Pa tako i treba da bude jer post treba da je privatna covjekova stvar a ne nesto o cemu da zna cijela mahala. Medjutim ja kad znam da ima nekoga sa mnom u drustvu da posti nikada ne narucijem alkohol...cisto iz postovanja.-LIBERO- wrote:Ja u petak navecer, subotu prijepodne...pa i navecer, bio u gradu....po meni sve ok. Vecina stolova cuga se, ovi koji poste poste...neki sjede piju sokove, pored ovih sto cugaju pive...i sve normalno.
Ko sto neko napisa prije, da ne znam da je ramazan, i da nemam nekih clanova porodice koji poste, po ulicama Sarajeva se nista nebi dalo zakljuciti.
Ove godine mozda i najvise da je tako.
(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#626 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
- Bloo
- Globalna šefica
#627 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
pa onda iz poštovanja ne bi trebao nikakvu tekućinu da konzumirašhrasno38 wrote:Pa tako i treba da bude jer post treba da je privatna covjekova stvar a ne nesto o cemu da zna cijela mahala. Medjutim ja kad znam da ima nekoga sa mnom u drustvu da posti nikada ne narucijem alkohol...cisto iz postovanja.-LIBERO- wrote:Ja u petak navecer, subotu prijepodne...pa i navecer, bio u gradu....po meni sve ok. Vecina stolova cuga se, ovi koji poste poste...neki sjede piju sokove, pored ovih sto cugaju pive...i sve normalno.
Ko sto neko napisa prije, da ne znam da je ramazan, i da nemam nekih clanova porodice koji poste, po ulicama Sarajeva se nista nebi dalo zakljuciti.
Ove godine mozda i najvise da je tako.
- hrasno38
#628 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
E pa jebem li ga to je razmisljanje kada se ide iz krajnosti u krajnost. Ne postim ja nego neko do mene ali eto alkohol je nesto sto se ipak po islamu drukcije tolerise od kafe, caja, sokova itd itd.Bloo wrote:pa onda iz poštovanja ne bi trebao nikakvu tekućinu da konzumirašhrasno38 wrote:Pa tako i treba da bude jer post treba da je privatna covjekova stvar a ne nesto o cemu da zna cijela mahala. Medjutim ja kad znam da ima nekoga sa mnom u drustvu da posti nikada ne narucijem alkohol...cisto iz postovanja.-LIBERO- wrote:Ja u petak navecer, subotu prijepodne...pa i navecer, bio u gradu....po meni sve ok. Vecina stolova cuga se, ovi koji poste poste...neki sjede piju sokove, pored ovih sto cugaju pive...i sve normalno.
Ove godine mozda i najvise da je tako.a alkohol im je svejedno zabranjen all day every day
- Bloo
- Globalna šefica
#629 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
znam da ti ne postis,već oni, te se suzdržavaju od jela i pića in generalhrasno38 wrote:E pa jebem li ga to je razmisljanje kada se ide iz krajnosti u krajnost. Ne postim ja nego neko do mene ali eto alkohol je nesto sto se ipak po islamu drukcije tolerise od kafe, caja, sokova itd itd.Bloo wrote: pa onda iz poštovanja ne bi trebao nikakvu tekućinu da konzumiraša alkohol im je svejedno zabranjen all day every day
podjebajem te malo
- hrasno38
#630 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
heheheeh ajde dobro je ako je malo:)Bloo wrote:znam da ti ne postis,već oni, te se suzdržavaju od jela i pića in generalhrasno38 wrote:E pa jebem li ga to je razmisljanje kada se ide iz krajnosti u krajnost. Ne postim ja nego neko do mene ali eto alkohol je nesto sto se ipak po islamu drukcije tolerise od kafe, caja, sokova itd itd.Bloo wrote: pa onda iz poštovanja ne bi trebao nikakvu tekućinu da konzumiraša alkohol im je svejedno zabranjen all day every day
podjebajem te malo
-
dječak sa šibicama
#631 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Alkohol se "ne tolerise" u islamu, vec na balkanu.
Jos jedno licemjerje, alkohol je zabranjen, kraj price. Ali ne, moze alkohol, ali klempo to je vec haram.
Jos jedno licemjerje, alkohol je zabranjen, kraj price. Ali ne, moze alkohol, ali klempo to je vec haram.
- red evil
#632 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ja inače poslije teravije izađem u grad i ponesem toljagu i kad vidim da ko pije, dobije je po glavi.

