Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Bojkotujete li Konzum?

Da
157
52%
Ne
119
39%
Ne znam
28
9%

Total votes: 304

Banksy

#626 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Banksy »

nepredvidiva wrote:
Konzum kakav je, takav je, generalno ga raja ne vole, ali preostao je jedini od ovih većih TC. Bingo se tu i tamo bori, kao i Penny, ali realno mislim da Konzumu ne mogu ni primirisati. Zašto? Zato što Konzum ima prvenstveno dobar marketing (da, i onaj glavati vanzemaljac i sve ostalo). Druga stvar - na prvom su mjestu neophodni proizvodi (brašno, šećer, ulje, mlijeko itd.) koji su dosta povoljniji u odnosu na ostale. Uvijek ćete na prvoj stranici zamijetiti bar jedan od ova 4 proizvoda. Treća stvar - mi smo krivi, sami smo sebi krivi što su domaći lanci propali. A zašto su propali? Zato što su Konzumu dopustili da manipulira tržištem. Konzum vjerovatno nudi povoljnije uslove plaćanja (što neko spomenu), brže nabavlja proizvode, bolje manipuliše kupcima. Kad uđete u Konzum, ništa nije slučajno na mjestu gdje jest (trik koji u vas u Njemačkoj natjera da potrošite bar 25% više nego što ste planirali). Jednostavno mislim da su ljudi imali bolju organizaciju i viziju posla, pa su zato sad gdje jesu, zato su i uspjeli.
Realno, ne bojkotujem ga, i dalje mi je drag onaj bivši Mercator na Pofalićima. Prostor je izuzetno dobar, osvijetljen, topal, dobro raspoređeni proizvodi i sl. Ne mogu da shvatim da kad uđem u Bingo na Ciglanama, ne zna se od čega je koja cijena, na jednom mjestu tri artikla i sl.
Mislim, sve je stvar navike, ali primorani smo preći u Konzum, što zbog cijena, što zbog svega navedenog.
A za domaće proizvode, da ja sam za domaće, OSIM ako nisu skuplji ili nekvalitetniji od stranih. Eto dosta :-D
Tako nekako.
safran

#627 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by safran »

StupskaBitanga wrote:a šta je s ostalim prostorima jer i dok je bio Mercator dosta lokala u MC Dobrinja je bilo prazno
Ma nije, prazan bio samo onaj gore prekoputa Intersporta. Sad je tu neka mjenjačnica. Ostalo je popunjeno-
bach

#628 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by bach »

nepredvidiva wrote:
Konzum kakav je, takav je, generalno ga raja ne vole, ali preostao je jedini od ovih većih TC. Bingo se tu i tamo bori, kao i Penny, ali realno mislim da Konzumu ne mogu ni primirisati. Zašto? Zato što Konzum ima prvenstveno dobar marketing (da, i onaj glavati vanzemaljac i sve ostalo). Druga stvar - na prvom su mjestu neophodni proizvodi (brašno, šećer, ulje, mlijeko itd.) koji su dosta povoljniji u odnosu na ostale. Uvijek ćete na prvoj stranici zamijetiti bar jedan od ova 4 proizvoda. Treća stvar - mi smo krivi, sami smo sebi krivi što su domaći lanci propali. A zašto su propali? Zato što su Konzumu dopustili da manipulira tržištem. Konzum vjerovatno nudi povoljnije uslove plaćanja (što neko spomenu), brže nabavlja proizvode, bolje manipuliše kupcima. Kad uđete u Konzum, ništa nije slučajno na mjestu gdje jest (trik koji u vas u Njemačkoj natjera da potrošite bar 25% više nego što ste planirali). Jednostavno mislim da su ljudi imali bolju organizaciju i viziju posla, pa su zato sad gdje jesu, zato su i uspjeli.
Realno, ne bojkotujem ga, i dalje mi je drag onaj bivši Mercator na Pofalićima. Prostor je izuzetno dobar, osvijetljen, topal, dobro raspoređeni proizvodi i sl. Ne mogu da shvatim da kad uđem u Bingo na Ciglanama, ne zna se od čega je koja cijena, na jednom mjestu tri artikla i sl.
Mislim, sve je stvar navike, ali primorani smo preći u Konzum, što zbog cijena, što zbog svega navedenog.
A za domaće proizvode, da ja sam za domaće, OSIM ako nisu skuplji ili nekvalitetniji od stranih. Eto dosta :-D
Tako nekako.[/quote]

Glupaš luposti.

