Bihać / V Korpus A RBiH

Post Reply
bingov buraz

#626 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by bingov buraz »

selo Koprivna na putu S.Most -Prijedor je bila linija razgranicenja na dan potpisivanja primirja,kasnije je to selo zamjenjeno za jedno selo u opcini Kljuc,na putu Stari Majdan-Ljubija razgranicenje je u selu Stara Rijeka,ne sumnjam da je bilo izleta i blize Prijedoru ali organizovano oslobodjanje sa ucvrscivanjem polozaja znaci prave linije su tu,ako su neki izvidjaci i prisli blize to ipak nije dovoljno,za tu Alisicku klisuru prvi put cujem a cuo bi sigurno,srpska propaganda
eduscho

#627 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by eduscho »

Djuro11,

ovo za G Ljubiju mi je pricao prijatelj kod kojeg sam odsjeo taj dan,ako laze on (a nije imao razloga), lazem i ja. Tacno se tako ide s glavne ceste izmedju Sane i Prijedora, taj Milin BIrt (gdje onaj pjevac Malovcic ima kucu i kafanu-diskoteku), zatim Stari Majdan, Stara Rijeka, Ljubija i onda prije Prijedora ima prikljucak opet na glavnu pomenutu cestu Sana - Prijedor. S tim da je ovaj pravac preko Ljubije jako slaba cesta (barem kad sam ja isao tamo), puno rupa i lokvi i vidi se ona crvena zemlja od zeljezne rude, a i sama varos mi je djelovala kao ghost town, sve nesto mracno i sivo i puno onih baba u crnini.

S druge strane prema Novom sam isao sve do pred Suhaču, znači jos nakon Budimlic Japre. Odatle imas jos dva sela i kod Blagaja izbijas na magistralnu cestu Novi - Prijedor (to ti je ono prvo selo gdje imas dvije dzamije poslije Novog kada vozis za Prijedor). Novi je bio u dometu naseg i pjesadijskog naoruzanja i artiljerije, a Hrvati ga gledali preko Une iz Dvora i Matijevica. Ovaj dio oko doline Japre sam zapamtio po nekoj ludoj babi sto nam je stalno dolazila i vikala da bjezimo jer idu Turci (mislila da smo mi cetnici). Takodjer sam dobro upamtio jednu kucu gdje smo onako gladni naisli na veliki lonac pun mladog sira i kajmaka, a na stolu jos vruca pogaca, ali niko nije imao muda zagrabiti kasikom - bojali se da je otrovano. Onda se sjetimo i ostavimo lonac pod krevet, a u jednu manju zdjelu izvadimo malo i kad su naisli nekakvi civili - radni vod cini mi se - pustimo njih da pojedu, mi se pravili k'o nismo gladni. Kad smo vidjeli nakon nekog vremena da nisu popadali mrtvi mi se fatimo onog lonca i pogace i brale za 5 min olizan, nije ga ni trebalo prati poslije. Nazalost Novi nazalost nismo oslobodili, bila mu je namijenjena drukcija sudbina, kao i Prijedoru. Od 23/09/95 smo se okrenuli i nazad do Petrovica i Arapuse, utvrdili liniju i cekali Dayton. Kad je ozvanicen kraj rata, napili se ko stoka i pucali svu noc od dragosti, gori cijela linija tucemo mi , tuku cetnici - ali ovaj put svi u zrak, od srece. Senlucilo se do zore.
lajkujMe

#628 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by lajkujMe »

eduscho wrote:Djuro11,

ovo za G Ljubiju mi je pricao prijatelj kod kojeg sam odsjeo taj dan,ako laze on (a nije imao razloga), lazem i ja. Tacno se tako ide s glavne ceste izmedju Sane i Prijedora, taj Milin BIrt (gdje onaj pjevac Malovcic ima kucu i kafanu-diskoteku), zatim Stari Majdan, Stara Rijeka, Ljubija i onda prije Prijedora ima prikljucak opet na glavnu pomenutu cestu Sana - Prijedor. S tim da je ovaj pravac preko Ljubije jako slaba cesta (barem kad sam ja isao tamo), puno rupa i lokvi i vidi se ona crvena zemlja od zeljezne rude, a i sama varos mi je djelovala kao ghost town, sve nesto mracno i sivo i puno onih baba u crnini.

