Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
mukimax
#626 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@palikuca
Hvala ti mnogo na informaciji
Ako sam dobro shvatio, kada si ugradio MIS ventil kondenz je nestao a prije toga ga je bilo?
I ja sam zvao servis i serviser dolazio i iznenadio se kad je vidio koliko kondenza ima, uglavnom ni izbliza nije situacija kao što oni pišu u uputstvu da je pojava kondenza nemoguća i da je taj problem riješen. Kovanovi stručnjaci su mi bar mogli reći da ugradim MIS ventil jer mi je kotao ugradjivao njihov serviser. Nemogu da vjerujem da su toliki laici(ili se prave) pa da ne vide da im se u kotlovima masovno pojavljuje kondenz
Ako moze jos cijena, odnosno koliko te kostala ugradnja MIS ventila, ako nije tajna?
Hvala ti mnogo na informaciji
Ako sam dobro shvatio, kada si ugradio MIS ventil kondenz je nestao a prije toga ga je bilo?
I ja sam zvao servis i serviser dolazio i iznenadio se kad je vidio koliko kondenza ima, uglavnom ni izbliza nije situacija kao što oni pišu u uputstvu da je pojava kondenza nemoguća i da je taj problem riješen. Kovanovi stručnjaci su mi bar mogli reći da ugradim MIS ventil jer mi je kotao ugradjivao njihov serviser. Nemogu da vjerujem da su toliki laici(ili se prave) pa da ne vide da im se u kotlovima masovno pojavljuje kondenz
Ako moze jos cijena, odnosno koliko te kostala ugradnja MIS ventila, ako nije tajna?
-
palikuca
#627 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nije tajna, ventil je 40 KM (ivar), 80 KM (esbe).
Ova elektronika je 255 KM.
Hajde sacekaj, ja cu nocas osatviti da se kotao skorz ohladi, neka se hladi od 24 sata pa do ujutru. zapalit cu vatru, pa cu opet detaljno da predem rukom svu unutrasnjost, pa cu ti javiti.
Jer najbolje se vidi kada je leden, mada sam gledo svaki dan, ali eto da budemo miljardu posto sigurni. Mada kazem ti kod mene je to prolse godine bilo i to se vidi iz aviona i nemoras nista dirati, i pepeo bude naravno mokar.
Ova elektronika je 255 KM.
Hajde sacekaj, ja cu nocas osatviti da se kotao skorz ohladi, neka se hladi od 24 sata pa do ujutru. zapalit cu vatru, pa cu opet detaljno da predem rukom svu unutrasnjost, pa cu ti javiti.
Jer najbolje se vidi kada je leden, mada sam gledo svaki dan, ali eto da budemo miljardu posto sigurni. Mada kazem ti kod mene je to prolse godine bilo i to se vidi iz aviona i nemoras nista dirati, i pepeo bude naravno mokar.
-
mukimax
#628 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Super, hvala ti puno.
- Danguba
#629 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sto se tice MIS ventila moram reci da se ne slazem sa onim kolegama koji kazu da pec trosi vise.
Ako mis ventil stoji na pola, to znaci da samo pola tople vode iz kotla sa pola vode koja se vratila ide ponovo u sistem. Pola tople vode iz kotla se odmah vraca u kotao(znaci da nema gubitaka) i pola tople vode iz sistema ulazi u kotao na dogrijavanje.
Sa ventilom mi mozemo regulisati koliko tople vode da odlazi u sistem. Ako je vracamo odmah 70% znaci da nam treba vrlo malo peleta da je dogrijemo do 100% zadane temperature.
Sto se tice temperature vode u kotlu. Ja sam na pocetku imao 60* pa i koji stepen ispod. Pec je non stop radila a temperatura u prostorijama nikako zadovoljavajuca a da ne pricamo u bojleru za kupanje. Trosio sam 3-4 vrece ali nisam bio zadovoljan temperaturom. Zvao sam servisera iz Termofluxa i prvo sto mi je rekao, dizi temperaturu na 70*. Poslije toga skroz druga prica. Jeste da treba postici tu temperaturu ali kada je postigne ostaje samo odrzavanje te temperature a kupanje ugodnije.