Eto ja uđem u Konzum u Vogošći. Tikvice 3.90, banane 2.00. Uđem u Best, Tikvice 2.80. Banae 1.60.

Ne dam 1.5 KM više samo zato jer se Konzum bolje osvijetljen i bolje posložen.

Ne dam !
TomBa

#629 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by TomBa »

StupskaBitanga wrote:zovi i prijavi
šta čekaš
Kome ? Nije ovo ta zemlja care...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#630 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Truba »

joj baš su poskupi po 20-30 pf na neki jogurt
brrrr
ne smijem ni ostale artikle pogledati
harem1976

#631 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by harem1976 »

Pokušajte otići do Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koja se nalazi u studentskim domovima u Nedžarićima pa će te se uvjeriti da to i nije baš tako.Ima se kome prijaviti ali smo mi malo lijeni.Obratite se na protol,dajte potrebne informacije i pratite predmet.Uvjerićete se da sam u pravu.
Last edited by harem1976 on 12/01/2015 10:11, edited 1 time in total.
filozofija

#632 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by filozofija »

Konzum je meni odron. Moraš gledati na svaki prokleti produkt, je li mu istekao rok!
harem1976

#633 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by harem1976 »

Ma svugdje ima tih isteklih rokova.Konzuma je najviše pa nam to upada u oči.Ne branim ih,ni meni se nesviđaju ali ni drugi po tom pitanju nisu puno bolji
harem1976

#634 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by harem1976 »

uvijek su bili najskuplji a sada posebno.
Last edited by harem1976 on 12/01/2015 11:17, edited 1 time in total.
StupskaBitanga

#635 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by StupskaBitanga »

Black swan wrote:joj baš su poskupi po 20-30 pf na neki jogurt
brrrr
ne smijem ni ostale artikle pogledati
10 po 10 pf nakupi se i po nekoliko KM. Nevjerovatno je koliko su sirevi skupi u Konzumu
Također gledajući srbijanske reklame vidim da su počeli tamo da objavljuju cijene isključivo za korisnike njihove super kartice pa me ne bi iznenadilo da takvu praksu nastave i u bih
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#636 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Truba »

jes ba... odjednom s 10 na 14 poskupi :lol:
ludost
jebo vas sir :evil:
kox

#637 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by kox »

TomBa wrote:Naravno da želim dati prednost domaćim proizvodima, ali ono što mi je još važnije je kvalitet hrane koju kupujem. U kvartu u kojem živim sam opkoljen Konzumovim marketima i često nailazim na greške koje nisu mala stvar. Npr. : frižider sa Jami proizvodima koji se nekako ugasio i niko to nije primjetio. Svi proizvodi su bili odleđeni i uništeni. Šta su uradili s njima, vi pogađajte-ja ne smijem ! Jučer sam našao jaja (Konzum 10/1 pak.) kojima je istekao rok trajanja. Od takvih stvari se ježim ali kome da se čovjek požali, da se to ne dešava-bar ne tako često !?
Oko Nove godine, u bivšem Mercatoru na Socijalnom 2/3 gljiva je bilo sa proteklim rokom u onom frižideru u kojem stoje samo gljive (rok istekao 2 dana ranije). I to one sa regularnim rokom trajanja postavljene iza ovih sa isteklim. Bezveze mi bilo da peglam radnice koje rade na povrću pošto ih znam i skroz su ok, i ako su one postavljale gljive neko im je sigurno naredio tako,a ne bi ove sa proteklim rokom bile naprijed da je slučajnost. Rodica postavila pitanje Konzumu preko Facebooka, oni odgovorili da nazove njihovu info liniju i žali se. Ne znam šta je dalje bilo.
I odmah nakon toga odem u Bingo na Otoci, kupim neke stvari za 2 km i dajem novčanicu od 10 km. Kaže kasirka žao mi je, nisu nam donijeli sitne apoene za kusur. Čovjek iza mene mi rasitnio 10-ku inače bih otišao praznih ruku. Cirkus :-)
vješalica