S druge strane prema Novom sam isao sve do pred Suhaču, znači jos nakon Budimlic Japre. Odatle imas jos dva sela i kod Blagaja izbijas na magistralnu cestu Novi - Prijedor (to ti je ono prvo selo gdje imas dvije dzamije poslije Novog kada vozis za Prijedor). Novi je bio u dometu naseg i pjesadijskog naoruzanja i artiljerije, a Hrvati ga gledali preko Une iz Dvora i Matijevica. Ovaj dio oko doline Japre sam zapamtio po nekoj ludoj babi sto nam je stalno dolazila i vikala da bjezimo jer idu Turci (mislila da smo mi cetnici). Takodjer sam dobro upamtio jednu kucu gdje smo onako gladni naisli na veliki lonac pun mladog sira i kajmaka, a na stolu jos vruca pogaca, ali niko nije imao muda zagrabiti kasikom - bojali se da je otrovano. Onda se sjetimo i ostavimo lonac pod krevet, a u jednu manju zdjelu izvadimo malo i kad su naisli nekakvi civili - radni vod cini mi se - pustimo njih da pojedu, mi se pravili k'o nismo gladni. Kad smo vidjeli nakon nekog vremena da nisu popadali mrtvi mi se fatimo onog lonca i pogace i brale za 5 min olizan, nije ga ni trebalo prati poslije. Nazalost Novi nazalost nismo oslobodili, bila mu je namijenjena drukcija sudbina, kao i Prijedoru. Od 23/09/95 smo se okrenuli i nazad do Petrovica i Arapuse, utvrdili liniju i cekali Dayton. Kad je ozvanicen kraj rata, napili se ko stoka i pucali svu noc od dragosti, gori cijela linija tucemo mi , tuku cetnici - ali ovaj put svi u zrak, od srece. Senlucilo se do zore.
hahhahahaha al ste ludi jbt sta da je fkt bilo otrovano pocrkali bi civili...
eduscho

#629 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by eduscho »

Znaš onu reklamu što je vrte na TVu: Kad si gladan nisi svoj...
sulejman1

#630 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

Pa šta je ovo niko ništa ne piše, :zzzz:
FIDELCA

#632 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by FIDELCA »

sulejman1

#633 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

Kada neće bošnjački političari da govore o svojim najboljim jedinicama, neka pričaju srpski političari. Ovo je samo dokaz koliko smo mi nedorasli kao narod, da naš običan čovjek iz drugih krajeva BiH od bošnjačkih neprijatelja saznaje ko je Izet Nanić i 505 :?
sulejman1

#634 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

FIDELCA wrote:
S tim da Izet Nanić nije bio rezervi oficir već aktivni oficir JNA rod vojske RV PVO, koliko mi je poznato komandovao je raketnom jedinicom
sulejman1

#635 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

FIDELCA wrote:
Da li je bio specijalac JNA antiteroristička jedinica Kobre nije mi poznato, ali se ne bih začudio da je bio i i tu ;-)
sulejman1

#636 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

:bih: :bih: :bih:
Max Bunker

#637 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Max Bunker »

U ovome snimku spominju Bosanski Novi, pa mi to baš nije jasno
sulejman1

#638 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

Bosanski Novi je bio uzet od strane 5 korpusa u operaciji Sana 95, pa je izgubljen, bezveze, loša reakcija komande korpusa :izet:
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#639 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Woody »