Sto se tice efikasnosti sagorijevanja peleta. Da li je bolje visa ili niza temperatura. Vrlo jednostavno i logicno. Sto je veca temperatura bolje je sagorjevanje svega pa i peleta. Svaki materijal ima svoju tacku paljenja pa i drvo a i pelet zavisno od sastava. Ako zelis nesto da spalis do kraja, pojacavas brener.
p.s. dok sam drzao nizu temperaturu pepeo mi je bio pun crnih cahura a kada sam diga skoro nikako a pepeo siv kao brasno.
Ako mis ventil stoji na pola, to znaci da samo pola tople vode iz kotla sa pola vode koja se vratila ide ponovo u sistem. Pola tople vode iz kotla se odmah vraca u kotao(znaci da nema gubitaka) i pola tople vode iz sistema ulazi u kotao na dogrijavanje.
Sa ventilom mi mozemo regulisati koliko tople vode da odlazi u sistem. Ako je vracamo odmah 70% znaci da nam treba vrlo malo peleta da je dogrijemo do 100% zadane temperature.
Sto se tice temperature vode u kotlu. Ja sam na pocetku imao 60* pa i koji stepen ispod. Pec je non stop radila a temperatura u prostorijama nikako zadovoljavajuca a da ne pricamo u bojleru za kupanje. Trosio sam 3-4 vrece ali nisam bio zadovoljan temperaturom. Zvao sam servisera iz Termofluxa i prvo sto mi je rekao, dizi temperaturu na 70*. Poslije toga skroz druga prica. Jeste da treba postici tu temperaturu ali kada je postigne ostaje samo odrzavanje te temperature a kupanje ugodnije.
Sto se tice efikasnosti sagorijevanja peleta. Da li je bolje visa ili niza temperatura. Vrlo jednostavno i logicno. Sto je veca temperatura bolje je sagorjevanje svega pa i peleta. Svaki materijal ima svoju tacku paljenja pa i drvo a i pelet zavisno od sastava. Ako zelis nesto da spalis do kraja, pojacavas brener.
p.s. dok sam drzao nizu temperaturu pepeo mi je bio pun crnih cahura a kada sam diga skoro nikako a pepeo siv kao brasno.
-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#630 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Gubitak energije peleta nemamo u peći, nego nam se ta enrgija gubi u kući jer nemamo mogućnost (nemamo miješajući venti) da u kuću pošaljemo toplotu koja nam odgovara u tome i jes bit ovog ventila. Ja u kuću šaljem 33*C
a u kući 23*C i peć lagano radi na minimalnoj snazi i rijetko se gasi.
Dok nisam imao ovaj ventil u kuću išlo 60*C ( minimalna temperatura peći) a u kući preko 25*c pa peć malo radi pa malo neradi
.
To ja volim porediti sa vožnjom automobila i potrošnjom goriva.
Kad vozimo 90 km/h u kontinuitetu tad nam je najmanja potrošnja, a kad imamo oscilacije u brzini pa čas vozimo 120, pa naletimo na kolonu pa voimo 40 pa pređemo kolonu pa opet 120 i tako dok ne dođemo do cilja, potrošnja daleko veća a brže stigli za 5 minuta i pritom reskirali
Dok nisam imao ovaj ventil u kuću išlo 60*C ( minimalna temperatura peći) a u kući preko 25*c pa peć malo radi pa malo neradi
Kad vozimo 90 km/h u kontinuitetu tad nam je najmanja potrošnja, a kad imamo oscilacije u brzini pa čas vozimo 120, pa naletimo na kolonu pa voimo 40 pa pređemo kolonu pa opet 120 i tako dok ne dođemo do cilja, potrošnja daleko veća a brže stigli za 5 minuta i pritom reskirali
- rovac13
#631 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Iz ovoga mislim da mogu zakljucit da ja ipak nebi mogao nista ustedit mis ventilom.karabajaze wrote:Gubitak energije peleta nemamo u peći, nego nam se ta enrgija gubi u kući jer nemamo mogućnost (nemamo miješajući venti) da u kuću pošaljemo toplotu koja nam odgovara u tome i jes bit ovog ventila. Ja u kuću šaljem 33*Ca u kući 23*C i peć lagano radi na minimalnoj snazi i rijetko se gasi.
