"Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
-
Drvenija87
#626 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Bosanski i Hrvatski Srbi, istorijski su Vlasi
Iz knjige koju su potpisala 3 srpska doktora istorijskih nauka: Radovan Samardžić, Rajko Veselinović i Toma Popović, poštena knjiga, ali naravno, strogo zabranjena za širu srpsku javnost. Srbima kao naciji ne daje se na uvid istorija, već im se daju svetosavske bajke.
Knjiga: Istorija srpskog naroda, izdata u Beogradu 1994.
U knjizi, srpski istoričari kažu da su 1636. godine postojali u hrvatskoj Krajini privilegovani i neprivilegovani "Srbi", oni pošteno navode što je u originalnom dokumentu, u kom vidimo da se radi samo o fantomskim "Srbima", riječ je naravno o potpuno drugom narodu. Naravno, te 1636. godine nikakvi Srbi u Hrvatskoj nijesu postojali.
Dakle, radilo se, NE o privilegovanim i neprivilegovanim Srbima, već o privilegovanim i neprivilegovanim Vlasima, to jest u IZVORU se nazivaju Privilegiati Valachi i Priuati Valachi.
Dakle, Vlaški Vojvoda Đurđe godine 1642. odgovara zagrebačkom biskupu na jedan njegov zahtjev. Srpski istoričari kažu za njega i za krajiške pravoslavce da su Srbi, međutim sam Vojvoda Đurđe ne misli tako već odgovara zagrebačkom biskupu:
"da bi Laških sinov ne bilo, puste bi Kraine bile, nego se s nimi Kraine brane i podpiraju i oni su kakti jedan čit. I to dobro znate vaše gospodstvo, da smo jedna bratia, da oni ne mogu prez nas živi biti, kako ti ni mi prez nih.
Tako nemoite nas bantuvati ni burkati Kraine med sobom"
Dalje Vojvoda kaže:
"ja ne možem kraine deržati ar se ona hoće zadovoljiti i fantiti"
To su dakle ti srpski preci zapadno od Drine, koj nijesu bili Srbi, već Vlasi!
I u ovom IZVORU vidimo da tada nema, naravno, nikakvih Srba u Ugarskoj, u Krajini, nikakvi Srbi nijesu bili izbjegli u državu Ugarsku, u hrvatske krajeve i bosanske, radi se o pravoslavnim Vlasima koje je Vuk Karadžić u 19. vijeku proglasio, ćiribućiriba, za Srbe, jednim potezom pera u njegovom čuvenom tekstu SRBI, SVI I SVUDA!
Poglavlje je zanimljivo nosi naziv SRPSKI STATUTI, naravno radi se o imaginarnim fantomskim Srbima, koji tada naravno nijesu, postojali u Ugarskoj, na teritoriji današnje Hrvatske i Bosne. U svim originalnim izvorima vidi se da je riječ o Vlasima.
Vidimo da srpski istoričari duhovito zovu Vlase Srbima, a u ugovoru (koji ipak pošteno prikazuju), je stojalo da se radi o Vlaškoj zajednici, ili opštini to jest o COMMUNITAS VALACHORUM
12 pravoslavaca koje je predvodio Maksim Predojević, 5. oktobra 1630. godine primilo je iz kraljevih ruku privilegie koje su dakle date njima pod VLAŠKIM IMENOM, još jednom VLAŠKOJ ZAJEDNICI, to jest COMMUNITAS VALACHORUM kako pošteno citiraju IZVOR ovi srpski istoričari jer ipak ne žele da se skroz ukake u svoje titule i naučni rad.
Srpski istoričari u sljedećem isječku Vlasima tepaju da su Srbi, iako u izvornim dokumentima u tim vremenima, ne postoji nijedan jedini Srbin u tim krajevima.
Evo, srpski istoričari objašanjavaju kako je kralj Matija formirao kobajagi "srpsku" komisiju, koja se ustvari zvala Vlaška komisija!!!