#638 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by vješalica »

konzum osim što ima uslugu veoma mizernu,ima veliki broj uposlenika koji su obični nevaspitani,drski bezobrazni,nemaju elementarne kulture,sve goli šljam,a mene više konzum vidjeti neće i dabogda im monopol došao glave kao i svugdje što dođe

i nek misli šta god ko hoće,ali interesantno je da uvijek za božić ovaj i onaj recimo orah bude dosta jeftiniji nego za bajram
ovo nema veze sa vjerom ni sa hođama ni popovima nego isključivo sa njihovim lopovlukom
StupskaBitanga

#639 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by StupskaBitanga »

Black swan wrote:jes ba... odjednom s 10 na 14 poskupi :lol:
ludost
jebo vas sir :evil:
šmarski rok je 1,5KM skuplji u Konzumu negu u Bingu po kg
saiks

#640 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by saiks »

kox wrote:
TomBa wrote:Naravno da želim dati prednost domaćim proizvodima, ali ono što mi je još važnije je kvalitet hrane koju kupujem. U kvartu u kojem živim sam opkoljen Konzumovim marketima i često nailazim na greške koje nisu mala stvar. Npr. : frižider sa Jami proizvodima koji se nekako ugasio i niko to nije primjetio. Svi proizvodi su bili odleđeni i uništeni. Šta su uradili s njima, vi pogađajte-ja ne smijem ! Jučer sam našao jaja (Konzum 10/1 pak.) kojima je istekao rok trajanja. Od takvih stvari se ježim ali kome da se čovjek požali, da se to ne dešava-bar ne tako često !?
Oko Nove godine, u bivšem Mercatoru na Socijalnom 2/3 gljiva je bilo sa proteklim rokom u onom frižideru u kojem stoje samo gljive (rok istekao 2 dana ranije). I to one sa regularnim rokom trajanja postavljene iza ovih sa isteklim. Bezveze mi bilo da peglam radnice koje rade na povrću pošto ih znam i skroz su ok, i ako su one postavljale gljive neko im je sigurno naredio tako,a ne bi ove sa proteklim rokom bile naprijed da je slučajnost. Rodica postavila pitanje Konzumu preko Facebooka, oni odgovorili da nazove njihovu info liniju i žali se. Ne znam šta je dalje bilo.
I odmah nakon toga odem u Bingo na Otoci, kupim neke stvari za 2 km i dajem novčanicu od 10 km. Kaže kasirka žao mi je, nisu nam donijeli sitne apoene za kusur. Čovjek iza mene mi rasitnio 10-ku inače bih otišao praznih ruku. Cirkus :-)
Pa slabiji rok i ide naprijed a bolji iza,mozda im je promakao rok. Nevjerujem da namjerno to rade,jer skoro svaka roba kojoj istekne rok ide na otpis,pa nazad proizvodjacu
bach

#641 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by bach »

Je suis BINGO. :bih: :bih: :bih:
kox

#642 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by kox »

saiks wrote:
kox wrote:
Pa slabiji rok i ide naprijed a bolji iza,mozda im je promakao rok. Nevjerujem da namjerno to rade,jer skoro svaka roba kojoj istekne rok ide na otpis,pa nazad proizvodjacu
Većina gljiva (otprilike 2/3) u frižideru je bilo sa proteklim rokom, a neko ih je očito preslagao tako da upravo ta pakovanja budu naprijed a svježa nazad, dakle pogledao je te rokove i nije primijetio da su istekli. Meni je to malo vjerovatno.
StupskaBitanga

#643 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by StupskaBitanga »

