Jugonostalgija...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#626 Re: Jugonostalgija...

Post by madner »

_BataZiv_0809 wrote:
nosara wrote:
Ima toga sto je vrijedno... To je sasvim druga prica, van konteksta...
Naravno da ima.

Nisam nikakav fan Suljketa, da budemo nacisto, ali to sto je rekao stoji. Mir nema alternative i nema te ideje, makar se zvala Bosna, koja je vrijedna da se ljudi ubijaju. Dakle u kontekstu 1992 prica pije vode. To sto je to avaz 2010 izvukao iz konteksta drugi je par cipela.

Elem kako god, Lisabonski sporazum iz ove vremenske distance djeluje kao najbolje rjesenje. Ali generala poslije bitke na pretek :izet:
To je mit, odnos snaga je taj koji je onemogucio sporazum. Srbi su imali sve adute (oruzje) i shodno tome su se ponasali. Kada mislis da ne mozes izgubiti, ne trazis nacin da izbjegnes rat.
golman

#627 Re: Jugonostalgija...

Post by golman »

Banksy wrote:Da ne idealiziramo. Da smo mogli zajedno, ostali bi zajedno.
Da je Jugoslavija bila realan i svima prihvatljiv okvir, ostala bi jedinstvena. Svi su bili na gotovs, čekala se Titova smrt, a kad se i desila, onda smo je zajedničkim snagama razdragano gurnuli u jarak i krenuli za svojim stoljetnim snovima i ciljevima.
Problem je samo što su nečiji snovi i ciljevi uključivali i posezanje za tuđim teritorijama i fizičku eliminaciju jednog naroda.
U tvom postu ima dosta istine i dosta neistine...
naravno da nije moglo da se održi takvo stanje vječno...ali bi i sam trebao da priznaš da je onaj sistem imao svojih prednosti u odnosu na ovaj sad

znači sve je relativno i ova tema,da li je bilo bolje ili gore je za dublju raspravu,ali sigurno je jedno...
nikad više onakvog života i spokoja na ovim prostorima i samo mi je žao što se nisam ranije rodio da malo duže osjetim sve to...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#628 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

madner wrote: To je mit, odnos snaga je taj koji je onemogucio sporazum. Srbi su imali sve adute (oruzje) i shodno tome su se ponasali. Kada mislis da ne mozes izgubiti, ne trazis nacin da izbjegnes rat.
To je tacno. Ali Amerika je mogla uraditi 1992 isto ono sto je 1995. Ali eto šbb kbb. Uglavnom Aljo povuce potpis nakon sto su ga Americani nagovorili :oops:
madner

#629 Re: Jugonostalgija...

Post by madner »

_BataZiv_0809 wrote:
madner wrote: To je mit, odnos snaga je taj koji je onemogucio sporazum. Srbi su imali sve adute (oruzje) i shodno tome su se ponasali. Kada mislis da ne mozes izgubiti, ne trazis nacin da izbjegnes rat.
To je tacno. Ali Amerika je mogla uraditi 1992 isto ono sto je 1995. Ali eto šbb kbb. Uglavnom Aljo povuce potpis nakon sto su ga Americani nagovorili :oops:
Tako samo mali Perica zamislja svjetsku politiku.
Nisu mogli, tj. cijena te akcije bi tada bila previse visoka za njih.

Ne bi rat bio izbjegnut da je Aljo ostavio potpis. Ne bi bilo Alije, jer bi ga proglasili izdjanikom, ali rat se ne bi izbjegao.
nosara

#630 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

Da je Jugoslavija bila realan i svima prihvatljiv okvir, ostala bi jedinstvena. Svi su bili na gotovs, čekala se Titova smrt, a kad se i desila, onda smo je zajedničkim snagama razdragano gurnuli u jarak i krenuli za svojim stoljetnim snovima i ciljevima.
Problem je samo što su nečiji snovi i ciljevi uključivali i posezanje za tuđim teritorijama i fizičku eliminaciju jednog naroda.
Izvedba... To je i sjebalo srbe i gurnulo ih na mracnu stranu... Nekim cudom hrvate nije, mada su i oni imali svojih krvavih momenata... Propaganda odradila svoje, hag ih dobro pripazio...
golman wrote:U tvom postu ima dosta istine i dosta neistine...
naravno da nije moglo da se održi takvo stanje vječno...ali bi i sam trebao da priznaš da je onaj sistem imao svojih prednosti u odnosu na ovaj sad

znači sve je relativno i ova tema,da li je bilo bolje ili gore je za dublju raspravu,ali sigurno je jedno...
nikad više onakvog života i spokoja na ovim prostorima i samo mi je žao što se nisam ranije rodio da malo duže osjetim sve to...
Takodjer...
Last edited by nosara on 23/01/2015 12:40, edited 1 time in total.
nosara

