Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
addem

#626 Re: Demografija

Post by addem »

Vizionar 1985 wrote:Gacko je ono na granici. Pa ako jeste mozda ljudi koriste ona dvojna drzavljanstva i prebivalista, pa na svoju djecu ostvaruju dupla primanja ovdje i u Srbiji. Znam da Hrvati to rade ako se nevaram.

Znaci nije se duplo rodilo beba nego se uduplali zahtjevi za opremu beba, sta god im to znacilo.

Koriste ljudi i iz inostranstva sve. Duplo gdje god mogu od penzija pa nadalje.

Pitanje je li se povecao duplo natalitet.
Gacko je pored Crne Gore a ne Srbije.
Sanjarko

#627 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

addem wrote: Gacko je pored Crne Gore a ne Srbije.
A Srbija daleko. Na tromedzi je ako se sjecam dobro.
The BEN10

#628 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Jao

https://www.klix.ba/vijesti/bih/broj-no ... /180717027
U srednju školu u Donjem Vakufu ove godine upisalo se tek 11 učenika, a s obzirom na to da ih nema dovoljno za jedno odjeljenje, bit će raspoređeni po drugim odjeljenjima. U razgovoru za Klix.ba ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez ističe da će za nekoliko godina SBK izgubiti 600 učenika, odnosno, jednu cijelu školu.
Broj učenika u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Bosni i Hercegovini je u opadanju, a posebno je to izraženo u manjim općinama gdje su zabilježeni slučajevi da u školu idu samo dva učenika.

Poseban problem u Srednjobosanskom kantonu je uvođenje devetogodišnjeg sistema obrazovanja, zbog čega ove godine nema dovoljno učenika za srednje škole.
Ne kontam, zbog čega je 9-godišnje obrazovanje problem kod upisa u srednju školu - ili imaš učenika ili nemaš. Trebalo bi da isti broj učenika završava 8 i 9-godišnju školu, tj koliko ih uđe u prvom razredu toliko izađe u 8 ili 9-tom.
mousstapha

#629 Re: Demografija

Post by mousstapha »

I meni to pitanje nije najjasnije, ali jedino obrazlozenje koje mozda stoji je da se u devetogodisnju skolu djeca upisuju u mladjem uzrastu, a da roditelji nisu ipak upisivali djecu, jer su vjerovali da su jos premladi za skole. To bi znacilo da ona djeca koja nisu upisana u prvu generaciju devetogodisnje skole idu jednu godinu iza svoje generacije i trebalo bi da znaci da je broj ucenika koji upisuju srednju skolu sljedece godine znatno veci.
To su vjerovatno sve parametri koji se daju provjeriti, evidencije o broju ucenika postoje na nivou svake skole. Ja ipak vjerujem da ministrica previse paznje posvecuje ovom problemu, jer sa drugim uzrocima, a i ruznim posljedicama se mnogo teze nositi. Vec je godinama poznato da nastavnici po srednjebosanskom kantonu moraju putovati po drugim opcinama kako bi imali dovoljan broj sati.
realna do boli

#630 Re: Demografija

Post by realna do boli »

Ode jos jedna mlada porodica..bebe 8 mjeseci, djecak 4 godine...Island..sretno. Jos dva djeteta manje u SBK...o tom problemu se ne pise. Uskoro skole nece ni trebati.
animus

#631 Re: Demografija

Post by animus »

Valjda kad je uveden 9 razred ta generacija ce odgoditi upis u srednju skolu na jednu godinu i tako je nastalo preskakanje jedne generacije nakon 8 godina od uvodjenja tog sistema.
otac_makarije

#632 Re: Demografija

Post by otac_makarije »

Pa kaze u vijesti: "Ovih 1.074 učenika je raspoređeno u 71 odjeljenje gdje imamo minimalno po 16 učenika”
I treba ukinuti skolu u kojoj uce da je 1074÷71=16 :mrgreen:
bisao

#633 Re: Demografija

Post by bisao »

Demografiju obožavam. :-D

Evo jedan interesantan prikaz sa aspekta broja stanovnika i broja živorođenih posljednje tri godine dva regionalna centra na ovim prostorima. (na drugoj temi postavljena)
Da ne ostanem nedorečen, apropo uporednih analiza Sarajevo - Novi Sad

* Podaci nisu neka sopstvena projekcija, već zvanični podaci FZS-a/SZS-a.
*živorođeni

Grad Novi Sad (stanovništvo po poslednjem popisu u Srbiji (2011.) = 250 439 stanovnika)