Dobijem Konzum katalog danas u sandučiću i gledam cijene su bukvalno prepisane iz Binga
Nes 3u1 2,95, šećer 1,05 i mnogo tako artikala. Doduše ima i nekih gdje piše samo do 20% sniženo pa i ne znaš koja mu je cijena
StupskaBitanga

#644 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by StupskaBitanga »

U međuvremenu izgleda da brod tone i da se bacaju pojasevi za spašavanje
Todorić želi privremeno prodati 38% Mercatora
LJUBLJANA - Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić zadnjih tjedana pokušava naći kupce kojima bi opcijskim, odnosno terminskim ugovorom privremeno prodao 38 posto dionica Mercatora, s obvezom kasnijeg ponovnog otkupa, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" pozivajući se na "neslužbene informacije" čiji izvor ne navodi.
Dionice Agrokorove slovenske akvizicije ne bi prodao sam koncern Agrokor direktno nego Agrokor Investments, Todorićeva tvrtka sa sjedištem u Nizozemskoj, pri čemu se računa da bi za to mogle biti zainteresirane banke i hrvatski mirovinski fondovi, navodi slovenski list.

Na taj bi način Agrokor navodno osigurao financijsku potporu za dobivanje likvidnih sredstava koja mu nužno trebaju za otplatu dugova, navodi list.

"Dnevnik" tvrdi da se pokazuju točnima neke ocjene kako je postojeća Agrokorova financijska konstrukcija "upitna" jer će do kraja godine morati otplatiti trećinu zajma Adris grupe, dok mu je već dospjela isplata 50 milijuna eura kredita francuske banke BNP Paribas Fortis.

Postoje i neslužbene informacije po kojima bi Agrokor dio svoje imovine, također s ciljem smanjenja zaduženosti i povećanja likvidnosti, mogao prebaciti na posebno "projektno poduzeće" koje bi onda prodao s obvezom da ga otkupi kroz nekoliko godina, no takav je scenarij manje vjerojatan s obzirom da bi ga morale odobriti sve banke vjerovnice Agrokora, navodi slovenski list.

S druge strane, hrvatski mirovinski fondovi, koji su Todoriću u prošlosti već pomagali, ponovno otkupljuju dionice Mercatora, čime sprječavaju da se vrijednost dionice slovenskog trgovačkog lanca u vlasništvu Agrokora smanji na manje od 70 eura, navodi list.
wickerman

#645 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by wickerman »

StupskaBitanga wrote:Dobijem Konzum katalog danas u sandučiću i gledam cijene su bukvalno prepisane iz Binga
Nes 3u1 2,95, šećer 1,05 i mnogo tako artikala. Doduše ima i nekih gdje piše samo do 20% sniženo pa i ne znaš koja mu je cijena
Moj stari, koji je penzioner i koji po Dobrinji obilazi od Amka,Binga,Konzuma,prije i DP, Merkatora kaze da je Ness-u 3u1 cijena svuda ista i kad je snizenje isto je snizen u svim prodavnicama.
saiks

#646 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by saiks »

Mozda je roba slagana prije mjesec dana. Sta ti mislis da radnik koji slaze robu na policu da je samo reda na nju ili? Radnici gledaju datume kada se roba slaze,i slabiji datum normalno ide na pocetak police,da se sto prije proda,a bolji nazad. Nebranim nikoga,mozda i stavljaju namjerno robu s isteknutim rokom na police,ali opet zasto bi to radili kada robu isteknutog roka uredno vratis firmi od koje si uzeo. Ili se radi o kplus gljivama pa nemaju kome vratiti nego sami sebi :D
saiks

#647 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by saiks »

StupskaBitanga wrote:Dobijem Konzum katalog danas u sandučiću i gledam cijene su bukvalno prepisane iz Binga
Zasto mislis da su jedni od drugih prepisivali?
Mozda je firma koja zastupa nescaffe rekla i bingu i konzumu,eh evo imate sad rabat toliki i toliki na nescaffe,pa napravite akciju,i odma ispada vidjeli jedni od drugih
StupskaBitanga

