Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#626 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Zviz »

Negdje u Sarajevu u nekom retoranu.

Stranac 1: NAIIIIIIIIIIIN!!!! Der CIGANOVIC!!!!

Stranac 2: BIIIIIBEROVIIIIICUU

Stranac 1: MÄÄÄNSCH ewig nicht gesehen!! SETZT DICH!!!!

Zena iz SA: o____O

Stranac 1: wie gehts DIIIR?!!

Stranac 2: gut und dir?

Stranac 1: BLÄÄÄNDENT!!!!!!! wart mal!

Stranac 2: o__O

Stranac 1: Mein Haus! Mein Auto! Mein Boot!
ImageImageImage

Stranac 2: Mein Haus! Mein Auto! Mein Boot! ... Meine Dusche! Meine Badewanne! Und mein Schaukelpferd!
ImageImageImage ... ImageImageImage
kosava

#627 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by kosava »

iamia wrote:
kosava wrote:Ma samo ti guraj skolu i gledaj sta je za tebe najbolje . moj prijatelj se vratio iz Amerike , fakultetski obrazovan covjek . nije se vratio ni u svoj rodni grad gdje mu je sva bliza familja nego na djedovinu i ima farmu ono drzi krave , ore njivu sto se kaze poljoprivrednik /stocar . I sretan nemoze biti sretniji . Svako zna sta ga cini sretnim.
i cannot believe it.
ti si ovo gore napisao ?
kako je moguce da se neko moze vratiti i biti sretan u BiH !?? to nije moguce.. :lol:

ps, imao si par dobrih razmisljanja, ali onda ukaki sa mjesancima.
drzi se onog sto znas.
problem i jest sto ja znam , pa ljetos dosao ja do prijatelja radi u Mup-u i zapalio ja pred ulazom dok sidje a on sav u panici ono hajmo odavde , sta ti je kaze ma pazi sef ko posti a ko neposti a ti tu zapalio ja ja lafo postim :evil: :evil: a covjek radi od 1991 u policiji a na funkciju u policiji od 2000 .
Znas ti nas , ebo ti nas.

hey znam covjeka kojega je opalio powerball odselio na Aljasku tamo zivi negdje u divljini i vrsi nuzdu u poljskoj hali , pitam ga ja zasto kaze od kada nemoram da se ustajem na posao ja sam najsretniji .
Svakog cine razlicite stvari sretnim . A onaj ko se vrati pa ulozi svoje pare da kupi 50-100 grla goveda i pljune u ruke da bude svoj gazda ima moj naklon do poda . Jer to je rizik i rad .
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#628 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

kosava wrote:Ma znas za takve se kaze rodilo se lijepo ko Umproforac .
Ja neznam da sam napisao da se neko maltretira , to uvijek ostavljam da kazu oni koji su ta ciljana grupa , ja znam da mi nismo tolerantno drustvo a da ja tvrdim da li se maltretira Bosnjak u Prijedoru , Srbin ili Hrvat u Sarajevu nisam jedan od tih pa samim time nisam meritoran.
Ja samo znam da se lupaju stala na crkvi u Blazuju , da je cuva policija i da je onaj narkoman ubio policajca dok je cuvao crkvu . Znam da je Imam u Zvorniku nasao rucne bombe u mejtefu sve dokaz tolerancije za dokazom .