#631 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

madner wrote: Ne bi rat bio izbjegnut da je Aljo ostavio potpis.
Cinjenica je samo to da nije potpisao... Sta bi bilo i da li bi bilo, to su gatanja...

I mogla je amerika da je htjela, narocito nakon ruskog povlacenja s balkana... Samo su pustili evropi da na svoj nacin, odnosno nikako, po tradiciji, rijesi problem..
Banksy

#632 Re: Jugonostalgija...

Post by Banksy »

golman wrote:
U tvom postu ima dosta istine i dosta neistine...

Ne samo da priznajem, nego naglašavam da je imao sve zamislive prednosti, apsolutno, a tek posebno u usporedbi s ovim jadom koji Bosna danas živi.
Htjela sam reći da je, znajući svu (pred)povijest svih naroda ovih prostora i njihove međusobne odnose kroz stoljeća, Jugoslavija jednostavno bila neodrživ projekat. Nažalost.
nosara

#633 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

Historijski sporazum

Muhamed Filipović - 15.10.2008 21:07

Prvo ću se, dakle, osvrnuti na "historijski sporazum", o kojem su vođeni pregovori tokom ljetnih mjeseci 1991. godine, da bi u ranu jesen bili grubo prekinuti od strane Alije Izetbegovića i SDA (voditelj TV emisije, u kojoj su Adil Zulfikarpašić i Nikola Koljević saopćavali javnosti preliminarni tekst sporazuma, dobio je telegram iz Centrale SDA, u kojem je odbijen ne samo tekst o kojem je postignuta određena saglasnost, nego je bila odbačena čak i sama ideja i svaka mogućnost sporazuma), čime je ova inicijativa, koja je počela davati rezultate, ne samo u toku sporazumijevanja, nego i u poboljšavanju odnosa na terenu, neslavno završila.

Pregovori su vođeni na inicijativu Adila Zulfikarpašića i moju. U njima smo učestvovali, s muslimanske strane, nas dvojica, a sa srpske strane pokojni Nikola Koljević i Momčilo Krajišnik. Pregovori su započeli uz punu saglasnost Alije Izetbegovića, koji nam je dao plan da pregovaramo u ime Muslimana, jer mi nismo željeli da pregovaramo bez njegovog mandata, a srpske predstavnike je ovlastio Radovan Karadžić, koji je i sam učestvovao u prvom razgovoru prilikom otpočinjanja pregovora. Inicijativa za pregovore nastala je zbog očitog i stalnog pogoršavanja stanja u zemlji i napetih odnosa između nacionalnih stranaka, od kojih su se neke već uveliko vojno organizirale i naoružavale i ušle u sistem vojnih i policijskih organizacija susjednih država (Jugoslavije i Hrvatske), dok su Muslimani bili bez ikakve podrške sa strane, bez oružja i između čekića i nakovlja, tj. hrvatskih i srpskih želja za prisvajanjem naših teritorija i priključenjem matičnim državama. U razgovoru s Izetbegovićem smo ukazali na sve te okolnosti i krajnje zabrinjavajući tok stvari i zatražili od njega da pregovara sa Srbima, s kojima je njegova stranka bila u savezu i vladala zemljom, a s kojima je bilo najviše napetosti u odnosima. On je rekao da se slaže s nama u analizi i ocjeni da je krajnje vrijeme da se pregovara, ali da njemu Srbi više ne vjeruju, te je nas dvojicu zamolio da pregovaramo u ime Muslimana. Znajući Izetbegovićevu kolebljivost i sklonost da demantira i sebe, a kamoli nas, ja sam kazao da mi trebamo njegovu javnu izjavu da odobrava pregovore i podržava naš pregovarački plan. Mislio sam, naivno, da će to biti dovoljno da se izbjegnu moguće situacije osporavanja našeg pregovaračkog mandata.

