Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Gojeni H

#626 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Gojeni H »

trocadero wrote:http://www.youtube.com/watch?v=G0P2YLYKSnM
Овако се дочекују "ослободиоци"!
Joj patnje, majko moja.
Jedan kvisling ismijava drugog. :-)
janko_007

#627 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by janko_007 »

Gojeni H wrote:
Joj patnje, majko moja.
ma upravo tako. Htjedoh i ja copy/paste, one oslobodioce vukovara, pa necu, rekoh, ne, na danasnji dan. "Oslobadjali" su oni jos puno toga. Koji je to mentalni sklop, zamisli , skidati sa YouTube. I oni to nekome, nesto prebacivati. Boze dragi....
mzungu

#628 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by mzungu »

1918-te su neki jednoj drugoj vojsci isto ovako mahali u Bosni...okupatorskoj vojsci takodje.
Vojsci druge drzave.

Nazalost, nekima je to tesko shvatiti
fantom slobode

#629 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by fantom slobode »

Nedobrovoljac wrote:http://www.youtube.com/watch?v=QhLeaqhPXVU

Mahalo se...

Lijepo se sredili da oslobodiocima uruče poklon.
Je li ovo ti nadje nacisticki propagandni film u pauzi gledanja onih tvojih gazimestanskih... :lol: :lol: :lol: ti si svoje oslobodilacke ideje pokazao u zadnjem ratu, a i sad podrzavajuci fasizam u praksi.
madner

#630 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by madner »

Prica meni dedo kako je '43 bilo tesko na Neretvi. Kaze jedva su na Ivanu sprijecili proboj prve proleterske :D
mzungu

#631 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by mzungu »

madner wrote:Prica meni dedo kako je '43 bilo tesko na Neretvi. Kaze jedva su na Ivanu sprijecili proboj prve proleterske :D
A moj kaze 42-ge Drina hladna bila pa je nisu htjeli prelaziti, vec samo neke cuturice napunili :D
fantom slobode

#632 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by fantom slobode »

Nedobrovoljac wrote:
fantom slobode wrote:
Nedobrovoljac wrote:http://www.youtube.com/watch?v=QhLeaqhPXVU

Mahalo se...

Lijepo se sredili da oslobodiocima uruče poklon.
Je li ovo ti nadje nacisticki propagandni film u pauzi gledanja onih tvojih gazimestanskih... :lol: :lol: :lol: ti si svoje oslobodilacke ideje pokazao u zadnjem ratu, a i sad podrzavajuci fasizam u praksi.
Ma ja. Dobro plaćali statiste.
Neću da budem švabo, nema boga...
zato si ti izabrao pravu stranu...onu sa masovnim grobnicama. Upao si u paradoks, zar ne!
janko_007

#633 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by janko_007 »

Nedobrovoljac wrote:Pusti ti gdje sam ja upao! Nego, jel se mahalo i poklanjalo oslobodiocima?
Trpimo tvoje izvadke sa YouTube, sutimo i trpimo, a onda kad to predje sve granice , zelim da te samo jedno upitam. A znas li ti ko se prvi u Evropi busao u prsa i raportirao okupatoru? Ako ne znas ko je , nadji ovu knjigu pa je procitaj. A ako te bas bude toliko interesovalo ko se to busao u prsa a bude ti mrsko da citas knjigu , onda nas upitaj na ovom forumu?
Image
fantom slobode

#634 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by fantom slobode »

Nedobrovoljac wrote:To nema nikakve veze sa Gavrilom i njegovom pločom, ali ok...
Neću čitati knjigu, bože sačuvaj! Neko mi ti kaži ko se prvi busao. Ali pazi šta ćeš reći, dobro se koncentrisi.
nemoj, neka si ti nama govorio o docekivanju fasizma...mi ga ovaj put docekasmo s onim sto zarobismo i imasmo. Ti si ga ovaj put docekao rasirenih ruku, pa kasnije i ucestvovao u porazu. "Ovo je Srbija...Srbija..." :lol: :lol: :lol: :lol: Glupane ovo je posta...(grafit prije rata u Sarajevu).
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#635 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by pici »

janko_007 wrote:
Nedobrovoljac wrote:Pusti ti gdje sam ja upao! Nego, jel se mahalo i poklanjalo oslobodiocima?
Trpimo tvoje izvadke sa YouTube, sutimo i trpimo, a onda kad to predje sve granice , zelim da te samo jedno upitam. A znas li ti ko se prvi u Evropi busao u prsa i raportirao okupatoru? Ako ne znas ko je , nadji ovu knjigu pa je procitaj. A ako te bas bude toliko interesovalo ko se to busao u prsa a bude ti mrsko da citas knjigu , onda nas upitaj na ovom forumu?
Image
a to je od 41-e ima tog i prije...

