Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanjarko

#626 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Sanjarko »

Sad maloprije razmisljam reko luksuz je nekako kao kada ko dzek nesto platis i kupis bez razmisljanja ili ono mozda najskuplje. Daj mi najskuplje i ne pitas za cijenu.
moonca

#627 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by moonca »

Vizionar 1985 wrote:Nego hocu da kupim kineski neki sad novi mobitel i da ukinem internet koji placam koji je veoma skup i da hvatam sa starog mobitela internet i da tako godisnje ustedim oko 100 km mozda i vise i sad ce ljudi mnogi reci pa vidi ima on para a pare ustedio koje sam na poklon dobijao od raznih ljudi. Stedio godinu i vise. Reci ce vidi sto on ima luksuza a kineski mobitel koji je upola mozda slabiji od njihovih a od mog starog nekoliko puta bolji. A od stida nikoga nemogu da pitam od porodice bi li mi poklonio neki stari svoj uredzaj ili kupio u inostranstvu i donio mi ga a ja da ga platim i odmah bi ispalo odakle on ima love. A niko ne zna da sam tu lovu na poklon dobivao i sklanjao za nesto i ne daj boze.
To je pozitivno sto si ustedio, mada kako vidim u teskoj si situaciji.No, nemoj se stidjeti potraziti neki lagani posao, nekome nesto pomoci shodno tvojim mogucnostima i time doci do nekog novca. Sigurna sma da u zgradi gdje zivis -mozes nekoj starijoj osobi otici u kupovinu, ili pak pomoci joj da iznese cekere i tako. Ili nekom klincu pomoci oko kompa.
Sanjarko

#628 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Sanjarko »

moonca wrote:
To je pozitivno sto si ustedio, mada kako vidim u teskoj si situaciji.No, nemoj se stidjeti potraziti neki lagani posao, nekome nesto pomoci shodno tvojim mogucnostima i time doci do nekog novca. Sigurna sma da u zgradi gdje zivis -mozes nekoj starijoj osobi otici u kupovinu, ili pak pomoci joj da iznese cekere i tako. Ili nekom klincu pomoci oko kompa.
Slabo se krecem radi bolesti itd., a dok sam bio zdraviji to sam radio i dzaba kome sam god mogao i kad sam god mogao. To pripomoci za nesto. A posla nema jer nema u Bosni poslova za osobe kao sto sam ja. Da ne idemo dalje u van teme.

Pozz.
nagibSA

#629 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by nagibSA »

Luksuz na ulicama, a u kuci i u/na sebi stedi na svemu. Bitno je imati za auto i telefon i nesto garderobe, a u zeludac burek. :-D Ne moze se tako bogatstvo procjenjivati.

Yebo to, radi ono sto je tebi cejf, ne gledaj sta ce drugi reci, niti se kome dokazivati.

Ja nekako volim da imam sve podjednako, ne volim da zanemarim totalno nesto na ustrb necega drugog. :thumbup:
moonca

#630 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by moonca »

:-)
I burek je luksuz.
Ramzess Veliki

#631 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Ramzess Veliki »

Lijecenje kompleksa. Kod nas su ljudi kolektivno bolesni od toga.
Gledam kolegu, prvi put dobio posao, I to u banci, I prvo sta je kupio uvali se u kredit za Audi 4. Gladno da se pokaze nekome ko ce ga jos vise mrziti.
A pitanje je koliko mu je sigurno radno mjesto, sta za par mjeseci dobije otkaz?
Drugi kupio A8, iz 2006-te, za te pare mogao kupiti novu Astru, mogao opremiti radnju i za godinu zaraditi za to auto ... dodje sa audijem i parkira ga U BASTU kafica a ne na parking, i zica se za cigare, nema za kafu. Ali ima Audija A8, makar bio stari model.
Treci jaran nema posla, radi sve i svasta, kad izadje on pije samo Jack Daniels, on NE PODNOSI drugo pice osim Jacka, Jack je najbolji.