Novi Sad (2017) - 4179/3895 = + 284
Novi Sad (2016) - 4095/3708 = + 387
Novi Sad (2015) - 4227/3924 = + 303

Grad Sarajevo (stanovništvo po poslednjem popisu u BiH (2013.) = 275524 stanovnika)

Sarajevo (2017) - 3093/3119 = -26
Sarajevo (2016) - 3085/3017 = +68
Sarajevo (2015) - 2986/3148 = -162

Uz interesantan dodatak da je životni vijek čovjeka u FBiH 72,2 godine na osnovu petogodišnjeg prosjeka.
Sanjarko

#634 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Puno ima doseljavanja u NS i BG iz HR, RS-a, CG i same Srbije pa zato. A Sarajevo ima dosta staru populaciju ako se nevaram. Plus ima dosta lazno prijavljenih ako se i za to nevaram.

Tesko je porediti u demografiji. Recimo mozda bolje poredzenje bi bilo Skoplje ili Tirana i Sarajevo jer drzave u kojima se nalaze imaju slicnu populaciju, GDP itd. Gdje ces porediti NS iz Srbije od 7 miliona kojoj jos gravitira oko 2 miliona ljudi sa Sarajevom iz Bosne od 3 miliona kojoj niko skoro ne gravitira.
The BEN10

#635 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

bisao wrote:Demografiju obožavam. :-D

Evo jedan interesantan prikaz sa aspekta broja stanovnika i broja živorođenih posljednje tri godine dva regionalna centra na ovim prostorima. (na drugoj temi postavljena)
Da ne ostanem nedorečen, apropo uporednih analiza Sarajevo - Novi Sad

* Podaci nisu neka sopstvena projekcija, već zvanični podaci FZS-a/SZS-a.
*živorođeni

Grad Novi Sad (stanovništvo po poslednjem popisu u Srbiji (2011.) = 250 439 stanovnika)

Novi Sad (2017) - 4179/3895 = + 284
Novi Sad (2016) - 4095/3708 = + 387
Novi Sad (2015) - 4227/3924 = + 303

Grad Sarajevo (stanovništvo po poslednjem popisu u BiH (2013.) = 275524 stanovnika)

Sarajevo (2017) - 3093/3119 = -26
Sarajevo (2016) - 3085/3017 = +68
Sarajevo (2015) - 2986/3148 = -162

Uz interesantan dodatak da je životni vijek čovjeka u FBiH 72,2 godine na osnovu petogodišnjeg prosjeka.
Oklen ovi podaci paša? :)
The BEN10

#636 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Majić upozorava da u budućnosti možemo očekivati sve veći proces demografskog starenja, odnosno povećavanje udjela stare populacije jer nam je natalitet nizak, migracija se povećava i zasigurno možemo očekivati da će se smanjivati potencijalni udio mladog, a uvećavaće se staro stanovništvo.

"Mogli bismo biti jedna republika starih, uostalom kao i sve zemlje u okruženju. I Njemačka se suočava s tim procesom kao i mnoge druge razvijenije zemlje, ali oni nekim drugim mehanizmima, na primjer imigracijom, rješavaju te probleme", kaže Majić za "Nezavisne".

Podaci Republičkog zavoda za statistiku RS (2017. godina)

-oko 310.000 lica starosti iznad 60 godina

-oko 219.000 lica iznad 65 godina

- 156.000 djece do 14 godina
https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... ece/490326
bisao

#637 Re: Demografija

Post by bisao »

Vizionar, baš zbog toga, jer smo se na drugoj temi dotakli te konstatacije Sarajevo je ko šibica. Da. Poenta je da se stanovništvo centralizuje. Veliki san velikog dijela Bošnjaka je Sarajevo. Mislim to što nudi Sarajevo ne nudi ni Tuzla, ni Bihać, ni Konjic, ni Bijeljina. Tako je i sa Srbima. Bg ili NS.

Sam znaš za onaj vojvođanski princip, jedna kuća jedno dijete. Vladao je vijekovima. Kod nas u BiH toga ni u jednoj regiji nije bilo.