Кнез Павле Карађорђевић у Берлину 1. јун 1939. године
Кнез Павле Карађорђевић и кнегиња Олга у посети Афолфу Хитлеру и Херману Герингу у Берлину 1. јуна 1939. године. 30000 СА војника маршира на највећој војној паради у историји Рајха приређеној за страног државника. За организацију свечаног дочека потрошено је преко 30 милиона рајхсмарака.
Видео из италијанске хронике.

Prince Paul Karadjordjevic in a visit to Adolf Hitler and Herman Goering in Berlin on 1st June 1939.
Video from Italian chronics.
30000 SA soldiers on the biggest military parade organised for foreigner ever in Third Reich.
Image

Image

Principova "YUga"
trocadero

#636 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by trocadero »

Gojeni H wrote: Joj patnje, majko moja.
Ђес ба Гојени-Силванице душице моја :D

Јел ми то покушаваш нешто "антицитирати" као John McEnroe :D
Јеси ли више прочитао и простудирао дјела српских књижевника, кад ће тај докторат из српске прошлости?
Него запазих негдје твоју поруку-паролу" МОРАМО СЕ РАЂАТИ" ,једна од многих које одавно пропагираш како и шта се мора ...па ме интересује јел то из нациналних побуда или у склопу акције ,стоп бијелој куги? Јест ето баш ће неко тебе послушат :D
А заборавио си како си некад знао из туђе баште брати цвијет, ашикујући са чером српског официра..... сметувши са ума да је и секс "државни непријатељ" :-x

Ех да, у вези онога што нам је дунуо краља у Марсеју!
Камо среће да су га Срби разапели на Теразијама , а фино су му говорили генерали...ми са накима не би ни ракију попили а камоли државу правили...а коњ не послуша и оде све у....
Gojeni H

#637 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Gojeni H »

trocadero wrote:
Gojeni H wrote: Joj patnje, majko moja.
Јел ми то покушаваш нешто "антицитирати" као John McEnroe :D
Јеси ли више прочитао и простудирао дјела српских књижевника, кад ће тај докторат из српске прошлости?
Него запазих негдје твоју поруку-паролу" МОРАМО СЕ РАЂАТИ" ,једна од многих које одавно пропагираш како и шта се мора ...па ме интересује јел то из нациналних побуда или у склопу акције ,стоп бијелој куги? Јест ето баш ће неко тебе послушат :D
Ma, samo pokusavam da skontam kakav obraz trebas imati da prikazes Zagrepcane kako masu nacistickim vojnicima 1941. god., sto nema nikakve veze s temom, a rat proveo u kvislinskoj vojsci koja je placena, naoruzana, i obucavana od strane vojske koja je izvrsila agresiju na tvoju zemlju. Oni agresori pricali njemacki, a ovi srpski ... za nas velika razlika ... al' u k.rcu.
Ali, uzalud mi trud, necemo se nikad sloziti i mi nismo isti i necemo nikad ni biti isti.

Za radjanje ... idi na tu temu pa me tamo pitaj. Tamo malo pricamo o monstrumima u ljudskim tijelima kojima je zasmetao smrad raspadajucih balijskih tijela. Bujrum
salvatore paradise

#638 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by salvatore paradise »

Ovdje covjek dodje da se ismije i zaboravi na sve probleme... Kakve gluparije majko moja :lol: :lol:
AleksoMKD

#639 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by AleksoMKD »

Da ja opet pitam, zna li neko dali je Hiki trazio plocu ili se neko pokusao uvlacit?
trocadero

#640 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by trocadero »

Gojeni H wrote:
Ma, samo pokusavam da skontam kakav obraz trebas imati da prikazes Zagrepcane kako masu nacistickim vojnicima 1941. god., sto nema nikakve veze s temom,
А штооо, није ваљда да си се нашао уврјеђеним због снимка? И није то баш неко махање већ еуфорија одушевљења и поздрављања нацистичко-усташким подизањем руке,(штета што нема тона) а нешто синоћ видјесмо и на Максимиру ;-)
А у вези теме и Гаврилове плоче, види ко га је ставио на "плочу" :D
http://www.last.fm/music/Azra/Izme%C4%91u+krajnosti
camparinho

