Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
skupljac_zeljeza

#626 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

mirzaaa33 wrote: Možeš i objasniti na osnovu čega tvrdiš da islam napuštaju tek onako a prelaze na islam zbog nekih viših razloga
Pa samo preleti po listi jednih i listi drugih. Ja znam Eminu iz Sarajeva koja se uz rat zaposlila kao medicinska sestra i kada je dobila papire da mora nazad, a ona pređe na katoličanstvo i crkva joj da azil. Šta je bilo sa njom dalje ne znam, ali se nije nikada vratila u Sarajevo. A kakav je interes Kristiane Backer za koju ti nisi nikada čuo, a sve njemačke tv kuće je zovu u svoje emisije kada je tema islam.
skupljac_zeljeza

#627 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Optimus Prime wrote:
To je tvoj subjektivni osjecaj.

Barem sto se tice Evrope, pojacane diskusije se svode samo na eventualne posljedice masovne imigracije iz islamskih zemalja.
Definitivno nije. Ako pratiš medije to više bode oči. Ako ti dođe pod ruku nešto od Lisa Lathe ili Laura Veccia Vaglieri itd, vidjet ćeš kakve su to analize islama.
mirzaaa33

#628 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

skupljac_zeljeza wrote:
mirzaaa33 wrote: Možeš i objasniti na osnovu čega tvrdiš da islam napuštaju tek onako a prelaze na islam zbog nekih viših razloga
Pa samo preleti po listi jednih i listi drugih. Ja znam Eminu iz Sarajeva koja se uz rat zaposlila kao medicinska sestra i kada je dobila papire da mora nazad, a ona pređe na katoličanstvo i crkva joj da azil. Šta je bilo sa njom dalje ne znam, ali se nije nikada vratila u Sarajevo. A kakav je interes Kristiane Backer za koju ti nisi nikada čuo, a sve njemačke tv kuće je zovu u svoje emisije kada je tema islam.
Dobro neka bude, ja stvarno nemam kod sebe nikakve liste konvertita, znam par poznatijih kao što su Ali, Tajson i Jusuf, da ne nabrajam više. Neka si ti uporedio Eminu što je prodala vjeru za papire i gospođu Backer.
Last edited by mirzaaa33 on 19/06/2016 14:42, edited 1 time in total.
m_l

#629 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by m_l »

skupljac_zeljeza wrote:
Bas juce na AJB tekst:

Britanske aristokrate koje su prešle na islam

"Prošlo je nekoliko godina, i slučajno sam se zadesila u Rimu sa nekim italijanskim prijateljima kada me je moj domaćin pitao da li bi željela da posjetim papu. Naravno, bila sam uzbuđena. Kada mi se Njegova svetost odjednom obratila, pitajući me da li sam katolkinja, zastala sam na momenat i odgovorila da sam muslimanka. Ne mogu se pretvarati da znam šta me zaposjelo, jer nisam mislila o islamu dugo godina. Svijeća je upaljena, i tada sam odlučila da čitam i proučavam vjeru."

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/br ... e-na-islam
Kikibombona

#630 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Kikibombona »

skupljac_zeljeza wrote:
Očito je da si preskočio početak moje priče. Pitao sam ako je tačan Hittijev podatak i proanaliziramo šta se desilo u samo posljednjih 50 godina ne možeš to nazvati regresijom ili stagnacijom islama. Može samo neobjektivan. Čak se u literaturi vrti sintagma 'renesansa islama'. Svi pričaju o ekspanziji islama na Orijentu i na Oksidentu. Samo još u Vatikanu nemaš džamija, a sjeti se prije 30 godina koliko ih je bilo u Japanu, Njemačkoj, Americi itd. Čak i na Kubi bolan sada imaš. :mrgreen: Nije to za ibreta kako mediji znaju da napušu, ali ne možeš nazvati i dalje stagnacijom ili regresijom. To je point.

Što se tiče ovih sekti kakva razlika u širenju nakšibendijskog tarikata ili selefizma u odnosu na mormone? Nakšibendije sebe nazivaju muslimanima dok mormoni sebe najispravnijim kršćanima. Samo ne kontam i dalje kako vam mormoni mogu biti paralela za kršćanstvo i islam po bilo čemu. Segmenata ima, ali dometi su smiješni u odnosu na ova dva pravca monoteizma.
To je druze natalitet muslimana. Ekspanzija bi bila da drugi narodi masovno primaju islam.