Dok nisam imao ovaj ventil u kuću išlo 60*C ( minimalna temperatura peći) a u kući preko 25*c pa peć malo radi pa malo neradi.
Znaci nemam mis ventil,pec radi minimalno moguce,i jos se gasi povremeno.
Znaci kod mene je voznja 40 pa stane da zapali
Ali malo cu snimat kod roditelja da vidim ima li kakvog kondenza
-
karabajaze
#632 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod tebe je specifična situacija jer je peć predimenzionirana , po tvojim postovima ti si zadovoljan i potrošnjom i toplotom u kući. Rješenje je manja peć ili akumulator toplote a to je već dodatno ulaganje koje se pretpostavljam ne isplati.rovac13 wrote: Iz ovoga mislim da mogu zakljucit da ja ipak nebi mogao nista ustedit mis ventilom.
Znaci kod mene je voznja 40 pa stane da zapali.
- rovac13
#633 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pec je vec mala TF 25.Bio je plan da pec grije jos kvadrata,ali su se planovi izmijenjalikarabajaze wrote:Kod tebe je specifična situacija jer je peć predimenzionirana , po tvojim postovima ti si zadovoljan i potrošnjom i toplotom u kući. Rješenje je manja peć ili akumulator toplote a to je već dodatno ulaganje koje se pretpostavljam ne isplati.rovac13 wrote: Iz ovoga mislim da mogu zakljucit da ja ipak nebi mogao nista ustedit mis ventilom.
Znaci kod mene je voznja 40 pa stane da zapali.
To je kod roditelja nije u mojoj kuci.
Tako da mislim da njima nije do ulaganja vise,slusajuci komentare ostalih mislim da je ova njihova potrosnja ok.
Bas sam ih veceras pitao za kondenz,oni ne znaju za to i nikad nisu vidjeli nigdje.
-
palikuca
#634 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zanimljivo razmisljanje, prenosim sa drugog foruma, a tice se cestog paljenja i gasenja kotla, kao i mirovanja.
''Za paljenje gorionika potroši se goriva koje bi u konstantnom radu oslobodilo cca 1,2 kWh.
Da se stabilizacija plamena i ne računa, neka bude samo paljenje: ako se gorionik u toku
dana pali 10 puta, u vetar se baci 12 kWh. Pri gašenju gorionika ventilator radi većom snagom
od optimalne, time je iskorišćenost plamena manja, a i posle gašenja ventilator radi neko vreme na
prazno, čerez izduvavanja rešetke i pripreme za sledeće paljenje. Tokom tog izduvavanja kroz kotao
piči vazduh koji toplotu odnosi van. Zatim, dok gorionik ne radi, kroz kotao duva prirodna promaja
koja ga takođe hladi, a toplota kroz dimnjak odlazi u "vetar". To je dodatnih, recimo 6 kWh, mož'
bit' i (znatno) više''
''Za paljenje gorionika potroši se goriva koje bi u konstantnom radu oslobodilo cca 1,2 kWh.
