Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#626 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Cinizmom i sarkazmom :evil:
Evo jedan prigodan CV :mrgreen:

Potpuno nespreman za rad pod pritiskom, kao i prekovremeni rad, osim
ako nije debelo plaćen. Iskreno me zabole za ciljeve Vaše kompanije ako
platom ne mogu pokriti sve tekuće troškove, plus, da mi ostane za
malo garderobe, knjiga, putovanja, izlaske, sport i provod.

Funkcionisem po principu, koliko para toliko muzike. Takođe me savršeno
ne zanima što ste u problemima i očekujem da sve vaše zakonom
predviđene obaveze, izvršite na vreme, kao i da poštujete sve praznike i
godišnji odmor. Sva je prilika da ću vas napustiti čim nađem nešto malo
bolje.

Komunikativan s pristojnim i ljubaznim svetom, za drkadžije imam
kratak fitilj.
Psujem na nekoliko svjetskih jezika, al ozbiljnu prepisku i razgovor
vodim samo na srpskom i engleskom, i ne proseravajte se s multinacionalnim
korporativnim tripom, jer vam je i to previše.

Studirao sam 100 godina, ali smatram da je uspeh što sam uopse
završio bilo šta u ovoj zemlji, ovakvoj kakva je. Usavršavam se stalno i bez
vas, jer sam radoznao i mislim da život ima smisla i bez umiranja na
poslu.

Reagujem samo na pozitivnu stimulaciju. Ne gušite me testiranjima i
timbilding budalaštinama. Ako se već preseravate s tim zapadnjačkim forama,
onda ponudite i zapadnjačku platu i uslove rada. To što ste pohađali dva,
tri seminara, ne čini vas obrazovanom osobom.

Što ne znam, naučiću, nisam debil.

I da, postoje stvari koje bih u životu radio iz čistog entuzijazma,
ali žalim što vas moram obavijestiti, da to nije posao koji Vi nudite.

Valjda sam bio od pomoći :mrgreen:
Nisrin

#627 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

jahh wrote:Zavisi gdje se prijavljujes, poznajem ljude (konkretno dvije osobe) koje na takva pitanja odgovaraju sa petocifrenim iznosima i poslodavci pristanu :D.

Ma ti sto pucaju petocifrene iznose su ili inzinjeri masinstva ili eketrotehnike ili neki doktori, ostali tesko da mogu :D

Bas neki citam citam istrazivanja da ce posla uvijeeek naci inzinjeri ETFa i masinstva, doktori, IT strucnjaci- sve to stoji, ali nisu svi talentovani i nadareni za te "nauke"...Ko ne bi volio da "razvaljuje" matematiku, fiziku, hemiju, racunare...za to moras biti kliker!
jahh

#628 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jahh »

Kosato wrote:
jahh wrote:Zavisi gdje se prijavljujes, poznajem ljude (konkretno dvije osobe) koje na takva pitanja odgovaraju sa petocifrenim iznosima i poslodavci pristanu :D.

Gdje se nalaze ti poslodavci sto pristaju da pokucam sutra :D
Bolje pitanje gdje su ti ljudi da naucis nesto od njih :D. I nije nikakav inzinjer niti doktor u pitanju.

Nego kontam, za ove bas sto izrabljuju naravno da je bolje sto manje. Ali za dobre kompanije nekad nije ni lose reci iznad ocekivanja (ne previse), da znaju da se cijenis. Ne da je prosjecna plata 2000 za to mjesto, ti da kazes eto moze i 1000 maraka. Bubnut 3.5 pa nek se on razmislja. Naravno ko je u poziciji da to radi.
i_ja_na_forumu

#629 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by i_ja_na_forumu »

Nisrin wrote:

Ma ti sto pucaju petocifrene iznose su ili inzinjeri masinstva ili eketrotehnike ili neki doktori, ostali tesko da mogu :D

Bas neki citam citam istrazivanja da ce posla uvijeeek naci inzinjeri ETFa i masinstva, doktori, IT strucnjaci- sve to stoji, ali nisu svi talentovani i nadareni za te "nauke"...Ko ne bi volio da "razvaljuje" matematiku, fiziku, hemiju, racunare...za to moras biti kliker!
Ma i to je kako kome...