Srpski istoričari dakle, kažu:
Quote:
Imajući u vidu sasvim porečna gledišta Srba krajišnika i slavonsko-hrvatskih staleža, kralj Matija II je u septembru 1615. odredio četvročlanu tzv. srpsku komisiju (Commissio Valachorum, commissio Valachica, commissio de negotio Valachorum) sa zadatkom da Srbe krajišnike potčini svetovnoj i crkvrnoj vlasteli na korist i opšte narodno dobro ...
Srpski istoričari koji su napisali ovu knjigu, duhovito, na Garašaninovski način, zovu ove Vlahe Srbima, ali pošteno navode što je stojalo u originalnim dokumentima, đe su naravno ti pravoslavni krajišnici nazivani Vlasima.
Ipak su ljudi potrošili godine i godine stječući znanja i titule, ne mogu a da ne navedu što je u originalnom dokumentu.
Recimo ima veljesrpskih istoričara kao što je bio Vladimir Ćorović, koji nikad ne navode što je u originalnom dokumentu, samo pletu svoje svetosavske bajke.
Eto, to vam je još jedan mali dokaz, od hiljada dokaza, ko su bili preci tih sadašnjih hrvatskih i bosanskih Srba.
Preci im nijesu bili Srbi, već pravoslavni Vlasi, etnički Vlasi.
Iz knjige koju su potpisala 3 srpska doktora istorijskih nauka: Radovan Samardžić, Rajko Veselinović i Toma Popović, poštena knjiga, ali naravno, strogo zabranjena za širu srpsku javnost. Srbima kao naciji ne daje se na uvid istorija, već im se daju svetosavske bajke.
Knjiga: Istorija srpskog naroda, izdata u Beogradu 1994.
U knjizi, srpski istoričari kažu da su 1636. godine postojali u hrvatskoj Krajini privilegovani i neprivilegovani "Srbi", oni pošteno navode što je u originalnom dokumentu, u kom vidimo da se radi samo o fantomskim "Srbima", riječ je naravno o potpuno drugom narodu. Naravno, te 1636. godine nikakvi Srbi u Hrvatskoj nijesu postojali.
Dakle, radilo se, NE o privilegovanim i neprivilegovanim Srbima, već o privilegovanim i neprivilegovanim Vlasima, to jest u IZVORU se nazivaju Privilegiati Valachi i Priuati Valachi.
Dakle, Vlaški Vojvoda Đurđe godine 1642. odgovara zagrebačkom biskupu na jedan njegov zahtjev. Srpski istoričari kažu za njega i za krajiške pravoslavce da su Srbi, međutim sam Vojvoda Đurđe ne misli tako već odgovara zagrebačkom biskupu:
"da bi Laških sinov ne bilo, puste bi Kraine bile, nego se s nimi Kraine brane i podpiraju i oni su kakti jedan čit. I to dobro znate vaše gospodstvo, da smo jedna bratia, da oni ne mogu prez nas živi biti, kako ti ni mi prez nih.
Tako nemoite nas bantuvati ni burkati Kraine med sobom"
Dalje Vojvoda kaže:
"ja ne možem kraine deržati ar se ona hoće zadovoljiti i fantiti"
To su dakle ti srpski preci zapadno od Drine, koj nijesu bili Srbi, već Vlasi!
I u ovom IZVORU vidimo da tada nema, naravno, nikakvih Srba u Ugarskoj, u Krajini, nikakvi Srbi nijesu bili izbjegli u državu Ugarsku, u hrvatske krajeve i bosanske, radi se o pravoslavnim Vlasima koje je Vuk Karadžić u 19. vijeku proglasio, ćiribućiriba, za Srbe, jednim potezom pera u njegovom čuvenom tekstu SRBI, SVI I SVUDA!
Poglavlje je zanimljivo nosi naziv SRPSKI STATUTI, naravno radi se o imaginarnim fantomskim Srbima, koji tada naravno nijesu, postojali u Ugarskoj, na teritoriji današnje Hrvatske i Bosne. U svim originalnim izvorima vidi se da je riječ o Vlasima.
