crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#626 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _BataZiv_0809 »

I moj otac je radio sirom arapskog svijeta za vrijeme bivse Juge i ima samo rijeci hvale. Evo dao sam mu da procita gornji tekst uvazenog forumasa i kaze: "Nikad cuo nista slicno, neko ga je prevario". Bivsa drzava je imala dobru diplomatiju sirom nesvrstanih drzava, cak su se izdavali pasosi na muslimanska imena inzinjerima nemuslimanima koji bi isli raditi u neku muslimansku zemlju. Plate su bile u stranoj valuti, najcesce dolari.

Za cekanje Golfa ne mogu vam nista reci, jer je otac po povratku iz Iraka kupio od brata koji je radio u Njemackoj, nekog mocnog Opela, cini mi se Senator :) Kakva je to strojka bila :D Ali smo je brzo prodali :-?

Toliko i sorry na offtopicu. Meni je san da sredim jednog Tristaca :thumbup:
dabarizmabra

#627 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by dabarizmabra »

...vjerujem da je covjek nadrljao, bilo je tada svakakvih aranzmana, pa i danas Hidrogradnja i Energoinvest (mislim i jos neke firme), cekaju da im se namire potrazivanja iz Iraka.

U sustini, uglavnom su ti aranzmani u egzoticnim zemljama, bili dobri i isplatilo se ici (kao i danas u ove misije sirom svijeta), ali bilo je svakavih kombinacija.

Ja ne volim taj socijalisticki sistem jer je brate komplikovan i nelogican...

Nego, zna li neko kakav je bio aranzman, pa su Opela sklapali negdje u Kinindi, cak su ti opeli imali i neku naljepnicu IDA cini mi se....
O'zone
Globalni moderator

#628 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by O'zone »

dabarizmabra wrote:
Nego, zna li neko kakav je bio aranzman, pa su Opela sklapali negdje u Kinindi, cak su ti opeli imali i neku naljepnicu IDA cini mi se....
IDA Opel (Industrija delova automobila - Kikinda) je bio pogon za proizvodnju delova i sklapanje Opelovih automobila sa sedištem u Kikindi.

Saradnja AD Livnice „Kikinda“ sa Opelom iz SR Nemačke je počela 1969. godine. Livnica je isporučivala odlivke koji su u SR Nemačkoj obrađivani i ugrađivani u automobile marke Opel. Posle osam godina uspešne saradnje, 1977. godine su Livnica iz Kikinde i Dženeral motors iz SAD zaključili Ugovor o zajedničkom ulaganju sredstava za proizvodnju auto delova, na 15 godina u iznosu od 78,5 miliona američkih dolara (51% Livnica iz Kikinde i 49% od strane Dženeral motorsa). Tako je nastala IDA - Industrija delova automobila, koja je predstavljala dobar primer dugogodišnje uspešne saradnje Livnice i Opela . Kako bi se ostvario odnos u izvozu 1:1, Opel je slao u Kikindu sklopljene automobile sa oznakom IDA na maski napred i sa J na zadnjem delu pored imena[1].

Prva isporuka delova iz dve nove fabrike u Kikindi (Livac i Metalac), bila je u decembru 1979, sa početkom zvanične dugoročne saradnje. Do ekonomskih sankcije SRJ u aprilu 1992, proizvedeno je 38.700 primeraka Opelovih vozila i veliki broj rezervnih delova u vrednosti od oko 100 miliona nemačkih maraka. Tokom 12 godina, do početka ekonomskih sankcija 1992. godine vrednost kooperacije premašila je 1,3 milijarde maraka [2]. Modeli koji su se proizvodili u IDA Opelu su: Opel Omega , Opel Senator , Opel Askona , Opel Astra, a jedno kratko vreme u prodaji pod oznakom IDA bila je i Opel Vektra. Opel Senator se od redizajna 1983. godine, u Nemačkoj i dalje zvao isto, dok gaje IDA na tržištu Jugoslavije prodavala pod imenom „Kikinda“.
O'zone
Globalni moderator

#629 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by O'zone »

Eh da je jedan Kikindaš sad za provozat

Image
_mufljuz_

#630 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _mufljuz_ »

samo kratko izvanteme
O'zone wrote:Eh da je jedan Kikindaš sad za provozat

Image

ja neki dan vidjeh skoro novu Opel Monzu da sam mor'o stat da ga pogledam....
kad neko kaze Opel ne valja :mrgreen:

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#631 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _BataZiv_0809 »

Eh bravo :thumbup: to je taj :thumbup:

Braco mila i draga jes to auto dobro bilo. Pogotovu jer sam ja bio dijete, pa mi se cinilo da je ko Titanic :D Ali nije bio kod nas ni godinu, prodade ga stari. Da je osto kod nas, ne bi mi ga bilo mrsko vozati ni danas :thumbup:

Inace posto je tema o Zastavi, san mi je jednog Tristaca fino srediti, ono vratiti ga u izvorno stanje, bez sljastecih felgi i slicnih gluposti. Eventualno ugradnja nekog drugog pogonskog agregata uz neizostavne intervencije na osovinama i kocionom sistemu, da se fino ugajguli :mrgreen:

P.S. Moguce je da je nas Senator bio IDA, pitacu starog. Iako mislim da ga je njegov buraz kupio u Svabiji.
citroen xm

#632 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Monza mi je predobra. Prodavala se jedna dobra cigla boje na PIK-u.
O'zone
Globalni moderator

#633 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by O'zone »

citroen xm wrote:Monza mi je predobra. Prodavala se jedna dobra cigla boje na PIK-u.
Da je seljak nije uništio sa 1.7 bila bi dobra

http://www.pik.ba/artikal/5360511/opel-monza/
citroen xm

#634 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Vidi papka. Trebao je 1.6 d ubaciti.

