PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

Objektivni navijac

#626 Re: PROTESTI!!!

Post by Objektivni navijac »

Alfons Kauders wrote:
Objektivni navijac wrote:
Objektivni navijac wrote: Budzetlijama kapitalizam jos nije stigao,oni zive jos u komunizmu,uzivaju u svim radnickim pravima iz tog zlocestoga komunizma. Kapitalizam je vazio samo za radnike,no nadajmo se da ce i budzetlije stici njihov ljubljeni kapitalizam i da ce osjetiti,sta je to :izet: :D

Kakvih 10 % :? :? Sve budzetlije na federalni minimalac :izet: :D :D Ako im se ne svidja ,neka daju otkaz,ima na birou nezaposlenih. Ponuda radne snage diktira cijene rada :izet: :D KAPITALIZAM za svakoga u ovoj nesretnoj zemlji !!
podrzavam i to, gdje da potpisem?

ali SVE, bez izuzetaka... mojne poslije "joj eto u mene rodica radi na klinickom, rodjak mi predaje u srednjoj"

SVIMA

jel moze?
Moze :D U mene su svi radnicka klasa,zivimo od svoga rada :izet: :D
Samo jos da porucim ovim bosnjackim nacionalistima na topicu,da ako zele Bosnu do Tokia,prvo moraju stvoriti ultra/extra funkiconalno i efikasno Sarajevo i sve ostale bosnjacke Kantone i krajeve i tek onda se moze dalje. A nasuprot uspostavljanju toga stoji kleptokratska SDA/SDP vlast.
Alfons Kauders

#627 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Alfons Kauders wrote:
madner wrote:Prpa u redovima svih vladajucih stranaka. Ima taj neki narod koji kao nesto hoce.
cekaj samo da vidimo jel revolucionari fakat hoce da kresu javni sektor, ili se pak radi o oprobanom receptu - "uhljebi me da sutim"

dakle scenarij Metkovic da primjenimo na sve budzetske korisnike, odmah, bez izuzetaka... SVIMA

ja glasam ZA, hajmo revolucionari, eto i od mene podrska... :D osim ako se niste i vi kontali uvalit da radite na mojoj grbaci? jer to je bio jedan od zahtjeva u tuzli - a takve egzibicije ne podrzavama :D
Previse ocekujes, ovo je prvi korak ka vladi koja pazi na interese gradjana. Bitno je da ih bude vise strah naroda od stranckog sefa.

Nisu ni oni mornari u Petersburgu imali plan sta sutra, ni Parizani vecu zelju od komada hljeba.

Znas da smo se dogovorili da nikad vise ne idemo na Brkan proteste, jer nema fajde od toga. Ovo je alternativa.
bila bi alternativa da se bilo sta trazi... al eto... ne vidim da se trazi ista konkretno i pametno

svi pricaju o nekim idealima, a kad im pitas jesu li spremni za rezove - muk... svi bi da se jebu a da im ne udje - i svi bi sadaku od drzave (dok se u isto vrijeme protive zaduzenjima i sl)... e pa onda bez bene
Breathless

#628 Re: PROTESTI!!!

Post by Breathless »

Ove stvari se cine pun pogodak i za razliku od kojekakvih kozmetickih zahtjeva ovi detekuju sustinu! Preneseno sa jednog mostarskog portala.