Vidimo da srpski istoričari duhovito zovu Vlase Srbima, a u ugovoru (koji ipak pošteno prikazuju), je stojalo da se radi o Vlaškoj zajednici, ili opštini to jest o COMMUNITAS VALACHORUM
12 pravoslavaca koje je predvodio Maksim Predojević, 5. oktobra 1630. godine primilo je iz kraljevih ruku privilegie koje su dakle date njima pod VLAŠKIM IMENOM, još jednom VLAŠKOJ ZAJEDNICI, to jest COMMUNITAS VALACHORUM kako pošteno citiraju IZVOR ovi srpski istoričari jer ipak ne žele da se skroz ukake u svoje titule i naučni rad.
Srpski istoričari u sljedećem isječku Vlasima tepaju da su Srbi, iako u izvornim dokumentima u tim vremenima, ne postoji nijedan jedini Srbin u tim krajevima.
Evo, srpski istoričari objašanjavaju kako je kralj Matija formirao kobajagi "srpsku" komisiju, koja se ustvari zvala Vlaška komisija!!!
Srpski istoričari dakle, kažu:
Quote:
Imajući u vidu sasvim porečna gledišta Srba krajišnika i slavonsko-hrvatskih staleža, kralj Matija II je u septembru 1615. odredio četvročlanu tzv. srpsku komisiju (Commissio Valachorum, commissio Valachica, commissio de negotio Valachorum) sa zadatkom da Srbe krajišnike potčini svetovnoj i crkvrnoj vlasteli na korist i opšte narodno dobro ...
Srpski istoričari koji su napisali ovu knjigu, duhovito, na Garašaninovski način, zovu ove Vlahe Srbima, ali pošteno navode što je stojalo u originalnim dokumentima, đe su naravno ti pravoslavni krajišnici nazivani Vlasima.
Ipak su ljudi potrošili godine i godine stječući znanja i titule, ne mogu a da ne navedu što je u originalnom dokumentu.
Recimo ima veljesrpskih istoričara kao što je bio Vladimir Ćorović, koji nikad ne navode što je u originalnom dokumentu, samo pletu svoje svetosavske bajke.
Eto, to vam je još jedan mali dokaz, od hiljada dokaza, ko su bili preci tih sadašnjih hrvatskih i bosanskih Srba.
Preci im nijesu bili Srbi, već pravoslavni Vlasi, etnički Vlasi.
- General War
#627 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ne, pitam tebe...eto ti kao historicar-povjesnicar odgovori na pitanje sto sam te pitao kad se vec pravis pametan...lijepo sam te upozorio da ne ides u tom pravcu..ali ti citas knjige.mmaar wrote:Tu smo znaci.General War wrote: Ako nije bilo pravoslavlja...koliko je bilo sljedbenika Islama do "dolaska" (mada bas nisu dosli kao turisti) Turaka na prostore BiH?![]()
![]()
Red je da nam sad uletis i sa jos jednim velikosrpskim mitom o tome kako je Crkva Bosanska bila pravoslavna![]()
![]()
-Koliko je bilo Muslimana prije "dolaska" turaka na sadasnji prostor BiH? sta kazu kitabi...eto moze i na neki manji dio od istocne hercegovine..neki grad, selo...ulica...
-
Patriotska_Liga
#628 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Sve go idiot.Banksy wrote:Sve tačno ...
- Edin H.
#629 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Bravo Gradjanski savezPatriotska_Liga wrote:Sve go idiot.Banksy wrote:Sve tačno ...
