Meni od debelih ne smrdi kosa, niti odjeca niti kasljem kao posljedica pusenja iz druge ruke. Popravi malo analogijutopcam wrote:tvsabina wrote:Bez hrane mozes minimum heftu, ako ne i vise.Innovation wrote:
Za pušače je mnogo zdravije da NEMAJU pauzu za pušenje.
Za jelo - da , osobe bez hrane će oboliti i umrijeti.
Za piće - da , osobe bez vode će oboliti i umrijeti.
Za cigarete - ne , osobe bez cigareta će regenerisati organizam i povećati sebi šanse da ne oboli od nekog rakonje kad se najmanje nada.
JEDNA pauza pušaču nije dovoljna. On/a u toku osmosatnog vremena treba konstantne "šusove" nikotina....najmanje 3-4 puta dnevno do unedogled...
Nije poenta u produktivnosti , poenta je da svaka društvena ili radna situacija počne i završi sa cigaretom u zubima...
Besmisleno....šta sa nepušačima , dati pauze za poker , facebook ...?
Veliko NE pušenju u svim situacijama , veliko DA svakoj mogućoj zabrani kako bi se smanjila i iskorijenila ova odvratna i nezdrava navika kod ljudi.....
Pozdrav.
Bez vode mozes prilicno dugo, Vidis kako je ljeti uz Ramazan.
Sta cemo sa debelim, kako njihovu naviku iskorjeniti, vise su oni bolesni od pusaca. Da ih izgladnimo?!
Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-
-
detroit-mercy
#626 Re: Pušenje na radnom mjestu
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#627 Re: Pušenje na radnom mjestu
Cigarete su sjajan način da se uništi zdravlje , fenomenalan....Bambi_na_kofeinu wrote: Ovo ko neka antipušačka verzija Orvelove 1984.
I ta agresivna antipušačka kampanja je toliko efikasna da bih evo čak i ja zapalila.
Još i podnosim ove zdrav-život-propovijedi od ljudi koji žive apsolutno zdrav život, ali vidiš vraga takvih znam par.
Orvel se lista kao dnevnik....
Nikada u Bosni i Hercegovini nisam vidjela agresivnu antipušačku kampanju.
Jedino smo uspjeli štampati upozorenja o štetnosti duhana crnim slovima na kutije....i to je to a i to smo učinili posljednji u regionu...
To je valjda ta kampanja....sve ostalo mi liči na kampanju da ljudi što više konzumiraju duhan...
Priča o bacanju cigareta nije propovjed , to je samo podsjetnik da duhandžija sistematski i sigurno uništava sebe....
A tako je lako prestati pušiti.....
Dakle veliko NE cigaretama odmah treba uvesti zakon koji brani pušenje na javnom mjestu u automobilima....ma svugdje bez ikakvih posebnih prostora za pušače...i naravno bez ikakvih pauza , privilegija....
Pozdrav.
- Bambi_na_kofeinu
#628 Re: Pušenje na radnom mjestu
Previše cijenim svoje ćejfove da bih se u tuđe miješala.To je moje subjektivno s čim se ne mora niko slagati.tvsabina wrote:
Cigarete su sjajan način da se uništi zdravlje , fenomenalan....
Jedino smo uspjeli štampati upozorenja o štetnosti duhana crnim slovima na kutije....i to je to a i to smo učinili posljednji u regionu...
To je valjda ta kampanja....sve ostalo mi liči na kampanju da ljudi što više konzumiraju duhan...
Priča o bacanju cigareta nije propovjed , to je samo podsjetnik da duhandžija sistematski i sigurno uništava sebe....
Dakle veliko NE cigaretama odmah treba uvesti zakon koji brani pušenje na javnom mjestu u automobilima....ma svugdje bez ikakvih posebnih prostora za pušače...i naravno bez ikakvih pauza , privilegija....
Pozdrav.
Objektivno pak znam i više nego dovoljno fenomenalnih stručnjaka, naučnika, fenomenalnih radnika, koji su pasionirani pušači, insistirati da takav čovjek ne može imati svoju puš pauzu na mjestu koje je odgovarajuće za nju je i tužno i ružno i u konačnici glupo.