Što se tiče zahtjeva, neki od njih bi mogli glasiti:
1. Uvođenje progresivnih poreza na svim nivoima na kojima se vrši oporezivanje;
2. Uvođenje diferencirane stope PDV-a, uz nultu stopu za određene proizvode;
3. Skraćenje i podjela radnog vremena, u cilju smanjenja nezaposlenosti, bez istovremenog smanjivanja plata;
4. Briga države o ubrzavanju provrednog rasta djelovanjem državnih investicionih banaka koje će davati povoljne kredite privrednim subjektima;
5. Zakonsko ograničavanje visine kamatnih stopa za kredite koje daju privatne banke, kako bi se spriječili zelenaški krediti koji uništavaju građane;
6. Poništavanje (za početak) nezakonitih privatizacija, s tim da takva preduzeća prelaze u jedan od dva režima: vrši se njihova nacionalizacija, a upravu čine predstavnici radnika i države na principu pariteta; ova preduzeća postaju vlasništvo zaposlenih koji kupuju dionice, koje ne mogu prodati određeno vrijeme, a preduzećima upravljaju preko demokratski biranih organa;
7. Utvrđivanje porijekla imovine;
8. Uvođenje radničke participacije u upravljanje preduzećima, tako što će radnici u upravnim odborima imati najmanje jednu trećinu članova, a u javnim preduzećima i jednu polovinu, jer se samo tako može spriječiti neodgovorno, stranačko upravljanje preduzećima;
9. Promjene zakonodavstva o štrajku, koje treba da obezbijede povoljnije uslove za ostvarivanje prava na štrajk;
10. Ukidanje finansiranja parlamentarnih stranaka iz budžeta;
11. Ukidanje poslaničkih paušala i smanjivanje poslaničkih plata na nivo prosječnih radničkih plata;
12. Ukidanje funckionerskih primanja po prestanku funkcije.
Janjicar

#630 Re: PROTESTI!!!

Post by Janjicar »

Alfons Kauders wrote:
podrska cemu? znas li uopste znacenje te rijeci?

ono juce je bila anarhija i pljacka u reziji adolescenata, sta koji kurac tu imam podrzati? jesu li imali neke zahtjeve koji bi se trebali podrzati? nisu

nemaju ih ni sad

dakle, evo ovo sam spreman podrzati - jesi li ti?

od portira do premijera, svima u javnom sektoru minimalac dok se ne ustedi dovoljno love da se sanira steta... vidim niko nije za - bice da svako ima nekog priheftanog na budzetsku sisu... ili se nada sam uvaliti nakon "revolucije"... stoga ne vidim zasto bi bilo sta podrzao - jer ispada da je ovo sukob parazita i wannabe parazita... mene nema ni na jednoj strani niti ce me biti
:lol: smijesan si :D

Ko te sta pitao za juce?

Rekao si da ces na mirnim protestima biti rame uz rame s gladnim i normalnim studentima gdje si danas ?
StupskaBitanga

#631 Re: PROTESTI!!!

Post by StupskaBitanga »

Zeljković je danas nastavio da niza bisere
Štaviše, na konferenciji za novinare je kazao da ne postoje razlozi da se napada imovina građana kao niti da se atakuje na život onih koji su dužni da zaštite poredak. Naveo je kako u Sarajevu nema razloga za nerede, već samo za solidarisanje.
House

#632 Re: PROTESTI!!!

Post by House »

Nero Histrion wrote:
House wrote:Kažu Zeljković nije podnio ostavku :-)
Ko kaze? :shock:

šuška se
Alfons Kauders

#633 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

Alfons Kauders wrote:

Kakvih 10 % :? :? Sve budzetlije na federalni minimalac :izet: :D :D Ako im se ne svidja ,neka daju otkaz,ima na birou nezaposlenih. Ponuda radne snage diktira cijene rada :izet: :D KAPITALIZAM za svakoga u ovoj nesretnoj zemlji !!
podrzavam i to, gdje da potpisem?

ali SVE, bez izuzetaka... mojne poslije "joj eto u mene rodica radi na klinickom, rodjak mi predaje u srednjoj"

SVIMA

jel moze?
Samo jos da porucim ovim bosnjackim nacionalistima na topicu,da ako zele Bosnu do Tokia,prvo moraju stvoriti ultra/extra funkiconalno i efikasno Sarajevo i sve ostale bosnjacke Kantone i krajeve i tek onda se moze dalje. A nasuprot uspostavljanju toga stoji kleptokratska SDA/SDP vlast.
:thumbup:

+1, hajmo dalje, ko jos :D

dje odose revolucionari, nesto im odjednom ne odgovara, a? da se nisu ko aldin vec zamislili u nekoj premijerskoj fotelji placenoj mojim parama

kurca graha
afannedim

#634 Re: PROTESTI!!!