#648 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by StupskaBitanga »

ma ne govorim samo i isključivo o nes kafi. Rekoh i cijena šećera je ista kao i bingo šećer od 1,05 s tim da bingo je i povoljniji kada se kupi od 5kg je 5KM
bach

#649 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by bach »

StupskaBitanga wrote:U međuvremenu izgleda da brod tone i da se bacaju pojasevi za spašavanje
Todorić želi privremeno prodati 38% Mercatora
LJUBLJANA - Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić zadnjih tjedana pokušava naći kupce kojima bi opcijskim, odnosno terminskim ugovorom privremeno prodao 38 posto dionica Mercatora, s obvezom kasnijeg ponovnog otkupa, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" pozivajući se na "neslužbene informacije" čiji izvor ne navodi.
Dionice Agrokorove slovenske akvizicije ne bi prodao sam koncern Agrokor direktno nego Agrokor Investments, Todorićeva tvrtka sa sjedištem u Nizozemskoj, pri čemu se računa da bi za to mogle biti zainteresirane banke i hrvatski mirovinski fondovi, navodi slovenski list.

Na taj bi način Agrokor navodno osigurao financijsku potporu za dobivanje likvidnih sredstava koja mu nužno trebaju za otplatu dugova, navodi list.

"Dnevnik" tvrdi da se pokazuju točnima neke ocjene kako je postojeća Agrokorova financijska konstrukcija "upitna" jer će do kraja godine morati otplatiti trećinu zajma Adris grupe, dok mu je već dospjela isplata 50 milijuna eura kredita francuske banke BNP Paribas Fortis.

Postoje i neslužbene informacije po kojima bi Agrokor dio svoje imovine, također s ciljem smanjenja zaduženosti i povećanja likvidnosti, mogao prebaciti na posebno "projektno poduzeće" koje bi onda prodao s obvezom da ga otkupi kroz nekoliko godina, no takav je scenarij manje vjerojatan s obzirom da bi ga morale odobriti sve banke vjerovnice Agrokora, navodi slovenski list.

S druge strane, hrvatski mirovinski fondovi, koji su Todoriću u prošlosti već pomagali, ponovno otkupljuju dionice Mercatora, čime sprječavaju da se vrijednost dionice slovenskog trgovačkog lanca u vlasništvu Agrokora smanji na manje od 70 eura, navodi list.
Cijeli Agrokor je jedan veliki finansijski balon. Sve što vrijedno u svojim kompanijama, upravne zgrade, obradiva polja u Slavoniji i Baranji, fabrike, farme, skladišta...Sve je pod hipotekom i sve je zapravo u vlasništvu banaka. Njega samo može čudo spasiti.

Nikako mi nije jasno koji se klinac upuštao u kupovinu Merkatora. Siguran sam da će jednog dana proklinjati onog ko je nagovorio na ovo bespotrebno širenje.
Last edited by bach on 12/01/2015 15:37, edited 1 time in total.
kox

#650 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by kox »

saiks wrote:Mozda je roba slagana prije mjesec dana. Sta ti mislis da radnik koji slaze robu na policu da je samo reda na nju ili? Radnici gledaju datume kada se roba slaze,i slabiji datum normalno ide na pocetak police,da se sto prije proda,a bolji nazad. Nebranim nikoga,mozda i stavljaju namjerno robu s isteknutim rokom na police,ali opet zasto bi to radili kada robu isteknutog roka uredno vratis firmi od koje si uzeo. Ili se radi o kplus gljivama pa nemaju kome vratiti nego sami sebi :D
Rok trajanja gljiva je 6 ili 7 dana, a proizvodjač je isti onaj koji radi i k-plus gljive u tegli :D (jedna firma iz Tešnja). Kako god pogledaš, na Konzumu je da ne prodaje robu sa isteklim rokom, posebno tako osjetljivu kao gljive. A nije to bilo jedno ili dva pakovanja, nego većina u nemalom frižideru, lupam cifru ali npr. 50 pakovanja sa isteklim rokom i 20 ispravnih.
Post Reply