kakav moral. amerika je kao moj najbolji drug na heroinu. birc zemlje su heroin, i samo mu govorim da se okane heroina dok sve ne ode u pizdu materinu.jefferson wrote:jah a BRIC zemlje su stub morala. Jbt od nekoga ko je isao na U. of Chicago covjek bi ocekivao realistican pristup ekonomiji.parangal_ wrote:zato sto je to vrlo bolno i tesko, ali ne i nemoguce. ali kao sto rekoh, nastave li sa licemjernim i bezobraznim sikaniranjem - dovesce ih pred svrsen cin. tu vidimo njihove zablude, jer misle da se to nece nikad desiti. ali nisu mislili ni da ce se talibani okrenuti protiv njih, ni da ih iracani nece sacekati sa cvijecem vec bombama, itd...jefferson wrote: Vrlo jednostavno pitanje: Sto ne predju sa dolara na drugu valutu?
AMERIKA
-
parangal_
#626 Re: AMERIKA
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#627 Re: AMERIKA
Ovo je kljucno pitanje. Zato sto se nafta na svijetu do nedavno mogla kupiti samo u USD. Ne moze se Kina (niti bilo ko drugi) rjesiti dolara jer svu naftu placa u USD. Isto tako i ostale zemlje.parangal_ wrote:zato sto je to vrlo bolno i tesko, ali ne i nemoguce. ali kao sto rekoh, nastave li sa licemjernim i bezobraznim sikaniranjem - dovesce ih pred svrsen cin. tu vidimo njihove zablude, jer misle da se to nece nikad desiti. ali nisu mislili ni da ce se talibani okrenuti protiv njih, ni da ih iracani nece sacekati sa cvijecem vec bombama, itd...jefferson wrote:Vrlo jednostavno pitanje: Sto ne predju sa dolara na drugu valutu?parangal_ wrote:sve sto treba da se desi je da BIRC zemlje pocnu koristiti drugu valutu osim dolara u svojim trgovinskim razmjenama i za svoje devizne rezerve. amerika svoj deficit time finansira, nauvozi se svega i svacega sto proizvode jadnici u indoneziji i kini pa onda nastampa dolara da pokrije current account deficit.
sve te inovacije o kojima pricate finansiraju se iz veture capital fondova i izlascima na initial public offering, sto je moguce dokle god imate multinacionalne korporacije koje profitiraju na sistemu jakog dolara.
misleci da rade u svoju korist, maltretiraju druge zemlje ali nisu svjesni da ce ih dovesti pred svrsen cin i time sjebati sami sebe.
ali da bi skontao sta pisem druze, morao bi znati nesto sto sam ja naucio kad sam studirao na uviverziteu u cikagu i vido tu tvoju bajnu ameriku iz perpektive insajdera.
Mozda je koincidencija ali sve zemlje koje su pomislile da naftu prodaju mimo USD sistema su izlozene velikom pritisku (Iran) ili direktno napadnute vojno (Libija, Irak).
Ovo je pocelo da se mjenja sa otvaranjem Iranske naftne berze prema Kini kao i nedavni dogovor izmedju Rusije i Kine. Ukoliko USA izgube monopol na naftu odnosno USD masovnije pocne da se zaobilazi prilikom trgovine naftom, USA bi mogle da se nadju u velikom ekonomskom problemu, a takve probleme USA obicno rjesavaju vojno.
-
detroit-mercy
#628 Re: AMERIKA
Cuj bre, pa zna seGrover wrote:
Ko je lider slobodnog, a ko porobljenog sveta?
-
detroit-mercy
#629 Re: AMERIKA
A da mozda pokusamo da skontamo koja je valuta bila i storijski najstabilnija i kolika je ekonomija stajala iza stabilnosti te valute.UnscarD wrote:Ovo je kljucno pitanje. Zato sto se nafta na svijetu do nedavno mogla kupiti samo u USD. Ne moze se Kina (niti bilo ko drugi) rjesiti dolara jer svu naftu placa u USD. Isto tako i ostale zemlje.parangal_ wrote:zato sto je to vrlo bolno i tesko, ali ne i nemoguce. ali kao sto rekoh, nastave li sa licemjernim i bezobraznim sikaniranjem - dovesce ih pred svrsen cin. tu vidimo njihove zablude, jer misle da se to nece nikad desiti. ali nisu mislili ni da ce se talibani okrenuti protiv njih, ni da ih iracani nece sacekati sa cvijecem vec bombama, itd...jefferson wrote: Vrlo jednostavno pitanje: Sto ne predju sa dolara na drugu valutu?
Mozda je koincidencija ali sve zemlje koje su pomislile da naftu prodaju mimo USD sistema su izlozene velikom pritisku (Iran) ili direktno napadnute vojno (Libija, Irak).
