BRUKA U DUBLINU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Point.

#626 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Point. »

gospodja profiterka wrote:Point, problem je što se to radi tokom intoniranja zvanične himne. Niko ne brani da se pjeva šta ko voli tokom utakmice, ali bojkot zvanične himne je bojkot države. Državni simboli su svakako konvencija i ništa drugo. Ovako se šalje poruka da BiH nikome ne valja ovakva kakva jeste. Svima bi valjala da je drugačija. I Srbi bi je voljeli da je dio Velike Srbije. I Hrvati bi je voljeli da je dio Banovine. I Al-Bagdadi bi je volio da je dio njegovog hilafeta. Svako bi je volio da nije to što jeste. Niko je ne voli onako, što postoji. Mislim, jasno je to meni odavno, ali nemojte se onda čuditi što je Bosne sve manje.

I zaista, bez obzira na sve, nije pošteno da se dijaspora kenja na zemlju u kojoj mi živimo, radi svoga nezadovoljstva, uspomena, želja. Njima je to apstrakcija, simbolika, a nama svakodnevni život.
Gospodjo, ako mislis da samo dijaspora pjeva Jednu jediko dok ide himna i mase ljiljanima, onda se grdno varas.
Hakiz

#627 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Hakiz »

gospodja profiterka wrote: Point, problem je što se to radi tokom intoniranja zvanične himne. Niko ne brani da se pjeva šta ko voli tokom utakmice, ali bojkot zvanične himne je bojkot države. Državni simboli su svakako konvencija i ništa drugo. Ovako se šalje poruka da BiH nikome ne valja ovakva kakva jeste. Svima bi valjala da je drugačija. I Srbi bi je voljeli da je dio Velike Srbije. I Hrvati bi je voljeli da je dio Banovine. I Al-Bagdadi bi je volio da je dio njegovog hilafeta. Svako bi je volio da nije to što jeste. Niko je ne voli onako, što postoji. Mislim, jasno je to meni odavno, ali nemojte se onda čuditi što je Bosne sve manje.

I zaista, bez obzira na sve, nije pošteno da se dijaspora kenja na zemlju u kojoj mi živimo, radi svoga nezadovoljstva, uspomena, želja. Njima je to apstrakcija, simbolika, a nama svakodnevni život.
A mi, koji nismo ni nacionalno ni vjerski opterećeni, i koji bi je voljeli zbog nje, sve manje je volimo jer je živjeti u njoj svaki dan sve veće sranje.

Je li došlo vrijeme raspada?

A dijaspora sa svojim stavovima o BiH više ne zaslužuje da se o njoj uopšte razmišlja. Imam rodbinu širom Evrope, neki su gastarbajteri iz 1960-ih, neki su izbjegli početkom 1992, neki su čak i borci iz prve Kopenhaške udarne, nosioci spomenice "Danska 1992." Sa njima uopšte ne razgovaram o BiH i nije me briga šta misle. Sredili su sebi živote, drago mi je zbog njih, ali ne interesuje me šta misle o BiH. Meni je ovdje patiti se svaki dan.
gospodja profiterka

#628 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by gospodja profiterka »

Point. wrote:
gospodja profiterka wrote:Point, problem je što se to radi tokom intoniranja zvanične himne. Niko ne brani da se pjeva šta ko voli tokom utakmice, ali bojkot zvanične himne je bojkot države. Državni simboli su svakako konvencija i ništa drugo. Ovako se šalje poruka da BiH nikome ne valja ovakva kakva jeste. Svima bi valjala da je drugačija. I Srbi bi je voljeli da je dio Velike Srbije. I Hrvati bi je voljeli da je dio Banovine. I Al-Bagdadi bi je volio da je dio njegovog hilafeta. Svako bi je volio da nije to što jeste. Niko je ne voli onako, što postoji. Mislim, jasno je to meni odavno, ali nemojte se onda čuditi što je Bosne sve manje.

Gospodjo, ako mislis da samo dijaspora pjeva Jednu jediko dok ide himna i mase ljiljanima, onda se grdno varas.
Ne, ne samo dijaspora. Ali trend je njihov i oni na međunarodnim utakmicama, pred očima cijelog svijeta, arlauču kad se intonira zvanična himna ove zemlje. Šta misliš kakvu to poruku šalje neupućenim gledateljima u inostranstvu? A da se glava izvuče iz dupeta malo, ha?
gospodja profiterka

#629 Re: BRUKA U DUBLINU

Hakiz wrote:
gospodja profiterka wrote: Point, problem je što se to radi tokom intoniranja zvanične himne. Niko ne brani da se pjeva šta ko voli tokom utakmice, ali bojkot zvanične himne je bojkot države. Državni simboli su svakako konvencija i ništa drugo. Ovako se šalje poruka da BiH nikome ne valja ovakva kakva jeste. Svima bi valjala da je drugačija. I Srbi bi je voljeli da je dio Velike Srbije. I Hrvati bi je voljeli da je dio Banovine. I Al-Bagdadi bi je volio da je dio njegovog hilafeta. Svako bi je volio da nije to što jeste. Niko je ne voli onako, što postoji. Mislim, jasno je to meni odavno, ali nemojte se onda čuditi što je Bosne sve manje.