Znam da nisam cuo da je neko ispekao krmka javno u Sarajevu ili Zenici . Isto ko sto znam da Bosnjaci po tkz rs ne pustaju Ilahije i Kaside da grme iz dvorsita ko sto grmi ceca. nego onako potiho slusaju .
Sve dokazi tolerancije a tek mogu zamisliti kako je onima iz mjesanogo braka nevaljaju ni jednima ni drugima.
Pa, o tome ja i govorim, da onaj ko je hiljadama kilometara udaljen ne može znati bolje od onog ko tu živi. cijelo se vrijeme oko toga vrti tema. Dalje, narkoman je ubio policajca dok je čuvao crkvu, mogao ga je ubiti i dok je čuvao džamiju ili dom zdravlja. Nije ništa neobično da se za vjerske praznike štite određeni objekti, na primjer džamija u Madridu za Bajram. To je pozitivno. Kamo li u zemlji u kojoj je bio strašni rat
Dalje, ne odgovorih ti o "dva pasoša", iako nije moj slučaj, baš ti i takvi ljudi i jesu mjerodavni da govore, jer poznaju obje strane medalje. U BIH su jer su tako izabrali. Ne vidim šta je strašno u tome. Nego, vi bi nas zatvorili da do Budimpešte ne odemo :D Još fali samo ona čuvena, da nam ne trebaju ni mobiteli ni auta :lol: Pozdrav tebi, ja ovo shvatam kao diskusiju kao i na svakoj drugoj temi i nemojte se odmah primati kao saučešće.
Popocatepetl

#629 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Popocatepetl »

zlajapravaraja wrote:Doduse, postoje i oni koji su jednostavno rodjeni zlobni, zavisni i prokleti
Mozda nisu rodjeni ali vecina nasih ljudi odrasta da budu ovakvi jer od svog okruzenja i ne vide nista drugo, ocit primjer je i ova tema na forumu, obostrana ljubomora, zavist, pa i mrznja
kosava

#630 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by kosava »

KatarinaKosaca wrote:
kosava wrote:Nebi ni to bilo problem kada se napise kao sto si ti napisala u vecini slucajeva , problem je generalizacija kada se kaze sva dijaspora .
ja jos uvijek nebacam opuske po cesti ,ne gazim po travi , smece bacam u kantu , nedam pusiti u autu i onda moji prijatelji se pocnu zezati vidi sto ga je utrenirala Amerika :lol: pa neprljam po Americi trebam sada da unistavam Bosnu koja je dovljno unistavana 4 godine. :evil:
Nije nitko napisao "sva dijaspora", bar ja nisam vijdjela, ako jeste citiraj taj post. Inače, koji problem dijaspore prepričavanje. Da se citat kao dokaz i tačka. Tako je na forumu :D Tako to ide, to je argument.
Naravno, da čovjek usvaja pravila zemlje u kojoj živi i jako je lijepo ako ih primjenjuje i u BIH. Mada, moram te razočarati, misilm da si u tome iznimka.
da budem iskren ne traze mi se citati ali poenta je puno ljudi generalizuje sva dijaspora su divljaci svi lokalni su fukara :evil: vjerovatno kada bi svi koristili kao ti u vecini slucajeva umjesto svi u Amerike ili svi doleka kod naske bilo bi manje konflikta.
kosava

#631 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by kosava »

KatarinaKosaca wrote:
kosava wrote:Ma znas za takve se kaze rodilo se lijepo ko Umproforac .
Ja neznam da sam napisao da se neko maltretira , to uvijek ostavljam da kazu oni koji su ta ciljana grupa , ja znam da mi nismo tolerantno drustvo a da ja tvrdim da li se maltretira Bosnjak u Prijedoru , Srbin ili Hrvat u Sarajevu nisam jedan od tih pa samim time nisam meritoran.
Ja samo znam da se lupaju stala na crkvi u Blazuju , da je cuva policija i da je onaj narkoman ubio policajca dok je cuvao crkvu . Znam da je Imam u Zvorniku nasao rucne bombe u mejtefu sve dokaz tolerancije za dokazom .

