"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
perfekcionista1

#626 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by perfekcionista1 »

ABH017 wrote:
To što sebe svrstavaš u neznalice, poštujem. Mene nemoj tamo svrstavati, kao što si navikao.
To što za sebe misliš da nisi kompetentan, ne preslikavaj na druge.
Ne lupetaj i ne glumi uvrijeđenu mladu. Vrlo dobro znaš šta sam komentarisao.
Da. Bugari ima svojih mana. Ima ih i reis.
Samo "braća" Gološ, Mrkonjić, Kuduzović, Pezić itd.. nemaju mana, ne smiju se komentarisati. Ako šta i pogriješe, ne smijemo to primjetiti, niti komentarisati. Nego ćemo slijepo slijediti ono što oni govore i ismijavati i ponižavati sve drugačije od njih.
Naravno da si neznalica, sudeci po ovome sto citam cak veca neznalica od mene samog. Samo narcis i ohol covjek moze za sebe tvrditi to sto ti tvrdis.

Naravno da nisi ni kompetentan. Da jesi bio bi aktivno ukljucen u poducavanje muslimana kao mualim, muderis ili slicno. Umjesto toga tipkaras po forumu i prosipas suplju.
Ma sve ti smijes andjele, raspalite ovdje i udrite po drugima na osnovu dvije recenice jednog dersa. Pravi mahalasi i trac sejhovi. Hajd Boga ti postedi me.
ABH017

#627 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

perfekcionista1 wrote:
ABH017 wrote:
To što sebe svrstavaš u neznalice, poštujem. Mene nemoj tamo svrstavati, kao što si navikao.
To što za sebe misliš da nisi kompetentan, ne preslikavaj na druge.
Ne lupetaj i ne glumi uvrijeđenu mladu. Vrlo dobro znaš šta sam komentarisao.
Da. Bugari ima svojih mana. Ima ih i reis.
Samo "braća" Gološ, Mrkonjić, Kuduzović, Pezić itd.. nemaju mana, ne smiju se komentarisati. Ako šta i pogriješe, ne smijemo to primjetiti, niti komentarisati. Nego ćemo slijepo slijediti ono što oni govore i ismijavati i ponižavati sve drugačije od njih.
Naravno da si neznalica, sudeci po ovome sto citam cak veca neznalica od mene samog. Samo narcis i ohol covjek moze za sebe tvrditi to sto ti tvrdis.

Naravno da nisi ni kompetentan. Da jesi bio bi aktivno ukljucen u poducavanje muslimana kao mualim, muderis ili slicno. Umjesto toga tipkaras po forumu i prosipas suplju.
Ma sve ti smijes andjele, raspalite ovdje i udrite po drugima na osnovu dvije recenice jednog dersa. Pravi mahalasi i trac sejhovi. Hajd Boga ti postedi me.
Pa, recimo da sam bio aktivno uključen u vođenje omladine i omasovljavanje džemata omladinom, do onog momenta dok se to radilo džaba. Da, nekad se i tako radilo. Odrasli se sjećaju tog perioda. Kad sam vidio da se to naplaćuje i da trebam puniti nečije džepove, odustao sam. Ovo na forumu je samo razonoda.
Narcisoidnost i oholost prikači negdje drugo. Svom šejhu možda.
ABH017

#628 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
rika wrote:...Jer sama cinjenica da ja nekoga kritikujem ili optuzujem znaci da sam sebe smatram boljim od tebe osobe, a to je sustina oholosti i korijen svakog zla.
Vežem se za ovu rečenicu ne u polemici nego što me podsjeća na jedan od aspekata ponašanja koji potiče od muslimanskih vjernika. Hrišćanin nikada neće prihvatiti da se o nekom drugom hrišćaninu ne može ili ne smije loše govoriti ili da ga se ne smije kritikovati. Ne znam da li vam je poznato, ali je i katolička crkva napustila raniju politiku ‘o mrtvome sve najbolje.’

Taj se dio ponašanja ne praktikuje jer jednostavno nigdje i ničim nije propisan.