Image

5. Korpus NIKADA (ponavljam - NIKADA) nije došao do Bos. Novog, odn. dalje sjeverno od Bos. Otoke. Ali to jesu uradili 1. i 2. Gardijska brg. HV-a (a nešto čisto sumnjam i da su uspjeli da bi dozvolili ARBIH izlaz na Savu isto k'o što su ih otjerali i sa Oštrelja) i... dobili po guzici:
Operacija “Una”, sa stanovišta hrvatskih žrtava, jedna je od najtragičnijih vojnih akcija HV-a koju je osobno zapovijedio Franjo Tuđman, a na prijedlog ministra obrane Gojka Šuška povjerivši je samo nekolicini visoko rangiranih časnika i to generalu Vinku Vrbancu, admiralu Davoru Domazetu Loši i generalu Anti Gotovini. Najbliži Tuđmanov krug suradnika odlučio je pokrenuti akciju “Una” tijekom noći iznenada bez konzultacija s američkim saveznicima koji su samo tjedan dana prije zaustavili daljnji prodor HV-a prema Banjoj Luci. Hrvatski prodor u Banja Luku značio bi tada u političkom strateškom smislu destabilizaciju Slobodana Miloševića u Srbiji koji je tada na zapadu slovio kao ključna figura i pregovarač sklon konačnom završetku ratova na Balkanu što je međunarodnoj zajednici bila najvažnija stvar.
A kako su dobili po guzici? Pa tako što se "iza brda" pojavilo pojačanje od 14.000 Prijedorčana puk. R. Željaje sa pridruženih 2.000 Arkanovaca i Crvenih Beretki uz nešto "sitne" podrške MIG-ova i Super-Galebova sa Batajnice. U isto vrijeme počinje da se klima i tek uzeti Ključ pod napadom puk. M. Lazića i njegove 16. MtBr, Arkanovaca, Crvenih Beretki, Specijalne policije PC-a i 1. Oklopne brigade toliko da se otrčalo po pomoć HV-a (bio, vidio, čuo).

A ko ne vjeruje, eno mu kabina i ova karta pa neka proba:

Image
Drinski

#640 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Drinski »

Woody wrote: A kako su dobili po guzici? Pa tako što se "iza brda" pojavilo pojačanje od 14.000 Prijedorčana puk. R. Željaje sa pridruženih 2.000 Arkanovaca i Crvenih Beretki uz nešto "sitne" podrške MIG-ova i Super-Galebova sa Batajnice. U isto vrijeme počinje da se klima i tek uzeti Ključ pod napadom puk. M. Lazića i njegove 16. MtBr, Arkanovaca, Crvenih Beretki, Specijalne policije PC-a i 1. Oklopne brigade toliko da se otrčalo po pomoć HV-a (bio, vidio, čuo).
ti si stvarno zanimljiv lik.
swanfilter

#641 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by swanfilter »

Woody, ne blamiraj se ... 14.000 ovih, 2.000 onih, par hiljada tamo nekih ... Srbi onih dana nisu mogli sastaviti dvije cete u kakvom rasulu su bili. I, 5. Korpus je prosisao Otoku, Blatnu i bio u predgrađu B. Novog. Za...ali Hrvati sa onom svojom vratolomijom od akcije preko Une, nakon toga vec padali dogovori ... Al, ponavljam, ove tvoje hiljade vojnika su mozda sabrali na papiru ..
Comanche

#642 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Comanche »

Ma pustite Woody-a.....On samo voli da kontrira....izbacuje neke podatke koji na prvu i imaju smisla, ali onda malo razmislis i vidis da on samo lupa....Istina je da su srbi doveli pojacanje i potisnuli armiju kod kljuca ali nema tu govora o velikom broju jedinica, jer su one bile na Manjaci okrenute prema HV....Da je armija imala bolju kordinaciju i da je kojim slucajem napala bilo gdje u sjevernoj ili istocnoj Bosni, linije bi pukle jer rezervi vise nisu imali....Kad su povukli 16. i Sansku brigadu sa koridora i poslali pantere prema HV-u, koridor se mogao presjeci i tek onda bi nastao krkljanac....Ali sta bi bilo kad bi bilo....
rile3