Ovo je pocelo da se mjenja sa otvaranjem Iranske naftne berze prema Kini kao i nedavni dogovor izmedju Rusije i Kine. Ukoliko USA izgube monopol na naftu odnosno USD masovnije pocne da se zaobilazi prilikom trgovine naftom, USA bi mogle da se nadju u velikom ekonomskom problemu, a takve probleme USA obicno rjesavaju vojno.
Cisto sumnjam da ti svoju stednju cuvas u kineskoj ili iranskoj valuti
-
LDLT
#630 Re: AMERIKA
Dolar je jak geopolitički instrument, a glavni razlog za to je američka ekonomija koja se percipira kao tradicionalno robustna + sređen pravni sustav u državi i sl. Znam da ima više dolara u cirkulaciji van SAD-a nego unutar američke ekonomije, nezz dal još koja valuta ima taj status. Nikad nije bilo planirane devalvacije dolara, za razliku od kineske valute koju njihova središnja banka namjerno drži ispod vrijednosti da maksimizira prednosti izvoza. Ruska ide gore-dolje sa cijenama nafte i plina.
I ovisno o tome kakav odnos zapad ima sa Rusijom
Jedina zamjena za dolar kao "defaultno" sredstvo trgovanja bi mogao biti euro.

Globalne rezerve valuta
I ovisno o tome kakav odnos zapad ima sa Rusijom

Globalne rezerve valuta
-
detroit-mercy
#631 Re: AMERIKA
Cuj tebe EuroLDLT wrote:Dolar je jak geopolitički instrument, a glavni razlog za to je američka ekonomija koja se percipira kao tradicionalno robustna + sređen pravni sustav u državi i sl. Znam da ima više dolara u cirkulaciji van SAD-a nego unutar američke ekonomije, nezz dal još koja valuta ima taj status. Nikad nije bilo planirane devalvacije dolara, za razliku od kineske valute koju njihova središnja banka namjerno drži ispod vrijednosti da maksimizira prednosti izvoza. Ruska ide gore-dolje sa cijenama nafte i plina.
I ovisno o tome kakav odnos zapad ima sa Rusijom![]()
Globalne rezerve valuta
Vidis, kad se radi o tudjem novcu, ovi isti anliticari bi trgovali u ruskoj, kineskoj, vijetnamskoj i sta ti ja znam cijoj valuti, ali da ih upitas za vlastiti novca i u kojoj bi ga valuti stekali
-
UnscarD
#632 Re: AMERIKA
Naravno. Istorijski gledano, najstabilniji je Svicarski franak ali njega nema dovoljno.detroit-mercy wrote:A da mozda pokusamo da skontamo koja je valuta bila i storijski najstabilnija i kolika je ekonomija stajala iza stabilnosti te valute.UnscarD wrote:Ovo je kljucno pitanje. Zato sto se nafta na svijetu do nedavno mogla kupiti samo u USD. Ne moze se Kina (niti bilo ko drugi) rjesiti dolara jer svu naftu placa u USD. Isto tako i ostale zemlje.parangal_ wrote:
zato sto je to vrlo bolno i tesko, ali ne i nemoguce. ali kao sto rekoh, nastave li sa licemjernim i bezobraznim sikaniranjem - dovesce ih pred svrsen cin. tu vidimo njihove zablude, jer misle da se to nece nikad desiti. ali nisu mislili ni da ce se talibani okrenuti protiv njih, ni da ih iracani nece sacekati sa cvijecem vec bombama, itd...
Cisto sumnjam da ti svoju stednju cuvas u kineskoj ili iranskoj valuti.
Ja zivim u Bosni i samim tim nemam nikakvu stednju. Imam samo dug koji dugujem bankama jer sam zaposlen pa su mi dozvolili da se zaduzim. Kada bih imao stednju, cuvao bih je u EURO jer je i on stabilniji od USD koji prilicno oscilira. Pamtim ga kada je bio 2.2 prije 10-ak godina (raja iz USA ambasade bili hadzije) , danas je 1.5 u odnosu na KM. Kada bih imao neku ozbljnu svotu, onda bih dobro razmislio o cuvanju toga u ZLATU.
Razlozi zbog kojeg je USD rezervna svijetska valuta treba traziti u Breton Woods dogovoru koji su USA unilateralno ukinule pod Nixonom i paralelno sa tim ukidanjem nastaje pojam petrodolara. Pojednostavljeno, skontali su, ok USD nece biti zamjenjiv za zlato ali cemo mi garantovati trgovinu naftom u USD a ko to ne zeli sravnit cemo ga sa zemljom.