U islamu, zahvaljujući kuranskim propisima ponašanja i života, vidim da se to smatra 'oholim' i da se pod svaku cijenu treba izbjegavati.
A šta je, onda, sa svim svecima u katoličanstvu i pravoslavlju?
Smrcak15

#629 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

ABH017 wrote:
aurora313 wrote:
rika wrote:...Jer sama cinjenica da ja nekoga kritikujem ili optuzujem znaci da sam sebe smatram boljim od tebe osobe, a to je sustina oholosti i korijen svakog zla.
Vežem se za ovu rečenicu ne u polemici nego što me podsjeća na jedan od aspekata ponašanja koji potiče od muslimanskih vjernika. Hrišćanin nikada neće prihvatiti da se o nekom drugom hrišćaninu ne može ili ne smije loše govoriti ili da ga se ne smije kritikovati. Ne znam da li vam je poznato, ali je i katolička crkva napustila raniju politiku ‘o mrtvome sve najbolje.’

Taj se dio ponašanja ne praktikuje jer jednostavno nigdje i ničim nije propisan.

U islamu, zahvaljujući kuranskim propisima ponašanja i života, vidim da se to smatra 'oholim' i da se pod svaku cijenu treba izbjegavati.
A šta je, onda, sa svim svecima u katoličanstvu i pravoslavlju?
Musliman muslimana moze kritikovati ukoliko je greska ocita i drugi to vide, na tu gresku se mora ukazati kako nebi drugi poceli slijediti to

Musliman nemoze kritikovati Muhammeda jer nema grijeha ali ima gresaka koje Allah kritikuje kroz Kur'an

Muhammed se samo okrenuo od slijepca, a taj slijepac ga nije mogao ni vidjeti jeli se okrenuo ili nije, znaci u sustini slijepcu nije nazao ucinio jer je imao razgovor sa glavseinama naroda kako bi im prezentirao Islam, ali je to zasmetalo Allahu i odmah su kritike na racun muhammeda stizale sa nebesa. iako nije direktno pogodio slijepca jer ionaoko mogao da vidi to ali je Allahu zasmetalo to i zbog toga je dosla kritika Muhammedu.
zagortenej

#630 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Ili ona situacija kad su se Ebu Bekr i Omer glasno prepirali ispred Poslanika a.s., pa je zbog toga objavljen ajet :" o vjernici, ne raspravljajte se pred poslanikom da ne bi vaša djela propala". Kažu da je poslije toga Omer bio tako tih da bi morao dvaput nesto ponoviti da ga razumiju.
aurora313

#631 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:A šta je, onda, sa svim svecima u katoličanstvu i pravoslavlju?
Šta šta je sa svecima? Ne razumijem. Nikada u Dalmaciji nisi čuo: Jeben ti Svetog tog i tog...
aurora313

#632 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:...a koliko nisi svjestan pogledaj samo seriju Omer pa ces da vidis kakav je islam izvorni bio, serija je napravljena na osnovu vjerodostojni hadisa...
Veliš seriju! Uh, oplakah. :D
Bogati, pored sveg ovoga što copy/paste, da li ikada malo i razmišljaš o tome šta ćeš napisati?
ABH017

#633 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
ABH017 wrote:A šta je, onda, sa svim svecima u katoličanstvu i pravoslavlju?
Šta šta je sa svecima? Ne razumijem. Nikada u Dalmaciji nisi čuo: Jeben ti Svetog tog i tog...
Da, ali se od tih istih mnogo češće čuje .... te Isus, Bog itd.. Kakvo je to mjerilo. Imaš muslimana koji ne znaju tri rečenice spojiti da ne opsuju Allaha, pa još na Allah dodaju Bog, kako bi psovka bila još jača.
Ali, izvini, mislim da ovdje nije riječ o takvim slučajevima.

