Bosanski jezik

Post Reply
kowalski1

#626 Re: Bosanski jezik

Post by kowalski1 »

Havatar wrote: Bosanski jezik se prica i u Srbiji i u Hrvatskoj i u Bosni Crnoj Gori i Bosanski rjecnik i Bosansko-Turski rjecnik sustampani prije 500 godina a jedini ko ga svojata su susjedne i komsijske drzave koje imaju teritorijalne pretenzijee prema Bosni i imaju plan za etnicko ciscenje Bosne koji su u udruzenim zlocinackim poduhvatima u proslosti cesto pokusavali da sprovedu u djelo.
postoji zato što je prihvaćen od jednog naroda, zato što ga taj narod smatra svojim i zato što je institucionalno protvrđen - prije svega što postoji u obrazovnom sistemu - djeca ga uče u školama.
svi ostali argumenti su na nivou političke mitomanije, tipa sejfudina tokića i sličnih budaletina. prije 500 godina nije postojala filoligija kao nauka a kamoli rječnici. prvi standardiziran jezik u evropi je grimov njemački iz 18. vijeka, kasnije je po ugledu na njega ovo što danas zovemo srpski-bosanski-hrvatski-standardizirao vuk uz pomoć kopitara. to je naš jezik, jezik koji uče naša djeca, a svako ima pravo da ga zove kako hoće.
Havatar

#627 Re: Bosanski jezik

Post by Havatar »

kowalski1 wrote:
Havatar wrote: Bosanski jezik se prica i u Srbiji i u Hrvatskoj i u Bosni Crnoj Gori i Bosanski rjecnik i Bosansko-Turski rjecnik sustampani prije 500 godina a jedini ko ga svojata su susjedne i komsijske drzave koje imaju teritorijalne pretenzijee prema Bosni i imaju plan za etnicko ciscenje Bosne koji su u udruzenim zlocinackim poduhvatima u proslosti cesto pokusavali da sprovedu u djelo.
postoji zato što je prihvaćen od jednog naroda, zato što ga taj narod smatra svojim i zato što je institucionalno protvrđen - prije svega što postoji u obrazovnom sistemu - djeca ga uče u školama.
svi ostali argumenti su na nivou političke mitomanije, tipa sejfudina tokića i sličnih budaletina. prije 500 godina nije postojala filoligija kao nauka a kamoli rječnici. prvi standardiziran jezik u evropi je grimov njemački iz 18. vijeka, kasnije je po ugledu na njega ovo što danas zovemo srpski-bosanski-hrvatski-standardizirao vuk uz pomoć kopitara. to je naš jezik, jezik koji uče naša djeca, a svako ima pravo da ga zove kako hoće.
Pa taj jezik je Bosanski.
dragan.s

#628 Re: Bosanski jezik

Post by dragan.s »

Havatar wrote: postoji zato što je prihvaćen od jednog naroda, zato što ga taj narod smatra svojim i zato što je institucionalno protvrđen - prije svega što postoji u obrazovnom sistemu - djeca ga uče u školama.
Pa taj jezik je Bosanski.
Nije, prije bi se moglo reći da je hercegovački. :D
Ono što se danas (po normi) smatra bosanskim je okljaštrena verzija tog nekadašnjeg sh-hs standarda, tačnije gdje god se moglo išlo se na zapadnu varijantu standarda, a slovo h se ubacivalo i gdje mu je mjesto i gdje nije.
Inače standardi sh-hs iz kojeg su danas nastali svi ostali jezici je za osnovu imao istočnohercegovačko dijalekt novoštokavskog (neki autori ga još nazivaju i istočnohercegovačko-krajiški). Na osnovu tog dijalekta je Vuk uz pomoć Kopitara standardizovao srpski, a hrvatski lingvističari 19. vijeka hrvatski (nakon što su se odrekli kajkavskog i čakavskog).
Black111

#629 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

Ko je uopce taj sto je skrojio danasnji bosanski jezik? Bosanci? Mislim da ne. Obzirom da je taj jezik tvorevina Bosnjaka ( odnosno kad se tako izjasnite) izvolite ga tako i nazvati. Ovo je fakat bezobrazno.

Odnosno, ja cu isto reci da govorim bosanskim jezikom, samo cu ja umjesto hiljada tuci tisuca itd... :D
Black111

#630 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

Hajvan wrote:vrlo je jednostavna logika- preimenuj, ukradi, ubij, zakolji... zna se šta i koga...

preimenuj- toponime, jezik, istoriju, pa čak i pasminu pseću (e čuj Hrvatski Tornjak :lol: )
ukradi- stečke, istoriju, teritoriju
ubij, zakolji- zna se

Sve ostalo je magla.
Ne razumijem bas. Jasno mi je da se krade, samo ko od kog?
Black111

#631 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

Havatar wrote:
aurora313 wrote:
Havatar wrote:...Sto se tice "izmisljanja" novih rijeci mnogi narodi u svijetu su to radili kako bih ocuvali svoj jezik i kako bi ga ocistili od stranih rijeci i to samo neznalicama moze da bude cudno posto je to svugdje u svijetu normalno i briga o ocuvanju jezika je jedna od osnovnih zadataka kojem svi narodi daju veliku vaznost .
Eh, ako pokusas da ocistis bosanski ili cak i bosnjacki jezik od stranih rijeci, nema ti vise ni 'j' od jezika. Ode niz vodu stotine turcizama. Sta sada?

