PALESTINA (vidi 1. post)

Post Reply
res publica

#626 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by res publica »

Hadzi Lojo wrote:Ja mislim da su Palestinci trebali odavno trebali promijeniti taktiku, nesto kao Albanci na Kosovu, kao prvo natalitet zatim skolovanje sto im ide od ruke jer po meni su najinteligentniji od svih Arapa (poznavao sam mnoge dok su studirali kod nas), infiltriranje u sve moguce pore izraelskog drustva itd.
Znam da bi im i tada bilo tesko, ali bi imali manje gubitaka.
Kakav natalitet i kakvi Albanci. Pa Srbi su ih pod NATO bombama skoro sve prebacili u Albaniju, i da je kojim slučajem prestalo bombardovanje u tom trenutku, misliš da bi se vratili?
Palestinski civili su u nezavidnom položaju, i za njih bi bio spas da napuste Gazu do boljih vremena ili da sami razoružaju Hamas. Makar bi imali mir. Opet je pitanje koliko taj mir odgovara Izraelu, jer i ove gore mape pokazuju da Izrael hoće da očisti teritoriju od svakog Palestinca. Za tom im je Hamas idealan izgovor. Ne bi me čudilo da sam Izrael naoružava Hamas - uostalom kako bilo kakvo oružje može doći u Gazu kad ju je Izrael hermetički zatvorio. Jedna odvratna igra u kojoj stradaju civili.
Kikibombona

#627 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by Kikibombona »

Jarane, Jefferson, gdje si sada da osudis americki zlocinacki rezim?

Pomazu izraelske ludake u vrijeme kada masakriraju palestinski narod.
iscrtani čovek

#628 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by iscrtani čovek »

Neko napisa ceo svet protestuje protiv Izraela...
Koji svet?Ne vidim da ijedna svetska sila podržava Palestinu.
Amerika je otvoreno na strani Izraela. Nemačka, takođe, Merkelova je to jasno rekla. Sve relevatne zapadne zemlje. Uz neke blage ograde da paze i smanje broj civilnih žrtava, itd. Rusija i Kina ako verbalno i osude, ne vidim da im je nešto preterano bitan taj sukob. Ne vidim ni da najmoćnije muslimanske zemlje, Turska, Arabija itd, bilo šta bitno preduzimaju. Valjda ne mislite da je pomoć to što Erdogan zapeni za govornicom?
A Hamas im je idealan za ovo što rade, ko naručen, ne znam kako to Palestinci ne vide i zašto ne otkače Hamas.
spinel_

#629 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by spinel_ »

salvatore paradise wrote: Evo sad si i nacrtao kako se sve odigralo. Ali ti si ipak samo jedan obicni salonac cionista (???) koji ne shvata patnje palestinskog naroda. Istog naroda koji je uz pomoc brace Arapa zelio da zbrise Izrael (sa sve Jevrejima) sa lica zemlje. Nije im uspjelo pa sad treba da ih zalimo?

naravno da ih ne trebas zaliti, narocito takve vertikale poput tebe.... u rangu si svakog zlikovca, zlocinca samo forumskog, virtualnog samo sto nema nikakve ovlasti i koji ne vidi dalje od tastature i nosa..
Koji na otvorene cinjenice zatvora oci i pravi ovdje nekoga budalom

Image

nema razlike
res publica

#630 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by res publica »

iscrtani čovek wrote:Neko napisa ceo svet protestuje protiv Izraela...
Amerika je otvoreno na strani Izraela. Nemačka, takođe, Merkelova je to jasno rekla. Sve relevatne zapadne zemlje. Uz neke blage ograde da paze i smanje broj civilnih žrtava, itd. Rusija i Kina ako verbalno i osude, ne vidim da im je nešto preterano bitan taj sukob. Ne vidim ni da najmoćnije muslimanske zemlje, Turska, Arabija itd, bilo šta bitno preduzimaju. Valjda ne mislite da je pomoć to što Erdogan zapeni za govornicom?
A Hamas im je idealan za ovo što rade, ko naručen, ne znam kako to Palestinci ne vide i zašto ne otkače Hamas.
Pa kako da ga otkače kad je Hamas naoružan, a palestinski civili u pojasu Gaze nisu?
Da li u tom pojasu uopšte postoji druga oružana snaga osim Hamasa?