#643 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by rile3 »

swanfilter wrote:Woody, ne blamiraj se ... 14.000 ovih, 2.000 onih, par hiljada tamo nekih ... Srbi onih dana nisu mogli sastaviti dvije cete u kakvom rasulu su bili. I, 5. Korpus je prosisao Otoku, Blatnu i bio u predgrađu B. Novog. Za...ali Hrvati sa onom svojom vratolomijom od akcije preko Une, nakon toga vec padali dogovori ... Al, ponavljam, ove tvoje hiljade vojnika su mozda sabrali na papiru ..
Istina 5 korpus je dosao do blatne do rudica i ne dalje do nadvoznjaka i poslije su se povukli 5 korpus nije usao u bosanski novi mada je novi tih dana bio prazan znaci 3-4 dana potpuno prazan srbi kad su skuzili da niko ni hv ni 5 korpus nije usao u novi vratili su se kakvih 14 000 hiljada prijedorcana kakvih 2 000 arkanovaca jest arkanovaca tad bilo tu ali mnogo manje pozz od novljanina
bingov buraz

#644 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by bingov buraz »

14 000 Prijedorcana veli :mrgreen:
Smanjuj ribu nastradace djeca.

HV nije nikog otjerao sa Ostrelja i to je laz.
sulejman1

#645 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

Na oštrelju je bio manji sukob 5 korpusa i HV, došlo do zabune, koliko mi je poznato u tom okršaju deblji kraj je izvukla HV, ali to je nebitno. Ko do sad nije znao, žalosni Wudy je srbin koji se predstavlja kao Bošnjak. U ratu je bi pripadnik nekakvog interventnog voda VRS, nije tako opasan samo voli da priča :D
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#646 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Woody »

sulejman1 wrote:Na oštrelju je bio manji sukob 5 korpusa i HV, došlo do zabune, koliko mi je poznato u tom okršaju deblji kraj je izvukla HV, ali to je nebitno. Ko do sad nije znao, žalosni Wudy je srbin koji se predstavlja kao Bošnjak. U ratu je bi pripadnik nekakvog interventnog voda VRS, nije tako opasan samo voli da priča :D
Uh, jebo te... Otkrio si me i sasvim razobličio. Šta da radim sad? Ne mogu više pisati po forumu :sad:

Image

Ma, šalim se ja bolan moj @sulejman1. Pa đe bi ja prest'o... estakfirulah. Još ću ja bit' ovdje da postavljam "nezgodna" pitanja i postove, inshallah.

No, da vrnem malo na temu. Nagradno pitanje:
...Mi smo oko ponoci i oslobodli Bosanski Petrovac i komdantu 501.brigade naradjeujem da nastavi napad pravcem Bos.Petrovac-Kljuc.Bataljon VP sa izvidjackom cetom da krene odmah prema Ostrelju i oni su krenuli. Mislio sam da Hrvati nisu zauzeli Drvar prije nego sto su ga stvarno zauzeli, pa smo krenuli tamo i do sukoba je doslo ujutro kada smo se sreli s Hrvatima koji su isli pravcem Drvar-Ostrelj-Bos.Petrovac i vec su bili na Ostrelju."

...jednice 5.Korpusa nastavljaju dalje i primjecuju nepoznatu vojsku u koloni prema Kolunicu. Pored Ostrelja je doslo do sukoba i razvile su se zestoke borbe koje su trajale do 12.00 sati. Te nepoznate snage su bile zaustavljene a zatim i potisnute ka Ostrelju a zatim je iz pravca Ostrelja granatiran i Bos.Petrovac. Procjene su bile da se to VRS izvlaci sa tog pravca i da treba sprijeciti njen prodor prema Bos.Petrovcu...tek onda je na trazenje komande doslo do potvrde radio vezom podatke o rasporedu HV i dobijena je konfirmacija da je to HV. Odmah su prestale borbe i granatiranje Bos.Petrovca a zatim je doslo i do susreta HV casnika na celu sa brigadirom Krsticevicem u Bos.Petrovcu sa Dudakovicem i tek je tada data linija prednjeg kraja odbrane HV na tom pravcu koja je isla linijom Ostrelj-Klekovaca-Bisoja. Konstantovani su znatni obostrani gubici. Jednice 5.Korpusa su u toj nesretnoj izmjeni varte imali 3 poginula i 10 ranjenih.
Ako je HV "izvukao deblji kraj" na Oštrelju, kako to osta' njihova kasarna sve do demilitarizacije? Ha?