Da se stabilizacija plamena i ne računa, neka bude samo paljenje: ako se gorionik u toku
dana pali 10 puta, u vetar se baci 12 kWh. Pri gašenju gorionika ventilator radi većom snagom
od optimalne, time je iskorišćenost plamena manja, a i posle gašenja ventilator radi neko vreme na
prazno, čerez izduvavanja rešetke i pripreme za sledeće paljenje. Tokom tog izduvavanja kroz kotao
piči vazduh koji toplotu odnosi van. Zatim, dok gorionik ne radi, kroz kotao duva prirodna promaja
koja ga takođe hladi, a toplota kroz dimnjak odlazi u "vetar". To je dodatnih, recimo 6 kWh, mož'
bit' i (znatno) više''
- Korisnik imena
#635 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Danguba wrote:Pretpostavljam da ti signal ne fata(razne prepreke) ali najbolje ti je zovi Kalesiju(servis) neka dodju i neka to otklone.Korisnik imena wrote:Pozdrav
Imam ovu pec, instalirali je ljetos, i jos smo u fazi testiranja.
http://www.lafat-komerc.com/index.php/b ... co-compact
E sad.
U poslednjih nekoliko dana, bezicni termostat ne pali pec iako temperatura u prostoriji padne ispod "zadate" temperature.
Pokusavao sam "reprogramirati" termostat, ali opet ista situacija.
Svaki put moram otici u supu i pritiskom na "dugme" upaliti pec.
Onda ona postigne zadatu temperaturu, ugasi se i ne pali se vise.
Jel imao ko slicna iskustva?
U pravu si.
Ispostavilo se da je termostat predaleko, pa su onaj "hepek" sto prima signal, skinuli sa same peci i postavili blize, na zid supe, tako da sad fercera lijepo. (Ne ureklo se)
-
karabajaze
#636 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sad malo statistike o radu , potrošnji i dojam o samoj peći.Korisnik imena wrote:Danguba wrote:Korisnik imena wrote:Pozdrav
Imam ovu pec, instalirali je ljetos, i jos smo u fazi testiranja.
http://www.lafat-komerc.com/index.php/b ... co-compact
U pravu si.
Ispostavilo se da je termostat predaleko, pa su onaj "hepek" sto prima signal, skinuli sa same peci i postavili blize, na zid supe, tako da sad fercera lijepo. (Ne ureklo se)
-
tarpi80
#637 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Od ove grijne sezone koristim peć na pelet TOBY 20 Termomnt, imali neko ovu peć da podjelimo iskustva.
Last edited by tarpi80 on 19/11/2014 13:09, edited 1 time in total.
- Korisnik imena
#638 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
U pravu si.
[/quote][/quote][/quote]
Sad malo statistike o radu , potrošnji i dojam o samoj peći.[/quote]
Rado bih, ali zaista nemam te podatke.
Grijanje na pelet smo uveli majci u kuci, tako da ja nemam bas puno iskustva s tim.
Mislim da trosi oko 15kg dnevno, ali grije samo prvi sprat kuce. Na drugom smo zavrnuli ventile, jer tu niko ne boravi.
Ona je zadovoljna, koliko sam uspio razumiti, mada je jos rano za neke kvalitetnije ocjene "LAFAT" peci.
Pec kao takva izgleda sasvim ok, pelet sagori potpuno, nema nikakvih ostataka niti komadica. Do sad je skupila jedno pola kante pepela.
To je sve sto trenutno mogu reci.
Sad malo statistike o radu , potrošnji i dojam o samoj peći.[/quote]
Rado bih, ali zaista nemam te podatke.
Grijanje na pelet smo uveli majci u kuci, tako da ja nemam bas puno iskustva s tim.
Mislim da trosi oko 15kg dnevno, ali grije samo prvi sprat kuce. Na drugom smo zavrnuli ventile, jer tu niko ne boravi.
Ona je zadovoljna, koliko sam uspio razumiti, mada je jos rano za neke kvalitetnije ocjene "LAFAT" peci.
Pec kao takva izgleda sasvim ok, pelet sagori potpuno, nema nikakvih ostataka niti komadica. Do sad je skupila jedno pola kante pepela.
To je sve sto trenutno mogu reci.