-
mmaar
#630 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Samo da se razumijemo, nemam nista protiv Vlaha, naroda koji je i u samoj Srbiji prozivljavao uzasnu toruturu od "Dusanovog zakonika" pa do danas kada se preostale neasimilirane Vlahe pokusava asimilitarati, uskatiti im osnovna prava i podvesti ih pod srpstvo, kao sto nemam nista protiv bilo kojeg naroda, ali praviti hajku na covjeka zato sto je upotrijebio jedan tacan i historiografiji utemeljen naziv i to za osobu koja negira Genocid i otvoreno poziva na nove zlocine, a ne praviti hajku zbog takvog i velikog broja predstavnika pravoslavnog stanovnistva u BiH, cije ponasanje, odnos prema Bosnjacima i Hrvatima, kao i otvorena mrznja kojom nas svakodnevno zasipaju, jesu zastrasujuci i nesvojstveni civiliziranom svijetu, to je u najmanju ruku ne samo licemjerno, vec ide uz dlaku takvom diskursu i zlocinackoj politiici.General War wrote: Tog "vlaha" je trebao reci imanom i prezimenom...onako kako je rekao odnosilo se na citav srpski narod...mozda gaf, ako jeste, neka se izvine i idemo dalje..kako rekoh mnogo sam ga postovao (cak mi je dalji rod izgleda) ali kao Tuzlak sam alergican na takve istupe pa da mi je i brat...relativizacija doprinosa srpskog naroda u stavranju BiH pa i u odbrani se ne moze umanjiti djelovanjem idiota iz sopstvenog naroda...a svi smo ih gledajuci istorijski imali u nekom datom trenutku licnog qrcenja.
-
Patriotska_Liga
#631 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Još jedan dokaz da su bošnjački ljevičari veliki srbofili, čim im dirneš u Srbe upale se k'o kutnjaci. Ovaj Ajfon non stop priča o tome kako Hrvati imaju previše političke moću u odnosu na svoj broj, a kad neko u lošem kontekstu spomene Srbe evo mu reakcije. Jugofile srboljube muslimanskog imena treba izbjegavati u širokom luku.Edin H. wrote: Bravo Gradjanski savez
-
m_l
#632 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Jasta, moralne i intelektualne gromade - Pecanin, Mustafic...Banksy wrote:Sve tačno ...
I sta kazu: "navodni duhovni lider", "...se ovakvom izjavom lidera Islamske zajednice direktno potkopava život i budućnost u Bosni i Hercegovini".
-
Drvenija87
#633 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Za sto da se izvinjava?General War wrote: Tog "vlaha" je trebao reci imanom i prezimenom...onako kako je rekao odnosilo se na citav srpski narod...mozda gaf, ako jeste, neka se izvine i idemo dalje..kako rekoh mnogo sam ga postovao (cak mi je dalji rod izgleda) ali kao Tuzlak sam alergican na takve istupe pa da mi je i brat...relativizacija doprinosa srpskog naroda u stavranju BiH pa i u odbrani se ne moze umanjiti djelovanjem idiota iz sopstvenog naroda...a svi smo ih gledajuci istorijski imali u nekom datom trenutku licnog qrcenja.
Tu nema uvrijeda,imaju knjige,historijski dokazi i zapisi.
Ja sam Hrvatica/katolkinja,Hercegovka i BiH je moja domovina!!!
Iskonski podrzavam vaseg reisa Kavazovica,jer je covjek rekao istinu!!
Veoma inteligentan i pametan covjek,odmjeren i velika razlika od onog vaseg bivseg reisa i islamiste Cerica.
Kakvih vas ima u tom vasem bosnjackog narodu,tesko da vas reis Kavazovic ikad ujedini.
Last edited by Drvenija87 on 26/05/2016 00:29, edited 1 time in total.
-
Patriotska_Liga
#634 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
E ako Pećanin nije navodni novinar onda ne znam ko je 
-
Drvenija87
#635 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Pecanin je da ne kazem sto...
-
sarajevoxxxx
#636 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Vlah ili vlašina možeš čuti na pijaci, u kafani, i to valjda kada čovjek govori u nekom bijesu, i obično nosi pogrdno značenje.
Čovjek na funkciji, jednostavno nema smisla i to je to.
Sjeća li se neko one emisije i "kurtona"
bilo je tih lapsusa i ranije (naravno ako se radi o lapsusu).
