Gubitak religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nasa

#626 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

5 0 5 wrote:
escobar__ wrote: Šta ćeš, nema svako elementarnu kulturu koju bi trebalo iz kuće nosit... Neko se ponaša normalno, neko je ortodoksna seljačina. :)
sta je problem buraz? saudijski turisticki trik da prikupe jos para, dok mrtvu sirijsku djecu more izbacuje. sta je veci sevap, dati hiljadu maraka i pokusati spasiti dijete ili misliti na svoju zagrobnu guzicu. pa eto im, kao sto kolega kaze, alahova odredba. mogu biti sretni da im je kran slomio vrat upravno na tom mjestu. dobili su po sta su i otisli.
Najprece i najhumanije je sve to iskoristiti za forumska prepoucavanja.
Pomalo jadno, sta mislis?
5 0 5

#627 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:21, edited 1 time in total.
sizifinho

#628 Re: Gubitak religije

Post by sizifinho »

5 0 5 wrote: nekome je se neukusno saliti na racun tek poginulih ljudi, meni nije.
Pa nije, jer tu nije niko tebi blizak. Nisam čitao ni da si se podsmejavao onom dječaku što je isplutao. Što nisi?
Mislim, ovo je krajnje primitivno što ti radiš, tvoje mišljenje ima uporište i smatram ga ispravnim ali samo u kontekstu i ni u čemu više. Način na koji si iznio svoje mišljenje je srozao moje mišljenje o tebi. Možda tebi to ne znači, nije ni bitno, ali opet... iako je ovo samo forum, na kraju dana, ovo je i zajednica u kojoj nekog poštuješ i cijeniš, nekog ne, s nekim se slažeš s nekim ne...
Žao mi je, ali ja ne mogu cijeniti ljude koji iznose svoje mišljenje tako, i još uz to vjeruju da drugima ukazuju na nešto.

Nisi se ni šalio sa žrtvama srebrenice. Nisi se žalio s ženom koju je Rastoder ubio nedavno automobilom. Ni na onu djevojku iz Srbije što je poginula.
Mislim, sve su to stvari kojima treba dići svijest ljudima, a pretpostavljam da je tvoj način praviti šale na izgubljeni tuđi život.
5 0 5

#629 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:21, edited 1 time in total.
nasa

#630 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

Ma @505 nije to, jednostavno ne izgleda lijepo, nema pozitivnu poruku, a radi se fakat o tragedijama.E sad ako je tebi vaznije od te tragedije da natjeras mene ili @towe ili xy da kao lafo promislimo onda I to nesto govori o tvom stavu prema tim desavanjima...svakako nije tema pa....
5 0 5

#631 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:20, edited 1 time in total.
kerima1

#632 Re: Gubitak religije

Post by kerima1 »

Ni ja ne mogu razumiti da je neko ove godine mogao otici na hadz pored seobe naroda Sirije.Ako je obaveza ko moze obaviit hadz isto je Kur'anska obaveza pomoci covjeku u nevolji,a zar ovo nije velika nevolja citavog jednog naroda i to naroda po vjeri!Al dobro meni ionako vise nista nije jasno i smisleno :-)
skupljac_zeljeza

#633 Re: Gubitak religije

Post by skupljac_zeljeza »

kerima1 wrote:Ni ja ne mogu razumiti da je neko ove godine mogao otici na hadz pored seobe naroda Sirije.Ako je obaveza ko moze obaviit hadz isto je Kur'anska obaveza pomoci covjeku u nevolji,a zar ovo nije velika nevolja citavog jednog naroda i to naroda po vjeri!Al dobro meni ionako vise nista nije jasno i smisleno :-)
A što ne može oboje? I obaviti hadž i pomoći nevoljnima?
nasa

#634 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

5 0 5 wrote:sta je ovo ba. alahiño svake godine posalje vip pozivnice nekolicini hadzija. mislim, to je uredu. lijepo od njega sto se brine za svoje najvjernije navijace. ali zasto bas kran?
: oops :