Sve to liči na situaciju u kojoj je običan narod između čekića i nakovnja.
spinel_

#631 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by spinel_ »

i ti se pravis budala, kad sam napisao ceo svet, dodao sam OBICNE GRADJANE a ne svjetske vodje koje su pod patronatom izraelaca
Valjda svako ko sebe smatra covjekom i humanim bicem ce osuditi barem srcem ovaj genocid koji se sprovodi..

Naravno tebe, i ovog bezdusnika tu ne ubrajam
m_l

#632 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by m_l »

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/ameri ... /140719009

Ljudski otpad, kao i arapski kraljevi, koji su dozvolili da sakica cionista radi sta hoce. Svijete, stidi se! Nazalost, oni koji obraza i savjesti nemaju ne znaju sta je to.

Image

:(

Image
spinel_

#633 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by spinel_ »

gace se tresu pred ponosnim bosnjacima ???

da vidimo:

London

Čikago

Diljem svijeta

Rim
Image

slike:

Atina

Image

Buenos Aires

Image

Amsterdam

Image

al jok... moras biti zatucan pa misliti da samo "ponosne" bosnje protestvuju
Fact

#634 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by Fact »

Image

evo ovako to izgleda kada lijepite te pro palestinske sličice
Ajant

#635 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by Ajant »

Moze li mi neko, kako totalnom laiku, objasniti otkud ovolika podrška međunarodne zajednice (prije svega SAD), nekad čak i finansijske prirode Izraelu ?
Fact

#636 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by Fact »

Ajant wrote:Moze li mi neko, kako totalnom laiku, objasniti otkud ovolika podrška međunarodne zajednice (prije svega SAD), nekad čak i finansijske prirode Izraelu ?
Last edited by Fact on 19/07/2014 12:51, edited 1 time in total.
salvatore paradise

#637 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by salvatore paradise »

spinel_ wrote:
salvatore paradise wrote: Evo sad si i nacrtao kako se sve odigralo. Ali ti si ipak samo jedan obicni salonac cionista (???) koji ne shvata patnje palestinskog naroda. Istog naroda koji je uz pomoc brace Arapa zelio da zbrise Izrael (sa sve Jevrejima) sa lica zemlje. Nije im uspjelo pa sad treba da ih zalimo?

naravno da ih ne trebas zaliti, narocito takve vertikale poput tebe.... u rangu si svakog zlikovca, zlocinca samo forumskog, virtualnog samo sto nema nikakve ovlasti i koji ne vidi dalje od tastature i nosa..
Koji na otvorene cinjenice zatvora oci i pravi ovdje nekoga budalom

Image

nema razlike
Ljepljenje slicica nazivas otvorenim cinjenicama? Ili ces nam opet sa Sabaha nesto prenijeti? :kiss:
spinel_

#638 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by spinel_ »

salvatore paradise wrote:
Ljepljenje slicica nazivas otvorenim cinjenicama? Ili ces nam opet sa Sabaha nesto prenijeti? :kiss:

bla, bla, bla. kme, kme, kme,

unaprijed znam sta ces napisati..
salvatore paradise

#639 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

spinel_ wrote:

Ja kmecim? Koliko vidim samo vi kmecite ovdje :lol:
spinel_

#640 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by spinel_ »

uskrnuo Ariel Sharon u liku zlikovca salvatorea

samo pazi da ne zavrsis kao on.. I on se nasladjivao pa je umro u najgorim mukama
iscrtani čovek

#641 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by iscrtani čovek »

res publica wrote:
Pa kako da ga otkače kad je Hamas naoružan, a palestinski civili u pojasu Gaze nisu?