Niko da misli o tome da ustedi, pa da pokrene neki poslic.
Pa za koju godinu da ima, da bude rahat, da moze sebi priustiti to sve.
Niko ne moze da se strpi. Bitno je danas impresionirati nekoga - koga ustvari ni ne podnosis.
ovo_mi_je_nick

#632 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by ovo_mi_je_nick »

Pa kad je takvo društvo da te gleda kroz auto- telefon- stan.

Vidim školskog jarana, ja na biciklu, on u autu nekoga čeka. Dođem do njega da se pozdravim on otvara prozor. Kaže šta to još uvijek vozaš bajk gdje je auto (koji je inače plaćen 1.500).

A ne zna da sam ja uzeo auto prije 8 godina i da bajk služi kao sport relaksacija uživancija.

A kad te poznanik tako gleda kako tek ženska populacija. Ko mami ženke mora se na takav kompleksiran način reklamirati. Uzmeš novu fiat pandu za 16 milja svi misle to je bilo milju i još podjebaju.
Al kad uzmeš BMW 525 stariju tipu kija vrijedi 2 milje svi misli da je plaćen 30 milja jer je to BMW, naravno za neuke posmatrače.

Da ljudi manje gledaju nekoga kroz materijalizam smanjilo bi se i to uzimanje audija 6 pod kredit a ovamo grebalo za kafu.
mO k3

#633 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by mO k3 »

Ramzess Veliki wrote:Lijecenje kompleksa. Kod nas su ljudi kolektivno bolesni od toga.
Gledam kolegu, prvi put dobio posao, I to u banci, I prvo sta je kupio uvali se u kredit za Audi 4. Gladno da se pokaze nekome ko ce ga jos vise mrziti.
A pitanje je koliko mu je sigurno radno mjesto, sta za par mjeseci dobije otkaz?
Drugi kupio A8, iz 2006-te, za te pare mogao kupiti novu Astru, mogao opremiti radnju i za godinu zaraditi za to auto ... dodje sa audijem i parkira ga U BASTU kafica a ne na parking, i zica se za cigare, nema za kafu. Ali ima Audija A8, makar bio stari model.
Treci jaran nema posla, radi sve i svasta, kad izadje on pije samo Jack Daniels, on NE PODNOSI drugo pice osim Jacka, Jack je najbolji.

Niko da misli o tome da ustedi, pa da pokrene neki poslic.
Pa za koju godinu da ima, da bude rahat, da moze sebi priustiti to sve.
Niko ne moze da se strpi. Bitno je danas impresionirati nekoga - koga ustvari ni ne podnosis.
:thumbup:
Ljudi uzimaju kredite da bi kupili patike , zeni tasnice .....
ako ne mogu nesto da kupim necu ni kupiti ili su pokusati ustediti dok ne skupim dovoljno para
Haris.ba

#634 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Haris.ba »

Ne razumijem što se ljudi čude "luksuzu" na ulicama Sarajeva.

Jesmo siromašni u prosjeku, ali nema više uravnilovke. Ima ljudi koji imaju. Pa i za luksuz.

Jesmo najsiromašnija zemlja u Evropi, ali to je samo u prosjeku.
JThomas

#635 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by JThomas »

samo :mrgreen:
tutku

#636 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by tutku »

TESLA_EDISON wrote:
karanana wrote:
TESLA_EDISON wrote:Luksuz je ogledalo društva. Ne moram jesti ali neka imam dobar telefon i sl. Činjenica je da se bolje živi nego prije rata ali da li je to dovoljno za pristojan život, nije. U Bosni skoro pola miliona ljudi je nezaposleno a 80% nezaposlenih radi na crno i imaju koliko-toliko solidna primanja. Da su prijavljeni, imali bi minimalac jer država uzima skoro 50% bruto plate sebi. Poslodavcu se jednostavno ne isplati.

