Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post Reply
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#626 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Zviz »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
don vito wrote: Ako sam dobro shvatio, potrebno im je objasniti da u Evropi ljudi ne ostavljaju smece za sobom? Pohvalno je sto su prihvatili sugestiju, ali sama cinjenica da ih neko mora upozoriti na nesto takvo pokazuje o kakvoj kulturoloskoj razlici pricamo.
To je ta kulturna razlika o kojoj pričaš? :mrgreen:
Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je sudu optužni prijedlog protiv saobraćajnog policajca Miroslava Kuzmanovića i Dragana Borote zbog sumnje da su počinili tešku krađu nad nekoliko migranata krajem avgusta u centru Beograda, javlja Tanjug. Nakon hapšenja mediji su prenijeli da je Kuzmanović u blizini Autobuske stanice, nakon što je pokazao službenu iskaznicu, od trojice migranata zatražio da mu predaju sav novac koji imaju kod sebe i uzeo im oko 2.000 eura.
Sada će pametnjaković Tutut da se javi i da postavi pitanje a odakle njima 2000 Eura. :lol:

Imaju para neki, sami dilaze do auta i pitaju da ih prebacis preko lokalnih puteva bar do Austrije, a isto je vazilo i iz Flensburga da mosta za Svedsku. Oko $1.000 nude / potraziva se na osobu. Samo to je sica kolika kazna ti moze biti.
ActionWoman

#627 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by ActionWoman »

ActionWoman"]
don vito wrote:
ActionWoman wrote:Takodjer, niko izbjeglicama ne pokazuje kako domacini ocekuju da se oni ponasaju. Kako neko (izbjeglica) spontano da zna sta mi ocekujemo od njega/nje.
Glavna zeljeznicka stanica u Budimpesti

Image
https://www.youtube.com/watch?v=yfVmdOIZZ30

ista ta stanica kada im neko pokaze sta se ocekuje od njih[/quote]

Ako sam dobro shvatio, potrebno im je objasniti da u Evropi ljudi ne ostavljaju smece za sobom? Pohvalno je sto su prihvatili sugestiju, ali sama cinjenica da ih neko mora upozoriti na nesto takvo pokazuje o kakvoj kulturoloskoj razlici pricamo.[/quote]

Ja ne znam odakle si ti, ali u Sarajevu vidim kako ljudi redovno bacaju smece po ulici, a o prigradskim naseljima i mimo Sarajeva da ne govorim (bacanje ves masine i karoserije od auta niz rijeku). Ja ne bacam, ali ima ljudi iz moje zemlje koji zdusno bacaju, ima onih koji ne bacaju u prirodu, ali ne razvrstavaju smece, pusaci koji bacaju cikove svugdje, itd. Ljude moras nauciti kako ce se ponasati. Nismo se ni ti ni ja nauceni rodili. Meni se povraca u germanskom svijetu kada ljudi iz petnih zila ispuhuju nos pa im opet nista ne kazem iako sam odgojena da se takve stvari rade samo u wc-u, a ne nekom za vratom. Mislim da same izbjeglice treba angazovati da ciste, treba polijepiti natpise gdje se MORA odlagati smece i redovno kontrolisati, treba ljude motivisati da to rade (milom ili silom, bolje milom, ali ako ne ide onda silom). Kad neko kaze nase izbjeglice se fino ponasale. Neki dan u Zielpunkt stoji natpis na njemackom i na nasem jeziku da se ne isplati krasti jer je kazna toliko i toliko. Izracunas koliko izbjeglica imas, koliko je dovoljno redara za taj broj, regrutujes redare medju izbjeglicama, napravis smjene i das motivaciju redarima/nagradu. Za svaki tim od 5 do 8 redara nadjes lokalnog supervizora koji ce im pomagati i bodriti ih.
ActionWoman

#628 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by ActionWoman »

PeppermintSA wrote:
ActionWoman wrote:

Vidim, tebe najvise sekira seks. Ne vjerujem da ce (znam da nece) roditelj krscanin reci svojoj kcerki "Idi sceri, rokni 5 votki i zavrsi u krevetu sa nekim likom. Sreca, ja, tvoj babuka, nisam onaj Arapin pa te necemo nalemati. Samo ces malo biti mamurna ujutro. Hajd i lijepo se provedi"
Seks je primjer u cijeloj ovoj priči.