Post by afannedim »

Ma ništa premijer vlade nego ostavka kompletne vlade.
julisiz es grant

#635 Re: PROTESTI!!!

Post by julisiz es grant »

Alfons Kauders wrote:
bila bi alternativa da se bilo sta trazi... al eto... ne vidim da se trazi ista konkretno i pametno

svi pricaju o nekim idealima, a kad im pitas jesu li spremni za rezove - muk... svi bi da se jebu a da im ne udje - i svi bi sadaku od drzave (dok se u isto vrijeme protive zaduzenjima i sl)... e pa onda bez bene
Pa zar nisi vidio da neki traže postavljanje mladih, obrazovanih, perspektivnih kadrova sa biroa na visoke funkcije i u upravno odbore? :-)
Ko Dženana Čamdžić svojedobno :mrgreen
Eniac

#636 Re: PROTESTI!!!

Post by Eniac »

Alfons Kauders wrote: podrska cemu? znas li uopste znacenje te rijeci?

ono juce je bila anarhija i pljacka u reziji adolescenata, sta koji kurac tu imam podrzati? jesu li imali neke zahtjeve koji bi se trebali podrzati? nisu

nemaju ih ni sad

od portira do premijera, svima u javnom sektoru minimalac dok se ne ustedi dovoljno love da se sanira steta... vidim niko nije za - bice da svako ima nekog priheftanog na budzetsku sisu... ili se nada sam uvaliti nakon "revolucije"... stoga ne vidim zasto bi bilo sta podrzao - jer ispada da je ovo sukob parazita i wannabe parazita... mene nema ni na jednoj strani niti ce me biti
Plate drzavnih, federalnih, kantonalnih, opstinskih, znaci svih sluzbenika na svim nivoima, naravno u to ulaze i direktori i menadzrei javnih, komunalnih, drzavnih i slicnih preduzeca, sudije i tuzioci... vezati za prosjecnu platu radnika u proizvodnji. I to tako da predsjednik drzave ima najvecu platu koja ne moze biti veca od 5xprosjecne plata radnika u proizvodnji. Pa nanize.

Pa em ces smanjiti troskove administracije, em ces ih natjerati da rade jer sto vecu paltu ima radnik, i oni ce mimati vece plate.

Ali ova drzava nije Utopia...
Last edited by Eniac on 08/02/2014 18:44, edited 1 time in total.
House

#637 Re: PROTESTI!!!

Post by House »

Ok , svi daju ostavke i šta onda ? koga postaviti na njihova mjesta ?
Last edited by House on 08/02/2014 18:44, edited 1 time in total.
palermo

#638 Re: PROTESTI!!!

Post by palermo »

Koji su to bošnjački kantoni ? ? Zar ih ima ??
ilkbahar

#639 Re: PROTESTI!!!

Post by ilkbahar »

Kao osoba koja podrzava ove proteste iz jednog jedinog razloga a to je bolje sutra za nas obicne gradjane, imam jednu ideju.
zasto se mi obicni gradjani ne bi udruzili pa dobrovoljno radili besplatno na tome da se izgrade fabrike ili druge firme u kojima ce nam biti osigurana radna mjesta?
Ja bih prva pristala da radim besplatno jedno vrijeme i doprinesem razvoju ove drzave, ako ce mi to osigurati radno mjesto od kojeg cu moci zivjeti zajedno sa mojom porodicom. Nesto po uzoru na omladinske radne akcije u titino vrijeme!
Isto tako pozivam sve politicare da se odreknu svojih astronomskih plata bar nekoliko mjeseci (nece umrjet od gladi) i da ih uloze u osnovanje firmi i fabrika koje ce nam donijeti proizvodnju nove vrijednosti a samim tim i radna mjesta?
I svi zajedno da doprinesemo blagostanju!
kanocale

#640 Re: PROTESTI!!!

Post by kanocale »

x_lecter wrote:Vlada je tek zabetonirala i potvrdila da su tu gdje trebaju biti. Ni Rizo Ruza se nuije zabetonirao na vrhu estradnog neba kao vlada u kantonima i fbih juce.