Ali fakat glupo.
Najbolji profesor kojeg sam ja imala priliku da slušam je bio žut od duhana, edukovao je generacije i generacije ljudi, ostavio je jeben trag iza sebe, zamišljam situaciju u kojoj mu gomila prosječnih likova odbila dati posao, ili mu zabranjivala da puši u svom kabinetu, i to je svijet koji ne bih voljela da doživim.
-
Innovation
#629 Re: Pušenje na radnom mjestu
Bambi_na_kofeinu wrote:Previše cijenim svoje ćejfove da bih se u tuđe miješala.To je moje subjektivno s čim se ne mora niko slagati.
-
detroit-mercy
#630 Re: Pušenje na radnom mjestu
Prvo kabinet nije od cijenjenog profesora nego javno dobro. Onog momenta kad cijenjeni profesor kupi sebi cijelu zgradu i kabinet u njoj onda moze da postavlja pravila. Ja sa isto tako znao dosta dobrih profana koji su volili smrknuti bijelo ili prposnu studenticu metnuti na belegijuBambi_na_kofeinu wrote:Previše cijenim svoje ćejfove da bih se u tuđe miješala.To je moje subjektivno s čim se ne mora niko slagati.tvsabina wrote:
Cigarete su sjajan način da se uništi zdravlje , fenomenalan....
Pozdrav.
Objektivno pak znam i više nego dovoljno fenomenalnih stručnjaka, naučnika, fenomenalnih radnika, koji su pasionirani pušači, insistirati da takav čovjek ne može imati svoju puš pauzu na mjestu koje je odgovarajuće za nju je i tužno i ružno i u konačnici glupo.
Ali fakat glupo.
Najbolji profesor kojeg sam ja imala priliku da slušam je bio žut od duhana, edukovao je generacije i generacije ljudi, ostavio je jeben trag iza sebe, zamišljam situaciju u kojoj mu gomila prosječnih likova odbila dati posao, ili mu zabranjivala da puši u svom kabinetu, i to je svijet koji ne bih voljela da doživim.
I ta prica o cejfovima, ti svoj cejf guraj koliko hoces ali ako drugima tvoj cejf smeta ili imaju nezeljene posljedice do tog cejfa onda ces se morati oprostiti.
Jebiga, sjedem sa djecom u jebenu poslasticarnicu njih desetor okolo puse, odvedes djecu u jebenu igraonicu ne mozes proci od dima mama koje cejfe. Nabijem i taj cejf.
- Bambi_na_kofeinu
#631 Re: Pušenje na radnom mjestu
Primijetit ćeš da se ja zalažem za izdvojena mjesta za pušenje.
A ako neko nije svjestan da samo može profitirati od vrhunskog radnika, koji je pušač, time što će mu obezbijediti prostor gdje može zapaliti, onda prosto od drveta ne vidi šumu. I ograničen je. I to što mu cigara smrdi mu je najmanji problem.
A ako neko nije svjestan da samo može profitirati od vrhunskog radnika, koji je pušač, time što će mu obezbijediti prostor gdje može zapaliti, onda prosto od drveta ne vidi šumu. I ograničen je. I to što mu cigara smrdi mu je najmanji problem.
-
Avetinho
#632 Re: Pušenje na radnom mjestu
Onda, da li profesoru treba omoguciti da pusi u "svom" kabinetu, ili mu treba obezbijediti pusacki prostor? Ovo dvoje nikako nije isto. Osim toga, bar meni licno, nisam siguran da bi mi "profesor zutih zuba" (ili bilo sta slicno sto ukazuje na losu licnu higijenu) ulijevao povjerenje kao vrhunski strucnjak.Bambi_na_kofeinu wrote:Primijetit ćeš da se ja zalažem za izdvojena mjesta za pušenje.