I naravno, neće to babo reći, ali ona će ipak otići i to uraditi. Arapska imigrantkinja i treće generacije neće. Nemojmo se praviti ludi, oboje znamo otvorenost Zapadne Evrope, a ujedno i zatvorenost arapskog svijeta.
Predrasude...Svijet se mijenja. Nije sve kao sto gledas na TV.
Drvosjeca iz Dejcica

#629 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

don vito wrote:
Ne, o ovoj kulturoloskoj razlici

Image

Marxloh, cetvrt njemackog grada Duisburga, vec odavno "No-go-Area" za njemacku policiju i autohtono stanovnistvo.

Jah...od početka si naivan k'o francuska sobarica. :oops: Vrijedi li tebi išta objašnjavati?

Image

Code: Select all

Revelers wade through some of the tons of trash left after the New Years celebration ended January 1, 2005 in Times Square in New York City.
don vito

#630 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by don vito »

ActionWoman wrote: Ja ne znam odakle si ti, ali u Sarajevu vidim kako ljudi redovno bacaju smece po ulici, a o prigradskim naseljima i mimo Sarajeva da ne govorim (bacanje ves masine i karoserije od auta niz rijeku). Ja ne bacam, ali ima ljudi iz moje zemlje koji zdusno bacaju, ima onih koji ne bacaju u prirodu, ali ne razvrstavaju smece, pusaci koji bacaju cikove svugdje, itd. Ljude moras nauciti kako ce se ponasati. Nismo se ni ti ni ja nauceni rodili. Meni se povraca u germanskom svijetu kada ljudi iz petnih zila ispuhuju nos pa im opet nista ne kazem iako sam odgojena da se takve stvari rade samo u wc-u, a ne nekom za vratom. Mislim da same izbjeglice treba angazovati da ciste, treba polijepiti natpise gdje se MORA odlagati smece i redovno kontrolisati, treba ljude motivisati da to rade (milom ili silom, bolje milom, ali ako ne ide onda silom). Kad neko kaze nase izbjeglice se fino ponasale. Neki dan u Zielpunkt stoji natpis na njemackom i na nasem jeziku da se ne isplati krasti jer je kazna toliko i toliko. Izracunas koliko izbjeglica imas, koliko je dovoljno redara za taj broj, regrutujes redare medju izbjeglicama, napravis smjene i das motivaciju redarima/nagradu. Za svaki tim od 5 do 8 redara nadjes lokalnog supervizora koji ce im pomagati i bodriti ih.
Da, u Sarajevu ljudi redovno bacaju smece po ulici, bacali su i ranije, bacat ce i ubuduce. Tu ne pomaze ni edukacija ni redari, ja sam se odavno pomirio sa takvom "kulturom" koja je u "pet deka" sa vecinom ovih migranata sa Bliskog istoka. Ali, ovdje ne pricamo o higijeni BiH vs. bliski istok. Obisao sam skoro cijelu EU i mogu reci da su po tom pitanju tri klase iznad nas, cak i ako medju njima nekih izuzetaka (germansko ispuhavanje nosa, peksinluk u balkanskim zemljama EU...). I zato ih potpuno razumijem kad se zgrazavaju ovakvih slika.
tututuuuu

#631 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by tututuuuu »

Ma i ti sto smetljare po Sarajevu su u vecini slucajeva i sami sto su dosli od nekud. Nikakav problem mu nije pola rucka istresti kroz prozor. Ko zna, mozda i raspravljamo s nekim od te uvazene gospode :D pa od tud ova suluda opravdavanja.
ActionWoman

#632 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by ActionWoman »