Islam je u Evropu i Ameriku uvezen zajedno sa jeftinom radnom snagom i izbjeglicama. Kao sto ih je neko uvezao, sutra ih neki fasista moze protjerati. Ne zaboravi da su najgora zla rodjena u Evropi. Prva ekonomska kriza i evropski sovinisti ce za nju traziti krivca. Vidis i sada da se lagano bude evropski nacionalizam/sovinizam. Kao sto muslimani u Saudiji ne bi dozvolili da im krscani preuzmu zemlju i poluge moci, tako ni Evropa nece dozvoliti muslimanima da im demografijom uzmu zemlju i moc. Ove migracije su najava za haos u buducnosti. Svaka vjera tezi dominaciji, jacanju na stetu druge vjere i tu kad tad mora doci do sukoba. Svaka vjera je u korijenu ekspanzionisticka, a ekspanzionizam bilo kojeg predznaka vodi do sukoba.

Razlika je ta sto je Jozef Smit Boziji poslanik a Naksibendi i Abdulvehab obicni ljudi, tvorci sekte. Jozef Smit je u rangu sa Muhamedom, Isusem i Mosom. Ni same naksibendije ne smatraju Naksibendija poslanikom i tvorcem nove vjere, niti selefije Abdulvehaba ili ibn Tejmiju smatraju poslanikom ili tvorcem nove vjere. Mormoni Jozefa Smita dozivljavaju kao poslanika isto kao sto ti Muhameda smatras poslanikom. Potpuno isto. Jozef Smit = Muhamed i Isus. Jozef Smit je bez maca, bez poluga moci, ostvario fascinantan rezultat.
Optimus Prime

#631 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Optimus Prime »

skupljac_zeljeza wrote:
Da, naravno. :-)

Svi koji su napustili islam su to ucinili iskljucivo iz oportunistickih razloga, dok su svi konvertiti na islam to iskljucivo iz uvjerenja.
Muslimani su doista majstori samozavaravanja.

Zasto je Christiane Backer postala muslimanka ne igra ama bas nikakvu ulogu u ovoj diskusiji, mada je iz biografije i ovdje jasno da je njen prelazak na islam bio ulsov da je ozeni milioner Imran Khan, te da je islam danas jedini razlog sto se ta zena jos uvijek pojavljuje u medijima.
mirzaaa33

#632 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Optimus Prime wrote:

Svi koji su napustili islam su to ucinili iskljucivo iz oportunistickih razloga, dok su svi konvertiti na islam to iskljucivo iz uvjerenja.

Zasto je Christiane Backer postala muslimanka ne igra ama bas nikakvu ulogu u ovoj diskusiji, mada je iz biografije i ovdje jasno da je njen prelazak na islam bio ulsov da je ozeni milioner Imran Khan, te da je islam danas jedini razlog sto se ta zena jos uvijek pojavljuje u medijima.
I ne samo to, nego je i u tom periodu zbog ljubavi bila u teškom depresivnom stanju koje je opet napravio taj koji ju je želio prevesti na islam, praktično je uslovio i manipulirao njom godinama. Ljudi u tim situacijama donose razne odluke da bi našli spas.
HardcoreMX

#633 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

mirzaaa33 wrote: Dobro neka bude, ja stvarno nemam kod sebe nikakve liste konvertita, znam par poznatijih kao što su Ali, Tajson i Jusuf, da ne nabrajam više. Neka si ti uporedio Eminu što je prodala vjeru za papire i gospođu Backer.
Red je da covjeka ispostujes,nemoj se vaditi
skupljac_zeljeza

#634 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Kikibombona wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Očito je da si preskočio početak moje priče. Pitao sam ako je tačan Hittijev podatak i proanaliziramo šta se desilo u samo posljednjih 50 godina ne možeš to nazvati regresijom ili stagnacijom islama. Može samo neobjektivan. Čak se u literaturi vrti sintagma 'renesansa islama'. Svi pričaju o ekspanziji islama na Orijentu i na Oksidentu. Samo još u Vatikanu nemaš džamija, a sjeti se prije 30 godina koliko ih je bilo u Japanu, Njemačkoj, Americi itd. Čak i na Kubi bolan sada imaš. :mrgreen: Nije to za ibreta kako mediji znaju da napušu, ali ne možeš nazvati i dalje stagnacijom ili regresijom. To je point.

Što se tiče ovih sekti kakva razlika u širenju nakšibendijskog tarikata ili selefizma u odnosu na mormone? Nakšibendije sebe nazivaju muslimanima dok mormoni sebe najispravnijim kršćanima. Samo ne kontam i dalje kako vam mormoni mogu biti paralela za kršćanstvo i islam po bilo čemu. Segmenata ima, ali dometi su smiješni u odnosu na ova dva pravca monoteizma.
To je druze natalitet muslimana. Ekspanzija bi bila da drugi narodi masovno primaju islam.

