Dozer wrote:@Wolf
Alijino pristajanje na podjelu BiH??? A sta je i ko je mogao sprijeciti Aliju da rat zavrsi 1993. ili jos i ranije sa manje-vise istim ovim omjerom teritorija ako je vec sve bilo dogovoreno kako tvrdi @Dozer. Zasto je bas Aliji trebao rat? Zato da bi nas pljackao? Pa zar ne tvrdite da nas je SDA opljackala nakon rata u tajkunskoj privatizaciji. Znaci, moglo se sve fino dogovoriti sa Srbima i Hrvatima, sacuvati ljude i infrastrukturu i onda sve to opet opljackati samo sto bi se uzele vece pare jer je sve uglavnom ocuvano. Nije valjda da je rat trebao da se ovi iz SDA nauce pljackanju.
Ovo izdvajam iz prostog razloga sto je upravo ovo ta najveca intriga, a koju sam vec i opisao.
Nije BAS ALIJI trebao rat, nego je trebao svima njima zajedno. Razlog je bukvalno vrlo jednostavan - da li bi se ti pomakao iz svoje kuce/stana samo na osnovu toga sto ti je neko iz SDS-a, HDZ-a ili SDA dosao na vrata i rekao: "Znas, mi smo se dogovorili da etnicki podijelimo BiH, a posto si ti Bosnjak (ili Srbin ili Hrvat, svejedno je), ti se moras preseliti iz Srebrenice u Vogoscu". Da li bi ti zaista ostavio sve svoje sto imas, svoju djedovinu, i otisao negdje drugo samo radi ovakvog dogovora nekih tamo mamlaza koje uopste ne poznajes?
Hajde, iskreno. Znamo da ne bi, kao sto niko normalan ne bi. E - zato im je svima trebao rat, da natjeraju ljude da se ispreseljavaju, a ko to nije uradio milom, onda je morao silom.
Isto tako, niko od njih nije ni smio zucnuti o tome, jer bi, logicno, bili llincovani odmah u startu, i to od vlastitih ljudi. I nikad to i nece priznati.
Naravno, postojali su tu velikosrpski i velikohrvatski ciljevi, to apsolutno ja ne sporim, ali su oni bili u paketu svega ostalog.
Zasto bi BAS ALIJI to odgovaralo tako, dovoljno je sjetiti se Mladih muslimana i teznji za muslimanskom drzavom.
===
A sto se tice Bakirovog "ratovanja" na mjestu savjetnika predsjednika...mislim...zaista...zar neko uopste moze ovo smatrati regularnim i legitimnim?! Zasto ja, ili bilo ko ko nije bio predsjednikov sin, nije bio predsjednikov savjetnik? Nego, eto, nekom cudnom igrom slucaja, BAS je to bio njegov sin... I u cemu ga je konkretno savjetovao...? Za sta je to Bakir tada bio ekspert? Ali, vjerovatno ga otac Alija nije htio sacuvati da slucajno ne zijani negdje braneci Bosnjake po ratnim linijama... Ja sumnjam da je to bio razlog... Kao sto su to uradili i svi ostali sa svojom djecom, tipa Silajdzic i sl., pa su ih izmjestili kojekuda, i onda su ta "zlatna" djeca Bosnu branila srcem i dusom iz kojekakvih metropola, ziveci opet na nasoj grbaci i od donacija koje su bile upucene onima u BiH, i placuci za nama po raznoraznim nocnim klubovima, diskotekama, skolujuci se i odmarajuci...
Kaze @weredsf da ima masu slika Bakirovih, pa eto....daj nam te slike. Navodno slike vrijede hiljadu rijeci, pa nam mozda otvoris oci o tome koliko je Bakir doprinijeo odbrani Bosnjaka i Bosne u periodu '92-'95...
Isto se odnosi i na Radoncica, Lagumdziju i ostale nehljebe...