Jedna zgodna priča. Moje komšije, pravoslavci, deda i baba. Ona vjernica, puna kuća ikona, a on komunista, vjera ga ne zanima. Jedne prilike on pravio neku kutiju u šupi, pa se čekićem udari po prstu. Od muke zovne babu i naredi joj da mu donese vjerski kalendar. Ona se obraduje, misleći da se ovaj počeo interesovati za vjeru. Uzme deda kalendar, pljune u prste i krene redom da proziva svece... Jebem ti ovog, jebo li te ovaj da te jebo, itd..
Nije deda mogao da se sjeti svih kako idu po redu i kad se koji slavi.

Ali, ipak, tema ove emisije je baba, a ne deda.
Smrcak15

#634 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:...a koliko nisi svjestan pogledaj samo seriju Omer pa ces da vidis kakav je islam izvorni bio, serija je napravljena na osnovu vjerodostojni hadisa...
Veliš seriju! Uh, oplakah. :D
Bogati, pored sveg ovoga što copy/paste, da li ikada malo i razmišljaš o tome šta ćeš napisati?
kazem ti da pogledas jer je napravljena na osnovu vjerodostojnih hadisa onako kako je zaista bilo, i to samo filmatizovano, tako da to moze upecatljivije djeluje nego kad samo citas tekst.

pogledao sam seriju i ima detalja koji su filmativozani-
zagortenej

#635 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

aurora313 wrote: Daj bolan, kakvo konkretno. Obrni se malo, prati šta se dešava, pa sudi da li griješim ili ne.
Zagortenej je odgovorio bolje nego što bih ja mogao.
:thumbup: samo treba sabrati 2 i 2 iliti čitati između redova
ABH017

#636 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Greška, ne ove emisije, već ovog našeg dijaloga.
Nebitno.

Elem, donekle si ti u pravu. U Islamu se pokušavaju neki pojedinci istaći i zaštititi. To rade određene sekte, svaka štiteći one, koji gorljivo zagovaraju njihovu struju ili politiku, pokušavajući i na taj način dati dignitet svom učenju. Međutim, nema uporišta u Kur'anu za to.
Samo su meleci (anđeli) bezgriješni, jer su stvoreni, uskraćeni za mogućnost griješenja.
Sve ostalo je griješno i, kao takvo, podložno kritici i ispravci. Poštovanje neke osobe je drugi par opanaka. Ja poštujem i dr. Nijaza Durakovića i nikad ne bih dozvolio nekom da ga psuje, ali da ga kritikuje argumentima to je sasvim normalno.
aurora313

#637 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:... Poštovanje neke osobe je drugi par opanaka. Ja poštujem i dr. Nijaza Durakovića i nikad ne bih dozvolio nekom da ga psuje, ali da ga kritikuje argumentima to je sasvim normalno.
Vidiš, to su ljudske greške i nemaju vezu sa vjerskim objašnjenjima. U tvom primjeru ja bih smatrao da griješiš oko toga ko je prav a ko kriv. Nema potrebe da se brani nečiji karakter od uvrede ako ne znamo (a teško da sve znamo) da li 'kritičar' ima neki vjerodostojniji dokaz da je N.D. u krivu i zaslužuje uvredu.

Ljudski je braniti drugog, ali... Ameri za ovo imaju dobru izreku: ''When you assume, you can make an ass out of you.'' :D
ABH017

#638 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
ABH017 wrote:... Poštovanje neke osobe je drugi par opanaka. Ja poštujem i dr. Nijaza Durakovića i nikad ne bih dozvolio nekom da ga psuje, ali da ga kritikuje argumentima to je sasvim normalno.
Vidiš, to su ljudske greške i nemaju vezu sa vjerskim objašnjenjima. U tvom primjeru ja bih smatrao da griješiš oko toga ko je prav a ko kriv. Nema potrebe da se brani nečiji karakter od uvrede ako ne znamo (a teško da sve znamo) da li 'kritičar' ima neki vjerodostojniji dokaz da je N.D. u krivu i zaslužuje uvredu.

Ljudski je braniti drugog, ali... Ameri za ovo imaju dobru izreku: ''When you assume, you can make an ass out of you.'' :D
Pa ja upravo to pokušavam da ti kažem. Nema to veze sa vjerom. Koliko je meni poznato, profesor je preselio kao zakleti ateista.