Islam je u Evropu i Ameriku uvezen zajedno sa jeftinom radnom snagom i izbjeglicama. Kao sto ih je neko uvezao, sutra ih neki fasista moze protjerati. Ne zaboravi da su najgora zla rodjena u Evropi. Prva ekonomska kriza i evropski sovinisti ce za nju traziti krivca. Vidis i sada da se lagano bude evropski nacionalizam/sovinizam. Kao sto muslimani u Saudiji ne bi dozvolili da im krscani preuzmu zemlju i poluge moci, tako ni Evropa nece dozvoliti muslimanima da im demografijom uzmu zemlju i moc. Ove migracije su najava za haos u buducnosti. Svaka vjera tezi dominaciji, jacanju na stetu druge vjere i tu kad tad mora doci do sukoba. Svaka vjera je u korijenu ekspanzionisticka, a ekspanzionizam bilo kojeg predznaka vodi do sukoba.

Razlika je ta sto je Jozef Smit Boziji poslanik a Naksibendi i Abdulvehab obicni ljudi, tvorci sekte. Jozef Smit je u rangu sa Muhamedom, Isusem i Mosom. Ni same naksibendije ne smatraju Naksibendija poslanikom i tvorcem nove vjere, niti selefije Abdulvehaba ili ibn Tejmiju smatraju poslanikom ili tvorcem nove vjere. Mormoni Jozefa Smita dozivljavaju kao poslanika isto kao sto ti Muhameda smatras poslanikom. Potpuno isto. Jozef Smit = Muhamed i Isus. Jozef Smit je bez maca, bez poluga moci, ostvario fascinantan rezultat.
Opet si tamo nešto preskočio kada sam rekao da me ne zanima kako su se stvorile tolike džamije po svijetu sa naglaskom na Evropu. fakat ili činjenično stanje je da je islam uzeo važno mjesto za samo 50 godina i da nije ni u kakvoj krizi nego u progresiji. Ende.

A što se tiče mormona. Mislim da ne treba više od ovoga šta su oni stvarno. Nekoliko glavnih vjerovanja.
Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana je Božje kraljevstvo na zemlji. Krštenje je neophodno za povratak u Božju prisutnost. Zato se obavlja krštenje za umrle kao što je spomenuo Pavao u Bibliji.
Biblija je riječ Božja.
Isus Krist je Spasitelj i Otkupitelj svijeta.
Otkupljenje od osobnog grijeha može se postići jedino pokornošću vjeri u Isusa Krista, pokajanju, krštenju i primanju dara Duha Svetoga.
mirzaaa33

#635 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Ne vadim se ali idemo već u trolanje teme. Mogu i ja naći i postaviti konvertite sa islama, na kojoj začudo nema Emine iz Švicarske, ali ima nekih doktora islamskih nauka, hodža, naučnika... ali koji je smisao jer će opet nastaviti trubiti svoje.
HardcoreMX

#636 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

opet suplja,nego koje su 3 zelje da vidimo
Kikibombona

#637 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Kikibombona »

skupljac_zeljeza wrote:
asurbanipal wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Pričamo o islamu u tim zemljama u posljednjih 50 godina. Ništa se nije promijenilo?

Jest. Islam će zavladati svijetom, a muslimani će osvojiti Vatikan. Samo se ne zna koja sekta ili mezheb, čekaj da se dogovore.
Ne deveram ja s tim. Ima ih pa nešto k'o zabrinuti. :wink:

http://www.spiegel.de/panorama/erfurt-p ... 45991.html

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dr ... riscanstvo

Da redam još? :mrgreen:
Kojih 500 000 miliona evropskih krscana!?? :D

Ubrajaju se i eskort dame, mlade Britanke koje spavaju po klupama i sl. Kako vjernici ubrajaju i svoj copor i najgoreg olosa kada se treba dokazati 'velicina'... :D :D

U Evropi se krscanstvo pretvorilo u folklor. Nikada vise duhovnosti nece biti. Krscanstvo ce se nazalost u buducnosti koristiti jedino kao instrument politike.
skupljac_zeljeza

#638 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Optimus Prime wrote: Zasto je Christiane Backer postala muslimanka ne igra ama bas nikakvu ulogu u ovoj diskusiji, mada je iz biografije i ovdje jasno da je njen prelazak na islam bio ulsov da je ozeni milioner Imran Khan, te da je islam danas jedini razlog sto se ta zena jos uvijek pojavljuje u medijima.
A jesu li isti motiv imali Leopold Weiss ili Murad Wilfried Hofmann ili Roger Garaudy ili....mogao bih do iftara ih redati. Srčanost sa kojom ta žena po raznim emisijama brani islam od stereotipa je stavlja daleko od intrešdžije i zar nije odlično zarađivala kao moderator MTV-ija. Ne relativizirajte.