Najgore od svega je to što na vlasti imamo bilmeze. Umjesto da povećaju minimalac na 800KM neto, donesu Zakon da za jednog neprijavljenog radnika ideš u zatvor i firma ti se zatvara, da država subvencionira prvih nekoliko godina doprinose i da ih smanji na 20% bruto plate, oni rade obratno. Povećavaju poreze, smanjuju plate a bilmezi ne znaju ili ne žele da znaju da povećanjem plate, povećava se i kupovna moć i ekonomija raste.

Dakle:
- povećati minimalac na 800KM neto;
- Ukinuti parafiskalne namete;
- Smanjiti porez na dohodak;
- za svakog stalno uposlenog radinka subvencionirati doprinose i osloboditi poslodavca i radnike poreza na dohodak za prve 3 godine rada;
- uvesti drakonske kazne za neprijavljene radnike (momentalno zatvaranje firme i pokretanje krivičnog procesa protiv poslodavca kao i novčana kazna od minimalno 100 000KM);

Za 10 godina standard bi se poboljšao 500%.
e moj tesla.....kad bi to tako lako ferceralo. ne branim ih, ima stvari koje govna rade itekako lose, ali i ti vala ko da bajku pricas. koja drzava moze funkcionisati tako? a posebno ne ova.
Švicarska?

Ima ustav sličan, ako ne i gori od našeg, administracija divlja, bruka kantona pa žive ko bubreg u loju.

Nije bajka karanana. Ovo se može uraditi za 24 sata samo je potrebna dobra volja i političari koji rade za narod. Povećati minimalac mogu novim Zakonom u radu. Izmjeniti Zakon o oporezivanju za stavku dva i tri. Stavku četiri uključiti u novi Zakon o radu. Za zadnju stavku izmjeniti krivični zakon.

Dakle jedna sjednica sa 5 tački dnevnog reda i eto pomaka. Poslodavci se neće buniti jer im se smanjuju izdaci tako da mogu podnijeti veće plate. Zbog kazni, svi će prijavljivati ranike a zbog stimulansa sve više će ih primati za stalno.
Uopšte nije bajka.

Kad se to implementira, Bingo, Penny, Akova, Argeta, Klas, ASA,... imaće drastično više posla jer ljudi će više kupovati a oni će zapošljavati više radnika kako bi mogli zadovoljiti tržište svojim proizvodima. Tako se stvara krug i svi sretni.

Za ovo ime ne smeta ni Dodik ni Čović ni k*rci palci. Samo dobra volja i rad u interesu naroda.

Evo prijedloga za stranke. Stranka koja ovo implementira u svoj program i pismeno se obaveže da će odmah nakon konstituirajuće sjednice ovo i sprovesti, ima moj glas a vjerujem i glasove mnogih taman da je i SNSD u pitanju.
Niko sretniji od nas kada bi to zaista moglo tek tako za 24 sata. Ipak mislim da to nije baš toliko jednostavno, a u konačnici, pored neupitne činjenice da na vlasti ima nekompetentnih uhljeba, ipak odgovornost je i na narodu koji "krade i vara" na malo, za razliku od ovih gore. Nama je to u društvu postalo haman pa općeprihvaćen obrazac ponašanja - "na malo" varati i krasti.

Povećati minimalac ZoR-om je najmanji problem, međutim to ima milion drugih posljedica, pa naš socijalni sistem je svakako neodrživ. Mi nemamo finansijske kapacitete da subvencioniramo svakog stalno uposlenog radnika, nažalost mislim da smo čak daleko od toga. Te kazne o kojima govoriš svakako da trebaju biti rigorozne, a što je još važnije - njihova provedba, no mislim da bi isuviše glasni bili oni koje bi tangirale takve kazne - oni nam i čine i vode ovo društvo - nije problem u zakonu jednom ili više njih, ovdje govorimo o sistemski zaraženom društvu.