-
detroit-mercy
#633 Re: AMERIKA
Naravno. Istorijski gledano, najstabilniji je Svicarski franak ali njega nema dovoljno.UnscarD wrote:svoju stednju cuvas u kineskoj ili iranskoj valutidetroit-mercy wrote:A da mozda pokusamo da skontamo koja je valuta bila i storijski najstabilnija i kolika je ekonomija stajala iza stabilnosti te valute.UnscarD wrote:
Ovo je kljucno pitanje. Zato sto se nafta na svijetu do nedavno mogla kupiti samo u USD. Ne moze se Kina (niti bilo ko drugi) rjesiti dolara jer svu naftu placa u USD. Isto tako i ostale zemlje.
Cisto sumnjam da ti njihove zablude, jer misle da se to nece nikad desiti. ali nisu mislili ni da ce se talibani okrenuti protiv njih, ni da ih iracani nece sacekati sa cvijecem vec bombama, itd....
Ja zivim u Bosni i samim tim nemam nikakvu stednju. Imam samo dug koji dugujem bankama jer sam zaposlen pa su mi dozvolili da se zaduzim. Kada bih imao stednju, cuvao bih je u EURO jer je i on stabilniji od USD koji prilicno oscilira. Pamtim ga kada je bio 2.2 prije 10-ak godina (raja iz USA ambasade bili hadzije) , danas je 1.5 u odnosu na KM. Kada bih imao neku ozbljnu svotu, onda bih dobro razmislio o cuvanju toga u ZLATU.
Razlozi zbog kojeg je USD rezervna svijetska valuta treba traziti u Breton Woods dogovoru koji su USA unilateralno ukinule pod Nixonom i paralelno sa tim ukidanjem nastaje pojam petrodolara. Pojednostavljeno, skontali su, ok USD nece biti zamjenjiv za zlato ali cemo mi garantovati trgovinu naftom u USD a ko to ne zeli sravnit cemo ga sa zemljom.[/quote]
To sto ti nemas stednje ne znaci da cio svijet nema
Stabilnost valute, snaga ekonomije, uredjenost trzista, postivanje propisa su ipak odlike koje cine US dollar jos uvijek najpozeljenijim. To sto ti licno preferiras Euro je tvoja stvar i tvoj dozivljaj. Ali Euro je na sceni suvise kratko vrijeme i nema da dovoljno na marketu. O ostalim valutama necu ni da pricam jer vidim da i ti cak ne spominjes "slobodarske" valute, sto govori koliko povjerenja imas u njihove centralne banke.
Btw, dollar u odnosu na Euro je na niskom nivou jer FED jos uvijek drzi jako nisku stopu interesa, hoce da jeftinim kreidtima potiskaju ekonomiju. Da FED samo malo povisi kamatne stope, vidio bi da bi i dollar otisao gore. Ovako, investitorima se ne isplati drzati dolar zbog jako nike kamatne stope.
- Grover
#634 Re: AMERIKA

Parents at an elite, magnet elementary school in Chicago were “horrified” when they saw the “obscene” sexual education materials their fifth graders would be learning. The curriculum included condom demonstrations and discussions of anal sex.
Andrew Jackson Language Academy (AJLA) hosted several parent workshops during report card pickup on Wednesday, including a meeting on Chicago Public Schools’ (CPS) sex ed curriculum. Parents were given a binder that included the materials and topics that would be discussed, including the benefits of female condoms for extending sex and increasing pleasure, the use of lubrication and how to insert condoms into the anus for anal sex.
Parents were notified of Wednesday's presentation in a letter from school principal Mathew Ditto. The letter said a CPS representative would be at the meeting where "we will share the lessons and information that will be taught to your child." CPS has said some of the lessons are even intended for children in kindergarten, DNAinfo reported.
The letter said the topics included personal safety, human reproduction and childbirth, puberty, abstinence and healthy relationships. Fourth-graders and above would also learn information about HIV/AIDS and sexually transmitted infections. Students in fifth grade and above would also learn about contraception and pregnancy prevention, and lessons would include a condom demonstration, the letter stated.
The chairwoman of the Local School Council, Angela Bryant, has two children who attend AJLA, which has 565 students. She called the way the information was to be presented to students "appalling," “obscene” and not age-appropriate.
"The curriculum is appalling," Bryant told DNAinfo. "The language to me was the most offensive part initially. Pop and lube, lube lube, and those kind of things. ... [It] serves to rob many of our children of their innocence."
"The language for me is very much concerning to me as a parent. The content goes beyond what I feel is age-appropriate for a fifth-grader," she added. Fifth graders are usually between 10 and 12 years old.