Ali nije to ta, ova je bila mnogo bolja, nema je odavno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#635 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _BataZiv_0809 »

O'zone wrote:
citroen xm wrote:Monza mi je predobra. Prodavala se jedna dobra cigla boje na PIK-u.
Da je seljak nije uništio sa 1.7 bila bi dobra

http://www.pik.ba/artikal/5360511/opel-monza/
A koliko vidim otfikario je dio prednje maske i stavio onaj gril sto se kupuje na metar :run:
Ommadawn

#636 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

drndalo wrote:Ne znam nikoga ko ima i slicna iskustva odozdo kao ova tvog oca (osim sto su bili u stranoj dalekoj vrucoj zemlji)... Svi su se vratili s vise (deviznih) para (cinjenica jeste da su nekada morali cekati i 6-12 mjeseci da devize "legnu", jer je moj tetak imao takav slucaj po povratku iz Libije, tamo negdje '87, para nije bilo dok nisu stigli tankeri s naftom, nekih 7 mjeseci... Ali je nakon toga dobio sve tacno u dolar) nego sto bi ovdje mogli kupiti i ustediti... Jer da nije bilo tako, niko ne bi isao...

Ne znam kako su ti oca mogli natjerati da ide dole, posebno ako se sestra trebala/rodila u ta doba, po tom osnovu bi se svakako mogao "prebaciti" za iducu turu...? Osim ako je bio vojno lice, pa da dobije naredjenje... Doduse, mozda je bio civilno lice na sluzbi u JNA, ali onda ne znam kako je mogao da ne bude u Partiji ??? U kojoj firmi je radio ? Kosmos ?

Ljudi koje ja znam su svi bili gradjevinci, ili povezani sa izgradnjom gradj. objekata, i niko nije imao ni slican problem... Neki su (u Libiju doduse) vodili i porodice, drug mi je dole rodjen...
Sestra se rodila, mislim da je imala 6 mjeseci ili tako nesto kad je prvi put otisao (ne mogu se sjetiti jer sam i ja tad bio mali). I taj prvi put kad je otisao, vratio se sa lovom (koliko-toliko i nije bilo lose ali...). Nije radio u Kosmosu, radio je u Unioninvestu.
Drugi put kad je otisao, (kontajuci da ce se vratiti opet sa dobrom lovom) vratio se praznih dzepova i narusenog zdravlja. I nije imao rijeci hvale - cak je otisao tako daleko da je zamrzio Irak i arapski svijet. I nije on jedini, bilo ih je hipten.
Za slucaje u Libiji mi je pricao jedan covjek iz okoline Prijedora, gradjevinac, da svoje pare nikada nije ni vidio. Bilo je tu nekakvih ganjanja ali hajde ti...

Ja znam da je bilo bukadar raje koja se vratila iz Iraka i digla kuce - ali bilo je nazalost onih koji su bili prevareni.

Nije bas bilo najbajnije u socijalistickom sistemu koliko se danas to prica - to se najbolje odrazilo osamdesetih kad se trebao poceti vracati dug iz inostranstva koji je iz godine u godinu rastao.

Ali da ne budemo previse off-topic - sjeca li se ko slucajeva pucanja blokova motora u Stojadina i Yuge a da nisu presli ni 10.000 km??
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#637 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

Ommadawn wrote: sjeca li se ko slucajeva pucanja blokova motora u Stojadina i Yuge a da nisu presli ni 10.000 km??
ja prvi put cujem za to :shock:

a sto se tice monze ,ja bi jednu ovakvu :)

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#638 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by mk ultra »

sparky

#639 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by sparky »

Ommadawn wrote:
Sestra se rodila, mislim da je imala 6 mjeseci ili tako nesto kad je prvi put otisao (ne mogu se sjetiti jer sam i ja tad bio mali). I taj prvi put kad je otisao, vratio se sa lovom (koliko-toliko i nije bilo lose ali...). Nije radio u Kosmosu, radio je u Unioninvestu.
Drugi put kad je otisao, (kontajuci da ce se vratiti opet sa dobrom lovom) vratio se praznih dzepova i narusenog zdravlja. I nije imao rijeci hvale - cak je otisao tako daleko da je zamrzio Irak i arapski svijet. I nije on jedini, bilo ih je hipten.
Za slucaje u Libiji mi je pricao jedan covjek iz okoline Prijedora, gradjevinac, da svoje pare nikada nije ni vidio. Bilo je tu nekakvih ganjanja ali hajde ti...