I da. Nije riječ o karakteru, već o djelima.
zagortenej

#639 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
daj dokaz da je Omer ubio nekoga nepravedno

vrline Omera
http://www.sebil.eu/index.php?option=co ... &Itemid=94

Jedne noći dok je Omer obilazio grad i njegovu okolinu, začuo je plač i jecaje djece. Kada se približio vidio je ženu i oko nje malu djecu, a pred njima lonac u kojem je kipjela voda. Htjela je svoju gladnu djecu zavarati da nešto kuha, kako bi ona zaspala. Omer je pohitao u državno skladište i donio hranu koje je bilo dovoljno za mjesec dana. Sam im je skuhao hranu, a da nisu znali ko im je učinio ovo dobro djelo.

ti uospte nisi svjestan ko je ovaj covjek

a koliko nisi svjestan pogledaj samo seriju Omer pa ces da vidis kakav je islam izvorni bio, serija je napravljena na osnovu vjerodostojni hadisa
Image

imas ovdje, dovoljno ti je samo da pregledas ovu seriju sve epizode , ima ih 30, naucis ces sta je pravi izvorni islam a ujedno ces da vidis ko je taj omer bio, nemoras citati nista ako neces zajedi i pregledaj, pa nam onda pricaj o tom "ubici" Omeru
Nisam gledao seriju, posto kažeš da je snimana na osnovu vjerodostojnih hadisa, da li ima scena kada Poslanik a.s. na samrtnoj postelji traži da mu donesu olovku i papir da napise oporuku, a Omer nije dao i rekao da Poslanik a.s.ne zna sta priča:
Sa'id b. Jubair reported from Ibn Abbas that he said: Thursday, and what about Thursday? Then tears began to flow until I saw them on his cheeks as it they were the strings of pearls. He (the narrator) said that Allah's Messenger (may peace be upon him) said: Bring me a shoulder blade and ink-pot (or tablet and inkpot), so that I write for you a document (by following which) you would never go astray. They said: Allah's Messenger (may peace upon him) is in the state of unconsciousness (yahjur, literal translation: "talking nonsense)"
Sahih Muslim
U cetvrtak, cetiri dana pred preseljenje na ahiret, osjecajuci velike bolove, Resulullah, a.s., rece: "Hodite da vam napisem knjigu, da ne biste ponovo skrenuli s pravog puta." Oko njega sjedili su ljudi medu kojima je bio i Omer, r.a. Omer, r.a., rece: "Resulullaha, a.s.,savladala je bolest, vi imate Kur'an. Dosta vam je Allahova kniga!" Ukucani se naljutise i podijelise u misljenju. Neki se naljutise, pa rekose: "Primaknite mu se neka Resulullah, a.s., napise sta hoce!", a drugi rekose isto sto i Omer, r.a. Posto su pretjrali u prepirci, Resulullah, a.s., rece: "ldite i ostavite me na miru!" (iz knjige Zapecaceni dzenetski napitak, inače hadis iz Buharije)
sve na kvadrat

#640 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sve na kvadrat »

''U cetvrtak, cetiri dana pred preseljenje na ahiret, osjecajuci velike bolove, Resulullah, a.s., rece: "Hodite da vam napisem knjigu, da ne biste ponovo skrenuli s pravog puta." Oko njega sjedili su ljudi medu kojima je bio i Omer, r.a. Omer, r.a., rece: "Resulullaha, a.s.,savladala je bolest, vi imate Kur'an. Dosta vam je Allahova kniga!" Ukucani se naljutise i podijelise u misljenju. Neki se naljutise, pa rekose: "Primaknite mu se neka Resulullah, a.s., napise sta hoce!", a drugi rekose isto sto i Omer, r.a. Posto su pretjrali u prepirci, Resulullah, a.s., rece: "ldite i ostavite me na miru!" (iz knjige Zapecaceni dzenetski napitak, inače hadis iz Buharije)˝