don vito wrote:
ActionWoman wrote: Ja ne znam odakle si ti, ali u Sarajevu vidim kako ljudi redovno bacaju smece po ulici, a o prigradskim naseljima i mimo Sarajeva da ne govorim (bacanje ves masine i karoserije od auta niz rijeku). Ja ne bacam, ali ima ljudi iz moje zemlje koji zdusno bacaju, ima onih koji ne bacaju u prirodu, ali ne razvrstavaju smece, pusaci koji bacaju cikove svugdje, itd. Ljude moras nauciti kako ce se ponasati. Nismo se ni ti ni ja nauceni rodili. Meni se povraca u germanskom svijetu kada ljudi iz petnih zila ispuhuju nos pa im opet nista ne kazem iako sam odgojena da se takve stvari rade samo u wc-u, a ne nekom za vratom. Mislim da same izbjeglice treba angazovati da ciste, treba polijepiti natpise gdje se MORA odlagati smece i redovno kontrolisati, treba ljude motivisati da to rade (milom ili silom, bolje milom, ali ako ne ide onda silom). Kad neko kaze nase izbjeglice se fino ponasale. Neki dan u Zielpunkt stoji natpis na njemackom i na nasem jeziku da se ne isplati krasti jer je kazna toliko i toliko. Izracunas koliko izbjeglica imas, koliko je dovoljno redara za taj broj, regrutujes redare medju izbjeglicama, napravis smjene i das motivaciju redarima/nagradu. Za svaki tim od 5 do 8 redara nadjes lokalnog supervizora koji ce im pomagati i bodriti ih.
Da, u Sarajevu ljudi redovno bacaju smece po ulici, bacali su i ranije, bacat ce i ubuduce. Tu ne pomaze ni edukacija ni redari, ja sam se odavno pomirio sa takvom "kulturom" koja je u "pet deka" sa vecinom ovih migranata sa Bliskog istoka. Ali, ovdje ne pricamo o higijeni BiH vs. bliski istok. Obisao sam skoro cijelu EU i mogu reci da su po tom pitanju tri klase iznad nas, cak i ako medju njima nekih izuzetaka (germansko ispuhavanje nosa, peksinluk u balkanskim zemljama EU...). I zato ih potpuno razumijem kad se zgrazavaju ovakvih slika.
Ma nece bacati ako se bude kaznjavalo i ako se bude u skolama ispirao mozak djeci o tome da je teski papanluk prljati okolinu. I u germanskim zemljama bi se, vise, bacalo smece i ostavljala kakica iza dragog Fide da nema kazni. Ovdje se cak ne smije hraniti golub jer je kazna 38 Eura, ako bacis cik kazna je oko 40 Eura, a Fidino govno je jos skuplje. Kazne su istrenirale ljude. Da nema cika koji ciste ulicu ulice, onda bi ulice, i u BiH i na zapadu, izgledale kao staze kojima idu ove izbjeglice. Ja ih ne pravdam vec samo zelim naglasiti da nisu svi ljudi odgovorni za to smece koje vidimo vec samo oni koji su ga bacili.
BHCluster

#633 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by BHCluster »

don vito wrote:
ActionWoman wrote:
https://www.youtube.com/watch?v=yfVmdOIZZ30

ista ta stanica kada im neko pokaze sta se ocekuje od njih
Ako sam dobro shvatio, potrebno im je objasniti da u Evropi ljudi ne ostavljaju smece za sobom? Pohvalno je sto su prihvatili sugestiju, ali sama cinjenica da ih neko mora upozoriti na nesto takvo pokazuje o kakvoj kulturoloskoj razlici pricamo.
Znaci integracija je moguca! A sta cemo sa fasistima, ksenofobima i sl. koji su rodjeni u Europi i oni ne prpadaju Europskoj kulturi o kojoj pricamo ili?
pemanapemani

#634 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by pemanapemani »

Generaliziranje uvijek daleko na prvom mjestu.

Zabluda broj jedan današnjeg čovječanstva.

Izbjeglica koji kupi smeće za drugima i izbjeglica kriminalac koji krade dijete da bi lakše prešao granicu su isti.

Nedavno je bio dokumentarac o Veneciji. Između ostalog su prikazali kako izgleda Trg sv. Marka kasno navečer i pričali sa ljudima koji ga člste svaki dan. Skoro kao na slici kolodvora u Budimpešti.

Zaista, kako prevazići takav kulturološki jaz. :-)
BHCluster

#635 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by BHCluster »

don vito wrote:
Ne, o ovoj kulturoloskoj razlici

Image

Marxloh, cetvrt njemackog grada Duisburga, vec odavno "No-go-Area" za njemacku policiju i autohtono stanovnistvo.
Zanimljivo nema smecha, a "No-go-Area" covjek bi ocekivao brlog kako nam ti objasnjavas. Kontradiktornost u tvome izlaganju vise nego ocigledna. :lol:
bvcx

#636 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by bvcx »

Izbjeglice prošle kroz Bosnu i ostavile kaos...

