Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
simonese

#626 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by simonese »

Better Man wrote:BiH se može komplet umrežiti autoputevima za max. 5 godina. Sve što je potrebo je to da Bakir Izetbegović kaže brojeve tajnih računa u Švicarskim bankama ili gdje su već, gdje su on, Njegov rahmetil otac i ostali Sda prvaci ratnog vremena pohranili milijarde, koje su prikupljene za odbranu i opbnovu zemlje,a koje nisu potrošene, niti su građani imali koristi od njih.
:thumbup: samo sto ce prije tajnu u grob ponijeti nego narodu odati
jao_situacije

#627 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by jao_situacije »

walk_M-A-N wrote:http://www.klix.ba/biznis/lasic-daljnja ... /160103031

Čitav intervju je logično odvratan, sa uobičajenim rješenjima, daj narodu akcizu, a bogatim koncesiju na isplativoj dionici. A kad vidim tzv. JPP, novu prevaru, jao!
U međuvremenu se to više ne pravi jer ima puno prometa, već da bi se eto i mi uključili u Evropu.
Uz bajke da će privreda procvjetati kad se izgradi, i da će tad navaliti investitori, baš za ograničene ili naivne.

Tako je malo vozila ukupno, da nije bilo moguće da to neko drugi izgradi. Već ovako akciza +putarina +kredit. I kamate pojedoše.. Ali bogati ne odustaju, već kao u Hrvatskoj, čekaju da se sve izgradi pa da onda uzmu.
Usput su se stranke namirile, pisala je SB koliko je sve poskupilo kada je SDP zajahao. Ne branim druge i ne podnosim ničiji kriminal, ali u Autocestama je tako. Karić je koristio prethodno osigurano finansiranje, samo po većoj cijeni. Sada HDZ treba još uzeti.
Sa akcizom, opet svi, pa i siromašni, finansiraju bogate koji ga najviše koriste. Ja to ne želim, niti želim kredit.

Jedina opcija koju niko od ovih na vlasti nije ni predložio je da građani koji ionako drže milijarde po bankama izgradnju finansiraju putem obveznica, i da imaju svoj komad. I da prvi primjer budu političari. Valjda im isplatnije uzimati kredite i ugovarati koncesije.
ja sam to isto pisao i to su recimo ameri uradili
10 milijardi u bankama i sad zamisli kad bi se to iskoristilo, jedini je problem kako natjerati ove naše da ne pokradu tih 10 milijardi
Haris.ba

#628 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Haris.ba »

jao_situacije wrote:10 milijardi u bankama i sad zamisli kad bi se to iskoristilo, jedini je problem kako natjerati ove naše da ne pokradu tih 10 milijardi
I odmah nobelova nagrada za ekonomiju. :D

Niko nas nije pitao hoćemo li autoput, hoćemo li zaduživanje, hoćemo li tolike kredite - direktno. Ali, puna su usta u predizbornim kampanjama autoputa. Tako, da posredno - jesmo pitani. Šta sad? Trebamo se praviti neobavještenima? Naravno da će se autoput praviti od kredita. Ja ne znam ni za jednu stranku koja je rekla da će promjeniti način finansiranja izgradnje autoputa. Niti su spominjane vinjete, niti davanje autoputa u koncesiju (barem ozbiljno), niti tzv. javno-privatno partnerstvo. Niti izdavanje obveznica.

Priča o kapitalu stanovništva koji leži u bankama se ciklično ponavlja kao rješenje svih problema. A ja vjerujem da narod plaća tzv. negativnu kamatu - te pare ne bi bile investirane. Možda, bi samo bile prebačene u inostranu banku - ili u "slamaricu. Jer taj kapital daje uslove - garanciju određenog saobraćaja i da država stane iza te garancije. I u biti dobijamo isto. Čak možda i skuplji kapital.