Another Chicago elementary school, Waters Elementary, posted the materials and slides that were included in the AJLA binder online. The presentation links to demonstration videos from Planned Parenthood, the Female Health Company and Teaching Sexual Health. The latter provides guidance on age appropriateness: “These videos should only be used for grades 8-12.” It also includes material called The 411 on Female Condoms that was developed by the Chicago Female Condom Campaign.
http://rt.com/usa/206311-chicago-5thgra ... x-ed-anal/
Last edited by Grover on 19/11/2014 03:31, edited 1 time in total.
-
UnscarD
#635 Re: AMERIKA
UnscarD wrote: Naravno. Istorijski gledano, najstabilniji je Svicarski franak ali njega nema dovoljno.
Razlozi zbog kojeg je USD rezervna svijetska valuta treba traziti u Breton Woods dogovoru koji su USA unilateralno ukinule pod Nixonom i paralelno sa tim ukidanjem nastaje pojam petrodolara. Pojednostavljeno, skontali su, ok USD nece biti zamjenjiv za zlato ali cemo mi garantovati trgovinu naftom u USD a ko to ne zeli sravnit cemo ga sa zemljom.
jbt Detroit, quote-aj bar kako treba. nemoj me muciti sa postovima ....nego kakve ba emocije ? Emocije su rezervisane samo za ljude do kojih mi je stalo u bilo kojem smislu. Budi bez brigedetroit-mercy wrote: To sto ti nemas stednje ne znaci da cio svijet nema, za tvoje stanje ti nije kriva USA nego puno vise njih prije USA.Ti bi trgovao zlatom a oscilacije u vrijednosti zlata su prilicno velike. Ubacujes previse emocija i subjektivnosti u ovakve rasprave.
Stabilnost valute, snaga ekonomije, uredjenost trzista, postivanje propisa su ipak odlike koje cine US dollar jos uvijek najpozeljenijim. To sto ti licno preferiras Euro je tvoja stvar i tvoj dozivljaj. Ali Euro je na sceni suvise kratko vrijeme i nema da dovoljno na marketu. O ostalim valutama necu ni da pricam jer vidim da i ti cak ne spominjes "slobodarske" valute, sto govori koliko povjerenja imas u njihove centralne banke.
Btw, dollar u odnosu na Euro je na niskom nivou jer FED jos uvijek drzi jako nisku stopu interesa, hoce da jeftinim kreidtima potiskaju ekonomiju. Da FED samo malo povisi kamatne stope, vidio bi da bi i dollar otisao gore. Ovako, investitorima se ne isplati drzati dolar zbog jako nike kamatne stope.
-
UnscarD
#636 Re: AMERIKA
U USA, prosle godine zabiljezen rekordan broj djece beskucnika od 2.5 miliona sto znaci da je svako 30 djete u USA beskucnik.
http://www.csmonitor.com/USA/Society/20 ... lion-video
-
detroit-mercy
#637 Re: AMERIKA
Znaci apsolvirali smo sto svijet/investitori radije prihvata dolar od slobodarskih valutaUnscarD wrote:UnscarD wrote: Naravno. Istorijski gledano, najstabilniji je Svicarski franak ali njega nema dovoljno.
Razlozi zbog kojeg je USD rezervna svijetska valuta treba traziti u Breton Woods dogovoru koji su USA unilateralno ukinule pod Nixonom i paralelno sa tim ukidanjem nastaje pojam petrodolara. Pojednostavljeno, skontali su, ok USD nece biti zamjenjiv za zlato ali cemo mi garantovati trgovinu naftom u USD a ko to ne zeli sravnit cemo ga sa zemljom.jbt Detroit, quote-aj bar kako treba. nemoj me muciti sa postovima ....nego kakve ba emocije ? Emocije su rezervisane samo za ljude do kojih mi je stalo u bilo kojem smislu. Budi bez brigedetroit-mercy wrote: To sto ti nemas stednje ne znaci da cio svijet nema, za tvoje stanje ti nije kriva USA nego puno vise njih prije USA.Ti bi trgovao zlatom a oscilacije u vrijednosti zlata su prilicno velike. Ubacujes previse emocija i subjektivnosti u ovakve rasprave.
-
detroit-mercy
#638 Re: AMERIKA
Imaju zanimljivu definiciju beskucnistva, po kojoj bi pola nase drzave bilo beskucnici jer zive sa babom i mamom u istoj kuciUnscarD wrote:U USA, prosle godine zabiljezen rekordan broj djece beskucnika od 2.5 miliona sto znaci da je svako 30 djete u USA beskucnik.
Iskreno, meni nikako nije jasno kako neko moze biti homless u USA, ako nemas stan drzava ti placa isti, stavalja te na socijalnu pomoc, drzavno zdravstveno, voze djecu u skolu, besplatni obroci za takvu djecu u skolama i opet neko bude homeless. Stvarno se moras potruditi da u ovoj zemlji budes homeless.