Jezik se ne cisti metlom modela Filipovic. Jezik je ziv pa ih zato i imamo nekoliko (u dijelovima, naHravno), pa neka se to udesava s vremenom. Nesto ce ostati a nesto nece.

Ali ipak, nemojmo ovo sto se govori u BiH prepotentno svojatati pod nazivom Bosanski jezik. Nije.
Bosanski jezik se prica i u Srbiji i u Hrvatskoj i u Bosni Crnoj Gori i Bosanski rjecnik i Bosansko-Turski rjecnik sustampani prije 500 godina a jedini ko ga svojata su susjedne i komsijske drzave koje imaju teritorijalne pretenzijee prema Bosni i imaju plan za etnicko ciscenje Bosne koji su u udruzenim zlocinackim poduhvatima u proslosti cesto pokusavali da sprovedu u djelo.
De mi sad jos samo reci da je muzika bosanska rijec koja je ukradena od cetnika. :D Istina je, kao sto neko rece da uopce nema puno izvornih rijec u jezicima ovdasnjih naroda. Pa recimo hiljada vs tisuca (ovo prvo govore cetnici, drugo ustase, i vi naravno govorite hiljada) a i jedna i druga rijec su cini mi se grcke.
dragan.s

#632 Re: Bosanski jezik

Post by dragan.s »

Black111 wrote: De mi sad jos samo reci da je muzika bosanska rijec koja je ukradena od cetnika. :D Istina je, kao sto neko rece da uopce nema puno izvornih rijec u jezicima ovdasnjih naroda. Pa recimo hiljada vs tisuca (ovo prvo govore cetnici, drugo ustase, i vi naravno govorite hiljada) a i jedna i druga rijec su cini mi se grcke.
Na raspravi o jeziku nije mjesto ustašama i četnicima.
Hiljada je iz grčkog, a tisuća je slavenska riječ.
Muzika je iz grčkog.
Havatar

#633 Re: Bosanski jezik

Post by Havatar »

Bosanski jezik se prica i u Srbiji i u Hrvatskoj i u Bosni Crnoj Gori i Bosanski rjecnik i Bosansko-Turski rjecnik sustampani prije 500 godina a jedini ko ga svojata su susjedne i komsijske drzave koje imaju teritorijalne pretenzijee prema Bosni i imaju plan za etnicko ciscenje Bosne koji su u udruzenim zlocinackim poduhvatima u proslosti cesto pokusavali da sprovedu u djelo.
ulciscorr

#634 Re: Bosanski jezik

Post by ulciscorr »

Black111 wrote:Ko je uopce taj sto je skrojio danasnji bosanski jezik? Bosanci? Mislim da ne. Obzirom da je taj jezik tvorevina Bosnjaka ( odnosno kad se tako izjasnite) izvolite ga tako i nazvati. Ovo je fakat bezobrazno.

Odnosno, ja cu isto reci da govorim bosanskim jezikom, samo cu ja umjesto hiljada tuci tisuca itd... :D
A ko tebe sta pita... ?
Hajvan

#635 Re: Bosanski jezik

Post by Hajvan »

Black111 wrote:
Hajvan wrote:vrlo je jednostavna logika- preimenuj, ukradi, ubij, zakolji... zna se šta i koga...

preimenuj- toponime, jezik, istoriju, pa čak i pasminu pseću (e čuj Hrvatski Tornjak :lol: )
ubij, zakolji- zna se

Sve ostalo je magla.
jes, ja od teb
zato ti hoces mene da biološki ukines
sic
Havatar

#636 Re: Bosanski jezik

Post by Havatar »

Black111 wrote:Ko je uopce taj sto je skrojio danasnji bosanski jezik? Bosanci? Mislim da ne. Obzirom da je taj jezik tvorevina Bosnjaka ( odnosno kad se tako izjasnite) izvolite ga tako i nazvati. Ovo je fakat bezobrazno.

Ti ono rece da se izjasnjavas kao Bosanac a negiras Bosanski jezik :lol:
Black111

#637 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

Kao Bosnjak sam rekao. :D

Ozbiljno, ja jesam izmedju ostalog Bosanac, Hrvat i Bosanac i upravo iz tog razloga smatram neumjesnim da mi Bosnjaci namecu jezik, da ga oni kroje i onda ga molim te lijepo nazovu bosanskim. Isto da ja svoj jezik (tisuca, tocno itd...) jednostavno proglasim bosanskim.

