hrvatska-more

Post Reply
Edin H.

#626 Re: hrvatska-more

Post by Edin H. »

Bisam znao za ovu promjenu, ali nekorektno, ionako placas porez na kucu, jos treba da im placas boravisnu taksu :skoljka:
Alfons Kauders

#627 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Edin H. wrote:Bisam znao za ovu promjenu, ali nekorektno, ionako placas porez na kucu, jos treba da im placas boravisnu taksu :skoljka:
Zavisi od turisticke zajednice, ali svuda se placa... Cak i vlasnici, njihovi supruznici, djeca. Van sezone rodbina ne placa.
ljuspica

#628 Re: hrvatska-more

Post by ljuspica »

Moze li neko ovo da mi pojasni? Sta znaci ovo na granicama Hr.? Ispade da putnicki saobracaj moze prelaziti preko ovih granica:
Kada su u pitanju granični prelazi za putnički saobraćaj, to su: Gunja – Brčko, Slavonski Šamac – Šamac, Slavonski Brod – Brod, Jasenovac – Gradina, Maljevac – Velika Kladuša, Strmica – Strmica, Kamensko – Kamensko, Vinjani Gornji – Osoje, Klek – Neum I i Zaton Doli – Neum Dva.

i za prelazenje putnika:
Ono što je u posljednje vrijeme izazivalo najviše interesa bh. građana su prelazi koji će služiti samo za prelaženje putnika.

Od 1. jula to će biti: Hrvatska Kostajnica – Kostajnica, Dvor – Novi Grad, Užljebić – Ripač, Aržano – Prisika, Orah – Orahovlje, Mali Prolog – Crveni Grm, Prud – Zvirići, Metković – Doljani i Čepikuće – Trebimlja.

Sta ovo znaci? da putnicki saobrcaaj moze prelaziti preko nekih granica a putnici ne? Sta je sa Neumom dole? Kako cu na more?Ne kontam nista :D
Alfons Kauders

#629 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

ljuspica wrote:Moze li neko ovo da mi pojasni? Sta znaci ovo na granicama Hr.? Ispade da putnicki saobracaj moze prelaziti preko ovih granica:
Kada su u pitanju granični prelazi za putnički saobraćaj, to su: Gunja – Brčko, Slavonski Šamac – Šamac, Slavonski Brod – Brod, Jasenovac – Gradina, Maljevac – Velika Kladuša, Strmica – Strmica, Kamensko – Kamensko, Vinjani Gornji – Osoje, Klek – Neum I i Zaton Doli – Neum Dva.

i za prelazenje putnika:
Ono što je u posljednje vrijeme izazivalo najviše interesa bh. građana su prelazi koji će služiti samo za prelaženje putnika.

Od 1. jula to će biti: Hrvatska Kostajnica – Kostajnica, Dvor – Novi Grad, Užljebić – Ripač, Aržano – Prisika, Orah – Orahovlje, Mali Prolog – Crveni Grm, Prud – Zvirići, Metković – Doljani i Čepikuće – Trebimlja.

Sta ovo znaci? da putnicki saobrcaaj moze prelaziti preko nekih granica a putnici ne? Sta je sa Neumom dole? Kako cu na more?Ne kontam nista :D
Ma ne sikiraj se - za obicne putnike ne znaci nista. Mijenja se samo to sto vise roba nece moci preko navedenih GP, vec samo putnicki promet.