evo ja znam momka koji je inzenjer telekomunikacija. zavrsio master.. i od tad nema dana staza..u telekom ne moze, ostali ne izbacuju konkurse, pa se prijavljuje na poslove za koje ne traze odredjen fakultet..a do tad daje djeci i studentima instrukcije iz matematike, fizike i elektrotehnike za cenera..
zalosti moja..
jahh

#630 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jahh »

Ma realno jedino za IT sektor je zagarantovan posao ako si sposoban. Znam ih isto zavrsili Racunarstvo a ne rade nista, takve smatram nesposobnim :D. Sa programiranjem je dobro sto lagano mozes svoje nesto pokrenuti, ne moras ganjati posao (opet ako si sposoban).
JThomas

#631 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

to mogu etablirani stručnjaci u svojim branšama, niko u nas ne počinje od takve plate niti je može sam po sebi dati ni doktorat sa MITa, nego se ona mora zaslužiti žestokim minulim radom i postignućima u stvarnom životu. ali o njima ova tema i ne govori, oni diktiraju uslove poslodavcima i sigurno neće ostati nezaposleni ako to neće.
Domaci izdajnik

#632 Re: Jadi nas nezaposlenih

Nisrin wrote:Ma ti sto pucaju petocifrene iznose su ili inzinjeri masinstva ili eketrotehnike ili neki doktori, ostali tesko da mogu
Doktora nezaposlenih koliko hoćeš :( a te iznose dobijaju samo i isključivo maheri u branši, a to je već od Boga....
Nisrin

#633 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

Lajavikrelac wrote:
Nisrin wrote:Ma ti sto pucaju petocifrene iznose su ili inzinjeri masinstva ili eketrotehnike ili neki doktori, ostali tesko da mogu
Doktora nezaposlenih koliko hoćeš :( a te iznose dobijaju samo i isključivo maheri u branši, a to je već od Boga....

Ma ima onih i sto sebe precjenjuju...Ali ne moze jedan dr. pristati na pocetnu platu od 400 KM, valjda je to i logicno!
A kod nas, ako ikako mozes raditi dzaba-to je najbolje, a ako neces- "ima onih sto hoce"- na to se poslodavci vade i to donekle i pali...
Znam masu raje koja radi u medijima za platu od 200-300 KM, bas ih briga, bitno im je da "nesto rade", a od staraca svakako imaju odlicne dzeparce od kojih idu u shoppinge, putuju po Evropi i svaku noc "lome" u jednom od lokala...
Zato ostali NORMALAN svijet posla nema!
damskot

#634 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by damskot »

Image

https://www.edx.org/ Obavezno za sve mlade sa mozgom ...
Moj favorit https://www.edx.org/course/delftx/delft ... energy-770 uz besplatan certifikat dobijam i poene za master ..

PS ako ides vani u EU Certified Cisco, Microsoft, Linux, Ethicalhacker svaka po 500km a otvara vrata u svim firmama .
Sto je najbolje mozes vjezbat lokalno i na free emulator-ima .
jahh

#635 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jahh »

Kakav je Linux certifikat? Nisam nikad cuo za to.
damskot

#636 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by damskot »

jahh wrote:Kakav je Linux certifikat? Nisam nikad cuo za to.
od 95te postoji ... Haman svaki jaci distro ti nudi .. Da nepricamo o gigantu kao Oracle ...
Pitaj poslodavca NL ako jos radis za njih pa ces cuti ..