mirzaaa33

#639 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

HardcoreMX wrote:opet suplja,nego koje su 3 zelje da vidimo
Opet si dosadan. Nema želja jer nije ispunio traženo.
skupljac_zeljeza

#640 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

mirzaaa33 wrote:Ne vadim se ali idemo već u trolanje teme. Mogu i ja naći i postaviti konvertite sa islama, na kojoj začudo nema Emine iz Švicarske, ali ima nekih doktora islamskih nauka, hodža, naučnika... ali koji je smisao jer će opet nastaviti trubiti svoje.
A ja sam mislio da ti poštuješ riječ. :mrgreen: Sad se izvlačiš, ali nema veze. :mrgreen:
HardcoreMX

#641 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

mirzaaa33 wrote: Opet si dosadan. Nema želja jer nije ispunio traženo.
sve je jasno.djabe pricas.
asurbanipal

#642 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by asurbanipal »

Kikibombona wrote:

Ubrajaju se i eskort dame, mlade Britanke koje spavaju po klupama i sl. Kako vjernici ubrajaju i svoj copor i najgoreg olosa kada se treba dokazati 'velicina'... :D :D

Argument većine ti je glavna pravilnost kod njega, što je naravno u suprotnosti sa slovom Kur'ana. Uvijek su u manjini bili oni koji su (ispravno) vjerovali ili vjeruju, kao i oni koji su razumom obdareni. Priča "što nas ima mašallah" ništa ne potvrđuje i ne pije vode. Te jeftine populističke parole vidjeli smo u zadnjem ratu kao npr. "Srbija do Tokija" ili "Srbi svi i svuda", kao i kod komunista, da će se socijalistička revolucija proširiti cijelim svijetom. Očito je da dotični ima veze sa politikom...
Last edited by asurbanipal on 19/06/2016 15:12, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#643 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

mirzaaa33 wrote:
HardcoreMX wrote:opet suplja,nego koje su 3 zelje da vidimo
Opet si dosadan. Nema želja jer nije ispunio traženo.
Dodaji ti polahko. Pored svih koje sam spomenuo dodaj i Dr. Kjusija koji je prevodeći Kur'an na esperanto postao muslimanom. To su ona vremena kada se još vjerovalo da će esperanto zaživjeti.
skupljac_zeljeza

#644 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

asurbanipal wrote:
Kikibombona wrote:

Argument većine ti je glavna pravilnost kod njega, što je naravno u suprotnosti sa slovom Kur'ana. Uvijek su u manjini bili oni koji su (ispravno) vjerovali ili vjeruju, kao i oni koji su razumom obdareni. Priča "što nas ima mašallah" ništa ne potvrđuje i ne pije vode...

Nađi mi post gdje sam to napisao....vidi što nas ima mašalah. I ti ne pratiš nit priče, a postavio ti konkretno pitanje. Da li je islam u regresiji, progresiji ili stagnaciji? Samo je jedno tačno pa ti izaberi. Ali potrudi se da budeš koliko god možeš objektivan.
Kikibombona

#645 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Kikibombona »

skupljac_zeljeza wrote:
Opet si tamo nešto preskočio kada sam rekao da me ne zanima kako su se stvorile tolike džamije po svijetu sa naglaskom na Evropu. fakat ili činjenično stanje je da je islam uzeo važno mjesto za samo 50 godina i da nije ni u kakvoj krizi nego u progresiji. Ende.

A što se tiče mormona. Mislim da ne treba više od ovoga šta su oni stvarno. Nekoliko glavnih vjerovanja.
Cuj ne zanima te!? :D
Zasto se bavis tom temom ako te ne zanima!?
Zanima te rezultat a ne zanima te ono sto je dovelo do rezultata!
Zanimljivo! :D

Druze moj, svijetom vlada zapadna imperija, koja krscanstvo, koje je potroseno i pregazeno, koristi kao instrument politike. Amerika i sateltiti vladaju svijetom, narocito islamskim zemljama, koje su bogate resursima. Svijet ovakvu dominaciju nikada nije vidio. Zapadni svijet prednjaci u inovacijama, tehnoloskim otkricima, ma svemu... Imaju moc da kreiraju svijet po vlastitim zeljama.

