Reply