Image

Image

Image

Image

Image
fazer

#637 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by fazer »

BHCluster wrote: Zanimljivo nema smecha, a "No-go-Area" covjek bi ocekivao brlog kako nam ti objasnjavas. Kontradiktornost u tvome izlaganju vise nego ocigledna. :lol:
No-go-area u ovom slucaju oznacava podrucje za koje se smatra da je opasno ici.

Svedska:
http://swedenreport.org/2015/05/18/poli ... in-sweden/

Policajac kaze:
“The situation is slipping from our grasp,” he says about infamous enclaves Tensta and Rinkeby. “If we’re in pursuit of a vehicle, it can evade us by driving to certain neighborhoods where a lone patrol car simply cannot follow, because we’ll get pelted by rocks and even face riots. These are No-Go Zones. We simply can’t go there.”

“Yes, it is pretty sensational that there are enclaves where Swedish law no longer applies,” Korsell replied slowly and ponderously.

http://fof.se/tidning/2015/5/artikel/da ... ngens-makt
tututuuuu

#638 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by tututuuuu »

bvcx wrote:Izbjeglice prošle kroz Bosnu i ostavile kaos...

Image

Image

Image

Image

Image
To sta ovdje sve zivi i kakva nam je drzava nije nikakva nepoznanica. I odavde je masivan odljev stanovnistva, samo sto to rade kao legalni migranti.
BHCluster

#639 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by BHCluster »

fazer wrote:
BHCluster wrote: Zanimljivo nema smecha, a "No-go-Area" covjek bi ocekivao brlog kako nam ti objasnjavas. Kontradiktornost u tvome izlaganju vise nego ocigledna. :lol:

Svedska:

Policajac kaze:
“The situation is slipping from our grasp,” he says about infamous enclaves Tensta and Rinkeby. “If we’re in pursuit of a vehicle, it can evade us by driving to certain neighborhoods where a lone patrol car simply cannot follow, because we’ll get pelted by rocks and even face riots. These are No-Go Zones. We simply can’t go there.”

“Yes, it is pretty sensational that there are enclaves where Swedish law no longer applies,” Korsell replied slowly and ponderously.

De to procitaj opet jer mene bi bilo sramota ovo postaviti a ne procitati sta pise.
Bodkin

#640 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Bodkin »

ActionWoman wrote:
PeppermintSA wrote:
ActionWoman wrote:

Vidim, tebe najvise sekira seks. Ne vjerujem da ce (znam da nece) roditelj krscanin reci svojoj kcerki "Idi sceri, rokni 5 votki i zavrsi u krevetu sa nekim likom. Sreca, ja, tvoj babuka, nisam onaj Arapin pa te necemo nalemati. Samo ces malo biti mamurna ujutro. Hajd i lijepo se provedi"
Seks je primjer u cijeloj ovoj priči.

I naravno, neće to babo reći, ali ona će ipak otići i to uraditi. Arapska imigrantkinja i treće generacije neće. Nemojmo se praviti ludi, oboje znamo otvorenost Zapadne Evrope, a ujedno i zatvorenost arapskog svijeta.
Predrasude...Svijet se mijenja. Nije sve kao sto gledas na TV.
E cuj svijet se mijenja :lol: objasni nam kako arapi u stvari nisu zatvoreni i doslovno zaostali sa svojim pogledima na svijet. Objasni nam kako seoski starci u indiji ne osudju sestre na masovno silovanje pred svima kad brat pobjegne sa pogresnom mladom. Objasni nam da jevreji nisu konzervativno ksenofobicno drustvo koje ne koristi lift na sabat jer je proizvod struje, i lijepe trake preko svjeta u frizideru jer se ne smije koristiti tehnologija.
Sanjarko

#641 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Sanjarko »

BHCluster wrote:
fazer wrote:

Svedska:

Policajac kaze:

De to procitaj opet jer mene bi bilo sramota ovo postaviti a ne procitati sta pise.
Prvi clanak spominje Sherijatsku policiju a drugi Bajkerske bande da haraju u Shvedskoj.
Letimicno procitao samo.
Mister Yes

#642 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Mister Yes »