@Zagortenej Nađi mi pod kojim brojem je ovaj hadis u Buharinoj zbirci, ja ne mogu da nađem. Jer si naveo da je iz te zbirke hadisa.
zagortenej

#641 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

sve na kvadrat wrote:''U cetvrtak, cetiri dana pred preseljenje na ahiret, osjecajuci velike bolove, Resulullah, a.s., rece: "Hodite da vam napisem knjigu, da ne biste ponovo skrenuli s pravog puta." Oko njega sjedili su ljudi medu kojima je bio i Omer, r.a. Omer, r.a., rece: "Resulullaha, a.s.,savladala je bolest, vi imate Kur'an. Dosta vam je Allahova kniga!" Ukucani se naljutise i podijelise u misljenju. Neki se naljutise, pa rekose: "Primaknite mu se neka Resulullah, a.s., napise sta hoce!", a drugi rekose isto sto i Omer, r.a. Posto su pretjrali u prepirci, Resulullah, a.s., rece: "ldite i ostavite me na miru!" (iz knjige Zapecaceni dzenetski napitak, inače hadis iz Buharije)˝

@Zagortenej Nađi mi pod kojim brojem je ovaj hadis u Buharinoj zbirci, ja ne mogu da nađem. Jer si naveo da je iz te zbirke hadisa.
Nadji knjigu ovu knjigu sto sam naveo, tu piše. Sad nemam vremena, ali taj hadis pistoji i u Buharinoj i muslimovoj zbirci hadisa, u više verzija.
Malo se i ti potrudi ;-)
arzuhal

#642 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

zagortenej wrote: Nadji knjigu ovu knjigu sto sam naveo, tu piše. Sad nemam vremena, ali taj hadis pistoji i u Buharinoj i muslimovoj zbirci hadisa, u više verzija.
Malo se i ti potrudi ;-)
Buharijina zbirka hadisa, Muslimova zbirka hadisa...Jel to sigurno tako bilo kako piše u njima, u tim predajama, jesu li one pouzdane? Ili je neko slagao na Omera, ili šta, o čemu je riječ? Možemo li vjerovati tome da je tako stvarno i bilo?

Problem usložnjava što Omer u gore navedenoj predaji poziva na Kur'an, veli da je Kur'an sasvim dovoljan muslimanima, a da se ne zapisuju hadisi, jel to istina tako, šta se priča?

Imal iko da nam razjasni to?
arzuhal

#643 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Ali, evo, @zagor je pomalo počeo otkrivati koje knjige treba da čitamo kako bismo se upoznavali sa pravim islamom: Muslimova i Buharijina zbirka hadisa i "Zapečaćeni džennetski napitak", makar toliko, možda će još nešto otkrit, pred nama je, hvala i za ovoliko :thumbup:
sve na kvadrat

#644 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sve na kvadrat »

zagortenej wrote:
sve na kvadrat wrote:''U cetvrtak, cetiri dana pred preseljenje na ahiret, osjecajuci velike bolove, Resulullah, a.s., rece: "Hodite da vam napisem knjigu, da ne biste ponovo skrenuli s pravog puta." Oko njega sjedili su ljudi medu kojima je bio i Omer, r.a. Omer, r.a., rece: "Resulullaha, a.s.,savladala je bolest, vi imate Kur'an. Dosta vam je Allahova kniga!" Ukucani se naljutise i podijelise u misljenju. Neki se naljutise, pa rekose: "Primaknite mu se neka Resulullah, a.s., napise sta hoce!", a drugi rekose isto sto i Omer, r.a. Posto su pretjrali u prepirci, Resulullah, a.s., rece: "ldite i ostavite me na miru!" (iz knjige Zapecaceni dzenetski napitak, inače hadis iz Buharije)˝

Nadji knjigu ovu knjigu sto sam naveo, tu piše. Sad nemam vremena, ali taj hadis pistoji i u Buharinoj i muslimovoj zbirci hadisa, u više verzija.
Malo se i ti potrudi ;-)
Knjiga ima 568 stranica, ali sam našao ovo poglavlje...Ali hadis nisam mogao da nađem u Buharinoj zbirci, jer je navedeno fus noti koji tom i broj hadisa... Buharijev Sahih, 1 /22, 429, 449, 2/637. Nađi ih ti.
zagortenej

