eno sad. necemo se valjda i vrijedjati.
To stvarno nisam hteo. Izvinjavam se ako si me tako razumeo.
ovo sto si isjekao meni kaze da si u potpunosti shvatio sta sam htio reci, no da nisi na to mogao odgovoriti. pa, towelie, do "jucer" bi me bratom zvao jer smo mogli klanjati zajedno, a sada mi sijeces post samo zato sto lijepo objasnim gresku. treba biti nekada covjek pa istu i priznati.
Kako je rekao Ali b. Ebu Talib, svaki covek je muslimanu brat. Bilo u veri, bilo u ljudskosti i humanosti. Pa tako i ti ili bilo ko drugi.
Ali, ja zaista mislim da ti mene nisi shvatio sta sam zeleo reci. Da parafraziram, Lorens Kraus kaze kako nema logike da je Boga briga sta ljudi rade i grese li ili ne, jer jednom takvom entitetu ne treba biti bitno sta radi svaki pojedinac. On ovde pravi analogiju sa covekom koji ima mravinjak i ne zanima ga sta svaki, pojedinacni mrav radi.
Problem sa ovom analogijom je sto je postavljena iz antropocentricnog stanovista. Zeli se reci da ako coveku nesto nije bitno, znaci da isto nije ni Bogu bitno. A to dvoje nikako ne moze biti uporedjeno jer Bog nije, po definiciji, nicemu slican. Pa ni coveku. Zato ova analogija ne stoji. Odnosno, stoji kod ljudi koji imaju antropomorfizovanu verziju Boga. Dakle, stari cikica sa bradom koji sedi na oblacima i gleda riality show zvani Zemlja.
A Bog se ne treba razumeti tako, Ni blizu.
“Veličanstven je Gospodar tvoj, Dostojanstveni, i daleko od onoga kako Ga predstavljaju oni!” (Surat As-Saffat (37):180)
ovo pitanje da li mrav moze... pa eto, ima li smo "nedavno" primjer onog misa sto je napao zmiju koja mu je krenula pojesti drugara
I sta s ovim? Ovo treba biti dokazom neke visoke inteligencije? Uporedive sa ljudskom u bilo kom pogledu?
no, to nije poenta. nego upravo ono sto si i sam rekao - interesuje te kako mrav razmislja. i to je ono sto sam vec i rekao - dati primjer ostaje neoboren. i sa filozofske i sa logicke strane.
Da, interesuje me. Ja imam kapacitet da me interesuje kako mrav razmislja, mrav nema kapacitet da ga interesuje kako covek razmislja. I tu lezi ta razlika u inteligenciji koja je kvalitativna, pre svega. I to je cela poenta.
Mi, ljudska bica, smo posebni i sto mozemo da diskutujemo o ovakvim stvarima. Ostale nama poznate vrste ne mogu. Mozes li mravu objasniti sta je internet-forum? Ako mozes, kako? Ako ne mozes, zasto ne mozes? Ne mora mrav, moze bilo koja druga zivotinjska vrsta.