-
Rob_Atl
#633 Re: Pušenje na radnom mjestu
Treba samo ko u americi, ne znam kako je u drugim drzavama u americi u drzavi georgia su uveli da se ne smije ni u krugu kompanije pusiti , dakle kolki god je parking ispred kompanije , moras otici van parkinga i zapalit, pa bujrum jel' ti do pusenja tokom rada ili 20 dolara satnice tvoj izbor 
-
sumirprimus
#634 Re: Pušenje na radnom mjestu
samo po zakonu!

- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#635 Re: Pušenje na radnom mjestu
i ja sam za izdvojena mjesta za pusenje. nesto kao na aerodromu npr. (ne sarajevskom)Bambi_na_kofeinu wrote:Primijetit ćeš da se ja zalažem za izdvojena mjesta za pušenje.
ali ako ima zakon o zabrani pusenja u zatvorenim prostorijama onda taj vrhunski radnik nece imati razlog preci u drugu firmu... znaci svugdje bi mu bilo isto.
da nije tako onda bi ti silni profesori i vrhunski radnici-pusaci iz raznih drugih zemalja odlazili u zemlje gdje je pusenje u javnim ustanovama jos dozvoljeno. svi se prilagodjavaju pa ce tako i pusaci morati traziti kutak za cigaru.
svi pusaci kazu pogotovo djeci "nemoj nikad pocinjati", "joj kad bih mogao/mogla prestati" ili "ovo je najveci otrov" ... pa sto nas onda truju? Fino se moze izaci, zapaliti cigara i vratiti se.
inace mislim da je diskusija suvisna... kad je jedna turska (kao i mnoge druge zemlje) mogla uvesti taj zakon sta se onda mi koprcamo?
A ima ona izreka "pusi ko turcin"...
-
sumirprimus
#636 Re: Pušenje na radnom mjestu
pa momak vam postavio na prvoj meščini stranici,IMA ZAKON o upotrebi duhana kako vec...
drugi par opanaka,sto nas narod uspjesno ignorise sve sto mu se ne svidja...tj ne jebe ni 2 posto...
i onda kao, cudimo se ja drzave i krca...
drugi par opanaka,sto nas narod uspjesno ignorise sve sto mu se ne svidja...tj ne jebe ni 2 posto...
- OldMayor
#637 Re: Pušenje na radnom mjestu
Kod nas ljudi kucu izgrade ilegalno, na tudjem zemljistu...a vi ocekujete da postuju nekakav zakon o pusenju. 
-
sumirprimus
#638 Re: Pušenje na radnom mjestu
pa to je to...OldMayor wrote:Kod nas ljudi kucu izgrade ilegalno, na tudjem zemljistu...a vi ocekujete da postuju nekakav zakon o pusenju.
koji krac se onda zalimo na bilo sta?
- PapakizSarajeva
#639 Re: Pušenje na radnom mjestu
Hajde neka postavljac teme, ako je izvodljivo, u okviru iste postavi anketu tipa :
Da li je u vasoj firmi vise :
1. pusaca
2. nepusaca
pa da vidimo ko koga ovdje majorizira/minorizira ...
Da li je u vasoj firmi vise :
1. pusaca
2. nepusaca
pa da vidimo ko koga ovdje majorizira/minorizira ...
Eto, i meni su kao i tebi, pojam inteligencije i pameti, kojekakvi namirisani, nacifrani, ispeglani, obrijani metroseksualci ili adekvatne sponzoruse, bez zutih prstiju ili zuba i koji pocinju recenicu sa cuvenim " Kad se je ...". Kakav rahm. Durakovic, Grebo i slicni "kvaziintelektualci" ...Avetinho wrote: ... Osim toga, bar meni licno, nisam siguran da bi mi "profesor zutih zuba" (ili bilo sta slicno sto ukazuje na losu licnu higijenu) ulijevao povjerenje kao vrhunski strucnjak.
- JThomas
#640 Re: Pušenje na radnom mjestu
nije nijaz bio manji čovjek i intelektualac što je pušio, niti se pušenje zabranjuje po svijetu zbog održavanja nivoa stručnih kvaliteta akademskog osoblja. već se zabranjuje što smeta drugima koji ne puše. eto u nas metroseksualci i sponzoruše ne čade. u nas svi čade.