-
kokolina
#639 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
vjerovatno su zidovi kuće još uvijek bili topli pa se i voda u kotlu sporije hladilapalikuca wrote:kokolina wrote:mukimax wrote:Pozdrav
upravo smo se iznenadili da nam kotao nakon nekih 17-18 sati ostaje sa temperaturom vode na 44 stepena što do sada nikad nije bio slučaj
prije par dana nam je bio majstor i mjenjao expanzionu posudu, bio otvoreni sistem pa ga "zatvorio"
uz to je ugradio nepovratni ventil pored pumpe pa bi to vjerovatno mogao biti razlog a vjerovatno doprinosi i to što mi se muž nakanio staviti turbulatore u kombi peć nakon 5 godina![]()
kotao je neki stari famok a vanjska temperatura je bila oko 6-7 stepeni ali uz jak vjetar pa kao da je nula
Kako je moguce da kotao sacuva temperaturu nakon toliko vremena. Kod kovanovog kotla nalazi se obloga sa svih strana. Ja sam razmisljo da stavim ispod kotla stiropor, ali kada se gledao presjek, vidim da je taj dio sa vodom unutra i da ne lezi direktno na ploci
sad već spadne na 34-36 stepeni ali i to je po meni vrlo dobro
iz mog iskustva mogu reći da se isplati investirati u ventile sa termo glavama i onda povećati temperaturu vode kotlaPulleNo1 wrote:obična je nije ECO ...karabajaze wrote: Potrošnja nije loša ali bi mogla biti i manja a komfor još bolji. A da bi se to postiglo trebalo bi malo automatike ubaciti i obavezno četvoroputni mješajući ventil. Za početak je dovoljan i termostat sobni, bolje išta nego ništa.
Koja je peć, jel ECO 25 ili obična?
Naši nazovimo ih majstori vode računa samo o svom džepu i da što prije završe posao. Ne mogu da shvatim da se niko ili veoma rijetki edukuju i uvode inovacije u sistem grijanja što je obavezno kadaje grijanje na pelet u pitanju. rijetko ili nikako ugrađuju četvoroputni ventil, nepovratni ventil a o regulatoru konstantne temperature da i ne govorim. Zato plaćamo dupli ceh ili trpimo njihovo neznanje i umjesto da imamo potrebnu temperaturu u stanu -kući regulisanu automatikom mi istu postižemo tako što otvaramo prozore i štimamo temperaturu.
ma koliko vidim ja sam morao studirati tehničke znanosti da bi instalirao grijanje na pelet ...
morat ću se još malo pozabaviti potrošnjom ... ako ništa onda se bacit na nabavku termostata ... nisam pametan nikako ...
evo mi smo to uradili prije mjesec dana i nema šanse da se desi pregrijavanje prostorija a sa povećanom temperaturom vode u kotlu se za par minuta ugrije i prostorija gdje zahladni
uz to potrošnja peleta nije povećana čak mislim da je smanjena ali o tome ću moći sigurnije pisati dok malo zahladni
mi smo do ove sezone držali vodu na 60 stepeni i imali smo isti problem sa oscilacijama temperature ali evo sa termoglavama i povečanjem temperature vode smo riješili problemPljosko wrote:Kod mene je sad sljedeca situacija: Kovan 35 KW, grije se za sada 150 kvadrata, izolacija solidna, regulacija termo glavama na svim radijatorima. Temp vode 60, dostigne tu temp i pec se gasi. Nakon otprilike 10-15 minuta, temp pada ispod 55, pec se pali. Proces paljenja nekada bude par minuta, nekada do 10 minuta, za to vrijeme pumpa ne radi, cesto se desi da se radijatori ohlade za to vrijeme.
Ako sam dobro skontao, sa tim mis ventilom i elektronikom, pec bi stalno radila, manjom snagom naravno, a temp prema kuci bi regulisala ta elektronika, tj ne bi bilo gasenja peci, i ponovnog paljenja
Last edited by kokolina on 18/11/2014 23:40, edited 1 time in total.