Isto ti je to kao ethicalhacker sve to vec znas ali taj papircic otvara vrata ..
Domaci izdajnik

#637 Re: Jadi nas nezaposlenih

Nisrin wrote:Ma ima onih i sto sebe precjenjuju...Ali ne moze jedan dr. pristati na pocetnu platu od 400 KM, valjda je to i logicno!
A kod nas, ako ikako mozes raditi dzaba-to je najbolje, a ako neces- "ima onih sto hoce"- na to se poslodavci vade i to donekle i pali..
Nek sjedi u kući biće produktivniji :D a naši dr su ajme majci :-) Onaj koji hoće da radi za Fala dabogda ga ne tukao i maltretirao gazda nego ga i guzio na suvo i uši mu zavrtao istovremeno :izet:
Nisrin wrote:Znam masu raje koja radi u medijima za platu od 200-300 KM, bas ih briga, bitno im je da "nesto rade", a od staraca svakako imaju odlicne dzeparce od kojih idu u shoppinge, putuju po Evropi i svaku noc "lome" u jednom od lokala...
O njima sam već onomad pisao - uvali ga babo da ne smeta kod kuće, njemu u suštini plata i ne treba :-? Vratove slomili dabogda :evil:
Nisrin wrote:Zato ostali NORMALAN svijet posla nema!
Ne nego zbog mentaliteta bolje išta nego ništa - spuštanje cijene rada :oops:
jahh

#638 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jahh »

damskot wrote:
jahh wrote:Kakav je Linux certifikat? Nisam nikad cuo za to.
od 95te postoji ... Haman svaki jaci distro ti nudi .. Da nepricamo o gigantu kao Oracle ...
Pitaj poslodavca NL ako jos radis za njih pa ces cuti ..

Isto ti je to kao ethicalhacker sve to vec znas ali taj papircic otvara vrata ..
Kakav NL? :D
damskot

#639 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by damskot »

jahh wrote:
Kakav NL? :D
jalle wrote:
UH moja greska slican nik izvini zaboravi ...
mali_balon

#640 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Bio u jednoj firmi razgovoru i pitaju koliku bi ja platu, reko izvinite sto vi to pitate, kaze mlada dama pa mi po tome vidimo koliko kandidat sebe cijeni, da da dobro ste procitali, ja njojzi fino kazem dedera ti meni onda zaokruzi platu na 5000KM ja mogu povuci za toliko a i vise ako treba. Ali ako cemo ozbiljno, relana plata za pozicju, odgovornost i za zaduzenja je 1000 do 1500KM, to bi bila relana palata, ali posto smo mi u BiH i posto je situacija kakva jeste spreman sam raditi i za 800KM.
Uvijek pucajte na 200 ili 300KM vise od onog za sta bi odmah pristali, ako bi pristali raditi za 500 trazite 700 800KM, jer ako vas odaberu oni ce svakako izaci sa svojom nekom cifrom, ne sikirajte se nece vas oni odbiti jer vi previse trazite nego ako vas izaberu jednostavno ca vam reci ili ces ovoliko ili neces nikako.
To koliku bi platu je jedno preseravajuce pitanje koje su culi da je fensi pitati, jes svi su svjesni situacije da na jednu poziciju aplicira po 300 ljudi.
A jedan kolega mi je pricao da je dobio trazenu platu od 600KM da bi mu gazda nakon 1 godine, nakon sto mu je digao platu na 800KMm rekao da je odma u startu trazio 800KM on bu mu dao toliku platu, ali ja misli da je to anomalija....tako da...
Moj savjet vam ja da uvijek trazitre 200 300KM vise.
Domaci izdajnik

#641 Re: Jadi nas nezaposlenih

Ukratko, cijenite sebe :thumbup:
mali_balon

#642 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Lajavikrelac wrote:Ukratko, cijenite sebe :thumbup:
Ma jebeno je cijeniti seba ako nemas posla, nemas od cega da zivis, jebi ga, imas masu raje koja trpi svasta jer mora.
Ali da masa skonta da ne mora nista trpiti izadje na ulice uzme stvar u svoje ruke itd itd itd..... ako nastavimo diskusiju u ovom pravcu odosmo u politiku.

