Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
samo prije ovoga treba pogledati parametre dizni,turbine i generalno motora,jer ti mozes staviti i novi ali ce ga brzo napuniti ako je motor u banani..
svaki auto kojem se skine skupa sa katalizatorom treba da bude "not roadworthy",tj.da ne mozes prici registraciji a kamoli registrovat
preludezalude wrote:Eko test ce definitivno postati eliminatoran jednog dana i bit ce problema za vozace ali ne bas velikih. Dok u praksi postane eliminatoran proci ce mnooooogo vremena. Neispravne kocnice su uvjek bile eliminatorne na tehnickom pregledu a praksa pokazuje nesto drugo. Naknadno ubaceni xenoni u farove bez leca i bez sistema za pranje farova je eliminatorno, a vidimo na cesti sta se vozi. Ima stanica za tehnicki pregled koje su rigoroznije i cak ne puste vozilo, ali isto tako veliki broj stanica radi samo da naplati. Ova drzava je ogrezla u korupciju u svim segmentima. Negdje je cijena 10 000, negdje 200, a negdje 20KM. Sve se moze kupiti i sve je na prodaju.
A stvar je vrlo jednostavno rijesiti. Zakoni postoje, pravilnici postoje...samo ih treba provoditi i sankcionisati one koji ih ne provode.
Posto te za kocnice ne stisce EU i ne ucjenjuje te statusom kandidata, bezviznim rezimom i kreditnim aranzmanima, postoji mogucnost da bas na izduvnim gasovima budu insistirali i budu rigorozni. Da ne bi bilo kao sao Euro5, da li nam mogucnost, mi poceli provoditi nasa posla i onda kapak!
UmaX wrote:Nema taj njemacki zeleni nista za euro 4, to je mimo eura kategorija.
Ne skonta...umene doso sa tim Njemackim zelenim i nasi metnuli isto zeleni 4...a ovi dosli sa zelenim a nasi metnuli plavi??? Mozda im nestalo zelenih?
To ti nema veze s ovim našim oznakama. Mislim da je to vezano da se to auto može voziti u užim gradskim zonama u Njemačkoj. Koliko znam oni imaju četiri kategorije vozila po ekološkim standardima i oni sa zelenom naljepnicom mogu voziti u užim gradskim zonama, dok oni sa drugim ne mogu. i mislim da je to vezano za velike gradove.
Jel' iko ima ikakve svijesti o otrovu što izlazi iz tih rora nakon što se poskidaju te džidže...haj'mo se trovati, ide zima malo koju gumu još naložiti...
UmaX wrote:Nema taj njemacki zeleni nista za euro 4, to je mimo eura kategorija.
Ne skonta...umene doso sa tim Njemackim zelenim i nasi metnuli isto zeleni 4...a ovi dosli sa zelenim a nasi metnuli plavi??? Mozda im nestalo zelenih?
To ti nema veze s ovim našim oznakama. Mislim da je to vezano da se to auto može voziti u užim gradskim zonama u Njemačkoj. Koliko znam oni imaju četiri kategorije vozila po ekološkim standardima i oni sa zelenom naljepnicom mogu voziti u užim gradskim zonama, dok oni sa drugim ne mogu. i mislim da je to vezano za velike gradove.
Zelena je kategorija 4 ili grune plakete.
Nedavno je uvedena plava kao 5 kategorija.
Oldtimeri, su izuzeti iz toga, pa npr mozes vidjeti Trabanta u uzoj gradskoj zoni
Zamislite samo dan kad eko test postane eliminatoran !!!!!
Milion posto će podaci ici na centralni server koji će "reći" da li je auto prosao ili ide na otpad, odnosno u servis!
Uz ono smijesno slikanje auta na stazi za teh.pregled, mućke će biti vrlo malo moguće, ono, recimo da dovedeš isti auto iste boje, ispravnog ispuha , staviš tablice , a majstor na eko testu unese tvoje podatke....