Ja znam da je bilo bukadar raje koja se vratila iz Iraka i digla kuce - ali bilo je nazalost onih koji su bili prevareni.

Nije bas bilo najbajnije u socijalistickom sistemu koliko se danas to prica - to se najbolje odrazilo osamdesetih kad se trebao poceti vracati dug iz inostranstva koji je iz godine u godinu rastao.

Ali da ne budemo previse off-topic - sjeca li se ko slucajeva pucanja blokova motora u Stojadina i Yuge a da nisu presli ni 10.000 km??
Moj tata je u unionivestu radio i bio je u iraku 81e i 86e. Bio je prezadovoljan. Nakon toga je otisao u rusiju i to je bila fula. Devalvacija je ubila zaradjeno. To za uzimanje pasosa nikad nije spomenuo i dolazio je svaka tri mjeseca na odmor.

To za pucanje blokova nisam nikad cuo. Da je pukla skoljka pa ok, al motor jok.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#640 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Domaci izdajnik »

Ali već 2 godine traži za Mantu 6000 KM :-) prodaće je, jašta će.... :oops:
citroen xm

#641 Re: Odg: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Sve me vuče na to da je prekucana, a takvo auto nikada ne bi kupio. Ako nije prekucana onda ok.

Vidi se da je stanje odlično, samo je meni posle Mante A svaka gadna, pogotovo naprijed.
bitanga_sa_otesa

#642 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

jedan za tebe XM :)

romeomoraprezivjeti

#643 Re: Odg: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by romeomoraprezivjeti »

bitanga_sa_otesa wrote:jedan za tebe XM :)

Genijalan auto!!!!

poslano s moga sonija ze
Ommadawn

#644 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

Ja vam pisem o onome sto je bilo a sad hocete li vi meni vjerovati ili ne - do vas je. Steta sto stvarno nemam vise dokaza, ovako izgleda da se sve svodi na rekla-kazala no eto... Nije bitno, a nije ni tema.

10 000 km je presao Yugo covjeku iz BL kad mu je pukla glava motora. Negdje oko 10 000 km je presao mom radnom drugu (pokojnom) Stojadin kad mu je pukla glava motora - navodno se radilo o losim odljevcima u onoj fabrici gdje su se pravili motori (cini mi se iz Rakovice kod Zemuna, ne znam tacno).

Uh meni su oni Rekordi i Senatori bili ekstra auta!!! Prije 15-ak godina si mogao vidjeti jos ponekog Senatora u Svedskoj, narocito Monze - sad ih nema ni da ih povecalom trazis. Lakse ces na Ladu naletjeti...
bitanga_sa_otesa

#645 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

glava nije blok :)

blokovi su se radili u tvornici 21 maj u rakovici pored beograda
glave su se pretezno radile u tvornici petar drapsin mladenovac ,tu su radili klipove i bolcnove klipova,kosuljice cilindara
postojale su jos neke glave ,ne znam koja je fabrika tacno radila,ako neko zna neka napise
bach

#646 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bach »

bitanga_sa_otesa wrote:glava nije blok :)

blokovi su se radili u tvornici 21 maj u rakovici pored beograda
glave su se pretezno radile u tvornici petar drapsin mladenovac ,tu su radili klipove i bolcnove klipova,kosuljice cilindara
postojale su jos neke glave ,ne znam koja je fabrika tacno radila,ako neko zna neka napise
Koje bh. firme su radile za Zastavu kao kooperanti?

Enker Tešanj vjrovatno? Ko još?
bitanga_sa_otesa

#647 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

tesanj je radio svjecice za sve automobile ,ne samo za zastavu,kao i fabrika filtera unico.
mislim da su glavni kooperanti bili u srbiji,plastike je radila jugoplastika split
sjedista pojaseve i tepihe tvornica ramiz sadiku iz pristine
21 oktobar i saturnus su radili farove zmigavce i stop lampe
moguce da je unis radio lezajeve za njih,nisam siguran...
citroen xm

#648 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

bitanga_sa_otesa wrote:jedan za tebe XM :)

Uh Bitango, uh. Boginja :thumbup:
bach

#649 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bach »

Image

Američki predsjednik i tadašnji vođa SSSR -a imaju Joystick sa crvenim dugmetom za početak nuklearanog rata. Velike napetosti, trka u naoružanju, špijunaže, sabotaže ...

I crvena petokraka se vije u sred kapitalističke Amerike...
Ommadawn

#650 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

Bilo je pucanje glave, ne bloka - greska je do mene :)

A to sto se petokraka vijorila u Americi za vrijeme tzv."hladnog rata" - znali su Amerikanci dobro da je te 1985 petokraka u SFRJ pocela da blijedi i gubi na vaznosti, a ista stvar je vazila i u ostalim zemljama istocne Evrope. I cetiri godine kasnije bili u pravu. Vidi, Amerikanci su znali da je planska ekonomija u socijalistickim drzavama dozivjela krah i da zivotni standard obicnog naroda pocinje da opada, a cim je tako, znaci da ce doci do radikalne promjene u sistemu.
Post Reply