#641 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by camparinho »

trocadero wrote:
Gojeni H wrote:
Ma, samo pokusavam da skontam kakav obraz trebas imati da prikazes Zagrepcane kako masu nacistickim vojnicima 1941. god., sto nema nikakve veze s temom,
А штооо, није ваљда да си се нашао уврјеђеним због снимка? И није то баш неко махање већ еуфорија одушевљења и поздрављања нацистичко-усташким подизањем руке,(штета што нема тона) а нешто синоћ видјесмо и на Максимиру ;-)
А у вези теме и Гаврилове плоче, види ко га је ставио на "плочу" :D
http://www.last.fm/music/Azra/Izme%C4%91u+krajnosti
Oni masu nacisticko-ustaskim a ti bio pripadnik posljednje nacisticko-fasisticko-sovinisticko-rasisticke vosjke u Evropi, jadan ti. Vazda vas vekovne diraju, ne bi vi nikada.
Yug

#643 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Yug »

O stvarnim uzrocima izbijanja Prvog svjetskog rata i ulozi tadašnje kraljevine Srbije govore zapisi tadašnjeg britanskog vojnog savjetnika pri srpskoj vladi Laffana, objavljen u Dorset Pressu, New York, 1989. godine.

-Ako se projekt željezničke pruge Berlin-Bagdad ostvari, ogromno će područje, koje proizvodi gospodarska bogatstva svih vrsta i koje se ne može napasti s mora, biti ujedinjeno pod njemačkom vlašću. Rusija će time biti odsječena od svojih zapadnih prijatelja Velike Britanije i Francuske. Njemačkoj i turskoj vojsci biti će na dometu naši interesi u Egiptu, a iz Perzijskog će zaljeva biti ugroženo naše indijsko carstvo. Luka Alexandretta i nadzor u Dardanelima ubrzo će Njemačkoj omogućiti ogromnu pomorsku moć na Mediteranu. Samo jednim pogledom na zemljovid svijeta vidi se lanac zemalja koje se prostiru od Berlina do Bagdada. Njemačko carstvo, Austro-ugarsko carstvo, Bugarska, Turska. Samo jedan mali komad zemlje presijeca taj put i sprječava spajanje dvaju krajeva toga lanca. Taj se mali komad zove Srbija. Srbija, mala ali prkosna, stoji na putu između Berlina i Bagdada. Srbija je uistinu prva crta obrane naših istočnih posjeda. Ako bude poražena ili uvučena u sustav Berlin-Bagdad, naše će veliko, ali slabo zaštićeno carstvo uskoro osjetiti udar njemačkog prodora na Istok - stajalo je u dopisu britanskog vojnog savjetnika pri vladi kraljevine Srbije odaslanom u London pred samo izbijanje Prvog svjetskog rata.
Yug

#644 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Yug »

francuski ambasador je komentirao to što se obilježavanje sarajevskog atentata različito tumači, s obzirom da je Gavrilo Princip za jedne heroj a za druge terorista, te je u tom kontekstu i Francuska kritikovana zbog svog angažmana.

- Tačno je da je tema kontroverzna kao i ličnost Gavrila Principa, koji je različito cijenjen u Evropi kao i u Vašoj zemlji. Mogu to da shvatim. Dakle, ja očekujem mnogo debata o ličnosti Principa koje će voditi istoričari, o izboru datuma za posjetu Nadvojvode 28. juna - na Vidovdan, itd. Ali čvrsto želim da istaknem da to nije predmet obilježavanja. Rat je bio svjetski, sa 10 miliona mrtvih i on je najavio vijek koji je bio užasan do njegovih zadnjih decenija. To je predmet obilježavanja. To nije osoba Gavrilo Princip, čije djelo sigurno, simbolično, predstavlja iskru za početak rata. Nama je više stalo da pripremimo budućnost za mlade generacije i sugerišemo raspravu o ništavnosti rata uz naravno naučenu lekciju iz prošlosti. Svaki narod teži miru, skladu i pomirenju- kaže ambasador Gilles.
Yug

#645 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Yug »

Objavljeno danas :oops:

Sarajevo dobija spomenik Francu Ferdinandu
Izvor: eKapija.BA, 26.11.2013 15:38:15

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo do kraja godine bi trebalo da obezbijedi do 30.000 KM za izradu idejnog i izvedbenog projekta za obnovu spomenika Francu Ferdinandu, austrougarskom prestolonasljedniku.

Zaključeno je ovo na sastanku kojem su prisustvovali Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad i Emir Hrenovica, ministar privrede KS. Sastanak je održan danas (26. novembra, 2013. godine) u Općini Stari Grad.

Image

Image

Muhamed Filipović: Pripadnici Mlade Bosne su heroji!