Sjeća li se neko one emisije i "kurtona"
-
asker
#637 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Umjesto da se reis ugleda na neke Nusre i ostale demokratske snage u Siriji i Iraku, on ovakosarajevoxxxx wrote:Vlah ili vlašina možeš čuti na pijaci, u kafani, i to valjda kada čovjek govori u nekom bijesu, i obično nosi pogrdno značenje.
Sjeća li se neko one emisije i "kurtona"bilo je tih lapsusa i ranije (naravno ako se radi o lapsusu).
- General War
#638 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Nisam ja Bosnjak, ali porodicno stablo je sareno...nejseDrvenija87 wrote:Za sto da se izvinjava?General War wrote: Tog "vlaha" je trebao reci imanom i prezimenom...onako kako je rekao odnosilo se na citav srpski narod...mozda gaf, ako jeste, neka se izvine i idemo dalje..kako rekoh mnogo sam ga postovao (cak mi je dalji rod izgleda) ali kao Tuzlak sam alergican na takve istupe pa da mi je i brat...relativizacija doprinosa srpskog naroda u stavranju BiH pa i u odbrani se ne moze umanjiti djelovanjem idiota iz sopstvenog naroda...a svi smo ih gledajuci istorijski imali u nekom datom trenutku licnog qrcenja.
Veoma inteligentan i pametan covjek,odmjeren i velika razlika od onog vaseg bivseg reisa i islamiste Cerica.
Kakvih vas ima u tom vasem bosnjackog narodu,tesko da vas reis Kavazovic ikad ujedini.
Da li bi ti reagovala recimo kada bi reis kazao da u Ahmicima ne smije da bude skutor ili kamenjar (od volje ti sa epitetima) kao nacelnik opstine (eto da su ahmici opstina)? je li to istina ili samo za srbe se pika? Bosna je puna istina....ovakve izjave ne ujedinjuju samo bosnjake vec i one na koje se obraca sto ispadne prilicno kontraproduktivno... osim ako nije to i cilj zapravo...a jeste sve upucuje na to.
-
Zgoljo
#640 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Da,to su oni sa pokvarenim softverom.skupljac_zeljeza wrote:Očekivano od Suljagića, Bajtala i Mustafića. Slični komentari i kolumne slijede i od Brkana, Štukana i Kazaza ako već ne postoje.Banksy wrote:Sve tačno ...
-
Zgoljo
#641 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Definitivno su nas najveci problem.Od Tunje Filipovica,Adil bega preko Izetbegovica,Slucajnog prolaznika do ovih pomenutih gore.Patriotska_Liga wrote:Još jedan dokaz da su bošnjački ljevičari veliki srbofili, čim im dirneš u Srbe upale se k'o kutnjaci. Ovaj Ajfon non stop priča o tome kako Hrvati imaju previše političke moću u odnosu na svoj broj, a kad neko u lošem kontekstu spomene Srbe evo mu reakcije. Jugofile srboljube muslimanskog imena treba izbjegavati u širokom luku.Edin H. wrote: Bravo Gradjanski savez
Misterija mi je od kuda to poltronstvo i taj mazohizam.
- Matzan
#642 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Drvenija87 wrote:Za sto da se izvinjava?General War wrote: Tog "vlaha" je trebao reci imanom i prezimenom...onako kako je rekao odnosilo se na citav srpski narod...mozda gaf, ako jeste, neka se izvine i idemo dalje..kako rekoh mnogo sam ga postovao (cak mi je dalji rod izgleda) ali kao Tuzlak sam alergican na takve istupe pa da mi je i brat...relativizacija doprinosa srpskog naroda u stavranju BiH pa i u odbrani se ne moze umanjiti djelovanjem idiota iz sopstvenog naroda...a svi smo ih gledajuci istorijski imali u nekom datom trenutku licnog qrcenja.
- Matzan
#643 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
.Patriotska_Liga wrote:E ako Pećanin nije navodni novinar onda ne znam ko je
Pećanin je navodni insan.
- dobojlija81
#644 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Reis je zapravo uvrijedio Vlahe.
