Creasy wrote:PM72 wrote:Creasy,
VRS je jeseni 1995 bila nokautirani džin na staklenim nogama.Djelili su je sedmice od potpunog kolapsa.Od jedne respektabilne vojne sile (čitaj JNA) od koje su dobili SVE,od SMB čarapa pa do aviona...došli su u situaciju da su postali kao falanga.Sistem se rušio,padali su gradovi i sela,vojska više nije imala ni nafte,ni granata,ni uniformi.Što rek'o Trocadero,dok se imalo - šenlučlo se a onda su počeli brojati sanduke s municijom.Za nas branioce Sarajeva,VRS je na početku rata bio NATO.Sto puta sam rekao pa ću opet ponoviti.Armija BiH ili TOBiH,dana 06.04.1992 koji se piše kao početak sukoba,nisu imali NITI JEDAN JEDINI TENK I TOP.Suprotna strana je imala 400 - 500 komada i koju hiljadu artiljerskih cijevi.
Dozer i 30 ljudi "kralo" je bebe za protivoklope da se imamo čime braniti pa su nakon tri godine došli u situaciju da tenkovima,transporterima,pragama sa oznakama Armije BiH ulaze u sela i gradove.To ti ne kontaš.Nismo mi te tenkove dobili u humanitarnoj pomoći niti su nam padali s neba.Krvlju smo ih sticali.Da je Dozer i njegova jedinica imala opreme,naoružanja i oklopa kao samo jedna jedinica VRS,danas bi se 18 april 1992 slavio kao dan kad je oslobođena fabrika.
OK, ako je VRS bila u tako jadnom stanju kao što ti tvrdiš, kako je onda niste porazili u ljeto 1995. u vezi čega je i otvorena ova tema? Niste htjeli?
Niste svjesni koliko je artiljerije bilo, a municije nije nedostajalo, nego je jednostavno prestalo bespotrebno iživljavanje kao '92. kada je na jednu od ARBiH, VRS uzvraćala sa 100 granata. Ljudima više dosadilo da pucaju.
Naziv teme je "deblokada Sarajeva".Pokretač iste nije stavio datum tako da možemo do mile volje naprđivati.Svaka naša akcija bio je pokušaj deblokade.Pa i upad u Pretis radi izuzimanja protivoklopnog oružja.Pošto mi nismo svjesni koliko smo imali artiljerije i muncije,de nam ti pojasni samo nemoj mi suhoparnog kopiranja one neboloze o 1:1,3 i sličnih poređenja.Samo na Borijama i Mrkovićima je bilo više cijevi i ispaljeno granata po gradu nego što je komplet Prvi korpus imao.