reis1 wrote:JohnnyS wrote:Ovaj forum ne vrvi samo vrsnim povjesničara nego i vrhunskim ekspertima iz komparativne književnosti...
Klasicni mitomanski odgovor prilikom suocavanja sa povjesnim istinama...
Profesore, drago mi je da ste se prepoznali.
reis1 wrote:JohnnyS wrote:Ovaj forum ne vrvi samo vrsnim povjesničara nego i vrhunskim ekspertima iz komparativne književnosti...
Klasicni mitomanski odgovor prilikom suocavanja sa povjesnim istinama...
Svi narodi mogu traziti svoje entitete na principu kojeg ti zastupas.Lincoln-Burrows wrote:Jedino Baski su ti koji mogu tražiti jedinicu od navedenih,reis1 wrote:Svi narodi hoce svoj dio, mojne mislit da i Bosnjaci u Hrvatskoj ne bi trazili svoj entitet, kad bi se to uvelo kao princip. Ili Turci ili Poljaci u Njemackoj, ili Baski i Alzirci u Francuskoj, i sl.Lincoln-Burrows wrote: To što jednom narodu u RH nije dana federalna jedinica ili autonomija je problem i ja ga vidim i danas ali
to je stvar između Hrvata i Srba, ne vidim kako Bošnjaci tu imaju svoj dio.
Zamisli koji kaos bi nastao u Europi i Svijetu na bazi tog principa?
ali ti bi njima koliko sam shvatio ponudio metak u čelo.
Zadovoljni su jer je puno više državnih uhljeba ako je više i kantona,BHCluster wrote:Za sto bi se raspala? Pa zar plemena nisu zadovoljna kantonima?Lincoln-Burrows wrote: Vidiš tu je razlika, jer ja mislim da će se BiH raspasti ako se ne federalizira,
ja u federalizaciji vidim relaksaciju odnosa i očuvanje države kakve takve.
travnik wrote:reis1 wrote:U svakom slucaju veliko-hrvatski nacionalizam je za razliku od veliko-srpskog umlacen 1945. godine na Bleiburgu, pa Hrvati u nacionalnom smislu nose tu povijesnu traumu, i znatno su oprezniji u odnosu na veliko-Srbe. Naravno, ove posljednje pobjede nad RSK su im znacajno dali krila, pa se to razbahatilo i po BiH, mastaju se nekakve hrvatske republike, entiteti, i sl. zivi piiiishshshsh...
Kontaju likovi evo Hrvatske u Kiseljaku i Busovaci valjda, samo sto nije. A budale baa samo takve, nenormalni likovi, samo sto je narod toliko sludjen da ne moze ni da primjeti te budalastine koje se prosipaju...
Ovakve izjave daju ljudi koji su ograničeni k'o balkon ili koji su totalno neinformirani. U nekim postovima govoriš i za Lašvansku dolinu. Ja rođen i skoro cijeli život živim u Lašvanskoj dolini i ne znam niti jednog Hrvata koji smatra da je to Hrvatska. To su podla serviranja iz medijsko-političke kuhinje iz SA kojim se običan narod plaši nekim novim podjelama ili sukobima, a zna se da to nije moguće, već se žele prikupiti jeftini politički poeni, te kroz "patriotizam" plasirati nacionalizam. "Pametnjakovići" skontali da pod plaštom patriotizma, mogu prosipati nacionalizam. Jeftino i pročitano!
To serviraju fasisti koji se kriju pod zastavom antifasizma, Tito je unistio sjeme Bosnjaka, a Zlaja i njegov izdanak Komsic su na dobrom putu. Hrvatskoa zeli BiH samo u priznatim granicama, nemam pojma zasto lijevi to okrecu na rat i gluposti?travnik wrote:reis1 wrote:U svakom slucaju veliko-hrvatski nacionalizam je za razliku od veliko-srpskog umlacen 1945. godine na Bleiburgu, pa Hrvati u nacionalnom smislu nose tu povijesnu traumu, i znatno su oprezniji u odnosu na veliko-Srbe. Naravno, ove posljednje pobjede nad RSK su im znacajno dali krila, pa se to razbahatilo i po BiH, mastaju se nekakve hrvatske republike, entiteti, i sl. zivi piiiishshshsh...
Kontaju likovi evo Hrvatske u Kiseljaku i Busovaci valjda, samo sto nije. A budale baa samo takve, nenormalni likovi, samo sto je narod toliko sludjen da ne moze ni da primjeti te budalastine koje se prosipaju...
