Nesporazum u Briselu!

Post Reply
madner

#626 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Fudo Bosna wrote:
madner wrote:

HVO je stao, nista od HVO-a.
JA se ne smije umjesat, opet koristite carobni stapic da se cjelokupna situacija izmjeni jer se reklo ne. Ne ide to tako i sigurno ne preko noci.

Alija kaze mi ne pristajemo na federalne jedinice (doduse ovo je sci fi, vec je pristao '94), jaci smo, ako hocete mir trazimo x, y i z.

Eto HVO je stao JA se nije umiješala i mi do 1996 oslobađamo još do 65 % BiH? I onda pregovori, kaže Alija: mi ne pristajemo? Šta bi Amerika rekla, ma bravo Alija kakvu god vi , Bosanska strana/hoćete Bosnu samo nam nacrtajte, nema 51/49% , ma ko šiša velike sile, vi ste Bošnjaci/Bosanci glavni igrači ? SMIJEŠAN SI! :lol:

A ovo u Briselu i konstantno popuštanje Dodiku i Čoviću, od izbora 2010.godine, od strane SDP i SBB se odvija u daleko povoljnijim pregovaračkim i mirnodopskim uslovima !!!
Onda je situacija takva da mogu pregovarat ili izgubiti i ostalih 35%. To se zove izrazito jaka pozicija.

Inace taj izgovor da MZ to zeli vrijedi onda i za SDP, jer ako ne pristanu bice munja sa neba itd...
oridjidji

#627 Re: Izdaja u Briselu!

Post by oridjidji »

sredoje wrote:Ja isto mislim da nikakvih velikih reperkusija zapada ne bi bilo da je Alija odbio prihvatiti podjelu po principu 51:49. To je što se tiče zapada.

Mozda bi malo blefirali da pokazu kako misle "ozbiljno" ali sigurno ne bi isli unistavat vojsku u sirem obimu.

Zasto?

Zaboravlja se da je Turska ta koja je spojila HV i ABiH, Turska je ta koja je iskamcila odobrenje USA za Oluju i akcije u BiH a USA cini sve sto Turska trazi posto je Balkan za USA od sekundarnog znacenja a Turska od prvorazrednog.

Nema sanse da bi Amerikanci udarili po ABiH mimo Turske! Jedina nepoznanica je drzanje Rusije, tj. ako bi Rusi ozbiljno zaprijetili ulaskom u rat onda bi mozda USA morala obuzdati ABiH jer to bi ipak znacilo svjetski rat a za USA se ne isplati ulaziti u tako nesto radi Balkana (citaj malo sirovina, minijaturne ekonomije, minijaturna trzista).
Jeste Turska uticala na ovo sto si naveo, medjutim ona je samo jedna članica u NATO savezu i granice njenog uticaja ne granice sa americkim uticajem na isti. Turska je imala opravdan razlog zašto je uticala na očuvanje BiH. Davutoglu je to fino objasnio u svojoj knjizi "Strategija dubina". Tako da je moguce da su i Turci ucestvovali u kreiranju ove mape BiH s razlogom, kao i neke druge drzave ciji se interesi prebijaju preko teritorija BiH.
madner

#628 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Mister Yes wrote:
madner wrote: Nije od strane MZ jer MZ nema obligaciju prema gradjanima RBiH. :roll: .
Otiđi malo na stranicu UN-a pa pročitaj koji su njihovi zadaci i obaveze (obligacije). Siguran sam da ćeš negdje pronaći neku priču o pravdi i nepravdi i zaštiti ugroženih ovo ono. :roll:
De citiraj koju obligaciju nisu ispunili, ti si taj koji se pozivas na istu. Ne mogu ti citati misli, ma koliko jednostavne bile.
Mister Yes wrote:
madner wrote: To kada nesto u ratu moras se inace zove kapitulacija.
Ne nužno. Postoji i nešto što se zove sporazum koji se isto tako mora poštovati. Alija je pristao na 51%, NATO mu je pomogao da dođe do tih 51% i sad je on trebao reći "e hvala vam baš ste super ali ja sad hoću više od 51%". To kad bude igrao na radiju.
Ako pristanes da izgubis 49%, onda je to kapitulacija, samo nije bezuvjetna kapitualcija. Ista se onda zaista uredi mirovnim sporazumom. Tako su Njemci pristali na 70% Njemacke itd...
Mister Yes