Kaligula I wrote:
Mister Yes wrote:
Kaligula I wrote:ovo i nije nista drugo nego amerikanizacija Evrope koja je bila zamisljena jos 1922. poznata pod imenom 'Kalergijev plan', a po kojem je trebalo da se odreknemo kulturnog, nacionalnog i rasnog identiteta...mozda ga realiziraju ovog puta...
A to je kao nešto loše? :? Da se bogdom hoće amerikanizirati ne samo Evropa već cijela planeta :izet:
...ne mislim da bi se s tobom slozili američki crnci...
Pa da li amerikanizacija uključuje i odricanje od rasnog identiteta ili ne? Ti si napisao da je to amerikanizacija a sada tvrdiš da nije :-)

Znači da ti pojednostavim:

Kaligula: "htjeli su da nas amerikaniziraju tako što ćemo se odreći rasnog identiteta"
Mister Yes: "ako je to amerikanizacija onda bih volio da se cijeli svijet amerikanizira"
Kaligula: "u Americi su crnci i danas donji"

Mislim, what the fuck? :-)

Znači, Amerika se nije odrekla rasnog identiteta, ali bi nama da nametnu da se mi odreknemo i to će onda biti amerikanizacija Evrope? :-)
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#643 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by emillio estevez »

Na HTV u , bila maloprije izjava , da ne zele davati otiske prstiju da ih ne bi vracali u zemmlju gdje su izvrsili registraciju .
Drvosjeca iz Dejcica

#644 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Procjene OECD-a su da će između 350.000 i 450.000 ljudi ostati u zemljama EU, te da brojnim izbjeglicama ipak neće biti odobren azil.

"Nije moguće predvidjeti kada će završiti masovni egzodus", navodi OECD.

U studiji se također navodi da su sirijske izbjeglice vještije od onih koje su devedesetih godina napustile BiH.

"Među Sirijcima je i više djece bez pratnje i roditeljskog staranja", navodi se u studiji.

Dodaje se da Evropa danas ima mnogo bolji pravni sistem za azilante nego 1992. godine.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#645 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by _BataZiv_0809 »

Gleam na RTL Hrvatska-sama muskadija.
KUZNETSOV

#646 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by KUZNETSOV »

It_is_a_Leclerc wrote:E baš da vidim na šta li će da liči ovo "Izmještanje" izbjeglica po kvotama u zemlje EU, kad njih 120.000 kaže Evropljanima: "Ne želimo nigdje drugo nego u Njemačku, i vi nemate pravo da nas pitate zbog čega, niti da nas zaustavite na putu kroz vaše zemlje".
niti da nas identifikujete :lol: bolje je šutat madjarsku vodu po stanicama nego dati otisak prsta :lol:
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#647 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by emillio estevez »

KUZNETSOV wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:E baš da vidim na šta li će da liči ovo "Izmještanje" izbjeglica po kvotama u zemlje EU, kad njih 120.000 kaže Evropljanima: "Ne želimo nigdje drugo nego u Njemačku, i vi nemate pravo da nas pitate zbog čega, niti da nas zaustavite na putu kroz vaše zemlje".
niti da nas identifikujete :lol: bolje je šutat madjarsku vodu po stanicama nego dati otisak prsta :lol:
Izbjeglice su upucene u sva prava koje ide sa statusom izbjeglistva.
Sto ce biti kada odredjeni broj proglase da nisu izbjeglice i nastane mars odakle si dosao ?
Edin H.

#648 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Edin H. »

emillio estevez wrote:
KUZNETSOV wrote:
Sto ce biti kada odredjeni broj proglase da nisu izbjeglice i nastane mars odakle si dosao ?
A Dablinska konvencija :zzzz:

https://en.wikipedia.org/wiki/Dublin_Regulation
KUZNETSOV

#649 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by KUZNETSOV »

emillio estevez wrote:
KUZNETSOV wrote:
upuceni su oni u mal' ti ne reko :lol: previše koriste slobodu koju evropljani nisu tek tako lako dobili, i ovdje je se ratovalo, milioni su umirali da imamo ovo sto danas imamo.... oni to olako shvacaju, misle da smo ovo sve dobili, pa ono kad mozete vi mogu i ja :lol: za slobodu se ne bjezi, nego bori!
SaNsEo

#650 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by SaNsEo »

emillio estevez wrote:
KUZNETSOV wrote:
problemi su vec poceli gledam neku noc emisija emigranti u Njemackoj su poceli da prave probleme, nezele da budu u centrima nego odma zele stanove i posao :-) .... Europa jos uvijek nije nisvijesna kakve ce sve proble da ima sa pojenicima ... a takvi ce biti bojim se mnogo
Post Reply