Ja predlažem da se raspiše koncesija na čitavu autocestu na 30 godina, s tim da investitor dobija napravljene dionice, i ima rok da završi ostatak na koridoru, i dobija pravo napravljenim da upravlja. Ako država treba da garantira visinu saobraćaja na nekim dionicama - i to je jeftinije od gubitaka na "poslovima" sa izgradnjom. Država samo treba da sprovodi eksproprijaciju i prostornoplansku dokumentaciju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#629 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Truba »

30.12. sam vidio 2-3 auta na aputu vlakovo tarčin
bukvalno nigdje nikog nema na cesti...
valjda će se popraviti kad završe :D sve
Haris.ba

#630 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Haris.ba »

Black swan wrote:30.12. sam vidio 2-3 auta na aputu vlakovo tarčin
bukvalno nigdje nikog nema na cesti...
valjda će se popraviti kad završe :D sve
Ma treba uvesti godišnje vinjete. Da se narod natjera na autocestu da ne zjapi bezveze prazna. I po cjenu "neekonomičnosti" vinjeta. Naročito šleperi i slično. Tu treba da se snosi trošak. Ali, ako ćemo pošteno - treba obećati (i krenuti sa izgradnjom) i prema Goraždu i prema Bihaću i prema Tuzli- tako da kad svi snose troškove - barem znaju zašto ih snose.

E tada će privreda imati koristi od autoceste. Kad već ne može da se daje direktna pomoć privredi - nek onda država indirektno pomaže privredu jeftinim transportom.
Thorgerson

#631 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Thorgerson »

Ja nemam nista protiv evo da povecaju akcize za 30 feninga. Ok, eto povecaj ih, oderi nas. Al hocu da autoput bude gotov za min 3 godine ne zanima me kako, gdje, sta, kome.

Al qrac. Povecat ce akcize i mi opet necemo nista dobiti. Ili cu dobit 20km autoputa od kojeg nemam nista, gdje mi je isti djavo il isao starom cestom il tim novim autoputem.

Pa gdje eto odose silni novci dosadasnjih nameta na gorivo? 20 godina 100km autoputa. Jeben je to uspjeh. :D

Il ga pravite il nemojte. Vise me pocinje nervirati sve ovo, ako nismo imali para, koji djavo smo se onda upustali u ovo. Poenta autoputa jeste u tome da bude kompletan, cjelovit i samo tad se moze ocekivati neki povrat. Ove dionice po 20-30 km mislim da donose samo gubitak.

Praviti nesto 20-30 godina, sta god da pravis je neisplativo...mozda dugorocno, ono ostat ce nasim unucima, ali ovako niko lud, pa ni strani investitor nece uzet ni koncesiju za nesto sto nije iole kompletno...a oni hoce tako da uvale nekome komadinu puta usred bosne ni tamo - ni vamo, ko eto investirajte - u sta? Ocit primjer da isparcane dionice nemaju smisla je ova dinoica Josanica - Tarcin. A otvarali je bogati, knjige se pisale o tome... :-)
ultima_palabra

#632 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by ultima_palabra »

Pa moraš i "narodu" platiti 4-5% za njihov kapital. A EBRD ti daje 2-3%, što je opet puno kad autoput očigledno nije isplativ, a budžetske rupe na svim stranama.
jao_situacije

#633 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by jao_situacije »

Haris.ba wrote:
jao_situacije wrote:10 milijardi u bankama i sad zamisli kad bi se to iskoristilo, jedini je problem kako natjerati ove naše da ne pokradu tih 10 milijardi
I odmah nobelova nagrada za ekonomiju. :D

Niko nas nije pitao hoćemo li autoput, hoćemo li zaduživanje, hoćemo li tolike kredite - direktno. Ali, puna su usta u predizbornim kampanjama autoputa. Tako, da posredno - jesmo pitani. Šta sad? Trebamo se praviti neobavještenima? Naravno da će se autoput praviti od kredita. Ja ne znam ni za jednu stranku koja je rekla da će promjeniti način finansiranja izgradnje autoputa. Niti su spominjane vinjete, niti davanje autoputa u koncesiju (barem ozbiljno), niti tzv. javno-privatno partnerstvo. Niti izdavanje obveznica.

