Dobro i kažeš, nek' se širi taj način prakticiranja vjere kad se ljudima sviđa.Skijaš wrote:Ljude treba pustiti da žive i ako hoće da praktikuju vehabizam, to je njihova stvar.Mister Yes wrote:Jasno. Skijaš se malo pravi blesav. Niko ne govori o tome da treba kažnjavati ili maltretirati pojedince koji ne krše zakon. Rasprava je (ili bi barem trebala biti) o tome da li je pametno raditi na daljnjem širenju takve ideologijeHafis wrote: Ja tvrdim da je BiH svojevrsna oaza mira za takve likove i na to se sve više upozorava.
Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
-
Hafis
#626 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
-
Pjanic15
#627 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Etnički fašisti što su bombali bombali su, a narod neka naivno šuti dok mu se u vlasitom dvorištu svaraju novi fašisti, ovaj put religijski. Počeli su polako i šire se, ovakvi političko-društveno-religijski uslovi im pogoduju, a kad se ustale i počnu letjeti tramvaji i autobusi, onda će biti kasno.Stjui wrote:Pjanic15 wrote:Vehabizam i vehabije su prije svega prijetnja za ovdašnje muslimane i Islam, pa tek onda i za BiH. Oni su ko ovdašnji fašisti, samo u religijskom i Islamskom svijetu.
- Skijaš
#628 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Opa, alah mi se smilovao ?Mister Yes wrote:Ko priziva pogrom Allah ti se smilovao?Skijaš wrote:
Jeste strano i nepoznato, ali ne vidim da je toliko opasno da treba biti kažnjivo. Glupo jeste, ali tu bi se priča trebala završiti umjesto što se stvar širi na prizivanje pogroma.
To je pitanje za Islamsku Zajednicu, država ne treba da se petlja u tumačenja bilo koje vjere.Hajmo se složiti da nikoga ne treba dirati ko je već u tome ali isto tako da ne treba raditi na širenju te ideologije? Možel tako?
-
Pjanic15
#629 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ignoriraš prvu grešku gdje si rekao da nije bio vođa, a jeste.Skijaš wrote:Ta ekipa oko Barčića i Imamovića je minorna, mali, mali djelić ukupne vehabijske populacije u BiH.Pjanic15 wrote:
Ko je tebi slagao da nije bio jedan od vođa? http://www.slobodnaevropa.org/content/m ... 50070.html
Jesu li vehabijske vlasti iz Saudijske Arabije i Amerikanci saveznici protiv te militantne ekipe koja i jedne i druge podjednako smatra nevjernicima ?Kao drugo Saudijska Arabija ima veze sa Islamom, koliko i vehabizam, znači nigdje žive veze ako se pogleda šta rade i kakve zakone sprovoda, tako da ti je referenca besmislena i dovodiš sam sebe u kontradikciju.
Ignoriraš i isjekao si dio post u kojem ti je postavljeno pitanje - Svi koji su otišli iz BiH na ratišta u Siriji su vehabije i to u redove IDIL-a, ima li ijedan da je otišao na stranu saveznika Zapada?
Zanimljivo je koliko glumiš advokata vehabijske ćelije koja je štetna što iznutra što prema vani u svakom pogledu.
Last edited by Pjanic15 on 25/01/2015 19:35, edited 1 time in total.
- Skijaš
#630 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Kako sankcionisati ljude koji puste duže brade i skrate nogavice ? Nema vehabijske članarine, nema vehabijskog dresa, većina vehabija kaže da nisu vehabije i da je taj naziv uvredljiv. Kako se upetljati u to i isposlovati da država sankcioniše nešto što ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za rep. OK, ti praktikuješ jednu od četiri škole islama, ti si OK, a ti tamo, ti tvrdiš da je to novotarija jer ni Muhamed nije pratio neku školu islama, e hodi ovamo da te čika sudija sankcioniše. I šta onda ? Kako kazniti ljude koji kažu da vagaju argumente islamskih stručnjaka, odnosno da se ne vežu za određeni "mezheb"? Šta bi tu bila kazna ?spreca wrote:Ja bih Vehabizam kao ideologiju zabranio u BiH.....bez obzira sto vecina iz njih sada mozda i nepravi neke probleme......kada ta ideologija bude imala kriticnu masu tad ce poceti problemi i tad ce stati jos masovnija......posle niko nemoze reci da nismo znali i da nismo bili upoznati sa time a tad ce vec biti kasno pogotovu za nas muslimane.
