Za cekanje Golfa ne mogu vam nista reci, jer je otac po povratku iz Iraka kupio od brata koji je radio u Njemackoj, nekog mocnog Opela, cini mi se Senator
Toliko i sorry na offtopicu. Meni je san da sredim jednog Tristaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
dabarizmabra wrote:
Nego, zna li neko kakav je bio aranzman, pa su Opela sklapali negdje u Kinindi, cak su ti opeli imali i neku naljepnicu IDA cini mi se....
IDA Opel (Industrija delova automobila - Kikinda) je bio pogon za proizvodnju delova i sklapanje Opelovih automobila sa sedištem u Kikindi.
Saradnja AD Livnice „Kikinda“ sa Opelom iz SR Nemačke je počela 1969. godine. Livnica je isporučivala odlivke koji su u SR Nemačkoj obrađivani i ugrađivani u automobile marke Opel. Posle osam godina uspešne saradnje, 1977. godine su Livnica iz Kikinde i Dženeral motors iz SAD zaključili Ugovor o zajedničkom ulaganju sredstava za proizvodnju auto delova, na 15 godina u iznosu od 78,5 miliona američkih dolara (51% Livnica iz Kikinde i 49% od strane Dženeral motorsa). Tako je nastala IDA - Industrija delova automobila, koja je predstavljala dobar primer dugogodišnje uspešne saradnje Livnice i Opela . Kako bi se ostvario odnos u izvozu 1:1, Opel je slao u Kikindu sklopljene automobile sa oznakom IDA na maski napred i sa J na zadnjem delu pored imena[1].
Prva isporuka delova iz dve nove fabrike u Kikindi (Livac i Metalac), bila je u decembru 1979, sa početkom zvanične dugoročne saradnje. Do ekonomskih sankcije SRJ u aprilu 1992, proizvedeno je 38.700 primeraka Opelovih vozila i veliki broj rezervnih delova u vrednosti od oko 100 miliona nemačkih maraka. Tokom 12 godina, do početka ekonomskih sankcija 1992. godine vrednost kooperacije premašila je 1,3 milijarde maraka [2]. Modeli koji su se proizvodili u IDA Opelu su: Opel Omega , Opel Senator , Opel Askona , Opel Astra, a jedno kratko vreme u prodaji pod oznakom IDA bila je i Opel Vektra. Opel Senator se od redizajna 1983. godine, u Nemačkoj i dalje zvao isto, dok gaje IDA na tržištu Jugoslavije prodavala pod imenom „Kikinda“.

O'zone wrote:Eh da je jedan Kikindaš sad za provozat

Da je seljak nije uništio sa 1.7 bila bi dobracitroen xm wrote:Monza mi je predobra. Prodavala se jedna dobra cigla boje na PIK-u.
A koliko vidim otfikario je dio prednje maske i stavio onaj gril sto se kupuje na metarO'zone wrote:Da je seljak nije uništio sa 1.7 bila bi dobracitroen xm wrote:Monza mi je predobra. Prodavala se jedna dobra cigla boje na PIK-u.
http://www.pik.ba/artikal/5360511/opel-monza/
Sestra se rodila, mislim da je imala 6 mjeseci ili tako nesto kad je prvi put otisao (ne mogu se sjetiti jer sam i ja tad bio mali). I taj prvi put kad je otisao, vratio se sa lovom (koliko-toliko i nije bilo lose ali...). Nije radio u Kosmosu, radio je u Unioninvestu.drndalo wrote:Ne znam nikoga ko ima i slicna iskustva odozdo kao ova tvog oca (osim sto su bili u stranoj dalekoj vrucoj zemlji)... Svi su se vratili s vise (deviznih) para (cinjenica jeste da su nekada morali cekati i 6-12 mjeseci da devize "legnu", jer je moj tetak imao takav slucaj po povratku iz Libije, tamo negdje '87, para nije bilo dok nisu stigli tankeri s naftom, nekih 7 mjeseci... Ali je nakon toga dobio sve tacno u dolar) nego sto bi ovdje mogli kupiti i ustediti... Jer da nije bilo tako, niko ne bi isao...
Ne znam kako su ti oca mogli natjerati da ide dole, posebno ako se sestra trebala/rodila u ta doba, po tom osnovu bi se svakako mogao "prebaciti" za iducu turu...? Osim ako je bio vojno lice, pa da dobije naredjenje... Doduse, mozda je bio civilno lice na sluzbi u JNA, ali onda ne znam kako je mogao da ne bude u Partiji ??? U kojoj firmi je radio ? Kosmos ?
Ljudi koje ja znam su svi bili gradjevinci, ili povezani sa izgradnjom gradj. objekata, i niko nije imao ni slican problem... Neki su (u Libiju doduse) vodili i porodice, drug mi je dole rodjen...
ja prvi put cujem za toOmmadawn wrote: sjeca li se ko slucajeva pucanja blokova motora u Stojadina i Yuge a da nisu presli ni 10.000 km??

Moj tata je u unionivestu radio i bio je u iraku 81e i 86e. Bio je prezadovoljan. Nakon toga je otisao u rusiju i to je bila fula. Devalvacija je ubila zaradjeno. To za uzimanje pasosa nikad nije spomenuo i dolazio je svaka tri mjeseca na odmor.Ommadawn wrote:
Sestra se rodila, mislim da je imala 6 mjeseci ili tako nesto kad je prvi put otisao (ne mogu se sjetiti jer sam i ja tad bio mali). I taj prvi put kad je otisao, vratio se sa lovom (koliko-toliko i nije bilo lose ali...). Nije radio u Kosmosu, radio je u Unioninvestu.
Drugi put kad je otisao, (kontajuci da ce se vratiti opet sa dobrom lovom) vratio se praznih dzepova i narusenog zdravlja. I nije imao rijeci hvale - cak je otisao tako daleko da je zamrzio Irak i arapski svijet. I nije on jedini, bilo ih je hipten.
Za slucaje u Libiji mi je pricao jedan covjek iz okoline Prijedora, gradjevinac, da svoje pare nikada nije ni vidio. Bilo je tu nekakvih ganjanja ali hajde ti...
Ja znam da je bilo bukadar raje koja se vratila iz Iraka i digla kuce - ali bilo je nazalost onih koji su bili prevareni.
Nije bas bilo najbajnije u socijalistickom sistemu koliko se danas to prica - to se najbolje odrazilo osamdesetih kad se trebao poceti vracati dug iz inostranstva koji je iz godine u godinu rastao.
Ali da ne budemo previse off-topic - sjeca li se ko slucajeva pucanja blokova motora u Stojadina i Yuge a da nisu presli ni 10.000 km??
Sve me vuče na to da je prekucana, a takvo auto nikada ne bi kupio. Ako nije prekucana onda ok.
Genijalan auto!!!!bitanga_sa_otesa wrote:jedan za tebe XM
Koje bh. firme su radile za Zastavu kao kooperanti?bitanga_sa_otesa wrote:glava nije blok
blokovi su se radili u tvornici 21 maj u rakovici pored beograda
glave su se pretezno radile u tvornici petar drapsin mladenovac ,tu su radili klipove i bolcnove klipova,kosuljice cilindara
postojale su jos neke glave ,ne znam koja je fabrika tacno radila,ako neko zna neka napise
bitanga_sa_otesa wrote:jedan za tebe XM