Ovo sve govorim kao manje-više laik za javne finansije i ne pokušavam opravdati politiku koja se vodi. Samo trebamo biti realni i shvatiti da se ovakve stvari ne mogu promijeniti u 24 sata.
Tomahawk11
Globalni moderator

#637 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Tomahawk11 »

Ramzess Veliki wrote: Drugi kupio A8, iz 2006-te, za te pare mogao kupiti novu Astru, mogao opremiti radnju i za godinu zaraditi za to auto ... dodje sa audijem i parkira ga U BASTU kafica a ne na parking, i zica se za cigare, nema za kafu. Ali ima Audija A8, makar bio stari model.
:lol: :lol:
Imamo kolegu, Audi 6, na posao može pješice, mislim ja bih sigurno prošetao, 10-15 min u vrh glave, on s autom dolazi i parkira ga uredno kod kontejnera :-)
A standarno pekara i masni burek....al ima se Audi 6 :-) :-)
hAZNADAR

#638 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by hAZNADAR »

Haris.ba wrote:Ne razumijem što se ljudi čude "luksuzu" na ulicama Sarajeva.

Jesmo siromašni u prosjeku, ali nema više uravnilovke. Ima ljudi koji imaju. Pa i za luksuz.

Jesmo najsiromašnija zemlja u Evropi, ali to je samo u prosjeku.
Nema statistika za sivu ekonomiju, rad na crno,...
Zato je BiH po relevantnim, oficijelnim, regularnim,... nazovikakohoces statistikama najsiromasnija u Evropi.

Medjutim - po prosjecnom standardu mozda i nije. Nisam vidio u nekim zemljama juznije i istocnije veceg luksuza sto se tice voznog parka, uredjenja gradova i infrastrukture, izgleda ljudi,... Dobar dio stanovnika u BiH zaradjuje na crno, mimo poreza, neregistrovano. Licno znam koji imaju po dva neprijavljena posla i imaju i komforan stan, skuplju tehnologiju, solidno auto, dobro obuceni, trose na provod, idu na godisnji,....

Stvarnu sliku standarda u BiH je gotovo nemoguce prikazati statisticki.
Hendrix

#639 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Hendrix »

Scena prije par godina, ja tocim na pumpi i bezveze cavrljam sa likom sto toci. Kad ide lokalni gazda kafica, standardna lokalna faca koji je navodno pun ko brod ovo ono...vozi GTI novi, jaknica, mobitel i torbica naravno.

I taj lik izlazi iz auta i vadi kovanice, nakupi nekako 6KM i natoci za toliko! Nov novcat GTI...i ode shaner...a pumpadzija bogara i jebe sve zivo. Kaze ovaj idiot mi dodje ovako svaki dan natoci, nikad nije preko 10 maraka tocio goriva. :D
hAZNADAR

#640 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by hAZNADAR »

lajkujMe wrote:Jedan stranac mi je neki dan rekao: Vi ste bogatiji od Beogradjana u kojem je bio prije nego sto je dosao u Sarajevo, ja ga ovako pogledam :shock: odkud ti to ga pitam.

On kaze kod njih mnogo ovih cudnih auta tipa zastava, yugo i slicno a kod vas maltene skoro sve novija tip auta. Nisam znao sta da mu odgovorim na to :?
Sto mi je sega da se standard gleda kroz vozni park.

Nisam nigdje vidio vise Mercedesa i BMW nego u Albaniji.

Na makadamu.
realna do boli

#641 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by realna do boli »

Kako je lijepo gledati u tudzi novcanik i rasporedjivati tudzi novac.
Sta vas briga na sta neko trosi svoje pare.
ovo_mi_je_nick

#642 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by ovo_mi_je_nick »

Dok smo djelili porodično auto sipao sam onoliko koliko mi treba za moje potrebe nakon par situacija kad ja naspem 20 litara pa za dva dana meni trebalo auto a ono na rezervi, na onom šiljku kazaljka se prislonula.

Od tada sam sipao, ako mi je potrebno i za 8 maraka. Obavim šta trebam i vratim sa litrom taman da neko drugi može do benziske i da sebi sipa koliko hoće.

