Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#626 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by madner »

Moram pogledati u svojoj, ali cisto sumnjam, prosto nevjerujem da je tu propisan nacin grijanja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#627 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

nisi shvatio :D

većina zagađivača je i nema... šta će mu to. "ko će njemu određivati šta će voziti, ložiti i tako to" mentalni sklop :D
madner

#628 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by madner »

Ma dobro, no znam iz pouzdanih izvora :D da masa kuca koja imaju plin loze ugalj.

Po nekoj mojoj racunici jer je 4x jeftiniji. :oops: :D
skafiskafsnjak

#629 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by skafiskafsnjak »

Uzmite godisnji... Pa bujrum u Hercegovinu. Usput na janjetinu u Jablanicu.

Image
hornet

#630 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by hornet »

madner wrote:Mislim da je ipak poenta da vise zagade dva Euro 4 nego jedan Euro 5.

Samo sta cemo sa ugljem, on je Euro 1. :D
Uvesti ekolosko-energetske razrede za objekte, ne primenjivati retroaktivno naravno. Dakle, ako hoces da pravis kucu, zgradu, hotel ne mozes dobiti dozvolu ako je predvidjeno zagrijavanje lozenjem cvrstih goriva. Za ove postojece ili subvencionirati cijenu plina ili struje, ili nabavku konvektora. Napraviti proracun, i edukovati stanovnistvo da je mozda i isplativije grijati se na struju. Ja mislim da je sigurno jeftinije ili bar isto.
Last edited by hornet on 29/12/2015 23:21, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#631 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

madner wrote:Ma dobro, no znam iz pouzdanih izvora :D da masa kuca koja imaju plin loze ugalj.

Po nekoj mojoj racunici jer je 4x jeftiniji. :oops: :D
sitnica. :D

ali lakše je proširiti onkologiju nego sistematski raditi na rješavanju istinskih problema (snadbijevanje i subvencioniranje plina) i pritom ne izgubiti vjerne glasače kojima će smetati ovo par mjeseci... i to je to. do iduće godine.
red evil

#632 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by red evil »

Baš su na vrijeme uveli, magla ode. Gotova sezona magle. :mrgreen:

Šta ćemo sa onim ko treba na posao? Ko treba dijete u školu odvesti ili doktoru? Ili bilo šta slično, a mora auto koristit a nije EURO 3. Treba zabrane uvodit u teškim situacijama ali mora biti alternativa. Ne možeš zabranit nešto i gotovo, gdje je alternativa, nema je, znađi će. Ne ide tako, ako zabranit vožnju auta, onda gradski saobračaj mora biti jeftiniji, biti uvijek na usluzi i jedino tako i možeš nešto zabranit ili daj ljudima posao, dobru platu pa da svi vozimo EURO 5.
madner

#633 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by madner »

Cuj ne primjenjivati retroaktivno. :D
Pa to bi rjesilo problem za nekih 50 godina.

Imas samo malu gresku u logici, proizvodjaci struje takodje imaju svoj udio u zagadjenju, jer pazi sad, koriste ugalj da dobiju energiju. :D
dezurni_ucenik

#634 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dezurni_ucenik »

zizi505 wrote:
dezurni_ucenik wrote:Ok. Nemojte onda kmecati kako se gusimo. :thumbup:
Hajde da ne kmečimo :)

Da li bi povezao na posao neke svoje sugrađane/ke, koji neće moći zbog ove zabrane voziti svoje aute? :mrgreen:
Naravno. Sto da ne :thumbup:
hornet

#635 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by hornet »

madner wrote:Cuj ne primjenjivati retroaktivno. :D
Pa to bi rjesilo problem za nekih 50 godina.

Imas samo malu gresku u logici, proizvodjaci struje takodje imaju svoj udio u zagadjenju, jer pazi sad, koriste ugalj da dobiju energiju. :D
Jest al se ne proizvodi u Sarajevu. To je opet povezano sa ulaganjem u energetski sektor...
madner

#636 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by madner »

Pa nije Sarajevo jedino mjesto u BiH koje ima problem.
Isto da je neko prije rata namjerno uveo plin bas zbog ove problematike.

Opet, moj problem je prijedlog da se ne primjenjuje retroaktivno, sto znaci da odrzavas postojece stanje jos par decenija.
hornet

#637 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by hornet »

madner wrote:Pa nije Sarajevo jedino mjesto u BiH koje ima problem.
Isto da je neko prije rata namjerno uveo plin bas zbog ove problematike.