Bio nedavno na razogovru kod privatnika i gazda odma pravilik pod nos i rece "procitaj pa ako mozes ovako razgovarat cemo dalje ako ne ...." i naravno ja procima, hajde nema tu nekih zamjerki, privatnik ja ima i gorih, osim dvije ili tri, prva je da "nema bolovanja kod obicne prehlade :? (kao ona ce reci sta je gripa a sta obicna prehlada)", druga je da "nema svadja, psovanja, dreke, drskog ponasanja i kolutanja ocima " :D , a treca je "da se po potrebi ostaje prekovremeno koje nece biti placeno".
Domaci izdajnik

#643 Re: Jadi nas nezaposlenih

mali_balon wrote:prva je da "nema bolovanja kod obicne prehlade (kao ona ce reci sta je gripa a sta obicna prehlada)
Važi gosn' šefe, za dva dana sva firma zaražena! Svi sretni i šmrcavi :D
mali_balon wrote: druga je da "nema svadja, psovanja, dreke, drskog ponasanja i kolutanja ocima "
Nema problema, ionako ko digne ton na mene šaka u glavu bez puno polemike :oops:
mali_balon wrote:a treca je "da se po potrebi ostaje prekovremeno koje nece biti placeno".
Nema problema, ako nije plaćeno norma se prebacuje u kafani :D

Taj izgleda neće radnika.... :roll:
SSemir

#644 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by SSemir »

moj drug ganjao posao u M:tel-u, inzinjer el.teh.m i na nekim zadnjim intervjuima ga pitali za platu, on rekao da bi mu bilo dovoljno 500-600 KM, oni iz komisije nisu mogli doci sebi od smijeha :D skoro pa da je samo topli obrok covjek trazio :D
Domaci izdajnik

#645 Re: Jadi nas nezaposlenih

Upašće ako nema političku štelu nikad ili malo kasnije....
Eluveitie

#646 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Eluveitie »

SSemir wrote:moj drug ganjao posao u M:tel-u, inzinjer el.teh.m i na nekim zadnjim intervjuima ga pitali za platu, on rekao da bi mu bilo dovoljno 500-600 KM, oni iz komisije nisu mogli doci sebi od smijeha :D skoro pa da je samo topli obrok covjek trazio :D
Pa to. A znam ljude koji sa srednjom školom neće da rade npr u pekari ili u prodavnici. Jer, zaboga, zašto bi oni to radili. Zašto bi oni radili uopće.Ljudi izvinite, znam da nema posla, znam i sama kakva je situacija. Ali mislim, da je ova naša letargična omladina mnogo veći problem. To završilo jedva srednju i neće da radi dok mu se ne ponudi fotelja u telekomu. Pa wtf.

Kad idem ujutro na posao tramvajem, samo su stariji ljudi oko mene. I tada budem strašno ljuta. Oni umorni i stari, rade za svoje ljenguze koje po čitav dan sjede i ispijaju kafu sa svojim šljaštećim čizmama na nogama.

Šta to vi očekujete? I ja sam sa 23 godine inžinjer elektrotehnike, radim prekovremeno, veoma često i vikendom. Normalno da ne povisujem glas na poslu, da ne kolutam očima i normalno da idem na posao i dok sam prehlađena. (još hvala Bogu nisam doživjela da me zdrma temperatura 40, ali i tad bih nastojala što brže doći sebi) Normalno da vikendom budem toliko slomljena, da i kad ne radim, ne mogu da izađem nigdje jer spavam. I apsolutno sam sigurna da pola mojih jaranica koje faxa vidjele nisu, a danas recimo nemaju za kafu, nebi nikada pristale da žive ovakvim životom. Jer zaboga, zašto bi.

:roll: :mrgreen:
mali_balon

#647 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Eluveitie wrote:
SSemir wrote:moj drug ganjao posao u M:tel-u, inzinjer el.teh.m i na nekim zadnjim intervjuima ga pitali za platu, on rekao da bi mu bilo dovoljno 500-600 KM, oni iz komisije nisu mogli doci sebi od smijeha :D skoro pa da je samo topli obrok covjek trazio :D
Pa to. A znam ljude koji sa srednjom školom neće da rade npr u pekari ili u prodavnici. Jer, zaboga, zašto bi oni to radili. Zašto bi oni radili uopće.Ljudi izvinite, znam da nema posla, znam i sama kakva je situacija. Ali mislim, da je ova naša letargična omladina mnogo veći problem. To završilo jedva srednju i neće da radi dok mu se ne ponudi fotelja u telekomu. Pa wtf.