Priča o kapitalu stanovništva koji leži u bankama se ciklično ponavlja kao rješenje svih problema. A ja vjerujem da narod plaća tzv. negativnu kamatu - te pare ne bi bile investirane. Možda, bi samo bile prebačene u inostranu banku - ili u "slamaricu. Jer taj kapital daje uslove - garanciju određenog saobraćaja i da država stane iza te garancije. I u biti dobijamo isto. Čak možda i skuplji kapital.

Ja predlažem da se raspiše koncesija na čitavu autocestu na 30 godina, s tim da investitor dobija napravljene dionice, i ima rok da završi ostatak na koridoru, i dobija pravo napravljenim da upravlja. Ako država treba da garantira visinu saobraćaja na nekim dionicama - i to je jeftinije od gubitaka na "poslovima" sa izgradnjom. Država samo treba da sprovodi eksproprijaciju i prostornoplansku dokumentaciju.
dobro možda sam ja to malo preoptimistično, ali ameri su to uradili
moglo bi to i bez i koncesije, da se stegne kaiš da se prestanu avdiji kupovati da se javna potrošnja sreže pa da onda malo viškova iz budžeta usmjerimo na ap i eto ga
Ci-Nick

#634 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Ci-Nick »

Thorgerson wrote:Ja nemam nista protiv evo da povecaju akcize za 30 feninga. Ok, eto povecaj ih, oderi nas. Al hocu da autoput bude gotov za min 3 godine ne zanima me kako, gdje, sta, kome.
To bi bilo rješenje. Povećati za 0,20 KM akcizu, uzeti još 3 milijarde kredita i u narednih 5 godina ga spičiti do Doboja i sastaviti sa ovim od Banja Luke a prema jugu od Tarčina do Mostara napraviti brzu cestu.
Haris.ba

#635 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote:
Thorgerson wrote:Ja nemam nista protiv evo da povecaju akcize za 30 feninga. Ok, eto povecaj ih, oderi nas. Al hocu da autoput bude gotov za min 3 godine ne zanima me kako, gdje, sta, kome.
To bi bilo rješenje. Povećati za 0,20 KM akcizu, uzeti još 3 milijarde kredita i u narednih 5 godina ga spičiti do Doboja i sastaviti sa ovim od Banja Luke a prema jugu od Tarčina do Mostara napraviti brzu cestu.
Ne mogu se projekti završiti do Doboja, a kamoli eksproprijacija za tri godine kad bi sutra na račun legle tri milijarde. Ako do 2030. bude završen autoput na koridoru Vc - trebamo biti sretni.

http://kliker.info/autoput-do-2017-godine/

Prema nalazima studije, koridor je podijeljen na devet dionica. Studija predviđa da do 2009. godine bude izgrađena 45 kilometara duga dionica od Kaknja do Vlakova, gdje je Vlada FBiH već izgradila dvadesetak kilometara. Ovim planom predviđeno je da dionice od Svilaja do Karuše, od Mostara do mora i od Donje Gračanice do Kaknja, ukupne dužine 143 kilometara, budu građene od 2009. do 2013. godine.Planom je predviđeno da cijeli dio puta od Vlakova do Mostara, te dionica od Karuše do Donje Gračanice, ukupne dužine oko 145 kilometara, počinju graditi tek nakon 2013. godine."Dinamika izgradnje je realna procjena stručnjaka. Prosjek troškova izgradnje jednog kilometra autoputa je 21,7 miliona KM. Najjeftiniji su dijelovi u Posavini, oko13 miliona, dok je kilometar autoputa od Tarčina do Mostara skoro trostruko skuplji.