- hrasno38
#633 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
heheheheheh pametni ljudi kazu da haram "ne ulazi na usta nego izlazi iz usta"dječak sa šibicama wrote:Alkohol se "ne tolerise" u islamu, vec na balkanu.
-
afafaf
#634 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
dječak sa šibicama wrote:Alkohol se "ne tolerise" u islamu, vec na balkanu.
Pa naravno da svinjetina i alkhol nisu isti rang grijeha kad fino piše da se svinjetina vjernicima izricito zabranjuje a alkohola i kocke da se klonimo.
- Dozer
#635 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Nije li ovo mali šlus...?hrasno38 wrote: Pa tako i treba da bude jer post treba da je privatna covjekova stvar a ne nesto o cemu da zna cijela mahala. Medjutim ja kad znam da ima nekoga sa mnom u drustvu da posti nikada ne narucijem alkohol...cisto iz postovanja.
Opet se vracamo na ono - zasto se nesto vjersko i vjernicko treba i mora postovati, a nesto nevjernicko (u religijskom smislu), ne mora i ne treba?
Zar se ovdje postovanje i uvazavanje ne bi bolje ogledalo u tome da je obostrano, nego jednostarano?
Po mom misljenju i stavu, sasvim bi prirodno i normalno bilo da taj vjernik koji posti svom priajtelju nevjerniku koji ne posto kaze - slobodno popij ako ti se pije. A istovremeno da prijatelj nevjernik prijatelja vjernika ne nudi picem.
Na kraju krajeva, ako je psotac vec usao u kafanu/kafic/restoran u vrijeme posta, usao je svojom voljom u objekat gdje ljudi sjede i jedu i piju. Kakve,realno ima veze da li ces ti nesto piti ili jesti pored njega, kada masa ljudi oko njega vec to rade?
Zaista bih volio da mi neko objasni zasto je to nesto religijsko i vjersko na bilo koji nacin bitnije i mora se vise postovati od necega nereligijiskog i nevjerskog?
Last edited by Dozer on 13/06/2016 13:24, edited 2 times in total.
-
broj dva
#636 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
--------afafaf wrote:dječak sa šibicama wrote:Alkohol se "ne tolerise" u islamu, vec na balkanu.
Pa naravno da svinjetina i alkhol nisu isti rang grijeha kad fino piše da se svinjetina vjernicima izricito zabranjuje a alkohola i kocke da se klonimo.
Dakle alkohol nije zabranjen ? Samo se malo kloniti ? Super, sto ce mi se dajzda obradovat
- hrasno38
#637 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Dakle ja ne kazem da ono sto ja uradim treba da je standard nego da se ja licno tako ponasam i da je to moje licno uvjerenje da tako treba. A ti si u pravu jer i ja sam sto bi ti rekao "nevjernik" ili ti ateista.Dozer wrote:Nije li ovo mali šlus...?hrasno38 wrote: Pa tako i treba da bude jer post treba da je privatna covjekova stvar a ne nesto o cemu da zna cijela mahala. Medjutim ja kad znam da ima nekoga sa mnom u drustvu da posti nikada ne narucijem alkohol...cisto iz postovanja.
Opet se vracamo na ono - zasto se nesto vjersko i vjernicko treba i mora postovati, a nesto nevjernicko (u religijskom smislu), ne mora i ne treba?
Zar se ovdje postovanje i uvazavanje ne bi bolje ogledalo u tome da je obostrano, nego jednostarano?
Po mom misljenju i stavu, sasvim bi prirodno i normalno bilo da taj vjernik koji posti svom priajtelju nevjerniku koji ne posto kaze - slobodno popij ako ti se pije. A istovremeno da prijatelj nevjernik prijatelja vjernika ne nudi picem.
Na kraju krajeva, ako je psotac vec usao u kafanu/kafic/restoran u vrijeme posta, usao je svojom voljom u objekat gdje ljudi sjede i jedu i piju. Kakve,realno ima veze da li ces ti nesto piti ili jesti pored njega, kada masa ljudi oko njega vec to rade?
Zaista bih volio da mi neko objasni zasto je to nesto religijsko i vjersko na bilo koji nacin bitnije i mora se vise postovati od necega nereligijiskog i nevjerskog?
- Dozer
#638 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
@Hrasno
Razumijemo se mi, ne brini. I ja se ponasam isto.
Ali, samo sam, zapravo, na onome sto si rekao pokusao ukazati na nekakav...ne znam kako da ga nazovem...recimo - "main stream" po tom pitanju, tj. da se nesto religijsko, kao, mora vise postovati nego nesto nereligijsko.