A mi, koji nismo ni nacionalno ni vjerski opterećeni, i koji bi je voljeli zbog nje, sve manje je volimo jer je živjeti u njoj svaki dan sve veće sranje.

A dijaspora sa svojim stavovima o BiH više ne zaslužuje da se o njoj uopšte razmišlja. Imam rodbinu širom Evrope, neki su gastarbajteri iz 1960-ih, neki su izbjegli početkom 1992, neki su čak i borci iz prve Kopenhaške udarne, nosioci spomenice "Danska 1992." Sa njima uopšte ne razgovaram o BiH i nije me briga šta misle. Sredili su sebi živote, drago mi je zbog njih, ali ne interesuje me šta misle o BiH. Meni je ovdje patiti se svaki dan.
Uprkos svemu, ja ovu zemlju volim. Ja nisam patriot u klasičnom smislu, ne vežem svoj identitet za državni aparat, ali volim zemlju u kojoj sam se, nekada davno, rodila i odrasla. Ovdje su se rodili svi moji, svi, ovdje su njihovi grobovi na koje nosim cvijeće, ovdje su moje uspomene, avet moje prošlosti, ovdje mi raste sljedeći naraštaj. Ovdje ću umrijeti, ovako ili onako.

Zato ne dopuštam da bilo ko omalovažava prostor mog života i sudbine samo zato što mu se ne sviđa dekor.
Hakiz

#630 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Hakiz »

gospodja profiterka wrote:
Point. wrote:

Ne, ne samo dijaspora. Ali trend je njihov i oni na međunarodnim utakmicama, pred očima cijelog svijeta, arlauču kad se intonira zvanična himna ove zemlje. Šta misliš kakvu to poruku šalje neupućenim gledateljima u inostranstvu? A da se glava izvuče iz dupeta malo, ha?
Njih BiH ne interesuje. Oni su došli na utakmicu da se provedu, da se izurlaju, možda i da se potuku, i poslije, puni sebe i samozadovoljni što su "im pokazali", odu da se napiju. A mi koji smo u BiH trpimo posljedice. Neka nam ne pomažu više, lijepo ih molim.
Grean

#631 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Grean »

Cuj ljudi pjevaju himnu a gospodja kaze arlaucu.

Sta znaju stranci, vide da se pjeva himna kao sto se pjeva i svaka druga. I to bosansko "sta ce reci stranci" mi se popelo na neku stvar. Ni jedan narod nije toliko opterecen misljenjem drugih o njima kao mi. Kompleks nize vrijednosti valjda.
gospodja profiterka

#632 Re: BRUKA U DUBLINU

Grean wrote:Cuj ljudi pjevaju himnu a gospodja kaze arlaucu.

Sta znaju stranci, vide da se pjeva himna kao sto se pjeva i svaka druga. I to bosansko "sta ce reci stranci" mi se popelo na neku stvar. Ni jedan narod nije toliko opterecen misljenjem drugih o njima kao mi. Kompleks nize vrijednosti valjda.
Ovakvih mi je stvarno dosta. Očistimo forum! Pomozimo Chmolji!

Post prijavljen.
supercali

#633 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by supercali »

pjevaju pjesmu jer himna nema teksta
Grean

#634 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Grean »

Grean wrote:Cuj ljudi pjevaju himnu a gospodja kaze arlaucu.

Ovakvih mi je stvarno dosta. Očistimo forum! Pomozimo Chmolji!

Post prijavljen.
Prijavljen za sta?
Hakiz

#635 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Hakiz »

Hakiz wrote:

Uprkos svemu, ja ovu zemlju volim. Ja nisam patriot u klasičnom smislu, ne vežem svoj identitet za državni aparat, ali volim zemlju u kojoj sam se, nekada davno, rodila i odrasla. Ovdje su se rodili svi moji, svi, ovdje su njihovi grobovi na koje nosim cvijeće, ovdje su moje uspomene, avet moje prošlosti, ovdje mi raste sljedeći naraštaj. Ovdje ću umrijeti, ovako ili onako.

Zato ne dopuštam da bilo ko omalovažava prostor mog života i sudbine samo zato što mu se ne sviđa dekor.
Ja bih je volio. Imam sreću da mogu pomalo putovati. I kada god se vraćam kući imam dvojake osjećaje. Gledam prirodu i ljepotu i sretan sam, a onda pomislim ne samo na sistem, nego i na ljude koje srećem u svakodnevnom životu i uhvati me depresija što se moram vratiti.