Pregovori su otvoreni početkom jula jednim razgovorom, u kojem su učestvovali Adil Zulfikarpašić i ja s jedne i Radovan Karadžić, Nikola Koljević, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić sa druge strane. Karadžić je znao (od Izetbegovića) da smo ovlašteni da pregovaramo i zbog toga je i pristao na pregovore, u kojima su se glavna pitanja ticala naših odnosa i budućnosti Bosne i Hercegovine. Glavno pitanje je bio raspad Jugoslavije, do kojeg je već došlo zbog izlaska iz nje Makedonije, Slovenije i Hrvatske. Pitanje od kojeg su pregovori morali započeti bilo je kako će se Bosna i Hercegovina i njene glavne političke snage ponašati u toj situaciji. Budući da smo mi bili inicijatori pregovora, ja sam rekao da smo pregovore inicirali kako bismo na miran i civliziran način riješili glavno pitanje, a to je pitanje odnosa BiH prema Jugoslaviji, koje implicira i odnose između Srba i ostalih naroda u Bosni i Hercegovini. Rekao sam da znam da Srbi žele pod svaku cijenu da Bosna i Hercegovina ostane u Jugoslaviji. Muslimani u načelu nemaju ništa protiv toga, jer mi nismo nikada mislili o nekoj muslimanskoj nacionalnoj državi i ne smeta nam da sa Srbima i Hrvatima živimo u zajedničkoj državi, kao što smo živjeli u cijeloj svojoj historiji. Ono što mi od te zajedničke države zahtijevamo i od čega ni mi nikako nećemo odstupiti, je da Bosna i Hercegovina ostane teritorijalno cjelovita i državno suverena, a Muslimani potpuno ravnopravni, dok se o svim drugim aspektima odnosa u zajedničkoj državi može postići sporazum. S obzirom na ponašanje Srbije u zadnjih nekoliko godina i njenu želju da mijenja stanje stvari u Jugoslaviji i s obzirom na rat u Hrvatskoj, kojeg u stvari vodi Srbija i za koji vjerujem da će se slomiti na lokalnim Srbima, bez obzira na ozbiljne razloge njihovog nezadovoljstva Tuđmanovim režimom i ulaskom ostatka ustaša u taj režim, kao i ustavnim rješenjima koja sve druge narode svode na status manjina u Hrvatskoj, nije ispravno započinjati rat. To govorim zbog Srba. Oni imaju loša sjećanja na ustaški režim, zbog genocida koji su ustaše nad njima vršile, ali Srbi bi trebalo da znaju da su u toj situaciji imali i političku i moralnu podršku svih poštenih ljudi i 80% Muslimana u Bosni i Hercegovini, koji su već u ljeto 1941. godine odlučno odbili ustašku genocidnu politiku u Muslimanskim rezolucijama. Ako bi Srbi danas započeli neki novi rat, a u Bosni i Hercegovini bi taj rat bio rat protiv Muslimana, oni će biti izolirani u svijetu i neće uspjeti u ostvarenju svojih ciljeva. Zbog toga je za nas sve najbolje da postignemo sporazum o uvjetima pod kojim će Bosna i Hercegovina moći ostati u Jugoslaviji i na taj način će Srbi ostvariti svoj najbitniji cilj o ostanku u zajedničkoj državi s ostalim Srbima, a Muslimani biti zadovoljni svojim statusom i položajem Bosne i Hercegovine u