U zemljama EU se takodje reparacija dpf-a radi hiltovkom, tako da sam siguran da se to kod nas uskori nece desiti.
Jos jedna stvar eko norme su ekonomska kategorija a ne ekoloska.
Slo Burner wrote:Jos jedna stvar eko norme su ekonomska kategorija a ne ekoloska.
Ovo do sada još nisam čuo... čovjek se uči dok je živ...
...
...
... PRAVILNIK O ISPITIVANJU ISPUŠNIH PLINOVA MOTORNIH VOZILA (EKO test) U STANICAMA ZA TEHNIČKI PREGLED VOZILA
Članak 1.
(Predmet pravilnika)
Ovim se Pravilnikom propisuje način ispitivanja sadržaja ispušnih plinova motornih vozila (EKO test) u stanicama za
tehnički pregled vozila, kategorije vozila koja podliježu obveznom EKO testu uz redovni tehnički pregled za godišnju
registraciju vozila, vozila koja su oslobođena EKO testa, kategorije pogonskih motora obzirom na EKO test, granični
uvjeti koje svaki pogonski motor cestovnih vozila mora zadovoljiti obzirom na sadržaj ispušnih plinova, koji ispušni
plinovi ili karakteristike ispušnog plina utječu na prolaznost vozila na EKO testu, postupak sa vozilima koja ne prođu na EKO
testu, oprema za ispitivanje sadržaja ispušnih plinova na stanicama za tehnički pregled vozila, način označavanja vozila
koja su zadovoljila na EKO testu, naljepnice i dokumentacija koja se izdaje po obavljenom EKO testu, informatički sustav i
evidencije koje se vode, datum od kojeg započinje EKO test, datum od kada rezultati EKO tes
mayab wrote:Zamislite samo dan kad eko test postane eliminatoran !!!!!
Milion posto će podaci ici na centralni server koji će "reći" da li je auto prosao ili ide na otpad, odnosno u servis!
Uz ono smijesno slikanje auta na stazi za teh.pregled, mućke će biti vrlo malo moguće, ono, recimo da dovedeš isti auto iste boje, ispravnog ispuha , staviš tablice , a majstor na eko testu unese tvoje podatke....
Nemoj biti naivan. I sada se radi eko test ali jos nije eliminatoran. Pogledaj malo kako se radi... Kod mene je plinas i na tehnickom pregledu redovno se "odradi" test. Par godina nisu sa svojim aparatom uspjeli da ocitaju obrtaje motora a zadnji test su uspjeli. Ali jos nikad nije odradjen test na benzinu niti je davan gas prilikom testa. U svim slucajevima kad pogledam papir nakon testa, regularno je zavedeno da je gorivo benzin i da su izmjereni svi parametri , cak i na 2000 obrtaja. Zasto mislis da ce biti drugacije kad bude eliminatoran. Samo ce se otvoriti nova mogucnost za korupciju.
Slo Burner wrote:Jos jedna stvar eko norme su ekonomska kategorija a ne ekoloska.
Ovo do sada još nisam čuo... čovjek se uči dok je živ...
...
...
... PRAVILNIK O ISPITIVANJU ISPUŠNIH PLINOVA MOTORNIH VOZILA (EKO test) U STANICAMA ZA TEHNIČKI PREGLED VOZILA
Članak 1.