Biću ti iskren, pratim demografiju poprilično zadnjih godina, ali i sam nisam smatrao da su razlike (posljednih godina) baš ovakve. ;-)
Upravo iz tog razloga centralizacije etnija. Ili pustošenja manjih sredina. Na kraju krajeva i te starosne strukture. Bošnjaci su objektivno i po svim parametrima mladja nacija od Srba. (da opet neki laik ne kaže to je provokacija ti nama reče da ste vi prvi došli ovdje i ondje, ti znaš na što mislim ;-) )

Sam znaš da veći centri objektivno imaju koliko toliko solidnu demografiju odnosu na nacionalnu (s tek par izuzetaka)... da su moguće određene disproporcije, tj. da jedne godine bude wow natalitet, već sledeće znatno lošiji... ukupan pp.

NS je baš specifikum i svojevrstan raritet ( uz NP). Oni konstantno imaju +. Ne raspolažem zvaničnim podacima za prvih pola godine 2018-te, ali po svoj prilici oni će ove godine imati još veći +. Mortalitet se smanjuje.

Kažem, očekivao sam da je GS (ne KS) u trocifrenom plusu u posljednje tri godine... ali evo prema ovim podacima FZS-a, nije.

Da te ne davim, u nekom narednom postu možemo još raspredati.
bisao

#638 Re: Demografija

Post by bisao »

The BEN10 wrote: Oklen ovi podaci paša? :)
Federalni zavod za statistiku. Republički zavod za statistiku. ;-)
Sanjarko

#639 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

The BEN10 wrote:
Podaci Republičkog zavoda za statistiku RS (2017. godina)

-oko 310.000 lica starosti iznad 60 godina

-oko 219.000 lica iznad 65 godina

- 156.000 djece do 14 godina
https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... ece/490326
Odokativno 530 K penzionera, oko 200 K djece i 300 K 18+ koji sve to izdrzavaju. :shock:
bisao

#640 Re: Demografija

Post by bisao »

Vizionar, što je najgore ni taj tekst im nije tačan. Mislim na te podatke vezane za mlado stanovništvo. Vlasenica, Bratunac, Osmaci. :lol:

Milići su druga priča i jedina perspektivna opština u tom dijelu.Standard za bh uslove dobar, a podaci konstanta, iako im se stipendiranje nije u očekivanom nivou vratilo. (da ne davim tim detaljima) U Vlasenici je u poslednjih 10 godina broj stanovnika duplo umanjen. Osmaci su naslonjeni na Zvornik i Kalesiju, ima dječice, ali u suštini pitanje je koliko će ih ostati za 10 godina.
Sanjarko

#641 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

bisao wrote:...
(da opet neki laik ne kaže to je provokacija ti nama reče da ste vi prvi došli ovdje i ondje, ti znaš na što mislim ;-) )
Nisam to rekao ako se sjecam dobro. Rekao sam da smo mi ovdje domicilni jer nas ima vise. Da smo vecina u odredzenim sredinama, tim sredinama i da smo domicilni upravo zbog toga. Na sta je odgovoreno da ste vi bili ovdje prije nas poturica. Znaci ti si taj pistolj, pusko ili nisi. Nisam ja kriv sto se nije skontalo sta sam mislio.
NS je baš specifikum i svojevrstan raritet ( uz NP). Oni konstantno imaju +. Ne raspolažem zvaničnim podacima za prvih pola godine 2018-te, ali po svoj prilici oni će ove godine imati još veći +. Mortalitet se smanjuje.
Kazem nemozes NS i SA poredit jer poredis tako Srbiju i Bosnu. Bolje je da usporedba se vrsi Skoplja, Tirane i Sarajeva. Mozda cak i Ljubljane jer ti narodi i drzave imaju slicnu skoro populaciju po velicini.
Rizvan

#642 Re: Demografija

Post by Rizvan »

bisao wrote:Demografiju obožavam. :-D
Ali ne snalažiš se baš najbolje u shvatanju iste, zar ne? :) Osim ako tvoje namjere s ovim postom nisu bile manipulativne prirode.

Dakle površina grada Novi Sad: 702km
površina grada Sarajevo 141km

Grad Sarajevo je preko 95% urbano područje, prigradska naselja tipa Ilidža i Vogošća ne spadaju pod grad.
Pod Grad Novi Sad spada niz prigradskih naselja tipa Veternik, Futog, Sremska Kamenica.

Dakle sve što se rodi u Novom Sadu i okolini, bilo ruralno ili urbano rađa se u gradu, dok su u Sarajevu najfertilnije opštine Vogošća i Ilidža.