Opredjeljenje BiH je da se pronađe investitor koji je spreman da na sebe preuzme izgradnju autoputa, a zauzvrat dobije koncesiju na 30 ili 50 godina, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić."Studijom je predviđeno kombinovano učešće finansiranja privatnog i javnog sektora.
Ci-Nick

#636 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Ci-Nick »

Ja ne znam gdje su ovi naši političari i experti učili matematiku.
Kako bi potencijalni investitori otplatili za 30 ili 50 godina dionice autoputa kojim dnevno prođe ispod 5000 auta a izgradnja košta preko 30 miliona KM po km.
Mislim da bi cijena putarine morala biti gram zlata po pređenom kilometru. :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#637 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Truba »

AP nam treba...desetine su razloga..od sigurnosti do prestiža :D

ali je jasno kako domaći brdski čojk će uvijek dvicarom ići okolokole :D

ja vjerujem da pola hrvatske mađarske i sjevjerne istočne europe gleda i čeka :D
Thorgerson

#638 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Thorgerson »

Pa da treba nama autoput...to nije upitno. Medjutim, mi smo davno trebali bataliti isplativost iz te formule oko autoputa. Jer kad nesto pravis 10+ godina, nema jebene sanse da ce ti to bit isplativo. Sta god vala da pravis, a narocito autoput koji je isplativ tek kad je u potpunosti gotov.

Zato kazem, oni traze koncesionara za ovaj gore sjeverni dio. Ma ko ce to ba uzet pod koncesiju, kad nije kompletno? Zasto bi neko uzeo i igrao se sa 100km autoputa da li ce mu bit ili nece isplativo. Ta koncesija se moze desiti eventualno mozda onda kada mi zavrsimo sve od ploča i ovo sto rade iza zenice, i da RS zavrsi svoj dio, da se most preko save zavrsi, svilaj-odzak da se dovrse finalni radovi...eh onda mozda bi to neko i uzeo...

Tj. mi fakticki moramo haman zavrsiti autoput. A evo prenatezu se oko tarcin - konjic, pa tu ce samo izgradnja trajati godinama...a gdje najzahtjevniji dio konjic - mostar?

I kao 10pf na gorivo ce im nesta pomoci...hoce, hoce. :-)

Kao što im trenutni nameti "pomažu":
Za litar nekog goriva građani BiH plaćaju 17 posto PDV-a. Osim PDV-a, za svaki litar kupljenog goriva građani izdvoje i 0,15 KM za putarinu, odnosno 0,30 KM (dizel) ili 0,35 KM (benzin) na ime akciza, te 0,10 KM za izgradnju autoputeva. Vlasti u FBiH su se i ranije znale dosjetiti probleme u državnim poduzećima rješavati nametima na gorivo. Tako je kako bi se saniralo stanje u Terminalima FBiH, odlučeno da se iz cijene svakog litra izdvaja jedan fening za ovu namjenu. Ako naspete goriva za 20 KM, 9 KM od toga ide državi.
(nevidjena nebuloza koja sigurno ne postoji ni u jednoj zemlji da ljudi sa na benzin placa visa akciza i da se podstice trosenje dizela :-) )

+
Pri svakoj registraciji automobila građani izdvajaju između 30 i 100 KM, zavisno od snage vozila, na ime "putarine". Ukupna sredstva koja se prikupe u BiH za puteve po osnovu registracija (putarina) i po osnovu prometa naftnim derivatima, iznose oko 220 milijuna KM. Uprkos tome, kvalitet cesta u BiH je izuzetno loš, a većina građana, ustvari, ne zna da pri registraciji vozila i kupovini goriva, u najvećem dijelu. financiraju gradnju i održavanje cestovne infrastrukture. Stoga se nameće pitanje troše li se sredstva transparentno i u prave svrhe?
walk_M-A-N

#639 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by walk_M-A-N »

Nekim je autoput baš isplatan. A tek kad bi se mogle objaviti veće muljaže oko izgradnje. Hajmo još akciza!

http://zurnal.ba/novost/19581/stranacka ... 730.000-km
prog321

#640 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

PREUZEO SA DRUGE TEME:
tec wrote:
prog321 wrote:
tec wrote:U cijelom svijetu (i to u svim zemljama svijeta) se autoceste grade podizanjem kredita koji se otplaćuju od akciza i cestarine ali samo je bošnjama to nenormalno. l:
Hhahaha. Grohotom se smijem.