Ali, jesu li bili neki izbori tamo? Zašto ljudi biraju Hamas koji očigledno ne mari što narod gine i koji im x puta isto uradi, zašto ne izaberu neku normalniju, razumniju opciju?Ako ništa, Izrael tada bar ne bi mogao imati izgovor za ovo što sad radi, a Hamas mu je idealan izgovor.
spinel_

#642 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by spinel_ »

zatucani salvatore misli da samo bosnjaci protstvuju..

izadji malo iz te sobe bolan...
salvatore paradise

#643 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Mogu i ja tako...
Image
S4mpion

#644 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by S4mpion »

Ajant wrote:Moze li mi neko, kako totalnom laiku, objasniti otkud ovolika podrška međunarodne zajednice (prije svega SAD), nekad čak i finansijske prirode Izraelu ?
Jevreji drže američku ekonomiju. Drže i arapi oko 5%, ali arapi šute.
salvatore paradise

#645 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

iscrtani čovek wrote:
res publica wrote:

Ali, jesu li bili neki izbori tamo? Zašto ljudi biraju Hamas koji očigledno ne mari što narod gine i koji im x puta isto uradi, zašto ne izaberu neku normalniju, razumniju opciju?Ako ništa, Izrael tada bar ne bi mogao imati izgovor za ovo što sad radi, a Hamas mu je idealan izgovor.
Zato sto ih ne zanima nista drugo osim unistenja Izraela.
salvatore paradise

#646 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

spinel_ wrote:zatucani salvatore misli da samo bosnjaci protstvuju..

izadji malo iz te sobe bolan...
Pusti ti salvatorea. Nastavi s kmecanjem i postavljanjem slicica. I mogao bi malo poraditi na pisanju maternjeg jezika. :)
Droog

#647 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by Droog »

spinel_ wrote:

Ja kmecim? Koliko vidim samo vi kmecite ovdje :lol:
Ko ba "mi"? Koji su sad "vi" i "mi"?
salvatore paradise

#648 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Droog wrote:
salvatore paradise wrote: Ja kmecim? Koliko vidim samo vi kmecite ovdje :lol:
Ko ba "mi"? Koji su sad "vi" i "mi"?
Vi koji ispirate mozak glupostima i lazima i mi koji ipak koristimo glavu i za nesto vise od frizure.
spinel_

#649 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by spinel_ »

koristis glavu slicno kao i vecina genocidasa Saronovaca..

nego mogao bi opet o gramatici ( mozda konacno shvatis razliku izmedju brzog pisanja tj stamparske greske i nepismenosti )
spinel_

#650 Re: PALESTINA (vidi 1. post)

Post by spinel_ »

Priča koju Izrael prećutkuje

Šta da su građani Toronta i Vankuvera bili pod raketnim napadima iz predgrađa sopstvenih gradova?

OK, do prekjuče je odnos mrtvih u desetodnevnom ratu (prije kopnene ofanzive) bio 258:0 u korist Izraela. Međutim, priče iz Gaze teško da ćete čuti.

U pitanju je zemlja. Izraelci Sederota su pod raketnom paljbom Palestinaca iz Gaze i sada Palestinci dobijaju zasluženu kaznu. Sigurno. Ali, čekajte, kako su svi ti Palestinci - njih milion i po uopšte ugurani u Gazu? Pa, njihove porodice su nekada živjele, zar ne, tamo gdje je sada Izrael? Odatle su protjerani - ili pobjegli bojeći se za sopstvene živote - kada je formirana država Izrael.

Sada udahnite duboko - ljudi koji su živjeli u Sederotu 1948. nisu bili Izraelci nego palestinski Arapi. Njihovo selo se zvalo Huj. I nisu bili neprijatelji Izraela. Dvije godine ranije, ti isti Arapi su krili jevrejske borce Haganaha od britanske armije. Međutim, kad se izraelska vojska pojavila u Huju 31. maja 1948, protjerala je sve arapske seljane u Pojas Gaze! Postali su izbjeglice. David Ben Gurion (prvi premijer Izraela) nazvao je to „nepravdom i neopravdanom akcijom“. Baš loše. Palestincima Huja nikada više nije dozvoljeno da se vrate.
Danas, preko 6.000 potomaka Palestinaca iz Huja - sada Sederota - žive u bijedi Gaze, sa „teroristima“ koje Izrael tvrdi da će uništiti i koji napadaju ono što je nekada bio Huj. Interesantna priča.

Kao i ona o pravu Izraela na samoodbranu. To ponovo slušamo. Šta da su građani Londona kao građani Izraela? Zar ne bi uzvratili? Da, ali Britanci nemaju više od million bivših građana UK potrpanih u izbjegličke kampove u nekoliko kvadratnih kilometara oko Hastingsa.