Tako da i dalje mozes hladno na Metkovic i Neum, ali ako uvozis sleper paprika - moras na Bijacu.
djordje5

#630 Re: hrvatska-more

Post by djordje5 »

e ovako ljudi stoje stvari. Ja sam rodjen i živim u Banja Luci, a mama mi je sa hvara i moji su prije rata gradili kuću dole....mama i sestra su cijelo ljeto (mama penzioner, sestra ne radi) pa se bave turizmom, a ja dolazim na godišnji odmor jer radim. Na odmor idem krajem septembra mjeseca unazad već 5 godina, i kad god dodjem, ja se moram prijaviti.Znači dolazim u svoje, ali mora mama ili sestra popuniti prijavu i odnjeti na turistički. I prije nego idem moram se odjaviti, i platiti. Pa vi vidite sad kako je.
JohnnyS

#631 Re: hrvatska-more

Post by JohnnyS »

To ako netko ima registrirane apartmane, sumnjam da ako idem u brata koji se ne bavi iznajmljivanjem u stan da će mi naplaćivati boravišnu pristojbu. Mislim, jebe mi se za pare, tlaka bi mi bilo iću u TZ :D
uglavnomja

#632 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

djordje5 wrote:e ovako ljudi stoje stvari. Ja sam rodjen i živim u Banja Luci, a mama mi je sa hvara i moji su prije rata gradili kuću dole....mama i sestra su cijelo ljeto (mama penzioner, sestra ne radi) pa se bave turizmom, a ja dolazim na godišnji odmor jer radim. Na odmor idem krajem septembra mjeseca unazad već 5 godina, i kad god dodjem, ja se moram prijaviti.Znači dolazim u svoje, ali mora mama ili sestra popuniti prijavu i odnjeti na turistički. I prije nego idem moram se odjaviti, i platiti. Pa vi vidite sad kako je.
uglavnomja wrote: Članak 2.
Boravišnu pristojbu placa vlasnik kuće ili stana za odmor u turističkom mjestu i sve osobe koje borave u toj kuci ili stanu. Osobe iz stavka 1. ovoga članka boravišnu pristojbu plaćaju kada u kuci i stanu za odmor u turističkom mjestu borave u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna. Boravišnu pristojbu placa i vlasnik plovila koje se nalazi na vezu u luci nautičkog turizma kada boravi na plovilu te sve osobe koje borave na tom plovilu Kućom ili stanom za odmor, iz stavka 1. ovoga članka, smatra se svaka zgrada ili stan, koji se koriste sezonski ili povremeno. Kućom za odmor, u smislu ovoga Zakona, ne smatraju se gospodarske zgrade koje služe za smještaj poljodjelskih strojeva, alata i slično."
zackoljica :D
da li ste prijavljeni kao turisticki objekat?
da li ti mozes odsjesti u "svojoj" kuci iako je turisticki objekat ?
itd

po zakonu pise da se poslije 15.9. ne placa taksa (rujan je septembar, mislim :D )
uglavnomja

#633 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

JohnnyS wrote:To ako netko ima registrirane apartmane, sumnjam da ako idem u brata koji se ne bavi iznajmljivanjem u stan da će mi naplaćivati boravišnu pristojbu. Mislim, jebe mi se za pare, tlaka bi mi bilo iću u TZ :D
moj jaro, dodje ti inspekcija na vrata, rano ujutro i samo vas prebroji i trazi prijavnice, a vi crnci, nema sansi juce dolsi... pa kad bratu legne kazna :D

sve do jednom :-)

ima neki lik na bracu, sa motorinom, ceka goste s trajekta i prati ih do njihove vlastite kuce i nisu ljudi ni iz auata izasli, vec pita jeste li se prijavili :lol:

a ima mjesta gdje inspektori ne idu po kucama, jer se zna gdje posten svijet zivi :oops: ... sve je uvezano, vidi se gdje je puna kuca i placena takdsa, a gdje puna kuca, a niko prijavljen.
djordje5