#629 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Mister Yes »

madner wrote: De citiraj koju obligaciju nisu ispunili, ti si taj koji se pozivas na istu. Ne mogu ti citati misli, ma koliko jednostavne bile.
BiH je od 92-e članica UN-a. Hoćeš da me ubijediš da je od 92-e do 95-e u BiH sve bilo u skladu sa rezolucijama UN-a i međunarodnim pravom? Sve pošteno i po PS-u? I genocid u zaštićenoj zoni je po PS-u?
madner wrote: Ako pristanes da izgubis 49%, onda je to kapitulacija, samo nije bezuvjetna kapitualcija.
Ali kada je Alija pristao na 51%? Da li je pristao 95-e ili je pristao 93-e? To je ključno pitanje jer se ti čudiš zašto je pristao 95-e kad je vojnički bio u naletu a on je ustvari pristao 93-e kad je vojnički bio na koljenima. Dakle jeste kapitulacija ali 93-e kada bi svako normalan kapitulirao. Nakon toga se prvo stvara Federacija a zatim NATO pomaže da se oslobodi sve što se oslobodilo. Alija je 95-e samo ispoštovao ono što je obećao 93-e kada je bio na koljenima.
madner

#630 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Pokusavas prebaciti breme dokazivanja na mene, dok si ti taj koji je iznjeo tezu. Ne ide tako.

Da si to napisao odmah, ne bih se ni ukljucio u raspravu. Dakle sada stvari zovemo pravim imenom i nemam sta dodati.
Mister Yes

#631 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Mister Yes »

Priča je počela pitanjem da li je Alija izdao u Daytonu. Odgovor je očigledno da nije.
bakonja

#632 Re: Izdaja u Briselu!

Post by bakonja »

Ja ne razumijem ove neke ljude sta pricaju. Alija je radio sve sta je mogao naravno koliko su mu dopustali stranci jer ne moze niko raditi nista mimo onoga sto oni zacrtaju. Druga stvar, ovdje ovi SDP-ovci blate rahmetli Aliju a ne govore sta je njihov "slucajni prolaznik" uradio za ovu zemlju u ratu.
madner

#633 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Samo ti je razlika izmedju tog odgovora i
Ali kada je Alija pristao na 51%? Da li je pristao 95-e ili je pristao 93-e? To je ključno pitanje jer se ti čudiš zašto je pristao 95-e kad je vojnički bio u naletu a on je ustvari pristao 93-e kad je vojnički bio na koljenima. Dakle jeste kapitulacija ali 93-e kada bi svako normalan kapitulirao. Nakon toga se prvo stvara Federacija a zatim NATO pomaže da se oslobodi sve što se oslobodilo. Alija je 95-e samo ispoštovao ono što je obećao 93-e kada je bio na koljenima.
Nebo i zemlja.
Mister Yes

#634 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Mister Yes »

:roll:

Nije izdao uopšte. Ni 93-e ni 95-e. Kapitulirati nije isto što i izdati. Što je najsmješnije ja ga stvarno ne gotivim i nikada nisam glasao za SDA ali ovo silovanje logike stvarno baca u očaj.
Last edited by Mister Yes on 26/03/2013 14:41, edited 1 time in total.
madner

#635 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Pa nisi ni rekao da je izdao, rekao si da je kapitulirao.
Mister Yes

#636 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Mister Yes »

madner wrote:Pa nisi ni rekao da je izdao, rekao si da je kapitulirao.
Upravo tako. Kapitulirati nije isto što i izdati.