Posljednji put se takav sumnjivi argument koristio 2008. kada je Izrael napao Gazu i ubio najmanje 1.100 Palestinaca. Šta da je Dablin pod raketnim napadima, upitao je tada izraelski ambasador. Međutim, britanski grad Crossmaglen u Sjevernoj Irskoj je bio pod istim napadima sedamdesetih godina, kada ih je gađala Republika Irska, pa ipak RAF nije bombardovao Dablin u znak odmazde, ubijajući irske žene i djecu. U Kanadi 2008. izraelske pristalice su povlačile istu lažnu paralelu. Šta da su građani Toronta i Vankuvera bili pod raketnim napadima iz predgrađa sopstvenih gradova? Kako bi se oni osjećali? Međutim, Kanađani nisu starosjedioce ćušnuli u izbjegličke kampove.

Sada pređimo na Zapadnu obalu. Kao prvo, Benjamin Netanjahu je rekao da ne može da razgovara sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom jer on ne predstavlja i Hamas. Onda kad je Abas oformio zajedničku vladu, Netanjahu je rekao da ne može da razgovara sa Abasom jer je pristao na ujedinjenje sa „terorističkim“ Hamasom. Sada kaže da može da razgovara s njim ako prekine sa Hamasom - iako tada neće predstavljati Hamas.

U međuvremenu, veliki ljevičarski izraelski filozof Uri Avneri, 90-godišnjak koji se još uvijek dobro drži - je uočio najnoviju opsesiju svoje zemlje: opasnost da će ISIL sravniti zapad iz svog iračko-sirijskog „kalifata“ i stići na istočnu obalu rijeke Jordan.

„Netanjahu je rekao,“ kako kaže Avneri, „ako ih ne zaustavi izraelski garnizon na rijeci Jordan pojaviće se na ulazu u Tel Aviv.“ Istina je, naravno, da bi izraelska avijacija slomila ISIL onog trenutka kada bi se usudili da pređu granicu ka Jordanu, bilo iz Iraka ili iz Sirije.

Važnost ovog, u svakom slučaju, jeste da ako Izrael zadrži svoju vojsku na Jordanu (kako bi zaštitio Izrael od ISIL-a), buduća „Palestina“ neće imati granice i biće enklava unutar Izraela, okružena sa svih strana izraelskom teritorijom.

„Nešto slično južnoafričkom Bantustanu“, kazao je Avneri. Drugim riječima, „održiva“ Palestina nikada neće postojati. Na kraju krajeva, zar ISIL nije isto što i Hamas? Naravno da ne.

Međutim, to nije ono što smo čuli od Marka Regeva, Netanjahuovog portparola. Ne, ono što je on rekao Al Džaziri jeste da je Hamas bio „ekstremistička teroristička organizacija ne mnogo drugačija od ISIL-a u Iraku, Hezbolaha u Libanu, Boko Harama…“ Huh. Hezbolah je šiitska milicija koja se bori sada u Siriji protiv sunitskih muslimana ISIL-a. A Boko Haram - hiljadama kilometara od Izraela - nije prijetnja Tel Avivu.

Ali shvatate poentu. Palestinci Gaze - i molim vas zaboravite zauvijek tih 6.000 Palestinaca čije su porodice potekle sa zemlje Sederota - su saveznici desetina hiljada islamista koji su prijetnja Malikiju u Bagdadu, Asadu u Damasku i predsjedniku Gudlaku Džonatanu u Abudži. Konkretnije, ako ISIL stiže do ivica Zapadne obale, zašto izraelska vlada još uvijek gradi kolonije tamo - ilegalno i na arapskoj zemlji - za izraelske civile?

Ovdje nije riječ o odvratnom ubistvu tri Izraelca u okupiranom dijelu Zapadne obale niti o odvratnom ubistvu Palestinca u okupiranom istočnom Jerusalimu. Niti je riječ o hapšenju mnogih pripadnika Hamasa na Zapadnoj obali. Nije riječ ni o raketama. Kao i obično, u pitanju je zemlja.

http://www.independent.co.uk/voices/the ... 96120.html
Post Reply