budućoj zajedničkoj državi. Jugoslavije više nema i treba stvarati novu zajedničku državu i mi stojimo na stajalištu da to bude savez država koje žele ostati zajedno zbog brojnih historijskih, političkih, kulturnih, ekonomskih i strategijskih razloga, a mi i zbog velike muslimanske manjine u Srbiji i Crnoj Gori. Zulfikarpašić je govorio o tome da pregovori treba da se razlikuju od pregovora koji se kod nas uobičajeno vode i da započnemo od toga što ćemo fiksirati naše minimume, tj. ono od čega ni jedna ni druga strana neće nikako i nikada odstupiti. Mi Muslimani nećemo nikada pristati na podjelu Bosne i Hercegovine i dovođenje u pitanje njene ustavnopravne i historijske individualnosti u bilo kojoj varijanti buduće države. Za Srbe pretpostavljamo da je najvažnije da ne žele izaći iz zajedničke države s ostalim Srbima. Usvajanjem ova dva načela mi smo veoma blizu sporazumu koji može donijeti mir i sigurnost u ovoj zemlji i među nama. Radovan Karadžić je podržao pregovore i rekao da je za Srbe najvažnije da ostanu u Jugoslaviji i u nekoj formi državne veze s ostalim Srbima, ma kakva ona bila, te da je to načelo ono što određuje njihovo političko ponašanje. On podržava pregovore i uvjeren je da oni mogu doprinijeti da se situacija smiri i izbjegnu dalje komplikacije koje prijete miru u zemlji. I ostali učesnici ovih preliminarnih razgovora su izrazili zadovoljstvo zbog otpočinjanja ozbiljnih i sadržajnih razgovora o najbitnijem pitanju naših odnosa, tj. definiciji uvjeta pod kojima je Bosna i Hercegovina spremna ostati u državnoj zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom, a da Muslimani budu potpuno ravnopravni u toj zajednici bez ikakvih ograničenja i diskriminacija. Zajedno smo zaključili da ćemo o toku pregovora obavještavati Izetbegovića i posebno Stjepana Kljujića, kako bi i Hrvati bili u toku i kako bi znali da ovdje nema ništa antihrvatsko, osim da mi želimo da spriječimo rat u zemlji i da ne želimo da budemo uvučeni u rat između Srbije i Hrvatske. Taj prvi razgovor mogao se ocijeniti kao veoma dobar početak. Osnovna načela su bila da Bosna i Hercegovina ostane u Jugoslaviji, čime bi bio realiziran najvažniji cilj srpske politke, a da Bosna i Hercegovina zadrži puni suverenitet, ostane u svojim historijskim granicama sa statusom države koja s ostalim članicama zajedničke države ima spoljnju politiku, vojsku, carine, novac i opću ekonomsku politiku, dok je u svim ostalim aspketima samostalna. U budućim pregovorima je trebalo ove elemente konkretizirati u osnovnim definicijama budućih odnosa. Koljević je zamolio da se o tome zvanično obavijesti i Slobodan Milošević, jer je u cijelu stvar involvirana i Jugoslavija. Kako mi nismo imali ništa protiv toga, to je ovaj prvi sastanak završen sa osjećanjem da smo uspješno otvorili pregovore i postavili solidnu osnovu za sporazum.