-
kokolina
#640 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
evo sad ću ti argumentovati one moje sumnje o tvom grijanju sa inverterima za 20-30 KM mjesečno:rovac13 wrote:Reci to meni koji na svojoj kuci imam 8cm izolacije na zidovima,5cm u podu,5cm u plafonu,pvc prozore sa 6 komora i sa low e staklima i sa argonompalikuca wrote:Ne znam sta da kazem, mislim da je izolacija veoma bitna stavka.![]()
![]()
![]()
Izolacija je jaaaaako bitna stavka .
upravo smo završili fasadu sa 8 cm stiropora na kući gdje su noćne temperature oko 5 stepeni napolju a u kući ne palimo nikako grijanje i temperatura ne pada ispod 19 stepeni
znači i ja ću se grijati u toj kući za 20-30 KM mjesečno ali ne zahvaljujući inverteru i maloj potrošnji nego dobroj izolaciji i negubljenju topline
dovoljno je da skuham ručak i kuća većugrijana a tako drži do duboko u noć
još da izolujem pod gdje su sad pločice na betonu i sprat gdje je plafon rigips bez izolacije neću morati ni ručak kuhati da se ugrije, dovoljna če biti koja svijeća
- rovac13
#641 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kokolina zao mi je sto si ogranicen(ogranicena) pa ne mozes shvatit prilicno jednostavnu stvar..Nije fer kvarit ovu temu necim sto nema veze sa temom.
Ali ako te bas toliko zanima evo ti tema gdje mozes naucit o tome.
http://forum.klix.ba/grijanje-na-struju ... s3425.html
Ako zelis dacu sve o tome da ti pomognem,ako ne zelis nemoj molim te da o tome raspravljamo vise.
Ako zelis dacu sve o tome da ti pomognem,ako ne zelis nemoj molim te da o tome raspravljamo vise.
-
kokolina
#642 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
rovac13 wrote:Kokolina zao mi je sto si ogranicen(ogranicena) pa ne mozes shvatit prilicno jednostavnu stvar..Nije fer kvarit ovu temu necim sto nema veze sa temom.
a kad si ti kvario temu ubjeđujući nas ovde sve da uzalud bacamo pare na grijanje sa peletom i tvrdio da se možemo puuuuno jeftinije ugrijati sa inverterima onda ti nije smetalo
nemoj prebacivati krivnju na mene jer si ti taj koji je upo na temu i pričo o grijanju na struju a ja sam tvrdila da dobro izolovan prostor kao što je tvoj možeš ugrijati i sa svijećom a sad sam se i uvjerila u to iz ličnog iskustva
a svakako ovo moje iskustvo može i pomoći nekome jer moja kuća je sa termo fasadom od 8 cm stiropora dobila čitavih 10 stepeni na toploti pa tako da je i ovo jedan od faktora za manju potrošnju peleta ili bilo čega drugog na šta se grije
tako si i ti mogao odma iznjeti činjenicu da mala cijena grijanja proizilazi iz izolacije kuće a ne iz vrste grijanja
nemam namjeru raspravljati se sa tobom samo sam iznjela činjenice a ti tvrdi šta god da hoćeš
- rovac13
#643 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Znaci ne mogu da vjerujem da opet pocinjes,to je bilo zaboravljeno.
Jel ne mozes shvatit da toplotna pumpa trosi npr 5 puta manje struje nego sto izbacuje toplote.
Zaboravljas da sam imao pelet,i da sad imam toplotne pumpe.
Jel tebi dosadno pa trazis sebi zabavu
Jel ne mozes shvatit da toplotna pumpa trosi npr 5 puta manje struje nego sto izbacuje toplote.
-
kokolina
#644 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
znači ne mogu da vjerujem da ti zaboravljaš da tamo gdje si imao pelet ti je izolacija slaba a prozori drveni, nikakvi kako ti rečerovac13 wrote:Znaci ne mogu da vjerujem da opet pocinjes,to je bilo zaboravljeno.
a sad gdje imaš pumpe izolacija ful fulova
haj zdravo
- rovac13
#645 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja ne mogu vjerovat da ti mene napadas za nesto sto nisam ja proizveo
.