Odgovor pošalji na: 7. ili 4. gardijska brigada HV-a, MORH, Sarajevska cesta 7, 10000, Zagreb, Croatia

Živ ti meni bio i da ne zaboravim pozdrav domovini :thumbup:
sulejman1

#647 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

Woody wrote:
sulejman1 wrote:Na oštrelju je bio manji sukob 5 korpusa i HV, došlo do zabune, koliko mi je poznato u tom okršaju deblji kraj je izvukla HV, ali to je nebitno. Ko do sad nije znao, žalosni Wudy je srbin koji se predstavlja kao Bošnjak. U ratu je bi pripadnik nekakvog interventnog voda VRS, nije tako opasan samo voli da priča :D
Uh, jebo te... Otkrio si me i sasvim razobličio. Šta da radim sad? Ne mogu više pisati po forumu :sad:

Image

Ma, šalim se ja bolan moj @sulejman1. Pa đe bi ja prest'o... estakfirulah. Još ću ja bit' ovdje da postavljam "nezgodna" pitanja i postove, inshallah.

No, da vrnem malo na temu. Nagradno pitanje:
...Mi smo oko ponoci i oslobodli Bosanski Petrovac i komdantu 501.brigade naradjeujem da nastavi napad pravcem Bos.Petrovac-Kljuc.Bataljon VP sa izvidjackom cetom da krene odmah prema Ostrelju i oni su krenuli. Mislio sam da Hrvati nisu zauzeli Drvar prije nego sto su ga stvarno zauzeli, pa smo krenuli tamo i do sukoba je doslo ujutro kada smo se sreli s Hrvatima koji su isli pravcem Drvar-Ostrelj-Bos.Petrovac i vec su bili na Ostrelju."

...jednice 5.Korpusa nastavljaju dalje i primjecuju nepoznatu vojsku u koloni prema Kolunicu. Pored Ostrelja je doslo do sukoba i razvile su se zestoke borbe koje su trajale do 12.00 sati. Te nepoznate snage su bile zaustavljene a zatim i potisnute ka Ostrelju a zatim je iz pravca Ostrelja granatiran i Bos.Petrovac. Procjene su bile da se to VRS izvlaci sa tog pravca i da treba sprijeciti njen prodor prema Bos.Petrovcu...tek onda je na trazenje komande doslo do potvrde radio vezom podatke o rasporedu HV i dobijena je konfirmacija da je to HV. Odmah su prestale borbe i granatiranje Bos.Petrovca a zatim je doslo i do susreta HV casnika na celu sa brigadirom Krsticevicem u Bos.Petrovcu sa Dudakovicem i tek je tada data linija prednjeg kraja odbrane HV na tom pravcu koja je isla linijom Ostrelj-Klekovaca-Bisoja. Konstantovani su znatni obostrani gubici. Jednice 5.Korpusa su u toj nesretnoj izmjeni varte imali 3 poginula i 10 ranjenih.
Ako je HV "izvukao deblji kraj" na Oštrelju, kako to osta' njihova kasarna sve do demilitarizacije? Ha?