Nije to pitanje novca i materijalnog siromaštva. Gledam ljude oko mene od kojih neki mogu da se nazovu i uspješnim. I svi su isti. I ovi što nemaju i ovi što imaju su isto sebični, koristoljubivi, ovi što nemaju i kukaju kako ih vlast ili gazda izrabljujebi bili isti kada bi oni postali vlast ili gazde i shvatim da, časti izuzecima, ovo više nije zemlja u kojoj se osjećam dobro. NIje problem što je sada loše, problem je što, gledajući nas, nema nade da će biti bolje.

Ali, to sam ja. Svako zna svoje.
gospodja profiterka

#636 Re: BRUKA U DUBLINU

supercali wrote:pjevaju pjesmu jer himna nema teksta
OK, napišimo tekst. Iako naša himna nije jedina bez teksta. I himne ne postoje zbog teksta, već kao simbol postojanja države. Onaj ko to ne razumije, jednostavno nije državotvoran. Pravi patriot će na zvuke ove i ovakve himne ustati, staviti ruku na srce i pustiti suzu. Baš zato što je takva, nijema, gluha, mučenička, kao i ova zemlja. Sve ostalo je laž. Nema tu patriota više nego na godišnjem saboru ravnogoraca.
Hakiz

#637 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Hakiz »

OK, napišimo tekst. Iako naša himna nije jedina bez teksta. I himne ne postoje zbog teksta, već kao simbol postojanja države. Onaj ko to ne razumije, jednostavno nije državotvoran. Pravi patriot će na zvuke ove i ovakve himne ustati, staviti ruku na srce i pustiti suzu. Baš zato što je takva, nijema, gluha, mučenička, kao i ova zemlja. Sve ostalo je laž. Nema tu patriota više nego na godišnjem saboru ravnogoraca.
To je sve tačno. Problem je konkretno što naša himna nije prirodna. Ja je, i prije nego što sam postao ovako ogorčen, nikada nisam osjećao kao himnom moje države. To mi je bilo nešto što se moralo uraditi da bi se zadovoljila forma. Ne možeš narediti nekome da ima emocije prema kompoziciji koju je neko oktroisao kao himnu.

Tekst himne, dok postoji RS, nećemo imati. Tekst himne mora slaviti i veličati državu. Dok je RS-a, takav tekst neće dobiti konsenzus.
costacurta

#638 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by costacurta »

Tita ti jel ti tvrdiš da su ljudi koji "arlaucu" JEDNA SI JEDINA na nivou Ravnogoraca ili stotinu tisuca jungenda na Tompsonovim koncertima?! :lol:
Ala'a ti kazi da si ozbiljna!

Sad kad prijavi i moj post :skoljka:
gospodja profiterka

#639 Re: BRUKA U DUBLINU

Hakiz wrote:
To je sve tačno. Problem je konkretno što naša himna nije prirodna. Ja je, i prije nego što sam postao ovako ogorčen, nikada nisam osjećao kao himnom moje države. To mi je bilo nešto što se moralo uraditi da bi se zadovoljila forma. Ne možeš narediti nekome da ima emocije prema kompoziciji koju je neko oktroisao kao himnu.

Tekst himne, dok postoji RS, nećemo imati. Tekst himne mora slaviti i veličati državu. Dok je RS-a, takav tekst neće dobiti konsenzus.
Ne postoje prirodne himne, shvatite to! I one najljepše, najdirljivije, nametnute su i dah su istorijskog trenutka koji više nema nikakve važnosti. Da malo prokopaš po porijeklu himni shvatio bi da one nemaju nikakve veze s narodom, s vrijednostima koje danas promičemo, s čovjekom općenito.

Ja bih, zapravo, ustvrdila, da je naša himna najprirodnija na svijetu. Prirodnije nema. Jer ovo je, ako ne jedina, onda jedna od rijetkih himni koje realno zrcale stanje zemlje i njenog naroda, trenutak i prilike u kojima je nastala.

Naša himna nije intermeco, ona je nijema tužaljka.
gospodja profiterka

#640 Re: BRUKA U DUBLINU

costacurta wrote:
Tita ti jel ti tvrdiš da su ljudi koji "arlaucu" JEDNA SI JEDINA na nivou Ravnogoraca ili stotinu tisuca jungenda na Tompsonovim koncertima?! :lol:
Ala'a ti kazi da si ozbiljna!

Sad kad prijavi i moj post :skoljka:
Preuzmimo odgovornost! Razum na svim nivoima! Pomozimo Chmolji da očisti forum!