Jaz se povecava, a sto je najgore od najgoreg ... da svi dobiju otkaze i da se sutra rarspisu izbori ... svi isti bi se vratili na funkcije. Narod je stoka, odnosno nije narod stoka, SVI MI SMO STOKA.
x :izet:
Alfons Kauders

#641 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

Janjicar wrote:
Alfons Kauders wrote:
podrska cemu? znas li uopste znacenje te rijeci?

nemaju ih ni sad

:lol: smijesan si :D

Ko te sta pitao za juce?

Rekao si da ces na mirnim protestima biti rame uz rame s gladnim i normalnim studentima gdje si danas ?
ma nemoj?

dakle ti nisi za rezanje plata u javnom sektoru, a ocekujes da te ja podrzim dok nehljebovici razvaljuju grad (i jos da placam porez, tj. stetu koju naprave)

pa koji kurac da podrzim onda? ako nisi za kresanje plata u javnom sektoru, za sta si?

os jos sta matere ti?

revolucionari KURAC moj - sve aldincici mali, kontaju se preko suplje uhljebit i nista ne promijeniti sem guzica u foteljama... eeee vec vidjeno sefe, trazite drugu budalu...
Alfons Kauders

#642 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

Eniac wrote:

nemaju ih ni sad

Plate drzavnih, federalnih, kantonalnih, opstinskih, znaci svih sluzbenika na svim nivoima, naravno u to ulaze i direktori i menadzrei javnih, komunalnih, drzavnih i slicnih preduzeca, sudije i tuzioci... vezati za prosjecnu platu radnika u proizvodnji. I to tako da predsjednik drzave ima najvecu platu koja ne moze biti veca od 5xprosjecne plata radnika u proizvodnji. Pa nanize.

Pa em ces smanjiti troskove administracije, em ces ih natjerati da rade jer sto vecu paltu ima radnik, i oni ce mimati vece plate.

dobro, a sta cemo sa ostatkom javnog sektora? njih da ne diramo... vec da skresemo plate tim na vrhu... kojih je mozda 1-2% od ukupnog broja

jake revolucije u picku materinu

znas li koliko TK trosi na administraciju? 2% od budzeta koji je oko 400 miliona

dakle - nisi za kresanje plata u javnom sektoru i tvoja me revolucija nimalo ne zanima, sljedeciiii :D
Janjicar

#643 Re: PROTESTI!!!

Post by Janjicar »

Alfons Kauders wrote: ma nemoj?

dakle ti nisi za rezanje plata u javnom sektoru, a ocekujes da te ja podrzim dok nehljebovici razvaljuju grad (i jos da placam porez, tj. stetu koju naprave)

pa koji kurac da podrzim onda? ako nisi za kresanje plata u javnom sektoru, za sta si?

os jos sta matere ti?

revolucionari KURAC moj - sve aldincici mali, kontaju se preko suplje uhljebit i nista ne promijeniti sem guzica u foteljama... eeee vec vidjeno sefe, trazite drugu budalu...
Alfons jel ti ko hakn'o account ?

Ne pitam te za jucer nista.
Danas su bili protesti u Sarajevu, mirni, s konkretnim zahtjevima. Zasto danas nisi isao ?
Eniac

#644 Re: PROTESTI!!!

Post by Eniac »

ilkbahar wrote:Kao osoba koja podrzava ove proteste iz jednog jedinog razloga a to je bolje sutra za nas obicne gradjane, imam jednu ideju.
zasto se mi obicni gradjani ne bi udruzili pa dobrovoljno radili besplatno na tome da se izgrade fabrike ili druge firme u kojima ce nam biti osigurana radna mjesta?
Ja bih prva pristala da radim besplatno jedno vrijeme i doprinesem razvoju ove drzave, ako ce mi to osigurati radno mjesto od kojeg cu moci zivjeti zajedno sa mojom porodicom. Nesto po uzoru na omladinske radne akcije u titino vrijeme!
Isto tako pozivam sve politicare da se odreknu svojih astronomskih plata bar nekoliko mjeseci (nece umrjet od gladi) i da ih uloze u osnovanje firmi i fabrika koje ce nam donijeti proizvodnju nove vrijednosti a samim tim i radna mjesta?
I svi zajedno da doprinesemo blagostanju!
Kada bi bilo koji poslodavac prvo dozvolio radniku da ne radi u njegovoj firmi puno radno vrijeme nego da radi na toj Radnoj akciji, i kada bi taj radnik uopste imao toliku platu da neplaceni izostanak sa posla ne bi uzrokovao toliki gubitak da se ne bi mogle platiti rezije, hrana itd, to bi imalo smisla.