U tome ne vidim apsolutno nikakvu ni logiku, ni potrebu. Svako sebi vjeruje, ili ne vjeruje, pa u ma sta to bilo.
Vec sam ranije na nekoj temi ovo napisao, ali mogu to i ponoviti, cisto razmisljanja radi.
I religiozni i nereligiozni ljudi su, zapravo, istovremeno i vjernici i nevjernici, a evo i kako:
Npr. musliman vjeruje u postojanje boga, Allaha, a ateista ne vjeruje. Ovdje je taj musliman vjernik, a ateista nevjernik.
Da to sad obrnemo:
Musliman ne vjeruje u nepostojanje boga, Allaha, a ateista vjeruje. Ovdje je onda taj musliman nevjernik, a ateista vjernik.
Nadam se da razumijete sta zelim da kazem..
Razumijemo se mi, ne brini. I ja se ponasam isto.
Ali, samo sam, zapravo, na onome sto si rekao pokusao ukazati na nekakav...ne znam kako da ga nazovem...recimo - "main stream" po tom pitanju, tj. da se nesto religijsko, kao, mora vise postovati nego nesto nereligijsko.
U tome ne vidim apsolutno nikakvu ni logiku, ni potrebu. Svako sebi vjeruje, ili ne vjeruje, pa u ma sta to bilo.
Vec sam ranije na nekoj temi ovo napisao, ali mogu to i ponoviti, cisto razmisljanja radi.
I religiozni i nereligiozni ljudi su, zapravo, istovremeno i vjernici i nevjernici, a evo i kako:
Npr. musliman vjeruje u postojanje boga, Allaha, a ateista ne vjeruje. Ovdje je taj musliman vjernik, a ateista nevjernik.
Da to sad obrnemo:
Musliman ne vjeruje u nepostojanje boga, Allaha, a ateista vjeruje. Ovdje je onda taj musliman nevjernik, a ateista vjernik.
Nadam se da razumijete sta zelim da kazem..
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#639 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
hrasno38 wrote:heheheheheh pametni ljudi kazu da haram "ne ulazi na usta nego izlazi iz usta"dječak sa šibicama wrote:Alkohol se "ne tolerise" u islamu, vec na balkanu.
Kod naših "miševa džamijskih" je obrnuto, "grijeh ne ide iz usta, već u usta"
- Dozer
#640 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Sto je vise nego ocigledno, s obzirom koliko "vodje" lazu narod...
-
kakavdanakneiskustvu
#641 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
dječak sa šibicama wrote:Alkohol se "ne tolerise" u islamu, vec na balkanu.
to je licemjerje na kvadrat,preseravanje,vec sam napisao,moze alkohol,droga,kocka,kurvanje sve zajedno i to odjednom,ali svinjetina,ne hvala on je musliman
- Capajebo
#642 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ne moze niti jedno od tog nabrojanog, a to sto se vi fatate na vremenskuprognozumuslimane to je druga stvar.kakavdanakneiskustvu wrote:dječak sa šibicama wrote:Alkohol se "ne tolerise" u islamu, vec na balkanu.
to je licemjerje na kvadrat,preseravanje,vec sam napisao,moze alkohol,droga,kocka,kurvanje sve zajedno i to odjednom,ali svinjetina,ne hvala on je musliman
-
kakavdanakneiskustvu
#643 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Dozer wrote:Nije li ovo mali šlus...?hrasno38 wrote: Pa tako i treba da bude jer post treba da je privatna covjekova stvar a ne nesto o cemu da zna cijela mahala. Medjutim ja kad znam da ima nekoga sa mnom u drustvu da posti nikada ne narucijem alkohol...cisto iz postovanja.
ni po čemu nije bitnije,ni po čemu
-
kakavdanakneiskustvu
#644 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Capajebo wrote:Ne moze niti jedno od tog nabrojanog, a to sto se vi fatate na vremenskuprognozumuslimane to je druga stvar.kakavdanakneiskustvu wrote:dječak sa šibicama wrote:Alkohol se "ne tolerise" u islamu, vec na balkanu.
ja znam dosta,bas dosta ljudi koji kocku,kurvanje,alkohol smatraju ok stvarima,neki nemaju nista ni protiv malo trave,ali svinjetina,e onda su muslimani,ali nisu muslimani kad im spomenes da nije ok ubijati se u alkoholu,kockati se,ganjati kurve iako su oženjeni
- Dozer
#645 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Iz svih pobrojanih razloga, ja da se pitam - sutra bih ukinuo sve to zajedno.