Svaki potez pa i taj sa GTI ima svoju priču i razlog.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#643 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Truba »

to šira porodica 12 braće i sestara s djecom :D
Ci-Nick

#644 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Ci-Nick »

Luksuz u Sarajevu gledano iz ugla BH sela i općina,.. Gledano iz ugla Beča, Minhena, Ciriha, Londona,.. jako skromno.
detroit-mercy

#645 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by detroit-mercy »

Ci-Nick wrote:Luksuz u Sarajevu gledano iz ugla BH sela i općina,.. Gledano iz ugla Beča, Minhena, Ciriha, Londona,.. jako skromno.
Rekao bih i ispod skromno, dovoljno je pogledati kako izgledaju stredstva javnog prevoza, bolnice, stadioni, naselja, zgrade, muzeji.
Napravilo se par novih zgrada i svi se raskokodakali vidi luksuza :skoljka:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#646 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by _BataZiv_0809 »

Urođenici se raskokodakali kad su ugledali ogledalo, reci slobodno :D
Sanjarko

#647 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Sanjarko »

mO k3 wrote: :thumbup:
Ljudi uzimaju kredite da bi kupili patike , zeni tasnice .....
ako ne mogu nesto da kupim necu ni kupiti ili su pokusati ustediti dok ne skupim dovoljno para
Pa dobro neko mora tako. Moja stara je morala tako sebi cizme primjerice da uzme preko penzije. Ne moze svako da odjednom iskesa 150 km. Lakse joj bilo na mislim 3 rate. Sad ne znam je li na kredit bilo, ali na rate jest.
Fudo387

#648 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:
Ci-Nick wrote:Luksuz u Sarajevu gledano iz ugla BH sela i općina,.. Gledano iz ugla Beča, Minhena, Ciriha, Londona,.. jako skromno.
Rekao bih i ispod skromno, dovoljno je pogledati kako izgledaju stredstva javnog prevoza, bolnice, stadioni, naselja, zgrade, muzeji.
Napravilo se par novih zgrada i svi se raskokodakali vidi luksuza :skoljka:
Ma nije neki aman zaman luksuz, al' ne izgleda lose.
Malo jos ofarbat, taman je ono.
HAVANA

#649 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by HAVANA »

Kojeg luksuza,sta je luksuz?Grad u kojem azel i bagatela rade dobro,gdje ni cokoladu bolju ne mozes prodati,luksuz auto od 30,40 milja,problem kad je kafa skuplja od marke,dvije...De ba...Ovde se i normalne stvari smatraju luksuzom.Svako ko normalno radi trebao bi da ima auto,ide na godisnji,zivi normalno.Luksuz je nesto sasvim drugo.Jako malo ljudi moze to sebi priustiti.I od ovih sto mogu,vecina su podobni seljacici koji bez obzira i sto bi mogli,ne znaju.Vrhunac mu je da zapusti trbusinu sa 6 banki i voda curicu mladju od vlastite cerke.Naravno dzip je tu,i vikendica.Od destinacija vidio kakanj.
detroit-mercy

#650 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by detroit-mercy »

HAVANA wrote:Kojeg luksuza,sta je luksuz?Grad u kojem azel i bagatela rade dobro,gdje ni cokoladu bolju ne mozes prodati,luksuz auto od 30,40 milja,problem kad je kafa skuplja od marke,dvije...De ba...Ovde se i normalne stvari smatraju luksuzom.Svako ko normalno radi trebao bi da ima auto,ide na godisnji,zivi normalno.Luksuz je nesto sasvim drugo.Jako malo ljudi moze to sebi priustiti.I od ovih sto mogu,vecina su podobni seljacici koji bez obzira i sto bi mogli,ne znaju.Vrhunac mu je da zapusti trbusinu sa 6 banki i voda curicu mladju od vlastite cerke.Naravno dzip je tu,i vikendica.Od destinacija vidio kakanj.
Vrlo dobro, gdje u RajvuSa mozes kupiti sat od 50-100k Eura, tu vec pocinje luksuz. Kod nas obicne stavri koji be se u 21 vijeku trebale podrazumijevati su luksuz :mrgreen:
Post Reply