Akcize i putarine se koriste za održavanje cesta. Ne za njihovu gradnju.
Niko ne može otplatiti kredite za gradnju autoputeva sa cestarinama i akcizama.
To ne može pokriti ni trećinu troškova.
Pogledaj u Hrvatskoj.
:lol: :lol: :lol: Ja koje gluposti se mogu ovdje pročitati. Problem u Hrvatskoj je dizanje kredita komercijalnih bankama za izgradnju autoceste bez ikakvog vođenja računa o kamatama i budućim posljedicama. Toliko da EU je odbila direktno pomoći Hrvatskoj u daljoj izgradnji i finaciranju (samo manji projekti) sve dok ne riješe problem oko kredita sa komercijalnim bankama. Ako pogledaš samo Mađarska od novi EU zemalja je imala slične probleme i morala izvršiti kompletnu financijsku reorganizaciju koja još traje.
Komercijalne banke .. sta ? EU odbila koga ? O cemu ti boga ti ? Hrvatska je izgradila svoje autoputeve. Peljeski most je vlazni san hercegovackih i ruskih tajkuna.

U Hrvatskoj postoje dvije firme koje su se zaduzile za gradnju autoputeva. To je Hrvatske Autoceste i Rijeka-Zagreb Autoceste. One zajedno dugujU nesto manje od 5 milijardi Eura.
To je osnova, koja ti ocigledno nije poznata. . A fulao si i stanje u Madjarskoj.

Nego navedi jednu drzavu na svijetu, jednu, koja je izgradila svoj autoput kroz akcize i putarine ? :-D
tec

#641 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by tec »

prog321 wrote:
Nego navedi jednu drzavu na svijetu, jednu, koja je izgradila svoj autoput kroz akcize i putarine ? :-D

Svicarska, Austrija, itd. To sto tebi ne ide u glavu da se neko ne može zadužiti za nešto ako nema mogućnost (kredibilitet) otplate, tako radi u cijelom svijetu. Jesi ikada podigao kredit u banci. Jeli tebi jasno da osobe odgovorne za kredite date hrvatskoj kod Hype Alpe Adria ili su dobile otkaz ili su u zatvoru i daje ta ista banka morala prodati dijelove samo da nebi bila likvidirana.

Autoceste se grade (kod normalnih smrtnika) sa kreditima koji se otplaćuje akcizama i putarinama, BiH kao država nije u stanju na drugi način to uraditi. Nisu svi Njemačka koja je gradila 30' godina pod Nazizmom pa onda imala kompletnu rekonstrukciju (i dogradnju) sistema 50 i 60 godina od saveznika. I nemamo naftno bogatstvo koje se može trošiti.
prog321

#642 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

tec wrote:
prog321 wrote:

Svicarska, Austrija, itd.
Sjedi. Jedan.

Austrija ima firmu koja gradi autoputeve u toj drzavi, Zove se Asfinag i u punom je vlasnistvu drzave.
Do sada duguju oko 11 milijardi Eura raznim bankama. 1997 su uveli vinjete da im to pomogne da vrate taj glomazan dug.
Te vinjete nisu postojale kad su autoputeve gradili u Austriji.
Jednostavno su se zaduzili kod banki, kao Hrvati i Svicarci i svi ostali u svijetu.
tec

#643 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by tec »

prog321 wrote:
tec wrote:
prog321 wrote:

Svicarska, Austrija, itd.
Sjedi. Jedan.