#634 Re: hrvatska-more

Post by djordje5 »

uglavnomja wrote:
djordje5 wrote:e ovako ljudi stoje stvari. Ja sam rodjen i živim u Banja Luci, a mama mi je sa hvara i moji su prije rata gradili kuću dole....mama i sestra su cijelo ljeto (mama penzioner, sestra ne radi) pa se bave turizmom, a ja dolazim na godišnji odmor jer radim. Na odmor idem krajem septembra mjeseca unazad već 5 godina, i kad god dodjem, ja se moram prijaviti.Znači dolazim u svoje, ali mora mama ili sestra popuniti prijavu i odnjeti na turistički. I prije nego idem moram se odjaviti, i platiti. Pa vi vidite sad kako je.
uglavnomja wrote: Članak 2.
Boravišnu pristojbu placa vlasnik kuće ili stana za odmor u turističkom mjestu i sve osobe koje borave u toj kuci ili stanu. Osobe iz stavka 1. ovoga članka boravišnu pristojbu plaćaju kada u kuci i stanu za odmor u turističkom mjestu borave u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna. Boravišnu pristojbu placa i vlasnik plovila koje se nalazi na vezu u luci nautičkog turizma kada boravi na plovilu te sve osobe koje borave na tom plovilu Kućom ili stanom za odmor, iz stavka 1. ovoga članka, smatra se svaka zgrada ili stan, koji se koriste sezonski ili povremeno. Kućom za odmor, u smislu ovoga Zakona, ne smatraju se gospodarske zgrade koje služe za smještaj poljodjelskih strojeva, alata i slično."
zackoljica :D
da li ste prijavljeni kao turisticki objekat?
da li ti mozes odsjesti u "svojoj" kuci iako je turisticki objekat ?
itd

po zakonu pise da se poslije 15.9. ne placa taksa (rujan je septembar, mislim :D )
Ja sam je prošle godine platio.
E sad..sprat je prijavljen za turizam, prizemlje nije jer u prizemlju smo mi.
Al šta je naj interesantnije u svemu (malo je off topic ali šta mogu, moram da ovo ispričam), svojevremeno kad se gradilo nije bilo govora o turizmu i izdavanju, al eto dodje neko čudno vrijeme...
uglavnomja

#635 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

pa niko nece odbiti pare kad mu ponudis :-)

sad ozbiljno, zadnji zakon koji vidim je iz 2009. i stoji u "glavnoj sezoni", a to je od 15.6. do 15.9.

ako vam je prizemlje privatno, onda nema potrebe da placas.

http://www.propisi.hr/print.php?id=8783

ima tu jos caka, ali ako imas domovnicu :)

a da li ce se sta promijeniti od sutra :?
uglavnomja

#636 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

nego, onako cisto informativno, kakve su vam cijene? apartman za 2, kupatilo, kuhinja... nista super ekstra pozlacene cesme i folovi

ne mora biti bas kod vas, nego na hvaru generalno, davno je zadnja posjeta bila, ako se ne racuna ono camcem na izlet :)
djordje5

#637 Re: hrvatska-more

Post by djordje5 »

znam ja da postoje cake, ali o tome... nekom drugom prilikom..
a što se tiče cijena ja neznam dali ja smijem javno ovdje o tome da pišem??
uglavnomja

#638 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

:shock:

pisu raja tudje cijene ovdje, paket aranzmane, itd ...

neko vece kaze drugarica u tucepima apartman za 2, 7 noci 9.000 kn. meni to nesto puno :-)

a hvar je hvar :-D
Edin H.

#639 Re: hrvatska-more

Post by Edin H. »

JohnnyS wrote:To ako netko ima registrirane apartmane, sumnjam da ako idem u brata koji se ne bavi iznajmljivanjem u stan da će mi naplaćivati boravišnu pristojbu. Mislim, jebe mi se za pare, tlaka bi mi bilo iću u TZ :D
To u Crnoj Gori nije tako, boravisnu taksu ne placaju vlasnik stana i uza rodbina.
Ovo je cisto lihvarenje.
mumy

#640 Re: hrvatska-more

Post by mumy »

a koliko iznosi ta taksa po danu?
uglavnomja

#641 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

mumy wrote:
a koliko iznosi ta taksa po danu?
mislim da je lani bila 8 kn po danu.
djordje5

#642 Re: hrvatska-more

Post by djordje5 »