-
nocnaptica986
#639 Re: AMERIKA
UnscarD wrote:U USA, prosle godine zabiljezen rekordan broj djece beskucnika od 2.5 miliona sto znaci da je svako 30 djete u USA beskucnik.
usljed nedostatka urgumenata pljuvaci izvlace svoju najdrazu kartu-beskucnike za dokazivanje teze o navodnom propadanju sad-a
-
UnscarD
#640 Re: AMERIKA
Cuj najdrazu kartu ... objavili mediji 17.11 kako je ovo rekordan broj od kako mjere ove parametre...prenosim informaciju staru 2 dana.
Ovo ne govori nista o propadnju Amerike nego samo o povecanom jazu izmedju oni koji imaju i onih koji nemaju.
Ovo ne govori nista o propadnju Amerike nego samo o povecanom jazu izmedju oni koji imaju i onih koji nemaju.
-
UnscarD
#641 Re: AMERIKA
Apsolutno. Meni je to jasno odavno ali vidim da ima jos dosta onih koji nisu svjesni da USA stabilnost svoje valute namece oruzjem.detroit-mercy wrote:Znaci apsolvirali smo sto svijet/investitori radije prihvata dolar od slobodarskih valutaUnscarD wrote:UnscarD wrote: Naravno. Istorijski gledano, najstabilniji je Svicarski franak ali njega nema dovoljno.
Razlozi zbog kojeg je USD rezervna svijetska valuta treba traziti u Breton Woods dogovoru koji su USA unilateralno ukinule pod Nixonom i paralelno sa tim ukidanjem nastaje pojam petrodolara. Pojednostavljeno, skontali su, ok USD nece biti zamjenjiv za zlato ali cemo mi garantovati trgovinu naftom u USD a ko to ne zeli sravnit cemo ga sa zemljom.jbt Detroit, quote-aj bar kako treba. nemoj me muciti sa postovima ....nego kakve ba emocije ? Emocije su rezervisane samo za ljude do kojih mi je stalo u bilo kojem smislu. Budi bez brigedetroit-mercy wrote: To sto ti nemas stednje ne znaci da cio svijet nema, za tvoje stanje ti nije kriva USA nego puno vise njih prije USA.Ti bi trgovao zlatom a oscilacije u vrijednosti zlata su prilicno velike. Ubacujes previse emocija i subjektivnosti u ovakve rasprave.
Btw, dollar u odnosu na Euro je na niskom nivou jer FED jos uvijek drzi jako nisku stopu interesa, hoce da jeftinim kreidtima potiskaju ekonomiju. Da FED samo malo povisi kamatne stope, vidio bi da bi i dollar otisao gore. Ovako, investitorima se ne isplati drzati dolar zbog jako nike kamatne stope., mada je tvoja licna preferenca Euro ili Svicarac
.
-
UnscarD
#642 Re: AMERIKA
Da si procitao detaljno clanak, vidio bi da je polovina ove djece ispod 6 godina. Skim ce zivjeti nego sa mamom ili tatom i na to se ne misli u reportu (kako ti pogresno pises iznad) ali je tacno da se misli na mame koje su odvojene od svoje djece jer ne mogu priustiti da ih odgajaju pa zive odvojeno od djece koja mogu biti kod rodjaka (ta baba koju spominjes) ili prijatelja.detroit-mercy wrote:Imaju zanimljivu definiciju beskucnistva, po kojoj bi pola nase drzave bilo beskucnici jer zive sa babom i mamom u istoj kuciUnscarD wrote:U USA, prosle godine zabiljezen rekordan broj djece beskucnika od 2.5 miliona sto znaci da je svako 30 djete u USA beskucnik.
http://www.csmonitor.com/USA/Society/20 ... lion-video.
Iskreno, meni nikako nije jasno kako neko moze biti homless u USA, ako nemas stan drzava ti placa isti, stavalja te na socijalnu pomoc, drzavno zdravstveno, voze djecu u skolu, besplatni obroci za takvu djecu u skolama i opet neko bude homeless. Stvarno se moras potruditi da u ovoj zemlji budes homeless.
U svakom slucaju, ovo je rekordan broj i svjedoci o daljnjem raslojavanju u USA.
-
detroit-mercy
#643 Re: AMERIKA
Ja iUnscarD wrote:Cuj najdrazu kartu ... objavili mediji 17.11 kako je ovo rekordan broj od kako mjere ove parametre...prenosim informaciju staru 2 dana.