Znam da nisam cuo da je neko ispekao krmka javno u Sarajevu ili Zenici . Isto ko sto znam da Bosnjaci po tkz rs ne pustaju Ilahije i Kaside da grme iz dvorsita ko sto grmi ceca. nego onako potiho slusaju .
Sve dokazi tolerancije a tek mogu zamisliti kako je onima iz mjesanogo braka nevaljaju ni jednima ni drugima.
Pa, o tome ja i govorim, da onaj ko je hiljadama kilometara udaljen ne može znati bolje od onog ko tu živi. cijelo se vrijeme oko toga vrti tema. Dalje, narkoman je ubio policajca dok je čuvao crkvu, mogao ga je ubiti i dok je čuvao džamiju ili dom zdravlja. Nije ništa neobično da se za vjerske praznike štite određeni objekti, na primjer džamija u Madridu za Bajram. To je pozitivno. Kamo li u zemlji u kojoj je bio strašni rat
Dalje, ne odgovorih ti o "dva pasoša", iako nije moj slučaj, baš ti i takvi ljudi i jesu mjerodavni da govore, jer poznaju obje strane medalje. U BIH su jer su tako izabrali. Ne vidim šta je strašno u tome. Nego, vi bi nas zatvorili da do Budimpešte ne odemo :D Još fali samo ona čuvena, da nam ne trebaju ni mobiteli ni auta :lol: Pozdrav tebi, ja ovo shvatam kao diskusiju kao i na svakoj drugoj temi i nemojte se odmah primati kao saučešće.
Ja tih vec napisah da imam licnu , vozacku ,dozvolu za drzanje i nosenje oruzija izdato u Bosni , da imam kucu i garazu i auto u garazi u Bosni registrovano na mene i da sam svako malo u Bosni da nije '92 pa da se nemoze doci.
Koji je bio praznik kada je ubijen policajac u Blazuju '? Koja se dzamija u Sarajevu danas cuva ? Jah Madrid je primjer sa svom masom Muslimana . pa ganjaju one jadnike iz Iraka i Sirije po Spaniji ko inkvizicja Heretike to murija pravi zasjede da nahvata onih ilegalac iz islamskih zemlja sto se pokusavaju dokopati Skandinavije .
KatarinaKosaca

#632 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

kosava wrote:Ja tih vec napisah da imam licnu , vozacku ,dozvolu za drzanje i nosenje oruzija izdato u Bosni , da imam kucu i garazu i auto u garazi u Bosni registrovano na mene i da sam svako malo u Bosni da nije '92 pa da se nemoze doci.
Koji je bio praznik kada je ubijen policajac u Blazuju '?
Ne znam zašto onda primjenjuješ duple standarde , jedan za tebe, jedan za druge koji imaju dvojno državljanstvo :D Bio je neki pravoslavni blagdan, ne sjećam se tačno, nemam sad vremena da guglam. Ne čuva se niti jedna džamija u saraejvu, ne čuva se ni crkva sv ante (bilo je obezbjeđenje za badnjak), ne čuva se ni katedrala, ni stara pravoslavna crkva, ni nova pravoslavna crkva... Žao mi je, mislim da su ti informacije površne, netačne, selektivne i zaključci površni.
kosava

#633 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by kosava »

KatarinaKosaca wrote:
kosava wrote:Ja tih vec napisah da imam licnu , vozacku ,dozvolu za drzanje i nosenje oruzija izdato u Bosni , da imam kucu i garazu i auto u garazi u Bosni registrovano na mene i da sam svako malo u Bosni da nije '92 pa da se nemoze doci.
Koji je bio praznik kada je ubijen policajac u Blazuju '?
Ne znam zašto onda primjenjuješ duple standarde , jedan za tebe, jedan za druge koji imaju dvojno državljanstvo :D Bio je neki pravoslavni blagdan, ne sjećam se tačno, nemam sad vremena da guglam. Ne čuva se niti jedna džamija u saraejvu, ne čuva se ni crkva sv ante (bilo je obezbjeđenje za badnjak), ne čuva se ni katedrala, ni stara pravoslavna crkva, ni nova pravoslavna crkva... Žao mi je, mislim da su ti informacije površne, netačne, selektivne i zaključci površni.
Ne ja samo nisam najglasniji patriota koji pljuje po inostranstvu a cuva pasos niti pljujem po Bosni , imam odstupnicu kao i svi drugi sam ja to priznam . ;-) U svojoj vjeri na svojoj zemlji :-)
U sarajevskom naselju Reljevo u ponedjeljak ujutro pronađeno je beživotno tijelo policijskog službenika.