Naseljavanje Evrope muslimanima i uopste migrantima iz razlicitih dijelova svijeta je dio strategije. Imam nekakve sumnje povodom toga. Kako se povecava broj stranaca, paralelno sa tim raste nacionalizam/sovinizam. Daj boze da to izadje na dobro.
asurbanipal

#646 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by asurbanipal »

skupljac_zeljeza wrote: Nađi mi post gdje sam to napisao....vidi što nas ima mašalah. I ti ne pratiš nit priče, a postavio ti konkretno pitanje. Da li je islam u regresiji, progresiji ili stagnaciji? Samo je jedno tačno pa ti izaberi. Ali potrudi se da budeš koliko god možeš objektivan.

Koji islam ? Ši'itski ? Sunnitski ? Ahmedijski ? Paštunski ? Onaj afrički ili evropski sa primjesama bosanskohercegovačkog ? Sve to nekako djeluje zamagljeno, fikcijski. Imaš također sukob na relaciji konzervativaca i liberalnih muslimana. Koji je tu u progresiji a ko u regresiji ?
Optimus Prime

#647 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Optimus Prime »

skupljac_zeljeza wrote:
Optimus Prime wrote: Zasto je Christiane Backer postala muslimanka ne igra ama bas nikakvu ulogu u ovoj diskusiji, mada je iz biografije i ovdje jasno da je njen prelazak na islam bio ulsov da je ozeni milioner Imran Khan, te da je islam danas jedini razlog sto se ta zena jos uvijek pojavljuje u medijima.
A jesu li isti motiv imali Leopold Weiss ili Murad Wilfried Hofmann ili Roger Garaudy ili....mogao bih do iftara ih redati. Srčanost sa kojom ta žena po raznim emisijama brani islam od stereotipa je stavlja daleko od intrešdžije i zar nije odlično zarađivala kao moderator MTV-ija. Ne relativizirajte.

Buraz, i ja cu formalno preci na islam, ako se kakva arapska princeza uda za mene, bez obzira sto i sada odlicno zaradjujem :D
A ostali argumenti su na nivou vrtica.

To sto su neki pojedinci nasli razloge da predju na islam ne igra nikakvu ulogu dok se taj fenomen nalazi na nivou statisticke greske.

I ova je nasla razlog da predje na krcanstvo, ali nesto sumnjam da ti ovdje vidis argument za krscanstvo-
http://www1.cbn.com/cbnnews/us/2016/may ... ristianity

Milioni ljudi na svijetu nadju razloge da izvrse samoubistvo, ali opet niko normalan ne bi izvoukao zakljucak da je samoubistvo dobra stvar.
skupljac_zeljeza

#648 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Kikibombona wrote: Cuj ne zanima te!? :D
Zaista me ne zanima odakle džamija u Mannheimu. Činjenica je da ona tu stoji i da se svaki dan u njoj klanja. Činjenica je i da je nije bilo prije 30 godina. Da li će je biti ne znam jer u Užicu je bilo dosta džamija, a danas nema ni jedne. Zato ih ima negdje više. Bit je da se ne smanjuje broj nego povećava, a niko ih ne pravi da bi držao u njima krompir nego se zna zašto služe. Tema je da će islam biti pokopan. Da li?
skupljac_zeljeza

#649 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

asurbanipal wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Nađi mi post gdje sam to napisao....vidi što nas ima mašalah. I ti ne pratiš nit priče, a postavio ti konkretno pitanje. Da li je islam u regresiji, progresiji ili stagnaciji? Samo je jedno tačno pa ti izaberi. Ali potrudi se da budeš koliko god možeš objektivan.

Koji islam ? Ši'itski ? Sunnitski ? Ahmedijski ? Paštunski ? Onaj afrički ili evropski sa primjesama bosanskohercegovačkog ? Sve to nekako djeluje zamagljeno, fikcijski. Imaš također sukob na relaciji konzervativaca i liberalnih muslimana. Koji je tu u progresiji a ko u regresiji ?
Ne zanima me na hadžu ko je kakvog mezheba ili pravca sve dok sa mnom zajedno u safu klanja i izgovara telbije.
Optimus Prime

#650 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Optimus Prime »

mirzaaa33 wrote:
Optimus Prime wrote:

I ne samo to, nego je i u tom periodu zbog ljubavi bila u teškom depresivnom stanju koje je opet napravio taj koji ju je želio prevesti na islam, praktično je uslovio i manipulirao njom godinama. Ljudi u tim situacijama donose razne odluke da bi našli spas.
I druga zena koju je ozenio nakon razvoda sa Kristijanom Backer, je presla na islam.
Nije mi nikako jasno kako bas uvijek naleti na takve :D

Jest da je doduse, za razliku od Krstijane, expressno napustila islam, nakon sto se razveo.
Locked