- JThomas
#641 Re: Pušenje na radnom mjestu
i još jedna stvar koju ja kažem kao neko ko provodi dosta vremena po zadimljenim ugostiteljskim objektima i koji sam toliko navikao na to da mi vrlo malo smeta. u nas vrlo malo ljudi "puši". u nas ljudi jedu cigare. ili ne puše nikako, ili bukvalno jedu cigare. kad pregladniš i jedeš onako kako puše oni koji u nas puše, svako će ti reći diši, ohani.
- PapakizSarajeva
#642 Re: Pušenje na radnom mjestu
Ja mislim drug da smo se ti i ja razumjeli ...JThomas wrote:nije nijaz bio manji čovjek i intelektualac što je pušio, niti se pušenje zabranjuje po svijetu zbog održavanja nivoa stručnih kvaliteta akademskog osoblja. već se zabranjuje što smeta drugima koji ne puše. eto u nas metroseksualci i sponzoruše ne čade. u nas svi čade.
Ali, povezuju ljudi pusenje sa odrzavanjem licne higijene, zutim zubima i prstima od duhanskog dima. A onda indirektno i pusenje i nedostatak inteligencije i pameti (Ko pusi, zute mu zubi. Kome zute zubi, ne uljeva "intelektualni autoritet") ...
-
sumirprimus
#643 Re: Pušenje na radnom mjestu
dzaba ovde austrougari bili decenijama... 
- ho oponopono
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#645 Re: Pušenje na radnom mjestu
jel ti ta kolegica pusila pred nosom prije ili nakon poroda?Eurosa wrote:Pusaci su sebicni,to je cinjenica,djabe je pricati da nekom smeta duhanski dim,da to nije hir,nego smeta zdravstveno,gusi,meni muka bude kad sa svjezeg zraka udjem u zadimljen prostorali nikad mi se nije desilo da neki pusac kaze,hej ok evo gasim odmah.Nikad.
Imala sam kolegicu kojoj je u trudnoci smetala kafa,miris kafe,pa cak i kad pricamo o kafi ona imala nagon da povraca.Tokom njene trudnoce nikad nisam popila kafu u kancelariji.Nastojala sam je razumjeti,no na takvo razumjevanje kad je u pitanju pusenje, ja nisam naisla.Cista sebicnost i bezobrazluk.
samo da se ogradim... ne moze se reci da su pusaci sebicni... ustvari sebicni su ni manje ni vise nego drugi ljudi iz raznih razloga.
isto tako nasi pusaci nisu nista gori ni bolji od stranih. samo sto se kod nas zakoni ne sprovode kako treba a u drugim drzavama te udare po dzepu da bas zaboli.
kad bi dosla inspekcija i gazdi neke firme naplatila 5000 km... vjerujem da bi jos jednom razmislio o tolerisanju pusenja u kancelarijama.
- suncica24
#646 Re: Pušenje na radnom mjestu
Ja npr. nisam za potpuno ukidanje dozvole za pusenje unutar ugostiteljskih objekata i oko njih, jer po onom sto vidjeh onda samo imas gomilu pusaca u krugovima po ulicama ispred barova, kafica i diskoteka koji cumuraju do neka doba, sve uz vrisku ciku i buku. I nerijetko belaj.
No fino odvojiti prostore za pusace i nepusace, ili odvojiti barove - u ovom je pusenje dozvoljeno, ovdje nije, pa biraj.
Ovako, odes u slasticarnu, s bebom, i izadjes kao da si obisao Bosnu cirom.
Ali sto se tice javnih ustanova, tu ne bi trebalo biti iznimke. NEMA! Ni ucitelju, ni profesoru, ni doktoru, ni sestri, ni direktoru, ni predsjedniku!
Bogte kad se sjetim, odes u bolnicu i tamo kroz oblak dima trazis doktora i sestru (sad npr. u Opstoj nema pusenja ni u krugu bolnice). I onda ti taj isti doktor, dok cumura jednu za drugom, priprijeti kako bi trebao prestati pusiti zbog zdravlja.