Ovu informaciju su nam potvrdili MUP-u Kantona Sarajevo gdje su nam saopštili kako je u ulici Reljevska 151 pronađeno beživotno tijelo policajca koji je osiguravao pravoslavnu crkvu Hram svetog Nikolaja.

Kako nezvanično saznaje portal “Dnevnog avaza” ubijen je pripadnik Policijske uprave Novi Grad Muhidin Pivonić (38). Prema nepotvrđenim informacijama on je ubijen iz više hitaca, a policijska intenzivno traga za počiniocem ovog gnusnog zločina.

Inače, policajac koji je na licu mjesta osiguravao crkvu, ubijen je u svom službenom vozilu Škoda “Felicia”. Ljekari su na licu mjesta konstatirali njegovu smrt. Njegovo beživotno tijelo kolima Hitne pomoći odvezeno je u prosekturu Bare radi obdukcije.

Mještani s kojima smo na licu mjesta razgovarali kazali su nam da već duže žive u strahu. Vidno uznemirani rekli su nam da se, zbog činjenice da je ubijen policijski službenik, osjećaju nesigurno.

Povratnik u Reljevo Branko Hadžistević kazao nam je da je prije nekoliko mjeseci ispred ove crkve također bila pucnjava, ali da tada niko nije stradao.

- Ovdje često navrate pijane osobe koje prave nemire. Zbog čestih incidenata mjesni sveštenik je bio primoran da se od seli u Lukavicu, jer je otac maloljetne djece. Mislim da je ovo ružna poruka i povratnicima. U svakom slučaju ovaj put ubijen je nedužan čovjek, koji je obavljao svoju dužnost – kazao nam je Stević.

Inače, mnogi mještani u Reljevo nisu bili raspoloženi da razgovaraju s novinarima.
Neznam koji Srpski praznik je 31 Decembra ?????
Last edited by kosava on 04/06/2013 12:00, edited 1 time in total.
todd_smith

#634 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by todd_smith »

Popocatepetl wrote:
Nista mene ne pece nego ti ja samo govorim ono sto bolje znam od tebe jer sam isao putem kao i ti (odnosno ti ides putem kojim sam isao ja), i ja sam nekad bio samo student vani (ono sto si ti sad), a sad sam covjek koji zivi vani (ono sto ces ti biti ako uspijes ostati)

Prema tome ne pricaj svakakve gluposti i ovo ti je dobronamjerni savjet koji ces skontati tek za par godina kad budes malo zreliji i kad skontas neke stvari.

Ja sam tvoj put prosao, u najmanju ruku vani skolu zavrsi i zaposlio se, a ti moj jos nisi, prema tome mozes cinjenicu da ti kazem da si na tom svom putu jos zelen i da ne treba da pricas svasta uzeti kao dobronamjeran savjet, a mozes i onako kako tebi ceif, u svakom slucaju tvoje misljenje ce se kroz par godina o svemu ovome itekako promjeniti, znam da sad mislis da to nije tako ali ubrzo ce doci i to vrijeme i sam ces vidjeti a dotad ziv i zdrav bio ;)
Nemam sta da se "borim" da ostanem...rezultati faxa odlicni, tako da mi ne treba za vizu, ali ni to nije bitno jer nisam na studentskoj vizi niti ovisim od iste, i ako moras znati (ne moras, nego da odmah rijesim taj tvoj argument da sam "napacen" oko ostanka u dijaspori) mogu pasos dobiti ove druge drzave i da odmah posaljem zahtjev sutra, ali mi ne treba :wink:

Ja namjeravam da naucim/obrazujem sebe kako bih to isto znanje mogao vratiti u svoju domovinu i da doprinijeti boljoj buducnosti ove zemlje, kako god to bilo. I tu je razlika izmedju mene i tebe. Ti si klasicni primjer onoga "sto cu ja u Bosni, nisam lud, sta je Bosna za mene uradila, kakve fajde ja od Bosne imam", i zbog takvih kao ti daleko ti moja zemlja bila. I to ne kazem u smislu uvrede, nego jer je bolje i za takvu dijasporu i ljude u BiH.
KatarinaKosaca

#635 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Puno studenata završi u Beču, vrati se.. fakat mi nije jasno da dijaspora misli ako si izašao iz svoje mahale, sve ćeš učiniti da se ne vratiš :roll: Fakat zaglavljen mentalitet u 1992... :roll:
djani s

#636 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by djani s »

Opis bosanskohercegovackog mentaliteta u jednoj recenici odn. pitanju.

"STA BI OVAJ SVIJET BEZ MENE!" :D
Popocatepetl

#637 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Popocatepetl »

todd_smith wrote:
Popocatepetl wrote:
Nista mene ne pece nego ti ja samo govorim ono sto bolje znam od tebe jer sam isao putem kao i ti (odnosno ti ides putem kojim sam isao ja), i ja sam nekad bio samo student vani (ono sto si ti sad), a sad sam covjek koji zivi vani (ono sto ces ti biti ako uspijes ostati)

Prema tome ne pricaj svakakve gluposti i ovo ti je dobronamjerni savjet koji ces skontati tek za par godina kad budes malo zreliji i kad skontas neke stvari.

Ja sam tvoj put prosao, u najmanju ruku vani skolu zavrsi i zaposlio se, a ti moj jos nisi, prema tome mozes cinjenicu da ti kazem da si na tom svom putu jos zelen i da ne treba da pricas svasta uzeti kao dobronamjeran savjet, a mozes i onako kako tebi ceif, u svakom slucaju tvoje misljenje ce se kroz par godina o svemu ovome itekako promjeniti, znam da sad mislis da to nije tako ali ubrzo ce doci i to vrijeme i sam ces vidjeti a dotad ziv i zdrav bio ;)
Nemam sta da se "borim" da ostanem...rezultati faxa odlicni, tako da mi ne treba za vizu, ali ni to nije bitno jer nisam na studentskoj vizi niti ovisim od iste, i ako moras znati (ne moras, nego da odmah rijesim taj tvoj argument da sam "napacen" oko ostanka u dijaspori) mogu pasos dobiti ove druge drzave i da odmah posaljem zahtjev sutra, ali mi ne treba :wink:

Ja namjeravam da naucim/obrazujem sebe kako bih to isto znanje mogao vratiti u svoju domovinu i da doprinijeti boljoj buducnosti ove zemlje, kako god to bilo. I tu je razlika izmedju mene i tebe. Ti si klasicni primjer onoga "sto cu ja u Bosni, nisam lud, sta je Bosna za mene uradila, kakve fajde ja od Bosne imam", i zbog takvih kao ti daleko ti moja zemlja bila. I to ne kazem u smislu uvrede, nego jer je bolje i za takvu dijasporu i ljude u BiH.
Samo da razjasnimo ovo boldirano, koja zemlja? Bosna u kojoj nismo ni ja ni ti a ja sam joj sigurno blize od tebe osim ako ti ne studiras u hrvatskoj ili sloveniji :) ili ta zemlja u kojoj zivis koja god ona bila?

I zar nisi primjetio da su i oni koji zive u bosni jedva docekali da napises kako zivis vani da te prozovu dijasporcem (sto i jesi)

I da ponovim, jos si ti mlad i zelen, ti si nista kakav sam ja bio patriota kad sam tek dosao vani, joj samo kad se sjetim :lol: , ali sve ce to doci polako s vremenom ;) vidjeces i sam :wink:
todd_smith

#638 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by todd_smith »

Normalno da pricam o Bosni, jer imam pasos iste, mjesto rodjenja i prebivalista i zivota mi je u istoj, tako da ne vidim tu dilemu za mene, ti si sam naglasio da studiras vani, da radis vani i zivis vani, tako da si blizi mozda u osjecaju, i gdje ne bi bio kada ja nemam tu nostalgiju koju ti imas.