Alija je kapitulirao pod pritiskom 2 agresora i MZ. Tvoj idol Zlatko je izdao bez vidnog razloga.
madner

#637 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Bio je pod pritiskom. MZ mu je podigla prst i rekla da ce biti svasta.
I on se sjetio sta bi Alija uradio. :D
Mister Yes

#638 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Mister Yes »

madner wrote:Bio je pod pritiskom. MZ mu je podigla prst i rekla da ce biti svasta.
I on se sjetio sta bi Alija uradio. :D
Ma ja. Isto ti je to. Sreća pa nam je pametan rodila ga majka. Ko bi sad trčao u skloništa a i onaj Ikar mi se ogadio samo tako. :thumbup:
madner

#639 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Nemoj tako, ako postujes Aliju onda ne mozes pljuvat njegove ucenike.
oridjidji

#640 Re: Izdaja u Briselu!

Post by oridjidji »

madner wrote:Rekao bi: moram malo razmisliti, malo su me ledja uscakla, vidimo se cim mi bude bolje.

Cuj zasto :roll:
Pitanje je dobro jer su mu isti omogucili da 94 stekne prednost nad VRS, time sto su ga pomirili sa Hrvatima.
Mister Yes

#641 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Mister Yes »

Image
Last edited by Mister Yes on 26/03/2013 14:59, edited 1 time in total.
Fudo Bosna

#642 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Fudo Bosna »

Mister Yes wrote:
madner wrote:Pa nisi ni rekao da je izdao, rekao si da je kapitulirao.
Upravo tako. Kapitulirati nije isto što i izdati.

Alija je kapitulirao pod pritiskom 2 agresora i MZ. Tvoj idol Zlatko je izdao bez vidnog razloga.

Alija nije kapitulirao. Imali smo, 1992, potpuno okupiranu BiH sa 7 korpusa tzv. “JNA“, samo u Sarajevu 10-tak kasarni , srpski MUP, HVO koji je poslije prodao Posavinu , ubio Kraljevića, presjekao vojnu pomoć ARBIH, imali smo dakle narod/ Bošnjake, koji su bili predviđeni da nestanu. 1995 imamo jednu od največih vojnih sila u ex Yu, ARBIH sa oko 200.000 dobro naoružanih ljudi, 7 dobro uvezanih korpusa i narod koji se odbranio u vjerovatno najnepovoljnijim uslovima u historiji ikada u svijetu. Nikada niko nije ratovao u nepovoljnijim okolnostima od Bošnjaka i bosanskih patriota općenito! Naravno, ne sami Bošnjaci nego i uz ostale bosanske patriote.Da je Alija kapitulirao imali bi smo pored Srebrenice, još genocid u Sarajevu , u Goraždu... i vjerovatno mrtvih preko 300.000 Bošnjaka, a ostatak našeg korpusa bi bio rasut diljem svijeta. Situacija je daleko od idealne ali danas je BiH činjenica i Bošnjaci su bitan faktor ne samo u BiH nego i na području ex Yu !!!

Na kraju , da ih međunarodna zajednica/čitaj rospi.. ne spasi, ne bi imali ni Banja Luke ni Posavine, a imali su svu silu naopružanja 1992 naspram nenaoružanog naroda !
madner

#643 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

To sto tvrdis na pocetku znaci samo da nije bila bezuvjetna kapitulacija.
Dok ti drugi dio znaci da to nije bilo neophodno po tvom vidjenju.
Paranoid

#644 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Paranoid »

madner wrote:To sto tvrdis na pocetku znaci samo da nije bila bezuvjetna kapitulacija.
Tebe je lakše čitat čak i od nekadašnjih "veselih novina"...jbt da si upisao fax 2004, umjesto što ćumuraš na forumu, mogli smo te zvati danas dr. madner.
Ovako samo umanjuješ značaj ovog foruma sa svojim ispljuvcima od 2 - 3 riječi i privlačiš pažnju novopečenih "imača" vremena...