Ovakve izjave daju ljudi koji su ograničeni k'o balkon ili koji su totalno neinformirani. U nekim postovima govoriš i za Lašvansku dolinu. Ja rođen i skoro cijeli život živim u Lašvanskoj dolini i ne znam niti jednog Hrvata koji smatra da je to Hrvatska. To su podla serviranja iz medijsko-političke kuhinje iz SA kojim se običan narod plaši nekim novim podjelama ili sukobima, a zna se da to nije moguće, već se žele prikupiti jeftini politički poeni, te kroz "patriotizam" plasirati nacionalizam. "Pametnjakovići" skontali da pod plaštom patriotizma, mogu prosipati nacionalizam. Jeftino i pročitano!
Znaci nema potrebe za raspadom.Lincoln-Burrows wrote:Zadovoljni su jer je puno više državnih uhljeba ako je više i kantona,BHCluster wrote:Za sto bi se raspala? Pa zar plemena nisu zadovoljna kantonima?Lincoln-Burrows wrote: Vidiš tu je razlika, jer ja mislim da će se BiH raspasti ako se ne federalizira,
zato i sumnjam u neku redukciju na tri ili četiri.
Suprotan smijer vodi raspadu, znači ukidanje kantona ili RS-a,BHCluster wrote:Znaci nema potrebe za raspadom.Lincoln-Burrows wrote: Zadovoljni su jer je puno više državnih uhljeba ako je više i kantona,
Hajde?travnik wrote:reis1 wrote:U svakom slucaju veliko-hrvatski nacionalizam je za razliku od veliko-srpskog umlacen 1945. godine na Bleiburgu, pa Hrvati u nacionalnom smislu nose tu povijesnu traumu, i znatno su oprezniji u odnosu na veliko-Srbe. Naravno, ove posljednje pobjede nad RSK su im znacajno dali krila, pa se to razbahatilo i po BiH, mastaju se nekakve hrvatske republike, entiteti, i sl. zivi piiiishshshsh...
Lincoln-Burrows wrote:Suprotan smijer vodi raspadu, znači ukidanje kantona ili RS-a,BHCluster wrote:Znaci nema potrebe za raspadom.Lincoln-Burrows wrote: Zadovoljni su jer je puno više državnih uhljeba ako je više i kantona,
a federalizacija vodi poboljšanju.
Kantoni u FBiH znače status quo.
Samo je pitanje kome što odgovara.
S obzirom na toliku dostupnost informacija i opće poznatu činjenicu o pravu izjašanjavanja, onda je deplasirano tebi išta odgovarati. Nekome je lakše metar u g....., nego cent u glavu.reis1 wrote:travnik wrote:reis1 wrote:U svakom slucaju veliko-hrvatski nacionalizam je za razliku od veliko-srpskog umlacen 1945. godine na Bleiburgu, pa Hrvati u nacionalnom smislu nose tu povijesnu traumu, i znatno su oprezniji u odnosu na veliko-Srbe. Naravno, ove posljednje pobjede nad RSK su im znacajno dali krila, pa se to razbahatilo i po BiH, mastaju se nekakve hrvatske republike, entiteti, i sl. zivi piiiishshshsh...
Otkud Hrvati tj. "Hrvati" u Lasvanskoj dolini, u centru Bosne, koji nikada Hrvatska bio nije?
travnik wrote:S obzirom na toliku dostupnost informacija i opće poznatu činjenicu o pravu izjašanjavanja, onda je deplasirano tebi išta odgovarati. Nekome je lakše metar u g....., nego cent u glavu.reis1 wrote: Otkud Hrvati tj. "Hrvati" u Lasvanskoj dolini, u centru Bosne, koji nikada Hrvatska bio nije?
reis1 wrote:travnik wrote:S obzirom na toliku dostupnost informacija i opće poznatu činjenicu o pravu izjašanjavanja, onda je deplasirano tebi išta odgovarati. Nekome je lakše metar u g....., nego cent u glavu.reis1 wrote: Otkud Hrvati tj. "Hrvati" u Lasvanskoj dolini, u centru Bosne, koji nikada Hrvatska bio nije?
Otkuda ljudima u sred Bosne, koji je odvajkada bio Bosna i nikada Hrvatska, ideja da se izjasnjavaju Hrvatima?
Ako entiteti i kantoni nisu problem zasto ovakvo stanje?Lincoln-Burrows wrote:Suprotan smijer vodi raspadu, znači ukidanje kantona ili RS-a,BHCluster wrote:Znaci nema potrebe za raspadom.Lincoln-Burrows wrote: Zadovoljni su jer je puno više državnih uhljeba ako je više i kantona,
a federalizacija vodi poboljšanju.
Kantoni u FBiH znače status quo.
Samo je pitanje kome što odgovara.
Sad opet podmeces i izmisljas. Ja uopste ne mislim da je neko fasista jer je Hrvat, Srbin, Japanac...travnik wrote:Fudo 387
Sam sebe negiraš. Ne pričam o željama i snovima, već o stvarnosti. To su građani BiH i istu tu BiH itekako priznaju i izvršavaju svoje obveze/dužnosti kao i drugi građani. Doček Kordića nema veze sa rečenim. Međutim, teško je razbiti predrasude. U medijima u SA je stvorena slika o H kao fašistima, škutorima, nacistima, separatistima itd., stoga i ti i slični tebi će i dalje imati takve stavove.