Nisam ti ovo vidjela odmah, do mene je, mjesec
nasa

#635 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

skupljac_zeljeza wrote:
kerima1 wrote:Ni ja ne mogu razumiti da je neko ove godine mogao otici na hadz pored seobe naroda Sirije.Ako je obaveza ko moze obaviit hadz isto je Kur'anska obaveza pomoci covjeku u nevolji,a zar ovo nije velika nevolja citavog jednog naroda i to naroda po vjeri!Al dobro meni ionako vise nista nije jasno i smisleno :-)
Pazi, jeste sramota muslimanskim zemljama sto se tako odnose, velika ali sumnjam da ce se @505, @kerima itd. pocecasti po novcaniku kako god se ovi prvi postavili, mozda i grijesim ali stvar je u tome da su ljudi generalno pokazali ruznu stranu i onda se loptica prebacuje, a radi se o ljudskim zivotima...
kerima1

#636 Re: Gubitak religije

Post by kerima1 »

skupljac_zeljeza wrote:
Kako da ne,samo mi iz ove rupe-bosne tesko da to mozemo.i za hadz se skuplja po deset i vise godina.mrski kjafir nam prima muslimane,a mi mslimo na sebe.
kerima1

#637 Re: Gubitak religije

Post by kerima1 »

nasa wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Pazi, jeste sramota muslimanskim zemljama sto se tako odnose, velika ali sumnjam da ce se @505, @kerima itd. pocecasti po novcaniku kako god se ovi prvi postavili, mozda i grijesim ali stvar je u tome da su ljudi generalno pokazali ruznu stranu i onda se loptica prebacuje, a radi se o ljudskim zivotima...
Ustavri kao ni ti ni ja ni..nemamo love kazem da pomogeno nesto vise.to je to..
zali Boze zivota koji odose bilo gdje,necije dijete ostade bez roditelaj kud ce veca tragedija,nego stoji to da su muslimani zakazali u vremenu kad je prijeko potrebno bilo pomoci ljudima.
nasa

#638 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

I za nas su skupljali obicni ljudi.
Ali nije stvar u tome vec nacinu na koji se o tome pise.
skupljac_zeljeza

#639 Re: Gubitak religije

kerima1 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Kako da ne,samo mi iz ove rupe-bosne tesko da to mozemo.i za hadz se skuplja po deset i vise godina.mrski kjafir nam prima muslimane,a mi mslimo na sebe.
Stvara se slika da samo Zapad pomaže. A da li baš bez ulaženja ko je tamo sve ovo započeo.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/am ... izbjeglica

Gadafi je upozoravao Ameriku i Evropu šta će napraviti kada su krenuli sa 'uvođenjem demokratije' u taj dio svijeta.
nasa

#640 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

Ovi dole imaju toliko para da su ih mogli sve primiti, a usput je I evropa jos jednom pokazala da ipak cesto covjek nije samo covjek vec se pogleda I boja koze, vjera itd.
skupljac_zeljeza

#641 Re: Gubitak religije

nasa wrote:Ovi dole imaju toliko para da su ih mogli sve primiti, a usput je I evropa jos jednom pokazala da ipak cesto covjek nije samo covjek vec se pogleda I boja koze, vjera itd.
Ne može zaljevske zemlje ništa oprati da nisu mogle više. Htjedoh reći da drugi vole sebe više istaći u odnosu na ostale u svoj ovoj priči bez ulaženja zbog čega je do svega ovoga i došlo. Slučajno nije ni Afganistan, ni Palestina, ni Libija, ni Irak, ni Sirija....već ima tema na Politici.
sizifinho

#642 Re: Gubitak religije

Post by sizifinho »

5 0 5 wrote:...
volio bih da pročitaš samo ovaj dio:
sizifinho wrote: tvoje mišljenje ima uporište i smatram ga ispravnim ali samo u kontekstu i ni u čemu više
tako da sve, osim šale stoji na mjestu i slažem se i bezveze duplo pišeš. Al hajd, neću dalje da se raspravljam.
Towelie