Kad idem ujutro na posao tramvajem, samo su stariji ljudi oko mene. I tada budem strašno ljuta. Oni umorni i stari, rade za svoje ljenguze koje po čitav dan sjede i ispijaju kafu sa svojim šljaštećim čizmama na nogama.

Šta to vi očekujete? I ja sam sa 23 godine inžinjer elektrotehnike, radim prekovremeno, veoma često i vikendom. Normalno da ne povisujem glas na poslu, da ne kolutam očima i normalno da idem na posao i dok sam prehlađena. (još hvala Bogu nisam doživjela da me zdrma temperatura 40, ali i tad bih nastojala što brže doći sebi) Normalno da vikendom budem toliko slomljena, da i kad ne radim, ne mogu da izađem nigdje jer spavam. I apsolutno sam sigurna da pola mojih jaranica koje faxa vidjele nisu, a danas recimo nemaju za kafu, nebi nikada pristale da žive ovakvim životom. Jer zaboga, zašto bi.

Zaboravila si napisati za koliku lovu ti ovo sve radis? Velika je razlika raditi kao ti za 500KM ili 2000KM, i je li placen prekovremeni, kasni li plata, koliko godisnjeg imas, imas li pravo na slobodan dan mimo godisnjeg itd itd.
Druga stvar, a sto tako radis, mani nije normalno da prehladjen covjek ide na posao (makar prvih dana) jer ce zaraziti kolege, i samim tim pada produktivnost i bolestan covjek ce prije pogrijesiti.
Ti sa 23 godine mozes podnijeti da ne kolutas i da ne povisis pitat cu te u 40oj.
Naravno ne kazem da se treba non stop svadjati i psovati ali to su ljudske reakcije koje se nekada ne mogu kontorlisati i za koje postoji sanckija, zavisi koliko si opsovao :D . Naravno, moze se reagirati i bez psovki ali .... jednog dana onaj sutljivi smotani klega bahne sa dvocjevkom i eto ga. Meni je samo bilo smijesno to kolutanje ocima jer sutra ce biti nesta drugo cesanje kihenje kasljanje itd itd.

Ali eto nisi ni prva ni zadnja koja je dosla na ovu temu sa takvim stavom i pricom
Brkooo

#648 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Brkooo »

Eluveitie wrote:

:thumbup:
i_ja_na_forumu

#649 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by i_ja_na_forumu »

Pa to. A znam ljude koji sa srednjom školom neće da rade npr u pekari ili u prodavnici.
Ja znam i puno ljudi koji bi sa fakultetom htjeli da rade u npr. prodavnici..ali ne mogu.. evo ja prva..

u pekari stvarno ne bih mogla, ali ne iz razloga jer to smatram ponizenjem ili nesto slicno nego sto stvarno ne mogu svariti onaj miris u pekarama
Nisrin

#650 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

i_ja_na_forumu wrote:
Pa to. A znam ljude koji sa srednjom školom neće da rade npr u pekari ili u prodavnici.
Ja znam i puno ljudi koji bi sa fakultetom htjeli da rade u npr. prodavnici..ali ne mogu.. evo ja prva..

u pekari stvarno ne bih mogla, ali ne iz razloga jer to smatram ponizenjem ili nesto slicno nego sto stvarno ne mogu svariti onaj miris u pekarama

Ne mozes raditi, jer si VSS i osim sto ce te ponizavati, za njih si i nesposobna za rad "posto je trgovina jako komplikovan posao", ali i vjeruju da ces im otici jako brzo, pa se "ne isplati ulagati u tebe" :D
Ja isto ne mogu da shvatim da neko ko je ostao na nivou srednje skole toliko BIRA poslove, jer ipak ko je VSS tezi boljem i placenijem poslu, jer velika je razlika zavrsiti tri razreda srednje i zavrsiti jos 5 ili 6 godina faxa...
Post Reply