- Mister Yes
#631 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Naravno. Više sam puta pisao da mi je jedan od najboljih prijatelja selefija i da sam na poslu okružen selefijama. Itekako sam upućen u problematiku i tvrdim da što je čovjek više u islamu veće su šanse da postane selefija. Za Bošnjake je spas u ateizmu ili u nekom light islamu gdje bi ljudi islam shvatali kao tradiciju a ne ozbiljno kao rječ božiju. Otprilike onako kako hrišćanstvo shvataju u Švedskoj ili u Francuskoj. Znači tradicija, duhovno, odušak i laganini. A nikako ovako ozbiljno kako to rade selefije i uopšte islamisti. Dakle ne kao riječ božiju. Tu je velika uloga IZ koja bi mogla relaksirati islam u BiH. Umjesto toga oni ga radikaliziraju.parangal_ wrote:
plasim se da ce sve vise ljudi biti u tome, sto se vise bave religijom. nesto sumnjam da arapi slabije kontaju vjerske knjige od 2 miliona bosnjaka.
jedini nacin da manje ljudi bude u tome jeste da manje postuju i bave se uopste religijom kao relevantnim konceptom za neciju zivotnu filozofiju.
Današnji Bošnjaci i identifikacionom smislu su Alijin projekat šta god ko mislio o tome. Kad kažem "Alijin" ne mislim samo na njega naravno već i na cijelo to društvo MM. A Alija je islam shvatao jako ozbiljno. Uostalom da nije ne bi nam ni trebala nezavisna država. Zato nemam nekih velikih nadanja.
-
Hafis
#632 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Skijaš je poznati pobornik BiH kao multietničke zajednice i sve što ide uz to.
A ovdje predstavlja odvjetnika jedno relativno opasnom projektu kojem stvarno nije ovdje mjesto.
kada bi nekim slučajem broj pripadnika tog pokreta unutar islamske populacije u Bih dosegao postotak od 20-25%, to bi bio definitivan kraj ove države.
Uzimajući u obzir saznanja i iskustva koja danas svijet ima s tim pokretom, svaki nemusliman koji bi htio živjeti u takvoj državi bio bi budala.
A ovdje predstavlja odvjetnika jedno relativno opasnom projektu kojem stvarno nije ovdje mjesto.
kada bi nekim slučajem broj pripadnika tog pokreta unutar islamske populacije u Bih dosegao postotak od 20-25%, to bi bio definitivan kraj ove države.
Uzimajući u obzir saznanja i iskustva koja danas svijet ima s tim pokretom, svaki nemusliman koji bi htio živjeti u takvoj državi bio bi budala.
- Skijaš
#633 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ko je u BiH povezan sa El Kaidom a da se protiv njega nije pokrenulo akciju ? Jedno je na forumu podržavati IDIL ili pjevati pjesme o Draži, a sasvim je drugo biti direktno povezan sa El Kaidom ili IDIL-om.Hafis wrote:Znasm za probleme vezane za određene aktivnosti islamističkih skupina, njihovim paralelnim načinom financiranja, vezama koje sežu do alqaide, i koje su nerijetko spominane i u svjetskoj štampi.Skijaš wrote:
BiH ima jednako ozbiljne probleme sa četnicima, pa ne znam zašto bi radikali među vehabijama bili veći prioritet.
Reci mi koji su to trenutni ozbiljni problemi koje BiH ima s četnicima?