Ali kada te gazda tjera da radis 60 sati sedmicno za 500 KM plate, kako bi ti to izvela?
zeljeznicar1921

#645 Re: PROTESTI!!!

Post by zeljeznicar1921 »

...
Last edited by zeljeznicar1921 on 12/02/2023 13:12, edited 1 time in total.
Eniac

#646 Re: PROTESTI!!!

Post by Eniac »

Alfons Kauders wrote:
Eniac wrote:

nemaju ih ni sad

dobro, a sta cemo sa ostatkom javnog sektora? njih da ne diramo... vec da skresemo plate tim na vrhu... kojih je mozda 1-2% od ukupnog broja

jake revolucije u picku materinu

znas li koliko TK trosi na administraciju? 2% od budzeta koji je oko 400 miliona

dakle - nisi za kresanje plata u javnom sektoru i tvoja me revolucija nimalo ne zanima, sljedeciiii :D
Ne, rekao sam svima, ne samo vrhu. Hajde, svima koji platu primaju iz budzeta na bilo kom nivou. Nisi me razumio.

Moja mama je u onom sistemu bila nastavnik u osnovnoj skoli. Radnici u fabrici su imali mnogo vecu platu od nje. Ne znam kako je danas u skolama.
Last edited by Eniac on 08/02/2014 18:53, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#647 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

julisiz es grant wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pa zar nisi vidio da neki traže postavljanje mladih, obrazovanih, perspektivnih kadrova sa biroa na visoke funkcije i u upravno odbore? :-)
da da

mladi perspektivni kadrovi koji su kao onaj u tuzli fasovali otkaz u telecomu nakon sto su nadrogirani zglajzali... :lol: drzava za speed :lol: pomozimo obespravljenim imbecilima koje su uvalili u telecom i koji nisu mogli zadrzati posao u firmi u kojoj ga samo imbecil moze izgubiti... :lol:
kanocale

#648 Re: PROTESTI!!!

Post by kanocale »

julisiz es grant wrote:
Alfons Kauders wrote:

:nija: niDZe kraja ljudskoj gluposti. :lol:
palermo

#649 Re: PROTESTI!!!

Post by palermo »

House wrote:Ok , svi daju ostave i šta onda ? koga postaviti na njihova mjesta ?
Pa koga narod izabere. Na izborima, naravno.

Mislim, neće biti zlatan niko, jer jednostavno ne može. Al, dugoročno gledajući, protesti i njihove poruke se uvijek ugrađuju u sisteme i način ponašanja onih koji su na vlasti. Tako da ako se shvati poruka, ne možete sve što hoćete....i mora postojati minimum pravednosti u društvu, onda su protesti imali svoj smisao.

A zahtjevi koji se ovdje pišu i dopunjuju baš i nemaju neki smisao. Većina je neprovodljiva, a neka su bogami i retrogradna.
Ali i onako nisu posebno bitni.
kamen spoticanja

#650 Re: PROTESTI!!!

Post by kamen spoticanja »

Rezime do sada:
Kazat cemo da je voda u ushima trenutnoj garnituri, i tu je momentum pozitivan
Huligani su jucer rasturili sve što im je palo pod kamenice i tu se stvorio debeli minus za citav pokret
Fahro se pozicionirao tako da je kontra njega sad jedinstvena crveno-zelena konjica. ..i to daje losu intonaciju pokretu
Komsic levat po ko zna koji put
Jos uvijek nema konkretnih zahtjeva osim ovih alfonsovih o smanjenju plata administraciji
Post Reply