Dakle, vi ste Bosnjaci, vi ste dizajnirali taj jezik prema svojim potrebama, onda ga molim lijepo nazovite tim imenom. A ovo nema smisla, tim vise sto Bosanac u drzavi (pravno) nema, bar ne kao konst. naroda.
Black111

#638 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

Hajvan wrote:
Black111 wrote:

ubij, zakolji- zna se

Sve ostalo je magla.
jes, ja od teb
zato ti hoces mene da biološki ukines
sic
Ja tebe da bioloski ukinem. Boze sacuvaj. Ja ne volim mrava "bioloski ukinuti". Ovje pricamo o jeziku, i po mom misljenju nametanju.

Ja sam samo pitao jednostavno pitanje. To je - sto narod koji na sve nacine zeli izbjeci izjasnjavanje Bosancim, i propagira bosnjastvo istodobno insistira na bosanskom, a ne bosnjackom jeziku? Mislim da je pitanje na mjestu.
Black111

#639 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

ulciscorr wrote:

A ko tebe sta pita... ?
Pa ovo je forum i raspravljamo, pa budi ljubazan i odprduckaj ako nemas sta konstruktivno za reci. :D
Black111

#640 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

dragan.s wrote:
Black111 wrote: De mi sad jos samo reci da je muzika bosanska rijec koja je ukradena od cetnika. :D Istina je, kao sto neko rece da uopce nema puno izvornih rijec u jezicima ovdasnjih naroda. Pa recimo hiljada vs tisuca (ovo prvo govore cetnici, drugo ustase, i vi naravno govorite hiljada) a i jedna i druga rijec su cini mi se grcke.
Na raspravi o jeziku nije mjesto ustašama i četnicima.
Hiljada je iz grčkog, a tisuća je slavenska riječ.
Muzika je iz grčkog.
Ma nema mjesta, to je malo onako... posto sam ja svima ovdje izgleda ustasa (a bio sam i cetnik :D ).

Znaci, kad ja kazem ustaski "tisucu" ja sam "blize" nego kad Bosnjani kazu "hiljada". :-D A i recimo "hljeb" je ukoliko se ne varam druga rijec za strucu kruha (ne znam porijeklo).
BHCluster

#641 Re: Bosanski jezik

Post by BHCluster »

Kao sto vec napisaH >>Bosanski jezik je historijska i kulturološka činjenica!!!<<.
ioannes

#642 Re: Bosanski jezik

Post by ioannes »

kako0 se kaze na bosanskom "krusna mrva" ?
ioannes

#643 Re: Bosanski jezik

Post by ioannes »

BHCluster wrote:Kao sto vec napisaH >>Bosanski jezik je historijska i kulturološka činjenica!!!<<.
fin je osjecaj laskat se samom sebi
Havatar

#644 Re: Bosanski jezik

Post by Havatar »

ioannes wrote:
BHCluster wrote:Kao sto vec napisaH >>Bosanski jezik je historijska i kulturološka činjenica!!!<<.
Jos finiji je osjecaj kad znas da je Bosanski jezik je historijska i kulturološka činjenica.
Naslovnica

#645 Re: Bosanski jezik

Post by Naslovnica »

Da li je val ili je talas?!

"Talas" se "talasa".
A "Val" se?
8-)
Havatar

#646 Re: Bosanski jezik

Post by Havatar »

.
Last edited by Havatar on 24/09/2013 23:35, edited 1 time in total.
dragan.s

#647 Re: Bosanski jezik

Post by dragan.s »

Black111 wrote: Ma nema mjesta, to je malo onako... posto sam ja svima ovdje izgleda ustasa (a bio sam i cetnik :D ).

Znaci, kad ja kazem ustaski "tisucu" ja sam "blize" nego kad Bosnjani kazu "hiljada". :-D A i recimo "hljeb" je ukoliko se ne varam druga rijec za strucu kruha (ne znam porijeklo).
Mislim da negdje kod Krleže ima izraz "hljeb kruha".
ioannes

#648 Re: Bosanski jezik

Post by ioannes »

Havatar wrote:
ioannes wrote:
Jos finiji je osjecaj kad znas da je Bosanski jezik je historijska i kulturološka činjenica.
citam dosta po forumu....pa zar i ti pobogu???
ioannes

#649 Re: Bosanski jezik

Post by ioannes »

dragan.s wrote:
Black111 wrote: Ma nema mjesta, to je malo onako... posto sam ja svima ovdje izgleda ustasa (a bio sam i cetnik :D ).

Mislim da negdje kod Krleže ima izraz "hljeb kruha".
jel to ima isto znacenje?
Black111

#650 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

hljeb = struca, a ne kruh.
Post Reply