Gojeni H wrote:Zviz wrote:Gojeni H wrote:
Ali zasto ti kao neko ko zeli da nekome ukaze na nepravilnosti i izbrisanost moralnih granica u danasnjem (ne)drustvu, stavljas ljude sa sela u negativan kontekst?
Da li treba da te podsjetim da su neki od najvecih bosanskih pisaca, slikara i akademika, djeca sa sela?
Ako je tako dobro bilo u SFRJ kako se taj seoski dio "odmetnuo"?
Ako su se davali SVIMA stanovi za dzaba, otkud su ljudi ostali na selima?
Otkud onolike garsonjere i barake u svakom vecem gradu u BiH? Ko se tu odhranio?
I na kraju, primitivcima ce uvijek smetati osoba sa sela, Sandzaka, Kosova, ili Gusinja. Primitivci vole elitizam jer pate od raznoraznih kompleksa i makar i imaginarni elitizam koji ih uzdize iznad nas ostalih, obicnih smrtnika, pomaze u savladavanju te opake drustvene bolesti.
Zelim brzo ozdravljenje.
Nisu ljudi sa sela ili grada problem vec pojedinci, kojih je znatno vise nego 1%, nisu nikada zaradili pare vec znate i sami kako su brojni dosli do para. I onda zeljaom za dokazivanjem i sl. se odnose i ponasaju jako bijedno. Imam u rodu, ko malo daljem, jako dobar primjer. Nebi bas naznacio da su sa sela, ali periferija jednog manjeg gradica. Otac se obogatio prvenstveno tokom rata i u fazi poslje. Ali posto njegov sin taj novac je samo tek tako imao pri ruci za bilo sta pozeli, je postao blago receno zesci seljak i kriminalac. Od kurcenja da moze zapaliti 200KM do oruzanih okrsaja i sl. Zao mi je sto su u neku ruku moji, a ne neciji nekog mog neprijatelja, jer bi mi tako lakse bilo. I opet naglasavam. Ponasanje negovog sina nije jedini primjer.
Pa, djesi forumska legendo. Strasno mi imponira to sto si mi se obratio. Hvala.
Zvize, poenta je bila nesto drugo. Piupiu je malo pisala o tome, ali sam ja na kontra strani argumenta.
Ovakve teme me pocinju zamarati i dugo se na njima nisam pojavljivao.
Ali, tesko mi je reagovati kada se diktatorski rezim, koji je porodio zlocinacku JNA, navodi kao model drzave i zivljenja.
Nije to prica o pojedinim stvarima koje su daleko bolje bile rjesavane u SFRJ nego sto su to danas. O takvim stvarima se i treba govoriti.
Sudstvo je mozda bilo pod strasnim uticajem ideologije, ali je radilo. Da vidim starog kriminalca koji bi zavrsio dilersku karijeru bez 15 godina zatvora! - Samo jedan primjer.
Ovo drustvo, i mi koji smo zapamtili Broza, smo zapeli u proslosti uporedjivanjem, te 90-im jadikovanjem, do te mjere da se drustvo ne moze prenuti iz tog sna. A ovu smo bolest na zalost prenijeli i na nasu djecu, koja nisu bila ni rodjena a trune o dobroti "Tite i titine milicije".
A to uporedjivanje sa SFRJ je relativno prijatan san nekima, ali kosmar na kraju.
I ti pravis generalizaciju u sirokom krugu. Nije Jugoslavija napravila zlocinacku JNA, jer kako si napisao ispade da je JNA od svog prvog dana bila zlocinacka. Ako to tvrdis onda gotovo 2/3 danasnje muske populacije na tim prostorima je sluzilo u zlocinackoj vojsci. Ali i sam dobro znas da JNA je samo 1991 se naglo izmjenila. I opet ako cemo tako samo Slovenija moze reci da su je svi napali tj. cak i njihovi koji su sluzili tada u JNA. U BiH 1992 je rijec bila iskljucivo o sastavu iz Srbije, Crne Gore i mozda pokoji jos Makedonac, jer tokom Vukovara i Slavonije u sirem pojmu je i dalje bilo pripadnika iz Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sve u svemu okarakterisati JNA kao zlocinacku vojsku je presmjesno, jer to ispada kao da kazes nekome ko ti je uvijek bio tacan u sekundu, dobrih 30 godina i u 31 godini zakasni jednom, i ti okrenes pricu kao da nikada nije dosao na vrijeme. Cinjenica je da gotovo sve (mozda u jednom trenutku je Slovenije imala ko funkcionalnu drzavu) drzave iz bivse SFRJ su pocele putem mentaliteta tj. kradja nije losa ako te niko ne uhvati, a ako te uhvati onda si samo imao los dan i nista vise. Slavenski mentalitet, ne samo na tim prostrima, nego pogledajte i jednu Cesku, Poljsku i sl. inace generalno Istocnu Europu, temelji na zajebi komsiju i drzavu i car si. Uspjeh je jako pozeljna stvar svugdje ali razlike su u manifestacijama i onom dokle imas granicu tj. kojim metodama se sluzis su drasticne kad poredis jedan zapad i taj slavenski istok. U BiH i regionu ljudi se trude da budu uspjesni pa ako treba na racun tudjih ledja, jaci kaci, parola je snalazi se, igre bez granica. To je nesto sto ljudi imaju pod kozom i dzaba je pricati Njemacka, Svicarska ono ovo zakoni i sl.. Da se presele svi iz BiH u Svicarsku i da postave stvari tako da urpavljaju ljudi sa tih prostora a da svak ima primanja i posao kao Svicarci opet bi za 10 godina doslo do istog. Nema kraja apetitu za dokazivanje i supjeh. Daj jos, jos, jos... opasna je ona "od viska glava ne boli" to je isto kao da si rekao "krasti je u redu". U svakoj drzavi prosjecan covjek nema za viska, negdje mora da popusti da bi na drugoj strani nesto nabavio. Kad prosjecan covjek prica o visku onda znas koliko je sati. Jugoslavija nije odgojila nikoga, vec je samo postavila spoljnu granicu i ustav, a ljudi su sami sebe odgajali po zelji i naravno sirio se odgoj koji je danas jako poznat. Jugoslavija zato nije bila ozbiljna civilizacija, jer je kao drzava pala na nekim pitanjima a to pogotovo se odnosi na odgoju stanovnistva. Ttina najveca greska je bilo sto je dozvolio da ljudi idu raditi vani! To je dalo dole ulje na vatru, po pitanju zavisti, a svi mi znamo kako ljudi na tim prostorima pucaju od zavisti. U drzavi gdje si gajijo neki jednakost si odjednom dozvolio materialnu razlicitost i to je u potpunosti unistilo suzivot, a nacionalizam je samo bio okidac ili izgovor nista vise.