#643 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

nasa wrote:Ovi dole imaju toliko para da su ih mogli sve primiti, a usput je I evropa jos jednom pokazala da ipak cesto covjek nije samo covjek vec se pogleda I boja koze, vjera itd.
Samo u S. Arabiji postoji veliko naselje da satorima kapaciteta 3 miliona ljudi. Pogadjas, trenutno je prazno. Valjda Sirijci nisu dovoljno dobri da ih Saudi prime kod njih.
Image
Image
Last edited by Towelie on 12/09/2015 16:48, edited 1 time in total.
nasa

#644 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

Sto se tice "privilegovane smrti", jes da sam forumasa koji se pita spremila u Banovice ali da odgovorim.
Nevjerovatno mi je da ti tako rezonujes stvari I da uopce ima potrebe diskutovati na tu temu.

Ja znam da ne mogu utjecati na smrt, da moze doci, a znas to i ti.Nije to stvar vjere u Boga vec cinjenica.
Ti bi kao ateista morao prihvatiti smrt kao neizbjeznost.Nesto moses sprijeciti ali masu ne.
E sad, kad umre neko koga poznajes je li ti rezonojes pa, ova, ona slucajnost, a mozda je malo I sam kriv jer je npr.jeo masno itd.

Zalis za covjekom, zalis za onim sto je on pruzio drugim ljudima ili tebi itd.To nije niti na jedan nacin u konfliktu s cinjenicom da smrt jeste neizbjezna ili s Bogom ili sl.Jednostavno pricamo o ovom svijetu...

To je bilo toliko glupo pitanje da postajes stvarno nevjerovatan, isto da ja tebe pitam je li razmisljas kad neko umre kako ga crvi izjedaju I kako nista ama bas nista od njega nece ostati :-) To jeste cinjenica ali nije nikako ono o cemu normalni ljudi razmisljaju suoceni s gubitkom voljenih ili nekom tragedijom itd.
belfy

#645 Re: Gubitak religije

Post by belfy »

Towelie wrote:
takodjer, jos uvijek ne znamo da li bog moze znati sve. koliko znam to niko nije dokazao. zato poredjenje i stoji.
Nisam rekao da znamo, vec da verujemo. Verujemo i da Bog uopste postoji, zato smo vernici.
ovaj zadnji dio je malo cudan... naravno da promislja covjek, jer mrav jos nije iznio svoju perspektivu, jel tako? ali covjeka jako zanima i ta perspektiva, kao i sta bi mrav imao reci. evo, prvi ti, kao covjek, reci da li bi volio cuti mravlje misljenje o tome
Naravno da bih voleo cuti mravlje misljenje. Problem je u tome sto ga necu dobiti. Da li mrav u mogucnosti da nesto "voli"? Moze li mrav razumeti apstraktni koncept "imanja misljenja o necemu"?
Ne moze, naravno.
akle primjer koji si licno dao da bi isti pokazao pogresnim ostaje ispravan.
Dobar je primer, bojim se da mozda nisi uhvatio njegovu sustinu. :D
eno sad. necemo se valjda i vrijedjati.

ovo sto si isjekao meni kaze da si u potpunosti shvatio sta sam htio reci, no da nisi na to mogao odgovoriti. pa, towelie, do "jucer" bi me bratom zvao jer smo mogli klanjati zajedno, a sada mi sijeces post samo zato sto lijepo objasnim gresku. treba biti nekada covjek pa istu i priznati.

ovo pitanje da li mrav moze... pa eto, ima li smo "nedavno" primjer onog misa sto je napao zmiju koja mu je krenula pojesti drugara. no, to nije poenta. nego upravo ono sto si i sam rekao - interesuje te kako mrav razmislja. i to je ono sto sam vec i rekao - dati primjer ostaje neoboren. i sa filozofske i sa logicke strane.
Hakiz