U slucaju formiranja Treceg i Bosnjackog entiteta, BiH ce se raspasti jer Bosnjaci nece htjeti da zive pod kontrolom i blokadom ostala dva naroda.Lincoln-Burrows wrote: Vidiš tu je razlika, jer ja mislim da će se BiH raspasti ako se ne federalizira,
travnik wrote:reis1 wrote:travnik wrote: Otkuda ljudima u sred Bosne, koji je odvajkada bio Bosna i nikada Hrvatska, ideja da se izjasnjavaju Hrvatima?
S obzirom na toliku dostupnost informacija i opće poznatu činjenicu o pravu izjašanjavanja, onda je deplasirano tebi išta odgovarati. Nekome je lakše metar u g....., nego cent u glavu.
kako Nijemci žive u SFRJ koja nikad nije bila Njemačka. Bilo folksdojčera na stotine tisuća prije rata.reis1 wrote:
Ne znam jarane, meni su likovi koji sebe nazivaju Hrvatima u sred Bosne, koji je oduvijek bio Bosna i nikad Hrvatska - ili mentalno neuracunljivi ili mastaju o tome da to bude Hrvatska, ai to je drugi vid neuracunljivosti.
To je isto kao kad bi ja usred Bosne sebe prozvao, statjaznam, Poljakom, i mastao da to postane Poljska.
Ocigledno nisu bas cisti u vigla... ne u smislu da ja zelim nekog da nesto vrijedjam, vec logicki zakljucujem. Valjda ste imali logiku u tim skolama koje ste pohadjali?
Zato što nije model koji želi narod i model kojiBHCluster wrote: Ako entiteti i kantoni nisu problem zasto ovakvo stanje?
Ne podmećem, već vi generalizirate. Svi H iz Lašvanske doline su to i to. Kreteni i idioti su istog dočekali, kao što se ratni zločinci, još uvijek, diljem BiH dočekuju. Ne opravdavam doček. To je nehumano, nemoralno, gnusno, za svaku osudu i sl. Ali (uvijek to ali), krivac su institucije BiH mnogo veći nego narod. U toj istoj Lašvanskoj dolini je protjerano na desetina tisuća tih istih H, samo u jednom zaseoku (Bikoša) streljano 32 osobe, ubijeno na desetine djece (snajperi i granate; npr. u Vitez osam djece na igralištu), granitarana bolnica u Novoj Biloj i nakon rata ubijeno desetak povratnika samo u općini Travnik, a nitko zato nije odgovarao. Takav rasplet neminovno vodi kod velikog broja ljudi do bujanja nacionalizma i veličanja "svojih" zločinaca. Da su institucije adekvatno sankcionirale zločine, koji nije bio jedan već na desetine, sasvim sigurno narod bi bio mnogo tolerantniji i više osuđivao "svoje" zločince. U to sam uvjeren jer živim u LD i znam razmišljanja ljudi.Fudo387 wrote:Sad opet podmeces i izmisljas. Ja uopste ne mislim da je neko fasista jer je Hrvat, Srbin, Japanac...travnik wrote:Fudo 387
Sam sebe negiraš. Ne pričam o željama i snovima, već o stvarnosti. To su građani BiH i istu tu BiH itekako priznaju i izvršavaju svoje obveze/dužnosti kao i drugi građani. Doček Kordića nema veze sa rečenim. Međutim, teško je razbiti predrasude. U medijima u SA je stvorena slika o H kao fašistima, škutorima, nacistima, separatistima itd., stoga i ti i slični tebi će i dalje imati takve stavove.
Ako se onoliki svijet skupi na doceku dokazanog ratnog zlocinca, za kojeg je dokazano kakve je namijere imao glede Lasvanske Doline i njene buducnosti, sta ja da trebam da mislim o tim ljudima? Kako im ne pada na pamet da ponove isto iz devedestih ako dobiju sansu? Ili da ne to fin i cestit svijet koji eto samo voli i postuje lik ratnog zlocinca? Simpatican im 'nako? Sjecaju ga se iz kviskoteke?
reis1 wrote:Ali ne kazem ja da nekom treba zabraniti da se izjasnjava kako hoce, u sred Bosne, pa i Hrvatom.
Sad sto te ljude hebe to sto su Hrvat u Bosni, i sto im smetaju Bosnjaci/Bosanci u Bosni, to je klasicna neuracunljivost. A ne smeta mi ni to, sve dok ne pocnu o Hrvatskoj u Bosni i Hercegovini.
Onda to vec postaje agresija na BiH, i svaki domoljub BiH ima ustavno-zakonsku obavezu, cak i oruzjem, stititi integritet domovine.