Osjećanje da je učinjeno nešto dobro imalo je svoje opravdanje u daljem toku pregovora koje smo vodili Adil i ja s Koljevićem i Krajišnikom. Oni su informirali rukovodstvo SDS-a, a mi smo informirali Izetbegovića o toku pregovora, a u potrebnoj mjeri i Stjepana Kljujića. Nije prošlo mnogo vremena, a mi smo došli do nacrta sporazuma u kojem su izraženi elementi o kojima smo se sporazumjeli. Sporazum je predviđao da smo saglasni oko toga da Bosna i Hercegovina ostane u okviru zajedničke države sa Srbijom i Crnom Gorom, uz uvjet da ima položaj potpuno ravnopravne i suverene države jednak ovim dvjema i da je neovisna i suverena u onoj mjeri u kojoj su to i one u odnosu na sopstvenu sudbinu. Bosna i Hercegovina mora ostati u svojim historijskim granicama koje su nepovredive. U njoj ne može biti nacionalno definiranih teritorija. Zajednička država će biti savez država (naš stav) ili savezna država (stav srpske strane), gdje je došlo do jedinog razmimoilaženja, a dogovor će dobiti podršku EU. U Bosni i Hercegovini neće biti unutarnjih teritorijalnih separacija. Vojska koja će biti stacionirana u Bosni i Hercegovini biće sastavljena od Bosanaca i Hercegovaca i njom će komandovati general koji je Bosanac ili Hercegovac. U zajedničkoj državi će delegacije država članica imati veto u svim pitanjima koja se tiču opstanka i vitalnih interesa njihovih nacija i država. Kada je sve ovo utvrđeno, održan je plenarni sastanak pregovarača uz učešće lidera obje strane, tj. Izebegovića i Karadžića, na kojem smo pokojni Nikola Koljević i ja izložili ono oko čega smo postigli sporazum, kao i ono oko čega se još nismo potpuno složili (savez država ili savezna država). Izetbegović, koji je prilikom dolaska iz posjete SAD, na aerodromu izjavio da zna da su pregovori u toku i da ih odobrava, sada je izjavio da smatra da su pregovori uspješni i da je nacrt teksta budućeg sporazuma dobar te predložio da "dvojica profesora" (Koljević i ja) definiraju konačnu verziju teksta. Na to sam ja upozorio da nismo došli do pune saglasnosti oko prirode buduće zajedničke države, što je on ocijenio kao marginalno. Srpska strana je tražila da pregovarači odu u Beograd i da se razgovara i s Miloševićem. To nije bilo nužno jer je on svakodnevno bivao informiran (Koljević ga je svaki dan obavještavao o toku pregovora), ali smo mi prihvatili taj zahtjev i zbog naših partnera, ali i zbog toga da ocijenimo kako se onaj koji vodi cijelu srpsku politiku odnosi prema cijelom pitanju. S Miloševićem smo razgovarali Zulfikarpašić i ja. On je bio zadovoljan postignutim i počeo je govoriti o tome kako Srbi nemaju ništa protiv Muslimana i kako u Beogradu ima 150.000 Muslimana, a u ostaloj Srbiji gotovo pola miliona, da ne računa Albance. Na to sam mu ja replicirao da je Beograd jedno, a Sandžak ili Bosna i Hercegovina drugo, a i što se tiče Muslimana u Beogradu, kad ih ima 150.000, upitao sam ga zašto im već 40 godina odbijaju zahtjev za izgradnju barem još jedne džamije nego se tiskaju u maloj Bajrakli džamiji, dok Srbi sebi grade najveći hram na Balkanu. Predložio sam da se ne razgovara o blagodeti položaja Muslimana u Srbiji nego o rješenju pitanja odnosa naših država. On se složio i odmah predožio da u smislu potvrde dobre volje i ozbiljnosti njihovog odnosa prema ovom sporazumu, kako je u Bosni i Hercergovini većina Muslimana, on predlaže da prvi predsjednik buduće države bude Alija Izetbegović, a da Bosna i Hercegovina bude jedinstvena vojna oblast u kojoj će služiti samo Bosanci i Hercegovci i da komandant te oblasti uvijek bude general koji je Musliman. Sve ovo je našlo snažnog odjeka u srpskoj, ali i bosanskoj javnosti, osobito ondje gdje Srbi i Muslimani žive pomiješani. Odnosi su relaksirali i svijet je odahnuo. Međutim, to se nikao nije svidjelo Tuđmanu, koji je Bosnu i Hercegovinu tretirao kao stratešku rezervu i želio je da Muslimani postanu tampon između Srba i Hrvata. Sa druge strane, neki desni krugovi u SDA su smatrali da je mala stranka Adila Zulfikarpašića i moja (svega tri poslanika u Skupštini) ovim pregovorima dobila silnu afirmaciju i da dobiva sve veću podršku muslimanske javnosti. Vjerojatno u tome treba tražiti razloge da se SDA i Alija Izetbegović odluče preko noći i bez ikakve najave da grubo i uz opasnost otvaranja nezaustavljive krize odnosa prekinu ove pregovore, diskvalificiraju mene i Adila i otvore onaj zloćudni tok zbivanja koji je uveo Bosnu i Hercegovinu u najteži i nakrvaviji rat u njenoj historiji. Najveća žalost je u tome što su svi učesnici rata, bez obzira na njihove planove i nade dobili mnogo manje nego su mogli dobiti ovim sporazumom.
madner