I, btw, ako su Turci, koji su onako stereotipno vezani za cigaru, mogli pregrmiti zakon o zabrani pusenja, onda sto ne bi i ovi sto se prave veci turcini od turaka
No fino odvojiti prostore za pusace i nepusace, ili odvojiti barove - u ovom je pusenje dozvoljeno, ovdje nije, pa biraj.
Ovako, odes u slasticarnu, s bebom, i izadjes kao da si obisao Bosnu cirom.
Ali sto se tice javnih ustanova, tu ne bi trebalo biti iznimke. NEMA! Ni ucitelju, ni profesoru, ni doktoru, ni sestri, ni direktoru, ni predsjedniku!
Bogte kad se sjetim, odes u bolnicu i tamo kroz oblak dima trazis doktora i sestru (sad npr. u Opstoj nema pusenja ni u krugu bolnice). I onda ti taj isti doktor, dok cumura jednu za drugom, priprijeti kako bi trebao prestati pusiti zbog zdravlja.
I, btw, ako su Turci, koji su onako stereotipno vezani za cigaru, mogli pregrmiti zakon o zabrani pusenja, onda sto ne bi i ovi sto se prave veci turcini od turaka
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#647 Re: Pušenje na radnom mjestu
PapakizSarajeva wrote:Ali, povezuju ljudi pusenje sa odrzavanjem licne higijene, zutim zubima i prstima od duhanskog dima. A onda indirektno i pusenje i nedostatak inteligencije i pameti (Ko pusi, zute mu zubi. Kome zute zubi, ne uljeva "intelektualni autoritet") ...
-
Avetinho
#648 Re: Pušenje na radnom mjestu
Da nacrtam ovima gore zutih zuba sto im smrdi iz usta:
Nisu pojam intelektualnog autoriteta bijeli oprani zubi i nesmrdljiva usta. Ali su pojam teskog papanluka i intelektualne inferiornosti zuti zubi i grozan zadah.
Nisu pojam intelektualnog autoriteta bijeli oprani zubi i nesmrdljiva usta. Ali su pojam teskog papanluka i intelektualne inferiornosti zuti zubi i grozan zadah.
-
detroit-mercy
#649 Re: Pušenje na radnom mjestu
Interesantno vidjenje efikasnosti rada iz bosanske perspektive. Kako to da nikome nesto slicno nije palo na pamet u zemlji sa jednom od najvisih stopa produktivnosti i najatraktivnijom zemljom za naucnike, inzinjere, doktore i slicne strucnjake. Cak stavise, poslodavac te moze cak i odbiti za posao ukliko pusis, bilo na Ustavnom sudu i Ustavni sud USA presudio u korist poslodavcaBambi_na_kofeinu wrote:Primijetit ćeš da se ja zalažem za izdvojena mjesta za pušenje.
Stvarno je tesko vidjeti sumu od drveta, posbeno kada se uzme ukupno zdravstveno stanje populacije koja pusi, izgubljeni radni dani zbog bolesti prouzrokovane pusenjem, pa onda svako malo pauze za pusenje i sl. Al ta ce oni, naravno da mi bolje znamo
-
detroit-mercy
#650 Re: Pušenje na radnom mjestu
Ignorise gdje moze. Moja sestra je pusac i radi za privatnu stranu firmu u BiH. Kad smo prije par godina pricali o tome, o zabrani pusenja na javnim mjestima o poslu da ne pricamo, ona se naglas smijala i tvrdila kako to kod nas nece proci ni pod razno. Kako oni fino kad im je cejf zadime u kancelariji da sve gori, i nesto u smislu da ga vidim ko ce to promijenit.sumirprimus wrote:pa momak vam postavio na prvoj meščini stranici,IMA ZAKON o upotrebi duhana kako vec...
Danas, bogam vec mora da napusti zgradu i da izadje napolje da zapali a kako sama kaze uskoro ce izgleda morati da napuste i krug firme ako hoce da dime.
Tako da kad neko tvrdi da nece doci, doci ce doci, kao sto ce i kutija Drine uskoro izaci na 5km