Opet, moj problem je prijedlog da se ne primjenjuje retroaktivno, sto znaci da odrzavas postojece stanje jos par decenija.
Napisao sam da treba preci na struju ili plin. Valjda ne lozi niko od cejfa. Ako se ovako nastavi situacija ce biti sve gora i gora. Evo ti primjer, kod nas se svi vole slikati kad se otvori neki novi hotel, izgradi se stambena zgrada, naselje itd. ali ljudi ne primjecuju da se to sve gradi na postojecu infrastrukturu bez ulaganja u povecanje kapaciteta, npr. vodovodne mreze. I evo sad imamo situaciju da u decembru nije bilo padavina. Sta kad nas to zadesi, sto je vrlo vjerovatno, recimo u junu, julu, augustu? Sad je problem smog, tad ce biti nedostatak vode i tako, vazda problemi.
madner

#638 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by madner »

Znam samo su tvoja rjesenja jos sporija. Subvencije mora neko platiti, to je opet moj porez. Dakle treba da platim svoj plin i da platim nekome njegov plin, s tim da ti ne zelis da vlasnici objekta imaju finacijski razlog za bolju izolaciju. Mislim trebalo bi ti biti jasno da od toga nema nista.

Za auta je bar lako, staviti da se placa porez na izdubne gasove kod registracije, no auta su samo manji dio problema.
hornet

#639 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by hornet »

madner wrote:Znam samo su tvoja rjesenja jos sporija. Subvencije mora neko platiti, to je opet moj porez. Dakle treba da platim svoj plin i da platim nekome njegov plin, s tim da ti ne zelis da vlasnici objekta imaju finacijski razlog za bolju izolaciju. Mislim trebalo bi ti biti jasno da od toga nema nista.

Za auta je bar lako, staviti da se placa porez na izdubne gasove kod registracije, no auta su samo manji dio problema.
E nije to tvoj, ni moj porez. To je porez koji proguta siva ekonomija. Milijarde maraka svake godine, sindikati nedavno rekose da se radi o 8,5 milijardi KM, godisnje. Eto, tu su ti pare i za investiranje između ostalog i u energetski sektor, i za rjesavanje na stotinu problema, indirektno i za veci standard i bolja auta. Ja ti govorim, da je i sad isplativije grijati se na struju nego na ugalj.
Matzan

#640 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Matzan »

Man of steel wrote:
Matzan wrote:Sad cijeli problem uzrokovala stara auta?
Populistička odluka koja suštinski neće ništa promjeniti.

Ma jasno. Gase požar čašom vode.
Et', mi kao nešto radimo.
madner

#641 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by madner »

hornet wrote:
madner wrote:Znam samo su tvoja rjesenja jos sporija. Subvencije mora neko platiti, to je opet moj porez. Dakle treba da platim svoj plin i da platim nekome njegov plin, s tim da ti ne zelis da vlasnici objekta imaju finacijski razlog za bolju izolaciju. Mislim trebalo bi ti biti jasno da od toga nema nista.

E nije to tvoj, ni moj porez. To je porez koji proguta siva ekonomija. Milijarde maraka svake godine, sindikati nedavno rekose da se radi o 8,5 milijardi KM, godisnje. Eto, tu su ti pare i za investiranje između ostalog i u energetski sektor, i za rjesavanje na stotinu problema, indirektno i za veci standard i bolja auta. Ja ti govorim, da je i sad isplativije grijati se na struju nego na ugalj.
Naravno da je moj porez. Kada neko kaze da vlada subvencira cesto se ljudi prave da to nisu pare gradjana. No jesu, vlada nema svoje pare. :D
Nije, a posto ce cijena struje rasti nece ni biti.

Ja imam samo problem sa prijedlozima koji nista ne rjesavaju.
hornet

#642 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by hornet »

madner wrote:
hornet wrote:

Naravno da je moj porez. Kada neko kaze da vlada subvencira cesto se ljudi prave da to nisu pare gradjana. No jesu, vlada nema svoje pare. :D
Nije, a posto ce cijena struje rasti nece ni biti.

Ja imam samo problem sa prijedlozima koji nista ne rjesavaju.
Ti placas porez a neko drugi ne placa, zadrzi sebi. U tome je problem. Ne mora uopste drzava nista subvencionirati. Ja mislim da sad jeste jeftinije.
karanana

#643 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by karanana »

Evo ga vec bolja situacija otkad je vlada uvela vanredne mjere i restrikcije.
Vidal89

#644 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Vidal89 »

7h zabrane za golf 2 i odmah bolje postalo :D

Tako e biti i kada SDA nestane, prodisat ce i drzava odmah :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#645 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Uh, prodiHasmo. :mrgreen:
eeeeeee

#646 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by eeeeeee »

Ukazalo se sunce u Sarajevu :D :izet:
kakavdanakneiskustvu

#647 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by kakavdanakneiskustvu »

u zenici nema magle,nestvarno lijepo jutro iako nema sunca
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#648 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote:u zenici nema magle,nestvarno lijepo jutro iako nema sunca
U Zenici je daleko bolje stanje bilo, bar sad za vikend, koliko god to nestvarno zvucalo.
dust in the wind

#649 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dust in the wind »

ja divote. pa ljudi em što vidim em što dišem... :sax:
ultima_palabra

#650 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ultima_palabra »

Evo ga konacno :mrgreen: Zapuha vjetar i odnese je ko rukom.
Post Reply