(Predmet pravilnika)
Ovim se Pravilnikom propisuje način ispitivanja sadržaja ispušnih plinova motornih vozila (EKO test) u stanicama za
tehnički pregled vozila, kategorije vozila koja podliježu obveznom EKO testu uz redovni tehnički pregled za godišnju
registraciju vozila, vozila koja su oslobođena EKO testa, kategorije pogonskih motora obzirom na EKO test, granični
uvjeti koje svaki pogonski motor cestovnih vozila mora zadovoljiti obzirom na sadržaj ispušnih plinova, koji ispušni
plinovi ili karakteristike ispušnog plina utječu na prolaznost vozila na EKO testu, postupak sa vozilima koja ne prođu na EKO
testu, oprema za ispitivanje sadržaja ispušnih plinova na stanicama za tehnički pregled vozila, način označavanja vozila
koja su zadovoljila na EKO testu, naljepnice i dokumentacija koja se izdaje po obavljenom EKO testu, informatički sustav i
evidencije koje se vode, datum od kojeg započinje EKO test, datum od kada rezultati EKO tes
Eko test je skuplji za novog dizela nego za 30 godina starog benzinca. S druge strane vozila su zanemariv zagadjivac u poredjenu sa fabirkama, grijanjima, brodovima... i svi ovi DPF filteri, GPF filteri ADBlue, EGR i ini sluze samo za podizanje cijene novih vozila i njohovog odrzavanja i zato jesu ekonomska kategorija.
Kad kupimo nov DPF i stavimo na vozilo koje je preslo 300 000, njegov radni vijek ce biti jako kratak, tako da sve osim Hiltovke i nema nekog smisla
Slo Burner wrote:
Eko test je skuplji za novog dizela nego za 30 godina starog benzinca. S druge strane vozila su zanemariv zagadjivac u poredjenu sa fabirkama, grijanjima, brodovima... i svi ovi DPF filteri, GPF filteri ADBlue, EGR i ini sluze samo za podizanje cijene novih vozila i njohovog odrzavanja i zato jesu ekonomska kategorija.
Kad kupimo nov DPF i stavimo na vozilo koje je preslo 300 000, njegov radni vijek ce biti jako kratak, tako da sve osim Hiltovke i nema nekog smisla
ne bih se složio ali nema potrebe da pokrećemo diskusiju...
Throttle wrote:U MUPu rjesava osiguranje a ja vozim na tehnicki i budem tu dok mjere
Nikad ne dobih papir a bio sam na 3 tehnicka razlicita u zadnjih par godina
Throttle wrote:U MUPu rjesava osiguranje a ja vozim na tehnicki i budem tu dok mjere
Ko nosi u osiguranje papir od tehnickog pregleda?
Medjusobno to rjesavaju, imaju neku saradnju, posalje te na tehnicki i kad zavrsis to je to, slobodan si
Generalno sva osiguranja u Zenici rade tako. Vjerovatno se u tom procesu neko ne zeli peglat pa pobaca
Ko nosi u osiguranje papir od tehnickog pregleda?
Medjusobno to rjesavaju, imaju neku saradnju, posalje te na tehnicki i kad zavrsis to je to, slobodan si
Generalno sva osiguranja u Zenici rade tako. Vjerovatno se u tom procesu neko ne zeli peglat pa pobaca
Aha. Manje peglanja za tebe. Ali, papir od tehnickog pregleda mozes pogledat. To si platio.
Ja redovno dobijem papir od eko testa i još me upozore da njega nigdje ne predajem nego da čuvam u autu...
...
Član 10. stav 12. i stav 13. Pravilnika o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila ( EKO test) u stanicama za tehnički pregled vozila:
(12) Svakom vozilu koje pristupi EKO testu izdaje se Izvještaj o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila čiji izgled je
dat u Prilogu 2 ovog Pravilnika i čini njegov sastavni dio.
(13) U Izvještaju su dati točni numerički rezultati ispitivanja ispušnih plinova, naznake što na vozilu nije ispravno,savjeti za popravak vozila kao i granične vrijednosti koje vozilo mora zadovoljiti da bi se smatralo ispravnim na EKO testu.
basicm wrote:Ne mogu da vjerujem da nemate taj papir!
Pa to vam moraju dati.
Ja dobijem taj papir, tacnije papiric, ali taj papiric je samo interni papiric koji isprinta aparat za eko test i nema nikakvu vrijednost. Papiric sa vrijednostima eko testa, bez potpisa, bez pecata.
Last edited by preludezalude on 23/09/2019 10:08, edited 1 time in total.