Najveci problem onih koji nemaju je jednostavno da ne zele da imaju. Zemlja koja ti da sve mogucnosti da se izvuces iz bijede nije kriva ako sam neces nista da uradis da se izvuces iz bijede. Je li ti slucajno promakla cinjenica da procenatualno daleko vise siraomasnih Amerikanaca zavrsava fakultete u zemlji gdje se visoko obrazovanje placa od npr. Njemacke gdje je visoko obrazovanje "besplatno".
Kako to da od ovog svakog 30tog djeteta koje je beskucnik ja ne znam niti jedno bosansko dijete da je beskucnik ili od Indijaca ili od Arapa i sl.
Verglanje clanaka ti nista ne govori, ovo je sarolika zemlja i da bi je skontao moras da zivis u njoj. Sam Obama ti je skoro govorio o problemu odredjene grupacije ljudi kojima je biti na pomoci zivotni cilj. Imas dosta njih kojima je cilj do 18te nabesati troje-cetvoro djece, svaliti se na drzavnu pomoc i nista konkretno ne raditi na sebi. Svaka jebena firma u Americi ima educational fondove, gdje ti placaju da ides na kurseve, da se kvalifikujes, prekvalifikujes, da dozavrsis skole ako hoces. Svaki gradski centa ti nudi isto. Sta mislis, koliko raje boli kurac za tim, za koliko raje je lakse pravo sa posla uzeti 6pack, dici noge na kauc i gledati TV, nego mozda uzeti procitati nesto, dodatno se edukovati, kvalifikovati.
Jarane moj, siromastvo nije u novcu nego u glavi covjeka.
Al hajde, nastavi tamburat, interesantan si.
-
detroit-mercy
#644 Re: AMERIKA
Btw, dijete ako zivi kod rodjaka nije beskucnikUnscarD wrote:Da si procitao detaljno clanak, vidio bi da je polovina ove djece ispod 6 godina. Skim ce zivjeti nego sa mamom ili tatom i na to se ne misli u reportu (kako ti pogresno pises iznad) ali je tacno da se misli na mame koje su odvojene od svoje djece jer ne mogu priustiti da ih odgajaju pa zive odvojeno od djece koja mogu biti kod rodjaka (ta baba koju spominjes) ili prijatelja.detroit-mercy wrote:Imaju zanimljivu definiciju beskucnistva, po kojoj bi pola nase drzave bilo beskucnici jer zive sa babom i mamom u istoj kuciUnscarD wrote:U USA, prosle godine zabiljezen rekordan broj djece beskucnika od 2.5 miliona sto znaci da je svako 30 djete u USA beskucnik.
http://www.csmonitor.com/USA/Society/20 ... lion-video.
U svakom slucaju, ovo je rekordan broj i svjedoci o daljnjem raslojavanju u USA.
-
detroit-mercy
#645 Re: AMERIKA
Apsolutno. Meni je to jasno odavno ali vidim da ima jos dosta onih koji nisu svjesni da USA stabilnost svoje valute namece oruzjem.[/quote]UnscarD wrote:Znaci apsolvirali smo sto svijet/investitori radije prihvata dolar od slobodarskih valutadetroit-mercy wrote:jbt Detroit, quote-aj bar kako treba. nemoj me muciti sa postovima ....nego kakve ba emocije ? Emocije su rezervisane samo za ljude do kojih mi je stalo u bilo kojem smislu. Budi bez brigeUnscarD wrote:
To sto ti nemas stednje ne znaci da cio svijet nema, za tvoje stanje ti nije kriva USA nego puno vise njih prije USA.Ti bi trgovao zlatom a oscilacije u vrijednosti zlata su prilicno velike. Ubacujes previse emocija i subjektivnosti u ovakve rasprave.
Btw, dollar u odnosu na Euro je na niskom nivou jer FED jos uvijek drzi jako nisku stopu interesa, hoce da jeftinim kreidtima potiskaju ekonomiju. Da FED samo malo povisi kamatne stope, vidio bi da bi i dollar otisao gore. Ovako, investitorima se ne isplati drzati dolar zbog jako nike kamatne stope., mada je tvoja licna preferenca Euro ili Svicarac
.
Ipak ima mozda nesto i u stabilnosti ekonomije, potentnosti ekonomije, povjerenju svijeta u tu stabilnost. I Cajna ima oruzje ali ne vidim da se neto pretrgose da investiraju u njihovu valutu. Eto i Putinko ima nuklearke ali da tebi licno neko da rublje prvi bi potrcao da ih zamjenis za stabilniju valutu, jer ko zna sta budali Putinku moze sutra past napamet
-
UnscarD
#646 Re: AMERIKA
Znam da mu ne moze pasti na pamet da ima Ruske baze sirom svijeta kao sto ih USA ima. Americka vojska garantuje stabilnost Americke ekonomije. Rusi i Kinezi imaju vojsku ali je ne koriste za tu namjenu. Amerikanci garantuju sigurnost zemljama koje trguju naftom u USD a prijete ili napadaju one koji pokusaju da se otrgnu petrodolarskom sistemu. Ovakva doktrina je uzrok velikih patnji sirom svijeta i ja ne mogu za nju imati razumjevanja mada shvatam da je tebi u USA mozda lijepo.
