CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanjarko

#626 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by Sanjarko »

Pao je sistem odavno. Samo se jos nije urusio.
emric

#627 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by emric »

Njanjavi wrote:Treba uzeti u obzir da je poslije bjega iz banjaluke zavrsio u mudzahedinima, ko zna kako su mu oni isprali psihu i sta je on zahatorio materi pa je roknuo.
Maltretiran je u Banjoj Luci, gdje je rat dočekao kao 16-godišnjak, pa je 1994. izbjegao u Hrvatsku, a u Bosnu se vratio zadnja tri mjeseca rata i tek toliko bio pripadnik odreda El Mudžahid, od septembra 1995.

Ostalo je pokazatelj nedostatka države, zbog kojeg je ostao "nezbrinut" i postao opasnost.

U suštini, tužna priča na sto načina. Možda se moglo nešto preventivno uraditi godinama unazad, ali eto nije.
Muhamed Đakmić

#629 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by Muhamed Đakmić »

:lol: Ima ih i po facebooku desetine koji su dali ključnu informaciju :D
Benq

#630 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by Benq »

Muhamed Đakmić wrote: :lol: Ima ih i po facebooku desetine koji su dali ključnu informaciju :D
Tako je uvijek bilo :D.
Dr. Kuca

#631 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by Dr. Kuca »

Pa ovako nam je sve u drzavi. Ne znam ja idi kod onog tamo :lol: :lol:
piupiu

#632 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by piupiu »

bosan wrote:Ja mislio ova nasa murija zna samo virit iz zbunja sa radarom al et znaju nekog i roknut . Ovaj zivot je surov . Zao mi je njegovih zrtava al nekako zao mi je i njeg , kako god al nije on bio sav svoj nikako . Valja bolan ubit svoju mater , znate kako covjek mora biti bolestan da tako nesto ucini . Nema opravdanja ni za druge zrtve ali neko je tu veliku gresku napravio izgleda ponajmanje je njegova .
Ne mora biti bolestan. Može jednostavno biti psihopata. Totalni nedostatak empatije. Boli ga dupe što je ubio. Nerijetko mu to pričinjava i zadovoljstvo. Psihopatija nije bolest, već ime za poremećaj ličnosti (novija istraživanja kažu da im je struktura mozga drugačija). Za psihopate se zna da je gotovo sigurno da će nakon odležane kazne za krivično djelo ponoviti krivično djelo, jer ne reaguju na kaznu kao ostali ljudi. To se ne liječi.
cyprus

#633 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by cyprus »

piupiu wrote:
bosan wrote:Ja mislio ova nasa murija zna samo virit iz zbunja sa radarom al et znaju nekog i roknut . Ovaj zivot je surov . Zao mi je njegovih zrtava al nekako zao mi je i njeg , kako god al nije on bio sav svoj nikako . Valja bolan ubit svoju mater , znate kako covjek mora biti bolestan da tako nesto ucini . Nema opravdanja ni za druge zrtve ali neko je tu veliku gresku napravio izgleda ponajmanje je njegova .
Ne mora biti bolestan. Može jednostavno biti psihopata. Totalni nedostatak empatije. Boli ga dupe što je ubio. Nerijetko mu to pričinjava i zadovoljstvo. Psihopatija nije bolest, već ime za poremećaj ličnosti (novija istraživanja kažu da im je struktura mozga drugačija). Za psihopate se zna da je gotovo sigurno da će nakon odležane kazne za krivično djelo ponoviti krivično djelo, jer ne reaguju na kaznu kao ostali ljudi. To se ne liječi.
Ja koliko sam čitao, psihopate su mnogo češća pojava u društvu nego što se misli... S tim da nisu sve psihopate ovakve, daleko od toga... Zapravo, većina psihopata ne napravi niti jedno kriminalno djelo u životu...
Point.

#634 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by Point. »

I evo, već su krenule šuplje oko nagrade. Došao lik koji tvrdi da je on obavjestio muriju za ovog manijaka a kad je došao pred MUP otjerali ga govoreći da nije nikad raspisana nikakva nagrada. U čiji džep će lova završiti da se naslutiti.
zforumas

#635 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by zforumas »

Dobar lik...kaze radi na ophodnji autoputa ali posebnu paznju je obracao na brda.
Dati mu nagradu ali i suspendovati ga zbog supljiranja na poslu :mrgreen:
Last edited by zforumas on 13/02/2019 11:23, edited 1 time in total.
Nivelacija

#636 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by Nivelacija »

Sad ce muda narast policiji, jbg ubili veliku zvjerku.

Cuj otjerali ga? Nije raspisana nagrada? Ko to tamo laze?
piupiu

#637 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by piupiu »

cyprus wrote:
piupiu wrote:
Ja koliko sam čitao, psihopate su mnogo češća pojava u društvu nego što se misli... S tim da nisu sve psihopate ovakve, daleko od toga... Zapravo, većina psihopata ne napravi niti jedno kriminalno djelo u životu...
Ali kad obrneš polaznu tačku, većina serijskih ubica i teških krimosa su psihopate... Mislim da se ovaj tvoj komentar više odnosi na sociopatiju (tj na to kako se ova dva izraza koriste u popularnoj kulturi). A zapravo, ni jedno ni drugo se ne koristi kao dijagnoza, za to sad postoje druga imena raznih poremećaja ličnosti.
Muhamed Đakmić

#638 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by Muhamed Đakmić »

Jeste li vi preslušali ovog lika?

