Kikibombona wrote:chupacabra wrote:Ne govorim o vlasti i zakonu koji u USA garantuje slobodu religije i svako ima pravo da gradi svoj religijski objekt. To je ustavom zagarantovano pravo. Ne grade samo Bosnjaci nego i svi ostali. Mi iz Bosne smo jos sto kazu ispod radara jer smo bijeli i prilicno sekularni, to jest vjera nam je privatna i ne mijesamo je u politiku. Ovo sa hajde da kazem tamnijim muslimanima koji se mogu prepoznati po vjerskim obiljezjima ima i dozu rasizma, jer bijeli musliman ce uvijek bolje proci u nekom problemu od tamnoputog.
Govorim o medijima koji su ti koji sire predrasude i indirektnu mrznju. Sad zamisli kako to izgleda u ocima jednog americkog "redneka" koji je sam od sebe ksenofobican i mrzi sve oko sebe, pa mu jos konstantno serviraju pricu o zlim muslimanima, spaljivanju, odrubljivanju glava i ostalim aktivnostima a ovih ludjaka u Siriji. On to naravno sve poveze sa muslimanima koji zive oko njega i eto ti recepta za belaj. Mediji su ti koji proizvode javno mijenje, i to trenutno izgleda veoma prljavo.
Ha jbg ti, takvi su ljudi svugdje u svijetu.
Ameri su jos zlatni kakvi smo mi. Kakve mi predrasude imamo prema Romima? Kakvih sam se sve bljuvotina naslusao o ovom miroljubivom narodu. Roditelji djecu plase sa 'ukrast ce vas Romi', 'nemojte se ponasati ko cigani' itd.
A sta bi tek bilo da Romi krenu sjeci glave nasim ljudima, ubijati, premlacivati, agresivno nametati svoj svjetonazor.
Ma Amerikanci su curice kakvi bi mi bili.
Odmah da kazem da su americki mediji zlo, da je americka politika crno zlo. Al su Amerikanci i mnogi zapadnjaci mnogo tolerantniji ljudi od nas.
Da nama dodje ovdje neko srati, uzimati posao i srati, pa jebali bi mu majku kroz majku. Dizemo buku radi nekakvog marginalnog misionara u Gorazdu...... Nista drugo ne treba reci.
Narodu na zapadu svaka cast, kapa do poda. O politici i medijima sve najgore!
Kakvi smo to "mi"?
Komentar o predrasudama o Ciganima je na mjestu, ali jos nikada nisam ni vidio ni cuo da su tamo neki Bosnjaci ili Bosanci napali neko cigansko naselje. U isto vrijeme neki madjarski ratari, koje bi neki zeljeli prikazati kulturnim radi pestanskih kupleraja, spaljuju ciganska sela u zemlji clanici EU. Bivsi sunarodnjaci Slovenci, pa i Hrvati nisu nista manje miroljubivi prema Ciganima.
Da su Amerima muslimani granatirali Cikago, Filadelfiju, itd. 3 i po godine, silovali Amerikanke, ubijali njihove zene, starije i djecu, ne bi ostao kamen na kamenu od bilo koje dzamije, a muslimani bi bili skupljeni u radne logore.
Tako nam kaze historijsko naslijedje najvecih, hrabrijih i demokraticnijih.
Bosnjaci su ostali civilizacijski superiorniji od ostalih naroda na podrucju bivse Jugoslavije i to je odlicno sto je tako.
Dakle, generalno DA, zapadni svijet, iako i u tom svijetu mozemo govoriti o raznim varijacijama i aromama, jeste relativno fleksibilan i tolerantan.
Medjutim, vidimo iz primjera napada na Svjetski trzni centar, napada u Parizu, itd. da su vlade tog istog svijeta vise nego spremne da ogranice ljudske slobode pod izgovorom zastite nacionalne sigurnosti. A onda se moze svako uhapsiti za bilo sta, bilo kada i bilo gdje.
*Malo me strah da Zviza stagod ne zvizne tamo u Danskoj.