Austrija ima firmu koja gradi autoputeve u toj drzavi, Zove se Asfinag i u punom je vlasnistvu drzave.
Do sada duguju oko 11 milijardi Eura raznim bankama. 1997 su uveli vinjete da im to pomogne da vrate taj glomazan dug.
Te vinjete nisu postojale kad su autoputeve gradili u Austriji.
Jednostavno su se zaduzili kod banki, kao Hrvati i Svicarci i svi ostali u svijetu.
Zadužili su se isto kao mi i visina tog duga ovisi na njihovu sposobnost otplate a odplatu vrše od prihoda koji dolaze od akciza i naplate cestarina (uključujući vinjete i registraciju), ako to tebi nije jasno onda neznam zašto ti pišem. Nema nikakve razlike od BiH osim sposobnosti otplate i kredibilitet klijenta.
Ali stvarno je glupo ponovo pisati osobi koja najobičnije činjenice ne može da razumije, očigledno nisi nikada podigao kredit u banci. Fino ti nastavi sa tvojim glupostima ali od mene nećeš više dobivati odgovore.
prog321

#644 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Pa ti si pobrkao redoslijed. U jedno stavljas otplatu duga i gradnju autoputa i naplatu od akciza.
Ne vjerujem da si u inostranstvu. Ocigledno je da se nalazis u nekoj koordinaciji izgradnje jer i nasi politicari razmisljaju pobrkano kao i ti.

Rekao sam ti da ne postoji zemlja na svijetu koja je izgradila 350 km autoputa kroz akcize i putarine. Shvati da ne postoji. Jer ljudi razumiju da bi takav proces tekao previse dugo. Duze od prosjecnog zivota. :-D

Da ti navedem redoslijed izgradnje autoputa.
1.) Prvo se nabave financije za glavninu projekta tako sto se zemlja zaduzi. Kreira se fond samo za izgradnju autoputa. Novac iz tog fonda ne smije biti preusmjeren u druge drzavne troskove. Izdaju se drzavne obveznice na medjunarodnim trzistima. Drzava ili entiteti sa svom svojom imovinom su garant takvih obveznica i one bi se rasprodale veoma lako jer svagdje u svijetu drzavni bondovi su najsigurniji nacin investicije. Tesko da ce citav jedan entitet ili drzava propasti. Uostalom i da propadnu autoput nece nigdje ici. Znaci isplata je garantovana.
2.) Drugi korak je izgradnja putarina, akciza, vinjeta. Tad je i zarada puno veca jer autoput je skoro pa izgradjen., Promet je veci.
3.) Davanje dijelova autoputa na zajam ili prodaju. Dizanje akciza i vinjeta da bi se dug otplatio. Mozda i IPO na stock marketu, I nadati se da ce globalna inflacija kroz par decenija pojesti vecinu duga. :-D
tec

#645 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by tec »

prog321 wrote:Pa ti si pobrkao redoslijed. U jedno stavljas otplatu duga i gradnju autoputa i naplatu od akciza.
Ne vjerujem da si u inostranstvu. Ocigledno je da se nalazis u nekoj koordinaciji izgradnje jer i nasi politicari razmisljaju pobrkano kao i ti.

Rekao sam ti da ne postoji zemlja na svijetu koja je izgradila 350 km autoputa kroz akcize i putarine. Shvati da ne postoji. Jer ljudi razumiju da bi takav proces tekao previse dugo. Duze od prosjecnog zivota. :-D