Po cemu sam dijasporac? To sto trenutno studiram vani? Znas li ti mozda definiciju dijaspore?

Sto se patriotizma tice, ne znam o kakvom pricas? Mozda za ovo sto sam rekao da zelim doprinijeti vlastitoj drzavi? To nije patriotizam. Ako ista ja sam prvo Sarajlija, pa tek onda Bosanac i Hercegovac, ako cemo vec o patriotizmu, ali to je vec druga tema za drugi dan.
iamia

#639 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

mislio je reci,, prvo sam sarajlija,, tek onda .. covjek :lol:
todd_smith

#640 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by todd_smith »

iamia wrote:mislio je reci,, prvo sam sarajlija,, tek onda .. covjek :lol:
Dobro je ba, zivis vani, ne zanima te Bosna osim ljeti kada trebas da malo "odmoris", skontali smo, sta si navalio.
Micaha

#641 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

todd_smith wrote:Normalno da pricam o Bosni, jer imam pasos iste, mjesto rodjenja i prebivalista i zivota mi je u istoj, tako da ne vidim tu dilemu za mene, ti si sam naglasio da studiras vani, da radis vani i zivis vani, tako da si blizi mozda u osjecaju, i gdje ne bi bio kada ja nemam tu nostalgiju koju ti imas.

Po cemu sam dijasporac? To sto trenutno studiram vani? Znas li ti mozda definiciju dijaspore?

Sto se patriotizma tice, ne znam o kakvom pricas? Mozda za ovo sto sam rekao da zelim doprinijeti vlastitoj drzavi? To nije patriotizam. Ako ista ja sam prvo Sarajlija, pa tek onda Bosanac i Hercegovac, ako cemo vec o patriotizmu, ali to je vec druga tema za drugi dan.
Najbolje da ga malo sklonis u stranu. Nastavi radit na sebi. Prije svega zbog sebe. A u krajnjoj instanci ce i zavicaj (Sarajevo, BiH...) profitirat
todd_smith

#642 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by todd_smith »

Ma dobro, nema se sta tu pricati ionako se zna da su najvece patriote ove zemlje oni koji nisu u ovoj zemlji.
Micaha

#643 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

todd_smith wrote:Ma dobro, nema se sta tu pricati ionako se zna da su najvece patriote ove zemlje oni koji nisu u ovoj zemlji.
Ovo poso od sebe?
todd_smith

#644 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by todd_smith »

A normala, sada mozete sjahati sa mene, jedan sam od vas, nismo mi kao ovi zaostali "dole".
Micaha

#645 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

todd_smith wrote:A normala, sada mozete sjahati sa mene, jedan sam od vas, nismo mi kao ovi zaostali "dole".
Pogresno si me shvatio, s najboljom sam ti namjerom napiso ono u vezi patriotizma. Dzeko je svojom uspjesnoscu najveci patriota
todd_smith

#646 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by todd_smith »

Necu o Edinu u ovoj temi, da ****avaju neki na njega ovdje.
Popocatepetl

#647 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Popocatepetl »

todd_smith wrote:Normalno da pricam o Bosni, jer imam pasos iste, mjesto rodjenja i prebivalista i zivota mi je u istoj, tako da ne vidim tu dilemu za mene, ti si sam naglasio da studiras vani, da radis vani i zivis vani, tako da si blizi mozda u osjecaju, i gdje ne bi bio kada ja nemam tu nostalgiju koju ti imas.