Country Total Army Navy USMC USAF Reference
Afghanistan 24,050 [3]
Iraq 3,100 [4]
Africa and the Middle East
Kuwait 9,515 7,566 80 420 1,449 [1]
Bahrain 3,372 21 3,160 164 27 [1]
Turkey 1,524 121 6 2 1,395 [1]
Qatar 600 355 6 0 239 [1]
United Arab Emirates 338 26 16 197 99 [1]
Saudi Arabia 324 208 26 0 90 [1]
Egypt 283 238 17 1 27 [1]
South Africa 216 3 1 209 3 [1]
Asia-Pacific
Japan 49,503 2,301 19,318 15,936 11,948 [1][5]
South Korea 28,500 20,100 300 100 8,000 [6]
British Indian Ocean Territory 528 0 491 0 37 [1]
Thailand 287 41 10 210 26 [1]
Kyrgyzstan 234 15 12 203 4 [1]
Singapore 188 8 162 2 16 [1]
Australia 173 31 72 13 57 [1]
Europe
US military bases in Germany in 2009.
Germany 38,826 23,955 477 961 13,433 [1]
Italy 11,317 3,957 3,627 20 3,713 [1]
United Kingdom 9,231 219 305 18 8,689 [1]
Spain 2,177 28 1,725 24 400 [1]
Belgium 1,211 669 112 10 420 [1]
Portugal 647 2 47 6 592 [1]
Greece 386 8 354 0 24 [1]
Netherlands 371 137 31 7 196 [1]
Western Hemisphere
Cuba Guantanamo Bay 732 192 516 24 0 [1]
Honduras 360 215 3 0 142 [1]
Greenland 142 0 0 0 142 [1]
Canada 131 8 41 0 82 [1]
Afghanistan 24,050 [3]
Iraq 3,100 [4]
Asia-Pacific
Europe
Western Hemisphere
Canada 131 8 41 0 82 [1]
-
detroit-mercy
#647 Re: AMERIKA
Ne moze mu naumpasti jer nije tako jeben igrac kao ovi i nema iza sebe ekonomiju koja to moze da podnese. Ruska ekonomija je bazirana prvenstveno na izvozu sirovina i energenata. Pa valjda ti to sve govori. Zemlja koja jedino sto ima ponuditi su sirovine i defense sector se ne moze takmiciti na globalnom planu. Drugo, rusija ima 130 miliona stanovnika, znaci ni po ljudskom faktoru vise ne predstavljaju silu. Trece, uporno prervidjas snagu americke ekonomije, potentnost, intelektualno snagu, jacinu univerziteta, privlacnost za druge ulagace, sigurnost kapitala.UnscarD wrote:Znam da mu ne moze pasti na pamet da ima Ruske baze sirom svijeta kao sto ih USA ima. Americka vojska garantuje stabilnost Americke ekonomije. Rusi i Kinezi imaju vojsku ali je ne koriste za tu namjenu. Amerikanci garantuju sigurnost zemljama koje trguju naftom u USD a prijete ili napadaju one koji pokusaju da se otrgnu petrodolarskom sistemu. Ovakva doktrina je uzrok velikih patnji sirom svijeta i ja ne mogu za nju imati razumjevanja mada shvatam da je tebi u USA mozda lijepo.
Afghanistan 24,050 [3]
Iraq 3,100 [4]
Asia-Pacific
Europe
Western Hemisphere
Canada 131 8 41 0 82 [1]
Je li ti poznato zasto kineski i ruski milijarderi/investitori vole Ameriku, upravo zbog te sigurnosti. U Rusiji nisi siguran, kao bogatas/investitor/industrijalac, zamjeri se Putinu ili nekome od njegove raje i odose i pare i glava. Rusija ima strasan problem upravo sa odlivom kapitala, jer kapital je plasljiv. Ti licno da znas da se sutra moze probuditi i ostati bez icega samo zato sto se nekome ne svidjas bi gledao da sklonis svoju lovu na sigurno.
Ja ti uporno pokusavam reci, stavi na stranu sva ova ideolosko/militaristikca prepucavanja, ali snagu te ekonomije ne mozes tek tako preskociti, sigurnost i postivanje pravila to je ono sto dolaru daje snagu. A ne samo puko oruzje.