#646 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

Towelie wrote:
Samo u S. Arabiji postoji veliko naselje da satorima kapaciteta 3 miliona ljudi. Pogadjas, trenutno je prazno. Valjda Sirijci nisu dovoljno dobri da ih Saudi prime kod njih.
Image
Image
Kako to da vjera nije uticala na Saudijce toliko da odustanu od rasizma i prime te izbjeglice? Šta to govori o snazi vjere nasuprot snazi predrasuda?
sizifinho

#647 Re: Gubitak religije

Post by sizifinho »

ovdje se ne zna osnovna razlika između vjere i religije
Hakiz

#648 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

Treba većinu izbjeglica smjestiti u brodove i poslati u SAD. Jer, SAD je "uvođenjem demokratije" na bliski istok direktno uzrokovao patnje tih ljudi.
Towelie

#649 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

eno sad. necemo se valjda i vrijedjati.
To stvarno nisam hteo. Izvinjavam se ako si me tako razumeo.
ovo sto si isjekao meni kaze da si u potpunosti shvatio sta sam htio reci, no da nisi na to mogao odgovoriti. pa, towelie, do "jucer" bi me bratom zvao jer smo mogli klanjati zajedno, a sada mi sijeces post samo zato sto lijepo objasnim gresku. treba biti nekada covjek pa istu i priznati.
Kako je rekao Ali b. Ebu Talib, svaki covek je muslimanu brat. Bilo u veri, bilo u ljudskosti i humanosti. Pa tako i ti ili bilo ko drugi.
Ali, ja zaista mislim da ti mene nisi shvatio sta sam zeleo reci. Da parafraziram, Lorens Kraus kaze kako nema logike da je Boga briga sta ljudi rade i grese li ili ne, jer jednom takvom entitetu ne treba biti bitno sta radi svaki pojedinac. On ovde pravi analogiju sa covekom koji ima mravinjak i ne zanima ga sta svaki, pojedinacni mrav radi.
Problem sa ovom analogijom je sto je postavljena iz antropocentricnog stanovista. Zeli se reci da ako coveku nesto nije bitno, znaci da isto nije ni Bogu bitno. A to dvoje nikako ne moze biti uporedjeno jer Bog nije, po definiciji, nicemu slican. Pa ni coveku. Zato ova analogija ne stoji. Odnosno, stoji kod ljudi koji imaju antropomorfizovanu verziju Boga. Dakle, stari cikica sa bradom koji sedi na oblacima i gleda riality show zvani Zemlja.
A Bog se ne treba razumeti tako, Ni blizu.
“Veličanstven je Gospodar tvoj, Dostojanstveni, i daleko od onoga kako Ga predstavljaju oni!” (Surat As-Saffat (37):180)
ovo pitanje da li mrav moze... pa eto, ima li smo "nedavno" primjer onog misa sto je napao zmiju koja mu je krenula pojesti drugara
I sta s ovim? Ovo treba biti dokazom neke visoke inteligencije? Uporedive sa ljudskom u bilo kom pogledu? :-D
no, to nije poenta. nego upravo ono sto si i sam rekao - interesuje te kako mrav razmislja. i to je ono sto sam vec i rekao - dati primjer ostaje neoboren. i sa filozofske i sa logicke strane.
Da, interesuje me. Ja imam kapacitet da me interesuje kako mrav razmislja, mrav nema kapacitet da ga interesuje kako covek razmislja. I tu lezi ta razlika u inteligenciji koja je kvalitativna, pre svega. I to je cela poenta.
Mi, ljudska bica, smo posebni i sto mozemo da diskutujemo o ovakvim stvarima. Ostale nama poznate vrste ne mogu. Mozes li mravu objasniti sta je internet-forum? Ako mozes, kako? Ako ne mozes, zasto ne mozes? Ne mora mrav, moze bilo koja druga zivotinjska vrsta.
Towelie

#650 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

Hakiz wrote:
Towelie wrote:
Image
Image
Kako to da vjera nije uticala na Saudijce toliko da odustanu od rasizma i prime te izbjeglice? Šta to govori o snazi vjere nasuprot snazi predrasuda?
Pravo pitanje je sta to govori o praktikovanju te iste vere od strane Saudijaca? Narocito onih na vlasti.
Post Reply