#645 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Kad stignem, sutra naveče aBd. :)
zagortenej

#646 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Sahih bukhari Volume 7, Book 70, Number 573:
Narrated Ibn 'Abbas:
When Allah's Apostle was on his death-bed and in the house there were some people among whom was 'Umar bin Al-Khattab, the Prophet said, "Come, let me write for you a statement after which you will not go astray." 'Umar said, "The Prophet is seriously ill and you have the Qur'an; so the Book of Allah is enough for us." The people present in the house differed and quarrelled. Some said "Go near so that the Prophet may write for you a statement after which you will not go astray," while the others said as Umar said. When they caused a hue and cry before the Prophet, Allah's Apostle said, "Go away!" Narrated 'Ubaidullah: Ibn 'Abbas used to say, "It was very unfortunate that Allah's Apostle was prevented from writing that statement for them because of their disagreement and noise."
Last edited by zagortenej on 10/02/2016 23:23, edited 1 time in total.
zagortenej

#647 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

saSahih MuslimBook 013, Number 4016:
Ibn Abbas reported: When Allah's Messenger (may peace be upon him) was about to leave this world, there were persons (around him) in his house, 'Umar b. al-Kbattab being one of them. Allah's Apostle (may peace be upon him) said: Come, I may write for you a document; you would not go astray after that. Thereupon Umar said: Verily Allah's Messenger (may peace be upon him) is deeply afflicted with pain. You have the Qur'an with you. The Book of Allah is sufficient for us. Those who were present in the house differed. Some of them said: Bring him (the writing material) so that Allah's Messenger (may peace be upon him) may write a document for you and you would never go astray after him And some among them said what 'Umar had (already) said. When they indulged in nonsense and began to dispute in the presence of Allah's Messenger (may peace be upon him), he said: Get up (and go away) 'Ubaidullah said: Ibn Abbas used to say: There was a heavy loss, indeed a heavy loss, that, due to their dispute and noise. Allah's Messenger (may peace be upon him) could not write (or dictate) the document for them.
Smrcak15

#648 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote:
daj dokaz da je Omer ubio nekoga nepravedno

vrline Omera
http://www.sebil.eu/index.php?option=co ... &Itemid=94

Jedne noći dok je Omer obilazio grad i njegovu okolinu, začuo je plač i jecaje djece. Kada se približio vidio je ženu i oko nje malu djecu, a pred njima lonac u kojem je kipjela voda. Htjela je svoju gladnu djecu zavarati da nešto kuha, kako bi ona zaspala. Omer je pohitao u državno skladište i donio hranu koje je bilo dovoljno za mjesec dana. Sam im je skuhao hranu, a da nisu znali ko im je učinio ovo dobro djelo.

ti uospte nisi svjestan ko je ovaj covjek

a koliko nisi svjestan pogledaj samo seriju Omer pa ces da vidis kakav je islam izvorni bio, serija je napravljena na osnovu vjerodostojni hadisa
Image