-
parangal_
#634 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
iluzorno je ocekivati od islamske zajednice da kaze nasa svrha je samo baklava kod nane za bajram a sve drugo su bajke. kada imas uticaj na drustvo onda moras da zastupas tezu da si broker bozije rijeci, inace u cemu je poenta.Mister Yes wrote:Naravno. Više sam puta pisao da mi je jedan od najboljih prijatelja selefija i da sam na poslu okružen selefijama. Itekako sam upućen u problematiku i tvrdim da što je čovjek više u islamu veće su šanse da postane selefija. Za Bošnjake je spas u ateizmu ili u nekom light islamu gdje bi ljudi islam shvatali kao tradiciju a ne ozbiljno kao rječ božiju. Otprilike onako kako hrišćanstvo shvataju u Švedskoj ili u Francuskoj. Znači tradicija, duhovno, odušak i laganini. A nikako ovako ozbiljno kako to rade selefije i uopšte islamisti. Dakle ne kao riječ božiju. Tu je velika uloga IZ koja bi mogla relaksirati islam u BiH. Umjesto toga oni ga radikaliziraju.parangal_ wrote:
plasim se da ce sve vise ljudi biti u tome, sto se vise bave religijom. nesto sumnjam da arapi slabije kontaju vjerske knjige od 2 miliona bosnjaka.
jedini nacin da manje ljudi bude u tome jeste da manje postuju i bave se uopste religijom kao relevantnim konceptom za neciju zivotnu filozofiju.
Današnji Bošnjaci i identifikacionom smislu su Alijin projekat šta god ko mislio o tome. Kad kažem "Alijin" ne mislim samo na njega naravno već i na cijelo to društvo MM. A Alija je islam shvatao jako ozbiljno. Uostalom da nije ne bi nam ni trebala nezavisna država. Zato nemam nekih velikih nadanja.
inace, tradicija i obicaji nisu nimalo bezazlena stvar. od tih gluposti, od emotivne identifikacije sa tim sranjima, sve i pocinje.
- spreca
#635 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ma shvatam ja tebe da nemozes suditi nekom ko nista nije uradio.....malo sam u ljutnji se grubo izrazio rijecju zabraniti......ali priznaj da moramo nesto raditi na tom planu.....opet da ponovim,dok ne postanu masovni oni ce biti mirni a kad rezultat bude u njihovu korist onda ce biti kasno prvo za nas Muslimane a ni ostalima nece biti lako.....IZ bi trebala raditi vise na edukaciji svog stada...dali i koliko rade ja nebih znao reci.....uglavnom sam ocekivao od Kavazovica da ce se vise angazovati na tome...cini mi se da se na tome nista ne radi.Mislim da su iz dana u dan masovniji.....u dzamiji u koju brat ide kaze da je ih sve viseSkijaš wrote:
Kako sankcionisati ljude koji puste duže brade i skrate nogavice ? Nema vehabijske članarine, nema vehabijskog dresa, većina vehabija kaže da nisu vehabije i da je taj naziv uvredljiv. Kako se upetljati u to i isposlovati da država sankcioniše nešto što ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za rep. OK, ti praktikuješ jednu od četiri škole islama, ti si OK, a ti tamo, ti tvrdiš da je to novotarija jer ni Muhamed nije pratio neku školu islama, e hodi ovamo da te čika sudija sankcioniše. I šta onda ? Kako kazniti ljude koji kažu da vagaju argumente islamskih stručnjaka, odnosno da se ne vežu za određeni "mezheb"? Šta bi tu bila kazna ?
-
Hafis
#636 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Koliko je ljudi u zadnjih deset godina u BiH presuđeno zbog nekih terorističkih akata koji imaju veze s četničkim radikalnom ideologijom?Skijaš wrote:Ko je u BiH povezan sa El Kaidom a da se protiv njega nije pokrenulo akciju ? Jedno je na forumu podržavati IDIL ili pjevati pjesme o Draži, a sasvim je drugo biti direktno povezan sa El Kaidom ili IDIL-om.Hafis wrote:Znasm za probleme vezane za određene aktivnosti islamističkih skupina, njihovim paralelnim načinom financiranja, vezama koje sežu do alqaide, i koje su nerijetko spominane i u svjetskoj štampi.Skijaš wrote:
BiH ima jednako ozbiljne probleme sa četnicima, pa ne znam zašto bi radikali među vehabijama bili veći prioritet.
Reci mi koji su to trenutni ozbiljni problemi koje BiH ima s četnicima?
Star ti je taj sir kume.
- JThomas
#637 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
većina bošnjaka jeste u "light islamu", do te mjere da teško može biti više light. ali selefija i vehabija ne treba veliki broj da bi bili veliki problem, to je malo promaklo dobrom dedi aliji, a promiče i njegovom čedu danas.