Naprosto jer su danas rijetki pravi vjernici, oni koji se zaista pridrzavaju svih pravila iz svetih knjiga.
Sustinski, danas je i te kako izrazena prava interesno-manipulatorska svrha religija, u kojima ima daleko vise licnih materijalnih interesa, licemjerja, lazi, prevara, itd. od bilo cega sto vjerske knjige zaista govore da treba.
Cemu onda sve to?
Naprosto jer su danas rijetki pravi vjernici, oni koji se zaista pridrzavaju svih pravila iz svetih knjiga.
Sustinski, danas je i te kako izrazena prava interesno-manipulatorska svrha religija, u kojima ima daleko vise licnih materijalnih interesa, licemjerja, lazi, prevara, itd. od bilo cega sto vjerske knjige zaista govore da treba.
Cemu onda sve to?
-
almir90
#646 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Šta ti je čudno, pogledaj malo oko sebe, pojedine koje znam i kojih ima svaki gradu BiH, koji su se bogatili u ratu na švercu hrane, kafe, šećera, cigara, nafte, oružja, takvi su danas "hadžije" u smislu da su otišli na Hadž i postali veliki vijernici i moralisti, naravno nisu se odrekli onog kriminalnog bogastva kojeg su stekli u ratu. Ako ću ja od takvih morati da slušam neke moralne mentalne proljeve i da ih slijedim, neka hvala, mene za rukav ne može niko povući da sam ukrao, dužan, prevario, što mi je važnije od džamije i vjere.Dozer wrote:Iz svih pobrojanih razloga, ja da se pitam - sutra bih ukinuo sve to zajedno.
Cemu onda sve to?
- Dozer
#647 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Isti sam takav.
U ratu sve sto sam "ukrao", i to iz podruma totalno razrusene kuce, bio je jedan neotpakovan lagani jorgan, kojim sam se kasnije pokrivao i ogrtao na linijama... Ako se osteceni vlasnik javi, rado cu mu to refundirati.
Prevario nikad nikoga nisam ni za zvaku, a pogotovo nekome nesto ukrao, ili na necijoj muci zaradio.
A svakodnevno svi gledamo sta sve rade "najveci vjernici" oko nas, koji se kunu u Allaha/Isusa/krst/kriz/dzamiju/crkvu i sl...
I onda kaze - vjera je cista...
Jeste. Kod nas je vjera cista taman onoliko koliko je potrebno da se pred bogom "ocisti" obraz. Haj' 20 ocenasa/bismila, i oprostice bog. Yeah, right...
U ratu sve sto sam "ukrao", i to iz podruma totalno razrusene kuce, bio je jedan neotpakovan lagani jorgan, kojim sam se kasnije pokrivao i ogrtao na linijama... Ako se osteceni vlasnik javi, rado cu mu to refundirati.
Prevario nikad nikoga nisam ni za zvaku, a pogotovo nekome nesto ukrao, ili na necijoj muci zaradio.
A svakodnevno svi gledamo sta sve rade "najveci vjernici" oko nas, koji se kunu u Allaha/Isusa/krst/kriz/dzamiju/crkvu i sl...
I onda kaze - vjera je cista...
Jeste. Kod nas je vjera cista taman onoliko koliko je potrebno da se pred bogom "ocisti" obraz. Haj' 20 ocenasa/bismila, i oprostice bog. Yeah, right...
-
almir90
#648 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Dozer wrote:Isti sam takav.
I onda kaze - vjera je cista...![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#649 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Manite suplje.
Generalizirate.
Fini ste, ali i u zabludi da sve znate.
Najjaca je prica da svako gleda svoja posla, a dusa u tudju avliju proviriti.
Sve vas se vjera ne tice, a malo, malo, pa po vjeri.
Inace je kod nas objektivnost jaca strana.
Reci za sebe da si dobar covjek, a o drugima konstantno da su losi....tu nesto ne stima
Generalizirate.
Reci za sebe da si dobar covjek, a o drugima konstantno da su losi....tu nesto ne stima
-
almir90
#650 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ja za sebe ne kažem da sam dobar, naravno kao i svako drugi imam minusa i mana koliko hoćeš, imam i pluse naravno nisam skroz loš čovjek. I ovo nije guranje u nosa u tuđe, navodim primjer osoba koje se danas predstavljaju velikim vjernicima. Znam ja za ono kajanje i praštanje, boli me briga, ali mi takav nema šta pametovati, jer se nije odrekao ničega što se nemoralno i kriminalno steklo.Tomahawk11 wrote:Manite suplje.
Generalizirate.