Ja sam imao pelet u kuci roditelja,i u toj istoj kuci jednu toplotnu pumpu.
Tamo sam imao vremena 2-3 godine da poredim,onda uselio u svoju kucu,prenio tu staru toplotnu pumpu i kupio jos jednu ali jos bolju.
Samo shvati da toplotna pumpa kad trosi 500w struje tad izbacuje toplote 2 ili 3 kw i onda ce sve bit ok.
Sta sam ti ja toliko kriv.
Ja sam imao pelet u kuci roditelja,i u toj istoj kuci jednu toplotnu pumpu.
Tamo sam imao vremena 2-3 godine da poredim,onda uselio u svoju kucu,prenio tu staru toplotnu pumpu i kupio jos jednu ali jos bolju.
Samo shvati da toplotna pumpa kad trosi 500w struje tad izbacuje toplote 2 ili 3 kw i onda ce sve bit ok.
Sta sam ti ja toliko kriv.
-
palikuca
#646 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Korisnici kovanovog kotla neka smanje i doziranje paljenja. Ono je na peci od 20 kw 10, ja sam stavio 8.
To znaci da ce sporije i manje dodati peleta, a time ce se i temp. spasti za 1-2 stepena, pa ce se umjesto male vatre upaliti velika. Sa tom kolicinom peleta ce da razvije veliku temperraturu, te ce kada krene mali plamen vrlo brzo se ugasiti. Recimo kod mene citav proces dobave peleta, paljenje i sagorijevanje traje 13 minuta. Ovo je moguce jedino sa mjesajucim ventilom.
Ja sam sada doziranje gorenja smanjio na 12, a doziranje gasenja na 9. Kod mene kotao sada radi na 8 kw, sto je stvarno, relano govoreci nevjerovatno. Potrosnja peleta je nevjerovatna. Opet kazem mjesajuci ventil...
Ja sada kada se krece temp. od 5 -9 (nocna) uspijevam grijati kuci sa 33 stepena vode u potisu. Dobijeme temp u kuci 22.3 ( to je maksimum)
To znaci da ce sporije i manje dodati peleta, a time ce se i temp. spasti za 1-2 stepena, pa ce se umjesto male vatre upaliti velika. Sa tom kolicinom peleta ce da razvije veliku temperraturu, te ce kada krene mali plamen vrlo brzo se ugasiti. Recimo kod mene citav proces dobave peleta, paljenje i sagorijevanje traje 13 minuta. Ovo je moguce jedino sa mjesajucim ventilom.
Ja sam sada doziranje gorenja smanjio na 12, a doziranje gasenja na 9. Kod mene kotao sada radi na 8 kw, sto je stvarno, relano govoreci nevjerovatno. Potrosnja peleta je nevjerovatna. Opet kazem mjesajuci ventil...
Ja sada kada se krece temp. od 5 -9 (nocna) uspijevam grijati kuci sa 33 stepena vode u potisu. Dobijeme temp u kuci 22.3 ( to je maksimum)
-
karabajaze
#647 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod jarana sam postavio ove tvoje postavke za doziranje. Ugrađen sobni termostat, još da mi ga je nagovoriti da što prije kupi ACC.palikuca wrote:Korisnici kovanovog kotla neka smanje i doziranje paljenja. Ono je na peci od 20 kw 10, ja sam stavio 8.
