todd_smith wrote:Normalno da pricam o Bosni, jer imam pasos iste, mjesto rodjenja i prebivalista i zivota mi je u istoj, tako da ne vidim tu dilemu za mene, ti si sam naglasio da studiras vani, da radis vani i zivis vani, tako da si blizi mozda u osjecaju, i gdje ne bi bio kada ja nemam tu nostalgiju koju ti imas.
Po cemu sam dijasporac? To sto trenutno studiram vani? Znas li ti mozda definiciju dijaspore?
Sto se patriotizma tice, ne znam o kakvom pricas? Mozda za ovo sto sam rekao da zelim doprinijeti vlastitoj drzavi? To nije patriotizam. Ako ista ja sam prvo Sarajlija, pa tek onda Bosanac i Hercegovac, ako cemo vec o patriotizmu, ali to je vec druga tema za drugi dan.
Ako pricas o bosni zasto je svojatas sebi? Po cemu je ona tvoja a nije moja ili ovog i onog? Po cemu ti mislis da se razlikujes od mene? I ja imam bosanski pasos, i ja sam rodjen u bosni, tvoje prebivaliste kako si i sam rekao nije u bosni kao ni moje i zato ne govori da jest, ako mislis na ono da imas licnu kartu i prijavljenu adresu u bosni, to imam i ja, i ja nisam naglasio da studiram vani nego da sam zavrsio studije vani i zato ti i rekoh da ti tek ides putem koji sam ja prosao.
Ovo oko nostalgije ne kontam, kakvu ti to nostalgiju nemas a da ja imam? I kakvu bi ja to nostalgiju trebao imati kad zivim 6 sati voznje od kucne adrese u bosni? Mogu ujutro da krenem da bi stigao na rucak u bosnu i opet do predvece da budem ovdje.
Da, znam definiciju dijaspore, i po toj definiciji se ni ja ne slazem da sam dijasporac, ali ako sam ja u ocima naroda to onda si i ti jer niti jedan od nas nije prisilno napustio svoju zemlju, ja otisao prije 10 godina svojom voljom, ti otisao prije mozda 2-3 godine opet svojom voljom.
O tom doprinosu svojoj zemlji cemo nekad kasnije, pusti prvo da malo sazrijes u dijaspori, vidis da od tog silnog doprinosa nase omladine koja se skolovala vani bosna ne zna sta ce od para, kvalitete zivota, ma ljepota ziva, toliko doprinosa da ga ima i za izvoza.
Inace nemam obicaj bas nekom previse odgovarati ali me bas podsjecas na mene prije 10 godina kad sam bio pun bosne, pun sevdaha, pun ljubavi, toliko pun da iako sam zelio otici vani po znanje nisam mogao otici dalje od tada najblizeg EU grada, morao sam jednostavno ako nista drugo onda biti sto blize bosni, ma samo kad se sjetim, bas mi smjesno

znam da tebi ovo sve izgleda glupo i nigdje veze ali sve ce to doci na svoje, vrijeme i sredina mjenjaju ljude, uveliko tome pomaze i politicka situacija u bosni, uglavnom samo polako, doci ce i tebi vrijeme kad ces u bosnu rado otici na godisnji a onda se opet lijepo vratiti tamo gdje si sad