Porediti demografiju Novog Sada i Sarajeva u kontekstu teritorijalne površine samog grada je deplasirano, jer i jedan i drugi grad imaju sasvim različitu teritorijalnu politiku, kao i metro područje.
bisao

#643 Re: Demografija

Post by bisao »

Vizionar 1985 wrote:
Nisam to rekao ako se sjecam dobro. Rekao sam da smo mi ovdje domicilni jer nas ima vise. Da smo vecina u odredzenim sredinama, tim sredinama i da smo domicilni upravo zbog toga. Na sta je odgovoreno da ste vi bili ovdje prije nas poturica. Znaci ti si taj pistolj, pusko ili nisi. Nisam ja kriv sto se nije skontalo sta sam mislio.
Kazem nemozes NS i SA poredit jer poredis tako Srbiju i Bosnu. Bolje je da usporedba se vrsi Skoplja, Tirane i Sarajeva. Mozda cak i Ljubljane jer ti narodi i drzave imaju slicnu skoro populaciju po velicini.

Nisam na tebe ni mislio da si rekao. Već da ne pomisliš. ;-)
Jer su neki, koji se ne razumiju u demografiju uopšte, na drugoj temi, krenuli sa tim imputacijama... pa zbog toga.

@Rizvan

Govorimo isključivo o približnim brojkama stanovnika. Ukoliko mi vrijeme dozvoli danas ću uraditi još dvije uporedne analize Banjaluka - Niš, Zenica - Novi Pazar.

Tačno je i ti imaš pravo kada kažeš da je teritorijalno prostranstvo NS-a neuporedivo veće.
Nijednog trenutka nisam želio predstaviti da je NS i u koje slučaju bitniji od SA (što bi bila nebuloza). Ali činjenica je da je u ovom trenutku demografski potentniji.
Sanjarko

#644 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

bisao wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Nisam na tebe ni mislio da si rekao. Već da ne pomisliš. ;-)
Jer su neki, koji se ne razumiju u demografiju uopšte, na drugoj temi, krenuli sa tim imputacijama... pa zbog toga.

@Rizvan

Govorimo isključivo o približnim brojkama stanovnika. Ukoliko mi vrijeme dozvoli danas ću uraditi još dvije uporedne analize Banjaluka - Niš, Zenica - Novi Pazar.

Tačno je i ti imaš pravo kada kažeš da je teritorijalno prostranstvo NS-a neuporedivo veće.
Nijednog trenutka nisam želio predstaviti da je NS i u koje slučaju bitniji od SA (što bi bila nebuloza). Ali činjenica je da je u ovom trenutku demografski potentniji.
Aha kontam ovo boldano.

Ali ti za NS ne kontas sta govorim. Kazem kad poredis NS i SA poredis populacijske bazene od 9+ miliona i od oko 2 miliona. Znaci da je bolje poredzenje SA sa Skopljem. NS sa ne znam s kim. Recimo nekim narodom i drzavom od oko 9 M populacije +- koji milion.
Sanjarko

#645 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Evo Europa sa migrantima po desetljecima.

740-sada, 736, 724, 710, 693, 675, 661, 654, 647.

Europa a ne EU.
Sa druge teme moj komentar. EU sa migrantima ide sa 552 M na 400 i kusur. Za 80 godina.
bisao

#646 Re: Demografija

Post by bisao »

Vizionar, Grad Skoplje ima 515k... Ne vidim svrhu da se poredi sa Sarajevom ili NS-om. Tirana 418k...

Grad Skoplje 2017 - 6463/5180
Sanjarko

#647 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

bisao wrote:Vizionar, Grad Skoplje ima 515k... Ne vidim svrhu da se poredi sa Sarajevom ili NS-om. Tirana 418k...

Grad Skoplje 2017 - 6463/5180
Pa imaju da tako kazem iza ledza slicne populacijske bazene. Evo poredi NS sa recimo neki Bugarskim gradom slicne velicine ili sa Grckim, Madzarskim.

Fulao si populacijski bazen kojem pripada neki grad u jednacini. Zato je NS toliko u plusu a SA nije.
Rizvan

#648 Re: Demografija

Post by Rizvan »

@bisao, te tvoje analize su pojednostavljene i ne mogu poslužiti ni zašta drugo osim za prepucavanje. Ali svako ima svoju zabavu, nastavi sa analizama. :-)
Sanjarko

#649 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Recimo KS poredit sa Tiranom je prilicno blizu.
bisao

#650 Re: Demografija

Post by bisao »

Slažem se. Ne razumijem albanski, tako da zaista nemam te podatke. Ako imaš, biće mi drago da ih prezentuješ i da napraviš komparativnu analizu. :thumbup:
Post Reply