-
IMT25
#645 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Za sto da se izvinjava?
Kakvih vas ima u tom vasem bosnjackog narodu,tesko da vas reis Kavazovic ikad ujedini.[/quote]
Drvenija 87, je li ovo neka zezancija, vjerujem da jeste. Odmjereni i inteligentni, tolerantni i mirotvorni reis je pokazao najgore moguće lice dvolične, begovske minder-politike, koja svojata i Bosnu i Hercegovinu ustvari vidi kao muslimanski kalifat, a vlahe, vjerovatno i latine smatra za raju, koja treba da bega ukrki na leđa i nosi, ako se begu tako prohtije, npr. na džumu. Ništa nije opasnije po stabilnost i ovako labilne BiH države od toga.
Kakvih vas ima u tom vasem bosnjackog narodu,tesko da vas reis Kavazovic ikad ujedini.[/quote]
Drvenija 87, je li ovo neka zezancija, vjerujem da jeste. Odmjereni i inteligentni, tolerantni i mirotvorni reis je pokazao najgore moguće lice dvolične, begovske minder-politike, koja svojata i Bosnu i Hercegovinu ustvari vidi kao muslimanski kalifat, a vlahe, vjerovatno i latine smatra za raju, koja treba da bega ukrki na leđa i nosi, ako se begu tako prohtije, npr. na džumu. Ništa nije opasnije po stabilnost i ovako labilne BiH države od toga.
-
Kat
#646 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ne znam sta se bune , pa sami su ispjevali pjesme o vlasima i vlajnama.
- SkyLimit
#647 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Kako ustanovismo, svi mi u BiH smo pomalo Vlasi, neki više neki manje.
Znate po čemu prepoznati osobu koja ima izraženo vlaško porjeklo?
Ako je: tamnije boje kože, kose i očiju, izraženih obrva, snažne građe, stalno namršten, agresivan, ratoboran, ohol, zao. To je Vlašina na kvadrat. I ima ih takvih i među Srbima, i među Hrvatima a i među Bošnjacima usput rečeno.
Ako je: tamnije boje kože, kose i očiju, izraženih obrva, snažne građe, stalno namršten, agresivan, ratoboran, ohol, zao. To je Vlašina na kvadrat. I ima ih takvih i među Srbima, i među Hrvatima a i među Bošnjacima usput rečeno.
- Gojeni H
#648 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
A ti bio na dzumanskim hutbama u sve u jednnom dzematu u Bosni pa znas?Kikibombona wrote:Dobro rece uvazeni kolega Saxxx, klerici su u talu sa mafijaskom hobotnicom. Zajedno se druze za vrijeme blagdana, klerici urgiraju za njih kod naroda - ovi im se oduzuju donacijama. Nikada kriminalce nisu otvoreno prozvali. Oni su zajedno sa politikom najturliji dio bosanskog drustva. A drustvo je trulo u cjelosti, nista pozitivno nema, na tim 'visokim nivoima'.Gojeni H wrote:
A o cemu da prica, kojom nogom se ulazi u halu, izlazi iz kuce, te smije li gospoja sama iz Tuzle do Zenice, i slicna pitanja od zivotne vaznosti za opstanak Bosnjaka, te moralnu cistocu zajednice?
Izvini, ne druzim se s negativcima
- mO k3
#649 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Bošnjaci su još mladi učimo ...Connaisseur Karlin wrote:Problem je VERBALNO HRAKANJE ,a nijedna strana ne pokusava svojim civiliziranim primmjerom i radom postati pozitivan primjer hrakacima suprotne strane.mO k3 wrote:Kada dodik i kompanija hraknu po muslimanima nije tema bas toliko aktivna , ali kada bosnjo nesto loše kaže i to jednom u godini onda se takmicite ko će vise komentara napisati
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#650 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”SkyLimit wrote:Kako ustanovismo, svi mi u BiH smo pomalo Vlasi, neki više neki manje.
» SkyLimit
mjesec
uistinu se pitam, pročitate li ikad to što napišete...