Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ovo jeste grac GCC-a definitivno, i ovo je početak Saudijskog protektorata na tim državicama a pod pokroviteljstvom Amerike.
Katar je možda u nekim ludim snovima mislio da će se profilirati kao lider na Arapskom poluotoku u očima Amerike, no Saudi su ih zajebali, sada kreće obračun, ili će svi stati pod Saudijske skute ili ih neće biti.
Oman se može izvući i vjerujem da hoće, odigrat će na neku neutralnost, Kuvajt me iznenadio kao i @Gojeni što reče, odigrali su (za sada) prilično neutralno.
Bahrein nema druge nego da stane pod Saudiju, njima ako se desi narod, oni su donji bez Saudije, Katar se koprcao, a Sirija je vjerovatno i presudila, a tek ova šurovanja sa Iranom u vezi Fue i Kefraje, milijarde su prebačene tamo vamo, Nusri na račun, pa oni Katrani što su pušteni iz Iraka nazad.
To je sve rezltat dogovora na relaciji Katar - Iran, Katar je igrao za sebe, za svoju korist, a to je igranje mimo Saudije.
Eh sad, da li je Iran pustio njima neku klicu, ili se Katar sam zajebo, vidjet ćemo.
Uglavnom, u ovoj situaciji mislim da su itekako donji u ovom "ratu" protiv Saudije.
jao_situacije wrote:
a šta ako izađu na ulice u bahreinu
zakuhalo se
Sto su izlazili, izlazili su. Pucali su na njih k'o na glinene golubove. Imaju jos uvijek cini mi se snimci na jutjubetu.
Bio je skoro dobar clanak na the Economistu. Ljudi koji su protestvovali govore da je gotovo. Nema bosanskih brda da odes u gerilu.
Kikibombona wrote:
Kako ce sve ovo zavrsiti?
Meni se cini da je Katar donji ako ne klekne Saudiji sto prije!
Katar je donji nema dileme. Nemaju nikoga. Saudi su se vec dogovorili s Trumpom.
Znajuci kako to hoda u Zaljevu, nije iskljuceno da Thaniji podvuku rep i poljube saudske skute.
Ako Saudi ne nadju kakvog amidzica u Thanija zeljnog vlasti.
Gojeni H wrote:
šestiverbalnimesija wrote:@Gojeni jel vodiš da ce ih podaviti tako lako? Kuwajt suzdržan, pa Oman. Iran preblizu. Turci se odmah upalili. Meni ovo vise liči na kraj GCC-a. Mislim ovo je sigurno kraj. Al gdje ce odnijeti..
Oman je vazda pametan u ovim njihovim jebanijama.
Cudi me kuvajtska pamet jer su jedino Saudijci arogantniji od njih.
S druge strane, imaju znacajnu siitsku manjinu (oko 35%), veeeoma su blizu Iranu, a imali su iskustva sa Irakom.
Nije uopste iskljuceno da Oman otkaci GCC od sebe. Jedva su cekali da se skinu sankcije Iranu. Navodno sicaju neku semu sa podvodnim gasovodom sa Iranom.
I ja mislim da je GCC gotov.
Ja mislim da nije tek tako gotov Katar. Ovo sad dojde ko hvatanje bidermajera na velikoj svadbi. Mislim da su Saudijci previse arogantni i da mi dozvole da im poljube skute neg ce pritisnuti da ih dave. A ovaj drugi blok jedva čeka saveznika i to bogatog. Uglavnom zabava pocinje. Podera ih Trump ko svinja masan džak.
Point. wrote:Od svih drzava Saudijska Arabija optuzuje Katar za podrsku terorizmu. Sta li duvaju u Rijadu pitam li se.
Isto sto i sve vrijeme odkada Saudi vladaju. Neprijateljstvo prema Iranu, sitima opcenito,.. sto je bilo i ostalo u Saudiji prioritet br 1.
Katar je posredovao u diplomatiji u zatopljavanju odnosa SAD-Iran, i ne pokazuje neprijateljstvo prema Iranu dovoljno. Bilo je tu i nesto oko nekih laznih vijesti zbog hakera ali Katar je dugo vec na zubu Saudijama.
Jos jedan dokaz, pokazatelj kako je saudijski rezim i sve marionetske kupljene vlade okolo najvece zlo u islamskom svijetu. Oni su bili i ostali izvoznici vehabizma sto je ideologija primarno naostrena na Siite.