Ja sada kada se krece temp. od 5 -9 (nocna) uspijevam grijati kuci sa 33 stepena vode u potisu.I da li sad izgleda nemogućim zagrijati kuću sa 33*C iz kotlovnice![]()
Dobijeme temp u kuci 22.3 ( to je maksimum)
-
karabajaze
#648 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Potrošnja u 19 dana novembra.
potrošeno 16 vreća=240 kg
peć radila 146 sati
u prosjeku 7,5 sati dnevno
potrošnja 1,64 kg/h ili 12,3 kg/dan
u kući nikad ispod 22*C
kotao na 73*C
snaga P1 (8 kw) cijelo vrijeme na minumumu
u kuću ide od 33*-35*C
grijana površina od 130-150 kvm
peć termoflux eco 25 kw
regulacija , mješajući četvoroputni ventil sa automatikom seltrono ACC 10
sobni termostat seltron t1...
potrošeno 16 vreća=240 kg
peć radila 146 sati
u prosjeku 7,5 sati dnevno
potrošnja 1,64 kg/h ili 12,3 kg/dan
u kući nikad ispod 22*C
kotao na 73*C
snaga P1 (8 kw) cijelo vrijeme na minumumu
u kuću ide od 33*-35*C
grijana površina od 130-150 kvm
peć termoflux eco 25 kw
regulacija , mješajući četvoroputni ventil sa automatikom seltrono ACC 10
sobni termostat seltron t1...
Last edited by karabajaze on 19/11/2014 20:05, edited 1 time in total.
-
palikuca
#649 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
iskreno da ti kazem ja sobni koristim samo radi paljenja i gasenja. Od kako sam dobio mijesajuci ja sam sve prilagodio njemu.
Znaci u kuci temp. tamam kolko treba, ni boba vise, tamam. Osjetim na sebi da je to 22. Ne 22.1, nego tacno 22. Nekada ce trebati i 23 kada bude hladnije, ali sada je to za mene 22.
Sve termo glave ukinute, jer ne vidim sta ce mi, ako mi je voda kolko treba dosla u radijatore. Sta bi mogo uciniti sa termo glavama, kada mi je mijesajuci poslo onoliko kolko je meni dovoljano.
Vatra stavljena na minimum. Iso sam mic po mic. Kada sam doso do donje granice, tj. one gdej vatra temp. vise ne pomjera, nego recimo konstantno stoji na 60, tada sam doziranje peleta poveco za zehru jednu. To je znaci ona vatra koja savladava temperaturu, ali jedva. Znaci ide 61,62,63 i na kraju ugasi. To je tako mala snaga, da je nevjerovatno ( kod mene 9%).
Ja sam nekako skonto da treba da sve bude u najmanjoj dovoljnoj mjeri. Mala vatra, dovljna voda u potisu, donja temp. koja treba da nas u kuci zadovolji.
p.s
Sto se tice samo mjesajuceg bez elektronike i sam znas, i to bolje od mene, da je to malo teze sve podesiti da bude 100%
Znaci u kuci temp. tamam kolko treba, ni boba vise, tamam. Osjetim na sebi da je to 22. Ne 22.1, nego tacno 22. Nekada ce trebati i 23 kada bude hladnije, ali sada je to za mene 22.
Sve termo glave ukinute, jer ne vidim sta ce mi, ako mi je voda kolko treba dosla u radijatore. Sta bi mogo uciniti sa termo glavama, kada mi je mijesajuci poslo onoliko kolko je meni dovoljano.
Vatra stavljena na minimum. Iso sam mic po mic. Kada sam doso do donje granice, tj. one gdej vatra temp. vise ne pomjera, nego recimo konstantno stoji na 60, tada sam doziranje peleta poveco za zehru jednu. To je znaci ona vatra koja savladava temperaturu, ali jedva. Znaci ide 61,62,63 i na kraju ugasi. To je tako mala snaga, da je nevjerovatno ( kod mene 9%).
Ja sam nekako skonto da treba da sve bude u najmanjoj dovoljnoj mjeri. Mala vatra, dovljna voda u potisu, donja temp. koja treba da nas u kuci zadovolji.
p.s
Sto se tice samo mjesajuceg bez elektronike i sam znas, i to bolje od mene, da je to malo teze sve podesiti da bude 100%
-
karabajaze
#650 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
palikuća. Sad nam malo brojki o potrošnji na ovim parametrima.