-
UnscarD
#648 Re: AMERIKA
Snaga USA ekonomije je nesporna ali ono sto garantuje American way of life sa svim sto on nosi u konacnici jeste USA vojska. Ja pokusavam da ti objasnim direktnu vezu izmedju lagodnog zivota u USA (za pojedince) i teske nesrece koju to prouzrokuje velikom dijelu svijeta putem silom nametnutog petrodolar koncepta kojem nije problem da izazove rat ili nametne sankcije npr. Iraku (od cijih direktnih poslijedica umre 500.000 dijece) kao bi ocuvali taj koncept.
Ukoliko se desi scenario da se omasovi trgovina naftom mimo USD (desavaju se neke naznake toga), to bi moglo oslabiti globalnu potrebu za USD koji bi se u tom slucaju masovno vratio u USA uzrokujuci veliku inflaciju. Ovo bi destabiliziralo ekonomiju (mozda uzrokovalo slom) i meni je jasno zasto to niti jedna vlada USA ne smije ovo dozvoliti po bilo koju cijenu i zasto su spremne da upotrebe oruzje protiv onih koji i pomisle na takvo nesto.
Ja da sam Amerikanac, moj moto bi bio " not in my name" (takvih srecom ima poprilicno) jer ne bih mogao biti sretan znajuci da je moja sreca bazirana na patnji drugih.
Ukoliko se desi scenario da se omasovi trgovina naftom mimo USD (desavaju se neke naznake toga), to bi moglo oslabiti globalnu potrebu za USD koji bi se u tom slucaju masovno vratio u USA uzrokujuci veliku inflaciju. Ovo bi destabiliziralo ekonomiju (mozda uzrokovalo slom) i meni je jasno zasto to niti jedna vlada USA ne smije ovo dozvoliti po bilo koju cijenu i zasto su spremne da upotrebe oruzje protiv onih koji i pomisle na takvo nesto.
Ja da sam Amerikanac, moj moto bi bio " not in my name" (takvih srecom ima poprilicno) jer ne bih mogao biti sretan znajuci da je moja sreca bazirana na patnji drugih.
-
detroit-mercy
#649 Re: AMERIKA
Good, eto jednostavnog recepta, imperija zla ce nestati, svijetom ce poteci med i mlijeko, nece biti vise ratova i pticice ce pjevati na granama. Znaci za buducnost ne treba da se sikiramo, uzrocnik svog zla ce nestati sa lica zemljeUnscarD wrote:Snaga USA ekonomije je nesporna ali ono sto garantuje American way of life sa svim sto on nosi u konacnici jeste USA vojska. Ja pokusavam da ti objasnim direktnu vezu izmedju lagodnog zivota u USA (za pojedince) i teske nesrece koju to prouzrokuje velikom dijelu svijeta putem silom nametnutog petrodolar koncepta kojem nije problem da izazove rat ili nametne sankcije npr. Iraku (od cijih direktnih poslijedica umre 500.000 dijece) kao bi ocuvali taj koncept.
Veoma naivno razmisljanje sa tvoje strane, prvenstveno zbog toga sto globalni investitori (medju njima Kinezi i Rusi i Brazilci) ne razmisljaju tako kao ti. Valjda oni znaju da bi propas imerije zla dovela prvo do propasti mnogih od njih.
-
jefferson
#650 Re: AMERIKA
Sta ces tako to ide. Glupi amerikanci ne kontaju da ce ih elektricno auto kostati "imperije" pa ce sve otici u qrtz. Budale razvijaju Teslu ne kontajuci da su se SAD razvile na "petrodolaru."UnscarD wrote:Snaga USA ekonomije je nesporna ali ono sto garantuje American way of life sa svim sto on nosi u konacnici jeste USA vojska. Ja pokusavam da ti objasnim direktnu vezu izmedju lagodnog zivota u USA (za pojedince) i teske nesrece koju to prouzrokuje velikom dijelu svijeta putem silom nametnutog petrodolar koncepta kojem nije problem da izazove rat ili nametne sankcije npr. Iraku (od cijih direktnih poslijedica umre 500.000 dijece) kao bi ocuvali taj koncept.
Interesantno je ovo bosansko poimanje ekonomije gdje se sve vrti oko fosilnih goriva, jal to bio krekin ugalj ili nigerijska nafta.
Nije AMerika ono sto jeste jer neki jahac apokalipse na kamilama dila naftu u dolarima, nego zato sto mozes otici iz Rusije, osnovati Google. ili iz Juzne Afrike i napraviti najnapredniej elektricno auto na svijetu.
Koliko znam takvi ne lete u Kinu, Rusiju pa ni njemacku, a ti me ispravi ako grijesim.