8 kuna ili ti 1 euro po danu.
miki.ba

#643 Re: hrvatska-more

Post by miki.ba »

Edin H. wrote:
To u Crnoj Gori nije tako, boravisnu taksu ne placaju vlasnik stana i uza rodbina.
Ovo je cisto lihvarenje.
Ništa je to moj jarane, da samo vidiš koliki su porezi, komunalni troškovi, predplate za cijelu godinu, tv... možeš komotno platiti sebi godišnji gdje hoceš.
Na kraju ti se popiša po faci sa tim eurom po danu. :angry:
ljuspica

#644 Re: hrvatska-more

Post by ljuspica »

djordje5 wrote:8 kuna ili ti 1 euro po danu.
Manje je od 8 kuna, 7 eura je a negdje i manje od 7. Ne znam od cega zavisi, ali uvjerila sam se da boravisna taksa se razlikuje od mjesta do mjesta.
djordje5

#645 Re: hrvatska-more

Post by djordje5 »

Ja kad dodjem na odmor u Vrbosku, i prije nego uzmem uplatnice da ih pogledam što se tiče poreza, i koječega, prvo odem u mjesto pa se dobro utučem pivom da mi ne pozli kad budem gledao šta se sve mora platiti i koliko je to novca, užas.. ovdje u Bosni toga svega još nema, ali nije garancija da ovi naši neće prepisati od komšija, pa onda jao ga se nama.
uglavnomja

#646 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

miki.ba wrote:
Edin H. wrote:
Ovo je cisto lihvarenje.
Ništa je to moj jarane, da samo vidiš koliki su porezi, komunalni troškovi, predplate za cijelu godinu, tv... možeš komotno platiti sebi godišnji gdje hoceš.
Na kraju ti se popiša po faci sa tim eurom po danu. :angry:

to sto kazes komunalni troskovi, tu osim odvoza smeca dolaze i neki troskovi odrzavanja voda sliva rijeke save :? ili tako nesto :-?

inace, smece i tv se placa 4 mjeseca godisnje.
porez je po m2 :D

struja i voda :-) trosis vise vode nego ovdje, a struja, ako imas klimu :D
djordje5

#647 Re: hrvatska-more

Post by djordje5 »

uglavnomja wrote::shock:

pisu raja tudje cijene ovdje, paket aranzmane, itd ...

neko vece kaze drugarica u tucepima apartman za 2, 7 noci 9.000 kn. meni to nesto puno :-)

a hvar je hvar :-D
ma znaš šta jedno je kad pišu tuđe cijene pa ide neka rasprava o tome, a drugo je kad bi ja pisao, jer to je direktna reklama..
uglavnomja

#648 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

ma ok :)
JohnnyS

#649 Re: hrvatska-more

Post by JohnnyS »

uglavnomja wrote:
moj jaro, dodje ti inspekcija na vrata, rano ujutro i samo vas prebroji i trazi prijavnice, a vi crnci, nema sansi juce dolsi... pa kad bratu legne kazna :D

sve do jednom :-)

ima neki lik na bracu, sa motorinom, ceka goste s trajekta i prati ih do njihove vlastite kuce i nisu ljudi ni iz auata izasli, vec pita jeste li se prijavili :lol:

a ima mjesta gdje inspektori ne idu po kucama, jer se zna gdje posten svijet zivi :oops: ... sve je uvezano, vidi se gdje je puna kuca i placena takdsa, a gdje puna kuca, a niko prijavljen.
Ma buraz se ne bavi uopće iznajmljivanjem, on živi u Dubrovniku, radi nešto nevezano uz turizam, tako da njegov stan nije objekt koji se bavi turističkom djelatnošću niti stan za odmor. Tako da sam što se toga tiče miran, a pročitao sam ovaj zakon, ne moram ništa plaćati onda. :D
uglavnomja

#650 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

:thumbup:

nisi rekao da zivi tamo :)
Post Reply