Odgovor pošalji na: 7. ili 4. gardijska brigada HV-a, MORH, Sarajevska cesta 7, 10000, Zagreb, Croatia

Živ ti meni bio i da ne zaboravim pozdrav domovini :thumbup:
Oštrelj je valjda administartivna granica kantona, to ti je Wudy politika odredila, ne vojska. Ali vidim ja da ti imaš potencijala da radiš u Dodikovim obavještajnim krugovima, jer vidim da izučavaš Bošnjačku kulturu, ako već nisi na poslu.Znači od pripadnika interventnog voda do obavještajca, napredak nema šta. Ali ne sekiraj se, neću više o tvojim obavještajnim aktivnostima, da se raja neprepadne
bdzs

#648 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by bdzs »

@woody ako te interesuje kako su se drzali momci u crnim uniformama moram te razocarati. Nismo ih mogli stici do Bronzanog majdana :bih:
LBVIEW

#649 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by LBVIEW »

Woody wrote:Image

5. Korpus NIKADA (ponavljam - NIKADA) nije došao do Bos. Novog, odn. dalje sjeverno od Bos. Otoke. Ali to jesu uradili 1. i 2. Gardijska brg. HV-a (a nešto čisto sumnjam i da su uspjeli da bi dozvolili ARBIH izlaz na Savu isto k'o što su ih otjerali i sa Oštrelja) i... dobili po guzici:
Operacija “Una”, sa stanovišta hrvatskih žrtava, jedna je od najtragičnijih vojnih akcija HV-a koju je osobno zapovijedio Franjo Tuđman, a na prijedlog ministra obrane Gojka Šuška povjerivši je samo nekolicini visoko rangiranih časnika i to generalu Vinku Vrbancu, admiralu Davoru Domazetu Loši i generalu Anti Gotovini. Najbliži Tuđmanov krug suradnika odlučio je pokrenuti akciju “Una” tijekom noći iznenada bez konzultacija s američkim saveznicima koji su samo tjedan dana prije zaustavili daljnji prodor HV-a prema Banjoj Luci. Hrvatski prodor u Banja Luku značio bi tada u političkom strateškom smislu destabilizaciju Slobodana Miloševića u Srbiji koji je tada na zapadu slovio kao ključna figura i pregovarač sklon konačnom završetku ratova na Balkanu što je međunarodnoj zajednici bila najvažnija stvar.
A kako su dobili po guzici? Pa tako što se "iza brda" pojavilo pojačanje od 14.000 Prijedorčana puk. R. Željaje sa pridruženih 2.000 Arkanovaca i Crvenih Beretki uz nešto "sitne" podrške MIG-ova i Super-Galebova sa Batajnice. U isto vrijeme počinje da se klima i tek uzeti Ključ pod napadom puk. M. Lazića i njegove 16. MtBr, Arkanovaca, Crvenih Beretki, Specijalne policije PC-a i 1. Oklopne brigade toliko da se otrčalo po pomoć HV-a (bio, vidio, čuo).

A ko ne vjeruje, eno mu kabina i ova karta pa neka proba:

Image
De si ti to bio Woody,da nisi medu onim 'erojima sto ostavise pontonski most na Sani, ili mozda medu onima sto su ih,jednog po jednog, istjeravali iz zgrade Poste u Sanskom Mostu? :D Za dlaku si izbjegao smrt sakrivsi se u traktorsku prikolicu punu srpskije vojnicke "nejaci" koju su na prevaru,iz zasjede :D , ubili islamisti iz 505-e kad se godinu dana ranije krenulo u u oslobadanje vekovnih srpskijeh krajeva - Buzima i okolice, i to ti nije bilo dosta vec si opet s crnim rokovnikom u ruci stao na branik srpstva i otadzbine. Sto ti je istinski vitez i borac za pravdu koji se posvetio rasvjetjlavanju islmistickih podvala i evidentiranju zuluma nad nejaci. :D
bdzs

#650 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by bdzs »

Da te podsjetim @woody to je onaj mostobran na rijeci Sani u selu Vrhpolje, sjecas se tu nije ostalo bosnjacko uho, a mi smo vas cekali u Kamicku, bilo je vatreno a bogami nismo vas mogli stici kasnije do Bronzanog majdana
Post Reply