#634 Re: Jugonostalgija...

Post by madner »

nosara wrote:
Cinjenica je samo to da nije potpisao... Sta bi bilo i da li bi bilo, to su gatanja...

I mogla je amerika da je htjela, narocito nakon ruskog povlacenja s balkana... Samo su pustili evropi da na svoj nacin, odnosno nikako, po tradiciji, rijesi problem..
Zato sto je to evropska interesna zona.
Reci da je mogla 1992 jeste tacno sa aspekta vojne mogucnosti, ali jednostavno nije tacno sa diplomatske strane.

Nece USA zbog potpuno nebitne regije riskirati odnose sa saveznicima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#635 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

madner wrote: Tako samo mali Perica zamislja svjetsku politiku.

Ne bi rat bio izbjegnut da je Aljo ostavio potpis. Ne bi bilo Alije, jer bi ga proglasili izdjanikom, ali rat se ne bi izbjegao.
Pa nisu zbog nas intervenisali, to zna svako stariji od Perice, pobogu :D Nego ako diskutujemo o alternativama, sto ne bismo i o Lisabonu?

Dugo vremena sam zelio vjerovati da je ovo sto je izabrano na kraju najmanje zlo od mogucih, jer eto imamo drzavu. Svakim danom sve vise i vise sumnjam u to.
nosara

#636 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

madner wrote:
nosara wrote:

Reci da je mogla 1992 jeste tacno sa aspekta vojne mogucnosti, ali jednostavno nije tacno sa diplomatske strane.

Slazem se...
stakasa

#637 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

madner wrote:
nosara wrote:

Oprostices, ali to na nekoj drugoj temi :D . Stanovnici Jugoslavije su svoju drzavu percipirali kao sami centar svijeta. Srbi to i sad misle
nosara

#638 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

_BataZiv_0809 wrote:
madner wrote: Tako samo mali Perica zamislja svjetsku politiku.

Pa nisu zbog nas intervenisali, to zna svako stariji od Perice, pobogu :D Nego ako diskutujemo o alternativama, sto ne bismo i o Lisabonu?

Dugo vremena sam zelio vjerovati da je ovo sto je izabrano na kraju najmanje zlo od mogucih, jer eto imamo drzavu. Svakim danom sve vise i vise sumnjam u to.
Nema prave drzave na tlu bivse SFRJ... Nekakve paradrzavne tvorevine, bez najbitnijih elemenata drzavnosti... Kakve crne drzave... Ni u snu...
nosara

#639 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

stakasa wrote: Stanovnici Jugoslavije su svoju drzavu percipirali kao sami centar svijeta.
I bila je, u drugim geostrateskim i politickim okolnostima... Itekako...
stakasa

#640 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

nosara wrote:
stakasa wrote: Stanovnici Jugoslavije su svoju drzavu percipirali kao sami centar svijeta.
Po cemu je Jugoslavija bila vazna osamdesetih godina proslog vjeka?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#641 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

nosara wrote:
Nema prave drzave na tlu bivse SFRJ... Nekakve paradrzavne tvorevine, bez najbitnijih elemenata drzavnosti... Kakve crne drzave... Ni u snu...
Slazem se.

Ali evo moj stari, koji ne moze biti dalje od nacionalizma i SDA, kaze da je bolje sto ovako imamo drzavu (kakvu takvu), nego da je ratovao za krnju Jugoslaviju na Okucanima.

Kako rekoh, svakim danom sam sve dalje i dalje od tog objasnjenja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#642 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

nosara wrote:Historijski sporazum

Muhamed Filipović - 15.10.2008 21:07

....
Da mi je neko rekao da cu se sa Tunjom sloziti od A do Ž :izet:
sumirprimus

#643 Re: Jugonostalgija...

Post by sumirprimus »

joj tunje,neke stranke se vojno organizovale... :-)
sumirprimus

#644 Re: Jugonostalgija...

Post by sumirprimus »

a plus ljeta gospodnjeg 91 nista vise nije moglo spast bosnu rata...
nosara

#645 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

stakasa wrote:
nosara wrote:
Po cemu je Jugoslavija bila vazna osamdesetih godina proslog vjeka?
Bila je vazna dok je bila vazna... Nisam naveo osamdesete...

S druge strane...

Pokusali su da nam kupe mir i stabilnost, ali sranja nije dao...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#646 Re: Jugonostalgija...

Post by Domaci izdajnik »

Nemoj druže Nosara tako, nije lijepo to što lažeš, za sve je kriv memorandum..... :mrgreen:
nosara

#647 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

Memorandum je najobicnije proseravanje... sloba sa sranjom dogovorio sve suprotno tom tariguzu...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#648 Re: Jugonostalgija...

Post by Domaci izdajnik »

Ma znam ja to sve, al ajd ti to nekima objasni.....
stakasa

#649 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

Lajavikrelac wrote:Nemoj druže Nosara tako, nije lijepo to što lažeš, za sve je kriv memorandum..... :mrgreen:
Problem srpskog ponasanja u Jugoslaviji je sto vas nije bilo ni najmanje briga hoce li vasi postupci zasmetat drugima. A jednom se casa prelije.
Pustite sad Franju i devedesete, tad je bilo gotovo
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#650 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

Uglavnom, suma sumarum, od Jugoslavije su uglavnom svi vise dobili, nego sto su u istu ulozili.
Post Reply