Ako pricas o bosni zasto je svojatas sebi? Po cemu je ona tvoja a nije moja ili ovog i onog? Po cemu ti mislis da se razlikujes od mene? I ja imam bosanski pasos, i ja sam rodjen u bosni, tvoje prebivaliste kako si i sam rekao nije u bosni kao ni moje i zato ne govori da jest, ako mislis na ono da imas licnu kartu i prijavljenu adresu u bosni, to imam i ja, i ja nisam naglasio da studiram vani nego da sam zavrsio studije vani i zato ti i rekoh da ti tek ides putem koji sam ja prosao.

Ovo oko nostalgije ne kontam, kakvu ti to nostalgiju nemas a da ja imam? I kakvu bi ja to nostalgiju trebao imati kad zivim 6 sati voznje od kucne adrese u bosni? Mogu ujutro da krenem da bi stigao na rucak u bosnu i opet do predvece da budem ovdje.

Da, znam definiciju dijaspore, i po toj definiciji se ni ja ne slazem da sam dijasporac, ali ako sam ja u ocima naroda to onda si i ti jer niti jedan od nas nije prisilno napustio svoju zemlju, ja otisao prije 10 godina svojom voljom, ti otisao prije mozda 2-3 godine opet svojom voljom.

O tom doprinosu svojoj zemlji cemo nekad kasnije, pusti prvo da malo sazrijes u dijaspori, vidis da od tog silnog doprinosa nase omladine koja se skolovala vani bosna ne zna sta ce od para, kvalitete zivota, ma ljepota ziva, toliko doprinosa da ga ima i za izvoza.

Inace nemam obicaj bas nekom previse odgovarati ali me bas podsjecas na mene prije 10 godina kad sam bio pun bosne, pun sevdaha, pun ljubavi, toliko pun da iako sam zelio otici vani po znanje nisam mogao otici dalje od tada najblizeg EU grada, morao sam jednostavno ako nista drugo onda biti sto blize bosni, ma samo kad se sjetim, bas mi smjesno :lol: znam da tebi ovo sve izgleda glupo i nigdje veze ali sve ce to doci na svoje, vrijeme i sredina mjenjaju ljude, uveliko tome pomaze i politicka situacija u bosni, uglavnom samo polako, doci ce i tebi vrijeme kad ces u bosnu rado otici na godisnji a onda se opet lijepo vratiti tamo gdje si sad ;)
KatarinaKosaca

#648 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

todd_smith wrote:A normala, sada mozete sjahati sa mene, jedan sam od vas, nismo mi kao ovi zaostali "dole".
:D

Jako je zanimljivo da dijaspora na ovim temama ne zna razgovarati argumentom, citatom, nego podmetanjem, grupnim napadom, ad hominem doskočicama i upadicama uz obavezno hvalisanje kako se ima, kako se može :lol:
I naravno uz obavezan "objektivan" zaključak na kraju da postoji "obostrana mržnja" :-) :-)
zlajapravaraja

#649 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by zlajapravaraja »

KatarinaKosaca wrote:
:D

Jako je zanimljivo da dijaspora na ovim temama ne zna razgovarati argumentom, citatom, nego podmetanjem, grupnim napadom, ad hominem doskočicama i upadicama uz obavezno hvalisanje kako se ima, kako se može :lol:
I naravno uz obavezan "objektivan" zaključak na kraju da postoji "obostrana mržnja" :-) :-)
Meni samo nije jasno sta cete vas dvoje na ovoj temi...
KatarinaKosaca

#650 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

zlajapravaraja wrote:Meni samo nije jasno sta cete vas dvoje na ovoj temi...
Što se mene smatra, nema Jose na politici, u banovićima pa mi gore dosadno, pa saniđem u vaske ;-) Osim toga, nisam na temi "Život u Austriji" nego na temi gdje je jasno postavljeno pitanje ljudima iz BIH. A živim u BIH. Dakle, nikako nisam fulila temu, ako je to vrli pisac htio da kaže :D
Locked