tututuuuu wrote:hAZNADAR wrote:tututuuuu wrote: Ali ja ponavljam da ja ovdje ne pricam o vjerskim imenima Ivan vs Muhamed recimo, vec o etnickim imenima, ili nacionalnim Tvrtko vs Osman, Radimir kao slavensko npr. vs Bajezit. Mene takvi nece nazivati izdajicom.
OK, definisi etnicko ime.
Kada definises napr hrvatsko ime, taj obrazac i objasnjenje po kome se prepoznaje hrvatsko etnicko ime - onda mozes dalje nastaviti sa svojim teorijama. Blago receno teorijama.
To je ime koje je dominatno za jedan narod, za njegove znamenite osobe koje su ga nosile. Koliko je Osman, Bajezit i Sulejman znacajan za Bosnjake, a koliko Tvrtko i ostale znacajne osobe Bosne? Pa s obzirom na ucestalost prvih, rekao bih prilicno, drugi ne slabo, neko nikako, nula, nista, nema. A ja ipak ne bih rekao da je to posljedica jer su eto svima ta imena jednostavno ljepsa, vec je to vise, to nisu muslimanska imena, to su imena "onih"...
O cemu ti to majke ti,..

cuj dominantno ime za jedan narod

sta uopce znaci dominantno ime za jedan narod? Neka posebna imena mogu samo biti primjeri. A ja te ne pitam za primjere da mi nabrajas Tome, Petre, Franje, Ivane,.... vec definiciju, obrazac.
Fino te pitam jos jednom.
Definisi etnicko ime koje stalno ovdje spominjes.
Jer samo uz pomoc te definicije i pravila mozemo odrediti da li je neko ime eksplicitno hrvatsko.
Ljudi imaju obicaj reci spansko ime, ili francusko, hrvatsko, slovenacko, hriscansko, hindu, muslimansko,... ali to je samo asocijacija zbog ucestalosti nekog imena. Primjerice Franjo.
Izvorno znaci
Francuz. Popularno i poznato diljem svijeta po Franji Asiskom(Franz von Assisi ili Francesco d'Assisi). U hrvatskom jeziku se javlja u oblicima prilagodjenim hrvatskom jeziku poput Frane, Frano, Franjo, Vrane, Francesko,..
Dakle nije nikakvo etnicko hrvatsko ime vec samo ime sa korijenom negdje drugdje prilagodjeno hrvatskom jeziku. Koristi se u mnoogim narodima.
Ili primjerice Tomislav. Korijen rijeci u slozenici dvije latinske rijeci Dominus i Slavus - sto znaci Gospodar Prst,.. pardon Gospodar Slavena. Jedno od najcescih imena u Hrvatskoj ali narodno ime sa korijenom u latinskoj. Branimir - slavenska slozenica - braniti i mir. Petar, Ivan,.. biblijski korijen. Sva ta imena nalazimo u nizu zemalja.
I opet pitam - koja je to definicija hrvatskog etnickog imena. Ne primjeri vec definicija.
Pa cemo onda nastaviti o autohtonim domacim narodnim imenima koja kao vi imate a mi nemamo.