- Skijaš
#638 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Da, a kapiten fudbalskog tima je jedan od vođa FIFA-e.Pjanic15 wrote:Ignoriraš prvu grešku gdje si rekao da nije bio vođa, a jeste.Skijaš wrote:Ta ekipa oko Barčića i Imamovića je minorna, mali, mali djelić ukupne vehabijske populacije u BiH.Pjanic15 wrote:
Ko je tebi slagao da nije bio jedan od vođa? http://www.slobodnaevropa.org/content/m ... 50070.html
Jesu li vehabijske vlasti iz Saudijske Arabije i Amerikanci saveznici protiv te militantne ekipe koja i jedne i druge podjednako smatra nevjernicima ?Kao drugo Saudijska Arabija ima veze sa Islamom, koliko i vehabizam, znači nigdje žive veze ako se pogleda šta rade i kakve zakone sprovoda, tako da ti je referenca besmislena i dovodiš sam sebe u kontradikciju.
Ne znam šta je poenta, nije tajna da ima vehabija koji su otišli ratovati na strani terorista, kakve to veze ima sa idejom kažnjavanja ljudi jer su vehabije ?Ignoriraš i isjekao si dio post u kojem ti je postavljeno pitanje - Svi koji su otišli iz BiH na ratišta u Siriji su vehabije i to u redove IDIL-a, ima li ijedan da je otišao na stranu saveznika Zapada?
Meni smetaju generalizacije i prizivanje nepravde kao odgovora na bilo šta.Zanimljivo je koliko glumiš advokata vehabijske ćelije koja je štetna što iznutra što prema vani u svakom pogledu.
-
Hafis
#639 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Sve je dobro je dok im opet nešto opako ne padne na pamet. A sve su prilike da hoće.
Onda ćemo se pričati.
Onda ćemo se pričati.
- Skijaš
#640 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Treba pooštriti kazne za kršenje zakona i to je to, to je sve što se može uraditi.Mister Yes wrote:Za Bošnjake je spas u ateizmu ili u nekom light islamu gdje bi ljudi islam shvatali kao tradiciju a ne ozbiljno kao rječ božiju. Otprilike onako kako hrišćanstvo shvataju u Švedskoj ili u Francuskoj. Znači tradicija, duhovno, odušak i laganini. A nikako ovako ozbiljno kako to rade selefije i uopšte islamisti. Dakle ne kao riječ božiju. Tu je velika uloga IZ koja bi mogla relaksirati islam u BiH. Umjesto toga oni ga radikaliziraju
-
Pjanic15
#641 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
@Skijaš
Smetaju ti generalizacije, a nećeš da odgovoriš i stalno se nešto izvlačiš od pitanja - Svi koji su otišli iz BiH na ratišta u Siriji su vehabije i to u redove IDIL-a, ima li ijedan da je otišao na stranu saveznika Zapada? , u kojem za ono što tvrdiš da je generalizacija je ovdje dokazano, da svi oni koji su otišli na ratišta i to za IDIL su iz redova vehabija, kao i ideologiji vehabizma koja je fašistička u religijskom smislu.
Smetaju ti generalizacije, a nećeš da odgovoriš i stalno se nešto izvlačiš od pitanja - Svi koji su otišli iz BiH na ratišta u Siriji su vehabije i to u redove IDIL-a, ima li ijedan da je otišao na stranu saveznika Zapada? , u kojem za ono što tvrdiš da je generalizacija je ovdje dokazano, da svi oni koji su otišli na ratišta i to za IDIL su iz redova vehabija, kao i ideologiji vehabizma koja je fašistička u religijskom smislu.
-
Hafis
#642 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Srećom ovi što idu u IDIL imaju BiH pasoše pa putuju do tamo k'o sav normalan svijet, što je ipak olakotna okolnost za nas.
Što bi tek bilo da putuju k'o slijepi putnici.
Što bi tek bilo da putuju k'o slijepi putnici.
Last edited by Hafis on 25/01/2015 19:57, edited 1 time in total.