Poenta: Pored tvojih postova BAN je "blagoslov"...
madner

#645 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Paranoid wrote:
madner wrote:To sto tvrdis na pocetku znaci samo da nije bila bezuvjetna kapitulacija.
Tebe je lakše čitat čak i od nekadašnjih "veselih novina"...jbt da si upisao fax 2004, umjesto što ćumuraš na forumu, mogli smo te zvati danas dr. madner.
Ovako samo umanjuješ značaj ovog foruma sa svojim ispljuvcima od 2 - 3 riječi i privlačiš pažnju novopečenih "imača" vremena...

Kako znas da me i sada ne trebas tako zvati?

Vidim doprinjeo si znacajno temi, da li si ovo gore sam sastavio ili si imao strucnu pomoc ili bar neku literaturu?
Paranoid

#646 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Paranoid »

madner wrote:
Paranoid wrote:

Kako znas da me i sada ne trebas tako zvati?

Vidim doprinjeo si znacajno temi, da li si ovo gore sam sastavio ili si imao strucnu pomoc ili bar neku literaturu?
:lol: :lol: ... odustajem...
madner

#647 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Zar si ti je ovo bio pokusaj? :(
MuaDib

#648 Re: Izdaja u Briselu!

Post by MuaDib »

Ova rasprava u posljednjih par postova, najbolje govori zašto će BiH ostati na samom dnu Evrope. Jer kao što su Srbi mislili da je BiH prašina koju će s JNA pomesti za 24 sata, danas Bošnjaci misle da je RS prašina koju bi u "željenom" sukobu, oni počistili za 24 sata. Istorija je nebrojno puta pokazala, da niko nije ovladavao teritorijama, kao što je ovladavao njima na papiru. Zato, manite se teorije. I prihvatite da niko i nikad neće očistiti BiH od ono drugo dvoje.

Zato treba naći model da vuk bude sit, i da ovce budu na broju. Jer smo već pokušali jedni drugima preko leđa da pravimo nešta, i na kraju su samo ostali ozlojađeni narodi. Koje bi vi opet da upućujete u sukob do "konačne pobjede".
Mister Yes

#649 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Mister Yes »

MuaDib wrote:Ova rasprava u posljednjih par postova, najbolje govori zašto će BiH ostati na samom dnu Evrope. Jer kao što su Srbi mislili da je BiH prašina koju će s JNA pomesti za 24 sata, danas Bošnjaci misle da je RS prašina koju bi u "željenom" sukobu, oni počistili za 24 sata. Istorija je nebrojno puta pokazala, da niko nije ovladavao teritorijama, kao što je ovladavao njima na papiru. Zato, manite se teorije. I prihvatite da niko i nikad neće očistiti BiH od ono drugo dvoje.

Zato treba naći model da vuk bude sit, i da ovce budu na broju. Jer smo već pokušali jedni drugima preko leđa da pravimo nešta, i na kraju su samo ostali ozlojađeni narodi. Koje bi vi opet da upućujete u sukob do "konačne pobjede".
Samo polako MuaDibe. Ne mora naša generacija baš sve da riješi. Čemu žurba? Čekamo prave karte a do tada samo lagano "fold".
MuaDib

#650 Re: Izdaja u Briselu!

Post by MuaDib »

Mister Yes wrote:
MuaDib wrote:Ova rasprava u posljednjih par postova, najbolje govori zašto će BiH ostati na samom dnu Evrope. Jer kao što su Srbi mislili da je BiH prašina koju će s JNA pomesti za 24 sata, danas Bošnjaci misle da je RS prašina koju bi u "željenom" sukobu, oni počistili za 24 sata. Istorija je nebrojno puta pokazala, da niko nije ovladavao teritorijama, kao što je ovladavao njima na papiru. Zato, manite se teorije. I prihvatite da niko i nikad neće očistiti BiH od ono drugo dvoje.

Samo polako MuaDibe. Ne mora naša generacija baš sve da riješi. Čemu žurba? Čekamo prave karte a do tada samo lagano "fold".
Ti nasi shvatio poentu mog posta. Jer način koji ti hoćeš da prezentiraš, nije način na koji ćemo dobiti normalnu državu. Taj put zahtjeva puno rada, truda i zalaganja za novi koncept države, koji neće biti odbojan dva od tri naroda.
Post Reply