Da ti navedem redoslijed izgradnje autoputa.
1.) Prvo se nabave financije za glavninu projekta tako sto se zemlja zaduzi. Kreira se fond samo za izgradnju autoputa. Novac iz tog fonda ne smije biti preusmjeren u druge drzavne troskove. Izdaju se drzavne obveznice na medjunarodnim trzistima. Drzava ili entiteti sa svom svojom imovinom su garant takvih obveznica i one bi se rasprodale veoma lako jer svagdje u svijetu drzavni bondovi su najsigurniji nacin investicije. Tesko da ce citav jedan entitet ili drzava propasti. Uostalom i da propadnu autoput nece nigdje ici. Znaci isplata je garantovana.
2.) Drugi korak je izgradnja putarina, akciza, vinjeta. Tad je i zarada puno veca jer autoput je skoro pa izgradjen., Promet je veci.
3.) Davanje dijelova autoputa na zajam ili prodaju. Dizanje akciza i vinjeta da bi se dug otplatio. Mozda i IPO na stock marketu, I nadati se da ce globalna inflacija kroz par decenija pojesti vecinu duga. :-D
Ma nemoj! Hajmo preskočiti početak: puff napraviti fond zatražiti kredite za sta 'zrak'? bez projekta i načina otplate i sta još, a da prodavati obveznice za cvijeće, jer ne znam šta drugo možeš investitoru ponuditi. Ako nisi ništa izgradio tko tačno će ti ih kupiti. Joj ti si stvarno nivo prosječnog bošnje imaš uvjerenje da u svijetu se desi sve na lijepu riječ, počne se odmah od vrha to samo svugdje vreče para da se gradi kao lego kockice. Ma budalo idi dici negdje kredit pa vidi šta će ti reći u banci. Znači po tebi se treba biti mađioničar jer to je kako ti kažeš da se to radi štapićem stvoriti ćeš fondove, obveznice, kredite iz ničega. Ti podrediš stanje u Austriji Svicarskoj itd sa nama danas jesi li ti bio u tim zemljama prije 30 40 godina jer oni grade autoceste 60 godina i na početku nisu izgradili odmah mrežu nego su išli komad po komad baš kao mi. Na razliku od tebe ja se sjećam kada je većina puteva u tim zemljama bile dvosmjerne magistrale ali to nije bilo prije 100 godina nego prije 30.
Tko može napraviti fond prije izgradnje da vidim Nacistička Njemačka 30ih godina i Njemačka 50ih i 60ih godina prvo kada saveznici stavljaju pare za rekonstrukciju a onda uz pomoć ekonomskog buma. USA 50ih godina nakon ekonomskog buma (ali su počeli 30ih godina). Tko još Italia 60ih godina nakon ekonomskog buma(ali su također počeli 30ih godina). I Francuska i Velika Britanija 60ih i 70ih godina. Još dodaj Holandija i Belgija. BiH niti može biti najsiromašnije selo naspram tih ekonomija. Stvarno ti živiš u nekoj zabludi o kako se to izvan BiH radi i radilo.

Niti znaš kako je rađen bilo koji autoput na svijetu a najmanje kako se radi projekat i financira u BiH.
prog321

#646 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Kakav ba zrak ? Drzava ili entiteti pozajme novac na osnovu projekta kojeg imaju za gradnju autoputa.
Govoris kako to ne moze a nikad se nije ozbiljno ni pokusalo. :-)
Da li razumijes da su sve zemlje na svijetu tako gradile autoputeve ? Niko nikada nije izgradio autoput od 300 km iz vlastitih srestava. Moras ukljuciti komercionalne i drzavne banke.
Cuj, nisu se oni zaduzivali ? Ne mogu da vjerujem da si tako neinformisan.
Pa odakle austrijskom Asfinagu 11 milijardi eura duga ako se nisu zaduzivali ? :lol:
Austrijanci su uveli vinjete tek 1997 kada su autoputeve vec izgradili.

U Njemackoj su autoputevi u nadleznosti saveznih republika (bundesstaat) a ne drzave. Ali kada su gradili autoputeve svaka od tih saveznih republika se masivno zaduzivala . Sam Hitler je 1939e autoput od Minhena do Frankfurta isplatio kreditom.
Nijemci danas nemaju drzavnu agenciju za gradnju puteva, ali imaju privatno-drzavne organizacije koje grade autoput i onda ga predaju privatniku da ubire putarinu. To je moguce samo ako imas zatvoren sistem autoputeva. MI to nemamo. Taj model ne moze funkcionisati kod nas.
tec

#647 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by tec »

Vidim ovdje se samo vrti u krug i neću se više ponavljati ili si lud ili se praviš ludim. Kada saznaš kako BiH financira izgradnju autocesti javi se nekom drugom.