-
parangal_
#643 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
nije tacno. mogu se obrazovati djeca da je religija po definiciji ubleha, moze se smanjiti vjerska propaganda u drzavnim medijima, moze se otvoriti medijski prostor za kritiku vjerske dogme, moze se maknuti vjeronauka sa javnog budzeta.Skijaš wrote:Treba pooštriti kazne za kršenje zakona i to je to, to je sve što se može uraditi.Mister Yes wrote:Za Bošnjake je spas u ateizmu ili u nekom light islamu gdje bi ljudi islam shvatali kao tradiciju a ne ozbiljno kao rječ božiju. Otprilike onako kako hrišćanstvo shvataju u Švedskoj ili u Francuskoj. Znači tradicija, duhovno, odušak i laganini. A nikako ovako ozbiljno kako to rade selefije i uopšte islamisti. Dakle ne kao riječ božiju. Tu je velika uloga IZ koja bi mogla relaksirati islam u BiH. Umjesto toga oni ga radikaliziraju
moze se uraditi stosta toga, al je lakse praviti se lud i ne talasat.
- Skijaš
#644 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Za generalizaciju ti treba puno veći procenat od tog koji je otišao za Siriju. Uostalom, ni značajan broj onih koji su otišli nisu otišli kako bi se pridružili IDIL-u, nego ih se izjebalo u mozak pričom kako Asadova vojska siluje muslimanske sestre. Standardna priča kojom ih se mobiliše za svaki sukob u koji se zapetljaju.Pjanic15 wrote:ono što tvrdiš da je generalizacija je ovdje dokazano, da svi oni koji su otišli na ratišta i to za IDIL su iz redova vehabija
- Skijaš
#645 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
parangal_ wrote:nije tacno. mogu se obrazovati djeca da je religija po definiciji ublehaSkijaš wrote:Treba pooštriti kazne za kršenje zakona i to je to, to je sve što se može uraditi.Mister Yes wrote:Za Bošnjake je spas u ateizmu ili u nekom light islamu gdje bi ljudi islam shvatali kao tradiciju a ne ozbiljno kao rječ božiju. Otprilike onako kako hrišćanstvo shvataju u Švedskoj ili u Francuskoj. Znači tradicija, duhovno, odušak i laganini. A nikako ovako ozbiljno kako to rade selefije i uopšte islamisti. Dakle ne kao riječ božiju. Tu je velika uloga IZ koja bi mogla relaksirati islam u BiH. Umjesto toga oni ga radikaliziraju

s kim ja pričam
- Drvosjeca iz Dejcica
#646 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Bilo presuda u Hagu kume ihahiiii samo što si ti pored očiju slijep. A ima ih i u Ukrajini barem jedan dobar četnički odred.Hafis wrote: Koliko je ljudi u zadnjih deset godina u BiH presuđeno zbog nekih terorističkih akata koji imaju veze s četničkim radikalnom ideologijom?
Star ti je taj sir kume.
http://www.telegraf.rs/vesti/1190968-sr ... -placenici
A sa vehabizmom će se BH muslimani morati obračunati kad tad, samo je pitanje cijene...nadam se da neće biti visoka.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 25/01/2015 20:07, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
-
parangal_
#648 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
s kim ja pricam. nije cudo da ne kontas politiku kad ti religija nije ubleha.Skijaš wrote:parangal_ wrote:Skijaš wrote:
nije tacno. mogu se obrazovati djeca da je religija po definiciji ubleha
s kim ja pričam
- Banksy
#649 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Da pričamo o njima na njihovim temama.Stjui wrote:a šta da radimo sa bobanovim teroristima?Banksy wrote:
i šta da radimo sa umirovljenim bobanovim četnicima koji su sravnili pola mostara?
-
Hafis
#650 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Kume čitava ti je to teorija na jednom članku i fotografiji par hablečina koji mi više djeluju kao pozeri a ne istinski borci.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bilo presuda u Hagu kume ihahiiii samo što si ti pored očiju slijep. A ima ih i u Ukrajini barem jedan dobar četnički odred.Hafis wrote: Koliko je ljudi u zadnjih deset godina u BiH presuđeno zbog nekih terorističkih akata koji imaju veze s četničkim radikalnom ideologijom?
Star ti je taj sir kume.![]()
http://www.telegraf.rs/vesti/1190968-sr ... -placenici
Nagledao sam se ja sličnih pozera u ovom našem ratu. što više kerifeka na njemu, to je brži u bježaniji.
Uglavnom sve je to sića je to sve kada pogledamo koji terorizam danas drma svijetom: od Filipina do Velike Britanije.