Niko nema pravo da naknadno dovodi u pitanje karakter atentata pripadnika "Mlade Bosne" na carskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, prije 99 godina, izjavio je u intervjuu za RTRS prof. dr Muhamed Filipović.
To nije bio teroristički čin mladih ljudi već izraz protivljenja okupaciji i ugnjetavanju, koje je vršila austrougarska monarhija u anektiranoj BiH, pojasnio je Filipović.
U svekolikom preinačavanju karaktera atentata pripadnika "Mlade Bosne" na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, koji je izvršen na Vidovdan 1914. godine u Sarajevu, treba da bude jasno da su sve stvari o tom događaju u političkom, istoriografskom i moralnom smislu apsolutno određene, ističe profesor Filipović.
Svako ko prekraja istoriju platiće skup račun za to, pa i u slučaju pripadnika "Mlade Bosne" kao nacionalnih heroja, upozorava Filipović.
Kako u vrijeme prije Prvog svjetskog rata tako i danas BiH nije svela sve račune za Evropom, koja želi da se tutorski odnos istorijski nastavi suprotno volji naroda koji žive u BiH, naglašava profesor Filipović.
Last edited by Yug on 27/11/2013 00:06, edited 1 time in total.
branimir stulic

#646 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by branimir stulic »

Ja za ovog Gavrila i za ostale iz grupe Mlada Bosna samo mogu reci da su imali m.da...I oštro oko i mirnu ruku. Jer upucati dvorskog covjeka sa 20 metara ko zeca, iz mase u kojoj je bilo hejbet policajaca... hmmmm. Da to uradi mladic iz Bos. Grahova.
A kako ce neko nazvati Sarajevski atentat teroristickim ili herojskim cinom nema smisla dalje polemizirati. Jedni ce uvijek mislite jedno, drugi drugo, treci ce misliti danas jedno sutra drugo, cetvrte to nece zanimati... i tako do kraja svijeta.
BTW Mislim da je i Austriji odgovaralo da ga neko smakne...
A1fa

#647 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by A1fa »

branimir stulic wrote:Ja za ovog Gavrila i za ostale iz grupe Mlada Bosna samo mogu reci da su imali m.da...I oštro oko i mirnu ruku. Jer upucati dvorskog covjeka sa 20 metara ko zeca, iz mase u kojoj je bilo hejbet policajaca... hmmmm. Da to uradi mladic iz Bos. Grahova.
A kako ce neko nazvati Sarajevski atentat teroristickim ili herojskim cinom nema smisla dalje polemizirati. Jedni ce uvijek mislite jedno, drugi drugo, treci ce misliti danas jedno sutra drugo, cetvrte to nece zanimati... i tako do kraja svijeta.
BTW Mislim da je i Austriji odgovaralo da ga neko smakne...
Onda ne znaš sve detalje atentata, ustvari ne znaš ništa.
Gavrilu se taj dan bukvalno posrečilo. Glavni atentatori su prvo pucali i bacili bombe, to je Franz preživio i sa autom je odjurio u današnju Viječnicu, nalijepio i otpustio šefa policije a zatim naredio da se odmah odveze na željezničku stanicu jer je htio odmah nazad.
Na mjestu gdje je Gavrilo ubio Franza je bila pekara i mladi Gavrilo je nakon neuspjelog atentata njegovih pajdaša terorista stao da sebi kupi nešto da jede. Budući da vozač nije najbolje znao Sarajevske ulice, greškom je skrenuo tu, kada je skontao, zaustavio se i htio vratiti nazad. Na njihovu žalost, to se dešavalo tačno ispred te pekare, ispred Gavrila i bez pratnje koja je za vozilom kasnila uglavnom na konjima. Ostalo je historija....
It_is_a_Leclerc

#648 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo čitam na Byki, kako neki mladi bošnjo piše i moli da se ne diže spomenik Franzu Ferdinandu jer time vrijeđamo uspomenu na Gavrila Principa. Naravno, nabrljao je on tu još i niz budalaština, pseudonaučnih švrljotina, patetičnih ispada jugoslavštine, i krajnje servilnosti ka srbijanskoj glorifikaciji terorizma.

Naravno da sam za spomenik Franzu Ferdinandu, kao vladaru jedne dinastije, koji je mučki ubijen od strane velikosrpske terorističke omladine.
hrastov žižak

#649 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by hrastov žižak »

dizat spomenik okupatoru, bljak
Ripicipi

#650 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Ripicipi »

Bosnjo voli okupatore, nema dalje... :-)
Post Reply