A u među vremenu ti preporučujem da odeš u banku i zatražiš kredit pa nam kaži sta su od tebe tražili. Zaboravio sam tebe čekaju vreće para gdje god se javiš.
VjecitiStudent

#648 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by VjecitiStudent »

Haris.ba wrote:
Raspisivana je koncesija više puta, osim ublehaškog BOSMAL-a, niko se nikad nije javio, iz jednog, jedinog razloga: NE ISPLATI SE.
malimbi

#649 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by malimbi »

VjecitiStudent wrote:
Haris.ba wrote:
Raspisivana je koncesija više puta, osim ublehaškog BOSMAL-a, niko se nikad nije javio, iz jednog, jedinog razloga: NE ISPLATI SE.
Kada bi se razmisljalo kao vas dvojica danas bi se na 90 % magistralnih puteva u Bosni i Hercegovini vozilo u konjskim kolima na makadamu :lol:
Haris.ba

#650 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Haris.ba »

malimbi wrote:
VjecitiStudent wrote:
Haris.ba wrote:
Kada bi se razmisljalo kao vas dvojica danas bi se na 90 % magistralnih puteva u Bosni i Hercegovini vozilo u konjskim kolima na makadamu :lol:
Pa pošto se vozim dosta po Bosni, ceste uglavnom i jesu za konjska vozila. Uske, pune rupa, pune nelegalnih priključaka na cestu mali milion, nepregledne (ne šiša se grmlje i drveće), bez bankina...

Došlo se u godine kada me ne zanima šta će biti za 20 godina. Jer, kad razmislim koliko sam života u Rajlovcu izgubio što se izgradnja sarajevske zaobilaznice otegla...

Znam ja da koncesije imaju zafrkanu računicu. Meni je dovoljan dokaz za ove naše prostore hrvatski ipsilon. Ali i pored svih tih negativnosti, gledaš manje zlo. Naša država je jednostavno nesposobna.

Ono kad se Bosmal "prijavljivao" je bilo više putem medija (kada je raspisivan poziv za koncesiju, ne mogu se sjetiti???). I u situaciji kad si imao samo u prostornom planu planiranu brzu cestu Sarajevo - Zenica, bilo je zaista smiješno očekivati da nešta bude. Ozbiljniji igrač je bio puno više ENKA, ali su mu tražili previše para da podmaže. A i mi nismo bili načisto kako ćemo. Lakše bilo gledati u pare od profita BH telekoma, i štimati izvođaču 10 kilometara dionicu.

Isto ko da živim u drugoj realnosti. Shvatate li da smo mi država gdje je ulupano 40 miliona u gasovod koji možeš prodati u staro željezo, jer nije rađeno po propisima?

http://www.klix.ba/biznis/u-utorak-poci ... 20123057#5
http://www.travnicki.info/2015-05-22-22 ... ca-travnik

Hoćete da navedem primjer "talgo" vozova. Smisao reforme zdravstva u zatvaranju bolnice? Vodovod, toplane, gras....
Ima li ijedan primjer gdje je država nešto uradila efikasno, ekonomično, brzo? I sad, JP autoceste FBIH će to završiti sve fino i krasno.

Jasno je meni da bez duga nema autoceste. Ali, pitanje je kakvog duga? Gledao sam računice. "Evropske" banke koje nam daju kredite imaju "male" kamate. Ali, i oni su vezani za euribor koji je na historijski malom nivou. I šta kada euribor naraste na 2, 3%. A to je neminovno. Pitanje je samo kada....

http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/ ... iju-287517

Moj je prijedlog da se koncesionaru da na upravljanje i izgrađene dionice, pa da se tako privuče da investira. To nije "rasprodaja obiteljskog srebra".
Bitno je da se autocesta brzo napravi, a FBIH što manje zaduži.

P.S.
Image
Post Reply