Fascinantna je selefijska opsjednutost sijama i narocito Iranom. Aj sto su opsjednuti Arapi dole, al' zasto su opsjednute nase selefije. Svaki selefijski sjeh/alim/dajia, sta li su vec, tupi svako malo o sijama, kao da je sija makar 100 000 u BiH. Srbe i Hrvate skoro nikako ne uzimaju u usta, samo sije, sije i sije.
Fudo387 wrote:Kakva uzbuna zbog posla druze Gojeni?
Hoce li gorivo plaho poskupiti, da naspem bure za svaki slucaj, dok se ti tamo zumbuli dogovore sta i kako?
ljevoruki wrote:Cijena nafte se nece drasticno promijeniti u toku ove i sljedece godine.
Procjene su da ce tek krajem 2018. doci do porasta potraznje koja bi mogla smanjiti zalihe i povecati cijenu.
Tako da teorija o posrastu cijene nafte nije tacna.
Mene vise zanima hoce li SP biti premjesteno iz Qatara u, recimo, USA.
Tako i kod mene svi predvidjaju. Ali iz prve ruke, svi su se naherili da trose pare u 2018. Sto znaci ... ?
Katar ima gas, a sad niko ne investira nista u instalacije sa gasom ... slab, citaj nikakav, povrat para.
šestiverbalnimesija wrote:
Ja mislim da nije tek tako gotov Katar. Ovo sad dojde ko hvatanje bidermajera na velikoj svadbi. Mislim da su Saudijci previse arogantni i da mi dozvole da im poljube skute neg ce pritisnuti da ih dave. A ovaj drugi blok jedva čeka saveznika i to bogatog. Uglavnom zabava pocinje. Podera ih Trump ko svinja masan džak.
Kikibombona wrote:
Fascinantna je selefijska opsjednutost sijama i narocito Iranom. Aj sto su opsjednuti Arapi dole, al' zasto su opsjednute nase selefije. Svaki selefijski sjeh/alim/dajia, sta li su vec, tupi svako malo o sijama, kao da je sija makar 100 000 u BiH. Srbe i Hrvate skoro nikako ne uzimaju u usta, samo sije, sije i sije.
Takvu opsjednutost imaju oni dole glupani na vehabijskim hutbama, i jos veci ovi nasi glupani pusaci te price.
Nisu Saudi opsjednuti sijama, vec Iranom - zemljom od 80 miliona stanovnika koja bi mogla postati nuklearna sila, sa relativno jakom i motivisanom vojskom, historijski patritoskim, i obrazovanim stanovnistvom.
Eno ti tema o Jemenu. Saudi hoce da budu regionalna sila, a placaju Sudance, Senegalce i ostalu kokuznu raju da ratuju za njih.
I opet ih Huti rasuse k'o rizu.
Ova neka iz Control Risks nesto vazi, a nista posebno nije rekla.
Uglavnom o prebacivanju letova sa Dohe na druge destinacije. Pretpostavljam da ce sve ici na Dubai i nesto malo preko Abu Dhabija.
Ako si saveznik sa Iranom ne mozes biti los. Vidi Rusa. Sutra da mule kazu kako je Seselj dobar cojk vidio bi ti ovdje tema o zabludama iz proteklog rata
Arapska prodana govna. Ranije mi ih bilo zao, kriv mi izrael za sve bio a u sustini je sve krivica ovih govana. Cabu i sve drugo prenijeti u bosnu da vas naucimo sta je pravi put zivotinje jedne. Na chehrama im se vidibda su mahniti.
Last edited by karanana on 05/06/2017 21:32, edited 1 time in total.
Fudo387 wrote:Kakva uzbuna zbog posla druze Gojeni?
Hoce li gorivo plaho poskupiti, da naspem bure za svaki slucaj, dok se ti tamo zumbuli dogovore sta i kako?
ljevoruki wrote:Cijena nafte se nece drasticno promijeniti u toku ove i sljedece godine.
Procjene su da ce tek krajem 2018. doci do porasta potraznje koja bi mogla smanjiti zalihe i povecati cijenu.
Tako da teorija o posrastu cijene nafte nije tacna.
Mene vise zanima hoce li SP biti premjesteno iz Qatara u, recimo, USA.
Tako i kod mene svi predvidjaju. Ali iz prve ruke, svi su se naherili da trose pare u 2018. Sto znaci ... ?
Katar ima gas, a sad niko ne investira nista u instalacije sa gasom ... slab, citaj nikakav, povrat para.
Trzista otvorila i wti i brent su u crvenom. Predvidjam da ce kratkorocno otici na 55 ali nece preci 60 ove godine bez nekih velikih sokova