Zašto mu vjerujete po defaultu? :D
julisiz es grant

#639 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by julisiz es grant »

Baš onako samim izgledom lik ulijeva povjerenje :D
pizarro

#640 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by pizarro »

lik je pravi brat :D
cyprus

#641 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by cyprus »

piupiu wrote:
cyprus wrote:
piupiu wrote:
Ali kad obrneš polaznu tačku, većina serijskih ubica i teških krimosa su psihopate... Mislim da se ovaj tvoj komentar više odnosi na sociopatiju (tj na to kako se ova dva izraza koriste u popularnoj kulturi). A zapravo, ni jedno ni drugo se ne koristi kao dijagnoza, za to sad postoje druga imena raznih poremećaja ličnosti.
OK, nisam stručnjak, pa ne bih pretjerano pametovao :-D , ali da - koliko sam razumio, osnovno obilježje svakog psihopate jeste potpuni izostanak empatije... Samo htjedoh reći da to ne mora nužno značiti da ti ljudi imaju poriv da čine nezamislive stvari drugim ljudima... Većina zapravo nije takva...

A što se tiče razlike između sociopata i psihopata, evo izguglah ovaj video :-D

According to this, Gačić je puno više bio sociopata, nego psihopata...
piupiu

#642 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by piupiu »

cyprus wrote:
OK, nisam stručnjak, pa ne bih pretjerano pametovao :-D , ali da - koliko sam razumio, osnovno obilježje svakog psihopate jeste potpuni izostanak empatije... Samo htjedoh reći da to ne mora nužno značiti da ti ljudi imaju poriv da čine nezamislive stvari drugim ljudima... Većina zapravo nije takva...

A što se tiče razlike između sociopata i psihopata, evo izguglah ovaj video :-D

http://www.youtube.com/watch?v=UAjAMYaiWnI

According to this, Gačić je puno više bio sociopata, nego psihopata...
:thumbup:

Dobar video za empatičare, ovi likovi su jako dobri manipulatori. A to o porivima, to je za širu temu... :D
amidzazeher

#643 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by amidzazeher »

Muhamed Đakmić wrote:Jeste li vi preslušali ovog lika?

Zašto mu vjerujete po defaultu? :D

Ja mu sve vjerujem :lol:
cyprus

#644 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by cyprus »

Podsjeti me lik na onog svjedoka samoubistva :D
dobojlija81

#645 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by dobojlija81 »

bosan

#646 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by bosan »

piupiu wrote:
Ne znam kako se to strucno definise ali ovaj covjek nije bio normalan nikako . I samo budala veca i od njeg samog pustila ga je na slobodu i otisla su tri zivota . Nemamo mi kapaciteta nizasto .
Sanjarko

#647 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by Sanjarko »

Pa morali su ga pustiti. Odsluzio kaznu. 18 godina ako se nevaram.
Bloo
Globalna šefica

#648 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by Bloo »

bosan wrote:
piupiu wrote:
Ne znam kako se to strucno definise ali ovaj covjek nije bio normalan nikako . I samo budala veca i od njeg samog pustila ga je na slobodu i otisla su tri zivota . Nemamo mi kapaciteta nizasto .
Vjerovatno je psihopata.
Problem je što nemamo ustanove za ljude sa takvim oboljenjima i kriminalnom prošlosti (npr. zatvor za morally insane), jer ih ne možeš npr. smjestiti u Jagomir sa običnim ljudima koji pate od određenim poremećaja (blažih, težih) ili na Koševo.
Ovo su highly functional pojedinci koji imaju kriminalnu prošlost.
fakat

#649 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by fakat »

Vizionar 1985 wrote:
NeDirajSirotinju wrote:
To što si šizofreničar, ne znači da nisi opasan. Šizofreničari koji ne uzimaju lijekove itekako znaju biti opasni. Pa eno vidi šta je Krajiški Kanibal napravio.
Ma meni to vode. Ali nemam ja to. Imam vjerovatno bipolarni poremecaj. Pukli to jer ne znaju sta ce sa mnom. A znas li koliko ima opasnih ljudi bez dijagnoza koji svakodnevno terorisu porodice, komsije itd.
Vecina ljudi sa dijagnozama nikome ne naudi, postoje izuzeci poput ovog ali izuzetaka ima i medju "normalnom" populacijom. Ta stigma mentalne bolesti je pogresna, vecina nasilnika i ubica funkcionisu kao "normalni" ljudi i nemaju nikakvu dijagnozu (napismeno, a sta im je u glavi ko zna).
Sanjarko

#650 Re: CRNA HRONIKA - Bosna i Hercegovina

Post by Sanjarko »

Ma znam to. Ali imamo i mi ispade i slicno ponekad radi stresora itd., ali imaju to i drugi ljudi. A skloniji smo cak da budemo zrtve vise od drugih kako znam statisticki. Sto li ne znam. Pretpostavljam zbog smanjenih kako da kazem mentalnih/mozdanih mogucnosti.

Da ne ispadne da neko ko je mentalno oboljeo nemoze pociniti neki zlocin. Moze ali mogu i drugi ljudi isto tako.
Post Reply