imas ovdje, dovoljno ti je samo da pregledas ovu seriju sve epizode , ima ih 30, naucis ces sta je pravi izvorni islam a ujedno ces da vidis ko je taj omer bio, nemoras citati nista ako neces zajedi i pregledaj, pa nam onda pricaj o tom "ubici" Omeru
Nisam gledao seriju, posto kažeš da je snimana na osnovu vjerodostojnih hadisa, da li ima scena kada Poslanik a.s. na samrtnoj postelji traži da mu donesu olovku i papir da napise oporuku, a Omer nije dao i rekao da Poslanik a.s.ne zna sta priča:
Sa'id b. Jubair reported from Ibn Abbas that he said: Thursday, and what about Thursday? Then tears began to flow until I saw them on his cheeks as it they were the strings of pearls. He (the narrator) said that Allah's Messenger (may peace be upon him) said: Bring me a shoulder blade and ink-pot (or tablet and inkpot), so that I write for you a document (by following which) you would never go astray. They said: Allah's Messenger (may peace upon him) is in the state of unconsciousness (yahjur, literal translation: "talking nonsense)"
Sahih Muslim
U cetvrtak, cetiri dana pred preseljenje na ahiret, osjecajuci velike bolove, Resulullah, a.s., rece: "Hodite da vam napisem knjigu, da ne biste ponovo skrenuli s pravog puta." Oko njega sjedili su ljudi medu kojima je bio i Omer, r.a. Omer, r.a., rece: "Resulullaha, a.s.,savladala je bolest, vi imate Kur'an. Dosta vam je Allahova kniga!" Ukucani se naljutise i podijelise u misljenju. Neki se naljutise, pa rekose: "Primaknite mu se neka Resulullah, a.s., napise sta hoce!", a drugi rekose isto sto i Omer, r.a. Posto su pretjrali u prepirci, Resulullah, a.s., rece: "ldite i ostavite me na miru!" (iz knjige Zapecaceni dzenetski napitak, inače hadis iz Buharije)
ako su smrtne muke dolazile poslaniku , sta je onda cudno akoje to Omer izjavio da nezna sta prica,jos su mislili da je nesvjesnom stanju

Sahih Muslim Book 013, Hadith Number 4016.
Chapter : He who has not anything with him to will away should not do it.

Ibn Abbas reported: When Allah's Messenger (may peace be upon him) was about to leave this world, there were persons (around him) in his house, 'Umar b. al-Kbattab being one of them. Allah's Apostle (may peace be upon him) said: Come, I may write for you a document; you would not go astray after that. Thereupon Umar said: Verily Allah's Messenger (may peace be upon him) is deeply afflicted with pain. You have the Qur'an with you. The Book of Allah is sufficient for us. Those who were present in the house differed. Some of them said: Bring him (the writing material) so that Allah's Messenger (may peace be upon him) may write a document for you and you would never go astray after him And some among them said what 'Umar had (already) said. When they indulged in nonsense and began to dispute in the presence of Allah's Messenger (may peace be upon him), he said: Get up (and go away) 'Ubaidullah said: Ibn Abbas used to say: There was a heavy loss, indeed a heavy loss, that, due to their dispute and noise. Allah's Messenger (may peace be upon him) could not write (or dictate) the document for them.

jeli to hoces nesto da ocrnis Omera kome je Poslanik obecao dzennet za vrijeme njegova zivota, smijesan si :-)
sve na kvadrat

#649 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sve na kvadrat »

zagortenej wrote:
Narrated Ibn 'Abbas:
When Allah's Apostle was on his death-bed and in the house there were some people among whom was 'Umar bin Al-Khattab, the Prophet said, "Come, let me write for you a statement after which you will not go astray." 'Umar said, "The Prophet is seriously ill and you have the Qur'an; so the Book of Allah is enough for us." The people present in the house differed and quarrelled. Some said "Go near so that the Prophet may write for you a statement after which you will not go astray," while the others said as Umar said. When they caused a hue and cry before the Prophet, Allah's Apostle said, "Go away!" Narrated 'Ubaidullah: Ibn 'Abbas used to say, "It was very unfortunate that Allah's Apostle was prevented from writing that statement for them because of their disagreement and noise."
Ovaj hadis koji si naveo ga nema uopšte pod ovi brojem u Buharinoj zbirci hadisa. Ne znam gdje si ga našao, ali ga nema u Buharinoj zbirci koju ja imam a znam da je originalna.
Smrcak15

#650 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

sve na kvadrat wrote:
zagortenej wrote:
Narrated Ibn 'Abbas:
Ovaj hadis koji si naveo ga nema uopšte pod ovi brojem u Buharinoj zbirci hadisa. Ne znam gdje si ga našao, ali ga nema u Buharinoj zbirci koju ja imam a znam da je originalna.
vjerovatno imas skracenu verziju Buharije,

Buharijina zbirka hadisa - sažetak
http://www.medzlis-konjic.com/index.php ... sa-sazetak
Post Reply