Post prijavljen.
Tita mi.
vade_mecum

#641 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by vade_mecum »

sta pjevaju npr. spanci? hint: ne pjevaju :D
Hakiz

#642 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Hakiz »

Ne postoje prirodne himne, shvatite to! I one najljepše, najdirljivije, nametnute su i dah su istorijskog trenutka koji više nema nikakve važnosti. Da malo prokopaš po porijeklu himni shvatio bi da one nemaju nikakve veze s narodom, s vrijednostima koje danas promičemo, s čovjekom općenito.

Ja bih, zapravo, ustvrdila, da je naša himna najprirodnija na svijetu. Prirodnije nema. Jer ovo je, ako ne jedina, onda jedna od rijetkih himni koje realno zrcale stanje zemlje i njenog naroda, trenutak i prilike u kojima je nastala.

Naša himna nije intermeco, ona je nijema tužaljka.
Kako nemaju. Sve himne su, naravno, bile kompozicije i tekstovi koji su na nekom konkursu izabrane. Što se toga tiče, tu se slažemo. Nisu himne narodne pjesme. ALi, sve te himne su nastale inspirisane ugavnom jednim bitnim događajem u trenutku neke zemlje (Na primjer Francuska revolucija i "Marseljeza") koji je i svijesti gražana te zemlje ostao upamćen kao momenat koji je definisao tu naciju. I tekstovi i kompozicije koje odražavaju emocije vezane za taj momenat su postale himne.

Šta je to zajedničko svim građanima i narodima u BiH, oko šega se svi slažu, što bi moglo biti izabrano za himnu?

Naša himna je kao i zastava i grb. Ništa ne govori o zemlji čiji bi trebala biti simbol. NAstala je yato da bi se nešto moglo svirati kada je potrebno na sportskim događajima, knoferencijama itd. Nastala je da ne bi bila tišina.

Bolje bi nasna događajima predstavla tišina za vrijeme u kojem bi se trebala intonirati himna, nego intoniranje ovakve himne.
Hakiz

#643 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Hakiz »

.
costacurta

#644 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by costacurta »

gospodja profiterka wrote: Preuzmimo odgovornost! Razum na svim nivoima! Pomozimo Chmolji da očisti forum!

Post prijavljen.
Tita mi.
:lol: :thumbup:

Jedna si jedina..... nema dalje
Stavi osam ruku na srce, pustio sam suzu i čekam Čmolju :sad:
julisiz es grant

#645 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by julisiz es grant »

costacurta wrote:
gospodja profiterka wrote: Preuzmimo odgovornost! Razum na svim nivoima! Pomozimo Chmolji da očisti forum!

Post prijavljen.
Tita mi.

Hoće mala da bude nova lejdiblu, vidjela da ima upražnjeno mjesto :D
gospodja profiterka

#646 Re: BRUKA U DUBLINU

julisiz es grant wrote:
costacurta wrote:

Post prijavljen.
Tita mi.

Hoće mala da bude nova lejdiblu, vidjela da ima upražnjeno mjesto :D
Poprilično sam sigurna da ti mala može majka biti. Ne da je relevantno.
Smirite se malo.
julisiz es grant

#647 Re: BRUKA U DUBLINU

Vidiš, isti način komunikacije i tolerisanja sagovornika :D ...vježba se, neka, može zatrebat :D
costacurta

#648 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by costacurta »

julisiz es grant wrote:Vidiš, isti način komunikacije i tolerisanja sagovornika :D ...vježba se, neka, može zatrebat :D
GospoDŽa je naači na nivou. :thumbup:

Samo ne idu joj ove relativizacije, al ajd ako ce joj biti lakše reči čemo da smo svi isti.... mozda smo mi bosnjaci i ponajgori jer imamo vehabije i najprirodniju "text free" himnu....... :mrgreen:
Et' ja priznajem. Bil mogla reci Čmolji da smo sad cool i ok
Last edited by costacurta on 21/11/2015 15:14, edited 1 time in total.
supercali

#649 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by supercali »

vade_mecum wrote:
sta pjevaju npr. spanci? hint: ne pjevaju :D
Porediti spance i nas je kao porediti katalunju i srpsku
julisiz es grant

#650 Re: BRUKA U DUBLINU

costacurta wrote:
julisiz es grant wrote:Vidiš, isti način komunikacije i tolerisanja sagovornika :D ...vježba se, neka, može zatrebat :D
GospoDŽa je naači na nivou. :thumbup:

Samo ne idu joj ove relativizacije, al ajd ako ce joj biti lakše reči čemo da smo svi isti.... mozda smo mi bosnjaci i ponajgori jer imamo vehabije i najprirodniju "text free" himnu....... :mrgreen:
Naravno da smo najgori..i imamo tako divne komšije koje nas neće opet klati čim im se pruži prilika, nikako... :-)
Locked